Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Συμβουλές και ιδέες για 60 lt φυτεμένο

etomis
11-09-08, 22:41
Καλησπέρα σε όλους , έχετε καμιά καλή ιδέα αλλά και συνάμα λογική με τι άλλα ψαράκια να συνδυάσω ένα σμήνος απο ροδόστομα σε 60 lt καθαρό φυτεμένο ενυδρείο?

Μια ιδέα είναι ένα σμήνος απο νεον αλλά επειδή είχα και παλιότερα δεν θα είναι κάτι διαφορετικό και ποιο ενδιαφέρον, αποκλείω αρλεκλινους και τιγράκια καθόσον υπάρχουν ήδη σε 80 lt.

(παρουσίαση σύντομα και με φωτογραφίες!):)

alexinio
11-09-08, 22:46
Eίναι λίγο οριακά τα 60λίτρα για ροδόστομους και να τα συνδιάσεις κιόλας με άλλα ψαράκια.Καλύτερα μόνα τους κατά την γνώμη μου.

caverman
12-09-08, 13:01
πόσο σμήνος δηλαδή 5 :)...25 :rolleyes:...205 :o ή όλο το κοπάδι :confused:???

Caverman

etomis
12-09-08, 14:38
Αποτελείται απο 10 άτομα.

caverman
12-09-08, 15:09
Για διάβασε εδώ (http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/Hemigrammus_bleheri.htm). Μικρό το ενυδρείο για τα ροδόστομα κυρίως λόγω διαστάσεων. Θα ταίριαζαν με μικρά βυθόψαρα όπως μερικά cory.
Θα συμβούλευα και εγώ να μην βάλεις τίποτα άλλο γιατί θα φτάσεις σε οριακές καταστάσεις.
Στα θετικά ότι θα είναι φυτεμένο και τα νιτρικά χαμηλά.
Πως θα δώσεις στα ψαράκια σου τις συνθήκες νερού που θέλουν;;;

Caverman

etomis
12-09-08, 15:35
Στα θετικά είναι οτι το ενυδρελιο είναι αρκετά φυτεμένο με χαμηλής και μέτριας απαίτησης φυτά και θα έχει καλή βιολογία το νερό...με συνεχείς μετρήσεις πιστέυω να το διατηρώ αξιοπρεπές για τους ροδόστομους.

Επειδή είναι ψαράκια που κινούνται στο χαμηλό επίπεδο του ενυδρείου ήθελα και κάποιο άλλο είδος για τα μεσαία στρώματα, ίσως να "πίεζα" λίγο τα δεδομένα μου και να έβαζα και 5-6 νεον..:confused:

xontros
12-09-08, 15:52
1ον. Αν διαβάσεις αυτό που λέει ο caverman, θα δεις ότι οι ροδόστομοι θα "στριμωχτούν" στο ενυδρείο.. Είναι πολύ καλοί κολυμβητές, και θέλουν μεγάλο μήκος ενυδρείου (το δικό σου λογικά θα έχει περίπου 60cm).. Θα τους δεις δηλαδή να κολυμπάνε απ'άκρη σ'άκρη.. Με το που θα "παίρνουν φόρα" από το ένα τζάμι, θα "φρενάρουν" για να μήν πέσουν στο απέναντι..

2ον. Καλύτερα να μή μπλέξεις 2 διαφορετικά κοπαδάκια.. Καλύτερα, δηλαδή, να προτιμήσεις μερικά κόρυ.. Τόσο οι καρδινάλιοι όσο και τα νέον, δεν είναι τόσο δεμένα σαν κοπάδι, και αν είναι σε μικρό αριθμό (π.χ. 5), δε θα λειτουργούν σα σμήνος.. Αλλού θα πηγαίνει ο ένας, κι αλλού ο άλλος.. Άρα θα θέλεις μεγάλο αριθμό, πράγμα που δεν το επιτρέπουν τα λίτρα σου..

3ον. Ο caverman αναφέρεται στις συνθήκες νερού εννοώντας ότι τα ψαράκια αυτά θέλουνε μαλακό νερό και όξινο pH και ρωτάει πώς θα πετύχεις αυτές τις τιμές.. Θα χρειαστείς αν όχι Α/Ο, σίγουρα τύρφη και στο ενυδρείο, και κατά την προετοιμασία του νερού..

