Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : caboba κιτρινο


kospets
20-01-09, 23:08
Γεια σας παιδια. Τι να φταιει αραγε που το caboba έχει κίτρινα φύλλα στον κάτω κορμό και το υπόλοιπο είναι πράσινο? Πρέπει να το κόψω και να το ξαναφυτεύσω? Δειτε την παρακατω εικόνα.

Raven
20-01-09, 23:11
Γενικα το βλεπω καπως αδυναμο και με εναεριες ριζες...
Δωσε στοιχεια,μετρησεις λιπανση κλπ

mpampis 1969
20-01-09, 23:12
To φως δεν φτανει στα κατω σημεια του φυτου.
καλο ειναι να κοψεις και να κρατησεις τις κορφες του.

Raven
20-01-09, 23:16
Μπαμπη εχει 86W σε 100 λιτρα καθαρα οποτε δεν ειναι θεμα φωτισμου...ή ισως και να ειναι :rolleyes: ο ισχυρος φωτισμος θελει τροπο..

kospets
20-01-09, 23:23
Τις 3 λαμπες τις ανοιγω 10 ωρες και τιν τεταρτη λαμπα 5 ωρες. μήπως πρέπει να αυξήσω τις ώρες??

Raven
20-01-09, 23:30
Οχι, λαθος, να μειωσεις ναι. Ο πολυς φωτισμος θελει και την αναλογη λιπανση. Τωρα δινεις πολυ φως αλλα τα φυτα δεν εχουν φαγητο (λιπανση) και το πιθανοτερο ειναι ελλειψη αζωτου,καλιου και φοσφωρικων.Αν παλι αυξησεις κι αλλο φωτισμο και λιπανση χωρις να ξερεις ακριβως τι κανεις το πιθανοτερο ειναι να γεμισεις κι αλλες αλγες.
Εδω σηκωνει "σεντονι" αλλα κωλυομαι. Χοντρε εισαι μεσααα ??

kospets
20-01-09, 23:37
Τι ειναι το σεντονι? νιτρικα έχω 10mg/l και φωσφορικα 1ml/l . Λιπασμα ρίχνω τo tetra plantamin δυο φορες την εβδομαδα και ρίχνω και σιδερο της seachem. Για τις ρίζες ρίχνω το flore plus της sera ανα 15 ημερες.

Raven
21-01-09, 00:02
Το "σεντονι" ειναι ορος στην αργκο του GAB οταν γραφουμε τοσο μεγαλα κειμενα που μοιαζουν σαν...σεντονια απλωμενα :D αυτο θα ηθελα να καμω κι εγω τωρα αλλα δεν μπορω.
Αφου λοιπον με το φωτισμο σου θες να χορεψεις high tech θα πρεπει να ψαχτεις πλεον με τις ισορροπιες σε λιπασματα και διοξειδιο.
Και μιας και δεν αναφερεις τιποτα θα υποθεσω οτι δεν εχεις παροχη CO2.
Παμε λοιπον απο την αρχη: εχεις αρκετο γκαζι (φως), χαλασμενο συμπλεκτη (ελλειπη λιπανση) και το φρενο πατημενο (CO2) Το οχημα (ενυδρειο) λοιπον παει αγκομαχωντας και μπουκωμενο και αυτο εχει αντικτυπο στα φυτα σου.
Επιπλεον χρησιμοποιεις μεγαλο ποσοστο νερου απο οσμωση που ειναι στειρο για τα φυτα. Χρειαζεσαι λοιπον Trace και Potassium για να συμπληρωσεις την γκαμα ολων των στοιχειων που χρειαζονται τα φυτα. Χωρις ομως αφθονη παροχη διοξειδιου ολα αυτα μονο αλγες θα προκαλεσουν.
Η λυση πλεον βρισκεται στην αγορα φιαλης CO2 ή σε DIY με μαγια και ζαχαρη.
Μεχρι τοτε το μονο που μπορεις να κανεις ειναι να μειωσεις το φωτισμο σου σε 0.5 W/lit και να λιπαινεις ελαχιστα. Φυσικα μονο με φυτα χαμηλων απαιτησεων ,αντε και κανενα πιο δυσκολο που θα αγκομαχαει.

xontros
21-01-09, 01:07
Εδω σηκωνει "σεντονι" αλλα κωλυομαι. Χοντρε εισαι μεσααα ??

Εσύ δεν έχεις χέρι μεν, εγώ από την άλλη έχω πήξει πολύ άσχημα! :D

Επιτρέπεται να σου "μεταλλάξω" λίγο το παράδειγμα περί ισορροπίας? :D
Ωραίο το ενυδρείο ως όχημα, και το φως ως γκάζι.. Εκεί, θα έβαζα εγώ το διοξείδιο ως βενζίνη, και τα λιπάσματα ως λάδια..
- Πολύ διοξείδιο χωρίς φως, δεν έχεις ανάπτυξη, είναι σαν να έχεις βενζίνη και να μήν πατάς γκάζι..
- Πολύ φως χωρίς διοξείδιο, είναι σαν να πατάς γκάζι χωρίς βενζίνη, και να μπουκώνεις στις άλγες..
- Και όσο πιο πολύ γκάζι/βενζίνη έχεις, τόσο περισσότερα λάδια χρειάζεσαι, για να κυλάει σωστά το όχημα και να μήν εμφανίζουν ελλείψεις τα φυτά σου..

