Επιστροφή στο Forum : μπουκαλα διοξειδιου στο υπνοδωματιο??
με αφορμη αυτο..
http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=322109&postcount=10
αλλα και παλαιοτερες αναφορες στο θεμα θελησα να πειραματιστω λιγο και να προσπαθησω να βγαλω ενα συμπερασμα...(ορεξη που την ειχα σημερα...)
με ενα προχειρο υπολογισμο...
ο αναπνεομενος αερας σε κατασταση ηρεμιας ειναι 6 λιτρα /λεπτο δηλαδη 360 λιτρα την ωρα αρα..2880 λιτρα σε ενα 8ωρο υπνου...το ποσοστο διοξειδιου στον εκπνεομενο αερα ειναι περιπου 4% οποτε μιλαμε για 115 περιπου λιτρα διοξειδιου...παραγομενα απο εναν ανθρωπο..
για να δω τον ογκο που ελευθερωνει η μπουκαλα μου εβαλα μια 20αρα συριγγα γεματη με νερο αναποδα σε ενα λεκανακι με νερο ωστε το νερο να μη μπορει να φυγει αφου κρατουσα το μπεκ της συριγγας απο πανω κλειστο με το δαχτυλο μου και δεν επαιρνε αερα....εβαλα το σωληνακι της παροχης διοξειδιου μεσα στη συριγγα απο το ανοιγμα στο κατω μερος οποτε το διοξειδιο που απελευθερωνοταν απο τη μπουκαλα εμενε μεσα στη συριγγα και μπορουσα να μετρησω τα ml...
ρυθμιζοντας τη βελονοειδη μου να δινει 180 φυσαλιδες το λεπτο (που θεωρειται εντονη παροχη) ειδα οτι το ποσο του διοξειδιου που ελευθερωνει η μπουκαλα ειναι 10 ml/λεπτο δηλαδη 600 ml/ωρα οποτε 4.8λιτρα στο 8ωρο...
κανοντας τη συγκριση (115 και 4.8 ) το ποσο του διοξειδιου της μπουκαλας με εντονη παροχη (180 φυσ/λεπτο) ειναι περιπου το 1/25 απο αυτο που παραγει ενας ανθρωπος στο ιδιο χρονικο διαστημα...
και αν σκεφτει κανεις οτι δεν απελευθερωνεται στην ατμοσφαιρα ολο το co2 απο το ενυδρειο....μιλαμε για κατι αμελητεο...
παρακαλω για παρατηρησεις -διορθωσεις-αποψεις πανω στο θεμα ωστε να βγει ενα ασφαλες συμπερασμα και να βαζουμε η οχι αφοβα μπουκαλα/μπουκαλες στο υπνοδωματιο μας...(για χρηση ρουτινας)
τι :smt030 βρε πανο.....:D
καθε 3 και λιγο καποιος ρωτουσε αν μπορει αφοβα να βαλει τη μπουκαλα στο δωματιο του.....καιρος δεν ηταν να γινει μια προσπαθεια απαντησης με επιχειρηματα??
καθε 3 και λιγο καποιος ρωτουσε αν μπορει αφοβα να βαλει τη μπουκαλα στο δωματιο του.....καιρος δεν ηταν να γινει μια προσπαθεια απαντησης με επιχειρηματα??σωστα.
οτι επιχειρηματα ομως και να πεις δεν θα πεισεις ποτε καποιον με παιδακια,να μην φοβαται να εχει μπουκαλα μεσα στον ιδιο χωρο με τα παιδια του.
ιδιος χωρος κωστα ειναι ολο το σπιτι ..και στο σαλονι πανε τα παιδια..και δε νομιζω οτι καποιος δε θα εβαζε ενυδρειο στο δικο του δωματιο για να το βαλει στο παιδικο υπνοδωματιο...οπως και να εχει ομως ζητω τυχον διορθωσεις και παρατηρησεις για να βελτιωθει το ποστ
Κοίτα εγώ δεν έχω επιχειρήματα γιατί βαριέμαι τους υπολογισμούς!
Αλλά στον χώρο που κοιμόμουν κάποια στιγμή από διαρροή άδειασε μια μπουκάλα φρέσκο γεμισμένη... και όμως εδώ είμαι ακόμη :)
με αφορμη αυτο..
http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=322109&postcount=10
αλλα και παλαιοτερες αναφορες στο θεμα θελησα να πειραματιστω λιγο και να προσπαθησω να βγαλω ενα συμπερασμα...(ορεξη που την ειχα σημερα...)
