Επιστροφή στο Forum : diy sump και υλικα...
thanasis76
14-12-08, 08:41
καλημερα!!! οπως βλεπετε στις φωτο ειναι σχεδον ετοιμο το sump για το ενυδρειο μου....
τα υλικα που εχω βαλει με τη σειρα που θα κατεβαινει το νερο ειναι...
μπλε σφουγγαρι
ουπα
βιομπαλες ( 2 ειδων )
siporax
ελαφροπετρα
απο το εξωτερικο φιλτρο που εχω τωρα θα μπουν στο sump ακομα
κι αλλες βιομπαλες
κι ελλο siporax
πως το βλεπετε??
θελω τη γνωμη σας και για τα υλικα...
σας ευχαριστω!!!!
Πρώτο διαμέρισμα συνθετικό βαμβάκι για ενυδρειακή χρήση ( υαλοβάμβακας)
στο δεύτερο μπλε σφουγκάρι στο τρίτο σιποράχ καλό είναι σε κάλτσα ( βρες της σερα είναι καλές) στο τέταρτο ή και αυτό σιποράξ ή το αφήνεις για τύρφη ,ανθρακες, αντιφώσφορα κτλ .
Γιατί ενυδρείο είναι ?
Τον υαλοβάμβακα τον ξεπλένεις ή τον πετάς εβδομαδιαία ( πολύ μικρό κόστος) και δεν θα πειράξεις τα άλλα υλικά του σαμπ για πολλούς μήνες ;)
Ολα τα υλικά σε κάλτσες γιατί έτσι όπως τα έχεις δεν θα μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα . Θα μπορούσες να βάλεις και κάποιο πλαστικό σχαράκι στο δεύτερο και στο τέταρτο διαμέρισμα για να περνάει το νερό ποιο άνετα .
ο θερμαντηρας που θα τοποθετηθει; τι παχος ειναι το γυαλι;
θα συμφωνησω με τον Χρηστο οτι θες καλτσες γιατι οταν γεμισει με νερο δεν θα μπορεις να το φρεις τουμπα να αφαιρεσεις τα υλικα να τα καθαρισεις
εναλλακτικα αγοραζεις καλσον που ειναι και φτηνο, το καθε ποδι χωραει αρκετα υλικα
ΥΓ μην παρεις αυτα τα προστυχα, εκφυλα καλσον που ειναι σαν τα διχτια του ψαρα, δεν κανουν :) :) :)
thanasis76
14-12-08, 09:09
παιδια σας ευχαριστω!!!
δεν το σκεφτηκα καθολου για τις καλτσες...
τωρα ρε γαμοτο αντε να βγαλω ολα αυτα τα υλικα...
:confused::confused::confused::confused:
Μπράβο Θανάση!! :p
Μια παρατηρησούλα μόνο για λόγους της δικής σου ασφάλειας...
Επρεπε να το κάνεις λίγο πιο ψηλό ή να κάνεις λίγο πιο κοντές τις βάφλες,
έτσι ώστε να υπολογίσεις να χωραει το νερό που θα κατέβει σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος..
Εκτός και αν βάλεις μια έξοδο απο την αντλία επιστροφής πολύ κοντά στην επιφάνεια, έτσι ώστε να πάρει αέρα και να κόψει...
Πάει και ο Νεοκλής μου, σαν τον χοντρό έχει αρχίσει να μιλάει :smt101
Μπράβο Θανάση!! :p
Μια παρατηρησούλα μόνο για λόγους της δικής σου ασφάλειας...
Επρεπε να το κάνεις λίγο πιο ψηλό ή να κάνεις λίγο πιο κοντές τις βάφλες,
έτσι ώστε να υπολογίσεις να χωραει το νερό που θα κατέβει σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος..
Εκτός και αν βάλεις μια έξοδο απο την αντλία επιστροφής πολύ κοντά στην επιφάνεια, έτσι ώστε να πάρει αέρα και να κόψει...
