PDA

Επιστροφή στο Forum : αποφλοιωση κληματοβεργων..

Πάνος
15-10-08, 14:38
καλησπερα...
παιδια θελω να χρησιμοποιησω στο νεο ενυδρειο ξυλα κληματαριας...τα εχω "στεγνωσει" 2 χρονια τωρα και αναμεσα στις υπολοιπες επεξεργασιες θελω γνωμη για την αποφλοιωση....εχει δοκιμασει κανεις να αφαιρεσει τον φλοιο απο τα κληματοξυλα??

Raven
15-10-08, 23:37
Πανο σου βρηκα κατι σχετικα, ριξε μια ματια :

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=15470 και

http://www.malawicichlidhomepage.com/aquainfo/madagascan_tank_wood.html

Πάνος
15-10-08, 23:47
ευχαριστω αλεξανδρε!!:p
τα ποστ αυτα ειχαν πεσει στην αντιληψη μου εδω και καιρο....στο πρωτο δε μπορεσα να βγαλω καποιο συμπερασμα μιας και οι γνωμες διισταντω ενω το δευτερο το θεωρησα πολυ δαπανηρο και χρονοβορο....
εχω ξεκινησει τη διαδικασια μουλιασματος μετα απο "ξηρανση" 2 ετων και θα προχωρησω πειραματιζομενος...απλα με ενδιαφερει σε αυτη τη φαση καποια ευκολη μεθοδος αποφλοιωσης....

lucy
16-10-08, 08:19
Όταν τις έκοψες ήταν ετήσιες ή μεγαλύτερες; Οι ετήσιες κληματόβεργες έχουν πολύ λεπτό φλοιό. Τι να βγάλεις από αυτές;
Πόσο λεπτές είναι; Είναι με πολλά κλαδάκια;
Εγώ θα τις μούλιαζα καλά και θα τις έξυνα με μαχαίρι, όπως καθαρίζουμε τα καρότα.
Για να πω την αλήθεια όμως θα έβγαζα ότι βγαίνει εύκολα με το χέρι και θα τις χρησημοποιούσα χωρίς πολύ ξεφλούδισμα γιατί πιστεύω ότι χάνουν την ομορφιά τους.

lingistis
16-10-08, 09:57
Εγώ θα τις μούλιαζα καλά και θα τις έξυνα με μαχαίρι, όπως καθαρίζουμε τα καρότα.
Για να πω την αλήθεια όμως θα έβγαζα ότι βγαίνει εύκολα με το χέρι και θα τις χρησημοποιούσα χωρίς πολύ ξεφλούδισμα γιατί πιστεύω ότι χάνουν την ομορφιά τους.

:smt023 και με ζεστό νερό είναι πιο εύκολα...

Πάνος
16-10-08, 13:29
ειναι χοντρα κομματια λουσυ...ισως επρεπε να πω κορμοι και κλαδια κληματαριας και οχι κληματοβεργες....με τον φλοιο μου φαινονται κι εμενα πολυ ομορφοτερεα τα κομματια...αλλα θεωρησα καλο να τα αποφλοιωσω με το δεδομενο οτι στο φλοιο κινουνται οι χυμοι του φυτου και το εσωτερικο ειναι καθαρο ξυλο...(αυτο τουλαχιστον μας εμαθαν στο σχολειο)

ευχαριστω για τις απαντησεις παιδια

fishme1
16-10-08, 15:00
εχε υπ ' οψιν σου παντως πως τις κληματοβεργες παλιοτερα τις χρησιμοποιουσαν για να μαλακωσουν το νερο , ο κορμος δεν ξερω αν εχει τις ιδιες ιδιοτητες αλλα εχε τον νου σου

xontros
16-10-08, 15:59
Επί τη ευκαιρία του ποστ, θα ήταν νομίζω πολύ ενδιαφέρον να γραφτούν κάποια πράγματα για τη χρήση ξύλων από τη φύση σε ενυδρεία..

Στα link του Raven, όπως λέει και ο Πάνος, στο 1ο φαίνεται να μή βγαίνει κάποιο ξεκάθαρο συμπέρασμα, ενώ στο 2ο η διαδικασία είναι αρκετά δύσκολη.. Φαίνεται από την άλλη ότι πολλοί χρησιμοποιούν ξύλα, χωρίς να κάνουνε όλη αυτή τη διαδικασία.. Τελικά τί απ'όλα ισχύει?

Επίσης, Νίκο, παρεμφερές και αντιστοίχως ενδιαφέρον είναι και το θέμα με τα φύλλα (πλατανόφυλλα από ποτάμι).. Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση? Μαζεύουμε ξερά φύλλα από κάτω? Απ'έξω από το ποτάμι, ή μέσα από το νερό? Ή μπορούμε να πάρουμε φρέσκα φύλλα και να τα αποξηράνουμε εμείς?