και 4ον. Είσαι σίγουρος ότι έχεις καταλάβει τι σημαίνει "βιολογία"? Από τη μία έχεις τα βακτήρια στο φίλτρο (και σε κάθε άλλη επιφάνεια βέβαια του ενυδρείου, αλλά κυρίως στο φίλτρο) τα οποία μετατρέπουν τη NH4 σε NO2 και τα NO2 σε NO3.. Τα φυτά αυτό που βασικά κάνουν (ειδικά όταν είναι ταχείας ανάπτυξης) είναι να καταναλώνουν τα ΝΟ3, τα οποία χρησιμοποιούν για την ανάπτυξή τους (γεγονός που προυποθέτει ότι έχουν ό,τι άλλο τους χρειάζεται για να αναπτυχθούν).. Και δευτερευόντως, μπορεί να καταναλώνουν και μέρος της αμμωνίας και των νιτρωδών που βρίσκονται στο ενυδρείο, σημαντικά μικρότερες όμως ποσότητες από αυτές που αποσυντίθενται από τη "βιολογία" (δλδ τα βακτήρια) του φίλτρου σου.. Οπότε δε μπορείς να βασίζεσαι στα φυτά για τη βιολογική φίλτρανση του ενυδρείου..

caverman
12-09-08, 15:54
:smt018 +-4...

δεν θα μπορούσαν να γραφούν αναλυτικότερα...

etomis
16-09-08, 09:18
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες που είναι πάρα πολύ χρήσιμες.

Για τον όγκο του ενυδρείου έχεις απόλυτο δίκιο θα μπορούσε και α έπρεπε να είναι μεγαλύτερο, αλλά δυστυχώς η ευτυχώς αυτό διέθετα και σε αυτό φιλοξενούνται οι ροδόστομοι, που προσωπική μου γνώμη ίσως είναι από τα ποιο όμορφα και ποιο δρασήρια σμηνόψαρα!!

Αυτό που θέλω να ρωτήσω καθώς ανίδεος σε λεπτομέρειεσ τέτοιεσ αλλά απο ότι καταλαβαίνων πολύ βασικές, τι είναι η τύρφη, πώς χρησιμοποιέιται και πού μπορώ να προμηθευτώ?

xontros
16-09-08, 11:21
Είναι κάποιο υλικό που μπορείς να βάλεις στο φίλτρο σου, το οποίο αφενός μαλακώνει το νερό, αφεταίρου εμπλουτίζει το νερό με κάποια οξέα, κατεβάζοντας το pH.. Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ (γιατί έχω σκληρό νερό στο ενυδρείο μου), αλλά διαβάζοντας στο φόρουμ, ακούγονται πολύ καλά λόγια για την τύρφη της fluval.. Θα τη βρεις στα πετ-σοπ..

Εφόσον κατεβάζεις το pH στο ενυδρείο, θα πρέπει το νερό που χρησιμοποιείς στις αλλαγές να έχει αντίστοιχες παραμέτρους, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να προετοιμάζεις με τύρφη και το νερό της αλλαγής.. Δεν ξέρω αν κάνοντας αλλαγές με νερό βρύσης θα έχεις κάποιο πρόβλημα, καλύτερα να περιμένουμε κάποιον έμπειρο να απαντήσει..

etomis
17-09-08, 09:18
..και μερικές φωτό από τα αρχικά στάδια του στησίματος τον αύγουστο...με τις γλαστρούλες :)...και μετά φυτεμένα :o στο νέο μου ενυδρείο ...θα ακολουθήσει και μια πληρης παρουσίαση εν ευθέτω χρόνο ;)...

Ευπρόσδεκτες όπως πάντα όλες οι κριτικές και οι συμβουλές...

Γιώργος

etomis
18-09-08, 08:39
Παιδιά καλημέρα,

παρατήρησα εχθές ότι αρχίζει να παρουσιάζεται άλγη η κάτι σαν άλγη πάνω στα φυτά είναι κάτι τριχοειδές ή σαν ιστός αράχνης! Τι προτείνετε?

(Οι κάτοικοι είναι 10 ροδόστομοι και τίποτα άλλο)

agge
18-09-08, 10:00
καλημερα..με το νερο τελικα τι εκανες?εριξες τοph και τις σκληροτητες?

etomis
18-09-08, 10:56
καλημερα..με το νερο τελικα τι εκανες?εριξες τοph και τις σκληροτητες?

Το Ph einai 7,0 (πρέπει να πέσει και άλλο) και το GH 15 και αυτό είναι υψηλό, αυτά όλα με sticks.

