Επιστροφή στο Forum : Καφέ κηλίδες
Καλημέρα ,
στο ενυδρείο μου αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα :
το mιcrosorium wendley παρ΄όλο που είναι σχετικά εύκολο φυτό, έχει αρχίσει να εμφανίζει καφέ κηλίδες ενώ οι άκρες του μαυρίζουν .
Οι αλλαγές που έχω κάνει τον τελευταίο καιρό είναι :
1) κάνω αλλαγές νερού μία φορά το μήνα αντί για κάθε Κυριακή που έκανα
2) για να αντιμετωπίσω το κιτρίνισμα των ακρων των φύλλων στους εχινόδορους , πρόσθεσα seachem flourish (και τα κατάφερα )
3) άλλαξα και τις δύο λάμπες στο ριο 125 μαζί ταυτόχρονα
4) κάποιες ημέρες πρόσθεσα po4 της seachem και λίγο παραπάνω Fe
5) ταισα λίγο παραπάνω για να ανεβάσω τα νιτρικά
ph 6.8
kh 6
po4 0
no3 0
Ψάρια : 20 καρδινάλιους , 1 ραμίρεζ , 4 κορυ , 4 αμανο
Αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση και θεραπεία τον ευχαριστώ .
Επισυνάπτω φωτογραφίες
Τσιόνογλου Σταύρος
20-01-09, 13:13
Ρίξε μια ματια εδω:http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=5033
Φίλε μου σε ευχαριστώ , όμως ,
το έχω διαβάσει και αυτό και δεν μπορώ να βγάλω άκρη .
Τί έχω ?? : έλλειψη νιτρικών , αζώτου , φωσφορικών , πολλή φυτομάζα και λίγη ιχθυοφόρτιση ?
Ρίχνω πιό πολύ κάλλιο , βγάζω ριζίδια στους κορμούς των φυτών!
Ρίχνω πιό πολύ σίδηρο , γεμίζω άλγη στα μπροστινά τζάμια !
Υπάρχει κάποιος που είχε τέτοιο πρόβλημα και να το αντιμετώπισε με επιτυχία ?
Ευχαριστώ
Τσιόνογλου Σταύρος
20-01-09, 14:06
Στο πρώτο σου ποστ γραφεις οτι έχεις νιτρικά και φωσφορικά 0 πιστεύω οτι εκει πρέπει να αναζητήσεις την αιτία,ασε που το microsorum Windelov θεωρείται απο τα εύκολα φυτά χωρις μεγάλες απαιτήσεις σε φωτισμό και λιπανση το οποίο δεν φυτεύεται αλλα ριζώνει πάνω σε ξυλα και πέτρες.Αν και διατηρω αρκετά δυσκολα φυτά και εγω οταν πήρα ένα τέτοιο μου καφέδιασε και χάλασε μεσα σε 4 μερες και ακόμη δεν κατάλαβα τον λόγο.Μην ρίχνεις πολλά λιπάσματα και γεμίσεις άλγη προσπάθησε να ανεβάσεις τα νιτρικά και φωσφορικά στα σωστα επίπεδα σαν πρώτο βήμα.
Όταν ρίχνω φωσφορικά , αρχίζω να βγάζω μακρύτριχη άλγη μέσα σε 5 ημέρες το πολύ . Το φυτό αυτό με ικανοποιήσε πάρα πολύ το πρώτο μήνα που το έβαλα γιατί σκέψου ότι μου έβγαλε πάρα πολλά νέα φυτάκια πάνω στα φύλλα του ! και πάνω που χάρηκα , άρχισε να χαλάει . Το μάτιασα και έσκασε!!!
Εσύ τι έκανες ? Ξαναέβαλες το φυτό αυτό ή το πέταξες ?
Ευχαριστώ
Τσιόνογλου Σταύρος
20-01-09, 14:19
Δεν το ξαναεβαλα ,οταν ρίχνεις φωσφορικά τι σου δείχνει μετά το τεστ.
Με τα τεστ της sera , μου δείχνει ότι του ρίξω σαν δοσολογία , δλδ σαν τεστ λειτουργεί .
Βγαζω όμως την μακρύτριχη και όσες φορές το δοκίμασα το ίδιο αποτέλεσμα είχα .
Τι φυτά έβαλες τα οποία δεν δημιούργησαν προβλήματα ?