ο αναπνεομενος αερας σε κατασταση ηρεμιας ειναι 6 λιτρα /λεπτο δηλαδη 360 λιτρα την ωρα αρα..2880 λιτρα σε ενα 8ωρο υπνου...το ποσοστο διοξειδιου στον εκπνεομενο αερα ειναι περιπου 4% οποτε μιλαμε για 115 περιπου λιτρα διοξειδιου...παραγομενα απο εναν ανθρωπο..
για να δω τον ογκο που ελευθερωνει η μπουκαλα μου εβαλα μια 20αρα συριγγα γεματη με νερο αναποδα σε ενα λεκανακι με νερο ωστε το νερο να μη μπορει να φυγει αφου κρατουσα το μπεκ της συριγγας απο πανω κλειστο με το δαχτυλο μου και δεν επαιρνε αερα....εβαλα το σωληνακι της παροχης διοξειδιου μεσα στη συριγγα απο το ανοιγμα στο κατω μερος οποτε το διοξειδιο που απελευθερωνοταν απο τη μπουκαλα εμενε μεσα στη συριγγα και μπορουσα να μετρησω τα ml...
ρυθμιζοντας τη βελονοειδη μου να δινει 180 φυσαλιδες το λεπτο (που θεωρειται εντονη παροχη) ειδα οτι το ποσο του διοξειδιου που ελευθερωνει η μπουκαλα ειναι 10 ml/λεπτο δηλαδη 600 ml/ωρα οποτε 4.8λιτρα στο 8ωρο...
κανοντας τη συγκριση (115 και 4.8 ) το ποσο του διοξειδιου της μπουκαλας με εντονη παροχη (180 φυσ/λεπτο) ειναι περιπου το 1/25 απο αυτο που παραγει ενας ανθρωπος στο ιδιο χρονικο διαστημα...
και αν σκεφτει κανεις οτι δεν απελευθερωνεται στην ατμοσφαιρα ολο το co2 απο το ενυδρειο....μιλαμε για κατι αμελητεο...
παρακαλω για παρατηρησεις -διορθωσεις-αποψεις πανω στο θεμα ωστε να βγει ενα ασφαλες συμπερασμα και να βαζουμε η οχι αφοβα μπουκαλα/μπουκαλες στο υπνοδωματιο μας...
Νομιζω Πανο οτι δεν μιλαμε για τετοια διαρροη, τουλαχιστον ετσι το εκλαμβανω εγω.
Φανταζομαι οτι μιλαμε σε περιπτωση ατυχηματος(λογω παλαιας φλαντζας μεταξυ μπουκαλας και μανομετρων πχ), διαρροης του διοξειδίου απο την μπουκαλα με μεγαλη πιεση και οχι 180 φυσαλιδες/λεπτο.
Για αυτον το λογο λεμε να μην το εχουμε στο υπνοδωματιο οσο κοιμόμαστε.
Αληθεια θα μπορούσαμε με καποιο τροπο να μαθουμε τα "ορια" ενός ανθρώπου σε εκθεση διοξεδιου?
Παντως εγω την μπουκαλα την ειχα ακριβως διπλα μου στο προσκεφαλι μου,:smt033:D:D οταν ειχα το φυτεμενο και ουδεποτε υπηρξε καποια ατυχια.:cool:
Χωρις αυτο να σημαινει οτι πρεπει να μην εχουμε τις ανησυχιες μας...
φυσικα και οι υπολογισμοι μου εγιναν μονο για την παροχη ρουτινας του διοξειδιου και επειδη το υπνοδωματιο ειναι ενα δωματιο που η πορτα του συνηθως ειναι κλειστη (για ευονητους λογους;))..ασχετα που το σωστο ειναι να υπαρχει μια μικρη εισοδος αερα παντα...
οσο για περιπτωση ατυχηματος εκει καλο θα ηταν να μαθουμε ποσα λιτρα διοξειδιου ελευθερωνονται απο τις αντιστοιχες 2κιλες-5κιλες-μισοκιλες μπουκαλες ...
Κοίτα εγώ δεν έχω επιχειρήματα γιατί βαριέμαι τους υπολογισμούς!