Είδες για να είσαι μαστορης :D. Εχεις δίκιο αλλά να δούμε για πόσα λίτρα ενυδρειο είναι μπορεί να την γλιτώσει την πατέντα που λες ;)
Πάει και ο Νεοκλής μου, σαν τον χοντρό έχει αρχίσει να μιλάει :smt101
:smt043-+13:D
Νεοκλη καθησα και σκεφτηκα και δεν νομιζω οτι εχεις δικιο σε αυτο που λες
καταρχας το sump εχει προβλεψη ωστε οι... βαφλες οπως τις ειπες να ειναι πιο χαμηλα ωστε εαν για καποιο λογο βουλωσουν τα υλικα του να μην πλημηρισει απλα να περασει το νερο κατευθειαν στο τελευταιο διαμερισμα που ειναι η αντλια επιστροφης
τωρα για αυτο που σχολιασες εαν φροντισει ο Θανασης γεμιζοτας το sump να εχει το τελευταιο τμημα νερο 10εκατοστα (να μην ξενερισει η αντλια αλλα να μην ειναι γεματο το διαμερισμα) τοτε εαν εχει διακοπη ρευματος η αντλια θα σταματησει και η υπερχειλιση θα κατεβασει λιγο νερο ακομη, αυτο το νερο θα παει και θα κατσει στο τελευταιο διαμερισμα γεμιζοντας το
οταν ξαναερθει το ρευμα η αντλια θα ξεκινησει να στελνει νερο παλι στο ενυδρειο αδειαζοντας το τελευταιο διαμερισμα αλλα ανεβαζοντας ταυτοχρονα και την σταθμη του ενυδρειου κανοντας την υπερχειλιση να λειτουργησει ξανα
οι βαφλες εαν ηταν πιο κοντες που θα βοηθαγε; το νερο ειτε με ψηλες ειτε με κοντες βαφλες θα γεμιζε τα 4 πρωτα διαμερισματα και οτι περισεψει στο τελευταιο, εαν ηταν πιο ψηλο το sump γιατι να μην κανει και τις βαφλες πιο ψηλες να βαλει και αλλα υλικα; (ειναι φαυλος κυκλος)
με αλλα λογια αυτο που λεω ειναι οτι με καταλληλο υπολογισμο της ποσοτητας του νερου ολα θα δουλεψουν σωστα
για ξανασκεψου το και πες μου...
:smt043-+13:D
το νερό θα είναι μέχρι την πράσινη γραμμή. αν εχει πολυ χαμηλά την στάθμη στο τελευταίο διαμερισμα θα κανει πολύ θόρυβο το νερο που θα πεφτει απο ψηλά...
Ρολο παιζει και η στάθμη του νερού στο ενυδρείο.. ξεχασα πριν οτι ειχε εξωτερικη υπερχειληση:rolleyes:
αλλα θα πρεπει πλεον να βρει την χρυση τομη ετσι ωστε και τα αυτια του να μην βουιζουν και το νερο να χωραει μεσα στο sump...
ελπιζω να καταλαβες.. αν οχι θα προσπαθησω να ξαναμπω αργοτερα γιατι τωρα πρεπει να φυγω...
να σας ρωτήσω, απο τι καθορίζεται το είδος και το πλήθος των υλικών μέσα στο σαμπ? μου έκανε μεγάλη αντύπωση η επιλογή των ούπα!που βοηθάει?
μεσα στο sump γενικα θελεις βιολογια (δηλαδη χωρο για να αναπτυχθουν αποικιες με βακτηρια)
αυτο γινεται και στο νερο ακομη αλλα για να "πυκνωσεις" τις αποικιες βαζεις υλικα με μεγαλη επιφανεια οπως πετρωμα λαβας, σφουγγαρι, βιοσφαιρες, ελαφροπετρα, siporax, substrat pro
μια εναλλακτικη λυση σε ολα αυτα ειναι πλαστικα υλικα που εχουν μεγαλη επιφανεια, ειδικα οταν εχεις πολυ χωρο δεν εχεις αναγκη να βαλεις το πανακριβο substrat pro αλλα βαζεις ουπα η οτιδηποτε βρεις φτηνο και εχει μεγαλες επιφανιες
να σας ρωτήσω, απο τι καθορίζεται το είδος και το πλήθος των υλικών μέσα στο σαμπ? μου έκανε μεγάλη αντύπωση η επιλογή των ούπα!που βοηθάει?
thanasis76
14-12-08, 19:56
καλησπερα!!!! παιδια για το θεμα που μιλησατε σε περιπτοση διακοπης ρευματος δεν υπαρχει προβλημα...
