PDA

Επιστροφή στο Forum : Cryptocoryne wendtii

theodor72
30-09-08, 16:00
Το συγκεκριμένο φυτό είναι το κυρίαρχο φυτό στο ενυδρείο μου και όπως βλέπετε έχει πάρει αυτό το όμορφο καφεπράσινο χρώμα. Επειδή σκέφτομαι να προσθέσω μία ακόμη λάμπα και να φτάσω στα 0,7watt/lt, γνωρίζει κανείς αν με τον πιο δυνατό φωτισμό το φυτό θα πρασινίσει περισότερο. Είναι δηλαδή το τωρινό του χρώμα αποτέλεσμα του χαμηλού φωτισμού ή ανεξάρτητα έντασης φωτισμού αυτό ειναι το μόνιμο χρώμα του φυτού;
Και κάτι ακόμη, ξέρει κανεις τι είναι η ασθένεια των κρυπροκορίνων;
17603 17604 17605

Teo
30-09-08, 16:09
Εγω απο οτι ξερω εχει Cryptocoryne wendtii ''green'' και Cryptocoryne wendtii "brown"
Η ασθενια των κρυπτοκορινων απο οτι ξερω ειναι οταν αρχιζουν και εχουν τρυπες τα φυλλα των φυτων και μετα ριχνει και τα φυλλα του...

klaz
30-09-08, 16:32
σωστος ο τεο.
προφανως ο φιλος μας εχει την καφε ποικιλια......

theodor72
30-09-08, 17:01
Δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να πρασινίσει σε περισσότερο φως; Γιατί πολλές φορές τα φυτά αλλάζουν χρώμα σε διαφορετικές συνθήκες φωτισμού.

Πάνος
30-09-08, 17:12
Γιατί πολλές φορές τα φυτά αλλάζουν χρώμα σε διαφορετικές συνθήκες φωτισμού.

συνηθως τα πρασινοκοκκινα γινονται κοκκινοτερα και τα καφε ..καφεοτερα....!!!

theodor72
30-09-08, 17:23
Όχι τίποτα, αλλά έχω και κάτι μλύξα να βολέψω :D:D:D
-------------------------
A! Nα σας ευχαριστήσω όλους για τις απαντήσεις σας.

theodor72
06-10-08, 22:01
Καμιά παραπάνω πληροφορία για την ασθενια των κρυπτοκορινων ή κανένα link ;:roll:

theodor72
26-12-08, 00:49
Επαναφέρω στην επιφάνεια το συγκεκριμένω θέμα, γιατί φαίνεται πως η περιέργεια μου για την ασθένεια των κρυπτοκορίνων μπορεί τελικά να ήταν προφητική. :(
Μπορεί κανεις να αναγνωρίσει με κάποια σχετική σιγουριά αν τα φυτά των φωτογραφειών έχουν την συγκεκριμένη ασθένεια; :confused:
Ευχαριστώ εκ των προτέρων... ;)
19535 19536

Πάνος
26-12-08, 13:48
δεν ξερω θοδωρε αν ειναι η συγκεκριμενη ασθενεια...απλα να επισημανω να βγαζεις εγκαιρα τα φυλλα που χαλανε για να μην επιβαρυνεις πολυ το νερο σου..

Raven
27-12-08, 14:46
Θοδωρη επειδη οι δικες μου Κρυπτοκορινες εχουν περασει 3 φορες αυτη την ασθενεια μπορω να σου πω με σχετικη σιγουρια οτι μαλλον προκειται να λιωσουν ολα τα φυλλα σταδιακα. Παντως μην ανησυχεις το πιο πιθανο ειναι σε λιγο καιρο να βγαλουν νεα υγιη φυλλα. Μην τις μετακινησεις καθολου, μονο βγαζε τα φυλλα που νεκρωνονται οπως σου ειπε και ο Πανος.

theodor72
28-12-08, 02:51
Θοδωρη επειδη οι δικες μου Κρυπτοκορινες εχουν περασει 3 φορες αυτη την ασθενεια μπορω να σου πω με σχετικη σιγουρια οτι μαλλον προκειται να λιωσουν ολα τα φυλλα σταδιακα. Παντως μην ανησυχεις το πιο πιθανο ειναι σε λιγο καιρο να βγαλουν νεα υγιη φυλλα. Μην τις μετακινησεις καθολου, μονο βγαζε τα φυλλα που νεκρωνονται οπως σου ειπε και ο Πανος.

