Επιστροφή στο Forum : Φυσιολογικές τιμές μακρο- και μικρο- στοιχείων
Υπάρχουν πουθενά συγκεντρωμένες οι φυσιολογικές τιμές των διαφόρων στοιχείων (πχ κάλιο, σίδηρος κλπ); έψαξα λίγο στο forum, αλλά δε βρήκα.
τι εννοεις φυσιολογικες?? μηπως θες να πεις προτεινομενες?? για το σιδηρο η seachem προτεινει το 0,1 mgr/lt και για το καλιο το ειχα ψαξει καποτε και προτειναν 20 ppm....δε θυμαμαι που το ειχα βρει αλλα το εχω σημμειωμενο στα κιταπια μου..θα κοιταξω να βρω το λινκ...
αυτο βεβαια ισχυει για ενα φουλ φυτεμενο....
για τετοιο ενυδρειο μιλας??
Πράγματι, δεν είναι πουθενά μαζεμένες...
Γενικά, υπάρχουν διαφορές από πηγή σε πηγή.. Εγώ εφαρμόζω τα παρακάτω (ας περιμένουμε και το Raven να μας κάνει διορθώσεις) έχουμε:
- Νιτρικά ΝΟ3: 10-15ppm
- Φωσφορικά PO4: 0.5-1.0ppm (πρέπει να είναι 1/20 έως 1/10 των ΝΟ3)
- Σίδηρος Fe: 0.10-0.50ppm (το 0.50 είναι μάλλον πολύ υψηλό)
- Κάλιο K: 20-30ppm (αυτό δεν το μετράω, δεν ξέρω καν αν υπάρχουν τεστάκια αλλά υπολογίζω την ποσότητα που ρίχνω σε σχέση με τα νιτρικά που ρίχνω)
- CO2: 15-30ppm (μπορείς να το πας και στο 40 ή και 50, αλλά θέλει προσοχή, και παρατήρηση τα ψάρια, μήν ανεβαίνουν στην επιφάνεια για οξυγόνο)
Να σημειωθεί βέβαια, ότι οι μετρήσεις δεν είναι παρά ένας μπούσουλας.. Πάνω απ'όλα είναι η παρατήρηση των φυτών (ή των άλγεων)..
Εννοώ τις προτεινόμενες. Βέβαια δεν έχω φουλ φυτεμένο, οπότε θα τις προσαρμόσω ανάλογα.
Ρωτάω γιατί σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω ως στοιχεία λίπανσης, όχι των εταιρειών αλλά ας πούμε diy: πχ για κάλιο να χρησιμοποιήσω αμπούλα KCl που χορηγείται ενδοφλέβια σε ασθενείς (η οποία είναι 10% και είναι 10 ml). Έτσι πρέπει να υπολογίσω πόση ποσότητα να ρίχνω στο ενυδρείο για να επιτύχω την κατάλληλη (προτεινόμενη) συγκέντρωση.
θα βαλεις ιοντα χλωριου στο ενυδρειο??:confused:
Επίσης κάποιος οδηγός μετατροπής mg/lt σε ppm;
1. Ψάξ'το λίγο πρώτα πριν προχωρήσεις σε DIY λιπάσματα.. Έχουν γραφτεί πάρα πολλά (έχω γράψει κι εγώ ένα κάρο "σεντόνια" για τους υπολογισμούς των δοσολογιών).. Δεν ξέρω αν χρησιμοποιεί κάποιος άλλος KCl για κάλιο, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν K2SO4, αγορασμένα από καταστήματα με χημικά.. Για άζωτο χρησιμοποιώ κι εγώ και πολλοί άλλοι ΚΝΟ3, ενώ για φώσφορο Fleet Enema.. Για τα υπόλοιπα, εγώ τουλάχιστον χρησιμοποιώ του εμπορίου, Seachem Flourish (για ιχνοστοιχία) και Seachem Flourish Iron για σίδηρο.. Ψάξε επίσης για PMDD..
2. Αν δεν έχεις πολλά φυτά και ταχεία ανάπτυξη, με αρκετό φωτισμό και παροχή διοξειδίου, είναι αρκετά πιθανό να μήν τα χρειάζεσαι όλα (ή κάποια) από αυτά.. Μη βιαστείς λοιπόν, γιατί οι άλγες παραμονεύουν.. ;)
Δεν είναι καλό, έ;
Επίσης κάποιος οδηγός μετατροπής mg/lt σε ppm;
Δεν υπάρχει μετατροπή! Το ίδιο είναι.. :D
Πάνο, κι εγώ δε θα το δοκίμαζα, αν δεν το έχει κάνει κάποιος άλλος.. Αλλά δεν είναι και απαραίτητα κακό, δεδομένου ότι και το αλάτι περιέχει χλώριο (NaCl).. Πάντως, καλύτερα ο φίλος να το αποφύγει και να προτιμήσει την "περπατημένη" οδό..
Απο την μεθοδο Estimative Index .Eπιθυμητες τιμες για φυτεμενο με υψηλο φωτισμο και διοξειδιο:
-CO2 25-35ppm
-NO3 5-30ppm
-K+ 10-30ppm
-PO4 1.0-3.0ppm
-Fe 0.2-0.5 η και περισσοτερο??
http://www.barrreport.com/estimative-index/62-estimative-index-dosing-no-need-test-kits.html
Moderator edit: Αλέξανδρε, σου διόρθωσα δύο τελείες που είχες ξεχάσει, στα PO4..
Πάνο, κι εγώ δε θα το δοκίμαζα, αν δεν το έχει κάνει κάποιος άλλος.. Αλλά δεν είναι και απαραίτητα κακό, δεδομένου ότι και το αλάτι περιέχει χλώριο (NaCl).. Πάντως, καλύτερα ο φίλος να το αποφύγει και να προτιμήσει την "περπατημένη" οδό..
ναι..και το ΝαCl..ομως τα ιοντα παραμενουν σε ισορροπια...Na+ και Cl-
δεδομενου ομως οτι το Κ θα απορροφηθει απο τα φυτα (αφου γιαυτο το λογο το βαζουμε) δεν ειναι επικινδυνο να μεινουν ιοντα χλωριου στο ενυδρειο?? δε θα μπορουσε να γινει η αντιδραση Cl- + Cl- = Cl2?
δε ξερω αν γινεται η αντιδραση αλλα σιγουρα θα εχουμε περισσεια ιοντων χλωριου...
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.