Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Ερωτησεις

thgparas
19-01-09, 15:21
Γεια σε ολους,το σαββατο εκανα την αλλαγη του βυθου στο ενυδρειο μου,300 λιτρα.καθως πετουσα το υποστρωμα ενφανιστηκε ενα κοκκινο σκουλικι στην λεκανη που το μαζευα,
ειναι πιθανον αυτο να ειναι απο το χωμα;
Τι συγκατοικους να δω για τα σκαλαρια;καποια ειδη τετρας τα ξεχασα ηδη αν και μου αρεσαν αρκετα οι ροδοστομοι,και τα ¨Ματωμενες καρδιες¨.
Κορυ διαβασα πως θελουν αμμο αλλα ειδα πολλα set-up φυτεμενων με το χαλικι που εχω εγω,ειναι ενα αρκετα ελαφρι ποροδες χαλικακι,με κορυ μεσα.
Καποιο pet-shop μου ειπε για οτο;η αποψη σας;

Πάνος
20-01-09, 00:48
Γεια σε ολους,το σαββατο εκανα την αλλαγη του βυθου στο ενυδρειο μου,300 λιτρα.καθως πετουσα το υποστρωμα ενφανιστηκε ενα κοκκινο σκουλικι στην λεκανη που το μαζευα,
ειναι πιθανον αυτο να ειναι απο το χωμα;απο που ειχες παρει το χωμα? βαλε αν μπορεις μια φωτο να το δουμε....
Τι συγκατοικους να δω για τα σκαλαρια;καποια ειδη τετρας τα ξεχασα ηδη αν και μου αρεσαν αρκετα οι ροδοστομοι,και τα ¨Ματωμενες καρδιες¨.Σε ένα μεγάλο ενυδρείο μπορούν να συγκατοικήσουν εύκολα με σκαλάρια (http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/Hyphessobrycon%20erythrostigma.htm ) για τις ματωμενες καρδιες λεω...
Κορυ διαβασα πως θελουν αμμο αλλα ειδα πολλα set-up φυτεμενων με το χαλικι που εχω εγω,ειναι ενα αρκετα ελαφρι ποροδες χαλικακι,με κορυ μεσα.αμμος η ψιλο χαλαζιακο χαλικακι ειναι καλο....τι εννοεις πορωδες χαλικακι? αν ειναι λαβα δεν θα το συνιστουσα....
Καποιο pet-shop μου ειπε για οτο;η αποψη σας; ειναι ησυχα ψαρακια που θελουν μαλακο νερο...http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/Otocinclus.htm
γιατι αλλαξες το βυθο??

thgparas
20-01-09, 23:21
Αλλαξα τον βυθο γιατι το χαλικι που ειχα στην αρχη ηταν ασβεστολιθικο.
Μεσα θελω να βάλω ψαρια απο Ν.Αμερικη και το νερο θελω να ειναι αρκετα μαλακο.Μονο με την χρηση τυρφης και ενα μερος απιονισμενο επεσε 6 βαθμους η σκηροτητα και το ph στο 6,5-7.
Υποστρωμα αγορασα απο ενα pet shop.Ειμαι στην δουλεια τωρα αν το βρω θα στειλω φωτο.Το κουβα με το χωμα τον εχω εξω απο το σπιτι εκει το ειδα το σκουλικι...
Το χαλικι ειναι ουδετερο,στο καταστημα που το πηρα μου ειπαν πως ειναι ειδικο για φυτεμενα ενυδρεια.εχω δει αρκετα με αυτο το χαλικι θα στειλω link που το ειδα.
Σκεφτομουν και κορυ αλλα εφοσον το χαλικι το απαγορευει θα βρω καποιον αλλο συνδιασμο.
Αρχικα η σκεψη μου ηταν ενα βιοτοπικο μονο με σκαλαρια αλλα διαφορα που εγιναν μου αλλαξαν λιγο πορεια.
Βεβαια το βιοτοπικο παραμενει στο μυαλο μου και ελπιζω να γινει καποια στιγμη.
-------------------------
Γραφω εδω,για να μην ανοιξω νεο post.
εχω διαβασει πως ο σχιστολιθος δεν ειναι ασβεστολιθικο πετρωμα,ισχυει?
Εκανα καποιες μετρησεις στο νερο της βρυσης μου,η σκληροτητα βγηκε GH=14 και KH=15,σε νερο ενυδρειου μου βγηκε GH=10 και KH=10,ειναι λογικο η KH να βγαινει ιση η μεγαλυτερη της GH? ή μηπως τρεχει κατι με τα τεστ μου?
Ειναι υγρα τεστ της Nutrafin.