Μήπως μπορείς να μου πείς Αλέξανδρε, πόσο περίπου διαρκεί αυτή η κατάσταση μέχρι να αρχίσουν να ξαναβγάζουν φύλλα. Δυστυχώς μεγάλο μέρος του ενυδρείου μου καλύπτεται από αυτες. (φώτο)

Επίσης θα ήθελα να πω, όσον αφορά το χρώμα των κρυπτοκορίνων, που ήταν και το αρχικό θέμα,από την στιγμή που έβαλα καινούργιες λάμπες (δεν αύξησα τα watt) και άρχισα να λιπαίνω με "τσιγγουνιά" τα φυτά δυστυχώς χάσανε το όμορφο αυτό χρώμα και εγίναν περισσότερο πράσινες ...Κρίμα.

Ευχαριστώ και εσένα και τον Πάνο για την βοήθεια σας..

19547 19548

Raven
29-12-08, 01:48
Eμενα σε 1 μηνα ηταν παλι μια χαρα, αν και δεν ειχαν απομεινει καθολου φυλλα.
Υποψιαζομαι οτι τα παιξανε απο αποτομη αλλαγη σε NO3/PO4 και απο την αλλαγη συνθηκων λογω φωτισμου.Ισως εκει να οφειλεται και η αλλαγη χρωματος.Γιατι μειωσες τα λιπασματα τη στιγμη που εβαλες νεες λαμπες :confused:
Εξαιρετικος "δεικτης" ειναι το reineckii , μαθε να το διαβαζεις απο τις αντιδρασεις του (στριμμενα φυλλα σημαινει ελλειψη macro, αδυναμες η ωχρες κορυφες ελλειψη σιδηρου κλπ)

theodor72
29-12-08, 10:37
Eμενα σε 1 μηνα ηταν παλι μια χαρα, αν και δεν ειχαν απομεινει καθολου φυλλα.
Υποψιαζομαι οτι τα παιξανε απο αποτομη αλλαγη σε NO3/PO4 και απο την αλλαγη συνθηκων λογω φωτισμου.Ισως εκει να οφειλεται και η αλλαγη χρωματος. Και εγώ πιστεύω ότι οφείλεται κυρίως στις καινούργιες λάμπες. Το καφετί χρώμα των πρώτων φώτο είναι φυσιολογικό ή δείχνει κάποια έλλειψη στοιχέιων; Γιατι μειωσες τα λιπασματα τη στιγμη που εβαλες νεες λαμπες :confused: Στην αρχή λόγω προβλημάτων με μια περίεργη μαύρη άλγη δεν χρησιμοποιούσα καθόλου λιπάσματα. Με την προσθήκη των λιπασμάτων οι κρυπτοκορίνες είχαν σημαντικά καλύτερη ανάπτυξη
Εξαιρετικος "δεικτης" ειναι το reineckii , μαθε να το διαβαζεις απο τις αντιδρασεις του (στριμμενα φυλλα σημαινει ελλειψη macro, αδυναμες η ωχρες κορυφες ελλειψη σιδηρου κλπ) Πολύτιμες συμβουλές! Βέβαια το reineckii είναι καινούργιο και είναι στο στάδιο προσαρμογής. Αν και επειδή έχω χαμηλό φωτισμό δεν είμαι σίγουρος αν θα προοδεύσει

Να προσθέσω ότι τα φυτά αρώστησαν μετά από μια μεγάλη αλλαγή στο ενυδρείο που προφανώς άλλαξε τις ισορροπίες. Πριν ολόκληρο το ενυδρείο μου ήταν καλυμένο με κρυπτοκορίνες. Γύρω στα 20 φυτά. Επειδή όμως είχαν παραφουντώσει και ήθελα να δημιουργήσω και χώρο για τα ψαράκια μου αφαίρεσα σχεδόν τις μισές. Ίσως έτσι να ξεκίνησε η ασθένεια, ίσως και να ήταν σύμπτωση.

