Επιστροφή στο Forum : Ερώτηση για έμπειρους
Λοιπόν εδώ νομίζω χρειάζομαι τα φώτα των πιο έμπειρων με mbuna. Είχα 4 labidos sp. yellow και επειδή μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι είναι 2 αρσενικά και 2 θηλυκά, είπα να πάω το ένα αρσενικό πίσω όπου το είχα αγοράσει και να το αντικαταστήσω με θηλυκό. Όταν όμως έφερα το νέο ψάρι σπίτι παρατήρησα ότι είχε πορτοκαλί χρώμα και δεν ήταν πολύ κοινωνικό με τα υπόλοιπα labidos. Κάποιος φίλος μου είπε ότι μπορεί να μην είναι yellow sp. αλλά άλλο είδος labidochromis. Ανέφερα τα παραπάνω στον πετσοπά (ο οποίος νομίζω πως είναι από αυτούς που χαίρουν εκτίμησης γενικά σε αυτό το φόρουμ, αλλά και εγώ προσωπικά τον εμπιστεύομαι) και ήταν κάθετος ότι δηλαδή είναι sp. yellow. Παρόλα αυτά αποφάσισα να ζητήσω και τη γνώμη όσων μπορούν να βοηθήσουν. Βάζω και φωτο για να έχετε άποψη, σε αυτές όπου το ψάρι είναι με άλλα labidos το έχω σε κύκλο ;)
Το ψαρι εχει τα χάλια του...
Σε αυτό συμφωνώ αλλά δυστυχώς το πρόσεξα όταν το έφερα :( Αν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα το κρατάω ελπίζοντας να καλυτερέψει, είναι όμως yellow??
τι να κάνω τώρα? να το γυρίσω πίσω??? :confused:
επειδη το ειδα και γω απο κοντα το ψαρι εχει πολυ εντονο πορτοκαλι χρωμα εγω δεν εχω ξαναδει labido με τετοιο χρωμα ακομα εχω την εντυπωση οτι εχει και ελαχιστα διαφορετικο σχημα κεφαλιου
τολη αμα ηταν απλα στρεσαρισμενο δεν θα χε ασπρισει?αυτο ειναι σαν υβριδιο με χρυσοψαρο:D
Σε πόσα λίτρα το έχεις ;
Άλλα ψάρια ;
Μετρήσεις ;
Το έχω σε 300 λίτρα, μετρήσεις πριν μια εβδομάδα :
PH 7,8
GH 12
KH 6
No3 20
Έχω μέσα εκτός από το προαναφερόμενο χαρεμάκι labidos, 1 χαρέμι (1-3) de masoni 2 maingano (1-1) και έναν synodontis multipunctatus
Θα κάνω ξανά μετρήσεις σήμερα απλά δεν έχω προλάβει ακόμα....
το μονο ειδος labido που πορτοκαλιζει που βρηκα ειναι αυτο παντως εγω
http://www.malawi-dream.info/Labidochromis_caeruleus_orange_Ruarwe.htm
Άσχετο λίγο με το θέμα.. Αλλά:
1. έχεις κρυψώνες αρκετές?
2. οι μετρήσεις υποθέτω ότι είναι με στικ.. Χρειάζονται πάντως ανέβασμα οι σκληρότητες και το pH.. Δεν έχεις ασβεστολιθικά υλικά στο ενυδρείο?
Πέραν του συγκεκριμένου ψαριού, και τα υπόλοιπα δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση, τα χρώματα δείχνουν ότι είναι στρεσαρισμένα..