Πάνος
16-10-08, 16:32
τις κληματοβεργες παλιοτερα τις χρησιμοποιουσαν για να μαλακωσουν το νερο ,

αυτο θα ηταν θεαρεστο μιας και για οικονομια θελω να χρησιμοποιω ΑΟ σε ποσοστο 50%...αν το ξυλο αυτο μαλακωσει κι αλλο το νερο ακομη καλυτερα....;)

fishme1
16-10-08, 16:35
ξυλα απο πλατανο μαλλον , εχω στα ενυδρεια μου δεν ειχα κανενα προβλημα προς το παρων

τα φυλλα ειναι μια συνηθης τακτικη . τα μαζευουμε ξερα απο σημειο που ειμαστε σιγουροι οτι ειναι καθαρο εξω απο το νερο παντα γιατι ετσι και αλλιως μεσα στο νερο θα εχουν αρχισει να σαπιζουν και μπορει να εχουν και παρασιτα

τα πλενουμε καλα πριν τα βαλουμε στο ενυδρειο και τα σφηνουμε να μουλιασουν σε εναν κουβα για μερικες μερες αν δεν θελουμε να βγαλουν τανινες που θα σκουρυνουν το νερο

χλωρα φυλλα δεν συνιστατε να κοβουμε και να τα αφηνουμε να ξεραθουν , καθως οταν το δεντρο ριχνει τα φυλλα του τραβαει τους χυμους του απο τα φυλλα και οταν αυτα πεσουν και αρχισουν να ξερενονται αποβαλλουν μαζι με την υγρασια και διαφορες τοξινες που μπορει να υπαρχουν
αν τα κοβουμε χλωρα ολα τα παραπανω δεν γινονται

Πάνος
16-10-08, 16:42
Επίσης, Νίκο, παρεμφερές και αντιστοίχως ενδιαφέρον είναι και το θέμα με τα φύλλα (πλατανόφυλλα από ποτάμι).. Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση? Μαζεύουμε ξερά φύλλα από κάτω? Απ'έξω από το ποτάμι, ή μέσα από το νερό? Ή μπορούμε να πάρουμε φρέσκα φύλλα και να τα αποξηράνουμε εμείς?

στο ποστ αυτο
http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=296785&postcount=112 στην 3η φωτο βλεπετε ολο τον πυθμενα του ρεματος καλυμενο με βυθισμενα πλατανοφυλλα....τα παντα στην περιοχη εντος κι εκτος νερου ειναι καλλυμενα με τα φυλλα αυτα.....μεσα απο το νερο δε νομιζω οτι θα ηταν καλη λυση (εικασια :για τον ιδιο λογο που δε κανει να βαζουμε ζωντανα ελληνικα φυτα σε τροπικο ενυδρειο:confused:)
αλλα θα μπορουσα να μαζεψω ξερα φυλλα απο "καθαρα" σημεια (εννοω οπου ξερω οτι δεν επεσε καποιο φαρμακο) και να τα χρησιμοποιησω στο ενυδρειο??
-------------------------
μαζι γραφαμε με καλυψες...;)
τα πλενουμε καλα πριν τα βαλουμε στο ενυδρειο και τα σφηνουμε να μουλιασουν σε εναν κουβα για μερικες μερες αν δεν θελουμε να βγαλουν τανινες που θα σκουρυνουν το νερο

θελουμε τανινες και σκουρο νερο...+-8

xontros
16-10-08, 17:07
Κι εγώ καλύφθηκα πλήρως.. Να'σαι καλά Νίκο! :p

lucy
16-10-08, 17:30
Οι χυμοί του αμπελιού είναι από τους πιο "καθαρούς" επομένως και ο φλοιός του που έφερε τους χυμούς, δεν είναι επιβαρυμένος όσο οι φλοιοί άλλων δέντρων.
Για να καταλάβετε, την άνοιξη όταν δακρύζουν τα κλαδεμένα αμπέλια, μαζεύουμε χυμό και τον βάζουμε στα μάτια μας γιατί είναι το καλύτερο κολλύριο για τον καθαρισμό των ματιών. Δυστυχώς δεν μπορώ να ξέρω αν αυτό μας λέει κάτι για την καταλληλότητα του φλοιού στο ενυδρείο.

