Επιστροφή στο Forum : Τί πάχος τζαμιών για ενυδρείο?
Καλησπερα παιδια. Το Πασχα εχω προγραμματισει να φτιαξω ενα ενυδρειο με εξωτερικες διαστασεις 120 x 60 x 60. Πηγα σημερα σε τζαμα για να ρωτησω για τιμη τζαμιων παχους 10mm και μου ειπε οτι κανουν 198 ευρω. Οταν του ειπα ομως οτι τα θελω για ενυδρειο μου ειπε οτι δεν χρειαζεται να βαλω τοσο χοντρα. Μου ειπε να βαλω τζαμια 8mm και μονο στον πατο τζαμι 10mm και επισης μου ειπε οτι αν βαλω και τις σωστες κοντρες (8cm) πανω και κατω και ακομα εαν βαλω και γωνιες αλουμινιου εξωτερικα στις ενωσεις το ενυδρειο θα ειναι αθανατο. Και επισης η τιμη κατεβαινει στα 120 ευρω. Τι λετε κανουν τα 8αρια τζαμια?
Κανουν ναι αρκει να βαλεις καλα τις κοντρες.
Στον Τουμπανιαρη πηγες?
φιλε μου το ενυδρειο σου θα ειναι 432 λ. με αυτες τις διαστασεις με 8 τζαμι δεν στο συνηστω!οσες κοντρες και να βαλεις δεν θα εχεις μεγαλη ασφαλεια οι πιεσεις που θα ασκουνται θα ειναι μεγαλες!
σεε αυτα τα λιτρα εγω θα σου ελεγα να βαλεις τουλαχισστον 10 τζαμι και οσο πιο παχη ειναι τοσο μεγαλητερο συντελεστη ασφαλειας θα εχεις!
με 10 τζαμι θα εχεις εναν συντελεστη ασφαλειας 3,5 που ειναι αρκετα ικανοπιοητικος!
θα τα κωλησεις μονος σου η θα στα κωλησει θα στα κωλησουν απο εκει που θα τα παρεις?
Οχι στον Χαλοφτη διπλα απ' το σερραικον. Οι 8cm κοντρες δεν ειναι λιγο υπερβολικες? Θα κλεισει πολυ το ενυδρειο.
-------------------------
Ο πατερας μου θα τα κολλησει
Οχι στον Χαλοφτη διπλα απ' το σερραικον. Οι 8cm κοντρες δεν ειναι λιγο υπερβολικες? Θα κλεισει πολυ το ενυδρειο.
Παρε και μια γνωμη και προσφορα απο Τουμπανιαρη,εχει φτιαξει αρκετα ενυδρεια σε καταστηματα και σε ιδιωτες.
Που ειναι ο Τουμπανιαρης??
Που ειναι ο Τουμπανιαρης??
Ξερει ο πατερας σου...
Στον δρομο της Παχης πριν το βενζιναδικο της ΕΛΙΝ κανεις δεξια και το βρισκεις,εχει και τζαμια και αλουμινια.
ΑΑ ωραια θα περασω μετα και μια βολτα απο αυτον να παρω και απο εκει μια προσφορα.
Καλησπερα παιδια. Το Πασχα εχω προγραμματισει να φτιαξω ενα ενυδρειο με εξωτερικες διαστασεις 120 x 60 x 60. Πηγα σημερα σε τζαμα για να ρωτησω για τιμη τζαμιων παχους 10mm και μου ειπε οτι κανουν 198 ευρω. Οταν του ειπα ομως οτι τα θελω για ενυδρειο μου ειπε οτι δεν χρειαζεται να βαλω τοσο χοντρα. Μου ειπε να βαλω τζαμια 8mm και μονο στον πατο τζαμι 10mm και επισης μου ειπε οτι αν βαλω και τις σωστες κοντρες (8cm) πανω και κατω και ακομα εαν βαλω και γωνιες αλουμινιου εξωτερικα στις ενωσεις το ενυδρειο θα ειναι αθανατο. Και επισης η τιμη κατεβαινει στα 120 ευρω. Τι λετε κανουν τα 8αρια τζαμια?