μολις σταματησει να δουλευει η αντλια θα κατεβει μονο οσο νερο θα εχει μεσα η υπερχυλιση και η σωλινα...
αυτο δεν ειναι πανο απο 2 λιτρα χοντρικα!!!
στο sump μενει χωρος για 10 λιτρα...
οποτε δεν υπαρχει κανενα προβλημα με την θεωρια!!!!
ολα αυτα φυσικα και θα τα δω στην πραξη...
το πρωτο ξεκινημα θα γινει κυριακη για να ειμαι εδω, μη νομιζεται οτι δεν εχω ενα αγχος να μην πλυμηρισω...
το θεμα με τις καλτσες για τα υλικα πρεπει να γινει???
δεν ειναι ευκολο να βγαλω παλι ολα τα υλικα εξω...:smt120:smt120:smt120
Ναι άμεσα . Κάντο σαν χατήρι μου ρε συ θα με θυμηθείς ;)
Οταν θα έρθει η ώρα να καθαρήσεις δεν θα ξέρεις τι να κάνεις από την κατάσταση άσε που θα αφήσεις αρκετή ώρα το ενυδρείο χωρίς φίλτρανση .
thanasis76
15-12-08, 16:35
Ναι άμεσα . Κάντο σαν χατήρι μου ρε συ θα με θυμηθείς ;)
Οταν θα έρθει η ώρα να καθαρήσεις δεν θα ξέρεις τι να κάνεις από την κατάσταση άσε που θα αφήσεις αρκετή ώρα το ενυδρείο χωρίς φίλτρανση .
το ρωταω γιατι στα πετ σοπ που τα εχουν χωρις καλσον και ζατιερες δεν τα καθαριζουν ποτε και δεν εχουν προβλημα...
τοσα υλικα, τοσο γρηγορα θα θελουν καθαρισμα???
με σκοτωνεις με τα καλσον....zwzw
και καλα με τα χοντρα υλικα..
αντε να βγαλω 10 κιλα ελαφροπετρα...zwzw
Το ίδιο είναι το μαγαζί με το ενυδρείο του σπιτιού σου?
Εύκολο είναι άν δεν έχεις νερό .
Δική σου επιλογή τι θα κάνεις εγώ ότι είχα να πω το είπα ;)
Θα συμφωνισω με τον Νεοκλη για τις ψηλες βαφλες
Επισης θα θελα να σου πω οτι επειδη τα διαμερισματα σου ειναι στενα ,πιστευω οτι θα πρεπει πολυ συχνα να καθαριζεις τα υλικα για να μην στουμπωσουνε και ξεχυλισει το σαμπ.
Υ.Γ.πολυ καλη κατασκευη..
αρα φίλε Nίκο συμφωνείς ότι πρεπει να μπουν τα υλικά σε κάλτσες .
Επειδη εχω πειραματοστει πολυ με τα σαμπ,η βελτιστη λυση ειναι να μπουν σε διχτυωτο καλσον.Η καλτσα η απλη τηα στουπμωσει σε λιγοτερο απο μηνα.Ενω με το καλσον το διχτυωτο δεν θα παθουν τπτ και θα μπορεις αμεσα να τα βγαζεις και να τα ξεπλενεις με ευκολια οποτε θες.
Επειδη εχω πειραματοστει πολυ με τα σαμπ,η βελτιστη λυση ειναι να μπουν σε διχτυωτο καλσον...
Και οποιος ντρεπεται να μπει στα γυναικεια να ψωνισει δυκτιωτο καλσον, μπορει στην ιδια τιμη (ισως και καλυτερη) να παρει "ενυδρειακο" δυχτι της sera :
http://www.sera.de/index.php?id=474&L=14&type=http%3A%2F%2F63.247.90.156%2Fimages (ομως βγαζουμε το ελατηριο που μπορει σκουριαζει, στο κουμπωμα).
fitilakias
04-01-09, 10:43
signomi,na rotiso kati ?ta oupa ti akrivos kanoun?
efxaristo
signomi,na rotiso kati ?ta oupa ti akrivos kanoun?
efxaristoΕίναι υποκατάστατο των βιομπαλων. Αρκετά φθηνότερο:D
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.