Επιστροφή στο Forum : Μαλακό Νερό
Οσο ζείς μαθένεις.Σήμερα μήλησα με ιδιοκτήτη μαγαζιού ενυδρείων,προερχόμενο απο Γερμανία, και μου είπε ότι όσο περισσότερα σαλιγγαράκια έχει ένα ενυδρείο τόσο πιο μαλακό είναι το νερο(Φυσικά κρατώντας πάντα κάποια ισοροπεία,γιατι αυτά πολλαπλασιάζονται τρομερά).Και αυτό γιατί για να δυναμώσει και να μεγαλώσει το καβούκι τους απορροφά πολλά άπο εκείνα τα στοιχεία που σκληραίνουν το νερο.Και εγώ με το απλό μου το μυαλό νομιζω οτι εχει δίκιο.Αρα μήπως δεν πρέπει να έχουμε πολλούς κλόουν,για να έχουμε μαλακό νερό?;)
Τα σαλιγκάρια χρησιμοποιούν το ασβέστιο που υπάρχει στο νερό για να αναπτύσσεται και να συντηρείται το κέλυφος τους.
Όταν υπάρχει έλλειψη το κέλυφος χαλάει και διαβρώνεται.
Η όλη διαδικασία γίνεται πολύ αργά και απαιτεί βέβαια μεγάλο αριθμό σαλιγκαριών οπότε δεν είναι πρακτικό αν υπολογίσεις το πρόσθετο βιολογικό φορτίο.
Πιο απλά ναι ισχύει αλλά δεν είναι πρακτικός να μαλακώσεις το νερό.
Το ότι δεν πρεπει να έχεις κλοουν με δισκους παντως είναι σίγουρο ;)
Και μια αλλη σκεψη :το ασβεστιο αυτο δεν φευγει στην ουσια απο το ενυδρειο αλλα παραμενει στα καβουκια των νεκρων σαλιγκαριων. Αυτο το ασβεστιο μπορει να απελευθερωθει ξανα στο νερο μετα απο καποιο καιρο, η τα καβουκια δεν απελευθερωνουν ξανα το ασβεστιο;
Μιλάς εφόσον αποδημήσουν τα σαλιγκάρια?
Λιώνει τόσο αργά το κέλυφος που νομίζω οτι είναι αμελητέα η κατάσταση.
Το ότι δεν πρεπει να έχεις κλοουν με δισκους παντως είναι σίγουρο ;)
γιατι?? σε εμενα ειναι μαζι κοντα στα δυο χρονια
Έχει βάση αυτό που έλεγε ο Γερμανός κι έχω προσωπικό παράδειγμα, τώρα μάλιστα κατάλαβα γιατί ενώ έχω PH 7,5 GH 20 και KH 8 στη βρύση και στο μεγάλο ενυδρείο μου με τις αφρικάνες, στο paludarium οι τιμές ήταν αντίστοιχα 6,5 8 και 2... Ήταν τίγκα στα σαλιγκάρια... και είναι εντυπωσιακό ότι τώρα που άλλαξα το χαλίκι του βυθού και πέταξα τα σαλιγκάρια οι τιμές είναι όπως αυτές της βρύσης... μάλλον μου λύθηκε η απορία
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=29042
εσυ εκανες και αλλαγη ολο το νερο ρε γιωργο περιμενε και μετρα πριν την επομενη αλλαγη και θα βγαλεις συμπερασμα τοτε δεν μαλακωνει απο τη μια μερα στην αλλη το νερο
ρε παιδια για να χεις χειροπιαστο αποτελεσμα με την παραπανω υποθεση θες στα 100 λιτρα κανα 5αρι κιλα σαλιγκαρια μην τρελαθουμε και η ταχυτητα που αποροφανε το ασβεστιο ειναι τοσο μικρη ωστε μεχρι να μαλακωσει το νερο θα χουμε κανει αλλαγη νερου...
Δεν το έκανα όλο, μαζί ήμασταν, αν θυμάσαι κράτησα το μισό...
Για να είμαι όμως εντάξει θα ξανακάνω μετρήσεις σήμερα. Διατηρώ λοιπόν τις επιφυλάξεις μου.. (αν και αυτό το ποστ μου λύνει μια χαρά την απορία μου μέχρι στιγμής:smt033)
Λοιπόν μάλλον η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, ξαναέκανα τις μετρήσεις στο paludarium κι έβγαλα PH 7 και KH 3, το τεστ GH έχει λήξει οπότε θα πάρω άλλο και θα μετρήσω τη Δευτέρα. Πάντως τα σαλιγκάρια πρέπει να παίζουν ρόλο, καθώς τώρα που τα έδιωξα ανέβηκαν λίγο οι τιμές...
για να επεσε το kh 5 βαθμους απο οταν εκανες αλλαγη σιγουρα δεν φταινε τα σαλιγκαρια για να πεσει το kh τοσο σε μια βδομαδα θελει πολυ ισχυροτερα μεσα ,τωρα σε σενα κατι η μεγαλη αναταραξη λογο καταρακτη κατι ο μεγαλος κορμος και ισως τα φυτα ξηρας να παιζουν καποιο ρολο γινεται η δουλεια τωρα αμα θες στους πανω λοφους βαζεις και τα σαλιγκαρια no prob:D
ρε σιγουρα δεν εχεις τυρφη μεσα?μηπως δεν θυμασε καλα?:p:smt033
Δεν έχω τύρφη στο φίλτρο αλλά θα βάλω, τώρα που μού δωσες τους νέους ένοικους :D
Κανένας έμπειρος στη χημεία να λύσει την απορία μας????
Και εγω 10 μηνες τους εχω μεσα και ολα ειναι μια χαρα!
Συνήθως στρεσάρουν τους δίσκους και θέλουν και μεγάλο κοπάδι σαν ψάρια για να είναι όπως πρέπει . Να μην ξεχνάμε ότι είναι και από άλλη γεωγραφική περιοχή ;) .Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα
Πόσο καιρό τρέχει το ενυδρείο?
Υπάρχει περίπτωση να έχουν σχηματιστεί ιζήματα,
και οι σκληρότητες να πέφτουν.
γιατι?? σε εμενα ειναι μαζι κοντα στα δυο χρονιαΣυνήθως στρεσάρουν τους δίσκους και θέλουν και μεγάλο κοπάδι σαν ψάρια για να είναι όπως πρέπει . Να μην ξεχνάμε ότι είναι και από άλλη γεωγραφική περιοχή ;) .Αλλά αυτό είναι άλλο θέμαΕπίσης είναι ιδιαίτερα κινητικά, ζουν και τρέφονται στο υπόστρωμα και είναι πολύ λαίμαργα!
Πόσο καιρό τρέχει το ενυδρείο?
Υπάρχει περίπτωση να έχουν σχηματιστεί ιζήματα,
και οι σκληρότητες να πέφτουν.
Τρέχει από το 2007 αλλά άλλαξα τον βυθό από χαλίκι σε άμμο πριν μια εβδομάδα, οπότε λογικά ότι ιζήματα υπήρχαν έφυγαν...:smt017
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.