Επιστροφή στο Forum : Δεντροφύτευση!!!!
Καλησπερα παιδια.....Οπως βλεπεται μπηκα κι εγω στον κοπο να ασχοληθο με το φυτεμενο ενυδρειο.......Λοιπον αφου φυτεψω στην αρχη τα φυτα υστερα τι θα πρεπει να κανω????????? (Περι συντηρησης και περι λιπανσης)......Μιλαμε για ευκολα φυτα...........
Υπομονή! :D
Θα τα αφήσεις, θέλουν το χρόνο τους να προσαρμοστούν.. Αν μιλάμε για λίγα και εύκολα φυτά, αυτά θα παίρνουν ό,τι τους χρειάζεται από τους κύκλους των διαφόρων στοιχείων μέσα στο ίδιο το ενυδρείο, όπως και από το νερό με το οποίο θα κάνεις αλλαγή..
Από κει και πέρα, θέλεις φως.. Για εύκολα φυτά, θέλεις περίπου 0.5Watt/Lt, και όσο αυξάνουν οι απαιτήσεις τους, μπορεί να ξεπεράσεις και το 1 Watt/Lt..
Ύστερα, ίσως να χρειαστείς βοήθεια με κάποιο λίπασμα.. Δηλαδή ενίσχυση στις ρίζες κάποιων φυτών με ταμπλέτες, ή υγρό λίπασμα.. Δε σε επείγει όμως αυτό, αν αρχίσεις από τώρα με λιπάσματα θα μπλέξεις με άλγες.. Θα πρέπει πρώτα να πάρουν τα πάνω τους τα φυτά, και αν θέλουν λίπασμα, θα στο ζητήσουν τα ίδια, εμφανίζοντας σημάδια έλλειψης θρεπτικών συστατικών..
Και τέλος, αν θέλεις να έχεις πιο ταχεία ανάπτυξη και να βάλεις περισσότερα και δυσκολότερα φυτά, μπορείς να προσθέσεις διοξείδιο του άνθρακα, είτε ως DIY, είτε με κάποιο (πιο ακριβό) σύστημα με μπουκάλα..
Όλα αυτά εξαρτώνται από το πόσα και πόσο δύσκολα φυτά θέλεις να βάλεις..
OK ευχαριστώ χοντρέ!!!!!
-------------------------
αα και κατι αλλο.......Τελικά τελος το στρωσιμο με ζουμια και nitrivec...Αποφασισα και εγω να το στρωσω με τον σωστο τροπο (με αμμωνια)......Γι αυτο θελω να ρωτησω κατι.....Πρεπει να αδειασω τωρα το νερο που εχει μεσα, να βαλω καινουριο, να καθαρισω καλα το φιλτρο και μετα να ριξω την αμμωνια ή δεν χρειαζεται να πειραξω τα νερο-φιλτρο???????? (Σημερα το βραδυ θα παω να παρω και test)
αα και κατι αλλο.......Τελικά τελος το στρωσιμο με ζουμια και nitrivec...Αποφασισα και εγω να το στρωσω με τον σωστο τροπο (με αμμωνια)......Γι αυτο θελω να ρωτησω κατι.....Πρεπει να αδειασω τωρα το νερο που εχει μεσα, να βαλω καινουριο, να καθαρισω καλα το φιλτρο και μετα να ριξω την αμμωνια ή δεν χρειαζεται να πειραξω τα νερο-φιλτρο???????? (Σημερα το βραδυ θα παω να παρω και test)
Σε πάω! Γιατί βιάστηκες μεν στην αρχή, αλλά πλέον βλέπω ότι ξανα-ξεκινάς με σωστά βήματα.. ;)
Λοιπόν, πρώτα απ'όλα, πρέπει να αποφασίσεις τι θα κάνεις με το χαλίκι.. Αν είναι να το αλλάξεις, καλύτερα να την κάνεις την αλλαγή από πριν (καθώς η όλη διαδικασία αδειάσματος και ξαναγεμίσματος μπορεί να σου επηρρεάσει τη βιολογία)..
Δεύτερον.. Δεν είχες κάποια ψάρια? Τι τα έκανες?
(τα παρακατω ειναι ο δικος μου τροπος και δεν ειναι απαραιτητα και σωστα.)
Ο δυσκολος τροπος.
Αν θελεις να ξερεις ακριβως τι πρεπει να βαζεις πρεπει να ξερεις αυτα:
Τι φυτα ειναι?
Εχεις υποστρωμα?
Ποσο φως (Watt/lt)
Φωτοπεριοδος?
