PDA

Επιστροφή στο Forum : Διαφορα προβληματα με τα φυτα

beat89
07-02-09, 21:19
Λοιπον το ενυδρειο μου τρεχει περιπου 3-4 εβδομαδες και εχω καποια προβληματακια κυριως με τα φυτα.σας παραθετω και φωτογραφιες.
1)Σημερα πηρα 2 apple snails(αυτα δεν ειναι?) και απο οσο ξερω δεν τρωνε φυτα.
οπως φαινεται στη φωτο το ενα εχει ανεβει πανω σε ενα φυτο.ειναι φυσιολογικο αυτο?Επισης πριν λιγο ειδα το ενα να τρωει κατι σαν ριζουλες που προεξειχαν απο το bacopa monieri.γιατι το κανει αυτο αφου δεν τρωει φυτα?
2)Οπως φαινεται κ στις φωτο στο bacopa monieri εχουν αρχισει να σαπιζουν τα φυλλα κ εχει κ αλγη μαλλον (μικρα τριχιδια,ισως hair algae) κ περιπου το ιδιο προβλημα εχει κ το Samolus valerandi(σε μικροτερη κλιμακα).αυτο το ειχαν παθει πριν βαλω τα apple snails.
3)το κερατοφυλλο μου στο πισω μερος εχει χασει το χρωμα του.ειναι φυσιολογικο?
4)εχω κ ενα hygroplila corymbosa(πολυ ομορφο).θα ηθελα να με συμβουλευσετε για αυτο για να παραμεινει ομορφο.βασικα ειναι αρκετα πυκνο κ δεν φτανει το φως στα κατω φυλλα.μηπως να το χωρισω στα 2 και να το φυτεψω σε διαφορετικες μεριες?

Ο πετσοπας μου ειπε να βαλω λιγο λιπασμα στα φυτα αλλα αφου ειναι χαμηλων απαιτησεων χρειαζεται?

το ενυδρειο μου ειναι περιπου 80L καθαρα.80x30x40.
εχω μια λαμπα 18W κ ειναι αναμενη 8-10 ωρες την ημερα.
εχω 4 γκαπυ,2 γατοψαρα κ 2 apple snails.
Αμμωνια:0-0,25
Νιτρωδη:0
Για οτιδηποτε αλλη πληροφορια ρωτηστε με.
Οτιδηποτε γνωριζετε θα μου φανει πολυ χρησιμο γιατι δεν θελω να χασω τα φυτα μου.
Σας ευχαριστω πολυ.

fotis_k
07-02-09, 21:44
Αμμωνια:0-0,25
Νιτρωδη:0

Προς το παρον κοιτα μην χασεις τα ψαρακια σου γιατι εχεις αμμωνια.Κανε μικρες καθημερινες αλλαγες νερου μεχρι ηα μμωνια να φτασει στο 0.Οσο για τα φυτα γραψε περισσοτερα στοιχεια.Φωτισμο λιπανση παροχη C02 κλπ

beat89
07-02-09, 22:12
φωτισμο εγραψα.
μια λαμπα 18W 8-10 ωρες την ημερα.
Λιπανση οχι,co2 οχι.
υποτιθεται οτι ειναι χαμηλων απαιτησεων κ δεν θα χρειαζοταν.
-------------------------
εκανα λαθος.τα νιτρωδη ειναι 0.25
μπορει το σαπισμα των φυλλων να οφειλεται στα νιτρωδη?
οποιος μπορει ας με συμβουλευσει για να ξερω τι να κανω.

manolis1976
07-02-09, 22:21
φωτισμο εγραψα.
μια λαμπα 18W 8-10 ωρες την ημερα.
Λιπανση οχι,co2 οχι.
υποτιθεται οτι ειναι χαμηλων απαιτησεων κ δεν θα χρειαζοταν.
εκανα λαθος.τα νιτρωδη ειναι 0.25
μπορει το σαπισμα των φυλλων να οφειλεται στα νιτρωδη?
οποιος μπορει ας με συμβουλευσει για να ξερω τι να κανω.