ρε με δυλευεις?δεν εχουμε ανοιξει ποστ να ρωτας τα παντα εκει?ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ συνεχεια νεα θεματα του ιδιου αντικειμενου(στα εχωσα και στο μσν)τωρα για τις γωνιες τα εχουμε ξανα πει αν κανεις αναζητηση να βρεις απαντησεις.επι της ουσιας οι γωνιες ειναι αχρηστες απαξ και δεν κατασκευασεις πλαισιο.επισης δεν βοηθανε στο να μη σπαει το τζαμι αμα ειναι πολυ λεπτο!!βοηθαει στην πακτωη ωστε το σημειο θραυσης να υπερνικα το σημειο αποκολλησης
Μια υποσημειωση. Το ενυδρειο τελικα επειδη θα μειωσω 10cm το βαθος θα ειναι τελικα 360 λιτρα
και θα παρακαλουσα οσο γινεται να ανοιγονται τα θεματα στη σωστη κατηγορια....το μεταφερω στο diy...;)
Φιλε μου το καλοκαιρι εφτιαξα ενυδρειο με σχεδον ιδιες διαστασεις με το δικο σου, (120*65*50), και ο δικος τζαμας μου ειπε για 8αρια τζαμια, εκανε λαθος τελικα, αν και ειχα βαλει κοντρες το ενυδρειο μιση ωρα μετα το γεμισμα εσπασε. Οχι στις ενωσεις που θα ηταν δικο μου λαθος(λαθος κολλημα) αλλα χαμηλα κατα μηκος απο ακρη σε ακρη. Ευτυχως δεν βρισκομουν στο μπαλκονι εκεινη την ωρα γιατι θα με εσφαζε. Βαλε δεκαρι τζαμι και κοντρες, ειναι μια χαρα, μην σκεφτεις τα παραπανω χρηματα (μιλαμε για την ασφαλεια σου)
ΟΚ ευχαριστω για τη συμβουλη. Και κατι αλλο. Επειδη στο εσωτερικο των ενωσεων, λογο της σιλικονης που θα εχω βαλει ωστε να στεγανοποιηθουν καλυτερατα τζαμια, δεν θα υπαρχει "καθαρη" γωνια, οι κοντρες, ωστε να πατησουν σωστα θα πρεπει να εχουν ελαχιστα κομμενες τις γωνιες στα σημεια που "γλυφουν" στη γωνια της ενωσης?
10αρια λεω και εγω πολλα τα λιτρα μεγαλες η πιεσης.
Φιλε μου το καλοκαιρι εφτιαξα ενυδρειο με σχεδον ιδιες διαστασεις με το δικο σου, (120*65*50), και ο δικος τζαμας μου ειπε για 8αρια τζαμια, εκανε λαθος τελικα, αν και ειχα βαλει κοντρες το ενυδρειο μιση ωρα μετα το γεμισμα εσπασε. Οχι στις ενωσεις που θα ηταν δικο μου λαθος(λαθος κολλημα) αλλα χαμηλα κατα μηκος απο ακρη σε ακρη. Ευτυχως δεν βρισκομουν στο μπαλκονι εκεινη την ωρα γιατι θα με εσφαζε. Βαλε δεκαρι τζαμι και κοντρες, ειναι μια χαρα, μην σκεφτεις τα παραπανω χρηματα (μιλαμε για την ασφαλεια σου)
παλι καλα.εισαι τυχερος.του τα λεω και δεν καταλαβαινει.στο βομο του χρηματος.προς θεου κανενας δεν τα εχει για πεταμα αλλα σε ορισμενα πραγματα δε γινετε οικονομια...
ΟΚ ευχαριστω για τη συμβουλη. Και κατι αλλο. Επειδη στο εσωτερικο των ενωσεων, λογο της σιλικονης που θα εχω βαλει ωστε να στεγανοποιηθουν καλυτερατα τζαμια, δεν θα υπαρχει "καθαρη" γωνια, οι κοντρες, ωστε να πατησουν σωστα θα πρεπει να εχουν ελαχιστα κομμενες τις γωνιες στα σημεια που "γλυφουν" στη γωνια της ενωσης?
