Επιστροφή στο Forum : 96litre ιδέες...
Λοιπόν επειδή δεν βρισκω τα brevis ωστε να φτιαξω και αυτο το ενυδρείο λίμνης τανγκανύκα σκέφτομαι να το φτιάξω σχετικά χαμηλών απαιτήσεων και με ελάχιστα είδη ψαριών αλλά και οχι απαιτητικά...εχουμε και λέμε:
Α)1 ζεύγος hemichromis lifallili
Β)1 ζεύγος γκουραμι νάνους(colisa lalia)
Γ)1 ζεύγος apistogramma cacatuoides
Δ)Πλεκοενυδρείο με μερικά μικρόσωμα είδη πλέκο
Ε)Φυτεμενο χαμηλών απαιτήσεων(οχι co2 και με φωτισμό 0,25w/l) με ζωοτόκα
ΣΤ)1 ζεύγος tetraodon...γενικά τίποτα σε βιοτοπο με παφεράκια
Ζ)Χαμηλων απαιτήσεων φυτεμένο με 10νέον
Η)Βιοτοπικό με κριμπς
Θ)Τανγκανύκας με ενα είδος πέτρας οπως julidochromis transcriptus ή julidochromis regani ή αν και δύσκολα και με περισσότερα λευτά για την εισαγωγή τους 1 ζεύγος chalinochromis brichardi...
Ι)Μονομαχοενυδρείο με 1αρσενικό και 1 θυληκο αλλά και με πολλές κρυψώνες...
Απ'οτι βλέπετε προτιμώ το species tank για καλύτερες συμπεριφορές ψαριών...
Δέχομαι κι άλλες προτάσεις...
Αν προβώ σε αγορά ΑΟ(αν και νομίζω οτι με τύρφη μπορώ να κάνω την δουλειά μου σε τοσσα λιγα λίτρα) ποιο μοντέλο προτείνετε και ποσο θα πάει το μαλί;
Απο φίλτρο εχω ενα εσωτερικό dolphin με σφουγγάρι θερμοστάτη 100w...
Σκέφτομαι να αγοράσω αλλο ενα μικρότερο φίλτρο ή να βάλω το hydor pico με 300λιτρα κυκλοφορια και εκει μέσα να βάλω σφουγγάρι και στο dolphin να βάλω τύρφη...
Δεν παω σε αγορά φίλτρου eheim γιατί εχω ορισει ενα μπάντζετ πανω-κάτω 100ευρώ...Το ξέρω οτι είναι λιγα τα χρήματα αλλά το ενυδρείο είναι σχετικά κομπλέ...
Ακομα πριν απαντήσετε σκεφτήτε και τον βαθμό μου στο gab και την εμπειρία μου αφού είμαι ακόμη pre-junior member...
Δεκτές και άλλες προτάσεις
Κάνε την αλλαγή!
Δοκίμασε με σαλιγκάρια μόνο...π.χ. ζέμπρα ή apple.
Nα σου πω οτι το σκέφτηκα αλλά το ενυδρείο αφού δεν θα είναι και φουλ φυτεμένο θα είναι βαρετό...
επειδη ειμαι ενθουσιασμενος με το παφερακι μου ...μου αρεσει ιη ιδεα 2 παφερ σε 90 λιτρα...αλλα
1ον. πολυ δυσκολα ξεχωριζεις φυλο....χωρις αυτο να σε απασχολει βεβαια...
2ον.θες καλη φιλτρανση γιατι λερωνουν πολυ...
3ον. θες οπωσδηποτε ενα ενυδρειακι εκτροφης σαλιγκαριων η εστω ενα δοχειο με συχνες αλλαγες νερου για τον ιδιο σκοπο..τρεφονται μονο με σαλιγκαρια γαριδες και στην καλυτερη περιπτωση κατεψυγμενη...τιποτα πιο ευκολο...
4ον. πολλες κρυψωνες για να μη βλεπονται ολη την ωρα....ειναι επιθετικα.
5ον. μπαινεις στο αλατι και μετρας αλατοτητες και τα σχετικα....(εφοσον και αν προκειται για υφαλμυρο)
δεν ειναι οτι πιο βολικο με αλλα λογια...
η ιδεα βιοτοπικο με κριμπς επισης μου αρεσει....ανουμπιες και αλλα αφρικανικα φυτα και θα βλεπεις συμπεριφορες ανατροφης νεογνων..
χαμηλων απαιτησεων φυτεμενο με ζωοτοκα επισης θα γινει κατι πολυ ομορφο....
αυτα τα 3 σεναρια προτιμω απ'οσα ειπες..καλη επιτυχια...
ΑΟ απο ακουαριστικ εχει και με 70 ευρω...κανουν και προσφορες κατα καιρους και με λιγοτερα λεφτα..3 σταδιων σου αρκει για τα σεναρια σου με μαλακο νερο..
Δηλαδή Πανο απ'οτι κατάλαβα είναι δύσκολα για παφεράκια...οκ...
Θα δω κι αλλες προτάσεις γιατί τα ζωοτόκα δεν ήταν πολύ κινητικά και ήταν κατα κάποιο τρόπο μονοτονα σε συμπεριφορά και τώρα που εχω συνηθήσει κάπως τις κιχλίδες δύσκολα ξεκολάω...
Απο τα κριμπς μου αρέσουν αλλά δεν βρισκω μεχρι στιγμής...
Ψάχνομαι για κατι σε north america ή σε κανενα ζεύγος γκουράμι νάνους.
Βέβαια αν βρεθούν τίποτα brevis-similis σύγουρα δεν τίθεται θέμα με το τι θα διαλέξω.
ΑΟ μάλλον θα πάρω οτι και αν επιλέξω ετσι για να υπάρχει...
Απο τα κριμπς μου αρέσουν αλλά δεν βρισκω μεχρι στιγμής...
...
δε νομιζω οτι θα δυσκολευτεις να βρεις κριμπς....μη σου πω οτι δε θα χρειαστει καν να αγορασεις....στις αγγελιες τσεκαρες??
δε νομιζω οτι θα δυσκολευτεις να βρεις κριμπς....μη σου πω οτι δε θα χρειαστει καν να αγορασεις....στις αγγελιες τσεκαρες??