Kelvin?
Ειναι σωστο το φασμα των λαμπων ή εχουν περασει οι ωρες σωστης λειτουργεια τους και θελουν αντικατασταση?
Ποσο CO2?
Τι μετρηση ΝΟ3 (πριν την αλλαγη) εχεις ?
Τι μετρηση PO4 (πριν την αλλαγη) εχεις ?
Παρατηρηση στα φυτα για κιτρινισμα, τρυπες, σαπισμα.
Παρατηρηση γενικα για αλγες και το ειδος των αλγων.
Αναλογα λοιπον ολα αυτα βαζεις και φαγακι (λιπασμα) στα φυτα.
Ολα τα φυτα ακομα και τα ευκολα γινονται πιο ομορφα αν τα προσεξεις.
Ο ευκολος τροπος.
Βλεπεις "με το ματι" τι γινεται και ξεκινας με το σκεπτικο καλυτερα να σου λειπουν παρα να εχεις περισσευμα λιπασματαν.
Ετσι, προσθετεις τοσο καλιο* (potassium) οσο να μην γινονται τρυπες στα φυλλα, σιδηρο** για το κιτρινισμα (στα φυτα που τρεφονται απο τις ριζες βαζεις ταμπλετα διπλα στη ριζα, στα αλλα που τρεφονται απο τα φυλλα βαζεις υγρο) και ιχνοστοιχεια σε μορφη ενα γενικου λιπασματος (πχ seachem flourish).
Αν ειναι μεχρι ενα μεγεθος 100-150 λιτρα το ενυδρειο, μπορεις να βαζεις seachem excell σαν υποκαταστατο του CO2 (σε πιο μεγαλα δεν συμφερει, αλλα και στα μικρα ενυδρειο καλυτερα ενα diy CO2 μπουκαλι με ζαχαρη-μαγια)
Κρατας με το ταισμα το NO3 σε ενα λογικο υψος (10-15) και τα φωσφορικα σε σωστη αναλογια τοση οση να μη βλεπεις BBA (μαυρη τριχοεοδη αλγη στα ξυλα και τα φυτα).
Σε αυτα τα σκευασματα οι οδηγιες ειναι οι μεγαλυτερες επιτρεπτες και για ενυδρεια φουλ φυτεμενα, οποτε ξεκιναμε πχ με το 1/3 της δοσολογιας.
* Η υπερδοσολογια (μεχρι ενα οριο) του καλιου δεν εχει αρνητικες επιπτωσεις στο ενυδρειο παρα μονο στην τσεπη μας.
** Η υπερδοσολογια του σιδηρου ειναι επικινδυνη τουλαχιστον για εξαρση αλγων, γι'αυτο προσοχη στη δοσολογια του υγρου σιδηρου και προσοχη να μη ξεθαβουμε ταμπλετες στη στηλη του νερου.
Για πιο προχωρημενη πληροφορια ξεζουμισε αυτα:
http://www.csd.net/~cgadd/aqua/index.htm (http://www.csd.net/%7Ecgadd/aqua/index.htm)
http://www.theplantedtank.co.uk/EI.htm
για πληροφοριες φυτων:
http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/all.php
http://www.plantgeek.net/plantguide.php
http://www.tropica.com/default.asp?languageguid=en
Καλο διαβασμα και καλη συνεχεια.
Μεχρι να στρωσω το σεντονι, εχει προχωρησει η συζητηση εντωμεταξυ :D
Tα ψαρια τα εδωσα πισω στο πεο σοπ........Λοιπον με το υποστωμαν δεν ξερω τι θα κανω (μαλλον θα παρω χαλαζιακο χαλικι ΑΝ ΒΡΩ).....Σχετικα με τις μετρησεις που εκανα, επειδη βεβαια δεν εχω και πολλα λεφτα, αγορασα τεστ για αμμωνια και για ph......Το ph εδειξε γυρω στο 7 - 7.5 και η αμμωνια ο......Τι λετε να τι αφησω οπως ειναι το νερο ή να το στρωσω με αμμωνια?????.....Επισης, αν το στρωσω με αμμωνια, πρωτα θα φυτεψω και μετα θα ξεκινησει το στρωσιμο με αμμωνια ή πρωτα θα στρωσει και μετα θα φυτεψω??????
ΑΑΑ και κατι αλλο......Γινεται καποιος απο το φορουμ να μου στειλει χαλαζιακο χαλικι, αυτο δηλαδη που ειναι καταλληλο για δεντροφυτευση, και να του στειλω εγω τα χρηματα γιατι ειναι δυσκολο στην περιοχη μου να βρω τετοιο??????????????