Αλλά στον χώρο που κοιμόμουν κάποια στιγμή από διαρροή άδειασε μια μπουκάλα φρέσκο γεμισμένη... και όμως εδώ είμαι ακόμη :)
μα εσυ εχεις το καλυτερο επιχειρημα..:D:D
υπαρχει μηνανιματακι που μετραει διαρροες ψυκτικου μεσου(και μεθανιου...τεσταρισμενο:D) αν μετραει και διοξειδιο δεν υπαρχει προβλημα
πολύ καλό post και έχω μια απορία.. Μία γεμάτη μπουκάλα 500ml πεπιεσμένου co2, πόσα λίτρα αερίου co2 χωράει? :confused:
Και κάτι άλλο, υπάρχουν μικρότερες των 500ml μπουκάλες, διαθέσιμες στην αγορά?
Να πω εγω την εμπειρια μου....... Σε μικρο κλειστο υπνοδωματιο ενα βραδι που μου κολλησε ο κοντρολερ ολη η 2κιλη φυαλη αδειασε.........
Πλην απο τα ψαρια που βεβαια :smt051 εγω δηλωνω....ΠΑΡΩΝ :smt033
Χαμπαρι δεν πηρα.....:D
πολύ καλό post και έχω μια απορία.. Μία γεμάτη μπουκάλα 500ml πεπιεσμένου co2, πόσα λίτρα αερίου co2 χωράει? :confused:
Και κάτι άλλο, υπάρχουν μικρότερες των 500ml μπουκάλες, διαθέσιμες στην αγορά?
ογκος φιαλης χ πιεση αέρα στη φιάλη = ογκος αερα στη φιάλη
επειδη με τη φυσικη εχω χρονια να ασχοληθω....μια 5κιλη γεματη με πιεση 50 bar ελευθερωνει 50χ5=250λιτρα co2??
αν η 5 κιλη είναι 5 λίτρα, ναι ...
αρα αν μια 5λιτρη μπουκαλα αδειασει θα ειναι συμφωνα με τους υπολογισμους στο πρωτο ποστ..σαν να κοιμηθηκαν 2 παραπανω ατομα στο υπνοδωματιο....:D:D..
αρα αν μια 5λιτρη μπουκαλα αδειασει θα ειναι συμφωνα με τους υπολογισμους στο πρωτο ποστ..σαν να κοιμηθηκαν 2 παραπανω ατομα στο υπνοδωματιο....:D:D..
Αναλόγως τί έκαναν 3 άτομα στο υπνοδωμάτιο ...
-------------------------
αυτά είναι σωστά :smt017
Αναλόγως τί έκαναν 3 άτομα στο υπνοδωμάτιο ...καλο!!!!...:D:D
αυτά είναι σωστά :smt017
ναι...βλακεια μου ξεχασα να βαλω το λινκ που τα βρηκα...αλλα με μια αναζητηση στο google θα τα βρεις ευκολα....η σε ενα βιβλιο φυσιολογιας...
αν η 5λιτρη έχει 250 λίτρα co2 τότε θα έπρεπε να αντέχει 17,3 μερες με 24ωρη παροχή και 180 φυσαλίδες/λεπτό....:confused: εε? χλωμό μου φαίνεται..
δεν εχεις αδικο σε αυτο που λες....με τις μοναδες μετρησεις τι γινεται?? γιατι η πιεση ειναι σε bar....
μμμ...επισης ξεχασαμε οτι η πιεση ειναι για το αεριο...το διοξειδιο ειναι σε υγρη μορφη...αρα ο τυπος λογικα ισχυει για το διοξειδιο που θα μεινει σε αερια μορφη με πιεση 50 bar αφου εξανλτηθει αυτο σε υγρη μορφη....που ειναι και πολυ περισσοτερο...οποτε γραψε λαθος...;)
θα ηταν πολυ ενδιαφερον να μαθαιναμε μια γεματη μπουκαλα με υγρο διοξειδιο ποσο αεριο διοξειδιο μπορει να απελευθερωσει....
θα ηταν πολυ ενδιαφερον να μαθαιναμε μια γεματη μπουκαλα με υγρο διοξειδιο ποσο αεριο διοξειδιο μπορει να απελευθερωσει....