Raven
21-01-09, 01:34
Γραφω εδω,για να μην ανοιξω νεο post.
εχω διαβασει πως ο σχιστολιθος δεν ειναι ασβεστολιθικο πετρωμα,ισχυει?
Δυστυχως ετσι νομιζα κι εγω αλλα δεν ειναι ολοι οι σχιστολιθοι μη ασβεστολιθικοι.Οι σχιστολιθοι -πετρα Καρυστου που δοκιμασα ηταν ασβεστολιθικοι. Δεν ξερω ομως και πολλα αν και το εψαξα με τα πετρωματα καποια στιγμη.
Τελικα κατεληξα στους βασαλτες ως το ωραιοτερο μη ασβεστολιθικο πετρωμα κατα το δικο μου γουστο.

xontros
21-01-09, 01:37
Θεωρητικά, δεν είναι παράλογο, υπάρχουν περιοχές όπου η ΚΗ είναι μεγαλύτερη από τη GH.. Αλλά στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, η GH είναι μεγαλύτερη.. Οπότε, όντως, μήπως τρέχει κάτι με τα τεστάκια? Επίσης, γιατί έχεις διαφορετικές μετρήσεις στη βρύση και στο ενυδρείο? Χρησιμοποιείς Α/Ο? Τύρφη?

Perazzi
21-01-09, 01:50
Η τύρφη μαυρίζει το νερό ? και πώς το χρησιμοποιούμε τοποθετούμε μέσα στο φίλτρο ?

thgparas
21-01-09, 16:56
Το νερο παιρνει ενα χρωμα κιτρινο-καφε.Δεν γινεται παντος τοσο μαυρο ετσι ωστε να δειχνει ασχημο.Η σκληροτητα εχει πεσει απο την τυρφη.Την εχω την προηγουμενη 20 μερες στο φιλτρο και σκεφτομαι σημερα να την αλλαξω.Τον επομενο μηνα θα παω για οσμοση και για CO2.Φυτα ακομα δεν εβαλα εκτος απο 2 εχινοδορους.
Οσο για τον σχιστολιθο θα δοκιμασω με aquaforte.
Εχω 4 gurami 2 μαχαιροψαρα(Black ghost knifefish) και θελω να τα δωσω,σκεφτηκα να βάλω αγγελια αλλα θα πρεπει οποιοσ τα παρει να τα παρει απο Ευβοια,δεν ξερω πως αλλιως να τα στειλω.Μαλλον το βλεπω για pet shop το θεμα ειναι πως μπορω να τα μεταφερω στο pet shop (το ποιο κοντινο μου ειναι 1 ωρα δρομο με το αυτοκινητο)?Πρεπει να τα παω απο εκει που τα πηρα?αν τα παω σε αλλον θα τα παρει?Βεβαια για τα ψαρακια δεν θελω λεφτα απλα να μην τα ταλαιπωρω θελω,αν και τα μαχαιροψαρα δυσκολο να βρεθει ενυδρειο που δεν θα ταλαιπωρηθουν.

thgparas
23-01-09, 20:31
Καλησπερα,ψαχνω ακομα εναν συνδιασμο,για συγκατοικους,για τα σκαλαρια μου εκανα 2 σκεψεις.
Α)Σκαλαρια,7-8 Ματωμενες καρδιες,6-7 oto,1 Ancistrus.
B)Σκαλαρια,3(1m+2f) Ραμ,1-2 ancistrus
Με τραβάει ο δευτερος συνδιασμος περισσοτερο.Μπορει καποιος να μου πει πως ειναι σαν συνθεσεις η να μου προτεινει κατι αλλο που ισως δεν σκεφτηκα να ψαξω για πληροφοριες?
-------------------------
Ποια η γνωμη σας για εναν απο τους παραπανω συνδιασμους?Μαλλον η σιωπη σας κατι μου λεει πως εχω κανει λαθος!:D:D:D

