Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Απο την αρχη

sarevock
17-10-08, 18:34
Αυτες τις μερες σκεφτομαι να στησω το ενυδρειο απο την αρχη... θα ηθελα παρα πολυ να το κανω φυτεμενο αλλα δεν ξερω πως..

Στο ενυδρειο υπαρχουν ηδη 60 κιλα μιξης λεπτου και χοντρου χαλικιου.

1.Θα χρειαστει να βγαλω αυτο το μιγμα και να προσθεσω κατι αλλο σαν λιπασμα απο κατω?
2.Τι υλικα και υποστρωματα θα μου προτεινατε?
3.Αν σταματησω την λειτουργια του φιλτρου για καποιες ωρες μεχρι να στησω τα φυτα θα εχω προβλημα?

Θα ηθελα να συνδιασω οσα περισσοτερα φυτα γινεται κυριως ευκολα για αρχη... ή γενικα στο ενυδρειο θα ηθελα ενα πλουσιο συνδιασμο ψαρια + φυτα !!! (αν γινεται δηλαδη).

ενα μεσο πλουσιο ενυδρειο με λιγα λογια...

Thanks! http://www.aquazone.gr/forums/style_emoticons/default/smile.gif

crazyio
17-10-08, 18:42
1. αφού έχεις πάρει την απόφαση να το στήσεις απο την αρχή θα σου έλεγα να βγάλεις και το "αμμοχάλικο" που έχεις τώρα και να βάλεις λεπτόκοκκο χαλίκι (μην βάλεις πολύ λεπτή άμμο γιατί πετρώνει ... σου μιλάει παθών που πριν 2 μέρες την "πέταξε" και έκανε ο,τι σκοπεύεις να κάνεις και εσύ τώρα).
Παίρνει χρόνο ... να το ξέρεις ! :)

2. για υπόστρωμα για φυτά καλύτερα να σου μιλήσουν οι μποσταναδες του forum. :)

3. το φίλτρο δεν είναι ανάγκη να το σταματήσεις.
θα πάρεις ένα κουβά καθαρό από απορρυπαντικά κτπ (εν ανάγκη αν δεν έχεις πάρε έναν καινούργιο) θα βάλεις νερό από το ενυδρείο σου πριν την αλλαγή και θα το βάλεις μέσα να δουλεύει όσο εσύ θα ξεστήνεις και θα στήνεις το ενυδρείο ...

sarevock
17-10-08, 18:56
3. το φίλτρο δεν είναι ανάγκη να το σταματήσεις.
θα πάρεις ένα κουβά καθαρό από απορρυπαντικά κτπ (εν ανάγκη αν δεν έχεις πάρε έναν καινούργιο) θα βάλεις νερό από το ενυδρείο σου πριν την αλλαγή και θα το βάλεις μέσα να δουλεύει όσο εσύ θα ξεστήνεις και θα στήνεις το ενυδρείο ...

Ειναι μεγαλο ενυδρειο και οπως ειναι τα λαστιχα περασμενα ειναι σκετη μανουρα :(... αν κλεισει για καποιες ωρες θα υπαρξει προβλημα?

Apostolis
17-10-08, 18:58
1. πετάς το αμμοχάλικο (ή το βάζεις για να κάνει κακά της η γάτα!) και το αντικαθιστάς με λεπτόκοκκο ΟΥΔΕΤΕΡΟ 0,3-0,5mm ψιλό καφέ χαλικάκι
2. κάτω-κάτω βάζεις υπόστρωμα 2-3 cm... το Aquabase της Jbl ας πούμε είναι μια χαρά...
3. σταματάς το φίλτρο μιας και δεν θα σε πάρει λογικά απο 2-3 ωρίτσες (για πρώτη φορά! ;) ) "Κάθεται" η χοντρή η θολούρα, φυτεύεις, βάζεις μπροστά το φίλτρο, και αλλάζεις 2-3 φορές τον υαλοβάμβακα κάθε 3 μέρες...

crazyio
17-10-08, 19:08
αν είναι μεγάλο το ενυδρείο δεν νομίζω να φάει μόνο 2-3 ωρίτσες :D
για πόσα λίτρα μιλάμε μιας και αναφέρθηκε ?
Όπως και να έχει, αν δεν μπορείς να έχεις το φίλτρο σου να δουλεύει σταμάτησε το...
για μερικές ώρες δεν παθαίνει τίποτα η βιολογία σου....

