Επιστροφή στο Forum : μεταφορα reef απο 300 σε 650 λιτ
τραπεζιτης
08-02-09, 09:49
καλημέρα παιδια θα ήθελα μια βοηθεια οποιος μπορει θελω να κάνω μεταφορα ενος 300λιτρου reef σε ενα νεο 650.λειτουργει εδω και 5 μηνες εχει μεσα 4 τανκ ζωντανο βραχο 40 κιλα αραγωνιτη και 10 κορραλια. ευχαριστω προκαταβολικα
δεν μας λες,πρώτα εσέι, πως σκέφτεσαι να κανεις την μετακομίσει??..και αν έχουμε κάποια καλύτερη ιδέα,σου την λέμε!!!! θα μπει στο ίδιο μέρος το ενυδρείο,θα πάει σε καινούργιο σπίτι? σε άλλο δωμάτιο?το νερό θα πρέπει να είναι έτοιμο,κτλ. και εγώ έκανα πριν ένα μηνα +..έγινε ένα μικρό μπάχαλο το σπίτι..αλλα όλα καλά μετά.... ΠΡΟΣΟΧΗ όμως να λείπει η γυναικα,στις ώρες μετακόμισης http://content.sweetim.com/sim/cpie/emoticons/0002031F.gif (http://www.sweetim.com/s.asp?im=gen&lpver=3&ref=10).
(http://www.sweetim.com/s.asp?im=gen&lpver=3&ref=12)
Αν το στήσεις σε άλλο χώρο του σπιτιού θα είναι πιο εύκολο και ελεγχόμενο . Αν θες να χρησιμοποιήσεις το ίδιο σημείο που είχες και το παλιό τότε θέλει περισσότερη οργάνωση.
Και στις δύο περιπτώσεις για να μην έχεις απώλειες θα πρέπει να στήσεις το νέο ενυδρείο σαν να ήταν εντελώς καινούριο. Δηλαδή ότι έκανες με το πρώτο σου 300άρι , χωρίς τα λάθει που μπορεί να έγιναν τότε, να στήσεις το νέο 600άρι.
Προσωπικά έχω κάνει 2-3 μεταφορές-μετακομίσεις ενυδρείων. Τα tang θέλουν αρκετή προσοχή πως θα τα ξαναβάλεις στο καινούριο. Μη ξεγελαστείς ότι είναι περισσότερα λίτρα και βάζεις παλιά υλικά ,βράχο, άμμο κ.λ.π και άρα είσαι ok. Ακόμα κι έτσι το ενυδρείο θα πρέπει να δουλέψει ένα δίμηνο περίπου και τα ψάρια ,ειδικά τα tang, να τα βάλεις σταδιακά και ιεραρχικά.
Επίσης αν έχεις δύσκολα κοράλλια κι αυτά πρέπει να φιλοξενηθούν σε στρωμένο ενυδρείο για κανένα δίμηνο μέχρι να στρωθεί το καινούριο και να τα μεταφέρεις έπειτα σταδιακά, βλέποντας και κάνοντας δηλαδή σε αυτό.
Καλή επιτυχία.
Φίλε Τραπεζίτη καλώς ήρθες στο gab. Εμείς οι Χανιώτες του θαλασσινού έχουμε γνωριστεί και πίνουμε κανένα καφεδάκι το μήνα και λέμε… το πόνο μας γιατί από γνώσεις η αλήθεια είναι ότι είμαστε πολύ πίσω. θα ήταν ωραίο να σε έχουμε στη θαλασσινή τοπική παρέα μας:D
τραπεζιτης
08-02-09, 20:42
Οι σκέψεις μου είναι οι παρακάτω.1ον δεν υπάρχει πρόβλημα με την γυναίκα αρκή να μην της γκρεμίσω το σπίτι.2ον δυστυχώς το νέο θα μπεί ακριβώς στη θέση του παλαιού.Οι κινήσεις μου θα είναι οι παρακάτω.ερχετε το νεο και μπαίνει διπλα στο παλιό.βάζω νερό από το παλιό τόσο ώστε να μην επηρεαστούν τα κορραλια και τα ψαρια.Μετα αφου θα έχει γίνει ποιό ελαφρυ το 300αρι το τραβάω μπροστα και ακριβώς πίσω του βάζω το μεγάλο.Μετά γεμίζω το νέο με έτοιμο νερό από μποτίλιες μέχρι τα 400 λίτρα .Εχω ένα παλιό 50 αρι και αφου του βάλω νερο θα του βάλω μέσα τα ψάρια με το ένα από τα δύο φίλτρα.Μετά σταδιακά θα μετακομίζω βράχο και κορραλια αφού κάνω τις μέτρήσεις μου.Δεν ξέρω να βάλω το παλιό αραγωνίτη έτσι μέσα η να τον βράσω αλλα θα γίνει νεκρός και να τον βάλω στόν πάτο και από πάνω να βάλω ζωντανό.περιμένω τις γνώμες σας. ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΝΙΚΜΑΝ αρκή ένα μηνυμα για που ο κάφες και έφτασα
Εγώ θα έκανα το εξής:
1. Ξέστημα του βράχου! Έτσι κι αλλιώς το στήσιμο στο καινούριο θα είναι διαφορετικό.
