Επιστροφή στο Forum : Ερώτηση:TANGANYIKA
Γεια σας παιδιά.Έχω μερικές απορίες περι του στρωσίματος καταρχάς στο 120λιτρο μου που θα φιλοξενίσει neolamprologus multifasciatus.Να σας ομολογήσω πως πρώτη φορά στην ζωή μου νιώθω τόσο σύγουρος γι'αυτό που θελω να κάνω και σας ζητώ μια ΜΕΓΑΛΗ συγνώμη για την αναστάτωση που σας έχω διμηουργήσει αλλά και τις ώρες που σας σπαταλούσα κάνοντάς σας ερωτήσεις ηλίθιες.Ενα μεγάλο ευχαριστώ ιδιαίτερα στον Πάνο στον Χοντρό και στον Alexinio που με βοήθησαν πολυ.
Θα ακολουθήσω την τακτική του Χοντρού και θα κάνω ένα βήμα την φορα.Λοιπόν ας μπω στο θέμα:Για το στρωσιμο του ενυδρείο θα χρειαστώ εκτός απο αμμωνία και βακτηρια(έχω αγοράσει βακτήρια της sera και δεν ξέρω αν αξίζουν).Απο test να πάρω το σετ γιατί δεν συμφέρει να τα πέρνω μεμονομένα.Για background τώρα επειδή έβαψα το μέρος που θα μπει το ενυδρείο σκούρο μπλε (Πέλαγος) δεν ξέρω αν θα κάνει καλό background επειδή θα απέχει απο τον τοιχο 3εκ. σχεδόν δεν ξέρω αν χρειάζεται να βάλω αφίσα και ποιανου χρώματος(να ενημερώσω πως το δωμάτιο μου βάφτηκε έτσι για το ενυδρείο περισσότερο).Βρήκα τελικά σαλιγγαροκάβουκα(ας είναι καλά η γιαγιά μου).Άμμο θα βάλω ανοιχτόχρωμη ασβεστολιθική ενώ δεν ξέρω πόσα κιλλά πρέπει να βάλω.Απο πέτρες δεν βρίσκω μέχρι στιγμής γκριζοπές(κυβικές ή στρόγγυλες) αλλά αν πάω καμμια μέρα για ψάρεμα στο Αλεποχώρι θα προσπαθήσω να βρω μερικές αλλιώς θα αγοράσω ή θα πάω σε κανένα ποτάμι.Αυτά.Λοιπόν καλλό Χειμώνα και θα επανέλθω με περισσότερες ερωτήσεις.
Υ.Γ: Η βάση θα είναι μια μεταλική singer(απο μια ραπτομηχανή)αλλα δεν ξέρω τι ξύλο να βάλω ώστε να πατάει το ενυδρείο και να μην υπάρχει προβλαμα να πέσει αλλά και αν χρειάζεται καμμια ενυσχηση.Αν δεν καταλαβαίνετε πειτε μου να σας βάλω φωτογραφία.
water polo
08-09-08, 14:18
καλη επιτυχια στο ενυδρειο. Θα προσπαθησω να απντησω σε καποια ερωτηματα σου.
Θα ηταν καλο κ ανεξοδο να παρεις απο ενα στρωμενο ενυδρειο νερο κτλ κ να το βαλεις στο δικο σου, ετσι ωστε να γλιτωσεις λεφτα.
Θα χρειαστεις περιπου 20 κιλα αμμο τουλαχιστον, αλλα θα δεις κ εσυ. Υπολογιζε τουλαχιστον 5 εκατ να ειναι η αμμος.
Πετρες δε θα χρειαστεις πολλες, σαλιγκαρια θα χρειαστεις κ μερικα φυτα, εσυ θα το κανονισεις αυτο.
Καλο ειναι πισω να βαλεις σκουρο χαρτονι ή μαυρο.
Αναμεσα στο ενυδρειο σου κ τη βαση να βαλεις φελιζολ.
Σε ευχαριστώ water polo.Το φελιζόλ νόμιζα πως έπρεπε να το βάλω ανάμεσα στο οριζόντιο τζάμι και στο χαλικι αλλά τελικά έκανα λάθος.Όσο για το στρώσιμο δεν βρίσκω κανέναν να είναι κοντά για να πάρω μπόλι.