ΑΝΤΩΝΗΣ1980
17-10-08, 20:15
γεια σου κοντοπατριωτη.;)
Σιγα σιγα μην βιαζεσαι . Ολα θα γινουν. φυτα με λιγη υπομονη θα εχεις οσα χρειαζεσαι. εχει αρκετους μποσταναδες η περιοχη και θα σε εφοδιασουμε με κλαδεματα για να γλιτωσεις κανενα φραγκο.
χαλικι λεπτοκοκκο χαλαζια-βασαλτη θα βρεις σε πολυ μεγαλη ποικιλια και ποσοτητα στον Σακη.:p

Οσο για τι φιλτρο μην ανυσηχεις. Μπολι μπολικο.

sarevock
17-10-08, 20:27
Thanks! :D tony

εχω περιπου 740λιτρα...

να βαλω Seachem τι λετε? τσουζει λιγο η τιμη αλλα αξιζει?

Apostolis
17-10-08, 20:53
740 λίτρα? μπορείς να μας δώσεις τις διαστάσεις και τον εξοπλισμό που έχεις??? θέλει "δουλειά"... ξέχνα τις 2-3 ωρίτσες...

thanasis76
17-10-08, 21:10
740 λίτρα? μπορείς να μας δώσεις τις διαστάσεις και τον εξοπλισμό που έχεις??? θέλει "δουλειά"... ξέχνα τις 2-3 ωρίτσες...

οντος!!! θελεις γερο εξωπλησμο!!!!
για πες τι εχεις...??
φωτισμο?
co2??
φιλτρα??

crazyio
17-10-08, 23:49
2.5 ώρες έφαγα για να αλλάξω την άμμο από 40λιτρο !!!!
βάλε πόσες ώρες θα φας εσύ για 740 λίτρα ....
καλύτερα να βάλεις το φίλτρο σε ένα κουβά με νερό του ενυδρείου και ας είναι μπελάς ..

Apostolis
18-10-08, 00:08
2.5 ώρες έφαγα για να αλλάξω την άμμο από 40λιτρο !!!!
βάλε πόσες ώρες θα φας εσύ για 740 λίτρα ....
καλύτερα να βάλεις το φίλτρο σε ένα κουβά με νερό του ενυδρείου και ας είναι μπελάς ..

... :smt035 πετραδάαααακι - πετραδάκι...:smt034 !!!
ας μην υπερβάλλουμε... 2,5 ώρες για αλλαγή άμμου σε 40 λίτρα...!? με το τσιμπιδάκι την έβγαζες??? :smt110
Όπως και να'χει πάντως με 5 ώρες και σχετικό "ξεκώλωμα" (...άντε να βγάζεις βρεγμένη άμμο με φαράσι! :smt112 ) βγαίνει το πρότζεκτ για 750λτ... μη σου πώ και με καφέ ανάμεσα... αρκεί να έχεις τα υλικά και να ξέρεις τί θες να κάνεις. Αμα είναι και 2 άτομα (του ιδίου φύλου για να μην έχουμε και άλλου είδους "καθυστερήσεις"! (:smt052:smt008) ) κιόλαςςςςςς... ΑΝΕΤΑ!!!

crazyio
18-10-08, 00:19
:D:D:D καφέ είχαμε αλλά άλλου είδους καθυστερήσεις αποφεύχθηκαν .. είχαμε δουλειά στην μέση :D:D