Ωραίο είναι τελικά αυτό! :p Πιο ωραίο από την ενέργεια (φως), την τροφή (διοξείδιο) και τα διατροφικά συμπληρώματα (λιπάσματα), που έγραφα σε άλλα ποστ.. :p ¶ψογος ο Αλέξανδρος! :p

Επί της ουσίας.. Το σεντόνι στο έγραψε ο Raven.. Να προσθέσω, είναι ότι ακόμη και τα φυτά που λέμε ότι τρέφονται από τα φύλλα, φαίνεται τελικά ότι όταν τα έχουμε σε ενυδρείο με υπόστρωμα δε βγάζουν τόσες ρίζες καθ'ύψος.. Και κάτι άλλο, που διάβαζα πρόσφατα και μου άρεσε.. Μία από τις ευκολίες που κερδίζεις με το υψηλών απαιτήσεων είναι ότι με την ταχεία ανάπτυξη, ό,τι πρόβλημα εμφανίζεται σε κάποιο φυτό, μπορείς άμεσα να το διορθώνεις, και να κλαδεύεις/πετάς το παλιό, και να μένεις με το φρέσκο και ωραίο.. Το χαμηλών απαιτήσεων, με άλλα λόγια, θέλει μεν λιγότερα λεφτά, αλλά πιο πολύ μαστοριά.. ;)

Raven
21-01-09, 01:21
Μου αρεσε η παρομοιωση , κατοχυρωνεται !:)
Ευχομαι να ξε-πηξεις συντομα κι εμενα να γιανει το χερι μου γιατι μου λειψαν οι αναλυσεις μας περι φυτεμενων.:D

kospets
21-01-09, 14:47
Λοιπον παιδια. Να σας περιγραψω λιγο το ενυδρειο μου. καθαρα λιτρα γυρω στα 120. φυτά Valisneria giganteus 10 ριζες, caboba ενα ματσακι, Bacopa caroliniana ενα ματσακι και 15 anubies. Τιμες νερου: ΚΗ 3, Gh 7, PH 6.5, NO3 10, Po4 1mg/l. Απο εξοπλισμό έχω φίλτρο εξωτ. της tetra ανακυκλωνει max 1200l/h. Μπουκάλα co2 2kg και ph controller της dupla.Επίσης σύστημα Α/Ο. λαμπες 4 συνολο. Μια aquarelle philips 25w, 1 growlux 25w, 1 grolux 18w και 1 osram daylight 18w.
Ψαρια: 15 cardinals , 2 γλυφτες, 1 pleco, 9 γαρίδες, 2 ramirezi και 4 catfish. Κατω έχω υπόστρωμα αλλά το ενυδρειο το έχω γύρω στους 10 μηνες. Υπόστρωμα ήταν της tetra. Φαρμακα που ρίχνω: mineral salt sera για το νερό της Α/Ο και για λίπανση : Tetra plantamin, ταμπλέτες flore plus sera και fourish iron. Απο όλα αυτα πρέπει να αλλαξω κάτι ή να προσθέσω για το ενυδρείο μου??:confused: Παρακάτω έχω και φώτο του ενυδρειου.

xontros
21-01-09, 15:25
¶ψογα όλα! Bravissimo! :p

Εξ'άλλου, ό,τι δουλεύει μια χαρά δεν το πειράζουμε.. :D

Το μόνο που θα πρέπει λίγο να προσέξεις είναι το Flourish Iron.. Αν δεν κάνω λάθος (τσέκαρε τη συσκευασία), σίδηρο περιέχει αρκετό και το ίδιο το plantamin της tetra.. Οπότε, μήν το παρακάνεις και έχεις προβλήματα με άλγες.. ;)

Υ.Γ. Κάνε και μια παρουσίαση με φουλ φωτογραφίες να το καμαρώσουμε! :p

Raven
21-01-09, 15:41
Με το τσιγκελι σου τα βγαζουμε..εχεις CO2 και PH controller. Απο ποσοστα διοξειδιου θεωρητικα εισαι στα 25ppm περιπου που ειναι ενταξει.
Σχετικα με την φωτοπεριοδο συστηνω 10-11ωρες 2Χ25W και 3ωρες στο πρωτο μισο της περιοδου 2Χ18w.
Aπο λιπασματα χρειαζεσαι Potassium και trace ακομα. Βασικο ειναι να παρακολουθησεις τα ΝΟ3 και ΡΟ4 μετρωντας τα καθημερινα την ιδια ωρα επι 7-10 μερες. Κρατα σημειωσεις ωστε να βγαλεις ενα συμπερασμα ποσο απο αυτα τα στιχεια καταναλωνουν τα φυτα σου. Δεν πρεπει σε καμια περιπτωση τα ΝΟ3 να πεσουν κατω απο 15 και τα ΡΟ4 κατω απο 1. Αν συμβαινει αυτο θα πρεπει να συμπληρωνεις την αναλογη ποσοτητα με προσθετα (Seachem nitrate,ΚΝΟ3, Fleet enema ) νιτρικων/ φοσφωρικων.
Επισης ρολο παιζει και η σωστη κυκλοφορια ωστε το CO2 και τα λιπασματα να φτανουν με την στηλη νερου σε ολα τα φυτα.
Το οξυγονο ειναι επισης ζωτικης σημασιας και το λεω διοτι διακρινω ενα φιλμ σιδηρου στην επιφανεια, Αυξησε λιγο την αναταραξη.