Μπα...
Φοβάμαι μην δώ κανένα ενυδρείο σε τιμή ευκαιρίας και πάρει το μυαλό μου αέρα...
Μπα...
Φοβάμαι μην δώ κανένα ενυδρείο σε τιμή ευκαιρίας και πάρει το μυαλό μου αέρα...http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=27969
To εχω δει...
Απλά ελεγα να βάλω κατι σε apisto ή κατι σε νοτια Αμερική ωστε να βάλω και μερικά hatchets γιατί δεν βρίσκω συγκατοίκους απο Africa για τα κριμπς...
Δεν ξέρω τι να κάνω ειμαι σε απόγνωση...
Λέτε να μην κάνω εξοδα για τα μικρότερα ωστε να πάρω το 320αρι που θέλω γρηγορότερα;
To εχω δει...
Απλά ελεγα να βάλω κατι σε apisto ή κατι σε νοτια Αμερική ωστε να βάλω και μερικά hatchets γιατί δεν βρίσκω συγκατοίκους απο Africa για τα κριμπς...
Δεν ξέρω τι να κάνω ειμαι σε απόγνωση...
Λέτε να μην κάνω εξοδα για τα μικρότερα ωστε να πάρω το 320αρι που θέλω γρηγορότερα;Γνώμη μου, αν βάλεις απιστο η κριμπ κάντο σπισις... Με ένα χαρεμάκι ή ένα ζευγαράκι...
Όσο για τα έξοδα και το 320.. Εσύ ξέρεις..:smt033
Στα λίτρα αυτά κριμπ μόνο ζευγάρι.
Σπύρο, εγώ θα σου πρότεινα πάντως τις λύσεις με τα φυτεμένα.. Έχει πολύ ενδιαφέρον η διατήρηση των φυτών, και το κηνύγι της σωστής ισορροπίας.. π.χ. τις προηγούμενες μέρες, με τις διακοπές κ.τ.λ., ξέχασα κάποιες φορές να ρίξω λιπάσματα.. και επί τόπου, η ίδια η φύση στο δείχνει: τα καινούρια φύλλα του εχινόδωρου ήταν εμφανώς πιο "αχνά".. Ρίχνεις λίγο παραπάνω από κάτι, τσουπ, εμφανίζεται η άλγη, το περιορίζεις, τσουπ, εξαφανίζεται.. Είναι πολύ όμορφη διαδικασία..
ΟΚ, σαφώς, μπορείς να ξεκινήσεις με λίγα και εύκολα φυτά, και να εξελίσσεσαι αργά και σταδιακά.. π.χ. να ξεκινήσεις με ανούμπιες, μος, και άλλα τέτοια αργά φυτά, και στη συνέχεια να δεις μήπως μπορείς να βάλεις και μία 2η λάμπα, κ.τ.λ. Και δεν είναι σε καμία περίπτωση υποχρεωτικό το co2 για να φτιάξεις ένα ωραίο φυτεμένο!
Από ψάρια, τώρα.. Μπορείς να φτιάξεις ένα "κοινωνικό", με κάποιο κοπαδάκι τέτρα, κάποια cory, ή και κάποιο μικρόσωμο γατόψαρο (π.χ. ancistrus).. Αν θέλεις να εστιάσεις στα φυτά, είναι καλύτερα να έχεις σχετικά υψηλή ιχθυοφόρτιση (είναι μια μεγάλη θεωρητική συζήτηση αυτό).. Για να βάλεις τώρα τέτοια ψάρια, θα πρέπει να δεις τρόπους μαλακώματος του νερού.. Δε θα έχεις πρόβλημα σε πρώτη φάση με το νερό της βρύσης.. Θα χρειαστείς όμως οπωσδήποτε τύρφη, και, έστω και μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να σκεφτείς την αντίστροφη όσμωση..
Επίσης, μπορείς να βάλεις ζωοτόκα.. Είναι λίγο βαρετά ψάρια για να έχεις μόνο αυτά, αλλά από τη στιγμή που έχεις ήδη και το ταγκανίκα, είναι πολύ όμορφα σε ένα φυτεμένο, εμένα μου έχουν ήδη λείψει τα δικά μου.. Επίσης, είναι πάρα πολύ εύκολα, και έχουνε πλάκα οι συνεχείς γέννες.. Και γλιτώνεις και το μαλάκωμα του νερού και το μπλέξιμο με την τύρφη..
Σε κρίμπενσις, πολλοί χρησιμοποιούν ως συγκατοίκους cherry barbs, που είναι πολύ όμορφα ψαράκια.. Ξεφεύγεις βιοτοπικά, αλλά διαβάζω ότι είναι πολύ καλά σαν dither fish και safe για αναπαραγωγή..
Με την ελάχιστη εμπειρία μου με τα ramirezi, νομίζω πως τελικά αυτά τα ψάρια δε θα πρέπει να κρατιούνται μόνο ζευγάρι, αλλά να υπάρχουν στο ενυδρείο και κάποια προσεκτικά επιλεγμένα dither fish.. Αν τελικά τα καταφέρει η ραμιρεζίνα μου, ή ακόμη και να μήν τα καταφέρει και να πάρω καινούρια, σίγουρα θα προσθέσω στο ενυδρείο μια τετράδα hatchet..
Λοιπόν επειδή πάντα το 120ρι μου οπως και να το κάνουμε περισσότερο(δυστυχώς δεν βρίσκω ενα συγκεκριμένο είδος τανγκανύκας να βάλω και στο 96ρι αλλιώς θα ήταν ετοιμο το ενυδρείο)το 96ρι θέλω να ειναι οσο πιο ευκολοσυντήριτο και αν υπάρχει περίπτωση με λιγα έξοδα...
Δευτερη λαμπα ίσως βάλω αλλα για αρχή νομίζω πως μπορούν να αντέξουν οι ανούμπιες που θα βάλω(στο ενυδρείο ίδη υπάρχει αρκετή ποσότητα ludwigia repens αλλα λόγω χαμηλού φωτισμού εχω πράσινα φίλα και μονο στην κορυφή κόκκινα...) ίσως και τίποτα σε βαλισνερία(λέω να το ρίξω εξω με την βιοτοπικότητα...)...