ήταν κωλο άμμος και είχε πετρώσει για τα καλά ... με φαράσι δεν γινόταν δουλειά .... οπότε εμπρός καλά μου χεράκια ..
Μετά να μην το καθαρίσεις το ενυδρείο αφού το έχεις κάνει μαντάρα?? να το καθαρίσεις ...
μέχρι να βάλεις την άμμο .. μέχρι να βάλεις νερό ... να φτιάξεις το aquascape.... να συμπληρώσεις νερό από το ήδη υπάρχον... να καθαρίσεις και το φίλτρο.... να ολοκληρώσεις την διαδικασία ....πάνε πόσες ώρες σιγά σιγά ..
Βάλε και την ώρα που παίρνει να το ξεστήσεις ... να πιάσεις τα ψάρια .. να να να να ...
όλα αυτά κάνουν την ώρα να περνάει αέρας ... ;)

sarevock
18-10-08, 08:36
Το ενυδρειο "τρεχει" 20 μερες μονο και εχει μονο χαλικι μεσα, απλα επρεπε να στηθει απο την αρχη ετσι αλλα.... :smt013

Με φαρασι μια χαρα θα βγει, τωρα σε ποσες ωρες οταν γινει θα σας πω... ;)

να βαλω Seachem τι λετε? :confused:

Απο φιλτρα εχουμε ενα tetra ex1200 και σε καμια βδομαδα θα ερθει και ενα eheim2080, για CO2 θα μπει ενα pH controller τις sera κατα πασα πιθανοτητα...

το θεμα ειναι να βγει πρωτα το υποστρωμα :smt101

Apostolis
18-10-08, 09:04
Θα βγεί... θα βγεί... απο φωτισμό, πώς πάμε???
Τα προϊόντα της Seachem είναι γενικά ΚΑΛΑ... κάνουν ό,τι λένε και με το ΠΑΡΑΠΑΝΩ...!!!
Δωσε μας και διαστάσεις και ανέβασε και καμία φωτό να ξέρουμε για τί μιλάμε...

sarevock
18-10-08, 09:16
190x58x75

φωτισμο... ο πετσοπας μας εβαλε 4 λαμπες

2 Philips TLD 36W/89 Aqua relle

2 Sera (tropical sun royal) 36Watt 120cm 48'' 4700 kelvin

Apostolis
18-10-08, 09:30
το ύψος είναι 58εκ ή 75εκ?

Σε πρώτη φάση πάντως το φώς δε φτάνει "ούτε για πλάκα"... :rolleyes:

sarevock
18-10-08, 09:33
75 υψος...

θελουμε περισσοτερα watt εννοεις? Τι προτεινεις?

harilaos
18-10-08, 09:34
Φίλε sarevock ποιος στο έφτιαξε το ενυδρείο , και αν επιτρέπεται πόσο σου στοίχισε;

Όσον αφορά τα watt θα χρειαστείς τουλάχιστον 300watt στα 750 μεικτά λίτρα για να πεις ότι κάνεις κάτι μέτριο..
Διορθώστε με αν κάνω λάθος. Έχεις και μεγάλο ύψος ενυδρείου...

sarevock
18-10-08, 09:39
το παρόν έγινε edit απο λάθος... παρακαλώ ξαναγράψε... Apostolis

Apostolis
18-10-08, 09:59
...ας πούμε 500 watts για να είμαστε πιο "μέσα"... και για γκαζόν ΤΟ ΠΟΛΥ echinodorus tenellus μιας και ακόμη και με τα 500, το ενυδρείο εξακολουθεί να είναι ΨΗΛΟ... πάλι καλά βέβαια που στα ΜΕΓΑΛΑ (άνω των 250 λίτρων) δεν ισχύει ο κανόνας 1,2 watt/lt για "υψηλών απαιτήσεων!. Δεν θέλω να σε απογοητεύσω, ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΑΛΙΣΤΑ!!! θέλουμε να βοηθήσουμε να έχεις τις προδιαγραφές να φτιάξεις κάτι ΚΑΛΟ!!! ...εγώ είμαι της άποψης οτι απο το να κάνεις "πατέντες" μετά για να προσθέτεις φώτα κλπ, καλύτερα να τα κάνεις απο την αρχή!!!
Α! ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι τα φώτα θα πρέπει να είναι μοιρασμένα και να ανάβουν "ξεχωριστά" ανα ζεύγη...
Για το CO2, δεν είμαι σίγουρος οτι σε 750 λίτρα θα φτάσει μία μπουκάλα μιας και το φαινόμενο της απορρόφησής του τείνει να γίνεται "τοπικό"... ίσως μία "βοηθητική" ακόμη και χωρίς ηλεκτροβάνα και χωρίς πεχάμετρο να βοηθούσε... ;)

sarevock
18-10-08, 10:03
Μπορω απλα να αλλαζω τις λαμπες και να βαλω μεγαλυτερες ή πρεπει να αλλαξω ολο το σετ?

