PDA

Επιστροφή στο Forum : Το πρώτο μου...


iliasb
14-01-09, 02:14
Αυτο ειναι το πρώτο μου ενυδρείο. Άφού ειδα αρκετές φωτογραφιες ενυδρείων, καταλαβα οτι καμία σχέση δεν έχουν τα φυτεμένα με αυτα με τον πλαστικό διάκοσμο και αποφάσισα να ξεκινησω με φυτεμένο. Η μεγάλη δυσκολία ήταν στα διαθέσιμα φυτα που έβρισκα στα πετσοπ. Να φανταστείτε δεν βρήκα κερατόφυλλο το οποίο από οτι εχω καταλάβει ειναι από τα ποιο συνηθισμένα....

Πληροφορίες

Όγκος:60 λτ
Κατηγορία:
Φυτά:Cryptocoryne mix,Vallisneria spiralis,Echinodorus,Anubia,java moss
Ψάρια / Άλλα είδη: Guppy (1m -2f), Platy Dawn(2m-1f εκανε λάθος ο πετ-σοπας...)

Παράμετροι:

pH:7,2
Γενική σκληρότητα (GH):16
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):10
Αμμωνία (ΝΗ3):-
Νιτρώδη (ΝΟ2):0
Νιτρικά (ΝΟ3):25
Αλλαγές νερού:20% καθε βδομαδα
Θερμοκρασία:24 C

Φωτογραφία:

Nik25
14-01-09, 02:21
Εχεις λαμπα πυρακτωσεως η μου φενεται?Το ενυδρειο σου δεν ειναι ομοιομορφα φωτισμενο και ειναι πολυ σκοτεινο στις ακρες.
Δες το αμεσα αυτο γιατι ειναι κριμα να μην κανεις σωστο ξεκινημα τωρα στην αρχη.Αυτα απο μενα προς το παρον.

Υ.Γ.Ο εχινοδορος που εβαλες σε λιγο καιρο θα γεμισει ολο το ενυδρειο μονος του!

iliasb
14-01-09, 12:12
Δεν ειναι πυρακτώσεως! Ειναι μια μικρή Τ5 (8w) με μήκος περιπου 35cm και ειναι τοποθετημένη στο κέντρο.
Ελεγα να την αλλάξω με μια που να καλύπτει ολο το μήκος αλλά σκεφτηκα επειδη ειμαι στην αρχη μήπως εχω εντονο πρόβλημα με αλγες...:confused:

xontros
14-01-09, 13:39
Εγώ πάλι θα έλεγα ότι είναι πολύ καλή αρχή, ειδικά στο θέμα της ψαροσύνθεσης, σε συνδυασμό με τα λίτρα και τις παραμέτρους του ενυδρείου.. Κάτι που σπάνια το βλέπουμε σε καινούρια ενυδρεία.. Οπότε, ένα μπράβο σου αξίζει οπωσδήποτε! :smt038:smt038:smt038

Όταν βέβαια αρχίσουν να γεννάνε, θα υπάρξει πρόβλημα χώρου, αυτό όμως λύνεται χαρίζοντας ψάρια σε άλλους χομπίστες (συνήθως τα δέχονται και τα πετ-σοπ)..

Υποψιάζομαι βέβαια ότι οι μετρήσεις είναι με στικ.. Δε φαίνεται βέβαια τίποτα το παράλογο, νορμάλ είναι (απ'ότι βλέπω, και από την προσωπική μου εμπειρία, άλλες φορές τα στικ δίνουν προσεγγιστικά μεν, αλλά σωστά αποτελέσματα, εφόσον τα χρησιμοποιήσεις σωστά, και είναι μια χαρά για γρήγορους ελέγχους, και άλλες φορές δίνουν άλλ'άντ'άλλων..) Θα σου πρότεινα πάντως να πάρεις και ένα τεστάκι για αμμωνία, είναι χρήσιμο, όπως επίσης και ένα υγρό τεστ για νιτρικά.. pH και σκληρότητες έρχονται δεύτερα, εφόσον δεν "πειράζεις" στην παρούσα φάση το νερό της βρύσης, και δεν έχεις και CO2..

