PDA

Επιστροφή στο Forum : Πως κλαδευουμε?

fotis_k
07-01-09, 23:29
Οταν ειχα παλια ενυδρειο εκοβα ενα κομματι απο το φυτο που χε μεγαλωσει πολυ(πχ κερατοφυλλο) και μετα το βαζα στο χαλικι και ριζωνε!αυτος ειναι ο σωστος τροπος?Επισης κοβουμε σε οποιο σημειο να ναι?ρωταω κυριως επειδη το κερατοφυλλο πηρε γρηγορα τα πανω του και σε λιγες μερες θα θελει κλαδεμα!

PascM
08-01-09, 00:00
Αν μιλάς μόνο για το κερατόφυλλο το κόβεις όπως θέλεις και σε όποιο σημείο θέλεις!
Βέβαια το κερατόφυλλο δεν ριζώνει...

fotis_k
08-01-09, 14:30
Αν μιλάς μόνο για το κερατόφυλλο το κόβεις όπως θέλεις και σε όποιο σημείο θέλεις!
Βέβαια το κερατόφυλλο δεν ριζώνει...

Οταν λες δεν ριζωνει?αφου βγαζει ριζες..:confused:Ας πουμε οτι εχω μια anubias!πως θα την μεταφυτευσω?

Tolis
08-01-09, 14:34
Αμα βγαζει ριζες μηπως δεν εχεις κερατοφυλο?

Πάνος
08-01-09, 14:38
Ας πουμε οτι εχω μια anubias!πως θα την μεταφυτευσω?

οι ανουμπιες μπορουν να δεθουν σε ξυλα και πετρες και να αγγιστρωθουν...η αν μεινουν φυτεμενες στον πυθμενα να ειναι καλυμενες μονο οι ριζες και οχι ο κορμος...
αν μεγαλωσει πολυ και θες να την κλαδεψεις τη σπας σε κομματια....αρκει καθε κομματι να εχει τουλαχιστον ενα φυλλο και ριζες....τα επιμερους κομματια θα αρχισουν να βγαζουν νεους βλαστους....
και παλι ειτε τις αγγιστρωνεις ειτε τις φυτευεις σωστα....

xontros
08-01-09, 14:41
Το κερατόφυλλο είναι φυτό επιφανείας.. Μπορεί να το φυτέψεις, αλλά με τον καιρό, το "φυτεμένο" κομμάτι θα σαπίσει, και το φυτό θα ξαναβγει στην επιφάνεια.. Αν θέλεις να το κλαδέψεις, μπορείς να το κόψεις όπου θέλεις, και όπως θέλεις..

Η ανούμπια είναι διαφορετικό φυτό.. Έχει έναν κορμό, και από την πάνω πλευρά βγάζει φύλλα, και από την κάτω ρίζες.. Μπορείς να δέσεις τον κορμό πάνω σε ρίζες ή πέτρες, ή και να την φυτέψεις.. Αν τη φυτέψεις, τότε ο κορμός πρέπει να μήν είναι φυτεμένος, μόνο οι ρίζες να είναι στο υπόστρωμα, αλλιώς σαπίζει.. Και όταν θέλεις να κλαδέψεις (που δε θα θέλεις, γιατί αναπτύσσεται αρκετά αργά), μπορείς να κόψεις τον κορμό και να διαιρέσεις το φυτό σε δύο ή περισσότερα τμήματα.. Κάθε ένα από αυτά μπορεί να ξαναμεγαλώσει..