Πάνος
16-10-08, 19:07
σιγουρα αυτο με κανει να νιωθω καλυτερα....;)

thanasis76
16-10-08, 19:10
παντος θα ειναι πολυ ενδιαφερον αν μπορουμε να βαζουμε κορμοι η κλαδια απο αμπελια στο ενυδρειο...
μπορει να γινει τελειο στησιμο...:rolleyes::rolleyes:

Filotas
16-10-08, 19:11
Οι χυμοί του αμπελιού είναι από τους πιο "καθαρούς" επομένως και ο φλοιός του που έφερε τους χυμούς, δεν είναι επιβαρυμένος όσο οι φλοιοί άλλων δέντρων.
Για να καταλάβετε, την άνοιξη όταν δακρύζουν τα κλαδεμένα αμπέλια, μαζεύουμε χυμό και τον βάζουμε στα μάτια μας γιατί είναι το καλύτερο κολλύριο για τον καθαρισμό των ματιών. Δυστυχώς δεν μπορώ να ξέρω αν αυτό μας λέει κάτι για την καταλληλότητα του φλοιού στο ενυδρείο.
Και δεν το έλεγες τόσο καιρό βρε Λούση και τον αφήνω να πάει χαμένος τόσο καιρό:D:D:D

xontros
16-10-08, 19:15
Και δεν το έλεγες τόσο καιρό βρε Λούση και τον αφήνω να πάει χαμένος τόσο καιρό:D:D:D

Απλά δεν έψαξες καλά! :D

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=15470
(post No7)

lucy
16-10-08, 19:15
:) Νομίζω το είχα ξαναπεί. Κοίτα τα λιγκ του Raven στο 2 ποστ αυτού του θέματος.

Με πρόλαβες γιαλατζί-συνάδελφε!!!!!

xontros
16-10-08, 19:19
:) Νομίζω το είχα ξαναπεί. Κοίτα τα λιγκ του Raven στο 2 ποστ αυτού του θέματος.

Με πρόλαβες γιαλατζί-συνάδελφε!!!!!

Τέρμα το γιαλατζί! :D

Εκεί που είχα πάρει την κατιούσα, τον τελευταίο καιρό έχω ρίξει κάτι φαγοπότια κι έχω αρχίσει κι επανέρχομαι στα ένδοξα μεγαλεία! :D

Πάνος
16-10-08, 19:30
καλα βρε ...παλι ξεσαλωνεις και μου χαλας τα ποστ?? 2 φαγοποτια τιμωρια απο μενα... :D

λοιπον στο θεμα..μετα 2 μερες βυθισμενα με βαρη .....κατω απο το ζεστο νερο και κυκλικο τριψιμο με τα χερια αφαιρεθηκαν πολλα κομματια φλοιου και η οψη ειναι ομορφη και λεια...οτι εξειχε απομακρυνθηκε με το χερι και ειναι καλοσχηματισμενα τα κλαδια....εχουν παρει ενα σκουρο χρωμα ενω οι τανινες που απελευθερωσαν εκαναν 2 φορες το νερο .."φραπε"...
τωρα ξανα για στεγνωμα στο μπαλκονι και περιμενουμε το ενυδρειο....;)

thanasis76
16-10-08, 19:51
αραγε θελουν χρονια για να ξεραθουν η μπορουμε και αν τα αφησουμε λιγο καιρο στον ηλιο??

Filotas
16-10-08, 19:51
καλα βρε ...παλι ξεσαλωνεις και μου χαλας τα ποστ?? 2 φαγοποτια τιμωρια απο μενα... :grin:
Άστον να ξεσαλώσει λίγο βρε Πάνο γιατί έτσι πως το πήγαινε θα έπρεπε να αλλάξει όνομα

Πάνος
16-10-08, 19:52
και μερικες φωτο μετα απο 2ημερο μουλιασμα και μερικη αποφλοιωση.....
πριν τα ξυλα ηταν καφεκιτρινα..και τωρα ειναι μαυροκαφε....

υ.γ.κακως δεν εβγαλα φωτο να σας δειξω το χρωματισμενο νερο....

Πάνος
16-10-08, 19:54
αραγε θελουν χρονια για να ξεραθουν η μπορουμε και αν τα αφησουμε λιγο καιρο στον ηλιο??

αυτο που διαβασα ειναι οτι πρεπει να φυγουν οι χυμοι απο τα φυτα (οχι συγκεκριμενα του αμπελιου) και μερικοι τα βαζουν στο φουρνο..αυτα ειναι μεγαλα κοματια και στο φουρνακι που εχω δε χωρανε οποτε ο ηλιος και ο αερας εκανε αυτη τη δουλεια...

thanasis76
16-10-08, 19:55
πανεμορφα ειναι!!!! Πανο δεν ξερω τι εχεις σκεφτει να κανεις αλλα αν τα ενωσεις ολα μαζι και φτιαξεις μια μεγαλη συνθεση θα ειναι πιστευω πολυ ομορφα...