Καλα ναι και εμενα το ιδιο μου ειπαν για την bacopa caroliana(απο pet citυ την αγορασες:rolleyes:) και ομως δεν ειναι χαμηλων απαιτησεων....τουλαχιστων οχι πολυ χαμηλων , και ειχα ακριβως το ιδιο προβλημα με εσενα δες εδω http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=29498 τι μου απαντησαν και τα παιδια ,εγω ριχνω λιγο καλιο και σιδηρο (κανω και μετρησεις και βελτιωθηκε το προβλημα αλλα χαμηλα η bacopa συνεχιζει να εχει αυτο το σκουρο κατι στα φυλλα και κατεληξα οτι ειναι απο τον φωτισμο τον οποιο αλλαξα και περιμενω να δω βελτιωση εν καιρο για περισσοτερα στους ειδικους γιατι και εγω αρχαριος ειμαι;)

beat89
07-02-09, 22:32
τα αλλα φυτα σου,ηταν ενταξει κ πριν αλλαξεις το φωτισμο?
χρησιμοποιεις co2?

manolis1976
07-02-09, 22:53
τα αλλα φυτα σου,ηταν ενταξει κ πριν αλλαξεις το φωτισμο?
χρησιμοποιεις co2?

Λεει στην υπογραφη μου τι φυτα εχω βαλει και μπορω να πω οτι ειχα θεμα μονο με την cabomba(κιτρινισμα) και την bacopa οπως λεω στο link , εβαλα co2 Diy και νεο φωτισμο και ζωντανεψαν ολα (και αυτα που δεν ειχαν προβλημα).
Ομως οπως θα δεις αν ψαξεις στα threads το ενα φερνει το αλλο . Εν ταχυ σου λεω οτι ο παραπανω φωτισμος θα κανει πιο απαιτητικο το φυτεμενο σου ασχετα με τον αν ειναι απαιτητικα τα φυτα. Γιατι με τον παραπανω φωτισμο θα χρειαστουν διοξιδιο και περισσοτερα θρεπτικα , αλλιως θα δουλεψει το φως υπερ της αλγης . Εγω ξεκινησα για να βαλω μερικα φυτακια μεσα και να παει απλα και τωρα ετοιμαζομαι για μπουκαλα , γιαυτο πριν προχωρησεις σε οποιαδηποτε αλλαγη ψαξτο καλα και ασε να σου απαντησουν πρωτα τα παιδια που ξερουν καλα εδω ...και μετα βλεπεις;) αν το μαυρισμα στα φυλαρακια ειναι τοσο κακο η οχι :)

beat89
08-02-09, 22:20
κανω μικρες αλλαγες νερου για να μειωθει η αμμωνια.
υπαρχει περιπτωση να φταιει η αμμωνια ή τα νιτρωδη για τα προβληματα που εχω με τα φυτα?
οποιος μπορει ας με βοηθησει.

Πάνος
08-02-09, 23:31
οχι δε φταιει αυτο....τα φυτα μπορουν να καταναλωσουν τις αζωτουχες ενωσεις σαν τροφη για την ακριβεια...

beat89
08-02-09, 23:54
καλο αυτο.μηπως γνωριζεις τι μπορει να φταιει?

kalomoiris
09-02-09, 08:26
για τα υπολοιπα σου απαντησαν τα παιδια εγω θελω να σε ρωτησω ποιος σου προτεινε αυτο το μπλε μαυρο χαλικι?

εχω την αισθηση οτι πρεπει να το αντικαταστησεις

οπως ας πουμε με ενα χαλαζιακο χαλικακι 1-3

beat89
09-02-09, 13:52
το χαλικι ειναι χαλαζιακο.τουλαχιστον ετσι μου ειπε ο πετσοπας.
οσο για τα υπολοιπα δεν μου απαντησε κανενας.
ουτε για τα φυτα ουτε για τα apple snails.