Λοιπόν, σύμφωνα με αυτό (http://www.uigi.com/co2_conv.html), 1 λίτρο υγρού co2 είναι ίσο με 19,5 scf ή 0.55 m3, δηλαδή περίπου 550 λίτρα αερίου co2.. είναι σωστό?
αν είναι έτσι τότε με την μισόκιλη είμαστε σίγουροι οτι και στην χειρότερη περίπτωση θα είμαστε οκ...:cool:
και 1 κιλο ειναι περιπου ενα λιτρο (0.986) οποτε ειτε 5κιλη ειτε 5λιτρη ειναι σχεδον το ιδιο....
πολυ διοξειδιο βρε παιδι μου....μη μαζευτουμε και 25 ατομα σε ενα δωματιο...:D
πολυ καλος ο πινακας!! λεπτομερεστατος...
το θεμα που προκυπτει οποτε ειναι η σε ποια αναλογια οξυγονου και διοξειδιου στον ατμοσφαιρικο αερα εχουμε προβληματα αναπνοης...σε περιπτωση ατυχηματος...
Άμα κλάσω θα έχετε περισσότερα προβλήματα από μία 5κιλη μπουκάλα CO2 που χάνει.
Εεεεεεε μας ζαλίσατε !!! :)
:D:D:D:D..... (Χαλβα αργησες.....)
ο χοντρος δεν φανικε ακομη...
πανο, πολυ ωραιο θεμα άνοιξες, επρεπε κάποια στιγμη!!!
...το διοξειδιο ειναι σε υγρη μορφη...
Μα είναι σε υγρή μορφή λόγο πίεσης ...
δείτε και εδώ (http://www.aquatec.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=26:extensions&catid=29:the-cms&Itemid=59)
απο μπουκαλα θα το βρεις χαλβα....προσεχε..:D:D:D
:D:D:D:D:D
Μα είναι σε υγρή μορφή λόγο πίεσης ...
η πιεση που μετρα ομως το μανομετρο δεν ειναι του υγρου αλλα του αεριου διοξειδιου πανω απο τη σταθμη του υγρου...γιαυτο το υγρο διοξειδιο εξαντλειται αλλα η ενδειξη της πιεσης μεσα στη μπουκαλα δεν αλλαζει...οταν αλλαξει σημαινει οτι εχει εξαντληθει ολο το υγρο διοξειδιο και αρχιζει και εξαντλειται και το αεριο....γιαυτο και η ενδειξη μηδενιζει πολυ γρηγορα σε σχεση με τη διαρκεια της μποτιλιας...
απο μπουκαλα θα το βρεις χαλβα....προσεχε..:D:D:D
Θα μου "τοποθετήσεις" μανόμετρο ? :smt054
προσωπικα δε μπορω ..αλλα μπορουμε να πουμε τον ευσωμο φιλο μας που ειναι και πιο κοντα....:smt054
χαλβα μαζεψε τις μυρωδιες σου και εξω απο το ποστ...:D:D..
"Τα ελεύθερα λίτρα της φιάλης μπορούμε να τα υπολογίσουμε αν πολλαπλασιάσουμε τον όγκο της (V) σε λίτρα με την πίεση (P) σε bar V * P =12*220= 2640 L"
5L x 50bar = 250L
η πιεση που μετρα ομως το μανομετρο δεν ειναι του υγρου αλλα του αεριου διοξειδιου πανω απο τη σταθμη του υγρου...γιαυτο το υγρο διοξειδιο εξαντλειται αλλα η ενδειξη της πιεσης μεσα στη μπουκαλα δεν αλλαζει...οταν αλλαξει σημαινει οτι εχει εξαντληθει ολο το υγρο διοξειδιο και αρχιζει και εξαντλειται και το αεριο....γιαυτο και η ενδειξη μηδενιζει πολυ γρηγορα σε σχεση με τη διαρκεια της μποτιλιας...
Το αέριο υγροποιείται σε ορισμένη πίεση και πάνω. Το μανόμετρο μετρά την πίεση στη φιάλη. Απλά όσο φεύγει το αέριο μειώνεται και η πίεση, οπότε προς το τέλος έχει μειωθεί η πίεση τοσο που το CO2 παίρνει την αρχική του μορφή (αέριο).
αυτο λογικα ισχυει αν ηταν αεριο διοξειδιο σε πιεση 50 μπαρ και καθολου υγρο...