Σε ό,τι αφορά στο φωτισμό που λέει και ο Νικ25, θα ήταν χρήσιμο να δώσεις λίγες πληροφορίες για τον εξοπλισμό σου, ώστε να μπορούν να γίνουν προτάσεις για ενδεχόμενη βελτίωση.. Πάντως, όλες αυτές οι μετατροπές είναι εύκολο με τον καιρό να γίνουν.. Όπως επίσης να δώσεις και μερικά στοιχεία για τη φροντίδα των φυτών (υπόστρωμα, λιπάσματα, κ.τ.λ.)..

Επίσης, τι ακριβώς έχεις κάνει εκεί με την άμμο και το χαλίκι?

Και, τέλος, βάλε και ένα χαρτονάκι για φόντο! :p

iliasb
14-01-09, 17:30
Ναι όντως με στικ ειναι οι μετρήσεις και σκέφτομαι να τις επιβεβαιώσω με υγρά σύντομα.
Για τον φωτισμό όπως ειπα και πριν εχω μια μικρή Τ5 των 8w στο κεντρο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σκοτεινές περιοχές δεξιά και αριστερά. Τι λέτε, χρειάζεται άμεση αλλαγή?
Οσο για τον υπόλοιπο εξοπλισμό το φίλτρο ειναι 700lt/h μια αντίσταση 100w και μια μικρή αεραντλία μονο για εφε! (Αυτο δεν το έψαξα αν προκαλεί προβληματα).
Το υπόστρωμα που μοιάζει με χαλίκι ειναι τo FondoVivo της Prodac (http://www.prodacinternational.it/english/index.php?link=9) το οποίο λέει :confused: εχει θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των φυτων...Θα δείξει κατα πόσο ισχύει:p, Λιπάσματα δεν εχω χρησιμοποιήσει ακόμη μιας και μου είπανε οτι συγκεκριμένα φυτά ειναι χαμηλών απαιτήσεων.
Αριστερα υπάρχει μια ρίζα με λίγη moss και μαζι με την Vallisneria spiralis λίγο ποιο πίσω, προσπαθησα να κρύψω το φίλτρο
Εκεινο που φαίνεται σαν αμμος ειναι ψιλό χαλικάκι το οποίο χωρίζεται με το υπόλοιπο υπόστρωμα με τη βοήθεια διάφανης πλαστικής λωρίδας. Προσπάθησα να ψτιάξω ενα δρομάκι επηρεασμένος από κάποιες φωτο που ειδα στο δικτυο. Η χαρα της δημιουργίας βλέπετε...;)
Περιμένω τις προτάσεις σας

xontros
14-01-09, 17:45
Για τον φωτισμό όπως ειπα και πριν εχω μια μικρή Τ5 των 8w στο κεντρο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σκοτεινές περιοχές δεξιά και αριστερά. Τι λέτε, χρειάζεται άμεση αλλαγή?

Σίγουρα, ο φωτισμός σου είναι λίγος, και θα χρειαστεί να επέμβεις, θα το δεις και μόνος σου, θα στο ζητήσουν και τα ίδια τα φυτά σου.. Αλλά μή βιαστείς να κάνεις αλλαγές, γνώμη μου είναι καλύτερα να ασχοληθείς λιγάκι και να διαβάσεις σχετικά, περί φωτισμού, να δεις και άλλες αντίστοιχες πατέντες στην κατηγορία DIY, και μετά..

Οσο για τον υπόλοιπο εξοπλισμό το φίλτρο ειναι 700lt/h μια αντίσταση 100w και μια μικρή αεραντλία μονο για εφε! (Αυτο δεν το έψαξα αν προκαλεί προβληματα).

