Επιστροφή στο Forum : Λάμπες για καπάκι DIY
Καλησπέρα,
Έχω φτιάξει ένα καπάκι για το ενυδρείο μου (διαστάσεις 1,20*0,50*0,50) και τώρα είμαι στο σημείο να προσθέσω τις λάμπες. Επείδή δεν θέλω να μπλεχτώ με συνδέσεις (το θεωρώ κάπως δύσκολο), βρήκα σε ένα μαγαζί με ηλεκτρολογικά λάμπες μαζί με starter, ballast και βάση. Θέλω να βάλω μια μονή και μια διπλή, που θα είναι 36wαtt έκαστη. Θα βάλω και κερατινόφυλα. Πιστεύετε ότι θα υπάρχει πρόβλημα από την έκθεση στο νερό? Το φώς θα είναι αρκετό για τα φυτά?
Ευχαριστώ
108 W / 300 lt = 0.36 W/lt ! είναι λίγος ο φωτισμός σου. Δεν ξέρω αν επαρκεί ακόμα και για εύκολα φυτά.Αν σκέφτεσαι να φτιάξεις φυτεμμένο, καλύτερα ξεκίνα με 4 x 36W και έπειτα αν χρειαστεί και άλλο προσθέτεις. Επίσης λάμπες να προτιμήσεις για φυτά όχι κοινές φθορισμού. Ψάξε να βρείς τις gro lux που χρησιμοποιούν οι πιο πολλοι σε Τ8
4 x 36W και έπειτα αν χρειαστεί και άλλο προσθέτεις
Αυτό είναι απλό! Ξέρεις όμως αν κάνουν αυτές οι λάμπες? Την πατέντα αυτή την είδα σε μια ιδιοκατασκευή σε ένα ξένο Forum.
λογικά μιλας για Τ8 τύπο λάμπτήρων. Τ8 λάμπες για φυτά βρίσκεις σε 'καλά' ηλεκτρολογικά καταστήματα αλλα και στα pet shop το κόστος δεν είναι τόσο απαγορευτικό.
Το συγκεκριμένο φωτιστικό δεν ξέρω τι φοράει. Φαντάζομαι οτι δεν θα είναι κατάλληλες για φυτά. Καλό είναι να μην πάρεις λάμπες κοινές σαν αυτές που βάζουν για φωτισμό χώρων γιατι δεν θα είναι καλές ...τα φυτά εκμεταλεύονται κάποιο συγκεκριμένο τμήμα του φάσματος του φωτός για να φωτοσυνθέσουν...συνήθως οι λάμπες αυτές έχουν έντονη ροζ απόχρωση!
Τώρα αν πάρεις λάμπες κοινές αυτές που βάζουν για φωτισμό χώρων δεν θα είναι καλές για τα φυτά σου...γιατι τα φυτά εκμεταλεύονται κάποιο συγκεκριμένο τμήμα του φάσματος του φωτός για να φωτοσυνθέσουν
Η λάμπα είναι αυτή που φαίνεται στην εικόνα. Εννοείται ότι οι λάμπες θα αλλαχθούν με ενυδρειακές.
Πιστεύεις ότι είναι κατάλληλη ή πρεπει να μπλεχτώ με συνδέσεις?
δεν ξέρω πόσο στεγανή κατασκευή είναι και αν δεν θα σκουριάσει/χαλάσει με τις υγρασίες πάνω απο το ενυδρείο. Είναι για εσωτερικό χώρο φαντάζομαι αυτό. Αν το έχουν χρησιμοποιήσει άλλοι χομπίστες βάλτο και εσύ. Επίσης δεν θα έχεις την δυνατότητα να βάλεις ανακλαστήρες !
Τέλος μην σε φοβίζουν τόσο πολύ οι συνδέσεις. Είναι απλές σχετικά.
Επίσης δεν θα έχεις την δυνατότητα να βάλεις ανακλαστήρες !
Για τους ανακλαστήρες το σκέφτηκα και εγώ,καθώς παρατήρησα ότι οι περισσότεροι βάζουν. Αλλά είναι απαραίτητοι?
Για τους ανακλαστήρες το σκέφτηκα και εγώ,καθώς παρατήρησα ότι οι περισσότεροι βάζουν. Αλλά είναι απαραίτητοι?
Βοηθάνε. Σκέψου οτι εστιάζεις το φώς εκεί που σε ενδια΄φερει και επίσης δεν κτυπάει τα μπροστινά τζάμια και δεν εμφανίζεται τόσο πολύ αλγη σε αντίθεση με την περίπτωση που δεν έχεις καθόλου ανακλαστήρες.
