PDA

Επιστροφή στο Forum : Υψηλών απαιτήσεων χωρίς CO2?

N4505
08-02-09, 12:55
Έπεσα σε αυτό (http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/pages/blog.php?blogid=234) το άρθρο του G.Farmer και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον.
Με δυο λόγια, αποφάσισε να αφαιρέσει την μπουκάλα σε ένα 60άρι υψηλών απαιτήσεων και να προσθέτει αποκλειστικά άνθρακα σε υγρή μορφή (easy carbo ή excel). Tο αποτέλεσμα είναι να μεγαλώνουν κανονικά τα δύσκολα φυτά του (ακόμα και το glossostigma elatinoides) αλλά με 4 φορές πιο αργούς ρυθμούς... δηλαδή χωρίς να χρειάζεται κλάδεμα κάθε βδομάδα. :p
Σε άλλο άρθρο (http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/pages/show_article.php?article_id=697) του κάνει το ίδιο και σε HC cuba...
Σε forum που το παρουσιάζει λέει οτι μείωσε και τα λιπάσματα στο μισό λόγω της πιο αργής ανάπτυξης εκτός απ'το κάλιο γιατί ήταν το μόνο που παρουσίασε σημάδια έλλειψης.
Πως σας φαίνεται σαν ιδέα? Έχει κανείς αντίστοιχη εμπειρία με δύσκολα φυτά και Excel? Σκέφτομαι να το κάνω στο 120άρι μου τώρα που τα φυτά αναπτύχθηκαν όσο ήθελα γιατί θα μου άρεσε η ιδέα να μην χρειάζεται περιποίηση τόσο συχνά.

Δείτε και πρόσφατη φωτό που έβαλε στο forum

N4505
08-02-09, 13:12
Μια βασική λεπτομέρεια.. το Ph πέφτει με Excel όπως με το co2? μάλλον όχι ε?

PascM
08-02-09, 18:46
Όχι το Excel δεν έχω δει να επηρεάζει το ΡΗ.

aquaman
08-02-09, 18:47
Το Excell δημιουργεί πρόβλημα σε ορισμένα φυτά. Εμένα μου έλλιωνε τις βαλισνέριες spiralis και την egeria densa (τα οποία βέβαια δεν συγκαταλέγονται στα δύσκολα, που έχεις εσύ).

PascM
08-02-09, 18:50
Και συνήθως και το κερατόφυλο.

dizio
08-02-09, 19:32
τις hydrofylia polysperma τις επιρρεάζει??? γιατί τελευταία έχω ένα ψιλοπροβληματάκι σε αυτό το θέμα...έχουν γεμίσει τρούπες τα φύλλα, μέχρι που εξαφανίζονται τελείως...

N4505
10-02-09, 23:25
τις hydrofylia polysperma τις επιρρεάζει??? γιατί τελευταία έχω ένα ψιλοπροβληματάκι σε αυτό το θέμα...έχουν γεμίσει τρούπες τα φύλλα, μέχρι που εξαφανίζονται τελείως...

dizio, με μια πρόχειρη αναζήτηση, είδα αρκετούς με αυτό το φυτό που χρησιμοποιούν excel χωρίς πρόβλημα :)

Τελικά δεν θα κάνω πειράματα προς το παρόν γιατί προέκυψε το θέμα του ph, το οποίο το κρατάω γύρω στο 7 με το co2. Το νερό βρύσης είναι γύρω στο 7,5 με 8. Ίσως αντέχουν τα ψαράκια μου, απ'ό,τι διάβασα σε διάφορα μέρη, αλλά δεν λέει να τα ταλαιπωρώ.
Γενικά πάντως, νομίζω οτι το θέμα -απαιτητικό ενυδρείο με λιγότερη συντήρηση- σηκώνει αρκετό πειραματισμό..(βλ. και μία πρόσφατη συζήτηση xontros-Raven περί χαμηλότερου φωτισμού, αν θυμάμαι καλά).
Έχω ξαναπεί όμως (μόνο 100 φορές :D) οτι τον Μάιο μπαίνω φαντάρος, οπότε προς το παρόν θα μείνουν στα σχέδια όλα..:(

Raven
12-02-09, 11:50
Φιλε Νασο, πολυ ενδιαφερουσα η αποψη του G.Farmer ,την εχω εφαρμοσει εδω και 1 χρονο στο μικρο μου 12αρι μονο με φυτα, το οποιο το εχω ως "αναρρωτηριο" φυτων. Ριχνω μεγαλη ποσοτητα excel οπως και εξωφρενικα μεγαλες ποσοτητες λιπασματων και συντηρω μεσα Nesaea, stellata, Myriophyllum red και αλλα φυτα. Υποστρωμα σκετο χαλικι και φωτισμο 11watt.
Παραδοξως, αλγες ελαχιστες και μονο αν ριξω παρα πολυ σιδηρο (1ml).
Δικη μου γνωμη ειναι οτι αν εχει παλιωσει το ενυδρειο ισορροπει ευκολοτερα και ακομα και να το παρακανω με τα λιπασματα οι αλγες δεν εμφανιζονται.
Στα 120 λιτρα ομως το excel μακροπροθεσμα αποδεικνυεται ασυμφορο.

N4505
13-02-09, 00:46
Πολύ καλή η ιδέα του "αναρρωτηρίου" φυτών..:p
Για το κόστος δεν έχεις άδικο, το έχω υπόψη αλλά αν θα το έκανα θα ρέφαρα απο τα λιγότερα λιπάσματα (απ'ό,τι λέει στο forum). Και ειδικά σε συνδυασμό με την μικρότερη δυνατή φωτοπερίοδο.. Πάντα όμως με την προϋπόθεση να έχουν καλή εμφάνιση και σωστή ανάπτυξη τα φυτά.