Ακου να σου πω εγω τι εκανα, αφου το κολλησα και ενω η σιλικονη δεν εχει στεγνωσει εβαλα απο πανω τις κοντρες, πιεζοντας πρωτα προς τον πατο και μετα στις ενωσεις και ξαναπερασα τις νεες γωνιες παλι με σιλικονη. Ενα ακομη ωραιο κολπακι ειναι ενω η σιλικονη ειναι ακομα νωπη να την βρεξεις ελαφρα με ενα ψεκαστηρι και να την περασεις απο πανω με μια τηλεκαρτα ή πιστωτικη οτι εχεις που θα της εχεις κοψει τη γωνια για να αφαιρεσεις την περιττη σιλικονη και να της δωσεις ομοιομορφο σχημα. Αν δεν το καταλαβες ετσι οπως το διατυπωσα πες μου να στο εξηγησω καλυτερα.
Τις κοντρες τις βαζεις μολις τελειωσεις το κολλημα ολων των τζαμιων αμεσως μετα, η περιμενεις πρωτα να στεγνωσει το ενυδρειο και μετα τις βαζεις?
Οι κοντρες θα πρεπει να εχουν μηκος οσο ειναι η αποσταση μεταξυ των απεναντι τζαμιων ή θα πρεπει να εχουν μηκος λιγακι μικροτερο ωστε να χωρεσει η σιλικονη στην επιφανεια κολλησης?
Τις κοντρες τις βαζεις μολις τελειωσεις το κολλημα ολων των τζαμιων αμεσως μετα, η περιμενεις πρωτα να στεγνωσει το ενυδρειο και μετα τις βαζεις?
Τις κατω κοντρες να τις βάλεις οσο είναι φρέσκια η σιλικονη για να δεσει καλα με την γωνια του οριζοντιου με το κάθετο τζαμι.
Οι κοντρες θα πρεπει να εχουν μηκος οσο ειναι η αποσταση μεταξυ των απεναντι τζαμιων ή θα πρεπει να εχουν μηκος λιγακι μικροτερο ωστε να χωρεσει η σιλικονη στην επιφανεια κολλησης?
Οσο και τα πλαινα τζαμια
........
Φιλε μου,επειδη κι εγω ειμαι στη διαδικασια της κατασκευης ενυδρειου διαστασεω 120#65#45 σου λεω πως το 10 τζαμι το προτιμω δαγκωτο, ουτε καν το σκευτικα για 8αρι.Ακομη μου φανικαν λιγο ακριβατα τζαμια σου, εγω με 10 τζαμι στις διαστασεις που σου ανεφερα και με ολες τισ κοντρες μου πηγαν 130 ΕΥΡΩ.Μηπως θα πρεπει να ρωτησεις και αλλου να παρεις και καμια αλλη προσφορα? Παντως σε τζαμι κατω απο 10αρι με τιποτα!!!!!!
Νομιζω σου απαντησα ηδη, απο την στιγμη που τα πλαινα τζάμια ειναι κολημενα ανάμεσα απο τα μεγάλα(εμπρος-πισω) η συμπεριφορά της κοντρας δεν εχει διαφορά απο τα πλαινά τζαμια. Πρέπει να εχει το ιδιο μήκος με τα πλαινα, οσο παχος σιλικονης μπει στα πλαινά το ιδιο θα εχεις και στην κοντρα. Αυτο που πρέπει να προσέξεις ειναι οι ακρες της κόντρας να μην είναι στραβές για να γινει σωστή κόληση.
Οι κάτω κόντρες 1-2 cm μικρότερες από την επιφάνειες με τις οποίες θα έρθουν σε επαφή. (δεν επικαλύπτει - πατάει ή μια την άλλη αλλά όλες στον πυθμένα)
Για τις πάνω κόντρες η μπροστινή επίσης 1-2 cm. Για τις άλλες τρείς δες το σχήμα που επισυνάπτω εάν θα πρέπει να περάσουν καλώδια, αισθητήρες, μπαστούνια φίλτρου κλπ θα πρέπει να μένει χώρος στις γωνίες της πλάτης.