Raven
29-12-08, 13:34
Εχεις CO2 ; ειδα οτι ριχνεις excel και ενδιαφεροσουν για συστημα CO2..το πηρες τελικα; Το καφετι χρωμα στην ποικιλια αυτης της κρυπτοκορινας ειναι το φυσιολογικο και δειχνει οτι το φυτο ειναι υγιες και χαρουμενο. Το χρωμα μπορει να αλλαξει, αν αλλαξουν παραμετροι νερου.
Εκανες πολυ ασχημα που μειωσες τα λιπασματα τη στιγμη που εβαλες καινουριες λαμπες. Επρεπε να αλλαξεις τις λαμπες μια-μια και οχι και τις δυο μαζι και να συνεχισεις την ιδια λιπανση η και λιγο περισσοτερη.
Οι μαυρη αλγη που σου εμφανιστηκε οφειλεται 100% σε ελλειψη η σκαμπανεβασματα CO2 (ειτε ειναι φιαλη,DIY η excel..) με ταυτοχρονη ανεπαρκεια θρεπτικων μακροστοιχειων.Φυσικα φταιει και η αποτομη αλλαγη φωτισμου.

theodor72
08-01-09, 13:08
δεν ξερω θοδωρε αν ειναι η συγκεκριμενη ασθενεια...απλα να επισημανω να βγαζεις εγκαιρα τα φυλλα που χαλανε για να μην επιβαρυνεις πολυ το νερο σου..

Mε ποιά στοιχεία επιβαρύνεται το νερό από την παραμονή και το σάπισμα των φύλλων; Γιατί λόγω χαμηλού φωτισμού (υποθέτω) τα κάτω φύλλα της hygrophila polysperma πέφτουν και συνέχεια τα ψαρεύω μέσα στο ενυδρείο.
-------------------------
Εχεις CO2 ; ειδα οτι ριχνεις excel και ενδιαφεροσουν για συστημα CO2..το πηρες τελικα; Το καφετι χρωμα στην ποικιλια αυτης της κρυπτοκορινας ειναι το φυσιολογικο και δειχνει οτι το φυτο ειναι υγιες και χαρουμενο. Το χρωμα μπορει να αλλαξει, αν αλλαξουν παραμετροι νερου.
Εκανες πολυ ασχημα που μειωσες τα λιπασματα τη στιγμη που εβαλες καινουριες λαμπες. Επρεπε να αλλαξεις τις λαμπες μια-μια και οχι και τις δυο μαζι και να συνεχισεις την ιδια λιπανση η και λιγο περισσοτερη.
Οι μαυρη αλγη που σου εμφανιστηκε οφειλεται 100% σε ελλειψη η σκαμπανεβασματα CO2 (ειτε ειναι φιαλη,DIY η excel..) με ταυτοχρονη ανεπαρκεια θρεπτικων μακροστοιχειων.Φυσικα φταιει και η αποτομη αλλαγη φωτισμου.

Όχι, τελικά δεν έκανα την αγορά συστήματος CO2. Συνεχίζω με excel και έχω σκοπό για DIY.

Ευτυχώς το λιώσιμο των φύλλων έχει σχεδόν σταματήσει. Την τελευταία εβδομάδα από όλα τα φυτά έχω χάσει μόνο δύο-τρία φύλλα. Φαινέται πως το φαινόμενο έχει σταματήσει να εξελίσεται (με κάθε επιφύλαξη). Εμφανησιακά οι κρυπτοκορίνες έχουν "αραιώση" λίγο το φύλλωμα τους αλλά συνεχίζουν να βγάζουν νέα. Επίσης έχω ξεκινήσει να προσθέτω seachem nitrogen με μέτρο και με μετρήσεις. Συνήθως είχα πολύ χαμηλά νιτρίκα και νομίζω πως είναι καιρός να το αλλάξω...

Πάνος
08-01-09, 14:19
Mε ποιά στοιχεία επιβαρύνεται το νερό από την παραμονή και το σάπισμα των φύλλων; Γιατί λόγω χαμηλού φωτισμού (υποθέτω) τα κάτω φύλλα της hygrophila polysperma πέφτουν και συνέχεια τα ψαρεύω μέσα στο ενυδρείο.

με αμμωνια...η σηψη των οργανικων ουσιων (τροφες -ψαρια-φυτα) παραγουν αμμωνια στα ενυδρεια μας....
για λοιπα στοιχεια εκτος απο αμμωνια δεν το εχω ψαξει...