Πάνος
16-10-08, 20:00
μηπως σκεφτηκα και τιποτα συγκεκριμενο?? ενας φιλος αμπελουργος μου τα ειχε φερει πριν κανα 2 χρονια αλλα φοβηθηκα να το ρισκαρω τοτε...τωρα που ετοιμαζεται νεο ενυδρειο ειπα να πειραματιστω λιγο....οσο για τη συνθεση θα δειξει....
Άστον να ξεσαλώσει λίγο βρε Πάνο γιατί έτσι πως το πήγαινε θα έπρεπε να αλλάξει όνομα

ειναι κι αυτο....:rolleyes:...3 φαγοποτια τιμωρια λοιπον!!!

delta66
16-10-08, 20:32
ΠΩΠΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ +-2

xontros
16-10-08, 20:49
ειναι κι αυτο....:rolleyes:...3 φαγοποτια τιμωρια λοιπον!!!

Πάνος ο "τιμωρός"! :D:D:D
Καλά, θα εισιγηθώ την αλλαγή του nickname μου σε "xtikiaris".. :D:D:D

Υ.Γ. Για να μείνουμε on topic, τα ξύλα δεν παίζονται! Ανυπομονώ να δω το στήσιμο στην καινούρια ενυδρειάρα! Καλογεμισμένη, εύχομαι, και δημοσίως! :)

Πάνος
16-10-08, 21:24
ευχαριστω πολυ αλλα κατσε με το καλο να ανεβει στον πρωτο χωρις χτυπηματα...:rolleyes:
ειναι νωρις ακομη...:smt112..αλλα σ'ευχαριστω!!

delta66
16-10-08, 21:31
....κατσε με το καλο να ανεβει στον πρωτο χωρις χτυπηματα...:rolleyes:
Δεστο και τραβα το απο το μπαλκονι με γερανακι. ;)

aaaooll
16-10-08, 21:42
πανο, πρεσεχε εκεινο το παραθυρο που που σου εδειξα στον διαδρομο, γιατι... μην τρεχεις μετα :D ;)

Πάνος
16-10-08, 21:44
Δεστο και τραβα το απο το μπαλκονι με γερανακι. ;)

πολλα σεναρια παιζουν...να δουμε τι θα βρουμε στη διαθεση μας....

στο θεμα μας ομως...πως καταλαβαινουμε οτι ενα ξυλο σαπιζει?? αλλαζει χρωμα?? υφη?? μυρωδια??

lucy
17-10-08, 11:03
Το σάπισμα το καταλαβαίνεις όταν το βλέπεις να διαλύεται, να φεύγουν κομμάτια, να επιπλέουν ίσως κομμάτια, και γενικά δεν έχει την συνοχή που είχε, αλλά είναι πιο χαλαρό, κι εμφανίζονται ρωγμές, ακόμα και κάθετα με τα "νερά" του ξύλου. Στην αφή είναι πιο μαλακό και αποκολλούνται τμήματα με το παραμικρό άγγιγμα.
Έτσι γίνετε στην φύση έτσι φαντάζομαι θα γίνετε και στο ενυδρείο!

thanasis76
19-10-08, 18:15
παιδια αν αντι για κλαδια απο καποιο δεντρο η κλιματαρια παρουμε τις ριζες τους, θα εχουν πιο πολυ αντοχη μεσα στο ενυδρειο στο χρονο σαπισματος??

Πάνος
15-11-08, 21:56
επαναφερω το θεμα για να ρωτησω το εξης.....

αφησα τα ξυλα μια βδομαδα μεσα στο ενυδρειο με νερο μεχρι τη μεση χωρις αναταραξη...ελειψα και οταν γυρισα συναντησα το εξης...
στα κομματια του ξυλου που ηταν εξω απο το νερο προφανως λογω υγρασιας αναπτυχθηκαν πρασινοι μυκητες...η γνωστη μας μουχλα σαν αυτη που καλυπτει τα τροφιμα....ασπρο-πρασινη...

αντιστοιχα τα βυθισμενα μερη ηταν καθαρα...και μονο σε καποια σημεια αναπτυχθηκαν οι μυκητες σαν χνουδι που εμφανιζονται και στα ξυλα απο πετσοπ τον πρωτο καιρο....

