PDA

Επιστροφή στο Forum : Στρώσιμο φίλτρου - μπέρδεμα...;

aquaman
24-10-08, 07:49
Λοιπόν, ξεκίνησα το στρώσιμο με αμμωνία εδώ και το φίλτρο μου στρώνει εδώ και 18 μέρες, ρίχνοντας μέσα και Nitrivec σύμφωνα με τις οδηγίες, για "επιτάχυνση" της διαδικασίας.

Η αμμωνία άρχισε να πέφτει την 8η ημέρα, και να εμφανίζονται νιτρώδη αλλά ΚΑΙ νιτρικά. Αυτή τη στιγμή, η αμμωνία "τρώγεται" κάθε 18-20 ώρες, περίπου (από τα 3mg/L πάει στο 0), αλλά ανεβαίνουν ΚΑΙ τα νιτρώδη, ΚΑΙ τα νιτρικά.

Μου φάνηκε κάπως περίεργο, να συμβαίνουν και τα 2 ταυτόχρονα. Για να ανεβάζει ΝΟ3 (χωρίς να ρίχνω τίποτε άλλο μέσα εκτός από λίγο γενικό λίπασμα για τα φυτά) σημαίνει ότι "κάποιος" φτιάχνει νιτρικά. Αλλά δεν μπορεί να είναι τα βακτήρια, γιατί τα Νο2 είναι στα ύψη (χτες ήταν γύρω στα 20 ΝΟ2, και πάνω από 100 ΝΟ3).

Ίσως είναι φυσιολογικό, αλλά σκέφτηκα να ρωτήσω το forum, σε περίπτωση που έγινε κάτι κακό και δεν το έχω καταλάβει...

Filotas
24-10-08, 11:22
Μην ανησυχείς είναι φυσιολογικό. Θέλει λίγο χρόνο για να αρχίσουν να πέφτουν τα νιτρώδη.

aquaman
27-10-08, 20:36
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι από 3mg/L, η αμμωνία μηδενίζεται σε 12 ώρες περίπου (σαν πολύ γρήγορα δεν είναι;)

Σήμερα μέτρησα νιτρικά πάνω από 100mg/L ενώ τα νιτρώδη γύρω στα 25. Προφανώς συνεχίζω το στρώσιμο, αλλά μήπως υπάρχει κίνδυνος για τα φυτά με τόσο ψηλά ΝΟ3;

Raven
27-10-08, 20:48
Κινδυνος για τα φυτα δεν υπαρχει. Ισα-ισα που τρεφονται απο τα νιτρικα οπως και οι αλγες που επισκεπτονται τα νεα ενυδρεια :D
Εισαι στην τελικη ευθεια για το στρωσιμο. Μολις παρεις μηδενικες μετρησεις σε αμμωνια και νιτρωδη και τα νιτρικα "χτυπησουν" κοκκινο, κανεις μια αλλαγη νερου 80-90 % και βαζεις ψαρια.

netblues
28-10-08, 08:40
Ελλατωσε την αμμωνια στο 1mg. Στη φαση που εισαι ειναι αρκετή καιειναι λογικο να εξαφανιζεται ακομα και σε 1 ωρα. Εχεις ηδη αρκετα νιτρικα.
Μεσα στις επομενες μερες λογικα θα εισαι ετοιμος για ψαρια.
Αν για οποιοδηποτε λογο τα ψαρια θα καθυστερησουν, απλα ταιζε το ενυδρειο με 2-3 σταγονες αμμωνιας καθημερινα.

aquaman
28-10-08, 08:55
Ελλατωσε την αμμωνια στο 1mg. Στη φαση που εισαι ειναι αρκετή καιειναι λογικο να εξαφανιζεται ακομα και σε 1 ωρα. Εχεις ηδη αρκετα νιτρικα.
Μεσα στις επομενες μερες λογικα θα εισαι ετοιμος για ψαρια.
Αν για οποιοδηποτε λογο τα ψαρια θα καθυστερησουν, απλα ταιζε το ενυδρειο με 2-3 σταγονες αμμωνιας καθημερινα.

Ευχαριστώ. Μάλλον εννοείς ότι έχω αρκετά _νιτρώδη_ αντί για νιτρικά (αφού "περιμένω" τα βακτήρια που τρώνε ΝΟ2);

Άρα συμπαιρένω ότι τα βακτηρίδια του φίλτρου μπορούν να επιβιώσουν χωρίς συνεχή παροχή αμμωνίας για 1-2 μέρες;

netblues
28-10-08, 08:57
Σήμερα μέτρησα νιτρικά πάνω από 100mg/L ενώ τα νιτρώδη γύρω στα 25. Προφανώς συνεχίζω το στρώσιμο, αλλά μήπως υπάρχει κίνδυνος για τα φυτά με τόσο ψηλά ΝΟ3;

Εγω ή εσυ?

thanasis76
28-10-08, 08:58
Ευχαριστώ. Μάλλον εννοείς ότι έχω αρκετά _νιτρώδη_ αντί για νιτρικά (αφού "περιμένω" τα βακτήρια που τρώνε ΝΟ2);

Άρα συμπαιρένω ότι τα βακτηρίδια του φίλτρου μπορούν να επιβιώσουν χωρίς συνεχή παροχή αμμωνίας για 1-2 μέρες;

το σωστο ειναι να βαζεις αμμωνια καθε μερα!!!!
για να συνεχιστει το στρωσιμο χρειαζεται φαγητο...

aquaman
28-10-08, 09:18
Κατάλαβα. Συνεχίζω και περιμένω. Και πάλι σας ευχαριστώ όλους.