φιλικά,
caverman.
Σημαντική παρατήρηση: Πρώτα θα βρείς λύσεις για το καπάκι και μετά θα βγάλεις τις διαστάσεις του ενυδρείου. (και κατά συνέπεια τις κόντρες)
Για να καταλαβω αν τις κανω οπως λες τις κοντρες θα λειτουργουν σαν κοντρες? Γιατι ξερω οτι θα πρεπει να ενωνουν τα απεναντι τζαμια.
Μια χαρά στο έκανε το σχέδιο ο μπισκοτάνθρωπος, μην ξεχνάς ότι στα κενά που βλέπεις στις γωνίες θα έχει σιλικόνη.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι πάντως, δες και άλλους 2 που προτιμώ εγώ, για να πάρεις ιδέες.
Καλό θα ήταν να βάλεις και μία κόντρα στην μέση του ενυδρείου - κάθετα, και πάνω και κάτω.
Αυτό μετά θα ανοίξει με πυρηνική βόμβα !!!
Ο πατερας μου μου προτεινε μια αλλη λυση. Αντι για κοντρες μου ειπε οτι μπορω με γωνιες αλουμινιου σχετικα χοντρου παχους, να κατασκευασω 2 τελαρα, ενα για πανω και ενα για κατω. Ειναι καλη η ιδεα αυτη?
Αντι για κοντρες μου ειπε οτι μπορω με γωνιες αλουμινιου
Όχι δεν μπορείς. Μην ξαναρωτάς τα ίδια πράγματα. Άσε που τα τελάρα αλουμινίου θα βγούν ακριβότερα απ΄ότι να κάνεις το ενυδρείο με 15άρι τζάμι χωρίς κόντρες...
Κόντρες πάνω κάτω θα βάλεις...Για το καπάκι τι έχεις σκεφτεί;;;
Καπακι θα φτιαξω μαλλον απο ξυλο ή απο πλεξιγκλας. Σχετικα ομως με το τελαρο, αν εξαιρεσουμε την τιμη, ο πατερας μου μου ειπε οτι το τελαρο θα κανει καλυτερη δουλεια για το κρατημα. Ειναι ξυλουργος αλλα εχει δουλεψει πολυ και τις γωνιες αλουμινιου και ξερει καλα την αντισταση που κρατανε.
Παντως πριν να προχωρησεις στην κατασκευη βαλε κατω τα εξοδα (τζαμια, σιλικονες, εργαλεια που θα χρειαστεις, λαμπες, αντλιες, θερμοστατες, ξυλο ή πλεξιγκας για το καπακι, επιπλο που ισως χρειαστεις ικανο να κρατησει τοσο βαρος, προσωπικη εργασια και τοσο αλλα) και ξανασκεψου το. Εμενα το δικο μου, μου κοστισε σαν καινουριο ετοιμο και φυσικα πολυ πολυ ακριβοτερα απο ενα μεταχειρισμενο. Βεβαια εχεις τη χαρα της δημιουργιας αλλα δεν ξερω αν αξιξει...
παμε παλι.λοιπον.μια γωνια αλουμινιου η οποια κολλατε προκειμενου να αποτελεσει ενυσχηση συνδεσης 2 τζαμιων,ειναι πρακτικα αχρηστη.για να λειτουργησει πρεπει να υπαρχει πλαισιο που να περιβαλει τον πατο και στις φωνιες αυτου να κολληθουν οι γωνιες που τοσο θελεις προκειμενου να δουλεψουν.επισης πρεπει να αποφασισεις. η θα κανεις το σκελετο και μετα πανω σε αυτο θα κολλησεις τα τζαμια ή θα φτιαξεις τη γυαλα και μετα θα την τοποθετησεις στο πλαισιο. σου εχω δωσει το λινκ ενος συν χομπιστα που δειχνει αναλυτικα την διαδικασια που σου περιγραφω.επισης οταν δεν σε ικανοποιει η απαντηση καποιου απο την στιγμη που την αιτιολογει μην προσπαθεις να του αλλαξεις γνωμη οτι κι αν σου λεει ο οποιος δηποτε. εδω δεν κατασκευαζουμε ενυδρεια.δειχνουμε τον τροπο με βαση τις δικες μας γνωσεις ή εμπειριες.διαλεγεις και παιρνεις.
stellara κάνεις δύο μεγάλα λάθη.