Apostolis
18-10-08, 10:42
κρατάς ό,τι μπορείς και προσθέτεις...
εγώ θα πρότεινα έναν συνδυασμό απο T5, T8 και metal halide

Εγώ θα πρότεινα συνολικά:

4 x Arcadia T5 Plant Pro 39 W = 156w

2 x Sera (tropical sun royal) 36Watt 120cm 48'' 4700 kelvin (αφού τις έχεις) = 72w

2 x Sylvania Grolux 36 W αντί για τις 2 Philips TLD 36W/89 Aqua relle = 72w

και

2 x 175W Ushio UHI Metal Halide 10K Aquarium Lamp (αυτό θέλει λίγο ψάξιμο... ρώτα το Netblues που έιναι πιο κατερτησμένος στις λάμπες!)

λειτουργία με "άναμα-κλιμάκωση-σβήσιμο" (με χρονοδιακόπτες) με τις Metal Halide να ανάβουν ΤΟ ΠΟΛΥ 2 ώρες στο ζενίθ του ενυδρείου...

links:

http://www.aquaristic.net/shop.php/sid/5ee1c7fa203ababa5d6d5991023836d5/cl/details/cnid/15243fb5980657657.66452466/anid/577468db971c1a914.63613814/Arcadia%20T5%20Plant%20Pro%2039%20W//vid/manufac.260

http://www.aquaristic.net/shop.php/sid/5ee1c7fa203ababa5d6d5991023836d5/cl/details/cnid/15243fb5966855c60.87813301/anid/141002/Sylvania%20Grolux%2036%20W/

http://www.specialty-lights.com/al00720.html

Apostolis
18-10-08, 10:48
Μπορω απλα να αλλαζω τις λαμπες και να βαλω μεγαλυτερες ή πρεπει να αλλαξω ολο το σετ?

τα watts στις λάμπες πάνε ανάλογα με το μήκος και ανάλογους μετασχηματιστές...

sarevock
18-10-08, 10:50
650 Watt? καθημερινη καταναλωση ??? παει θα μας κλεισει το σπιτι η ΔΕΗ :(

και πως θα χωρεσω 10 λαμπες στο καπακι?

Σκεφτομαι για το πολυ 5-6 φυτα σχετικα μεγαλουτσικα... θα χρειαστω τοσα πολλα watt?

Πάνος
18-10-08, 10:54
ο αριθμος των φυτων δεν εχει τοσο σχεση οσο η δυσκολια τους....(εστω και ενα φυτο να εχεις αν ειναι απαιτητικο σε φως θελει πολυ φως) ...για ενα υψηλων απαιτησεων φυτεμενο ενυδρειο σε αυτα τα λιτρα να ξερεις οτι με τη δεη θα εχεις καλες παρτιδες!!!:rolleyes:

απο εκει και περα μπορεις να κανει ενα φυτεμενο με πολυ ευκολα φυτα που δε χρειαζονται ουτε 300 βατ και χωρις διοξειδιο.....και φυσικα μπορεις να βαλεις οχι 5-6 αλλα 50-60..η οσα θες τελος παντων..

sarevock
18-10-08, 10:56
απο εκει και περα μπορεις να κανει ενα φυτεμενο με πολυ ευκολα φυτα που δε χρειαζονται ουτε 300 βατ και χωρις διοξειδιο.....

Κατι τετοιο σκεφτομουνα φιλε μου, απλα φυτα/ευκολα... τι προτεινεις?

Thanks!