Πάνος
23-01-09, 22:12
για τα σκαλαρια να θυμασαι οτι πρεπει να ειναι ειτε κοπαδι ειτε ζευγαρι...αν σε ενδιαφερει η αναπαραγωγη μπορεις να βαλεις ενα κοπαδι σκαλαρια και να κρατησεις το ζευγαρι που θα σχηματιστει...
με βαση τα παραπανω ο πρωτος συνδυασμος ειναι μια χαρα...
ο δευτερος....επειδη και τα ραμ και τα σκαλαρια ειναι κιχλιδες δε ξερω αν υπαρξουν εντασεις και ποσο σφοδρες μπορει να ειναι αν κανουν προσπαθεια να αναπαραχθουν.....δε το ξερω....απλα σου βαζω τον ψυλλο και περιμενε τη γνωμη καποιου που το εχει δοκιμασει...

thgparas
23-01-09, 23:01
Αυτην τη στιγμη εχω 6 σκαλαρια μεσα.Ειναι ακομα μικρα αλλα ελπιζω να βγάλω 1-2 ζευγαρια.

xontros
26-01-09, 22:15
ο δευτερος....επειδη και τα ραμ και τα σκαλαρια ειναι κιχλιδες δε ξερω αν υπαρξουν εντασεις και ποσο σφοδρες μπορει να ειναι αν κανουν προσπαθεια να αναπαραχθουν.....δε το ξερω....απλα σου βαζω τον ψυλλο και περιμενε τη γνωμη καποιου που το εχει δοκιμασει...

Ο Giorgos, στο άρθρο του για τα ramirezi στο περιοδικό, αναφέρει τα σκαλάρια σαν καλούς συγκατοίκους τους, οπότε υποθέτω ότι ισχύει και το αντίστροφο, δλδ. τα ραμιρέζι καλοί συγκάτοικοι για τα σκαλάρια.. ;)

thgparas
26-01-09, 23:32
Απλα εχω διαβασει αρκετα.Φοβαμαι μονο σε περιοδους αναπαραγωγης να μην γινει καμια μαχη μεσα στο ενυδρειο.θα προσπαθησω να φτιαξω αρκετες φυσικες σπηλιες και θα το επιχειρησω.Οπως διαβασα εδω http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/ramirezi.htm σε ενα species tank ο αριθμος ακομα και τον αρσενικων ειναι αρκετος,οποτε εγω πιστευω να μην εχω προβλημα με εναν και κανα δυο θυλικα.

xontros
26-01-09, 23:38
Απλα εχω διαβασει αρκετα.Φοβαμαι μονο σε περιοδους αναπαραγωγης να μην γινει καμια μαχη μεσα στο ενυδρειο.θα προσπαθησω να φτιαξω αρκετες φυσικες σπηλιες και θα το επιχειρησω.Οπως διαβασα εδω http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/ramirezi.htm σε ενα species tank ο αριθμος ακομα και τον αρσενικων ειναι αρκετος,οποτε εγω πιστευω να μην εχω προβλημα με εναν και κανα δυο θυλικα.

Δε θα τρελαθούν ιδιαίτερα με τις σπηλιές τα ραμ.. Δε γεννάνε εξ'άλλου σε σπηλιές, αλλά σε μεγάλες επιφάνειες, ξύλα, πέτρες, φύλλα, ή στο χαλίκι.. Θέλει απλά να έχεις κρυψώνες, δηλαδή ξύλα/ξερά φύλλα/φυτά, ώστε να βρίσκει κάπου το κηνυγημένο να κρυφτεί/ηρεμήσει, ώστε να μήν τον κηνυγάει το άλλο πάνω κάτω σε όλο το ενυδρείο.. Επίσης, μή βάλεις χαρέμι, αλλά ζευγάρι.. Στην περίπτωση που βάλεις περισσότερα θηλυκά, όταν σχηματιστεί ζευγάρι, θα κυνηγήσουν την 3η και θα τη σκοτώσουν (έχει αναφέρει μια σχετική εμπειρία ο ΧρήστοςΠ, σε πολύ μεγάλο ενυδρείο)..

thgparas
26-01-09, 23:47
Δε θα τρελαθούν ιδιαίτερα με τις σπηλιές τα ραμ.. Θέλει απλά να έχεις κρυψώνες, δηλαδή ξύλα/ξερά φύλλα/φυτά, ώστε να βρίσκει κάπου το κηνυγημένο να κρυφτεί/ηρεμήσει

Δικο μου λαθος,αυτο ηθελα να γραψω αλλα το διατυπωσα λαθος.Με τις σπηλιες εννοουσα ηρεμια...:o