για να ξερεις τι γινεται οσον αφορα τον κυκλο τουαζωτου στο ενυδρειο σου..δηλαδη κατα ποσο ειναι στρωμενο ..θα πρεπει να εχεις και τεστ ΝΟ2 και ΝΟ3...οποτε καλυτερα να περιμενεις μεχρι τα οικονομικα σου να σου επιτρεψουν να τα προμηθευτεις...διαφορετικα βαδιζεις στα τυφλα...
ΑΑΑ και κατι αλλο......Γινεται καποιος απο το φορουμ να μου στειλει χαλαζιακο χαλικι, αυτο δηλαδη που ειναι καταλληλο για δεντροφυτευση, και να του στειλω εγω τα χρηματα γιατι ειναι δυσκολο στην περιοχη μου να βρω τετοιο??????????????
γιατι δεν ζητας απο το πετ σοπ που λες οτι επεστρψες τα ψαρια?
Ζητησα αλλα μαλλον μου ειπε οτι δεν θα μπορει να φερει.....
Έτσι όπως ονόμασες το ποστ σου νόμιζα ότι πρόκειται για δεντροφύτευση της Πάρνηθας από κάποια οργάνωση οικολόγων :D:D:D
Σκεφτομαι να στρωσω το ενυδρειο μου με τον 3ο τροπο που αναφερεται σε αυτο το link: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13656
Ποσο αμμωνια πρεπει να ριξω στο 54λιτρο ενυδρειο μου?????.....Και επισης κατα το στρωσιμο με αυτη τη μεθοδο δεν πρεπει να κανω αλλαγες νερου μεχρι να εμφανιστει μεγαλη συγκεντρωση νιτρικων αλατων, εεεεεε?????????
chemical mac
16-01-09, 15:54
αφού έστειλες τα ψάρια πίσω και θέλεις να το κάνεις σωστά από την αρχή υπάρχει κι ευκολότερος τρόπος...μόνο φυτά. αυτός ο τρόπος λέγεται "σιωπηλός κύκλος" (silent cycle) http://www.aquahobby.com/articles/e_silent_cycling.php και το συνιστώ ανεπιφύλακτα. δεν μπλέκεις με ζουμιά κτλ. απλά χρειάζεται υπομονή.
Εγω ειμαι τυπος που δεν εχω και πολυ υπομονη.....Γι' αυτο και ρωταω ποσο αμμωνια πρεπει να ριξω (γιατι λεει να ριξω μια σχετικα μεγαλη ποσοτητα και να περιμενω, αλλαο ποση ειναι αυτη η ποσοτητα για ενα 54λιτρο???????)
Εγω ειμαι τυπος που δεν εχω και πολυ υπομονη.....Γι' αυτο και ρωταω ποσο αμμωνια πρεπει να ριξω (γιατι λεει να ριξω μια σχετικα μεγαλη ποσοτητα και να περιμενω, αλλαο ποση ειναι αυτη η ποσοτητα για ενα 54λιτρο???????)
Στην 4η γραμμή του 3ου τρόπου, το είδες αυτό που λέει?
"Αν δεν έχετε ξαναστρώσει κάποιο ενυδρείο με αμμωνία, θα σας συνιστούσα να μη δοκιμάσετε αυτήν τη μέθοδο."
Το πρόβλημα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει μία καλή πιθανότητα να μείνουν τα βακτήρια ατάιστα.. Οπότε να πάει χαμένος ο κόπος σου..
Όσο για το θέμα της υπομονής.. Ενυδρείο και υπομονή είναι έννοιες αλληλένδετες :D! Όχι μόνο για το στρώσιμο, γενικά.. ;)
αφού έστειλες τα ψάρια πίσω και θέλεις να το κάνεις σωστά από την αρχή υπάρχει κι ευκολότερος τρόπος...μόνο φυτά. αυτός ο τρόπος λέγεται "σιωπηλός κύκλος" (silent cycle) http://www.aquahobby.com/articles/e_silent_cycling.php και το συνιστώ ανεπιφύλακτα. δεν μπλέκεις με ζουμιά κτλ. απλά χρειάζεται υπομονή.
Προσωπικά δε θα το συνιστούσα σε κάποιον που δεν έχει εμπειρία με φυτά.. Πρέπει να έχεις αρκετά γρήγορη ανάπτυξη και μεγάλες ποσότητες φυτομάζας για να καταναλώνεται η αμμωνία στο ενυδρείο, γεγονός που προϋποθέτει την παροχή CO2..