τα ξεπλενω-καθαριζω και συνεχιζω?? η γνωμη σας?? θα επρεπε να προσεξω κατι?

fishme1
15-11-08, 21:59
αφαιρεσε την μουχλα και συνεχισε κανονικα , δεν νομιζω να θελει κατι παραπανω

Πάνος
15-11-08, 22:11
ευχαριστω!;)

delta66
15-11-08, 22:43
Ειχα βαλει μια καρυδα (μονο το ξυλινο κελυφος) μεσα σε ενυδρειο και εβγαλε μουχλα.
Μαλιστα στην επιφανεια του νερου εβγαλε ασπρο "ιζημα".
Την εβγαλα την ξεπλυνα και την ξαναβαλα μεσα.
Μετα απο μερικες μερες καθαρισε τελειως.
Η μονη παρατηρηση, το χρωμα του ξυλου της με τον καιρο αλλαξε λιγο προς το σκουρο.

http://i225.photobucket.com/albums/dd212/delta66/aqua/coconut/013.jpg
http://i225.photobucket.com/albums/dd212/delta66/aqua/coconut/014.jpg
http://i225.photobucket.com/albums/dd212/delta66/aqua2/P5280165b.jpg
http://i225.photobucket.com/albums/dd212/delta66/aqua/coconut/016.jpg
http://i225.photobucket.com/albums/dd212/delta66/aqua/coconut/020.jpg

Πάνος
15-11-08, 22:47
ωραιες φωτο σπυρο....χαιρομαι που δεν ειχες προβλημα με τη μουχλα τελικα...ελπιζω το ιδιο κι εγω...

(το bar code σου και ο πλεκο στη φωτο ειναι ολα τα λεφτα..;))

chemical mac
16-11-08, 21:36
το άσπρο σα χνούδι που αναπτύχθηκε στο ξύλο μέσα στο νερό μην το φοβάσαι. αν δε το φάνε τα ψάρια σου θα φύγει με τις αλλαγές νερού. κάνει έναν κύκλο περίπου 40 ημέρες και μετά εξαφανίζεται ξαφνικά όπως εμφανίζεται. :D

Πάνος
16-11-08, 21:53
ευχαριστω μακη!;)
σημερα τα εβγαλα και τα ξεπλυνα καλα...

Πάνος
17-11-08, 00:06
μερικες φωτο απο τα ξυλα...αφου βγηκαν απο το νερο ξεπλυθηκαν απο τους μυκητες...δεθηκαν μεταξυ τους και επειτα σε πετρες για να μεινουν βυθισμενα...οι πετρες πατουν επανω σε αμμο και ειναι επιπλεον σκεπασμενες με αμμο....

αν και τα ξυλα κοπηκαν σε καιρο που το αμπελι "αποσυρει" τους χυμους του..και περασε καιρος (2 χρονια) ωστε να "αδρανησουν" τυχον φαρκακα....ακομη φοβαμαι τι μπορει να βγαλει το ξυλο αυτο...
οποτε σκεφτομαι τον πρωτο καιρο να λειτουργω και τα σφουγγαρια ανθρακα στο φιλτρο ....θα βαλω μπολι και σκεφτομαι για κανα 2 ψαρακια αρχικα (ισως χρυσοψαρα) ωστε να παρατηρησω αν ειναι οντως ακινδυνα....

αν ολα βαινουν καλως θα αλλαξει η συσταση του νερου (θα μπει ΑΟ) και θα μπουν οι μελλοντικοι κατοικοι....

Raven
17-11-08, 00:39
Ενυδρειαρα! Και οι ριζες φοβερες. Καλα κανεις και εισαι λιγο σκεπτικος με τις ριζες, ποτε δεν ξερεις. Παντως οι περισσοτερες πιθανοτητες ειναι να πανε ολα μια χαρα.

lion
17-11-08, 00:40
Πολύ όμορφες οι ρίζες. Ελπίζω να μην έχεις προβλήματα.
Το φίλτρο που βλέπω τί είναι; (Κάτι τέτοιο σχεδίαζα να κάνω, λόγω έλλειψης χρόνου δεν το δοκίμασα, αλλά μόλις μπορέσω θα προσπαθήσω να κάνω κάτι παρόμοιο)

delta66
17-11-08, 01:51
ειχε βγαλει ενα ξυλο μου μυκητα σαν ζελε ή χνουδι (εφυγε μονο του σε μερικες μερες) αλλα η μουχλα ηταν αλλο πραμα εμφανισιακα.
Και αυτη εφυγε μονη της (μηκυτας ειναι και αυτη απ'οτι ξερω)
εδω ειναι ο μυκητας σαν ζελε και με φυσαλιδες σαν αφρος http://i225.photobucket.com/albums/dd212/delta66/aqua2/Pb290053.jpg (παλι φωτο κακη:))

lucy
17-11-08, 10:11
Ωραίο σύμπλεγμα! Δεν πιστεύω να έχεις πρόβλημα. Είχα βάλει στην λιμνούλα μου δυο τρεις κορμούς αμπελού, την ίδια χρονιά που κόπηκαν, με τους φλοιούς και χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία, κανένα χρυσόψαρο δεν μου πέθανε!
Δεν νομίζω να έχουν τόσα πολλά κατάλοιπα φαρμάκων ώστε να σου πεθάνουν ψάρια! Όμως καλά κάνεις και βάζεις άνθρακα, όποιος φυλάει τα ρούχα του ...

