PDA

Επιστροφή στο Forum : Στρώσιμο και βοήθεια

Shardon
25-10-08, 15:08
Καλησπέρα σε όλους

Είμαι καινούργιος στο χόμπυ των ενυδρείων και προσπαθώ να στρώσω ένα καινούργιο ενυδρείο καθαρής χωρητικότητας περίπου 130lt

Στο ενυδρείο αυτή τη στιγμή υπάρχει κάπου 5cm χαλίκι, 2 φυτά (Echinodorus tricolor και Miranthemum umbrosum) και μερικά σαλιγκάρια που ήρθαν ως λαθρεπιβάτες με τα φυτά και μασουλάνε τα φύλλα τους. Από το φίλτρο έχω βγάλει τον άνθρακα και έχω βάλει λίγο siporax (όσο χωρούσε). Η θερμοκρασία είναι σταθερή στους 27 βαθμούς.

Δυστυχώς λόγω του ότι δε μπορούσα για καιρό να βρώ τεστ αμμωνίας, το ενυδρείο έμεινε έτσι για κάπου 15 ημέρες. Στη 10η, για να κάνω κάτι και να ξεκινήσω το στρώσιμο έστω χωρίς τέστ, έριξα μέσα καμιά 10 σταγονίτσες αμμωνία. Τελικά βρήκ τεστ και ξεκίνησα τις μετρήσεις. Τα τέστ μου είναι υγρό τεστ αμμωνίας της Tetra και sticks eSHa για NO2 NO3 GH KH και PH.

H αρχική μου μέτρηση για αμμωνία έδειξε 0mg οπότε έβαλα λίγη αμμωνία μέχρι να πάρω μέτρηση 3mg. 2 μέρες μετά η αμμωνία ήταν πάλι στο 0 (!) Έβαλα λίγη ακόμη και πάλι μετά από μία ημέρα (σήμερα) είναι πάλι στο 0.

Οι άλλες μετρήσεις μου είναι: ΝΟ2: 1mg/l, NO3:100mg/l, GH:>21d, KH:10d και PH:7,4

Κατ' αρχάς, σκέφτομαι ότι αφού η αμμωνία πέφτει τόσο γρήγορα, προφανώς πρόβλημα με την αμμωνία δεν έχω, αφού αυτό μάλλον (?) σημαίνει ότι υπάρχουν οι απαραίτητες αποικίες βακτηριδίων που τη μεταβολίζουν, σωστά;

Αν είναι έτσι, μπορώ μετά από μια αλλαγή νερού για να πέσουν τα νιτρικά και χρησιμοποιώντας κάποια τεχνική (τύρφη? ξύλα?) για να μαλακώσει το θεόσκληρο νερό να βάλω σιγά σιγά κανένα ψαράκι;

Σκεφτόμουν να ξεκινήσω με 2-3 κλόουν που θα μειώσουν και τα σαλιγκάρια πριν μου φάνε όλα τα φυτά.

Από την άλλη μπορεί να τα έχω κάνει μαντάρα και να λέω ό,τι να ναι.

Οπότε, οι γνώστες και εμπειρότεροι παρακαλώ τα φώτα σας.

Ευχαριστώ

Θόδωρος

aaaooll
25-10-08, 17:23
εχεις gh 21 και kh 10 στην κομοτηνη?
εγω εχω σπιτι gh 13 και kh 6...

PascM
27-10-08, 01:58
Είναι μέτρηση με στικ.

Shardon
27-10-08, 23:33
Τελικά προχώρησα σήμερα στην αγορά 5 neon. Έκανα μια μεγάλη αλλαγή νερού και αφού προσάρμοσα το νερό της σακκούλας τους τα ελευθέρωσα.

Μολις τα άφησα άρχισε να επανέρχεται το χρώμα τους μια και στη σακούλα είχαν γίνει γκρι από το φόβο τους.

Τώρα είναι ζωηρά και εξερευνούν το νέο τους σπίτι.