Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Πρόβλημα με παροχη co2 diy


panaghs
01-10-08, 23:53
Γεια σας παιδιά! Έχω πρόβλημα με το co2..δεν βλέπω φυσαλίδες από το μπουκάλι στην είσοδο του φίλτρου παρόλο που έχω ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του thread κατασκευής του στο υπόμνημα! Διαρροές δεν έχω καθώς μεχρι πριν μια εβδομάδα όλα πήγαιναν καλά! Υποψιάζομαι την χαμηλή θερμοκρασία που έχω στο σαλόνι μου γύρω στους 21-22 :rolleyes::rolleyes: ?!?! Για να βγούνε φυσαλίδες πρέπει να το ανακινήσω εγώ....καμιά ιδέα κανείς...

Raven
02-10-08, 00:18
Λες οτι πριν μια εβδομαδα ηταν ενταξει.Μετα απο ποσο καιρο σταματησε να βγαζει; Μπορει να τελειωσε..

panaghs
02-10-08, 00:20
Επειδή τελείωσε το ανανέωσα, ξέχασα να το αναφέρω, και τώρα τίποτα!?!!

Raven
02-10-08, 00:27
Αυτα ειναι τα σπαστικα με το diy :smt013 Γι αυτο οι περισσοτεροι το βαριουνται και πανε σε μπουκαλα. Κανε τεστ με σαπουνονερο στις ενωσεις κι αν δεν εχεις πραγματι διαρροη, ξαναφτιαξε το απο την αρχη. Το πιο πιθανο ειναι να ηταν το νερο πολυ ζεστο και να σκοτωσε την μαγια η, η μαγια να ηταν καιρο ανοιχτη και να χαλασε.Κανονικα αν ολα πανε καλα πρεπει να αρχισει τις φυσαλιδες σε 15-20 λεπτα.

panaghs
02-10-08, 00:35
Η ζάχαρη ήταν κρύα(την άφησα 4 -5 ώρες και έκανα δοκιμή με το χέρι) η μαγιά ήταν από νεό σακουλάκι...οπότε το μόνο που μένει είναι οι να έχω διαρροή...thanks

(το έχω φτιάξει ήδη 2 φορές)

salvator_v
02-10-08, 00:35
α. Μετά από ανανέωση του διαλύματος μπορεί να πάρει μέχρι 12 ώρες για να αρχίσει πάλι η παραγωγή CO2 να είναι αρκετή ώστε να παρουσιαστούν φυσαλίδες.

β.Η παραγωγή CO2 από την μαγιά (ένζυμα) σταματά στους 21οC.
Πρέπει να ανεβάσεις την θερμοκρασία του μπουκαλιού με το διάλυμα στους 24-25οC για να αρχίσει η παραγωγή.
Μπορείς να το ακουμπήσεις αρχικά στο ενυδρείο ή αν χωράει να το βάλεις και μέσα για να εξισωθεί με κάποιο τρόπο η θερμοκρασία.
Αλλιώς μπορείς να το βάλεις σε ένα μικρό δοχείο με νερό και ένα μικρό θερμοστάτη στους 25οC συνδεδεμένο με τον χρονοδιακόπτη από τα φώτα ώστε να έχεις και ελεγχόμενη παραγωγή CO2 κατά την διάρκεια της φωτοπεριόδου που γίνεται η φωτοσύνθεση.

xontros
02-10-08, 02:09
Το ίδιο πρόβλημα έχω κι εγώ, είναι που πιάσανε τα κρύα.. Μια λύση πάντως είναι να το βάλεις εκεί που έχεις τα μπάλαστ απ'τις λάμπες..

fillmore
02-10-08, 06:57
Τα ίδια παθαίνω και εγώ κάθε χρόνο μόλις πέσει η θερμοκρασία.!!!!!!!!!;;;;;;;;;Αυτό που κάνω είναι να διπλασιάζω την ποσότητα της μαγιάς και της σόδας, ακόμη και στο υπάρχον μίγμα εφόσον είναι καινούριο( ανοίγω το μπουκάλι και τα ρίχνω !!έτσι απλά )
Σε εμένα λειτουργεί

mao
02-10-08, 09:16
οντως και εγω με το που ψυχρανε λιγο ο καιρος αντιμετωπιζω το ιδιο προβλημα.θερμοκρασια δωματιου 19-20 βαθμοι και η παραγωγη co2 σταματησε.οταν ομως κουναω το μπουκαλι οι φυσσαλιδες βγαινουν σαν τρελες.μετα συνεχιζει,αλλα οσο περναει η ωρα πεφτει αισθητα η παραγωγη.μηπως δεν πρεπει να αφηνουμε να κρυωνει πολυ το ζαχαρονερο;παραδειγμα εγω συνηθιζα να το αφηνω να κρυωνει στο μπαλκονι το καλοκαιρι,ομως τωρα που εχει ψυχρουλα βλεπω οτι οχι απλα ειναι χλιαρο ,αλλα παγωμενο.