1ον δεν έχεις διαβάσει τίποτα για την κατασκευή ενυδρείων και πας να τη κάνεις στα τυφλά.
2ον δεν ακούς τις συμβουλές των πιο παλιών, που όλο και κάτι ξέρουν παραπάνω από μας τους νέοπες στο άθλημα.
Η συμβουλή μου:
επειδή έβαλα λίγο το χεράκι μου στην κατασκευή ενός παρόμοιου ενυδρείου,
πρώτα βρες που θα το βάλεις. Γιατί πιο δύσκολο είναι να βρεις έπιπλο με τέτοιες διαστάσεις που να αντέχει 300+ κιλά παρά να κολλήσεις 5 τζάμια και κόντρες.
δεύτερον, κάτω από 10άρι τζάμι μην το σκεφτείς ούτε για αστείο.
τρίτον, το τζάμι μπορεί να σπάσει και από το κέντρο λόγω πίεσης. Τι να το κάνεις το αλουμίνιο γύρω γύρω;
τέταρτον, σκέψου και τι άλλα μηχανήματα θα χρειαστείς, φίλτρα κλπ, αλλά και κόπος συντήρησης και καθαρισμού. Αλλιώς αλλάζεις το νεράκι στο 50άρι, αλλιώς σχεδόν μισό τόνο νερό. Είναι κρίμα να το κάνεις και να παρατήσεις.
πέμπτον, αν θες να κάνεις κάτι ο ίδιος, θα χαρείς πολύ περισσότερο το αποτέλεσμα, ακόμα και αν δεν είναι οικονομικό. Αλλά διάβασε ατελείωτα σε φόρουμ όσων γλώσσεων μπορείς να βγάλεις άκρη, δες βιντεάκια στο youtube και ψάξ' το γενικά πολύ πριν το σχεδιάσεις, σχεδίασέ το σωστά και σκέψου το 2 φορές πριν τη κατασκευή ώστε να περιορίσεις λάθη...
Καλή επιτυχία!!
Eχω πει 200 φορες οτι επιπλο θα φτιαξω αφου ο πατερας μου ειναι ξυλουργος. Θεση εχω βρει. Και επισης ΔΕΝ εννοω οτι θα κολλησω ετσι απλα γωνιες. Ειπα παραπανω οτι θα κατασκευασω 2 ΠΛΑΙΣΙΑ, τελαρα δηλαδη με μια μακρια και χοντρη γωνια αλουμινιου την οποια ο αλουμινα θα στραβωσει ετσι ωστε να σχηματιζει πλαισιο. το ενα, αφου κατασκευαστει το ενυδρειο, θα τοποθετηθει στον πατο, δηλαδη το ενυδρειο θα πατησει μεσα σε αυτο, και το αλλο θα αγκαλιασει το πανω μερος. Και τελος θα βαλω ΜΟΝΟ μια κοντρα που θα συνδεει τα δυο μεγαλα τζαμια στο κεντρο.