Αμμωνία και Νιτρικά είναι μηδενικά, χρησιμοποιώ στις αλλαγές 1/2 νερό βρύσης και 1/2 νερό απιονισμένο.

Μάλλον πρέπει να χρησιμοποιήσω τύρφη στο φίλτρο για να κατέβει το Ph...οδηγίες συμβουλές ευπρόσδεκτες!!

agge
18-09-08, 11:03
Το Ph einai 7,0 (πρέπει να πέσει και άλλο) και το GH 15 και αυτό είναι υψηλό, αυτά όλα με sticks.

Αμμωνία και Νιτρικά είναι μηδενικά, χρησιμοποιώ στις αλλαγές 1/2 νερό βρύσης και 1/2 νερό απιονισμένο.

Μάλλον πρέπει να χρησιμοποιήσω τύρφη στο φίλτρο για να κατέβει το Ph...οδηγίες συμβουλές ευπρόσδεκτες!!

οι ροδοστομοι ειναι μεσα στο ενυδρειο?

etomis
18-09-08, 12:40
..ναι...
-------------------------
Παιδιά καλημέρα,

παρατήρησα εχθές ότι αρχίζει να παρουσιάζεται άλγη η κάτι σαν άλγη πάνω στα φυτά είναι κάτι τριχοειδές ή σαν ιστός αράχνης! Τι προτείνετε?

(Οι κάτοικοι είναι 10 ροδόστομοι και τίποτα άλλο)

Το ξαναστέλνω για να μείνει λίγο έπίκαιρο..;)

xontros
18-09-08, 15:31
Ρίχνεις ένα διαβασματάκι σε άλλα ποστ με άλγη, και ανοίγεις ένα καινούριο θέμα, στα ενυδρεία με φυτά, και βάζεις:

- λίτρα
- φως και φωτοπερίοδος
- διοξείδιο
- ιχθυοφόρτιση (υψηλή ή χαμηλή)
- φυτά (λίγα ή πολλά, αργά ή γρήγορα)
- ρουτίνα λιπασμάτων
- υπόστρωμα ή όχι
- αλλαγές νερού
- μετρήσεις NO3, PO4, pH, KH
- φωτογραφία
- ξέχασα κάτι άλλο που επηρρεάζει?

και βλέπουμε τι φταίει..

theodor72
18-09-08, 15:38
Ρίχνεις ένα διαβασματάκι σε άλλα ποστ με άλγη, και ανοίγεις ένα καινούριο θέμα, στα ενυδρεία με φυτά, και βάζεις:

- λίτρα
- φως και φωτοπερίοδος
- διοξείδιο
- ιχθυοφόρτιση (υψηλή ή χαμηλή)
- φυτά (λίγα ή πολλά, αργά ή γρήγορα)
- ρουτίνα λιπασμάτων
- υπόστρωμα ή όχι
- αλλαγές νερού
- μετρήσεις NO3, PO4, pH, KH
- φωτογραφία

και βλέπουμε τι φταίει..

Πραγματικά χαίρομαι να διαβάζω τις απαντήσεις σου...:smt041

xontros
18-09-08, 15:39

Θυμήθηκα! Πόσο καιρό τρέχει το ενυδρείο, και αν άλλαξε κάτι πρόσφατα..
(πχ. προστέθηκε λάμπα, ή τώρα μόλις άρχισαν τα λιπάσματα, ή οτιδήποτε..)

etomis
18-09-08, 17:11
Πραγματικά χαίρομαι να διαβάζω τις απαντήσεις σου...:smt041

..αν πω οτι αγχώνομαι θα είναι ψέμα? :):):)
Θυμήθηκα! Πόσο καιρό τρέχει το ενυδρείο, και αν άλλαξε κάτι πρόσφατα..
(πχ. προστέθηκε λάμπα, ή τώρα μόλις άρχισαν τα λιπάσματα, ή οτιδήποτε..)

..σύντομα μια πλήρης ενημέρωση και προσφατη φωτογραφία..ευχαριστώ για τις συμβουλές

etomis
03-10-08, 11:42
Έκανα μια μικρή ανανέωση στο ενυδρειάκι και λέω να την μοιραστώ:

Υπήρχε ένα μικρό κρεμαστό΄φίλτρο αλλά πολύ δυνατό, το οποίο εχει όλη τη βιολογία (βακτήρια) πάνω του και δίπλα του έχει εγκατασταθεί και ε΄να εξωτερικό φίλτρο 2211 με βιολογικό υλικό αλλά και τύρφη για να μαλακώσει το νερό , νομίζω απαραίτητο για ροδόστομους!!