Απο κατοίκους τώρα...Πριν λίγο σκεφτόμουν την αγορά απίστο και τα έξοδα για τύρφες,ΑΟ και ακόμη και την συντήριση που θέλουν...Συγουρα κατα την γνώμη μου αν έχεις κιχλίδες πρεπει να εχεις το ενυδρείο σου πολυ πιο προσεγμένο κυριολεκτικά να είναι το πρώτο σου ενυδρείο...
Ακόμα σκέφτομαι την περιπτωση με ζωοτόκα αλλά και με άλλα μικρόψαρα...Μαλλον λεω να μην παω (με δεύτερη σκέψη) σε αλλες κιχλίδες γιατί σύγουρα θα φύγω απο το μπάτζετ...
Οπότε αν θελω να αποφύγω την αγορα ΑΟ(που σύγουρα θα έλινε τα χέρια σε κάποιον χομπίστα που ασχολείται με ψάρια που θέλουν χαμηλό ph)...
Εμένα θα μου χρησιμέψει <<ενυδρειακά>> μόνο στο 96ρι και οχι μακροχρόνια αφου στο μέλλον και αφού μεγαλώσω λίγο θα ασχοληθώ αποκληστικά και μονο με ψαρια απο african rift lakes...
Οπότε λέω να πάμε σε ζωοτόκα που θα δώσουν γέννες και δεν θα χρειαστεί να παλεύω ολη μέρα για μετρήσεις και να αχγώνομαι(αρκετά αγχόνομαι με το 120ρι και το ανέβασμα σκληρωτήτων)...
Οπότε μάλλον θα πάω σε ζωοτόκα και ίσως το θέμα τελείωσε...Νομίζω για να μην αλλάζουμε ποστς ας γράψω εδώ για το aquascape...
Λέω να ακολουθήσω την μόδα iwagumi style...
Αν και δεν εχω καλό φωτισμό πιστεύω πως μποτώ να βάλω ενα χαλάκι απο κάποιο είδος μος και να το συνδιάσω με τα φυτά που μου αρέσουν(java fern,anubias,ludwigia,hornwort και άλλα εύκολα σχετικά φυτά...).
Το ενυδρείο μπορώ να το μπολιασω εύκολα αφού εχω το μεγάλω στρωμένο...
Αλλα όπως είπες φίλε xontre(Δημήτρη δεν σε λένε;) είναι λίγο βαρετά τα ζωοτόκα...Δεν μπορώ να τα συνδιάσω με κανένα άλλο είδος;Σκέφτομαι 1α-3θ γκάπι και με το πεχα περιοχής(7.5) νομίζω ισως οριακά να βάλω και κορυ ή κανενα είδος ancistrus...
Σορυ για το μακρύ ποστ...
Moutralewn
31-12-08, 15:20
Σπύρο, σκέψου και τον συνδυασμό Κριμπς+cherry barbs που πρότεινε ο Xontros παραπάνω.
Το είχα στο παρελθόν και ήταν άψογο στήσιμο.
Ελαφρό φύτεμα, μερικά ξύλα, νερό δικτύου, 1 ζεύγος Κριμπς και 5-6 cherry barbs και θα είσαι...άρχοντας.
Τα κριμπς, θα σε αποζημιώσουν με την συμπεριφορά τους ειδικά όταν γεννήσουν.
Αφρικάνικες κιχλίδες γαρ (ποταμίσιες βέβαια)...
Ολες οι κιχλιδες αποζημιωνουν με τη συμπεριφορα τους οταν γεννησουν, ακομα και οι ... δισκοι...
βγαινω
Σπύρο, σκέψου και τον συνδυασμό Κριμπς+cherry barbs που πρότεινε ο Xontros παραπάνω.
Το είχα στο παρελθόν και ήταν άψογο στήσιμο.
Ελαφρό φύτεμα, μερικά ξύλα, νερό δικτύου, 1 ζεύγος Κριμπς και 5-6 cherry barbs και θα είσαι...άρχοντας.
Τα κριμπς, θα σε αποζημιώσουν με την συμπεριφορά τους ειδικά όταν γεννήσουν.
Αφρικάνικες κιχλίδες γαρ (ποταμίσιες βέβαια)...
μου έδωσες ιδέες...Ευχαριστώ moutralewn...Δυστυχώς φίλε xontre θα ακολουθήσω τον συνδιασμο κριμπς και τσερι μπαρμπς ή μονο κριμπς....
Ολες οι κιχλιδες αποζημιωνουν με τη συμπεριφορα τους οταν γεννησουν, ακομα και οι ... δισκοι...
Το ξέρω...
βγαινω
Οι κιχλίδες είναι τα καλύτερα ψάρια με χαρακτήρα και θα ακολουθήσω πάλι συνδιασμό με κιχλίδες...Οι δίσκοι είναι ωραίες κιχλίδες αλλά μακριά μας...
Ο λόγος είναι οτι με την οικονομική κρίση που υπάρχει και θα κυριαρχεί κυρίως στην γενιά μου μαλλον ποτέ δεν θα αποκτήσω...
και cacatuoides μπορεις και δεν χρειαζεσαι αντιστροφη οσμωση μονο λιγη τυρφη στο φιλτρο
Ισως είμαι φίλε fishme αρκετά αρχάριος για αυτό το είδος που φαίνεται κάπως δύσκολο...
το cacatuoides μονο δυσκολο δεν μπορεις να το πεις
Eγω φιλε μου πιστεύω πως είναι δύσκολο για το επίπεδο μου...
Ακόμα μην ξεχνάς οτι εχω και περιορισμένο χρόνο αλλα και άλλες κιχλίδες και άλλο ενυδρείο,δηλαδή δεν εχω την δυνστότητα συνεχούς φροντιδας...
Ίσως αργότερα οταν αποκτήσω και το μικρό της jewel που θέλω...