2. Βγάλσιμο των κοραλλιών και τοποθέτηση τους στο μικρό ενυδρείο που λες ότι έχεις αφού πρώτα το γεμίσεις με νερό από το κυρίως ενυδρείο.
3. Πιάσιμο των ψαριών και τοποθέτηση τους σε σακούλες για να μη στρεσαριστούν από την μετακίνηση του ενυδρείου.
4. Το ενυδρείο τώρα έχει νερό και αραγωνήτη, οπότε βγάζεις όσο νερό μπορείς ούτως ώστε να γίνει αρκετά ελαφρύ για τη μετακίνηση που θα κάνεις αμέσως μετά. Αποθήκευσε το νερό που θα βγάλεις σε μπιτόνια ή στο καινούριο ενυδρείο ούτως ώστε να το ξαναβάλεις πάλι πίσω στο παλιό όταν θα έχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση του παλιού ενυδρείου και η μεταφορά του καινούριου ενυδρείου στη θέση του παλιού.
5. Τώρα με τον αραγωνήτη είναι ένα θέμα γιατί αν αρχίσεις και τον σκαλίζεις για να τον μεταφέρεις όλο ή μία ποσότητα στο 650άρι να βρωμίσεις το νερό του παλιού και πως θα βάλεις τα ψάρια και τα κοράλλια μετά πίσω. νομίζω είναι μία ευκαιρία να αλλάξεις τον αραγωνήτη. :D
6. Όπως κατάλαβες το παλιό θα το ξαναστήσεις πρόχειρα στη νέα του θέση με όλα τα ψάρια τα κοράλλια και το νερό. Το νέο θα είναι πλέον στη θέση που το θέλεις άδειο.
7. Τώρα αυτό που γράφεις για μπιτόνια με έτοιμο νερό εγώ δεν συμφωνώ. Καλύτερα με τα λεφτά αυτά πάρε μία αντίστροφη όσμωση και ξεκίνα να γεμίζεις το 650 άρι. Φτιάξε την αλατόμητα και θερμοκρασία, πάρε και επιπλέον βράχο (θα χρειαστεί έτσι κι αλλιώς)και δυνατό σκίμμερ και ξεκίνα το στρώσιμο. Ο καινούριος βράχος θα χρειάζεται κουράρισμα.
8. Μετά το μήνα ξεκίνα με το πάσο σου τη μεταφορά του παλιού βράχου από το 300άρι και διαμόρφωσε τον στο 650άρι. Τα κοράλλια δεν τα νοιάζει να τα τοποθετήσεις στο πυθμένα του παλιού (φαντάζομαι να μην έχεις σκληρά) αλλά τα ψάρια θα χρειαστούν σπηλιές γιαυτό δες πως θα το κάνεις και να μην αφήσεις γυμνό το ενυδρείο (μόνο με ψάρια και κοράλλια).
9. Όταν αργότερα μετά τους δύο μήνες :D ξεκινήσεις τη μεταφορά των ζωντανών φρόντισε να είναι η αλατότητα η θερμοκρασία και το ΚΗ ίδια στα δύο ενυδρεία. 2-3 μέρες πριν πρόσθεσε και αραγωνήτη που θα έχεις πάρει καινούριο. Την μεταφορά των ζωντανών κάνε την σταδιακά κι όχι σε μια μέρα. Εγώ σου προτείνω να την ολοκληρώσεις σε ένα με ενάμιση μήνα.
Καλή επιτυχία!
εγώ την δικη μου μετακομίσει,την τελειωσα σε 2-3 ώρες,είχα έτοιμο νερό,σε μπετόνια τον 50L-75L. αλλα ήταν εύκολη γιατί το 450 μπήκε σε διαφορετικό μέρος και είναι FO.me μια καλή οργάνωση,δεν θα έχεις πρόβλημα,τα κοραλία και τα ψαράκια,νομίζω ότι αντέχουν αρκετές ώρες,μέσα στις σακούλες,tespa.
καλή επιτυχία.
τραπεζιτης
08-02-09, 23:05
παιδια όλα ενταξει αλλα το παλιο ενυδρείο το πουλησα και το παιδι το θελει και δεν μπορω να τον καθηστερησω πανω από 2 εβδομαδες.θα κάνω τις αλλαγες πιο γρηγορα και ο θεος βοηθος.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.