Θα τα αφήσω και τα 2 να λειτουργούν μέχρι να γίνει μια μετακόμιση πληθυσμών απο το ένα φίλτρο στο άλλο και μετά μόνο το Εheim.

Η άλγη στα τζάμια αντιμετωπίστηκε με μαγνητάκι, αλλά τα φυτά έχουν αρκετή ( τριχοειδή) που μάλλον κάπως άλλιώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ίσως με καποιο ψαράκι που του τ΄ρεφεται και απο άλγη και μάλλον θα πρέπει να σταματήσω την χορήγηση λιπασμάτων στο ήμισυ ( ήδη το έχω κάνει ) καθώς δέν έχει και λίγα ο υδρόβιος κηπακος μου!!

Σύντομα θα υπάρξει πλήρης παρουσίαση με το που βρώ χρόνο να ακούσω τις γνώμες σας.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για όποιες συμβουλές αλλά και το GAB στο σύνολο του καθώς υπάρχουν απίστευτε πληροφορίες και ιδές εδω μέσα
:smt041:smt041:smt041

xontros
03-10-08, 12:26
Η άλγη στα τζάμια αντιμετωπίστηκε με μαγνητάκι, αλλά τα φυτά έχουν αρκετή ( τριχοειδή) που μάλλον κάπως άλλιώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ίσως με καποιο ψαράκι που του τ΄ρεφεται και απο άλγη και μάλλον θα πρέπει να σταματήσω την χορήγηση λιπασμάτων στο ήμισυ ( ήδη το έχω κάνει ) καθώς δέν έχει και λίγα ο υδρόβιος κηπακος μου!!

Η σωστή λύση στην άλγη δεν είναι τα αλγοφάγα, αλλά ο εντοπισμός της αιτίας στη σωστή ισορροπία ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά των φυτών..

Dimis
03-10-08, 15:15
Μια μετρηση στις παραμετρους του νερου σου θα μας βοηθησει να βγαλουμε μια ακρη με τις αιτιες αλγης,οπως και μια φωτο για να δουμε για ποια αλγη λες.
Παντως αν εχεις 7 ph μην προσπαθεις να το κατεβασεις αλλο απλα βαλε λιγη τυρφη στο τελευταιο σταδιο του φιλτρου σου και θα πεσει στο 6.7-6.9 διοτι αφου εχεις εσωτερικο φιλτρο η ποσοτητα τυρφης που μπορεις να βαλεις ειναι μικρη και δεν μπορει να αλλαξει δραματικα τις παραμετρους του νερου,απλα θα μαλακωσει λιγακι το νερο και αυτο ειναι το ιδανικο για σενα και τους ροδοστομους.

etomis
09-10-08, 09:22
...έβαλα και 2 SAE που αγαπούν και τη τριχοφειή άλγη, παρόλα αυτά σύντομα θα postαρω και τις μετρήσει γιατί σίγουρα η λύση δέν είναι τα αλγοφάγα!!.
Τύρφη υπάρχει ηδη στο εξωτερικό φίλτρο για να μαλακώσει το νερό γιατί οι ροδόστομοι το έχουν ανάγκη!

etomis
14-10-08, 20:13
..και μερικές φωτογραφίες όπως είναι το ενυδρείο σήμερα:)
..και το πρόβλημα που έχω στα φυτά:(

alexinio
14-10-08, 21:41
Πολύ ωραίο το ενυδρείο!
Το φωτιστικό τι λάμπα έχει?Από το water inn το πήρες?

delta66
15-10-08, 01:08
..και μερικές φωτογραφίες όπως είναι το ενυδρείο σήμερα:)
..και το πρόβλημα που έχω στα φυτά:(
Καταρχην δες μηπως εχουν "ληξει" οι λαμπες σου.
Μετα δοκιμασε το εξης : ελλατωνε καθε μερα μια ωρα την φωτοπεριοδο μεχρι να πεσει στις 5 ωρες μονο, αστο ετσι για μια εβδομαδα και μετα ανεβαζε μια ωρα την ημερα μεχρι να ερθεις στις..... (ποσες ωρες τις αναβεις?) 8 ωρες ας πουμε δοκιμαστικα.
Παραλληλα μολις επανελθεις στη κανονικη φωτοπεριοδο, δοκιμασε να προσθετεις σε καθημερινη βαση (πριν αναψουν τα φωτα), flourish excel (http://www.seachem.com/Products/Planted.html) στο 1/3 της προτεινομενης δοσολογιας (δεν εχεις CO2 υποθετω).
εβδομαδιαια δοσολογια (http://www.seachem.com/support/PlantDoseChart.pdf)