Για ψαξ'το.. :D

Γιώργος Κ
14-01-09, 20:08
:):):) Καλησπερα!!!!!!
Μονο με το διαβασμα θα κανεις κατι ακομα καλυτερο!!!
Αν δεν ελεγες οτι εστησες προσφατα το ενυδρειο σου τοτε θα ελεγα πως ειναι τουλαχιστον ενος χρονου ενυδρειο (αφου πρωτα εχει περασει τα πανδεινα...εχει φυγει το καστρακι....τα πολυχρωμα χαλικακια....εχουν βγει νεκρα τα ψαρακια - τα μισα - ενω τα αλλα μισα ακομα τα ψαχνεις!!Χαιρομαι πραγματικα που "πηδησες" ολα αυτα τα βηματα ενος κοινου αρχαριου. Δειχνει "ωριμο" ενυδρειο πραγμα που δειχνει μια πιο ωριμη απο μερους σου προσεγγιση στο ολο θεμα!!!ΜΠΡΑΒΟ σου λιγοι το καταφερνουν αυτο!!
Ειναι πολλα πραγματα που θα αλλαξεις στο ενυδρειο σου (και ισως πρεπει)...Πιο πολυ με διαβασμα (διαβασε οσο πιο πολυ μπορεις)!!!
Σαν συμβουλές:
1) Οι οποιες αλλαγες απο μερους σου να γινουν οσο πιο σταδιακα και ηπια μπορεις (στα ψαρια δεν αρεσουν οι αποτομες αλλαγες)
2) Μη σκεφτεσαι πολυ την αλγη....Οσο το ενυδρειο σου ειναι σε ισσοροπια δεν θα εχεις προβληματα!Ακομα και αν εμφανιστει (που καποτε θα γινει - ειναι αναποφευκτο) υπαρχουν τροποι αντιμετωπισης (αναλογα με το ειδος)...Συνηθως κανουν το κυκλο τους και μετα εξαφανιζονται!Εμενα παντως δεν με ενοχλει (παντα υπαρχει λιγο) αρκει να μην "πνιξει" τα φυτα μου...
3) Μη φοβασαι να κανεις ερωτησεις ακομα και αν φοβασαι τις απαντησεις!!
4) Αν καποτε νοιωσεις σιγουρος οτι εχεις φτασει σε καλο σημειο εμπειριας ΜΗΝ ξεγελαστεις οτι τα ξερεις ολα....Υπαρχουν πολλοι εμπειροι που κανουν τις πιο μεγαλες γκαφες!!!
5) Θα δεις οτι τα λιτρα ποτε δεν ειναι αρκετα!!!
6) Δωσε στα ψαρακια σου αγαπη και σωστο νερακι και θα σε αποζημειωσουν με τα καλυτερα χρωματα τους και συμπεριφορες!!
** ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ολα αυτα ειναι προσωπικες αποψεις και σκεψεις και δεν αντιπροσωπευουν κανενα παρα μονο εμενα!!!

Σπύρος Μ
14-01-09, 20:20
Φιλε εμένα μου αρέσει το ενυδρείο σου...
Εγώ θα το άφηνα σχεδόν έτσι αλλά:

α)για να κακομάθεις λίγο θα σου πω οτι) η αεραντλία μονο κακό κάνει στα φυτά σου,αφού βγάζει οξυγώνο,μειώνει το διοξείδιο του άνθρακα και εμποδίζει την φωτοσύνθεση...
β)Θα κρατούσα αυτήν την λάμπα έτσι όπως είναι αλλά θα προσέθετα άλλη μια...Μου αρέσει πολύ αυτό το φώς της λάμπας...
γ)Θα έβαζα παντού αυτό το χαλίκι που μου άρεσε πολύ(του δίνει και ενα σκοτεινό εφφέ η λαμπα...)...
δ)Η ψαροσύνθεση πολύ καλή...μπράβο νέε μου:D

xontros
14-01-09, 20:41
μπράβο νέε μου:D

Σου ρίχνει βέβαια μερικά χρονάκια.. :D

α)για να κακομάθεις λίγο θα σου πω οτι) η αεραντλία μονο κακό κάνει στα φυτά σου,αφού βγάζει οξυγώνο,μειώνει το διοξείδιο του άνθρακα και εμποδίζει την φωτοσύνθεση...

Για να ακριβολογούμε, η αεραντλία δε βγάζει οξυγόνο, βγάζει ατμοσφαιρικό αέρα.. Και τίποτα (ή σχεδόν τίποτα) από αυτά που βγάζει δεν μένουν στο νερό, αλλά ανεβαίνουν ως φυσαλίδες στην επιφάνεια, από την οποία και διαχέονται στην ατμόσφαιρα..

Αυτό που πρακτικά κάνει η αεραντλία είναι να προκαλεί ανατάραξη της επιφάνειας.. Και όσο μεγαλύτερη είναι η ανατάραξη, τόσο πιο έντονη είναι η ανταλλαγή αερίων μεταξύ ατμόσφαιρας και νερού.. Επομένως δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω από το να ρυθμίσει κανείς κατάλληλα την έξοδο του φίλτρου, με τρόπο τέτοιο ώστε να προκαλεί αντίστοιχη ανατάραξη της επιφάνειας..

