Επιστροφή στο Forum : σοδα για αθρακικη σκληροτητα...
Εβαλα λίγη σοδιτσα και ανέβηκε το kh πολύ ψηλά όταν όμως έκανα αλλαγή νερού και κάθε φορά που κάνω πέφτει απότομα πολύ χαμηλά... τι μπορω να κανω για να σταθεροποιήσω το kh??
in the pond
30-01-09, 14:46
Εβαλα λίγη σοδιτσα και ανέβηκε το kh πολύ ψηλά όταν όμως έκανα αλλαγή νερού και κάθε φορά που κάνω πέφτει απότομα πολύ χαμηλά... τι μπορω να κανω για να σταθεροποιήσω το kh??
Να είσαι σίγουρος ότι δεν είναι ΜΟΝΟ το Kh που ανεβαίνει, αλλά γενικά όλες οι σκληρότητες.
Θα ήθελα να σε ρωτήσω τί ενυδρείο έχεις και τι ψάρια φιλοξενείς. Έχει σημασία αυτό που ρωτώ, γιατί γενικά οι σκληρότητες που έχουμε στα νερά στην Κύπρο είναι στα ύψη!!!
kalomoiris
30-01-09, 14:48
με καποια πειραματα στην δοσολογια τις σοδας θα πρεπει να το νερο που βγαζεις να ειναι το ιδιο με το νερο που θα βαζεις στις αλλαγες νερου οποτε για να μην σου εχει αυτη τηην μεγαλη διαφορα
αλλα ολα ειναι σχετικα καλο ειναι να μας πεισ
λιτρα,ψαρια,ποσο καιρο τρεχει καμια φωτο και γενικα να μας δωσεις μια εικονα
Να είσαι σίγουρος ότι δεν είναι ΜΟΝΟ το Kh που ανεβαίνει, αλλά γενικά όλες οι σκληρότητες.
Θα ήθελα να σε ρωτήσω τί ενυδρείο έχεις και τι ψάρια φιλοξενείς. Έχει σημασία αυτό που ρωτώ, γιατί γενικά οι σκληρότητες που έχουμε στα νερά στην Κύπρο είναι στα ύψη!!!
αφρικανες με 140 λιτρα
ph7.5-8
kh 7-8
no3 25-30
no2 0
gh 18-20
kalomoiris
30-01-09, 14:50
αυτεσ οι τιμες ειμαι με την σοδα η τιμες βρυσης???
αυτεσ οι τιμες ειμαι με την σοδα η τιμες βρυσης???
με τη σοδα
Την ισορροπια θα την βρεις μονος σου. Θα βαζεις σόδα μεχρι να φτασεις στην επιθυμητη τιμη. Στην αρχη θα δυσκολευτεις με πολλες μετρησεις αλλά μετά απο λιγο καιρό θα εχεις μαθει τι ποσοτητες σόδας θελεις για το νερο της αλλαγης σου, ωστε να κρατας το kh σταθερο.
kalomoiris
30-01-09, 14:51
test στο νερο τις βρυσης εχεισ κανει ?
και αν ναι τι τιμες σου βγαζει>?
test στο νερο τις βρυσης εχεισ κανει ?
και αν ναι τι τιμες σου βγαζει>?
νερο βρυσης
ph 7.5
gh 6
kh 1-3
no3 0
no2 0
....πωπω βουρ για δισκους....:smt033
Τι τεστ?
kalomoiris
30-01-09, 15:00
μου κανεις εντυπωση οτι σου εχει ανεβασει τοσο πολυ τις μετρησεις η σοδα οσο για τα νιτρικα καλο ειναι τα κατεβασει λιγο
τωρα για την σοδα οταν κανεις αλλαγη στο νερο που θα ετοιμασεις να βαλεις μεσα εκτος απο αντιχλωριο ριξε την μιση σοδα απο αυτο που ριχνεις μεχρι σημερα μετρα την επομενη τιμες και να το πας ετσι μεχρι που να βρεις τι τιμες θελεις με ποσα κουταλακια σοδας
απλα καθε αλλαγη να ειναι σταθερη τα λιτρα που βγαζεις και βαζεις
....πωπω βουρ για δισκους....:smt033
Τι τεστ?