ΥΓ και καλιο (potasssium) ριχνε, αν εχουν τρυπες τα φυτα

etomis
15-10-08, 09:45
Πολύ ωραίο το ενυδρείο! Ευχαριστώ
Το φωτιστικό τι λάμπα έχει? Θα κοιτάξω και θα σου πώ. Από το water inn το πήρες? Ναι

Αυτή τη στιγμή έχει φωτοπερίοδο 1 ώρα το πρωί και 7 ώρες το απόγευμα.
Έχω σταματήσει να χορηγώ λιπάσματα πρός το παρόν με τη κανονική δοσολογία.
Καταρχην δες μηπως εχουν "ληξει" οι λαμπες σου. Τι εννοείς?
Μετα δοκιμασε το εξης : ελλατωνε καθε μερα μια ωρα την φωτοπεριοδο μεχρι να πεσει στις 5 ωρες μονο, αστο ετσι για μια εβδομαδα και μετα ανεβαζε μια ωρα την ημερα μεχρι να ερθεις στις..... (ποσες ωρες τις αναβεις?) 8 ωρες ας πουμε δοκιμαστικα.
Παραλληλα μολις επανελθεις στη κανονικη φωτοπεριοδο, δοκιμασε να προσθετεις σε καθημερινη βαση (πριν αναψουν τα φωτα), flourish excel (http://www.seachem.com/Products/Planted.html) στο 1/3 της προτεινομενης δοσολογιας (δεν εχεις CO2 υποθετω).
εβδομαδιαια δοσολογια (http://www.seachem.com/support/PlantDoseChart.pdf)

ΥΓ και καλιο (potasssium) ριχνε, αν εχουν τρυπες τα φυτα

CO2 δέν έχω και δέν προβλέπω να έχω.

panospkk
15-10-08, 10:45
Ρίξε μια ματιά κι εδώ. Εμένα με βοήθησε πολύ. Πίστεψέμε είχε γεμίσει όλο το ενυδρείο μου με άλγη. Έβλεπες ένα σκούρο πράσινο νερό και τίποτα άλλο. Μην αγχώνεσαι http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/NewTank.htm

etomis
15-10-08, 11:09
Ρίξε μια ματιά κι εδώ. Εμένα με βοήθησε πολύ. Πίστεψέμε είχε γεμίσει όλο το ενυδρείο μου με άλγη. Έβλεπες ένα σκούρο πράσινο νερό και τίποτα άλλο. Μην αγχώνεσαι http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/NewTank.htm

Διαβάζωντας το συγκεκριμένο άρ8ρο κατάλαβα τι πρέπει να κάνω και περίπου απο πού οφείλεται...μεγάλη φωτοπερίοδος, βαρύ θπόστρωμα σε θρεπρικά και λίγο παραπάνω χρήση απο το κανονικό σε λίπανση.

Ο χρόνος και η περιποίηση είναι ο καλύτερος γιατρός ..νομίζω;)

delta66
15-10-08, 12:06
- Δεν ειναι πολλες οι ωρες που τις αναβεις, κακο ειναι οτι τις αναβεις σπαστα.
Τα φυτα τρελαινονται, αρχιζουν το πρωι να φωτοσυνθετουν και τα κοβεις.

- Η παντελης ελλειψη λιπασματων δεν ειναι πανακεια.
Αν δεν τρεφονται τα φυτα δεν αναπτυσονται, και στη θεση τους αναπτυσονται οι αλγες (γι'αυτο σου προτεινα το excel).
Τα περισσια θρεπτικα παλι τα εκμεταλευονται οι αλγες.
Πρεπει να βρεις το σημειο ισορροπιας.

- CO2 αν δεν βαλεις πολυ δυσκολα φυτα και γρασιδια, καλα κανεις και δεν βαζεις.

- Το καθε ειδος λαμπας εχει συγκεκριμενες ωρες ζωης, μετα φωτιζει μεν, αλλα λαθος και ευνοουνται και παλι οι αλγες.