Πάνος
17-11-08, 22:33
ωραια νεα μου λετε παιδια απο τις εμπειριες σας!!! χαιρομαι!!!

ευχαριστω!!!
Το φίλτρο που βλέπω τί είναι;
ειναι το εσωτερικο της γιουβελ..δεν ηταν κολλημενο κι επειδη το κολλησα με σιλικονη ενυδρειακη απο κατω ειχα στηριγματα για να το κρατω στη θεση του....τα στηριγματα ειναι μπλε σοφυγγαρια..αυτα φαινονται στη φωτο...

spookie
18-11-08, 16:08
καλησπερα
πολυ ωραια τα ξυλα και οι ριζες αλλα τα δικα μου μετα απο μια βδομαδα που τα εχω στο ενυδρειο εχουν βγαλει ενα ασπρο χνουδι. θα φυγει μονο του η πρεπει να τα βγαλω?

lucy
18-11-08, 19:49
Θα φύγει μην σε ανυσηχεί, το βγάζουν όλα τα ξύλα.

thanasis76
20-11-08, 06:22
πολυ ομορφες οι ριζες σου φιλε!!!!
και μην ανησυχεις ολα θα πανε καλα...:rolleyes::rolleyes:

Πάνος
20-11-08, 17:22
πλεον με μπολι μπηκε και μια μονομαχινα για δοκιμη τελικα.....και χαιρει εδω και 36 ωρες ακρας υγειας (ζει στον παραδεισο των 400 λιτρων);)

Πάνος
25-03-09, 00:57
update... το ενυδρειο εχει στηθει με τα ξυλα εδω και 4 μηνες, οποτε μπορω νομιζω να τα θεωρω ασφαλη..http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=31206

kerveros
25-03-09, 12:45
εάν θέλει κάποιος να πειραματιστεί με παρόμια ξύλα από αμπέλι έχω 3-4 κομμάτια και τα χαρίζω (ξεραμένα τουλάχιστον 3-4 χρόνια) τα είχα συγκεντρώσει για να πειραμάτιστω εγώ αλλά λόγω έλλειψης χρόνου.....παραλαβή από Αθήνα

Πάνος
13-06-10, 12:47
μια ενημερωση καθως βλεπω καποιους να ρωτανε για αμπελι...
τα ξυλα βρισκονται στο ενυδρειο απο το νοεμβριο του 2008. πλεον ειναι βυθισμενα μονιμα χωρις να τα συγκρατω με πετρες...δεν εχουν σαπισει...και εννοειται πως αποδειχθησαν απολυτως ασφαλη...
και μια φωτο εδω προ λιγων ημερων.

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-jj92-panos-alex-poli-p1011752-1.jpg

steliosblue
14-06-10, 17:50
Πολυ χρησιμο ολο το ''οδοιπορικο'' σου Πανο . ;)

Εμενα ειναι μεσα 1 μηνα τωρα (κορμος αμπελιου) χωρις προβληματα εκτος της βλενας που σιγα σιγα φευγει !!!

Παρατηρησες μειωση του ph καθολου οταν εκανες την προσθηκη των ξυλων μεσα στο ενυδρειο σου ;;;

maniac
14-06-10, 18:23
μια ενημερωση καθως βλεπω καποιους να ρωτανε για αμπελι...
τα ξυλα βρισκονται στο ενυδρειο απο το νοεμβριο του 2008. πλεον ειναι βυθισμενα μονιμα χωρις να τα συγκρατω με πετρες...δεν εχουν σαπισει...και εννοειται πως αποδειχθησαν απολυτως ασφαλη...
και μια φωτο εδω προ λιγων ημερων.

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-jj92-panos-alex-poli-p1011752-1.jpg
Πολυ ωραιο το αποτελεσμα, εχω βαλει και εγω εδω και 1+ χρονο κομματια μεσαιου μεγεθους με το φλοιο χωρις κανενα προβλημα.