Πρακτικά, το έκανα στο μονομαχοενυδρείο μου.. Βέβαια, έβαλα και μπόλι από το άλλο ενυδρείο.. Όμως, δεν είχα ποτέ μετρήσιμη αμμωνία, όπως άλλωστε δεν είχα και μετρήσιμα νιτρικά.. Είχα όμως αρκετό φως, του είχα βάλει και μπόλικα κλαδέματα από το άλλο ενυδρείο (μεταξύ αυτών και μπόλικο κερατόφυλλο), και συνεχή υποστήριξη για CO2 με Excel..
Αγορασα απο ενα pet shop ενα τεστ σε sticks αλλα ειναι ληγμενο απο τον Ιανουαριο του 2008......Να το χρησιμοποιησω ή να το παω πισα???????
Ξέρετε κανενα pet shop στην Ελευσινα??????
Αγορασα απο ενα pet shop ενα τεστ σε sticks αλλα ειναι ληγμενο απο τον Ιανουαριο του 2008......Να το χρησιμοποιησω ή να το παω πισα???????
Ξέρετε κανενα pet shop στην Ελευσινα??????
Φυσικα να το πας πισω.
Σιγουρα ειναι ημερομηνια ληξης ή μηπως ειναι παραγωγης (για μη σου την πει δλδ) ;)
Στο 2ο ερωτημα δεν μπορω να βοηθησω.
Μηπως μπορεις να μου απαντησεις σε αυτο?????.....Γινεται να στρωσω το ενυδρειο μου ΜΟΝΟ με μπολι και οχι με αμμωνια????????
Για το τεστ, λει κατω κατω (tetra ειναι το τεστ) Verw.:/Exp.:/Val.: και εχει 15.1.08.....Τι σημαινει αυτο????? Ληγμενο δεν ειναι????
Moutralewn
17-01-09, 00:50
Μηπως μπορεις να μου απαντησεις σε αυτο?????.....Γινεται να στρωσω το ενυδρειο μου ΜΟΝΟ με μπολι και οχι με αμμωνια????????
Εν ολίγης, όχι μόνο μπορείς να το στρώσεις αλλά το στρώνεις και πολύ πιο γρήγορα.
ΟΚ ευχαριστω!!!!!!!!!!!
Σχετικα με το τεστ????
...
Για το τεστ, λει κατω κατω (tetra ειναι το τεστ) Verw.:/Exp.:/Val.: και εχει 15.1.08.....Τι σημαινει αυτο????? Ληγμενο δεν ειναι????
EXP = Expire = Ληγει
Ληγμενο, επιστροφη :smt023
ΟΚ ευχαριστω!!!!!.....
Γίνεται με κανα τροπο να κανω το ασβεστολιθικο χαλικι μη ασβεστολιθικο?????? ή κοτσανα?????
Αλλα μολις τωρα τα καταλαβα ολα......Πηρα μια χουφτιτσα απο το ενυδρειο μου χαλικι, την εβαλα σε ενα ποτηρακι απο σφηνακι και εριξα υδροχλωρικο οξυ.....Κανενας αναβρασμος.......Αρα δεν ειναι ασβεστολιθικο, εεεε?????????
και εριξα υδροχλωρικο οξυ??
που το βρηκες?τι εριξες ακριβως?
Moutralewn
17-01-09, 01:38
...να συμπληρώσω ότι για δεις αν είναι ασβεστολιθικό πρέπει το χαλίκι να είναι στεγνό.
Πηρα χαλικι, το στεγνωσα με μια πετσετα, και μετα εριξα υδροχλωρικο οξυ (το βρησκεις ευκολα στο σουπερ μαρκετ σε μια πορτοκαλι συσκευασια)....Μεχρι χθες νομιζα οτι ηταν ασβεστολιθικο το χαλικι γιατι ειχα κανει την εξης κουταμαρα: πηρα χαλικι και το εβαλα πανω σε ενα μαδερι απο οικοδομη που ηταν γεματο ασβεστη, αφρισε για τα καλα και εγω νομιζα οτι ηταν το χαλικι.......χα χα χα χα χα !!!!!!!!
Παιδια μπορω να γεμισω πρωτα το ενυδρειο μου με νερο, να το θεσω σε λειτουργια και μετα να φυτεψω φυτα??????
Παιδια μπορω να γεμισω πρωτα το ενυδρειο μου με νερο, να το θεσω σε λειτουργια και μετα να φυτεψω φυτα??????
φυσικα....αν ετσι θες να το κανεις δεν εχεις κανενα προβλημα...
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.