τα αλλα ψαρια ειναι μια χαρα ισως ετσι φαινονται στη φοτο
υ.γ δεν κανω το δικηγορο του διαβολου αλλα το χω δει παρα πολλες φορες το ενυδρειο και τα ψαρια
Παιδιά έχω 90-100 κιλά πέτρα μέσα στο ενυδρείο οπότε το θέμα κρυψώνας δεν νομίζω ότι παίζει, τώρα για το σκληρότερο νερό θα συμφωνήσω με το φίλο χοντρό, αλλά τα υπόλοιπα ψαράκια μου χαίρουν άκρας υγείας, (μίλα ρε steady, ταχεις δει από κοντά :D), είναι κινητικότατα και πολύ δραστήρια, αυτό χτες το έφερα είναι δυνατόν σε μια μέρα να έγινε έτσι?? Και αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι μήπως είναι κανένα υβρίδιο :(
Φίλε χοντρέ δεν χρησιμοποιώ ποτέ στικ αλλά τα υγρά τεστ της API ;)
Σημερινές μετρήσεις PH 8 GH 12 kh 6
Καλά, δεν επιμένω κιόλας, αφού δεν το κατέχω κι εγώ το θέμα.. Αλλά στο πάνω δεξιά ψάρι της 4ης φωτογραφίας, για παράδειγμα.. Οι κατακόρυφες μπάρες δεν είναι σημάδι στρες? Δεν ξέρω, ρωτάω.. Τουλάχιστον έτσι συμβαίνει με αρκετές άλλες κιχλίδες, όπως π.χ. με τα ραμιρέζι μου.. :confused:
Έχεις δίκιο, είναι στρεσαρισμένο, αλλά λόγω του κυνηγητού από το αρσενικό ;)
ορίστε κι φωτο με το νταμάρι, για του λόγου το αληθές.. αλλά μη μου ζητήσετε άλλες φωτο θα μου χαλάσετε τη παρουσίαση που σκέφτομαι να κάνω :D:D:D
η αληθεια ειναι οτι το ενα θυληκο ειναι καπως στρεσαρισμενο και γιαυτο ο γιωργος θελοντας να αυξησει τα θυληκα και να μοιρασει την επιθετικοτητα πειρε αυτο το πορτοκαλο-labido:D γενικοτερα παντως το ενυδρειο τρεχει αρκετα καλα τα ψαρια τρωνε ολα με τρομερη ορεξη και αγριοι καυγαδες δεν υπαρχουν
αλλα μην σκαλωνετε σε αυτα προς το παρον τι ψαρι ειναι το πορτοκαλι θελουμε να μαθουμε:rolleyes:
η αληθεια ειναι οτι το ενα θυληκο ειναι καπως στρεσαρισμενο και γιαυτο ο γιωργος θελοντας να αυξησει τα θυληκα και να μοιρασει την επιθετικοτητα πειρε αυτο το πορτοκαλο-labido:D γενικοτερα παντως το ενυδρειο τρεχει αρκετα καλα τα ψαρια τρωνε ολα με τρομερη ορεξη και αγριοι καυγαδες δεν υπαρχουν
αλλα μην σκαλωνετε σε αυτα προς το παρον τι ψαρι ειναι το πορτοκαλι θελουμε να μαθουμε:rolleyes:
ΟΟΟΟΟΟΟΚ! :p
Παρένθεσις CLOSED! :p
πριν μεγενθυνω την φωτο νομιζα οτι ειναι Pseudotropheus estherae.....
http://img518.imageshack.us/img518/8757/img0107qm3.jpg (http://imageshack.us)
τελικα ομως δεν ειναι......δεν εχω δει ps. estherae με μαυρο στα ανω του πτερυγιο....Επισης το κεφαλι του ειναι πιο ...λεπτο....
Μαλλον ειναι αυτο που ειπε ο steady......
Παντως πραγματι εχει τα χαλια του......
Είχα κάποτε τέτοιο ψαράκι, κι εμένα μου το θυμίζει, αλλά συμφωνώ σε αυτό με το μαύρο χρώμα στα πτερύγια ;)
και ο καταστηματαρχης επεμενε οτι ειναι απο την ιδια γεννα με τα αλλα:smt065
Ναι, αλλά ο συγκεκριμένος δεν είναι από τους κραγμένους στον χώρο και του έχω γενικότερα εμπιστοσύνη, δεν θέλω να πάω και να το παίζω έξυπνος αν έχει τελικά δίκιο ... :(:confused:
δεν νομιζω οτι υπαρχει κανεις που να πιστευει οτι το ψαρακι ειναι labido yellow αν υπαρχει ας μιλησει τωρα η ας σωπασει για παντα:D
για να περιμενουμε να δουμε τι θα πει ο τολης
Ο Τολης δεν εχει τις καλυτερες σχεσεις με το malawi περαν της γενικοτερης καταρτισης. Δεν μπορω να βοηθησω στην αναγνωριση.
Αν θες κρατα μια φωτο του ψαριου σε λιγες μερες να ρωτησεις απευθειας τον κο Konings που ξερει κατι παραπανω ;)
Θα έρθω στο σεμινάριο κι αν έχει χρόνο θα του το δείξω, μέχρι τότε τι κάνουμε??
Θα το χώσω κάτω από τη λάμπα σήμερα να το ανακρίνω :smt033
Ο Τολης δεν εχει τις καλυτερες σχεσεις με το malawi περαν της γενικοτερης καταρτισης. Δεν μπορω να βοηθησω στην αναγνωριση.