Πάνος
15-06-10, 20:24
Παρατηρησες μειωση του ph καθολου οταν εκανες την προσθηκη των ξυλων μεσα στο ενυδρειο σου ;;;
οχι καθολου...τανινες μπολικες..αλλα οχι αισθητη μειωση..μου πηρε αρκετους μηνες μεχρι να αρχισει το πεχα την κατρακυλα...:rolleyes:

steliosblue
15-06-10, 21:10
Aρα παει προς τον ''μυθο'' οτι τα ξυλα απο αμπελι ριχνουν το ph ........
Oυτε εγω βλεπω κατι τετοιο , παρολο την συνεχη παρακολουθηση με μετρισεις.
Ελπιζω σε λιγο καιρο να εχω καταφερει να κανω την παρουσιαση του δικου μου.Ειναι στημενο πια και ''οριμαζει'' .:smt109

maniac
16-06-10, 08:04
Για την μειωση του πεχα δεν ξερω αν ειναι μυθος η οχι αλλα μπορω να σας πω την δικη μου εμπειρια και τα συμπερασματα δικα σας.
Τα αμπελοκουτσουρα τα εβαλα πριν 1 σχεδον χρονο σε 700+ λιτρα. Το φθινοπωρο εκανα αλλαγη 250 περιπου λιτρα. Το πεχα της βρυσης ηταν στα 7,8 και του ενυδρειου λιγο παραπανω. Επειδη ηταν ψηλο εβαλα 50 λιτρα απο ΑΟ (200βρυση+50ΑΟ). Πριν ενα μηνα εκανα την επομενη αλλαγη νερου. Το πεχα στην βρυση το βλεπω στο 7,2 και το ενυδρειο στο 6,8!!! Απο τοτε που μετραω πεχα δεν ειχα ποτε πεχα κατω απο 7.
Στο 200λιτρο φυτεμενο που δεν εχω τετοια ξυλα χρησιμοποιω διοξειδιο για να ριξω το πεχα ενω οι διαδικασιες ειναι ιδιες, τυχαιο? Ισως:p
Μαλλον θα βαλω και στο φυτεμενο καναδυο κομματια για δοκιμη.

Πάνος
16-06-10, 12:33
οι τανινες σαφως και βοηθουν στη μειωση του πεχα...απλα εξαρταται αυτο και απο τα λιτρα και απο την ποσοτητα του ξυλου....καθως και απο τις σκληροτητες του νερου
γενικοτερα συνηθως οι μεταβολες δεν ειναι πολυ εντονες

Liz@
05-01-11, 16:07
μια ερωτηση που επαναφερω το θεμα..

Πανο τα ξυλα τα εψησες στο φουρνο? Η μονο τα μουλιασες..?

Πάνος
05-01-11, 17:49
νομιζω πως αναφερω στο ποστ καπου (η μηπως σε αλλο ποστ??) οτι τα ξυλα απλως ηταν στη βεραντα και τα χτυπουσε ο ηλιος (στεγνωμα) και η βροχη (μουλιασμα) επι 2 χρονια. δεν εκανα τιποτα αλλο.
τα ξυλα ειναι στο ανκιστρο-ενυδρειο τωρα μιας και το μεγαλο αμαζονιου ξεστηθηκε και τα τιμουν ιδιαιτερα οι sp3.....138 μικρα εχουν καταφερει να μετρησω που εκκολαφθηκαν στις κοιλοτητες του. δε μπορω να φανταστω ποσα μπορει να ειναι πραγματικα.
οι κουφαλες των ξυλων αποδειχθηκαν ο,τι καλυτερο!!

Liz@
06-01-11, 19:42
βρηκα κατι κομματια απο αμπελι που ειχε ξεραθει,
τα εχω βαλει να μουλιασουν με λιγο χλωρινη γιατι δεν ξερω αν ειχαν φαρμακα,
λεω να τα αφησω με τη χλωρινη 24 ωρες μετα να τα βαλω σε σκετο νερο, αλλες 24 ωρες μετα να τα ψησω στους 100 βαθμους και να τα ξαναμουλιασω για 2 μερες με σκετο νερο και μετα να τα βαλω στο ενυδρειο χωρις ψαρια για 1 εβδομαδα , να δω μετρησεις και βλεπουμε..:confused:

Πάνος
07-01-11, 01:00
επειδη το ξυλο απορροφα...δε ξερω αν ειναι καλη η ιδεα με τη χλωρινη εστω κι αν ριξεις αντιχλωριο μετα.....
μπορει και να γινεται αλλα δε μπορω να σου το συστησω...
εξαλλου αν ο φοβος σου ειναι τα φαρμακα...
1. η χλωρινη δε τα δεσμευει....αν κατι κανει δουλεια αυτος ειναι ο ενεργος ανθρακας.
2. αν φοβασε για φαρμακα καλυτερα να μη τα χρησιμοποιησεις....τα δικα μου ηξερα οτι ηταν απο βιολογικη καλλιεργεια. ;)

Liz@
07-01-11, 10:34
διαβασα σε ενα ποστ απο καποιον που χρησιμοποιησε στο ενυδρειο οτι τα ψεκασε με χλωρινη πριν τα βαλει στο ενυδρειο.