Σ'ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Θα δω μήπως βρω τρόπο να προσθέσω και ανακλαστήρες αλλιώς ίσως προσπαθήσω να κάνω καμια σύνδεση!
chemical mac
31-10-08, 11:00
Βοηθάνε. Σκέψου οτι εστιάζεις το φώς εκεί που σε ενδια΄φερει και επίσης δεν κτυπάει τα μπροστινά τζάμια και δεν εμφανίζεται τόσο πολύ αλγη σε αντίθεση με την περίπτωση που δεν έχεις καθόλου ανακλαστήρες.που τα έχεις δει όλα αυτά; και γιατί Τ8 όταν κάνει DIY και όχι Τ5 που όλοι μας ψάχνουμε για καλύτερα αποτελέσματα; Για να προσέχουμε λίγο τι λέμε
Για τον ανακλαστήρα οτι βοηθάει το βλέπω εμπραχτα απο το δικό μου. Βγάζοντας τον ανακλαστήρα της Juwel στο Rio το φώς στο ενυδρείο μειώνεται αισθητά. Επίσης με τους ανακλαστήρες το κατευθύνεις έτσι ώστε να μην κτυπάει τα τζάμια. Χωρίς ανακλαστήρες απλα χάνεις ενα μέρος του φωτος που φωτίζει το καπάκι (που πρακτικά είναι άχρηστο) ενώ πολύ έντονο φώς πέφτει στα τζάμια και βοηθάει την ανάπτυξη της άλγης . Δεν νομίζω να τίθεται θέμα αν χρησιμεύουν οι ανακλαστήρες στο ενυδρείο?
Οσο για τις Τ8 δεν πρότεινα εγω να τις βάλει αντί για T5. Ο φίλος σκεφτόταν να χρήσιμοποιήσει ενα συγκεκριμένο φωτιστικό που όπως φαίνεται πρέπει να περνει μόνο Τ8, εφόσον έχει starter κλπ άρα οχι ηλεκτρονικό μπάλλαστ οπότε T5 δεν μπορεί να ανάψει ειδικά στα τόσα watt.
Η συμβουλή μου έγκειται στο να μη βάλει τις κοινές λάμπες αλλα λάμπες ειδικές για φυτά. και επειδή το συγκεκριμένο φωτιστικό περνει Τ8 δεν ειναι τραγικό να πάρει τις πάρει και απο πετ σοπ. Δεν συμβούλεψε κανείς να βάλει Τ8 αντι για Τ5! Φυσικά είναι καλύτερες οι Τ5 και το κόστος αρκετά μεγαλύτερο!
Δεν νομίζω να είπα κάτι που να μην ισχύει!
Αν μπορώ να διακρίνω καλά από τη φωτογραφία, το συγκεκριμένο φωτιστικό δεν έχει κάποια προστασία από σκόνη/υγρασία και είναι κατάλληλο για γενική χρήση σε εσωτερικούς χώρους... :(
Αν δε θέλεις να μπλεχτείς με συνδέσεις (αν και εμείς εδώ είμαστε να σου πούμε ότι χρειαστείς) φρόντισε να αγοράσεις έτοιμο φωτιστικό με στεγανή προστασία τουλάχιστον ΙΡ5*. :)
Τώρα αν θα είναι Τ8 ή Τ5,
με λαμπτήρες daylight ή φυτών,
έχει να κάνει με τα χρήματα που διαθέτεις και φυσικά το ενυδρείο που θέλεις να στήσεις! ;)
Αν μπορώ να διακρίνω καλά από τη φωτογραφία, το συγκεκριμένο φωτιστικό δεν έχει κάποια προστασία από σκόνη/υγρασία και είναι κατάλληλο για γενική χρήση σε εσωτερικούς χώρους... :(
Αν δε θέλεις να μπλεχτείς με συνδέσεις (αν και εμείς εδώ είμαστε να σου πούμε ότι χρειαστείς) φρόντισε να αγοράσεις έτοιμο φωτιστικό με στεγανή προστασία τουλάχιστον ΙΡ5*. :)
Τώρα αν θα είναι Τ8 ή Τ5,
με λαμπτήρες daylight ή φυτών,
έχει να κάνει με τα χρήματα που διαθέτεις και φυσικά το ενυδρείο που θέλεις να στήσεις! ;)
Έχει προστατευτικό επάνω και βγαίνει με λάμπες Τ5 και Τ8. Ευχαριστώ πάντως για τις συμβουλές.
Έχει προστατευτικό επάνω και βγαίνει με λάμπες Τ5 και Τ8. Ευχαριστώ πάντως για τις συμβουλές.Το ότι έχει προστατευτικό δε σημαίνει αυτόματα ότι είναι στεγανό το φωτιστικό...:confused:
Ο κάθε κατασκευαστής εαν και εφόσον το προϊόν του πληρεί κάποιες προδιαγραφές στεγανότητας,
τις αναγράφει ευδιάκριτα και στο κουτί συσκευασίας και στο αυτοκόλλητο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά,
καθώς αποτελούν πλεονέκτημα για το ίδιο το πρϊόν...!;)
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.