Τσιόνογλου Σταύρος
20-01-09, 14:49
Με τα τεστ της sera , μου δείχνει ότι του ρίξω σαν δοσολογία , δλδ σαν τεστ λειτουργεί .
Βγαζω όμως την μακρύτριχη και όσες φορές το δοκίμασα το ίδιο αποτέλεσμα είχα .
Τι φυτά έβαλες τα οποία δεν δημιούργησαν προβλήματα ?
Δεν μπορώ να σε καταλάβω τι εννοείς φωσφορικά είναι καλά να έχουμε απο 0,15 έως 1,0 mg/l(εσένα πόσο λέει το τεστ1,2,3).Και νιτρικά 10 με 15 ml/l.To Θεμα είναι να βρούμε την λύση στο πρόβλημα σου και οχι τι φυτά εχω εγω οποτε εδω χρειάζεται και η συνδρομή και άλλων που έιχαν-έχουν αυτό το φυτο.Για καλά φυτά απαιτείται σωστός φωτισμός ,CO2, λίπανση και προπάντων σταθερες συνθήκες που επιτυγχάνονται με σταθερή ρουτίνα ,(ταϊσμα, λίπανση φωτισμό,αλλαγές νερού).
1) κάνω αλλαγές νερού μία φορά το μήνα αντί για κάθε Κυριακή που έκανα Ελλειψη μαγνησιου που εμφανιζεται στα παλιοτερα φυλλα. Το νερο της βρυσης περιεχει μεταξυ αλλων ωφελιμων micro στοιχειων για τα φυτα, και Mg που ειναι ζωτικης σημασιας για την αναπτυξη τους.
Κοψε και αφαιρεσε τα παλια κιτινισμενα/καφε φυλλα και ξαναγυρνα στις εβδομαδιαιες αλλαγες νερου.
Τσιόνογλου Σταύρος
20-01-09, 14:51
Δες και αυτό:http://aquariumalgae.blogspot.com/
Σταύρο , εννοώ ότι όσες φορές πρόσθεσα φωσφορικά έβγαζα άλγη .Άρα ότι και να μου δείχνει το τεστ μπαίνω σε άλλα προβλήματα .
-------------------------
Δεν μπορώ να το δω , μπλοκάρετε από την εταιρεία.
Απ'όσα κατάλαβα από τα παραπάνω, συμβαίνουν δύο πράγματα ταυτόχρονα..
Το ένα είναι αυτό που σου επεσήμανε και ο Αλέξανδρος (Raven) περί των αλλαγών νερού και της έλλειψης στοιχείων που υπάρχουν στο ίδιο το νερό της βρύσης..
Το δεύτερο είναι ότι απ'ό,τι φαίνεται (από τις φωτογραφίες και τις μετρήσεις σου) τα φυτά στο ενυδρείο σου είναι πολλά και η ανάπτυξή τους αρκετά γρήγορη, με αποτέλεσμα τα νιτρικά και φωσφορικά που προκύπτουν από την ιχθυοφόρτιση (περιττώματα ψαριών & υπολείμματα τροφών) να μήν επαρκούν.. Αυτή η μή ισορροπία των στοιχείων οδηγεί σε άλγες..
Θα πρέπει να αυξήσεις λοιπόν τόσο τα ΝΟ3 σου (και να τα κάνεις 10-15ppm), όσο και τα PO4 (και να τα κάνεις 0.5-1.0ppm).. Γενικά, θα πρέπει η αναλογία ΝΟ3:ΡΟ4 να είναι 15:1 (από 20:1 έως 10:1)..
Τα ΝΟ3 τα αυξάνεις είτε με Seachem Flourish Nitrogen, είτε με ΚΝΟ3.. Τα ΡΟ4, αντίστοιχα, τα αυξάνεις είτε με Seachem Flourish Phosphorus, είτε με Fleet Enema (κάνε μια αναζήτηση για να βρεις δοσολογίες).. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αυξήσεις παράλληλα και τα δύο.. Αν αυξήσεις μόνο το ένα, θα έχεις άλγες.. Και να τα παρακολουθείς με μετρήσεις (με υγρά τεστ)..
Καλημέρα ,
φίλε xontros μάλλον αυτό πρέπει να είναι γιατί και έγω εκεί προσανατολίζομαι . Θα το δοκιμάσω από σήμερα και θα σας ενημερώσω για την εξέλιξη .
Ευχαριστώ όλους για το χρόνο τους .
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.