Απλά όσο φεύγει το αέριο μειώνεται και η πίεση, οπότε προς το τέλος έχει μειωθεί η πίεση τοσο που το CO2 παίρνει την αρχική του μορφή (αέριο).
οχι δε συμβαινει ετσι...το μανομετρο δε δειχνει πτωση ππιεσης....η πιεση ειναι σταθερη οσο εχουμε υγρο διοξειδιο μεσα....κι αυτο γιατι μολις φυγει αεριο και μειωθει η πιεση αυτοματα μερος του υγρου εξαερωνεται ωστε να μεινει σταθερη η πιεση...και μενει σταθερη μεχρι να εξαερωθει ολο το υγρο..και απο εκει και περα αρχιζει και πεφτει η ενδειξη του μανομετρου
αυτο λογικα ισχυει αν ηταν αεριο διοξειδιο σε πιεση 50 μπαρ και καθολου υγρο...
Εγώ πάλι δεν καταλαβαίνω γιατί μου τα μπερδεύεις :confused:
Παίρνουμε μια άδεια μπουκάλα και ξεκινάμε να την γεμίζουμε με ΑΕΡΙΟ CO2. Όσο αυξάνεται το αέριο μέσα στην φιάλη αυξάνεται η πίεση μέσα στην φιάλη και το ΑΕΡΙΟ αρχίζει να ΥΓΡΟποιείται.
Συγνώμη, το μανόμετρο που είναι συνδεδεμένο;
σε μια πιεση παραδειγμα 50 bar υγροποιειται και συνεχιζουμε να βαζουμε αεριο το οποιο υγροποιειται συνεχως μεχρι που γεμιζει η μπουκαλα με υγρο διοξειδιο...
επειτα κατα την απελευθερωση φευγει αεριο και επειδη η πιεση πεφτει επιτρεπει να εξαερωθει δηλαδη να γινει αεριο μεσα στη μπουκαλα κι αλλο διοξειδιο..ετσι μενει η πιεση στα 50 συνεχεια....γιατι οσο αεριο χανεται αναπληρωνεται αποτο υγρο....ετσι το αεριο διοξειδιο ειναι μονοιμα σε πιεση 50 μπαρ οσο υπαρχει υγρο στη μπουκαλα...οταν τελειωσει το υγρο..απελευθερωνεται το αεριο χωρις να υπαρχει υγρο να εξαερωθει και να το αντικαταστησει..κι ετσι η πιεση στη μπουκαλα πεφτει ΑΦΟΥ εχει εξαερωθει ολο το υγρο....
κατανοητο?
ναι για το συνδεδεμενο μανομετρο μιλαω...
δεν την γλυτώνουμε την "τιμωρία" του halvas69...:D
Ναι κατανοητό. :D
Άρα με αυτή την λογική δεν ισχύει ο τύπος που έδωσα παραπάνω. Αυτός είναι για ατμοσφαιρικό αέρα. Σορυ.
Μάλλον πρέπει ναδουμε τον πίνακα όπου αν δεν κάνω (και πάλι) λάθος έχουμε 1κιλό υγρού να ισούται με 500 λίτρα αερίου
Ωραίο θεματάκι...το CO2 θα αποβεί πρόβλημα σε έναν μη επαρκώς αεριζόμενο χώρο μειώνοντας την αντίστοιχη περιεκτικότητα σε οξυγόνο.
Ένα υπνοδωμάτιο που αερίζεται καθημερινά δεν έχει πρόβλημα.
Θα συνιστούσα όμως για λόγους ασφάλειας να μην είναι κλειστή η πόρτα από το υπνοδωμάτιο κατά την διάρκεια την νύκτας εάν υπάρχει 5λιτρη μπουκάλα.
Άλλο πρόβλημα δεν υπάρχει εκτός ίσως από την πιθανότητα έκρηξης λόγω πίεσης (υπερθέρμανσης) μιας μπουκάλας πυροσβεστήρα σε κατοικημένο χώρο πράγμα που γενικά δεν ισχύει εάν η μπουκάλα ελέγχεται τακτικά και δεν είναι τοποθετημένη κοντά σε εστία θερμότητας.
Και κλειστη να ειναι η πορτα παλι ειναι πολυ δυσκολο....
Σε περιπτωσεις που χρησιμοποιειται co2 για πυροσβεση μιλαμε για πολυ περισσοτερα απο 5 κιλα και για να γινει δουλεια πρεπει να βγουν αμεσως.
