Επιστροφή στο Forum : Υπόστρωμα vs Ταμπλέτες
Καλησπέρα,
Ετοιμάζω ένα νέο ενυδρείο το οποίο θα είναι μάλλον μέτρια φυτεμένο με εύκολα φυτά, π.χ.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=4537
και είμαι σε δίλημα για το αν πρέπει/αξίζει να βάλω υπόστρωμα για τα φυτά μου, ή αν θα είμαι εξίσου ΟΚ με ταμπλέτες. Γενικά, επειδή ειμαι αρχάριος, φοβάμαι μήπως τα κάνω χάλια ανακατεύοντας το χαλίκι με το υπόστρωμα. Ποιά είναι τα μειονεκτήματα της ταμπλέτας σε σχέση με το υπόστρωμα; Γιατί μου φαίνεται "καθαρότερη" σαν λύση.
Εγω πιστευω πως με ταμπλετες και λιπασματα θα τα πας μια χαρα με τα ευκολα φυτα που σκεφτεσαι να βαλεις ;)...
Το υποστρωμα για εμενα ειναι ταλαιπωρια ασε που και καθε ενα 6μηνο πρεπει να το αλλαζεις ...
Τσιόνογλου Σταύρος
30-09-08, 21:10
Για πιο λόγο να το αλλάζει κάθε εξάμηνο?
thanasis76
30-09-08, 21:12
Για πιο λόγο να το αλλάζει κάθε εξάμηνο?
ναι ναι, εδω θελω και εγω να μαθω...
μολις ξεκινησα να στεινω το φυτεμενο και τρομαξα τωρα...
γιατι πρεπει καθε εξη μηνες??? δεν εχω διαβασει καπου κατι τετοιο...:confused::confused:
Εχω διαβασει οτι καθε 6μηνες το υποστρωμα γινετε αχρηστο...
Αλλα το ιντερνετ ειναι και μια μηχανη αναζητησης και πληροφορισης που ο καθενας λεει την αποψη του κλπ. οποτε δεν ειναι ολα και σωστα εδω στο ιντερνετ...
Οποτε και αν εχω αδικο μην με φατε
Τσιόνογλου Σταύρος
30-09-08, 21:21
Το υπόστρωμα καλύπτει ανάγκες φυτών που τρέφονται και απο το ριζικό τους σύστημα ,πιστεύω πως η διάρκεια παροχής θρεπτικών συστατικών εξαρτάται και απο την ποιότητα του υποστρώματος.Με ένα υπόστρωμα μια σωστή λίπανση στη στήλη του νερου ,σωστο φωτισμό και CO2 μπορούμε να βάλουμε σχεδόν το σύνολο των φυτών που κυκλοφορούν στο εμπόριο.Με την πάροδο του χρόνου τα στοιχεία του υποστρώματος αποροφόνται απο τα φυτά οπότε με μερικά χάπια στο χαλίκι μπορούμε να το εμπλουτίσουμε ως ένα βαθμο,και αυτή η διαδικασία να επαναλαμβάνεται κάθε 3-4 μήνες ανάλογα και με τα φυτά που έχουμε.Δεν χρειάζεται να ξηλώνουμε το ενυδρείο κάθε 6 μήνες .Το δικό μου το έστησα πριν 3 χρόνια περίπου(με υπόστρωμα) και πριν 2 βδομάδες έβαλα Glosso αφου έβαλα ταμπλέτες και μέχρι σήμερα έχει 3πλασιαστή .(Ολα αυτά γραμμένα λιγο πρόχειρα για περισσότερες λεπτομέρειες κάντε μια αναζήτηση νομίζω έχουν γραφτει πολλά πάνω σαυτό το θ'έμα).
Αν δεν κάνω λάθος το λένε και οι ίδιοι οι κατασκευαστές.. Και είναι και λογικό να εξαντλούνται κάποια στιγμή τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει.. Υπάρχουν βέβαια και υποστρώματα που λένε ότι διαρκούν περισσότερο.. π.χ. Seachem Flourite..
Πάντως, πέραν του να "ταίζει" τις ρίζεις, το υπόστρωμα βοηθάει σημαντικά και στο στήσιμο των νέων ενυδρείων, αφού στην αρχή απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών και στην υδατική στήλη.. (ενώ αν δεν υπάρχει θα πρέπει από την αρχή να ξεκινήσεις με λιπάσματα, και είναι πιο δύσκολο έτσι να φτάσεις σε μια καλή ισορροπία..) Από κει και πέρα, δεν είναι απαραίτητο για όλα τα φυτά, καθώς δεν τρέφονται όλα τα φυτά από τις ρίζες..
Τσιόνογλου Σταύρος
30-09-08, 21:33
Εχω διαβασει οτι καθε 6μηνες το υποστρωμα γινετε αχρηστο...
Αλλα το ιντερνετ ειναι και μια μηχανη αναζητησης και πληροφορισης που ο καθενας λεει την αποψη του κλπ. οποτε δεν ειναι ολα και σωστα εδω στο ιντερνετ...