Πάνος
18-10-08, 11:02
διαβασε αυτο το υπομνημα με ευκολα φυτα...
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=4537
αν τωρα μιλαμε για ελαχιστο φως...οι anubias ...java fern..kai java moss...θελουν ελαχιστο φως....
μπορεις να βαλεις πολλα ξυλα και πετρες καλυμμενα απο μοςς και με αγκιστρωμενα πανω τους ανουμπιες και μικροσοριουμ (java fern)...
αυτα ειναι απο τα αγαπημενα μου φυτα με ελαχιστο φωτισμο...
απο εκει και περα υπαρχουν και αλλα στο υπομνημα αλλα λιγο πιο απαιτητικα και αλλα οχι...

Apostolis
18-10-08, 11:02
...σε ΤΡΟΜΑΞΑ ε??? νόμισα μιλούσαμε για "φυτεμένο"... κατί σαν αυτό http://www.aquapage.eu/Prvky/Akvarium_hlavni.jpg , αλλά σε μεγαλύτερο... :confused:

sarevock
18-10-08, 11:04
Thanks!

Δηλαδη να το παρουμε απο την αρχη, αν εσεις ειχατε αυτες τις λαμπες που εχω τωρα τι θα μπορουσατε να βαλατε και ποσα φυτα(!?!)
-------------------------
...σε ΤΡΟΜΑΞΑ ε???
Αν σου πω οτι παραλιγο να παθω εγκεφαλικο θα με ποστεψεις? :D

Apostolis
18-10-08, 11:05
Thanks!

Δηλαδη να το παρουμε απο την αρχη, αν εσεις ειχατε αυτες τις λαμπες που εχω τωρα τι θα μπορουσατε να βαλατε και ποσα φυτα(!?!)

Echinodorus
Cryptocoryne
Anubia
Java Moss
Java Fern

Apostolis
18-10-08, 11:07

εμ... :rolleyes: μάλλον σε υπολόγιζα για "διαγωνισμό" φυτεμένων... :rolleyes:

Πάνος
18-10-08, 11:08
απο ποσοτητα οσα θες....
τα 3 φυτα που σου ειπα ειναι σιγουρα οκ...απο εκει και περα...νομιζω σε αυτα τα βατ και οι κρυπτοκορινες και οι βελισνεριες δε θα ειχαν προβλημα....
οσο για εχινοδωρους ντοματιες και απονογετον δεν εχω δοκιμασει σε τοσο λιγο φως να σου πω...μπορεις να πειραματιστεις παιρνοντας ενα δειγμα απο τα ευκολα φυτα που σου αρεσουν και οποια σου πανε καλα με αυτα τα βατ να αυξησεις τον αριθμο τους...

Πάνος
18-10-08, 11:15
μερικα παραγειγματα φυτεμενων με πολυ ευκολα φυτα...

sarevock
18-10-08, 11:42
Αααααααααααααχ! καπως ηρεμισα (αποστόλη λιγο ελειψε να το παθω σοβαρα), δηλαδη συνεχιζω με τις λαμπες που εχω και βαζω απο τα παραπανω φυτα που μου υποδειξατε παιδια ετσι?

sarevock
21-10-08, 08:10
Λοιπον κατι σε γκαζον μπορω να βαλω? ή δεν μας φτανει το φως?
up! :)

Πάνος
21-10-08, 13:07
με το λιγο φως που εχεις φιλε μου τα γρασιδια ειναι γενικα απαιτητικα...ομως καλλιστα μπορεις να φτιαξεις χαλακι απο java moss...οπως το δενεις στα ξυλα...ετσι μπορεις να το δεσεις σε πλατιες πετρες η "τελαρα" και να το εχεις στον πυθμενα ωστε να σχηματισει χαλι....κανε μια αναζητηση για χαλι java moss...θα βρεις πολυ πραγμα...και διαφορες τεχνικες..;)

etomis
21-10-08, 15:56
με το λιγο φως που εχεις φιλε μου τα γρασιδια ειναι γενικα απαιτητικα...ομως καλλιστα μπορεις να φτιαξεις χαλακι απο java moss...οπως το δενεις στα ξυλα...ετσι μπορεις να το δεσεις σε πλατιες πετρες η "τελαρα" και να το εχεις στον πυθμενα ωστε να σχηματισει χαλι....κανε μια αναζητηση για χαλι java moss...θα βρεις πολυ πραγμα...και διαφορες τεχνικες..;)

Panos ..τι εννοείς όταν λές "τελάρα"??