kospets
21-01-09, 15:47
Ενα βαικο θέμα για μένα είναι το ότι τα cardinal δεν κολυμπανε κοπαδι.. Τι να πω δεν μπορώ να το καταλάβω. Δεν μπορώ να καταλάβω τι φταίει.. Και καλες τροφες δίνω όπως κατεψυγμενες και ξηρά .. Μήπως να πάρω αλλα ψάρια πιο εύκολα?? :smt100

xontros
21-01-09, 15:51
Δεν πολυκοπαδιάζουν οι καρδινάλιοι γενικότερα, παρά μόνο αν υπάρχει κάποιο μεγαλύτερο ψάρι στο ενυδρείο (που το βλέπουν σαν πιθανό εχθρό/κηνυγό).. Πιο "δεμένα" κοπάδια σχηματίζουν οι ροδόστομοι και οι αρλεκίνοι..

kospets
21-01-09, 15:59
Πάνω στο νερό είναι οι φυσαλίδες που βγένουν από τα φυτά μαζεύονται στην επιφάνεια και δεν διαλύονται.. Ευχαριστώ για τις συμβουλες raven..
-------------------------
Σε κάποια βιντεάκια στο youtube πως κολυμπάνε κοπάδι? Μηπως κατι αλλο φταιει φιλε μου χοντρε. Αμα είναι έτσι όπως τα λες θα πρέπει να βρω κάπου να τα δώσω και να πάρω κανέναν ροδόστομο ή lemon κατι τετοιο..

theodor72
21-01-09, 15:59
Πολύ όμορφο φίλε το ενυδρείο σου! Ιδιαίτερα μου άρεσε η Bacopa caroliniana.
Δεν έχω να πω κάτι για το πρόβλημα σου, καθώς υπάρχουν πιο έμπειροι που μπορούν να βοηθήσουν. Από τη φώτο όμως που παραθέτεις, βλέπω ότι τα περισσότερα φυτά σου είναι εχινόδοροι και όχι ανούμπιες. Ανούμπιες πρέπει να είναι μόνο 3 - 4 φυτά που έχεις δεξιά και αριστερά κοντά στις πετρούλες. Ελπίζω να μην τις έχεις φυτεμένες (από την φώτο δεν μπορώ να διακρίνω καθαρά). Οι ανούμπιες είναι φυτά που πιάνονται σε πέτρες και ξύλα και κινδυνεύουν να χαλάσουν αν είναι φυτεμένες.
Όσον αφορά τους καρδινάλιους ισχύει ότι σου είπε ο xontros. Βέβαια όσο μεγαλύτερο είναι το ενυδρείο τόσο πιο εύκολα κοπαδιάζουν τα ψάρια.

Πόσο καιρό είναι με αυτά τα φυτά το ενυδρείο σου;

Όταν λες πιο εύκολα ψάρια τι εννοείς; Έχεις κάποιο πρόβλημα με τους καρδινάλιους;

kospets
21-01-09, 16:17
To Bacopa caroliniana το έχω κανα 10 μινο όπως και οι valisneries και οι anubias. Τα υπόλοιπα φυτά είναι δυο εβδομάδων. Τα cardinal είναι ωραία αλλα αυτό που θα ήθελα και θα χαιρόμουν είναι να κοπαδιάζουν.. Σκέφτομαι να τα δώσω και να πάρω κάποια άλλα ψαρια που κοπαδίαζουν..:rolleyes:

theodor72
21-01-09, 16:36
Για να σε πορόσω λίγο :D δες αυτό. http://www.metacafe.com/watch/912464/hemigrammus_bleheri/ (http://www.metacafe.com/watch/912464/hemigrammus_bleheri/)Είναι ένα βιντεάκι που είχε ανακαλύψει παλίοτερα ο φίλος blondi.

Αυτό εννοώ όταν λέω ότι γενικά θέλουν αρκετά λίτρα τα ψαράκια για να κοπαδιάσουν. Τώρα εγώ που έχω σε 100 λίτρα καθαρά 8 ροδόστομους και 8 καρδινάλιους, τι κοπάδι να κάνουνε και που να πάνε τα καημένα ...

kospets
21-01-09, 16:48
Καλα ε φιλε με εστειλες.......!!! Τι φοβερο ενυδρειο ειναι αυτο???? καλα οι ροδοστομοι ολα τα λεφτα τρελα μεγαλη............
:)