ΥΓ. η μαγια για ποσο περιπου παει οταν ανοιχτει το φακελακι;

xontros
02-10-08, 15:36
Πρώτα απ'όλα, το περί σόδας στο μίγμα του DIY CO2 είναι λάθος διαδιδόμενη πληροφορία.. Υποτίθεται ότι χρησιμεύει για να ανεβάζει το ΚΗ και να διατηρείται το pH σε υψηλά επίπεδα (λόγω του αυξημένου CO2 στο μπουκάλι - όχι στο ενυδρείο - κινδυνεύουμε από pH crash, που μπορεί να σκοτώσει τη μαγιά).. Αλλά στη χώρα μας το ΚΗ είναι ήδη ανεβασμένο, οπότε δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.. Απλά το περί σόδας έχει μεταφερθεί από ξένες οδηγίες, από περιοχές με πολύ μαλακό νερό.. Μάλιστα, αν τα θυμάμαι καλά, πρέπει να λέει στο παρακάτω link ότι τα ιόντα που προκύπτουν από τη διάσπαση της σόδας μπορεί επίσης να προκαλέσουν ζημιά στη μαγιά, επηρρεάζοντας έτσι την απόδοση και τη διάρκεια του μίγματος..
http://www.qsl.net/w2wdx/aquaria/diyco2.html

Σε ότι αφορά το ζαχαρόνερο, εγώ σε κάποια φάση βαρέθηκα και σταμάτησα να το ζεσταίνω για να λιώσει η ζάχαρη, και δεν είδα καμία διαφορά.. Μια χαρά δούλευε το μίγμα και χωρίς να κάθομαι να ζεσταίνω νερά.. Το ίδιο και με τη μαγιά που δεν τη διαλύω πρώτα σε νερό, αλλά τη ρίχνω κατευθείαν στο μπουκάλι..

Η μαγιά διατηρείται στο ψυγείο αρκετό καιρό (αρκεί να κλείσεις το φακελάκι της π.χ. με ένα λαστιχάκι)..

Πάντως, όσο και να ζεστάνεις το νερό στην αρχή, δεν καταφέρνεις τίποτα.. Κάποια στιγμή θα κρυώσει.. Όπως επίσης δεν ισχύει ο "μύθος" με το να το τυλίξεις με αρμαφλέξ (μονωτικό - έτσι πρέπει να λέγεται).. Η καλύτερη λύση είναι μάλλον να βάλεις κοντά το μπάλαστ..

fillmore
02-10-08, 20:06
Πρώτα απ'όλα, το περί σόδας στο μίγμα του DIY CO2 είναι λάθος διαδιδόμενη πληροφορία.. Υποτίθεται ότι χρησιμεύει για να ανεβάζει το ΚΗ και να διατηρείται το pH σε υψηλά επίπεδα (λόγω του αυξημένου CO2 στο μπουκάλι - όχι στο ενυδρείο - κινδυνεύουμε από pH crash, που μπορεί να σκοτώσει τη μαγιά).. Αλλά στη χώρα μας το ΚΗ είναι ήδη ανεβασμένο, οπότε δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.. Απλά το περί σόδας έχει μεταφερθεί από ξένες οδηγίες, από περιοχές με πολύ μαλακό νερό.. Μάλιστα, αν τα θυμάμαι καλά, πρέπει να λέει στο παρακάτω link ότι τα ιόντα που προκύπτουν από τη διάσπαση της σόδας μπορεί επίσης να προκαλέσουν ζημιά στη μαγιά, επηρρεάζοντας έτσι την απόδοση και τη διάρκεια του μίγματος..

Αυτή την λεπτομέρεια δεν την ήξερα.........!!!!!!!!! όσο διαβάζω αυτό το φόρουμ συνέχεια μαθαίνω απίθανες λεπτομέρειες ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα

xontros
02-10-08, 20:33
Αυτή την λεπτομέρεια δεν την ήξερα.........!!!!!!!!! όσο διαβάζω αυτό το φόρουμ συνέχεια μαθαίνω απίθανες λεπτομέρειες ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα

Το πιο όμορφο, αυτό που με έχει ενθουσιάσει εμένα, είναι το πώς μέσα από ένα ενυδρείο μαθαίνεις τόσα πολλά για το πώς λειτουργεί η φύση γύρω σου..