Αυτο ομως κανει αρκετο θορυβο και αποκλειεται να μην το ακουσει κανεις.
Αν φυγει σιγα σιγα, ειναι απιθανο να δημιουργησει καποιο προβλημα.
Οσο για την περιπτωση εκρηξης, εε αμα παρει φωτια το σπιτι, ισως...
Βρε βρε βρε.. Τι έχουμε εδώ? Έκλ**σε κανείς? :D
Το wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_dioxide) αναφέρει οτι συγκεντρώσεις 7 με 10%, προκαλούν ζαλάδες, πονοκεφάλους κτλ. Σε άλλο (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11987499) site διάβασα οτι σε συγκεντρώσεις άνω του 20% co2, έχουν αναφερθεί 2 θάνατοι.
Η 5κιλη όμως είπαμε οτι χωράει 2500L αερίου co2. Για να φτάσουμε λοιπόν το κατώτατο ψιλοεπικίνδυνο όριο (7%), θα πρέπει να έχουμε αεροστεγές παράθυρα και πόρτες, γεμάτη 5κιλη που θα αδειάσει αμέσως και δωμάτιο με διαστάσεις 4x3x3m... (αν τα έκανα σωστά)
Τώρα ψάχνω για το πιο επικίνδυνο αέριο, το 69oξείδιο του halva (HO69).. :D:D
Μύθος είναι, τον έχουνε τσεκάρει οι Mythbusters.. BUSTED! :D
Θεϊκό !!! χααχαχαχ είσαι Θεός :)
:smt043:smt043:smt043:smt043:smt073
Πανο βαλε σε μπουκαλα αυτο το "αεριο" να δεις αναπτυξη τα φυτα.
:smt043:smt043:smt043:smt043:smt073
Πανο βαλε σε μπουκαλα αυτο το "αεριο" να δεις αναπτυξη τα φυτα.
Και για να το βάλεις σε μπουκάλα, θα χρειαστείς μόνο την πηγή, λίγο τεφλόν και μια κλάνουλα...:D
διοξειδιο και λιπασμα μαζι......:smt033
Μύθος είναι, τον έχουνε τσεκάρει οι Mythbusters.. BUSTED! :D
Halvasuckers... KLASTED! :D
οκ οκ το ξεφτίλισα, δεν γραφω άλλα...
chemical mac
22-01-09, 12:36
αφού βρήκατε όλα αυτά, δεν κάνετε και μια πατέντα πως μπορούμε να μαζέψουμε το διοξείδιο που εκπνέουμε για να το χρησιμοποιήσουμε στα φυτεμένα; (πολύ πράμα για να πηγαίνει τσάμπα ρε φίλε) :D
Κόπροι, κόπροι κόπροιιιιιιιι :)
Συμπέρασμα:
Αφήστε και κανα παράθυρο ανοιχτό!:p
Και όσο για το αέριο του halva (κου Γιώργου) έχουμε και λέμε:
Φυσικά οξείδια άνθρακα και 69 πρωτόνια στο άτομο οπότε μας βγαίνει CO69 :o
Και όχι, το φυσικό μας αέριο δεν κάνει γιατί έχει μεθάνιο και φυτά καπούτ!:D
Για να επανέλθουμε στο ΑΡΧΙΚΟ θέμα του post:
1) Σε νορμάλ συνθήκες η 24ωρη έκλυση CO2 είναι μάλλον αμελητέα.
2) Σπάνια ένα υπνοδωμάτιο είναι ερμητικά κλειστό όλη τη νύχτα
3) Σε ενυδρεία με υψηλό φωτισμό και CO2, η παραγωγή οξυγόνου δεν είναι κι αυτή αμελητέα!
4) Ειδικά στην περίπτωση που το ενυδρείο είναι στο Υ/Δ, η τοποθέτηση χρονοδιακόπτη στην ηλεκτροβάνα (άσχετα από την ύπαρξη controller) βοηθάει τα μάλα.
5) Έχει κανείς υπολογίσει πόσο επιπλέον CO2 (και όχι μόνο) εισπνέει ένας καπνιστής ή κάποιος που εργάζεται και ζει στο κέντρο μεγαλούπολης;
6) Σε περίπτωση ατυχήματος, τα πράγματα αλλάζουν...