- Το πειραμα που σου λεω, ετυχε και πετυχε σε μενα το καλοκαιρι.
Λογο τοποθετησης ανακλαστηρα ειχε αρχισει τριχοειδης, την ιδια περιοδο θα εφευγα διακοπες (μια εβδομαδα)
Δεν θα εβαζα τροφη και λιπασματα και αρχισα μια "αποτοξινωση" φωτος, την εβδομαδα πριν φυγω.
Κατεβαζα τις ωρες μια-μια ετσι ωστε οταν λειπω να ειναι 4 ωρες η φωτοπεριοδος (απο 8 )
Θα κερδιζα και απο θεμα εξατμισης λογω θερμοκρασιας λαμπων και θα "επεφτε" και η ορεξη των ψαριων.
Αποτελεσμα : γυρισα μετα απο 1 εβδομαδα και ολα ηταν καλυτερα απο οτι οταν εφυγα και η αλγη ειχε εξαφανιστει. ;)

panospkk
15-10-08, 13:34
εγώ σκέπασα με μια κουβέρτα το ενυδρείο (δεν είχα φυτα) και έβγαλα και την παροχή οξυγόνου. Σε 3-4 ημέρες είδα να εξασθενεί η άλγη. Η καλή λειτουργεία του ενυδρείου οφείλεται σε πολλές παραμέτρους και αυτό είναι που το κάνει τόσο μαγικό.

delta66
15-10-08, 14:10
εγώ σκέπασα με μια κουβέρτα το ενυδρείο (δεν είχα φυτα) και έβγαλα και την παροχή οξυγόνου. Σε 3-4 ημέρες είδα να εξασθενεί η άλγη. Η καλή λειτουργεία του ενυδρείου οφείλεται σε πολλές παραμέτρους και αυτό είναι που το κάνει τόσο μαγικό.
Η συσκευη οξυγονου γιατι υπηρχε εξ'αρχης?
Οσο υπαρχει φως τα φυτα φωτοσυνθετουν και παραγουν οξυγονο τα ιδια.
Οταν το σκεπασες μπορει να χρειαζοταν η αεραντλια λογω πιθανης ελλειψης οξυγονου.
Αν εχεις ομως, ακομα και ελαφρα αναταραξη στην επιφανεια του νερου απο την εξοδο του φιλτρο θα ηταν αρκετη, ακομα και τη νυχτα, για την παραγωγη οξυγονου.
Απο την αλλη, με τη χρηση "μπουρμπυληθρας" :D χανεις διοξειδιο, που το χρειαζονται τα φυτα.

Εδω μπορεις να υπολογισεις τα επιπεδα του CO2 και κατ'επεκταση και του οξυγονου. http://atlas.csd.net/~cgadd/aqua/art_plant_co2chart.htm (http://atlas.csd.net/%7Ecgadd/aqua/art_plant_co2chart.htm)

etomis
15-10-08, 17:07
Απο ότι καταλαβαίνω η ποιο "ένοχη" αιτία είναι η "υψηλή" φωτοσύνθεση.

Το Spray bar καλώς υπάρχει κοντά στην επιφάνεια νομίζω για να κάνει και μια ελαφριά ανατάραξη για να υπάρχει και λίγο οξυγόνο.

Το ενυδρείο δέν ξέρω αν το έχω αναφέρει η αν το έχετε προσέξει είναι πολύ καινούργιο ...ξεκίνησε στις 28/08/2008 ~ 2 μήνες παρα κάτι.

Δέν το έχω παρουσιάσει κανονικά, συντόμως και όταν σταθεροποιηθεί ;) θα γίνει και αυτό...είναι το δεύτερο μου, μέσα σε 6 μήνες και το καμαρώνω!!:smt045

delta66
16-10-08, 01:15
Απο ότι καταλαβαίνω η ποιο "ένοχη" αιτία είναι η "υψηλή" φωτοσύνθεση.....
ενοχη για ποιο πραγμα? :rolleyes:

etomis
16-10-08, 08:25
...για την δημιουργία πλεονάζουσας άλγης (τριχεοειδής)

xontros
16-10-08, 11:49
Μάλλον τα'χεις μπερδέψει κάπως.. :smt101

Φωτοσύνθεση = τα φυτά καταναλώνουν τα θρεπτικά συστατικά = δεν εμφανίζεται άλγη.. ;)

Άλγη έχεις όταν κάποιο από τα θρεπτικά συστατικά (νιτρικά, φωσφορικά, σίδηρος, ή και το φως) είναι περισσότερο από αυτό που χρησιμοποιούν τα φυτά, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε περίσσεια και να το χρησιμοποιεί η άλγη.. ;)

etomis
16-10-08, 12:06
ναι η αλήθεια είναι οτι δέν έχω καταλάβει απόλυτα αλλά διαβάζοντας όμως κάποιες απο τις προηγούμενες απνατήσεις ένοχο είναι το φώς και θα πρέπει να μειωθεί η φωτοπερίοδος άρα και η φωτοσύνθεση.