Πάνος
09-02-09, 14:03
1)Σημερα πηρα 2 apple snails(αυτα δεν ειναι?) και απο οσο ξερω δεν τρωνε φυτα.αυτα ειναι και δεν τρωνε φυτα...
οπως φαινεται στη φωτο το ενα εχει ανεβει πανω σε ενα φυτο.ειναι φυσιολογικο αυτο?Επισης πριν λιγο ειδα το ενα να τρωει κατι σαν ριζουλες που προεξειχαν απο το bacopa monieri.γιατι το κανει αυτο αφου δεν τρωει φυτα?οι "κατι σαν ριζουλες" που λες μηπως ειναι αλγη?..δεν τρωνε φυτα..αλλα τρωνε σαπια μερη των φυτων....αν ενα κομματι απο το φυτο εχει αλλοιωθει αυτο το καταλαβαινουν και το τρωνε...
2)Οπως φαινεται κ στις φωτο στο bacopa monieri εχουν αρχισει να σαπιζουν τα φυλλα κ εχει κ αλγη μαλλον (μικρα τριχιδια,ισως hair algae) κ περιπου το ιδιο προβλημα εχει κ το Samolus valerandi(σε μικροτερη κλιμακα).αυτο το ειχαν παθει πριν βαλω τα apple snails.για την αλγη αναλογα το ειδος που εχεις παιρνεις και τα αντιστοιχα μετρα...κανε μια αναζητησε με τη λεξη "αλγη" ..θα βρεις πολλα θεματα να διαβασεις...οσο για το σαπισμα.....ο φωτισμος σου ειναι πολυ λιγος...
3)το κερατοφυλλο μου στο πισω μερος εχει χασει το χρωμα του.ειναι φυσιολογικο? και σε μενα καθως αναπτυσσεται το φυτο το πισω μερος σκουραινει και βυθιζεται....χαλαει...το κοβω καιτο πεταω και κραταω το υπολοιπο που συνεχιζει να αναπτυσσεται...δε το εψαξα παραπανω γιατι μεγαλωνει με γρηγοροτερο ρυθμο αποτι χαλαει στο πισω μερος,..
4)εχω κ ενα hygroplila corymbosa(πολυ ομορφο).θα ηθελα να με συμβουλευσετε για αυτο για να παραμεινει ομορφο.βασικα ειναι αρκετα πυκνο κ δεν φτανει το φως στα κατω φυλλα.μηπως να το χωρισω στα 2 και να το φυτεψω σε διαφορετικες μεριες?
τα κατω φυλλα θα χαλανε αν δε δεχονται φως...μια λυση ειναι αυτη που λες...η αλλη να αναβαθμισεις το φωτισμο σου με προσοχη ομως στην ισορροπια φως-λιπασμα-παροχη διοξειδιου..

Ο πετσοπας μου ειπε να βαλω λιγο λιπασμα στα φυτα αλλα αφου ειναι χαμηλων απαιτησεων χρειαζεται?ολα τα φυτα μπορει να χρειαστουν λιπασμα καποια στιγμη..ακομη και τα πιο ευκολα...στο υπομνημα στην κατηγορια των φυτεμενων μπορεις να διαβασεις τα "συπμτωματα" με βαση τα οποια καταλαβαινεις την ελλειψη ορισμενων στοιχειων...

το ενυδρειο μου ειναι περιπου 80L καθαρα.80x30x40.
εχω μια λαμπα 18W κ ειναι αναμενη 8-10 ωρες την ημερα. εχεις λιγο φως...με αλλη μια τετοια λαμπα θα ειχες πολυ καλυτερο αποτελεσμα...

εχει πολλα θεματα προσθηκης λαμπας....;)

beat89
09-02-09, 14:48
αν αλλαξω το μπαλλαστ που εχω τωρα και βαλω ηλεκτρονικο γινεται να βαλω στη θεση της Τ8 μια Τ5?το μηκος εινια 60 εκ..ποσα watt θα ειναι η Τ5?
ειναι ακριβη λυση?
εχετε να μου προτεινετε καποιο λιπασμα?

Πάνος
11-02-09, 03:38
για τις πρωτες ερωτησεις μια βολτα σε ηλεκτρολογικα μαγαζια θα σε διαφωτισει καλυτερα...ειδικα στο θεμα των τιμων που..."παιζουν"..