τι να κανω που μου αρεσουν τα αφρικανικα :p
-------------------------
μου κανεις εντυπωση οτι σου εχει ανεβασει τοσο πολυ τις μετρησεις η σοδα οσο για τα νιτρικα καλο ειναι τα κατεβασει λιγο
τωρα για την σοδα οταν κανεις αλλαγη στο νερο που θα ετοιμασεις να βαλεις μεσα εκτος απο αντιχλωριο ριξε την μιση σοδα απο αυτο που ριχνεις μεχρι σημερα μετρα την επομενη τιμες και να το πας ετσι μεχρι που να βρεις τι τιμες θελεις με ποσα κουταλακια σοδας
απλα καθε αλλαγη να ειναι σταθερη τα λιτρα που βγαζεις και βαζεις
υπαρχει καμια λυση να μεινει σταθερο χωρις να βαζω συνεχως σοδα?? οι ασβεστολιθικες που εχω(κοραλια) δεν κανουν τιποτα...
kalomoiris
30-01-09, 15:05
κατω τι εχεις αμμο απο θαλασσα?
κατω τι εχεις αμμο απο θαλασσα?
πετρες....
kalomoiris
30-01-09, 15:08
τι εχεις δλδ μονο πετρες δεν εχει καποια αμμο καποιο χαλικακι απο κατω?
τι ειναι γυαλι και πετρες?
τι εχεις δλδ μονο πετρες δεν εχει καποια αμμο καποιο χαλικακι απο κατω?
τι ειναι γυαλι και πετρες?
χαλικι ενοουσα σορρυ..
εχει χαλικι μερικες ανουβιες και κοραλια
kalomoiris
31-01-09, 15:05
καλα ειναι αμα μπορεις να παρεις αμμο θαλασσης να την βρασεις και να την βαλεις μεσα ετσι θα σου ανεβασει φυσικα τις σκληροτητες
in the pond
02-02-09, 11:41
Μπόλικο τριμμένο κοράλλι πάνω στο χαλίκι σου θα σου δώσει τις ιδανικές συνθήκες που θέλεις. Επίσης ασβεστολιθικά πετρώματα υπάρχουν παντού στην Κύπρο.
Μπόλικο τριμμένο κοράλλι πάνω στο χαλίκι σου θα σου δώσει τις ιδανικές συνθήκες που θέλεις. Επίσης ασβεστολιθικά πετρώματα υπάρχουν παντού στην Κύπρο.
θα δοκιμασω να σπασω κανενα κοραλι σε μικρα κομματακια να δουμε :rolleyes:
Stelios_Rjk
02-02-09, 19:41
Παντως θα επρεπε να ειχες αμμο αντι για χαλικι.
Σχετικα με τις τιμες του νερου σου εγω δεν νομιζω οτι η σοδα επιρεαζει και την γενικη σκληροτητα. Μαλλον τα κοραλια την ανεβαζουν αυτη. Με πειραματα δες ποση σοδα πρεπει να προσθετεις στο νερο της αλλαγης για να εχει την ιδια τιμη Kh που εχει το ενυδρειο σου. Την γενικη (Gh) μπορεις να την ανεβαζεις με epsom salt (θειικη μαγνησια, απο φαρμακειο) και αλατι ενυδρειακης χρησης. Εγω σε καθε αλλαγη νερου στις αφρικανες μου εχω βρει οτι χρειαζεται να προσθετω sta 60 λιτρα δυο κουταλιες της σουπας epsom salt και μια κοφτη της σουπας σοδα αλλα οι τιμες που εχω στο νερο της βρυσης μου ειναι Gh:9 Kh:7 ph:7,5.
Σχετικα με τις τιμες του νερου σου εγω δεν νομιζω οτι η σοδα επιρεαζει και την γενικη σκληροτητα.
Πράγματι, όπως τα λέει ο Στέλιος..
Η σόδα είναι NaHCO3.. Τα ιόντα ΗCO3 (όπως και τα CO3, γενικά τα ανθρακικά-ανθρακώδη) ανεβάζουν την ΚΗ, αλλά το Na (νάτριο) δεν επηρρεάζει την GH.. Η GH εξαρτάται από τα Ca (ασβέστιο) και Mg (μαγνήσιο)..
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.