Iwagumi σημαίνει πολύ καλός φωτισμός (γιατί τα περισσότερα γρασιδάκια είναι δύσκολα), και διοξείδιο, κοινώς πολλά λεφτά για εξοπλισμό και δεή, και πολύς χρόνος ενασχόλησης για να πετύχεις ισορροπίες με τα λιπάσματα.. Επίσης, με αυτή τη διακόσμηση ξεχνάς και ζωοτόκα και κριμπ, καθώς το ίδιο το μίνιμαλ στήσιμο δε σου εξασφαλίζει αρκετές κρυψώνες για τα ψαράκια σου.. Βασικά είναι στήσιμο που επικεντρώνει στα φυτά και όχι στα ψάρια όπως νομίζω ότι θέλεις να κάνεις εσύ..
Αν θέλεις να πας σε μαλακό νερό, θα είσαι οκ σε πρώτη φάση με τύρφη στο φίλτρο.. Αλλά θα θέλει τακτικές μετρήσεις pH, ώστε να "ρυθμίσεις" την ποσότητα της τύρφης και να την ανανεώνεις όποτε χρειάζεται..
Αν θέλεις να πας σε μαλακό νερό, θα είσαι οκ σε πρώτη φάση με τύρφη στο φίλτρο.. Αλλά θα θέλει τακτικές μετρήσεις pH, ώστε να "ρυθμίσεις" την ποσότητα της τύρφης και να την ανανεώνεις όποτε χρειάζεται.. Κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο αν δώσεις καμία 15-20 ευρώπουλα και πάρεις ένα ηλεκτρονικό pH-μετρο χειρός (από e-bay)..
Άρα, έχεις καταλλήξει μέχρι στιγμής σε 4 επιλογές:
- κοινωνικό με διάφορά ψαράκια (νέον κ.τ.λ.)
- ζωοτόκα
- κριμπενσις και τσέρυ μπαρμπς
- απιστόγραμμα
Moutralewn
31-12-08, 16:24
Αν κατάλαβα καλά απο τα προηγούμενα posts, κατέληξε σε Κριμπς...
Ναι και έκανα και μετρήσεις...
Λοιπόν:
no2:0
no3:>10
ph:>7,5(νερό δικτύου 7,6πεχα)
Αυτά είναι κατα την γνώμη μου τα βασικά...
Με το gh εχω πάνω απο 12
ΚΗ δεν μπορώ να μετρήσω επειδή εχω χασει το χαρτι με τις ενδείξεις
Ακόμα εχω μετρήσεις για φώσφορο(μάλλον άχρηστος αφού δεν θα έχω πολλά φυτά)...
Μπορώ να βάλω τα κριμπενσις;
Αν ναι να προτημίσω species tank ή μαζί με τα cherry?
Απο φυτά λέω μερικές ανούμπιες δεμένες σε ρίζες μοπάνι(θα προτιμισω driftwood και όχι μια μεγάλη ρίζα για όλο το ενυδρείο...
Μερικες ανούμπιες για να πρασινίσει και...τα άλλα στην πράξη...
Moutralewn
31-12-08, 17:00
Θα ήταν προτιμότερο να είναι λίγο μαλακότερο το νεράκι (max GH 12 και KH γύρω στο 6) και το pH (γύρω στο 7,2-7,3) αλλά δεν είναι και απαγορευτικές οι τιμές σου.
Βάλε μερικά εύκολα φυτάκια (ανούμπιες, βαλισνέριες, κερατόφυλλο) και ξύλα βάλε μερικά με τρόπο που να δημιουργούν κρυψώνες. Επίσης βάλε και μια καρύδα με άνοιγμα (θα βρεις στα pet) για φωλιά.
Τα υπόλοιπα στην πορεία τα βλέπεις.
Προσωπικά πιστεύω καλύτερα να βάλεις και τα cherry μιας και με την ύπαρξή τους, θα αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια τα Κριμπς και θα επιδείξουν ευκολότερα το "χαρακτήρα" τους.
Ας παραθέσω και εγω την γνώμη μου στο θέμα σου Σπύρο.
Εγώ σου προτείνω να πας σε κιχλίδες μιας και από το 120άρι σου πρέπει να έχεις καταλάβει τι ενδιαφέρουσα οικογένεια ψαριών είναι.
Εγώ σου προτείνω να κάνεις ένα φυτεμένο χαμηλών απαιτήσεων.Υπάρχουν μερικά πανέμορφα φυτά stem πχ ludwigia repens,mayaca fluvialitis,rotala rotundifolia limnophylla aquatica τα οποία δεν έχουν καμία ιδαίτερη απαίτηση.Μπορείς επίσης να πας και σε κανένα είδος nymphea να σου κάνει νουφαρα στην επιφάνεια κτλπ.
Βάζεις ψιλόκοκο χαλίκι που να έχει φυσικό χρώμα μία σπυλιά,μερικές πέτρες ουδέτερες και μετά μερικά κομμάτια ξύλου.
Από ψάρια kribensis αρχικά μόνα τους και με την πάροδο του χρόνου θα βρούμε και κανέναν άλλο συγκάτοικο για να τους κάνει παρέα.Αυτά από εμένα.Θα σου πρότεινα και cacatioides αλλά μιας και θέλεις να είναι low maintenance απόφυγε τα.
Παιδιά για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις σας ενημερώνω απο τώρα να μην το δέσετε κόμπο γιατί αν έρθουν τα neolamprologus occelatus που θέλω(που δύσκολα αλλα με ενα μικρό ποσοστό ελπίδας) θα προτημίσω τα οσελατους απο τα κριμπς και το φυτεμένο...
Εγώ σε low maintenance θα απέφευγα σε πρώτη φάση τα stem..
1. Λόγω του χαμηλού φωτισμού, θα κάνουν μεγάλα μεσογονάτια, και ίσως χάνουν τα κάτω φύλλα, ειδικά η ludwigia..
2. Αν αναπτύσσονται ταχέως, τότε θα καταναλώνουν όλο το διοξείδιο που υπάρχει στο νερό, όπως επίσης και τα νιτρικά/φωσφορικά (αν πάει σε χαμηλή ιχθυοφόρτιση), με αποτέλεσμα να είναι δυσκολότερη η επίτευξη ισορροπίας..
Εγώ θα ξεκίναγα με ανούμπιες, κρυπτοκορίνες, βαλισνέριες, μος, κ.τ.λ... Χωρίς διοξείδιο, χωρίς λιπάσματα, μόνο με καμία ταμπλετούλα στο υπόστρωμα..