Το φώς δεν διευκολυνει να μη π΄καλύτερα είναι απαραίτητο για την φωτοσύνθεση?

Αυτό που καταλαβαίνω είναι οτι υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά για τα φυτά που δέν προλαβαίνουν να καταναλώσουν γιατί "διευκολύνονται" -"βοηθίούνται", θα έλεγα κατα πολύ με το φώς, οπότε περισσέυουν και μερικα θρεπτικά συστατικά τα οποία δημιουργούν την άλγη...διορθώστε με αν κατάλαβα λάθος.

Ακόμα και τώρα που έχω αυτό το προβληματάκι ;) (και ελπίζω να λυθεί συντόμως) το χαίρομαι το συγκεκριμένο ενυδρείο πάρα πολύ

..αλήθεια πώς σας φαίνεται :?:

xontros
16-10-08, 12:38
Σου έγραφα και παραπάνω ότι για να δώσει κανείς συγκεκριμένη απάντηση για τις πιθανές αιτίες ανάπτυξης άλγης, θα πρέπει να έχει μια πλήρη εικόνα του ενυδρείου (το τι χρειάζεται στο γράφω αναλυτικά παραπάνω).. ;)

Αντίστοιχα, για το "πώς σας φαίνεται", πάλι χρειάζεται μια πλήρης παρουσίαση, σύμφωνα με αυτά εδώ:
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=14299
καθώς δεν είναι μόνο το "αισθητικό" κομμάτι, aquascaping κλπ, αλλά και οι επιλογές ψαριών, σε συνδυασμό και με τις παραμέτρους του νερού..

Σίγουρα, ένα φυτεμένο ποτέ δεν είναι στην τελική του μορφή, πάντα θα γίνονται αλλαγές και βελτιώσεις.. Αλλά μία πλήρης παρουσίαση βοηθάει στο να εντοπιστούν λάθη και παραλείψεις, όπως επίσης στο να υπάρχει σαν reference, για κάθε ερώτηση και απορία (όπως με την άλγη καλή ώρα..) ;)

delta66
16-10-08, 19:16
ναι η αλήθεια είναι οτι δέν έχω καταλάβει απόλυτα αλλά διαβάζοντας όμως κάποιες απο τις προηγούμενες απνατήσεις ένοχο είναι το φώς και θα πρέπει να μειωθεί η φωτοπερίοδος άρα και η φωτοσύνθεση.

Το φώς δεν διευκολυνει να μη π΄καλύτερα είναι απαραίτητο για την φωτοσύνθεση?.....
Οχι ακριβως.
Τα φυτα δεν φωτοσυνθετουν συνεχως οση ωρα ειναι αναμενες οι λαμπες.
Καποτε σταματουν.
Αν εχουμε 24 ωρες τα φωτα ανοιχτα θα φωτοσυνθετουν τα φυτα συνεχεια?
Μετα τις 8-9 ωρες τα φυτα σταματουν να φωτοσυνθετουν (συνεπως να καταναλωνουν θρεπτικα και να αναπτυσονται) και απο κει και μετα, το φως το εκμεταλευεται η αλγη καταναλωνει τα θρεπτικα (αν υπαρχουν) και αναπτυσεται.

Συμπερασμα περισσιο φως και ταυτοχρονο περισσια θρεπτικα, ισιον αναπτυξη αλγης.

Το θεμα του οξυγονου και του διοξειδιου στο ενυδρειο ειναι αλλο, αλλα συνεξαρτομενο απο τα παραπανω.
Οξυγονο : αναγκαιο για την "αναπνοη" των ψαριων / περισσιο οξυγονο κακο για τα φυτα.
Διοξειδιο : αναγκαιο για "τροφη" των φυτων / περισσιο διοξειδιο κακο για τα ψαρια.

Καταλαβαινεις οτι χρειαζεται μια ισορροπια, που ενω στη φυση υπαρχει σε σημεια (οχι παντου) που ευνοουν την επιβιωση συγκεκριμενης πανιδας και χλωριδας, εμεις παμε να δημιουργησουμε αυτα τα σημεια μεσα στο ενυδρειο μας.