γιατι μας χαλας τωρα το προτιπο μας:|:smt022:smt022:D
Θα έρθω στο σεμινάριο κι αν έχει χρόνο θα του το δείξω, μέχρι τότε τι κάνουμε??
Θα το χώσω κάτω από τη λάμπα σήμερα να το ανακρίνω
θα τη δωσουμε στον τολη να τη δειξει χαχαχα
εγω σου λεω οτι η μαμα του εκανε αταξια με τα χρυσοψαρα του διπλανου ενυδρειου :D:smt033:smt033
Moutralewn
16-01-09, 22:01
Παρατηρώντας την φωτό αναριωτιέμαι μήπως πρόκειται για βαμμένο.
Απο τον σωματότυπο, θεωρώ ότι δεν τίθεται θέμα είδους. Είναι Labidochromis.
Απο κει και πέρα βλέπω τα πτερύγιά του σαν να είναι βαμμένα-ξεβαμμένα.
Τί εννοώ: Συνήθως στα είδη labidochromis (και σε πολλά άλλα είδη, αφρικάνικα και μη) η ουρά και τα πτερύγια είναι χρωματισμένα λιγότερο έντονα είτε λόγω του ότι το χρώμα κάνει "blend" πρός το άσπρο και "σβήνει" γλυκά είτε λόγω του ότι είναι χρωματισμένα μόνο τα "νεύρα" της ουράς π.χ. και η μεμβράνη ανέμεσα στα νεύρα αυτά είναι λευκό-διάφανη.
Ομοίως καί στα έταιρα πτερύγια.
Στο εν λόγω ψάρι φαίνεται π.χ. η ουρα να είναι βαμμένη τεχνητά ολόκληρη και ξαφνικά να εξαφανίζεται το χρώμα και να μένει άσπρο ή διάφανο.
Σε όλα αυτά συντελεί και το ξασπρισμα που υπάρχει στο σώμα του ψαριού.
Η 2η πιθανότητα είναι να πρόκειται για εκφυλισμό, κυρίως λόγω πολλαπλών αναπαραγωγών του "ιδίου αίματος" (χωρίς την ύπαρξη γόνων προερχόμενων απο άτομα που δεν έχουν "συγγένεια" μεταξύ τους).
την πρωτη περιπτωση κατα 99% την αποκλειω
τα ψαρια βασικα αγοραστηκαν απο την αβυσσο που οπως ειπε και ο γιωργος σαν μαγαζι και απο μας και απολους νομιζω περνει τις καλυτερες κριτικες οποτε λιγο δυσκολο νομιζω να φερε τετοια ψαρια ο υπευθυνος που σιγουρα δεν ειναι και ασχετος με τις κιχλιδες ειδικα
απο κει και περα η δευτερη περιπτωση εκφυλισμου και μενα μου κανει περισσοτερο μιας και αναφερθηκε απο τον μαγαζατορα οτι τα ψαρια ηταν απο την ιδια γεννα εκει που κολαω ομως ειναι οτι συνηθως τα δειγματα εκφυλισμου ειναι σωματικες δυσμορφιες και οχι τετοια διαφορα στο χρωμα, το χρωμα του ψαριου ειναι αρκετα εντονο πορτοκαλι και ειναι μαλιστα πανεμορφο θα λεγα;)
οποτε λογικα η ειναι εκφυλισμος η ειναι αλλο ειδος πραγμα που επισης θα ηταν περιεργο μιας και αποτι εψαξα η εκδοση αυτη των λαμπιντο σε πορτοκαλι ειναι αρκετα σπανια τωρα αν μπλεχτηκε κατα την εισαγωγη δεν ξερω..
εχει ενδιαφερον το πραγμα παντως:rolleyes:
Moutralewn
16-01-09, 22:21
Αν το αποκλείετε για βάψιμο....πάω πάσο.
Συμφωνώ ότι συνήθως κατά τον εκφυλισμό εμφανίζεται σωματική δυσμορφία.
Αν όμως αυτό συνδυαστεί με κάποιον πιθανό υβριδισμό μερικές γενιές πρίν;
...ή και χωρίς εκφυλισμό....μπορεί να έγινε κάποιοος υβριδισμός κάποιες γενιές πριν και να προκαλέστηκε αλλίωση ή/και διαφοροποίηση στο χρώμα.
Τέλος, η "πορτοκαλί" έκδοση του labido είναι ουσιαστικά κίτρινο κροκί, ας πούμε (deep yellow) και όχι έντονο κίτρινο (electric yellow).