(βέβαια, φαντάζομαι πως ο "βιοτοπικός" Σπύρος, θα ψάξει να βρει φυτά από την ευρύτερη γεωγραφικά περιοχή).. :p
Εχω μια ερωτησούλα... Τα cherry δεν θα αφήσουν τα κριμπ να γεννήσουν ε?? Ή μήπως είναι ικανά να προστατεύσουν τα μικρά?
---
ακυρο.. εκανα μια αναζητησουλα και βρικα αυτά που ήθελα...
Καλύτερα να σβησθεί το μύνημα..
Παιδιά είμαι σε τρομερό δήλλημα...
Είμαι τοσο γκαντέμης που πιστεύω πως δεν θα βρίσκω τα occelatus που θέλω και θα τα βρώ όταν το στησο φυτεμένο...
Και καλή χρονιά σε όλους με μεγαλύτερα ενυδρεία αλλά πάνω απ'όλλα υγεία...
Moutralewn
02-01-09, 12:01
Σπύρο, προσωπικά θα πρότεινα Κριμπς+Cherry ή Κριμπς μόνα τους.
Τα occies είναι περίεργη φάση και στα 96 λίτρα μεικτά είσαι οριακά μιας και είναι επιρρεπής στις "σφαλιάρες".
Αν τα βρεις, θα τα πληρώσεις ακριβά (αναφορικά με το low budjet που έχεις αναφέρει ότι θέλεις - σκέψου ότι τα multies στοιχίζουν γύρω στα 10€ το ένα στα μαγαζιά) και μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να βρεις κάποια "ανάσκελα" και να αναγκαστείς να αλλάξεις setup.
Θα λείψω για Σαββατοκύριακο(πάω Αγρίνιο...)...
Εκεί θα αναθεωρήσω τις σκέψεις μου...
Αν δεν πάω για οσελατους θα κοιτάξω για κανενα brevis,similis ή τετοια παρόμοια shell dwelers...Δεν πιστεύω να μην βρω...Αλλιώς θα πάω σε κατι άλλο μάλλον στα κριμπενσις
-------------------------
Αλήθεια μήπως υπάρχει καμμια φωτο με βιοτοπο κριμπενσις...
Εχω δει 2-3 αλλά δεν μου φτάνουν...
Moutralewn
03-01-09, 21:52
Αλήθεια μήπως υπάρχει καμμια φωτο με βιοτοπο κριμπενσις...
Εχω δει 2-3 αλλά δεν μου φτάνουν...
Θα κοιτάξεις για βιοτόπους των αφρικανικών ποταμών (κυρίως Zaire και Congo).
Κάποιες πληροφορίες θα βρεις στα παρακάτω:
http://fish.mongabay.com/biotope_african_rivers.htm
http://www.aquabotanic.com/seast.htm
http://www.wetwebmedia.com/ca/volume_2/cav2i6/biotopes_p1/biotopes_p1.htm
τα κριμπ και ολες οι νανοκιχλιδες Δ.Αφρικης γενικοτερα δεν ζουν σε κυριως ποταμους σαν αυτους που δειχνουν οι φωτογραφιες των παραπανω λινκ
αλλα σε ρυακια με αρκετη εως δυνατη ροη για αυτο και ονομαζονται reophilic βασει των φωτογραφιων που ειπες οτι εχεις δει παιρνεις μια ιδεα του βιοτοπου
πιο συγκεκριμενα
σκουρη αμμος - αν βρεις καφε καλυτερα
φυτα
και μη ασβεστολιθικες πετρες σκουρου γκρι χρωματος
Moutralewn
04-01-09, 12:35
Να προσθέσω στα παραπάνω ότι μιλάμε για "παραπόταμους" των μεγάλων ποταμών της Αφρικής και στις εκβολές των εξ'ου και το ότι βρίσκονται συχνά και σε ελαφρώς υφάλμυρα νερα.
Βέβαια θεωρώ ότι τα links που έβαλα παραπάνω δίνουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με το στήσιμο του βιοτόπου των Κριμπς λόγω του ότι μιλάμε για σχεδόν πανομοιότυπο aquascaping.
Θα συμφωνήσω στα παραπάνω λεγόμενα του Νίκου για το στήσιμο προσθέτοντας την ύπαρξη κάποιων ξύλων στο όλο στήσιμο.
ε ναι πως μου ξεφυγαν τα ξυλα δεν μπορω να το καταλαβω :smt095
αν δεν κανω λαθος ειναι μυθος οτι τα κριμπ ζουν σε υφαλμυρα νερα
αν και δεν εχει μεγαλη σημασια αλλα μπορει να μην ειναι μονο παραποταμοι των κυριως ποταμων αλλα και ρυακια που πεφτουν μεσα στον κυριως ποταμο
Moutralewn
04-01-09, 12:51
αν δεν κανω λαθος ειναι μυθος οτι τα κριμπ ζουν σε υφαλμυρα νερα
Δεν ξέρω αν έχουν θεαθεί σε υφάλμυρα ή αν το συμπεράνουν λόγο του ότι έχουν βρεθεί κοντά σε "δέλτα" των ποταμών πάντως πολλές απο τις αρθρογραφίες το αναφέρουν.
Πάντως δεν νομίζω κανείς μας να σκεφτεί να βάλει Κριμπς σε υφάλμυρο...
:smt001:smt065
BREVIS αν δεν κανω λαθος ειδα σημερα στο γνωστο πολυκαταστημα ψαρηδων στην κηφησια,για χτυπα ενα τηλ...
Iσως πω και για κάτι που ήθελα καιρό αλλά δεν το τολμούσα...
Σκέφτομαι για πλεκοενυδρείο...
Σε σχεδόν 80λιτρα καθαρά μπαίνουν 1 ζεύγος ανσιστρους και κανενα αλλο είδος μαζί με 1 κοπάδι cardinals+μερικά corys?
Σύνολο 2+8+5 αντε και κανένα άλλο ζεύγος ψαριών (νοτιοαμερικάνικων κιχλίδων ή αλλο ενα ζεύγος ανσιστρους ή άλλων πλεκο);
Το νερο δικτύου μου είναι ph:7,6 gh:11
Οπότε με λιγη τύρφη μπορώ να κάνω δουλειά...