Οποτε και αν εχω αδικο μην με φατε
Πρώτον πρόλαβα και έφαγα για βράδυ οπότε την γλύτωσες για απόψε :smt052χεχεχε.Επίσης θα συμφωνήσω και με τον φίλτατο Χοντρό (και εγώ λίγο),αλλά συνήθως όλοι ξεκινάμε με τα εύκολα και σε κανα 3-4μηνό να βάλω και εκείνο και το άλλο ,ξερετε πως είναι τα φυτεμένα,πιστεύω πως πάνω απολα χρειάζεται ένα σωστο πλάνο για το στήσιμο ενος φυτεμένου..
Το υπόστρωμα καλύπτει ανάγκες φυτών που τρέφονται και απο το ριζικό τους σύστημα ,πιστεύω πως .....
Ετσι.
Ο κινδυνος να ανακατευτει το υποστρωμα με το χαλικι ή την αμμο ειναι το ιδιο μεγαλος οσο να κανεις λαθος και να ξεφυτεψεις την ταμπλετα :D
Παλι προβλημα θα δημιουργηθει.
Οποτε λιγη προσοχη μονο στο καθαρισμο του βυθου και ολα θα πανε καλα.
Μερικες πληροφοριες : Οχι ανακατεμα, παρα μονο "τρυπημα" με τη σκουπα κατα τη διαρκεια του σκουπισματος, για να "αναπνεει" ο βυθος και να μη δημιουργουνται αναεροβια βακτηριδια, με τα επακολουθα τους, οπως δηλητηριωδες σουλφίδιο του υδρογόνου (υδροθειο) σε μορφη φυσαλιδων να βγαινουν απο το βυθο και μυρουδια κλουβιου αβγου.
Αν και εγω σκουπα δεν βαζω καθως δεν πιανει βρωμα ο βυθος, οποτε τρυπαω με ενα ξυλακι απο σουβλακι (αμεταχειριστο) την αμμο μια φορα το μηνα.
Η αμμος ειναι πιο επιρρεπης σε τετοιες καταστασεις παρα το χαλικι.
Σε μεταφυτευσεις να μη μενουν ριζες κομμενες στο βυθο και σαπιζουν.
Παιδια ομολογω πως μπερδευτικα λιγο.... σε λιγο καιρο θα βαλω υποστρωμα (Seachem) και απο πανω το υπαρχον χαλικι που εχω...
το υποστρωμα λογικο ειναι να περιεχει "τροφη" για τα φυτα μεχρι ενα χρονικο σημειο... εκει που μπερδευτικα ειναι στο μετα...
1.αφου αποροφησουν τα φυτα μετα απο π.χ. 1 ετος τα απαραιτητα στοιχεια τι κανουμε ? συνεχιζουμε με ταμπλετες?
2. Αλλαγη υποστρωματος... εχει κανει ποτε κανεις απο σας? σε ποσο χρονικο διαστημα? δεν πιστευω να ειναι και η καλυτερη μερα οταν ερθει αυτη...
3. Σε γενικες γραμμες, βαζουμε υποστρωμα και μετα συνεχιζουμε με ταμπλετες?
so confused
chemical mac
23-10-08, 11:48
Παιδια ομολογω πως μπερδευτικα λιγο.... σε λιγο καιρο θα βαλω υποστρωμα (Seachem) και απο πανω το υπαρχον χαλικι που εχω...
το υποστρωμα λογικο ειναι να περιεχει "τροφη" για τα φυτα μεχρι ενα χρονικο σημειο... εκει που μπερδευτικα ειναι στο μετα...
1.αφου αποροφησουν τα φυτα μετα απο π.χ. 1 ετος τα απαραιτητα στοιχεια τι κανουμε ? συνεχιζουμε με ταμπλετες? Με λίπανση γενικότερα. Αν το φυτό τρέφεται από ρίζες χώνεις μια ταμπλέτα κάθε 3 - 4 μήνες. Αν τρέφεται από τα φύλλα του συνεχίζεις με λίπανση στη στήλη νερού.
2. Αλλαγη υποστρωματος... εχει κανει ποτε κανεις απο σας? σε ποσο χρονικο διαστημα? δεν πιστευω να ειναι και η καλυτερη μερα οταν ερθει αυτη...ΟΧΙ ο σπύρος περιγράφει μια ωραία διαδικασία για να είναι υγιές το υπόστρωμα σου
3. Σε γενικες γραμμες, βαζουμε υποστρωμα και μετα συνεχιζουμε με ταμπλετες? σου απαντώ παραπάνω όπως και τα υπόλοιπα ποστ νομίζω ότι είναι ξεκάθαρα
so confusedκανένας λόγος να μπερδεύεσαι, διάβαζε λίγο παραπάνω και πιο προσεκτικά, και στο φινάλε κάπως έτσι ξεκινήσαμε όλοι μας με τα φυτεμένα. :)
Τωρα ολα ειναι πεντακαθαρα!!!
Thanks mate :)
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.