Επιστροφή στο Forum : Γιατί όχι χώμα για υπόστρωμα;
POURITANOS
23-11-08, 13:11
Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί δεν βάζουμε για υπόστρωμα μέσα στο ενυδρείο χώμα;[ κοκκινόχωμα-καστανόχωμα] από την φύση παρμένο και όχι από σακουλάκια εμπορείου που μπορεί να έχουν μέσα διάφορα προσθετά;
Σκέφτομαι ένα μικρό ενυδρείο που έχω να το κάνω φυτεμένο να βάλλω 1cm άμμο 1 cm φύλλα δέντρων 4 cm χώμα και 1 cm από πάνω χαλίκι να μην σηκώνετε το χώμα και θολώνει το νερό.
βάζω Φώτο.
Δεν έχω ιδιαίτερη πείρα αλλά το 1cm χαλίκι από πάνω μου φαίνεται πολύ λίγο, θα πρότεινα 5-6cm χαλικάκι από πάνω. Πάντως έχω ακούσει σερφάροντας ότι πολλοί με φυτεμένα ακολουθούν αυτή την προσέγγιση με την διαφορά ότι πρόκειται για άτομα με μεγάλη πείρα στα φυτεμένα.
Περίμενε όλο και κάποιος έμπειρος εδώ θα σε βοηθήσει.
Οντως πολλοι μποσταναδες βαζουνε μετα απο μια επεξεργασια ομως, αφημα σε νερο δυο τρεις βδομαδες να φυγουν τα χοντρα. Το βολιοτικο φυλλοχωμα εχει πολλες προτιμησεις.
Και οντως 1 εκ χαλικι απο πανω ειναι πολυ λιγο, θες τουλαχιστον 5-6 εκ.
chemical mac
23-11-08, 15:34
Εγώ έχω δοκιμάσει με 7 πόντους βιολογική τύρφη και από πάνω χαλίκι κοντά στους 5 πόντους. Περιττό να πω ότι τα φυτά γίνανε τούμπανο. Μεγαλή προσοχή στις αλλαγές νερού. Άμα σιφωνάρεις από τον πάτο...την έκατσες ;)
Για το χώμα από τη φύση, πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν περιέχει κάποιες ακατάλληλες ουσίες για τα ψάρια, όπως φυτοφάρμακα; Αν κάποιος πιο έμπειρος ξέρει ας μας λύσει την απορία.
chemical mac
23-11-08, 16:23
Πάνε σε ένα φυτώριο και ζήτα βιολογικό ;)
Εγώ έχω δοκιμάσει με 7 πόντους βιολογική τύρφη και από πάνω χαλίκι κοντά στους 5 πόντους. Περιττό να πω ότι τα φυτά γίνανε τούμπανο. Μεγαλή προσοχή στις αλλαγές νερού. Άμα σιφωνάρεις από τον πάτο...την έκατσες ;)
Μάκη μιλάς για κανονικό ενυδρείο ή για emersed καλλιέργεια;
chemical mac
23-11-08, 16:47
Ξεκίνησα με το emersed το οποίο έγινε σε δυο μήνες submersed και για κανονικό ενυδρείο (μέσα στο νερό όλα από την πρώτη στιγμή :D ). Απλά την πάτησα την πρώτη φορά που πήγα να σιφωνάρω τον βυθό :D :D :D
Επιπλέον την ίδια τύρφη την χρησιμοποίησα και ως background στο πολυμονομαχοενυδρείο μου, κολλημένη με σιλικόνη πάνω σε καμένο φελιζόλ
POURITANOS
23-11-08, 18:08
Ευχαριστώ για της απαντήσεις και συμβουλές σας.
ο λόγος που είπα για 1 cm χαλίκι ήταν λόγο ότι το ενυδρειακι είναι πολύ μικρό και δεν θα μου μείνει χώρος για νερό, έχετε δίκιο ότι όντως θέλει παραπάνω σε cm.
Η απορία μου δημιουργήθηκε στο ότι δεν πολύ βλέπω να χρησιμοποιείτε υπόστρωμα ας το πω diy
και τα περισσότερο έχουν έτοιμο υπόστρωμα η μόνο χαλικάκια και άμμο είπα μήπως παιζει κάτι με το χώμα η το φυλλοχωμα που το απαγορεύει.
Ρίξε μια ματιά και στο link, εδώ, του Νεοκλή!
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=27476
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.