Θα πάω σε λιγο καιρό να πάρω τις ρίζες...
Ακομα επειδή θα βάλω και 2η λάμπα(για αρχή) ποια προτείνεται...
Εχει ετοιμη υποδοχή το καρφουρίσιο για 18w...
Αργοτερα μάλλον θα προσθέσω αλλες 2 T5...Αλλά πρέπει να βρώ και χώρο για ανεμηστηράκια...
Καταρχάς Σπύρο σιγά σιγά.
Αποφάσισες τι θα το κάνεις?Φυτεμενο βιοτοπικό?
Αν το πας για βιοτοπικό δεν χρειάζεσαι λάμπα δεύτερη ούτε δύο τ5.
Αν το πας για πλεκοενυδρείο να βάλεις κατά την γνώμη μου ένα είδος,το ότι είναι πλεκό δεν σημαίνει ούτε το ότι μόνο γλυφουν πέτρες και ξύλα ούτε το ότι δεν είναι εδαφικοί αδιάλλακτοι μεταξύ τους,περίπου ισχύει ότι και με τις κιχλίδες.
Με τύρφη θα κάνεις δουλειά.
Θέλεις άμμο (ουδέτερη) ξύλα (με διακλαδώσεις κατά προτίμηση γιατί θα τα τιμήσουν και οι πλεκό), ίσιες πέτρες και να δημιουργήσεις πολλές σπηλιές γιατί όσο πιο πολλές κρυψώνες έχουν τόσο λιγότεροι φοβισμένοι και ντροπαλοί θα είναι και τόσο πιο πολυ θα τους βλέπεις.
Στο ενυδρίο μου που έχω τον panaque maccus έχω κάνει πολλές πολλές κρυψώνες και σπηλίττσες για να κρύβεται και να νιώθει άνετα σε σημείο ΄οπου βγαίνει πολύ πολύ συχνά έξω και βολτάρει και χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτό.
Από ψάρια σου προτείνω ένα τρίο από ένα είδος και ένα κοπαδάκι από σμηνόψαρα.
Μακάρι να το αποφασίσεις και να το προχωρήσεις γιατί θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ποιο είδος προτείνεις;
Λαμπα σύγουρα θα βάλω αφού θέλω να βάλω αρκετά φυτά και ισως βάλω και co2...
Απο ψάρια τώρα ενα τριο πλέκο μάλλον ancistrus cirhossus με κοπαδόψαρα ίσως δεν θα μου αρέσει γιατί μου αρέσουν κάπως οι κυριαρχίες στο ενυδρείο...
Για αυτό λόγο του οτι το ενυδρείο ειναι σχετικά ευρύχωρο(μικρό αλλά δεν είναι στενομακρο όπως το 120ρι) ίσως βάλω πολλές πολλές κρυψώνες και ενα ζευγος απιστο...Ίσως να μην τα χτυπήσουν αφού θα έχω πολλές κρυψώνες...Ίσως να βάλω hatcets...
Αν και μου αρέσει περισσότερο κοινωνικό με μερικά είδη πλέκο(2 και άνω) μερικά κόρυς και μερικά κοπαδόψαρα(ισως βάλω bleeding heart)...
Ωραίες οι κυριαρχίες Σπύρο αλλά όχι εισβάρος των ψαριών μας.Να σκέφτεσαι περίπου σαν να βάζεις ένα είδος κιχλίδας,δηλαδή σε ένα μικρό ενυδρείο όχι δύο είδη μαζί και προσοχή στους συγκατοίκους.
Μπορείς να βάλεις 2 και άνω είδη πλεκό αλλά συμπεριφορές δεν θα δείς,θα είναι μόνιμα κρυμμένα και δεν θα τα χαρείς για αυτό μόνο αν το στήσεις σωστά θα καταλάβεις πόσο υπέροχα είναι αυτά τα παρεξηγημένα ψάρια.
Εγώ σου προτείνω ένα τρίο από ένα είδος πλεκό και ένα κοπάδι από σμηνόψαρα.Πέρα από το χρώμα και την κίνηση που θα προσδώσουν στο ενυδρείο θα λειτουργήσουν και ως dither fish δηλαδή θα κάνουν τα πλεκό να αισθάνονται πιο άνετα και να μην διστάζουν να βγουν από τις κρυψώνες τους.
Αν λειτουργήσει αρχικά αυτό το σχήμα στην συνέχεια βλέπεις τι άλλο μπορείς να προσθέσεις/αφαιρέσεις.
Υπάρχουν δεκάδες όμορφα είδη πλεκό αλλά το θέμα είναι τι μπορείς να βρεις στην ελληνική αγορά.
Πριν 5 περίπου μέρες είδα στο water inn μία ομάδα από Panaque L02 (http://www.planetcatfish.com/catelog/species.php?species_id=735) στα 20 ευρώ το ένα,πραγματικά υπέροχα, αν είχα τα λεφτά και τον χώρο θα τα είχα πάρει.Μπορείς να πάρεις να ρωτήσεις σε διάφορα μαγαζιά και να δεις τι υπάρχει και αργότερα να αποφασίσεις.Γενικά να ξέρεις ότι κάνουν τα περισσότερα είδη panaque που δεν υπερβαίνουν τα 10-11cm,τα περισσότερα είδη hypancistrus,rineloricaria, peckoltia αλλά το σημαντικότερο είναι τι μπορείς να βρεις και μέχρι πόσα είσαι διατεθημένος να δώσεις.
http://www.planetcatfish.com/catelog/numbers.php?mode=l&thumbs=16
Λοιπόν σκεφτομαι για αρχή να βάλω σμηνοψαρα και αργοτερα να βάλω τους πλέκο...
Απο σμηνόψαρα τι προτείνετε;Θέλω να εχω κινηση και χρώμα...
Πάμε στους πλέκο...Επειδή δεν θα ρίξω και πολλα λευτά στους κατοικους γιατι το ενυδρείο θέλει σουλούπωμα(νεα βάση,νεος φωτισμός,ανεμηστηράκια,co2 ...)δεν μπορώ να πάρω ψάρι με τοσα λευτά εκαστο και σύγουρα δεν μπορώ να πάω στο water inn(ειναι ολόκληρο ταξίδι)οπότε πρέπει να βρώ ancistrus που ειναι φθηνοτεροι(ετσι πιστεύω για τους cirhossus)...