Και δεν είναι ίδιο χρώμα με αυτό του φίλου απλώς διαφορετικός τόνος, για να πούμε ότι είναι στρεσαρισμένο. Είναι διαφορετικό χρώμα.
Λες και είναι υβριδισμός με red zebra (πράγμα που δεν το θεωρώ και τόσο πιθανό)
βασικα το χρωμα του ειναι σαν του estherae ακριβως για να καταλαβεις μπορει και ποιο γλυκο-βαθυ πορτοκαλι
την πρωτη περιπτωση κατα 99% την αποκλειω
τα ψαρια βασικα αγοραστηκαν απο την αβυσσο που οπως ειπε και ο γιωργος σαν μαγαζι και απο μας και απολους νομιζω περνει τις καλυτερες κριτικες οποτε λιγο δυσκολο νομιζω να φερε τετοια ψαρια ο υπευθυνος που σιγουρα δεν ειναι και ασχετος με τις κιχλιδες ειδικα
απο κει και περα η δευτερη περιπτωση εκφυλισμου και μενα μου κανει περισσοτερο μιας και αναφερθηκε απο τον μαγαζατορα οτι τα ψαρια ηταν απο την ιδια γεννα εκει που κολαω ομως ειναι οτι συνηθως τα δειγματα εκφυλισμου ειναι σωματικες δυσμορφιες και οχι τετοια διαφορα στο χρωμα, το χρωμα του ψαριου ειναι αρκετα εντονο πορτοκαλι και ειναι μαλιστα πανεμορφο θα λεγα;)
οποτε λογικα η ειναι εκφυλισμος η ειναι αλλο ειδος πραγμα που επισης θα ηταν περιεργο μιας και αποτι εψαξα η εκδοση αυτη των λαμπιντο σε πορτοκαλι ειναι αρκετα σπανια τωρα αν μπλεχτηκε κατα την εισαγωγη δεν ξερω..
εχει ενδιαφερον το πραγμα παντως:rolleyes:
Καμια αντιρηση για το ηθος και τις γνωσεις του καταστηματος αυτου(αν και καποιοι το κατηγορησαν για τις Φροντοζες της βιτρηνας-σαν πολυ στριμωγμενες) ομως οι αναπαραγωγες του γινονται στο ενυδρειο του παταριου που εχει ενα σωρο διαφορετικα ειδη. Οπωτε δεν αποκλειετε να προκειτε για καποια διασταυρωση.
Ο Σταυρος ειναι πολυ προσεκτικος σε τετοια θεματα.
συμφωνω και γω οσο χρονια ψωνιζω απο το μαγαζι εχω να πω τα καλυτερα ,νταξει μπορει να μην το προσεξε ο ανθρωπος δεν ειπαμε κατι κακο απλα σιγουρα κατι παιζει με το ψαρι
Ο Σταυρος ειναι πολυ προσεκτικος σε τετοια θεματα.
Οταν σε ενα ενυδρειο εχεις καμια εικοσαρια διαφορετικα ειδη της ιδιας οικογενειας καποια πραγματα δεν μπορεις να τα ελενξεις...
Τώρα με κάνετε και ανησυχώ... εσύ Τόλη θα το πήγαινες πίσω το ψάρι στη θέση μου? Είμαι χρόνια πελάτης εκεί και μόνο καλά έχω να πω για το μαγαζί, δε θέλω να δημιουργώ θέματα αν δεν υπάρχουν :(
Το ψαρι παει καλυτερα? Αν μπορεις βγαλε καμμια φωτο με τα πτερυγια του ανοιχτα.
Δεν ειμαι στο μαγαζι μεσα και δεν ξερω απο που ειναι η γεννα, αλλα επιμενω γενικως οτι ο Σταυρος ειναι προσεκτικος σε τετοια θεματα.
Πάει καλύτερα αν και είναι λίγο νωρίς ακόμα, θα βγάλω κι άλλες φωτο να στο δείξω μόλις ανάψει το φως ;)
Σήμερα που το βλέπω έχει ξεκολλήσει από τη γωνία που ήταν τόσες μέρες και κοινωνικοποιήθηκε περισσότερο. Ορίστε και φωτογραφίες, νομίζω καθαρότερες από πριν...