Επισης δεν εχω σκοπο να τα βαλω ακομη στο ενυδρειο..θα τα αφησω τουλαχιστον μια εβδομαδα, σε σκετο νερο να μουλιασουν και να βγαλουν και το περισσοτερο σκουρο νερο.

(θα βαλω και αντιχλωριο)

lucy
07-01-11, 11:33
...
εξαλλου αν ο φοβος σου ειναι τα φαρμακα...
1. η χλωρινη δε τα δεσμευει....αν κατι κανει δουλεια αυτος ειναι ο ενεργος ανθρακας.

ΣΩΣΤΟ!!!

Αν έχουν περάσει πολλά χρόνια (2-3) που είναι ξερά κι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες κι αν αυτός που φρόντιζε το αμπέλι δεν το φλόμωνε στα φάρμακα μπορείς να τα βάλεις άνετα.

Liz@
07-01-11, 12:05
ΣΩΣΤΟ!!!

Αν έχουν περάσει πολλά χρόνια (2-3) που είναι ξερά κι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες κι αν αυτός που φρόντιζε το αμπέλι δεν το φλόμωνε στα φάρμακα μπορείς να τα βάλεις άνετα.

δεν ξερω αν εβαζε φαρμακα...
να τα βαλω στο ενυδρειο με ανθρακα για καποιες ημερες ή εβδομαδα? (αφου τα εχω ψησει και μουλιασει καποιες ημερες)

lucy
07-01-11, 12:37
να τα βάλεις σε κάποιο δοχείο με άνθρακα κι όχι στο ενυδρείο, ναι, γιατί μέχρι ο άνθρακας να απορροφήσει τα τυχών φάρμακα ...

... όλα όμως είναι σχετικά κι αόριστα.
πόσο καιρό ήταν ξερό το αμπέλι;
πόσο "ποτισμένο" είναι με φάρμακα;
πόσο καιρό θέλει να χαθεί η άγνωστη ποσότητα φαρμάκων από το ξύλο;
κατέστρεψε το ψήσιμο κάποια φάρμακα;
θα μπορέσει ο άνθρακας να απορροφήσει τυχών φάρμακα από το εσωτερικό του ξύλου;

Δυστυχώς δεν μπορούμε να σου δώσουμε μια σταθερή απάντηση γιατί δεν ξέρουμε τίποτα για τον τρόπο που καλλιεργήθηκαν τα αμπέλια.

Τώρα δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά, αλλά εγώ θα τα έβαζα στο ενυδρείο! ... αλλά και πάλι μην σε πάρω στο λαιμό μου!

Liz@
07-01-11, 14:35
να τα βάλεις σε κάποιο δοχείο με άνθρακα κι όχι στο ενυδρείο, ναι, γιατί μέχρι ο άνθρακας να απορροφήσει τα τυχών φάρμακα ...

... όλα όμως είναι σχετικά κι αόριστα.
πόσο καιρό ήταν ξερό το αμπέλι;
πόσο "ποτισμένο" είναι με φάρμακα;
πόσο καιρό θέλει να χαθεί η άγνωστη ποσότητα φαρμάκων από το ξύλο;
κατέστρεψε το ψήσιμο κάποια φάρμακα;
θα μπορέσει ο άνθρακας να απορροφήσει τυχών φάρμακα από το εσωτερικό του ξύλου;

Δυστυχώς δεν μπορούμε να σου δώσουμε μια σταθερή απάντηση γιατί δεν ξέρουμε τίποτα για τον τρόπο που καλλιεργήθηκαν τα αμπέλια.

Τώρα δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά, αλλά εγώ θα τα έβαζα στο ενυδρείο! ... αλλά και πάλι μην σε πάρω στο λαιμό μου!

λεω και εγω να κανω μια προετοιμασια γυρω στις 2 εβδομαδες, εξαλλου δεν βιαζομαι, και μετα να τα βαλω στο ενυδρειο, δεν ξερω καθολου λεπτομερειες για την πορεια του αμπελιου, απλα τα βρηκα σε ενα χωραφι ξερα, τα ειχαν βγαλει για να τα πεταξουν...και τα "τσιμπισα.." !

Πάνος
26-04-11, 12:06
update... επειδη ειδα πως ξανασυζητηθηκε καπου το θεμα....βαζω το βιντεο αυτο που ειχα και σε μια αγγελια μου για να δειξω τα αμπελοξυλα που 3 χρονια μετα ειναι αθικτα. ;)

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-jj92-panos-alex-poli-th_p2170304.jpg (http://s270.photobucket.com/albums/jj92/panos-alex-poli/?action=view&current=P2170304.mp4)