Απο φυτά τώρα...Επειδή λέω να γάλω το ''άχτι'' μου σε αυτό το ενυδρείο θέλω να βάλω εύκολα φυτά γρήγορης ανάπτυξης απο νοτια Αμερική...
Σε λίγο καιρό θα αρχίσω...
Ειμαι αναμεσα στους panaque maccus,peckoltia vittata,ancistrus sp3
Και απο κοπαδόψαρα στα νεον(αν και θέλουν χαμηλοτερες θερμοκρασίες),καρδινάλιους,bleeding heart
Μπορώ να βάλω και ψάρια που κατοικούν στην επιφάνεια όπως hatchets,pencilfish?
Συγνώμη που σας κουράζω αλλά δεν το εχω μελετήσει το θέμα ''Νότια Αμερική''
Τον panaque maccus εγώ τον είχα βρει 10ευρώ,αλλά από τότε δεν τον έχω ξαναβρει σε μαγαζί που πήγα και στις λίστες των μαγαζιών που ανεβάζουν στα forum.Ο peckoltia vittata που έφερε το starfish aquarium στοίχιζε 25 ευρώ το ψάρι.Από σμηνόψαρα εγώ σου προτείνω καρδινάλιους,είναι ότι πρέπει.Για δεύετερο σμηνόψαρο πχ hatcet το ενυδρείο είναι μικρό και το αποτέλεσμα μάλλον δεν θα σε ικανοποιήσει.
Από ψάρια δηλαδή εγώ σου προτείνω 3 ancistrus και 10-12 καρδινάλιους.
Πρέπει να πάρεις και φίλτρο για να ανταπεξέλθει το βιολογικό αυτό φορτίο...
Από φυτά Νότιας Αμερικής βάλε κανέναν εχινόδωρο,αφου θα προσθέσεις και λάμπες alternathera,limnobium leavigatum,hydrocotyle leucocephala και μετά ψιλόκοκο ουδέτερο χαλίκι-ή άμμο καλτερα,πολλά ξύλα με διακλαδώσεις για περισσότερες κρυψώνες ίσιες πέτρες σχιστόλιθου,καμιά καρύδα ή καμιά diy σπηλιά και είσαι έτοιμος...:smt001
Μαλλον θα κάνω παραγγελία απο το aquaristik.net...
Αυτό που με απασχολει παρα πολυ σε αυτο το ενυδρείο είναι το πως θα βάλω ανεμηστηράκι...
Θα ψάξω σε λίστες μαγαζιών να βρώ κανένα ενδιαφέρων είδος...
Απο φιλτράρισμα εχω:
α) το φίλτρο του καρφουρίσιου
β)το dolphin f-1200 με 2 κάδους και μεγηστη κυκλοφορία 400λιτρα/ωρα
γ)2 κυκλοφοριτές απο 350λιτρα ώρα(μάλλον θα μου χρειαστούν αφου οι πλέκο θέλουν μεγάλη ροή
δ)1 φιλτρακι σπόγγου hydor pico με δυνατότητα κυκλοφορίας 300lt/h
Με ενα μπάτζετ οριακά 100-120ευρώ μπορώ να ανταπεξελθω σε αυτό το βιοτοπικο ενυδρείο;
Εχω φίλτρα,θερμοστάτη(hydor 100w-δεν εχει θερμοστάτη όμως,μήπως μπορώ να βρώ κανένα θερμοστάτη με το πολυ 20ευρώ; - ),απο λάμπες το καρφουρίσιο εχει ετοιμη υποδοχή και για δεύτερη 18w(ποια προτείνεται και τι άλλο θα χρειαστώ και πόσο θα πάει σύνολο για δεύτερη;) βάση τελικά δεν θα αλλάξω,ενώ το ενυδρείο θα φαίνεται απο τις 3 μεριές...
Ουδείς;
Απο Σάββατο θα αρχίσουν οι αγοραπωλησίες...
Θα εχω συνδιασμό απο φίλτρα δηλαδή:
dolphin f-1200 βιολογικο(substract pro και σφουγγάρι) που θα το ρυθμίσω στα 300λιτρα/ωρα
hydor pico που θα το ρυθμίσω στα 250λιτρα/ωρα
και χ2 κυκλοφοριτές(οι πλέκο απ'οτι διαβασα θελουν υψηλή ροή)απο 350λιτρα...Οι κυκλοφοριτές θα βρίσκονται στον πάτο του ενυδρείου καμουφλαρισμένοι απο τα ξύλα...
Αν υπερβάλω πείτε μου(φοβάμαι μην ενοχλήσω τα φυτά και τα κοπαδόψαρα)...
Aν έβαζες hypancistrus η ροή αυτή θα ήταν μια χαρά αλλά στην συγκεκρυμένη περίπτωση που θα βάλεις ancistrus είναι υπερβολική και μπορεί να πειράξει τα άλλα ψάρια και τα φυτά μιας και μιλάμε για ροή των 1200 λίτρων ανά ώρα.
Το κυρίως φίλτρο σου πιο θα είναι και τι κάδο έχει?
Εγώ σου προτείνω να πάρεις ένα εξωτερικο να κάνεις καλά την δουλειά σου και μετά κανέναν κυκλοφορητή για επιπλέον ροή...μιας και το ενυδρείο που πας να στήσεις θα εχει υψηλό βιολογικό φορτίο και από ότι κόβω τα φίλτρα που θες δεν θα ανταποκριθούν.
εχει χωριτικότητα 350ml το dolphin και 150ml το hydor...
Δεν νομίζω να εχω πρόβλημα για αρχή με 0,5λιτρο βιολογικο υλικο...
Ίσως αργοτερα(σε κανα 2μηνο-3μηνο) βάλω ενα 2213 αλλα δεν το συζητώ για τώρα...
Ισως μπορώ να αφαιρέσω τον ενα κυκλοφοριτή...
Για αρχή θα βάλω μονο τα cardinal και μετά απο καλό ψαξιμο σε μαγαζιά θα πάρω και τους πλέκο...