συγνώμη που επεμβαίνω αλλά ενα χαλάκι θέλω και εγώ για το δικό μου...

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=27531

Πάνος
21-10-08, 17:40
π.χ να μια τεχνικη..μπορεις να την κανεις ειτε για κατακορυφο τοιχο η για χαλακι.....
http://www.aquamoss.net/How%20to%20create%20a%20moss%20wall/How%20to%20create%20a%20moss%20wall.htm
εχω δει να χρησιμοποιουν και κομματια απο πλαστικα τελαρα μαναβικης...εκτος απο το διχτυ..

etomis
21-10-08, 19:57
π.χ να μια τεχνικη..μπορεις να την κανεις ειτε για κατακορυφο τοιχο η για χαλακι.....
http://www.aquamoss.net/How%20to%20create%20a%20moss%20wall/How%20to%20create%20a%20moss%20wall.htm
εχω δει να χρησιμοποιουν και κομματια απο πλαστικα τελαρα μαναβικης...εκτος απο το διχτυ..

πάρα πολύ ενδιαφέρον! η απορία μου είναι στη περίπτωση που χρησιμοποιηθεί για "χαλάκι" πώς θα μπορούσε να στερεωθεί και να μην αρχίσει να επιπλέει?

ΑΝΤΩΝΗΣ1980
21-10-08, 20:24
Απο ευκολα φυτα χαμηλων απαιτησεων μπορω να σου δωσω :
1)Ceratophyllum demersum
2)Hygrophila polysperma
3)Limnophila sessiliflora
4)Ludwigia repens
5)java moss

sarevock
22-10-08, 08:02
Να σαι καλα Αντωνη :)

sarevock
23-10-08, 13:12
Παιδες αν βαλω ανακλαστιρες για τις λαμπες θα κερδισω τπτ? :confused:

harilaos
23-10-08, 15:11
Βεβαίως και θα κερδίσεις.. Να βάλεις, να βάλεις..!

sarevock
24-10-08, 09:23
Thanks harilaos :)

υπαρχουν ετοιμοι στο εμποριο ή μπορω να φτιαξω και μονος μου?

harilaos
24-10-08, 12:24
Υπάρχουν σε μαγαζιά ηλεκτρολογικού υλικού αλλά μπορείς να φτιάξεις και εσύ με ειδική αυτοκόλλητη ταινία με "όψη" μετάλλου.. Οι έτοιμοι ανακλαστήρες έχουν καλύτερο αποτέλεσμα πάντως και δεν νομίζω να είναι και πολύ ακριβοί..

sarevock
25-10-08, 09:49
εγραψες harilaos :)

Το λοιπον εκανα μια λιστα με καποια φυτα που μου αρεσαν...ειναι ολα "ευκολα" συμφωνα με το http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=4537

Anubias:
var. caladiifolia 1705
var. barteri

Ceratophyllum demersum

Echinodorus amazonicus
Echinodorus bleheri

Cryptocorynes (διαφορες)

Vallisneria americana

Sagittaria platyphylla
Sagittaria subulata

Shinnersia rivularis

Bacopa monnieri

Egeria densa

Hygrophila polysperma "big leaf"
Hygrophila corymbosa

Σκεφτομαι να βαλω πολλα απο τα παραπανω η ερωτηση μου ειναι πανω σε αυτο που λεει το αρθρο
"Τα παρακατω ειναι φυτα που μπορουν να αναπτυχθουν σε καθε ενυδρειο χωρις προσθετο φως απο τη μια ή δυο λαμπες του, χωρις ειδικο υποστρωμα για φυτα, και χωρις την προσθηκη CO2, μονο με συχνες αλλαγες νερου, και καποια (φειδωλη) βοηθεια απο λιπασμα (νερου και υποστρωματος αναλογως)."

Θα χρειαστω ή οχι CO2 ?