Μετά, υπάρχουν κι άλλα φυτά.. Τα stem plants, για παράδειγμα, τα φυτεύεις και βγάζουνε και ρίζες.. Αυτά μεγαλώνουνε κατακόρυφα, και μπορείς να κόψεις το "κοτσάνι" τους, σε όποιο σημείο θέλεις.. Μόλις κόψεις, αυτό θα ξαναπετάξει, ενώ παράλληλα μπορείς να φυτέψεις και το κλάδεμα.. Άλλα φυτά μεγαλώνουνε με runners, μικρά κοτσανάκια που προχωράνε παράλληλα με το χαλίκι σου, και λίγο παραπέρα βγάζουνε καινούριο φυτό.. Και σε αυτά μπορείς να κόψεις το runner, και να κρατήσεις χωριστά τις "παραφυάδες", και να τις φυτέψεις κάπου αλλού..

fotis_k
08-01-09, 15:21
Κερατοφυλλο νομιζω οτι εχω!:confused:Βαζω και φωτογραφιες ν μου πειτε!Παντως αυτο που εχω εχει ριζες...

http://img34.picoodle.com/img/img34/3/1/8/f_DSC00420m_2da160f.jpg

xontros
08-01-09, 15:46
Δεν έχεις κερατόφυλλο, έχεις cabomba caroliniana.. ;)

Είναι stem plant, και γι'αυτό βγάζει και ρίζες, τόσο μέσα στο χαλίκι, όσο και στη στήλη νερού.. Γενικά, όσο πιο πλούσιο σε θρεπτικά υπόστρωμα έχεις, τόσο περισσότερες ρίζες βγαίνουν στο υπόστρωμα, και τόσο λιγότερες στο νερό..

Προσωπικά τη βαρέθηκα, μεγαλώνει σα διάολος, και θέλει κλάδεμα κάθε τρεις και λίγο.. Μπορείς όμως να την αφήσεις να φτάσει στην επιφάνεια, όπου μπορεί και να ανθίσει (κάπου έχει ένα σχετικό post αν θυμάμαι καλά ο Τσιόνογλου Σταύρος, ο οποίος απ'ό,τι κατάλαβα προτιμάει να την "ξηλώνει" κάθε φορά, να κλαδεύει, να πετάει το κάτω μισό, και να κρατάει/φυτεύει το κλάδεμα).. Πολύ όμορφο θέαμα τα λουλουδάκια (δεν είχα δυστυχώς την τύχη να χαρώ κι εγώ), αλλά πολύ μανούρα το διαρκές κλάδεμα.. :p

fotis_k
08-01-09, 15:53
Ααα οκ!εγαλωνει γρηγορα η αληθεια ειναι!Αλλα εμενα δεν με πειραζει προς το παρων γιατι ειναι σχεδον αδειο το ενυδρειο απο φυτα οποτε τα χρειαζομαι τα κλεδεματα!Αν παρατηρησεις στην φωτο δεξια υπαρχει κι αλλο ενα φυτο!Μηπως ξερει κανεις τι ειναι?απο τοτε που το αγορασα δεν το βλεπω και πολυ καλα!Ισως επειδη δεν εχω ακομα την καταλληλη λαμπα...

theodor72
08-01-09, 16:09
Γειά σου Φώτη και χρόνια σου πολλά,
το φυτό που είναι στην φώτο δεξιά μου μοιάζει για Bacopa australis. Για φυτά δες και εδώ: http://www.tropica.com/plant_print.asp

Raven
08-01-09, 16:26
Micranthemum umbrosum ειναι και θελει φως.

fotis_k
08-01-09, 17:10
Οκ!Σημερα κι ολας θα παω να παρω μια κανονικη λαμπα!Χρειαζεται καποια ιδιαιτερη φροντιδα?

GIAN_NIKOLA
07-02-09, 23:38
Καλησπέρα, μπορεί να μου πεί κάποιος αν αυτό το φυτό είναι κερατόφυλλο? για κερατόφυλλο μου το δώσανε..

Πάνος
08-02-09, 01:19
οχι δεν ειναι....ειναι egeria densa...

Serafeim
08-02-09, 03:04
Χοντρέ και Πάνο να 'στε καλά να μας βοηθάτε. και εμείς να διαβάζουμε. Και με τα δυό φυτάκια αυτά πήρα και εγώ τις απαντήσεις μου.