Κατά την ανταλλαγή αερίων, αυτό που συμβαίνει είναι να μπαίνει στο νερό οξυγόνο και να φεύγει διοξείδιο του άνθρακα.. Το 1ο το θέλουμε, καθώς το οξυγόνο είναι απαραίτητο όχι μόνο για την αναπνοή των ψαριών, αλλά και για την πραγματοποίηση του κύκλου νιτροποίησης (μετατροπή ΝΗ3 σε ΝΟ2 και ΝΟ2 σε ΝΟ3).. Το 2ο όμως δεν το θέλουμε, γιατί χάνεται το διοξείδιο που υπάρχει στο νερό, και το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των φυτών.. Επομένως, σε φυτεμένα, φροντίζουμε να είναι μικρή η ανατάραξη της επιφάνειας (και επομένως δεν βάζουμε αεραντλίες).. Και όσο για την οξυγόνωση του νερού, την αναλαμβάνουν τα φυτά, μέσω της φωτοσύνθεσης..

Υ.Γ. Κάθε φορά που τα γράφω αυτά, με πιάνει πάντα ο ίδιος ενθουσιασμός για τον τρόπο που λειτουργεί το οικοσύστημα του φυτεμένου ενυδρείου.. Πώς το ένα συμπληρώνει το άλλο και η φύση βρίσκει την ισορροπία της.. Είμαι σε φάση διαβάσματος τώρα, ελπίζω κάποια στιγμή να καταφέρω να συλλέξω πληροφορίες και να φτιάξω ένα κειμενάκι και για άλλους κύκλους (πέραν του αζώτου) που πραγματοποιούνται στο ενυδρείο, όπως είναι αυτός του οξυγόνου (που συζητάμε εδώ) ή, ακόμα πιο ενδιαφέρον, του άνθρακα..

Πάνος
15-01-09, 01:28
μπραβο για την προσπαθεια σου!...σαν φυτεμενο θα εξελισσεται συνεχως...να μας ενημερωνεις...
ελπίζω κάποια στιγμή να καταφέρω να συλλέξω πληροφορίες και να φτιάξω ένα κειμενάκι και για άλλους κύκλους (πέραν του αζώτου) που πραγματοποιούνται στο ενυδρείο, όπως είναι αυτός του οξυγόνου (που συζητάμε εδώ) ή, ακόμα πιο ενδιαφέρον, του άνθρακα..


ωχ ωχ...τι μας περιμενει......

iliasb
15-01-09, 22:26
Παιδιά σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια:)
Πραγματικά οτι έκανα εγινε με τη βοηθεια και τις συμβουλές σας μέσα από τις σελίδες του φόρουμ. Εριξα πολύ διαβασμα...
Τωρα ξεκινησα μελέτη για τον φωτισμό

Κανενα ψαράκι ακόμα μπορώ να προσθέσω? Ή εστω καμια γαριδούλα

ANXRI
16-01-09, 02:23
Υ.Γ. Κάθε φορά που τα γράφω αυτά, με πιάνει πάντα ο ίδιος ενθουσιασμός για τον τρόπο που λειτουργεί το οικοσύστημα του φυτεμένου ενυδρείου.. Πώς το ένα συμπληρώνει το άλλο και η φύση βρίσκει την ισορροπία της.. Είμαι σε φάση διαβάσματος τώρα, ελπίζω κάποια στιγμή να καταφέρω να συλλέξω πληροφορίες και να φτιάξω ένα κειμενάκι και για άλλους κύκλους (πέραν του αζώτου) που πραγματοποιούνται στο ενυδρείο, όπως είναι αυτός του οξυγόνου (που συζητάμε εδώ) ή, ακόμα πιο ενδιαφέρον, του άνθρακα..

:smt023

xontros
16-01-09, 12:55
Κανενα ψαράκι ακόμα μπορώ να προσθέσω? Ή εστω καμια γαριδούλα

Βάλε κανα/δυο μηλαράκια (apple snail).. ;)

Ψαράκια μή βάλεις άλλα.. Με λίγη υπομονή, και φροντίζοντας αφενός για τις καλές συνθήκες του ενυδρείου σου, και αφεταίρου για να υπάρχουν αρκετές κρυψώνες, αυτά που έχεις όχι μόνο θα πολλαπλασιαστούν, αλλά σύντομα θα αρχίσεις να τα μοιράζεις και σε άλλους..