ΥΓ Περισσιο οξυγονο μπορει να δινει η αεραντλια στο ενυδρειο. Η αναταραξη της επιφανειας απο την εξοδο του φιλτρου συνηθως αρκει.
Αν δουμε τα ψαρια να ανεβαινουν συχνα στην επιφανεια για να παρουν οξυγονο (και δεν ειναι λαβυρινθοψαρα που ειναι φυσιολογικο ή καποια αλλα ψαρια που το κανουν σπανια για να διευκολυνουν την χωνεψη τους οπως τα cory) σημαινει ελλειψη οξυγονου, και οτι χρειαζομαστε περισσοτερη αναταραξη ή αεραντλια.
Παραλληλα με την περισσια "εισαγωγη" οξυγονου με αεραντλια κλπ "διωχνουμε" το διοξειδιο με τα επακολουθα που ανεφερα.
Απο την αλλη, η ανεξελεγκτη "εισαγωγη" διοξειδιου ειτε με μπουκαλα CO2 ειτε με diy μπουκαλα (ζαχαρη-μαγια) μπορει να φερει τη δηλητηριαση των ψαριων.

etomis
16-10-08, 20:28
Νομίζω η παραπάνω εξήγηση ήταν άκρως επιστημονική!:)
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες!!

etomis
21-10-08, 13:17
Επανέρχομαι με το συγκεκριμένο Post, αλλά αυτή τη φορά με λίγο διαφορετικό θέμα (σχετικό όμως και σημαντικό) και ελπίζω να υπάρξει κατανόηση, αλλά και συμβουλές πολύτιμες.

Αρχικά το συγκεκριμένο ενυδρείο (60lt), αγοράστηκε για να γίνει ένας μικρός κηπάκος (προς τα εκέι βαδίζει σιγά σιγά) και όπως λέει και ο τίτλος του ο μετέπειτα προβληματισμός ήταν ποιο θα ήταν το είδος που θα φιλοξενήσει.

Ο προσανατολισμός ήταν σε κοπαδάκι, η επιλογή είχε γίνει -ροδόστομοι- αλλά απο τις απαντήσεις πολλών φίλων στο post αλλά και απο αυτό που βλέπω απο τη συμπεριφορά τους στο κολύμπι τους ειναι οτι αυτά τα 20 επιπλέον εκατοστά ( τουλάχιστον 80 εκατοστά μήκος ήταν η συμβουλή) χρειάζονται για τους ροδόστομους.

Μεγάλη η εισαγωγή μου αλλά και το εγχείρημα θα είναι μεγάλο αν μπορεί και πρέπει να γίνει, οπότε θα ήθελα συμβουλές.

1) Υπάρχει ήδη ένα ενυδρέιο 80 λτ που φιλοξενεί 5 tiger barbs kai 7 αρλεκίνους μαζί με ένα tinfoil ( αυτό έχει μείνει κληρονομιά, το πρώτο ψαράκι που αγόρασα).

2) Υπάρχει ένα ακόμα 60 λτ που φιλοξενεί 2 ραμιρεζι και

3) υπάρχει και το εν λόγω 60 λτ που έχει 10 ροδόστομους.

Η σκέψη η δική μου είναι η εξής για να ικανοποιηθεί και -τουλάχιστον- η συνθήκη που θέλει τους ροδόστομους σε ενυδρείο μήκους τουλάχιστον 80 cm: μπορούν οι ροδόστομοι να φιλοξενηθούν στο ενυδρείο 1 και οι αρλεκίνοι απο το 1 να πάνε στο ενυδρείο 3? (Το ενυδρείο 1 και 3 έχουν πολύ κοντινές παραμέτρους. PH 6,8)

Αν απο τα παραπάνω μπορείτε να προτείνετε κάποια άλλη "μετακόμιση" έτσι ώστε ο συνδυασμός από τα ψαράκια να είναι βιώσιμος πείτε την.

Τώρα αν πάλι αυτό που σκέφτομαι είναι απαγορευτικό η δέν πρέπει σε καμία περίπτωση να συμβεί εκφράστε το ελέυθερα, γιατί το "λάθος" μου το γνωρίζω ήδη.
Παρουσίαση και στοιχεία για το ενυδρείο μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=27531

(Η μετακόμιση που ανέφερα ποιο πάνω έγινε και η "ευθύνη" μου αν έχω κάνει λάθος είναι αποκλειστική)