7) Αν μιλάμε για διαρροή, τα πράγματα μπορεί να είναι σοβαρά, ανάλογα πάντα με το μέγεθός της, τα κυβικά του δωματίου, το πόσο "κλειστό" είναι, το ποιοι κοιμούνται μέσα (υγιείς ενήλικες, μωρά παιδιά, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα).
8 ) Μην ξεχνάμε πως η διατήρηση φιάλης αερίου υπό πίεση ενέχει ΠΑΝΤΑ και τον κίνδυνο έκρηξης. Ιδιαίτερα εάν η φιάλη δεν πληρεί τις προδιαγραφές, αν δεν συντηρείται σωστά, ή αν φυλάσσεται σε λάθος συνθήκες (πχ δίπλα σε καλοριφέρ). Σε αυτή την περίπτωση οι συνέπειες ατυχήματος μπορεί να είναι δραματικές... Μπορεί οι πιθανότητες να είναι μικρές, αλλά δεν είναι ποτέ μηδενικές και οι συνέπειες είναι τεράστιες και μη αντιστρεπτές!
Και μη μπερδευουμε το μονοξειδιο του ανθρακα (που εχουν ακουστει δηλητηριασεις) με το διοξειδιο του ανθρακα.
Καμια σχεση η τοξικοτητα τους.
Ναί, αλλά και το CO2 είναι τοξικό!
Οι τοξικές δράσεις του ξεκινούν από συγκέντρωση 0,1% κατ' όγκον, που αναλογεί σε μία κακώς αεριζόμενη αίθουσα, και γίνονται όλο και πιο σοβαρές, αυξανομένης της συγκέντρωσης και της διάρκειας έκθεσης. Οι επιδράσεις ξεκινούν από απλή υπνηλία και μπορεί να είναι και οξέωση, αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιακός ρυθμός, διέγερση του αναπνευστικού κέντρου, ζάλη, σύγχυση και δυσκολία στην αναπνοή, διαταραχή στο μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου, κεφαλαλγία, δύσπνοια, εφίδρωση, μείωση της ακοής, παραισθήσεις, έντονη αγωνία και φόβο, κρίσεις πανικού, τρόμο και απώλεια συνείδησης, έως και θάνατο. Αυτά τα ολίγα.
Θα θυμίσω εδώ πως παλιότερα, σε χώρους όπου υπήρχε έκλυση CO2, πχ. ορυχεία, κάβες όπου γίνεται ζύμωση του μούστου σε κρασί, κλπ, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν την ίδια την τοξικότητα του CO2 για να το ανιχνεύσουν. Έβαζαν ένα κλουβί με καναρίνι στο πάτωμα (το CO2 είναι βαρύτερο από τον αέρα) και αν το πουλί εμφάνιζε συμπτώματα ή πέθαινε, εκκενώνανε αμέσως το χώρο.
Έχουν δε αναφερθεί ακόμη και μαζικοί θάνατοι ανθρώπων από ξαφνική έκλυση διοξειδίου...
Με το co2 των ενυδρειων δυσκολο να δημιουργηθει προβλημα.
Πρεπει να ειναι αμπαρωμενο το δωματιο και να υπαρχει σοβαρη διαρροη απο τη μπουκαλα. (για diy το ξεχναμε)
Πιο πολυ επιβαρυνεται η ατμοσφαιρα του δωματιου απο την αναπνοη μας.
Εδω (στα αγγλικα) πληροφοριες για την τοξικοτητα του co2 http://en.wikipedia.org/wiki/CO2#Toxicity
Γιαννης Μ5
22-11-10, 18:13
Παιδια δεν υπαρχει θεμα.Η δικια μου 10κιλη μπουκαλα αδειαζε γιατι ηθελε καινουρια φλαντζα στα μανομετρα σε 1 μηνα(και μαλιστα 2 φορες).Κανενα προβλημα.Βεβαια εννοειτε πως ανοιγαμε και καμια μπαλκονοπορτα που και που,για να αεριζεται το σαλονι.
mikrosaquaristas
13-05-11, 16:39
δηλαδή
μπορούμε να εκπνέουμε στο ενυδρείο και να γλυτώσουμε και τα χρήματα για μπουκάλα
και τον κόπο του DIY CO2?????
και τι παιδευόμαστε?????:grin:
πόσες εκπνοές την ημέρα χρειάζεται το 200λιτρο??????zw
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.