εχει ασπρισει περισσοτερο γιωργο αποταν το ειδα νομιζω ε?τρωει ξυλο στο ενυδρειο σου?το σιγουρο παντως ειναι οτι πρεπει να το δωσεις και να στρωσει δεν ταιριαζει με τη συνθεση σου ασε κιολας μην υβριδισει με τα αλλα λαμπιντο
Καλημέρα
Λοιπόν μια από τις γέννες μου και μεγαλωμένα εκτός του μεγάλου ενυδρείου είναι όπως στις φοτο που έχετε βάλει χωρίς το μαύρο και προς το πορτοκαλί
Οι υπόλοιπες γέννες με τις ίδιες θηλυκές είναι κανονικά labido μόνο αυτή ξεχωρίζει
Μου φαίνετε σαν μετάλλαξη χωρίς βέβαια να γνωρίζω την προέλευση των μαμάδων
Είναι μεγάλη η ιστορία για να πεις με σιγουριά από πού μπορεί να γίνει μια τέτοια αλλαγή πράγμα που μπορεί και ποτέ να μην μάθουμε
Σχετικά με το ψαράκι του φίλου αν και σε κακή κατάσταση φαίνετε αρσενικός
Ναι έχει ασπρίσει λιγάκι, αλλά ελπίζω να είναι θηλυκό :D
μαλλον μιλαμε οποτε για εκφυλισμο ισως σε συνδιασμο με καποιο υβριδισμο πολλες πολλες γεννες πριν αφου εχει τυχει και σε αλλον
Moutralewn
18-01-09, 16:21
μαλλον μιλαμε οποτε για εκφυλισμο ισως σε συνδιασμο με καποιο υβριδισμο πολλες πολλες γεννες πριν αφου εχει τυχει και σε αλλον
Αυτό πιστεύω κι εγώ!
;)
Πολύ ταλαιπωρημένο φαίνεται.
Επαναφέρω το θέμα μιας και το συγκεκριμένο ψαράκι βρίσκεται πλέον στο ενυδρείο μου. Το άσπρισμα έχει φύγει σε μεγάλο βαθμό καθώς και η μαύρη ράχη έχει γίνει ελαφρώς εντονότερη. Ωστόσο έχει πολύ μεγάλη διαφορά με οποιοδήποτε άλλο του είδους του. Το μυστήριο δεν μπορώ να πω ότι έχει λυθεί αν και έχω ψάξει αρκετά. Διάβασα κάποιες περιπτώσεις εκφυλισμού όπως αναφέρθηκε παραπάνω στις οποίες όμως τα ψάρια δεν ήταν ικανά να αναπαραχθούν (είτε πρόκειται για αρσενικό είτε για θηλυκό). Το συγκεκριμένο όμως ψάρι είναι και με τη βούλα θηλυκό μιας χθες μπουκώθηκε μετά από "συνομιλία" με το ισχυρό αρσενικό. Δεν ξέρω τι μπορεί να βγει από αυτή την αναπαραγωγή αλλά το περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν ξέρω μάλιστα αν θα ήταν καλό να το διαχωρίσω από τα άλλα ψάρια για να μην αναμιχθούν τα μικρά με τα υπόλοιπα νεογέννητα που έχω; Και εν τέλη θα ήθελα τις γνώμες σας για το αν θα πρέπει να το αφήσω να αναπαράγεται στην περίπτωση που όπως ειπώθηκε είναι γενετική ανωμαλία - εκφυλισμός - ή οτιδήποτε άλλο.
Eνα απο τα μικρα που εχω απο την προηγουμενη γενα ενω τα αδερφια του ειναι σαν τους γονεις τους αυτο ειναι πιο ασπρο απο τα υπολοιπα με πιο εντονες χαρακιες στο σωμα και απο οτι ξερω τα λαμπιντο αναλογα απο πιο σημειο της λιμνης ψαρευτικαν εχουν και διαφορετικο χρωμα ισως δεν ειναι και τοσο παραξενο το πιο σκουρο χρωμα :confused: γνωμη ...μου περιμενε να δεις και τους απογονους πως θα ειναι εφοσον μπουκωθηκε και βλεπεις ,εγω θα το πηγαινα πισω αν δεν ειχε μπουκωθει γιατι το ψαρακι ηταν φυτιλια και δευτερον για να ειμαι ησυχος οτι δεν αναπαραγω υβριδια ;)
Περίμενε να δεις τους απογόνους, άλλη λύση δεν υπάρχει νομίζω :rolleyes:
Συγνώμη που επεμβαίνω σε θέμα άλλου αλλά και η δικιά μου απορία είναι σχετική. Είναι 2-3 από τα Labido που έχω που είναι λίγο πιο "μαυριδερά" από τα άλλα. Είναι μήπως κάποιο άλλο είδος ή μήπως καμια διασταύρωση;
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.