οσο για λιπασμα...στο λινκ πιο πανω αναγνωριζεις αν υπαρχει ελλειψη καποιου στοιχειου και το προσφερεις...αν δενυπαρχει προβλημα..τοτε η λιπανση μπορει να σου δημιουργησει προβληματα αλγης....

beat89
12-02-09, 04:13
απο το link καταλαβαινω οτι εχω σιγουρα προβλημα φωτισμου.
κατι αλλο δεν νομιζω.
ευχαριστω για ολα...

beat89
16-02-09, 22:26
παιδια αν αυξησω το φωτισμο μετα δεν θα εχω προβληματα αλγης.
κ μετα δεν θα θελω κ co2?

Raven
16-02-09, 22:40
Γεια σου κι απο μενα. Μπορεις να αυξησεις τον φωτισμο σου αλλα θα το κανεις σταδιακα, οχι αποτομα. Θα χρειαστει επισης να λιπαινεις περισσοτερο και πιο ισορροπημενα. Με την αυξηση στο φως τα φυτα σου θα καταναλωνουν γρηγοροτερα τα θρεπτικα συστατικα και θα φροντιζεις ωστε να εχουν παντοτε ολα τα Μακρο- και Μικρο- στοιχεια που χρειαζονται για μια υγιη αναπτυξη.
Επισης θα χρειαστεις CO2 ειτε μπουκαλα μια κι εξω, η DIY . Υπαρχει και η λυση του Excel για τα λιτρα σου.

beat89
16-02-09, 22:50
βασικα δεν εχω φυτεμενο ενυδρειο.
3 φυτα εχω κ αυτα χαμηλων περιπου απαιτησεων.
χρειαζονται ολα αυτα?

Raven
16-02-09, 23:01
Ευκαιρια να βανεις κι αλλα φυτα :D
Αν παλι δεν θες να μπεις στην διαδικασια και στα εξοδα κρατα το οπως ειναι και κανε μια επιλογη απο ευκολα φυτα που με λιγο λιπασματακι 1 φορα την εβδομαδα θα ειναι μια χαρα.

beat89
17-02-09, 00:03
μου αρεσουν πολυ τα φυτεμενα αλλα δεν θελω να μπω σε τετοια διαδικασια.
ευκολα φυτα εχω επιλεξει.
εχω κ μια hygrophila corymbosa που προτεινετα στο φορουμ ως ευκολο φυτο,αλλα εχει και αυτη καποια σαπισμενα φυλλα.
τι θελει?
co2,φωτισμο ή λιπασμα?

Raven
17-02-09, 00:24
Φως και φαι θελει (Νιτρικα & Φοσφωρικα) και λιγο γενικο λιπασμα καθε τοσο.

beat89
17-02-09, 02:37
ευχαριστω.
θα δοκιμασω κ βλεποντας κ κανοντας.
εχετε να μου προτεινετε καποια ευκολα φυτα που δεν θα χρειαζονται κατι μετα?
τα στοιχεια του ενυδρειου μου τα εχω γραψει πιο πανω.

maikl
17-02-09, 06:34
Διαβασε. (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=4537) ;)

beat89
17-02-09, 17:19
τα εχω διαβασει.
εχω 2 απο τα φυτα που αναφερονται αλλα κ παλι εχουν προβλημα...

loverman
17-02-09, 20:29
παιδια καλησπερα.γραφω εδω γιατι ειδα οτι γραφετε καποια προβληματα με φυτα,εγω βεβαια εχω ψευτικα αλλα...
λοιπον,σε καποια φυλλα εχουν παρουσιαστει καφε κηλιδες ή και καποια εχουν γινει στην επιφανεια σχεδον καφε.ειχε γινει ετσι και το μπροστινο τζαμι του ενυδρειου,αλλα το καθαρισα με βουρτσακι-μαγνητη.τα πλαστικα φυτα ομως?
το παλικαρι στο μαγαζι μου ειπε οτι ειναι αλγη,αρα...??:confused:
υποδειξεις ευπροσδεκτες.
ευχαριστω

Πάνος
18-02-09, 00:59
καφε αλγη...παντα παρουσα σε νεοστημενα ενυδρεια.....αν επιτρεπει το ενυδρειο σου την υπαρξη καποιου αλγοφαγου που θα την τρωει...
συνηθως μετα απο λιγο καιρο εξαφανιζεται....