Δυσκολεύουν τα πράγματα παιδιά...
Βρήκα ενα είδος που έψαχνα που δεν ερχεται παρα πολυ σπάνια στην Ελλάδα...Το όνομα του είναι οccelatus gold...
Δεν ξερω τι να κάνω τώρα ειλικρινά θώλωσα οταν διάβασα οτι υπάρχει...
Αν το βρώ σύγουρα θα το πάρω...Στην αρχή θα κατοικεί στο 96ρι και μετά σε ενα diy breedeing tank(επειδή εχει αδιάσει ο χώρος σε μια μεριά της πολυκατοικίας και εχω χώρο<25 τετραγωνικά σχεδόν> θα φτιάξω fish room με αρκετά breeding tank και σύγουρα ενα μεγάλο για πιο δύσκολα είδη)...Πάντως αν δεν γίνει το σχέδιο τώρα θα γίνει σύγουρα σε 4-5 μήνες...
Σπύρο, μία παρατήρηση:
Βλέπω ότι επαναλαμβάνεις το ίδιο λάθος που έκανες και παλιότερα..
Χάνεσαι μέσα στα σχέδιά σου, πηδάς από τη μια ιδέα στην άλλη, μπλέκεις το σημερινό ενυδρείο με αυτό που θα φτιάξεις σε 4-5 μήνες, και τα έχεις κάνει ολίγον τι μπάχαλο μέσα στο κεφάλι σου..
Να κάνω μία πρόταση?
Ξέχνα τα μελλοντικά σου σχέδια.. Ξέχνα τα ενυδρεία που θα αγοράσεις.. Ξέχνα τα ψάρια που ενδεχομένως μελλοντικά θα μετακομίσουν.. Πάρε τη βάση του, βάλτο στη θέση που το θέλεις, βρες και φίλτρο/θερμοστάτη και κάτσε και χάζεψέ το.. Κλείσε και τα μάτια σου, και φαντάσου τι θα ήθελες να έχει μέσα.. Τώρα, έτσι όπως είναι, ανεξάρτητα των μελλοντικών πλάνων..
Το θέλεις φυτεμένο? Το θέλεις βραχώδες? Έχεις κάποιο συγκεκριμένο ψάρι στο μυαλό σου? Βάλε το κατάλληλο υπόστρωμα, και ξεκίνα..
Μην μπλέκεις το κεφάλι σου με σκέψεις του τύπου "να μήν το κάνω φυτεμένο, γιατί σε 5 μήνες θα πάρω ένα 1200άρι, και θα κάνω φυτεμένο το 1200άρι".. Το να "μετακομίσεις" ένα ενυδρείο κάποια στιγμή στο μέλλον δεν είναι και τίποτα το δύσκολο.. Μιας μέρας δουλειά είναι..
Και μή σκέφτεσαι π.χ. τους κυκλοφορητές, ή την αντίστροφη όσμωση, ή τις λάμπες, ή τα ανεμιστηράκια.. Ξεκίνα όπως είναι τώρα.. Βάλτο να δουλεύει, κάνε το στρώσιμό σου, βάλε και τα ψάρια, και όλα τα υπόλοιπα (π.χ. πρόσθετος φωτισμός, ψύξη, πρόσθετη κυκλοφορία, διόρθωση παραμέτρων νερού, κ.τ.λ.) θα τα βρεις στην πορεία..
Κοινώς, βάλε ένα στόχο που να ανήκει στο σήμερα, ανεξάρτητα του τι θα κάνεις ενδεχομένως αύριο, και ξεκίνα την υλοποίησή του! ;)
Δεν εχω αποφασίσει...
Πρώτον δεν θέλω να απογοητεύσω τον φίλο alexinio που εκατσε και ασχολήθηκε
Δευτερον αν δεν πάρω αυτό το είδος τωρα θα το ξαναβρώ σε 3-4χρόνια...
Δεν εχω αποφασίσει...
Πρώτον δεν θέλω να απογοητεύσω τον φίλο alexinio που εκατσε και ασχολήθηκε
Δεν έκανα και τίποτα σοβαρό Σπύρο ,κάνε σωστές επιλογές για να μην απογοητεύσεις κανέναν μας:)
Eλπίζω παιδιά να σας εκπλίξω μια μέρα...
Γι'αυτό απο τώρα θα πεύτει σκληρή δουλειά...
Αυτό ακριβώς εννοώ παραπάνω.. Ξέχνα το τι θα ψάχνεις μελλοντικά και δε θα βρίσκεις, και εστίασε στο τι θέλεις τώρα.. ;)
φωτο του ψαριου απο το νετ http://www.rockymountaincichlids.com/Lamprologus%20ocellatus%20Gold1.jpg
δεν εχω επιλέξει ακόμη...Αλλά είναι το φυτεμένο πρώτη επιλογή αφού τα occies είναι πολυ ωριακά...
Τεσπα θα αποφασήσω με βάση το οικονομικό αφού το 96ρι δεν θέλω να εχει πολλές απαιτήσεις...Γι'αυτό ψαχνω ενα είδος που να μην θέλει καθημερινώς πάνω απο 20-30λεπτά δουλειά και οχι κανενα ποσό...
Παιδιά επειδή το λυπάμαι,μάλλον θα αρχίσουν πολυ σύντομα οι εργασίες...
Λοιπόν θα αγορασθούν μερικές ανούμπιες,βαλισνερίες και java fern για αρχή...
Θα αγοράσω και ενα ξύλο...
Απο κατοικους σκέφτομαι μερικά ρασμπόρα και μερικές μελανοτενίες για αρχή+στο μέλλον να βάλω καμμια γαρίδα...Δηλαδή κοινωνικό...
Τι λέτε;
ξεχασα να σας δειξω φωτο:
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=20642&d=1234352345 (http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=20642&d=1234352345)
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=20643&d=1234352375 (http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=20643&d=1234352375)
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=20641&d=1234352345 (http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=20641&d=1234352345)
Ακόμη υπάρχει ενα πρόβλημα...Το χαλίκι εχει και μπλε κόκκους...Μπορώ να ρίξω μια ψιλή στρώση αλλου χαλικιού πολυ ψιλλόκοκου;
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.