Eχω πει 200 φορες οτι επιπλο θα φτιαξω αφου ο πατερας μου ειναι ξυλουργοςσωστος. Θεση εχω βρειγια πες ομως που ειναι αυτη ηθεση να δουμε τι θα σου πουν και οι αλλοι. Και επισης ΔΕΝ εννοω οτι θα κολλησω ετσι απλα γωνιες. Ειπα παραπανω οτι θα κατασκευασω 2 ΠΛΑΙΣΙΑ, τελαρα δηλαδη με μια μακρια και χοντρη γωνια αλουμινιου την οποια ο αλουμινα θα στραβωσει ετσι ωστε να σχηματιζει πλαισιο. το ενα, αφου κατασκευαστει το ενυδρειο, θα τοποθετηθει στον πατο, δηλαδη το ενυδρειο θα πατησει μεσα σε αυτο, και το αλλο θα αγκαλιασει το πανω μερος πολυ καλα η συγκρατηση πανω κατω.τωρα αυτο με το στραβωμα δεν το καταλαβα. Και τελος θα βαλω ΜΟΝΟ μια κοντρα που θα συνδεει τα δυο μεγαλα τζαμια στο κεντρο.μια ειναι λιγο θα σου ελεγα 10 αρι τζαμι 12 πατο 3 κοντρες στην κορυφη και πλαισιο πανω κατω αφου δεν θελεις κοντρες μεσα
Υδροστατική πίεση........μπλα μπλα......ύψος ενυδρείου....μπλα μπλα......κόντρες κάτω.....μπλα μπλα.....απαραιτήτως.
Παραδίδομαι εγώ συνεχίστε οι υπόλοιποι :)
λοιπον για να καταλαβεις μερικα πραγματα.οι αποψεις ειναι πολλες και διαφορετικες γιατι πολυ απλα το να κατασκευασεις ενα ενυδρειο και να εισαι σιγουρος για το τι εκανες θελει οπως και δηποτε γνωσεις μηχανικης. πρεπει με πολυ απλα λογια να δεις που ασκητε η μεγαλυτερη δυναμη και να δεις αν την αντεχει το γυαλι.γι αυτο μετα ερχονται τα παρελκομενα(κοντρες κλπ)βοηθουν το γυαλι να αντεξει παρα πανω.τωωρα το ποσο το που και το πως βασιζονται στην εμπειρια.πραγμα που σημαινει πως η υπερβολη ειναι το μονο οπλο ωστε να εχεις αξιοπιστια και επειδη αυτο περναει απο τον ενα στον αλλο και εμπλουτιζεται μεσα απο το τι συνεβει στον καθε ενα σου λεμε τι πιστευουμε. σου ειπες ενας τζαμας να βαλεις 8 αρι λες μου το ειπε αυτος απα ξερει αρα τελειωσε.ειδες τι επαθε ο φιλος.σου ειπε ομως καποιος οτι ολα τα τζαμια δεν ειναι ιδια και υπαρχουν ποιοτητες(εγω στο ειπα.που κι εγω δεν γεννηθηκα και το ηξερα)το εψαξες?οχι.μικροτερη προσφορα = καλυτερη προσφορα.ε δεν παει παντα ετσι. Συμπερασμα.μην τα παιρνεις και μη χαλιεσαι. εδω μιλαμε για αντιγραφη απο αυτους που ξερουν και εχουν δοκιμασει στο παρελθον(δες ετοιμα ενυδρεια μαζικης παραγωγης).δεν σημαινει ντε και καλα πως ειναι κανονας.οτι δηποτε διαφορετικο και καινουργιο καλοδεχουμενο.ειπαμε εδω ζηταμε γνωμες.επισης.στο συλλογο υπαρχει ενα ενυδρειο με τον τροπο που λες οτι θελεις να φτιαξεις το δικο σου. ειτε ερχεσαι και το βλεπεις και το μετρας ειτε μου λες και στο μετραω εγω(παντως δεν ειναι το ιδιο με το να το δεις πως στηνεται)το τηλεφωνο μου το εχεις.επισης σου εχω πει αυτες οι συζητησεις δεν γινονται μεσω γραπτου λογου.πρεπει να πας να δεις φτιαχτα ενυδρεια να μιλησεις με χομπιστες.μην πω παλι για το συλλογο και μου πουν για προσυλητισμο και βλακειες.πηγαινε αλλου για καφε. αν δεν μιλησεις να ρωτησεις να καταθεσεις αποψεις δουλεια δε γινετε
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.