Απο φυτά έχω διαλέξει να βάλω βαλισνερία ωστε να κρίβει τον θερμοστάτη αλλά και τους σωλήνες του φίλτρου.
Εύχομαι καλό ξεκίνημα φίλε westie! Και χαίρομαι πολύ που καταστάλλαξες τελικά και προχωράς βήμα βήμα!
Να απαντήσω λοιπόν κι εγώ με τη σειρά:
1. Για το στρώσιμο δε χρειάζεσαι βακτήρια! Βακτήρια υπάρχουν και στην ατμόσφαιρα, και εφόσον υπάρχει αμμωνία στο ενυδρείο σου, σιγά σιγά θα εγκατασταθούν αποικίες βακτηριδίων στο φίλτρο κυρίως, αλλά και σε κάθε επιφάνεια (τζάμια, πέτρες, κ.τ.λ.) Με τα σκευάσματα του εμπορίου (π.χ. sera nitrivec που έχεις), ρίχνεις κάποια βακτήρια στο ενυδρείο, με αποτέλεσμα να επιταχύνεις τη διαδικασία.. Το ίδιο μπορείς να κάνεις παίρνοντας υλικό από κάποιο παλιό σου φίλτρο και "στίβοντάς" το στο νερό του καινούριου ενυδρείου, ώστε να αδειάσει λίγη μπίχλα (αυτή η μπίχλα είναι αποικίες βακτηριδίων..
2. Σε ένα ενυδρείο που έστησα στην Κω, ο τοίχος πίσω έχει ένα ωραίο μπλε χρώμα, και ούτε κι εγώ έβαλα background και φαινόταν πολύ ωραίο.. Ξεκίνα το έτσι, λοιπόν, και αν είναι προσθέτεις κάποιο χαρτόνι στη συνέχεια! Τα 3εκ φτάνουν για να καταφέρεις να το περάσεις από πίσω, και να το κολλήσεις με ταινία διπλής όψεος στις γωνίες..
3. Η βάση με τη singer θα είναι πολύ ωραία, παρόλο που χάνεις το πρακτικό ντουλαπάκι από κάτω.. Κρίνοντας από τις έτοιμες βάσεις π.χ. της Juwel, πιστεύω πως κάποιο ξύλο με πάχος τουλάχιστον 1.5-2.0εκ θα είναι αρκετό.. Αρκεί βέβαια να εξασφαλίσεις:
α. ότι είναι σταθερή η βάση της ραπτομηχανής και δεν κουνιέται
β. ότι η επιφάνεια όπου θα πατήσει το ενυδρείο είναι επίπεδη!
4. Πάνω από το ξύλο, καλό είναι να βάλεις κάποιο φελιζόλ και μετά το ενυδρείο, για να εξασφαλίσεις ομοιόμορφη κατανομή της πίεσης..
5. Πριν βάλεις την άμμο.. Καλό είναι να βάλεις ένα κομμάτι φελιζόλ μέσα στο ενυδρείο, και πάνω σε αυτό να βάλεις τις πέτρες σου! Και με άμμο να συμπληρώσεις στη συνέχεια.. Γιατί, οι κιχλίδες σκάβουν πολύ, οπότε αν κάποια πέτρα ακουμπάει πάνω στην άμμο και όχι σταθερά στο φελιζόλ, μπορεί να σκάψουν από κάτω και να σου βρεθεί στον αέρα, να πέσει, και να έχουμε ατυχήματα! Πολλή προσοχή στο στήσιμο, να είναι σταθερά τοποθετημένες οι πέτρες!
6. Για άμμο, προσπάθησε να βρεις αραγωνίτη, που θα σου ανεβάζει σημαντικά και τη σκληρότητα, για να έχεις σωστές συνθήκες στο ενυδρείο! Ακριβώς επειδή σκάβουν πολύ οι κιχλίδες, φρόντισε να έχεις μεγάλο πάχος, δλδ γύρω στα 5εκ.. Ξεκίνα με 15-20 κιλά, και βλέπεις αν θέλει προσθήκη περισσότερης..
Αυτά από μένα, καλή συνέχεια! Περιμένουμε φωτογραφίες από το στήσιμο!
Ευχαριστώ!!!Το στήσιμο θα αρχίσει σε λίγες μέρες μέχρι να μεταφερθουν τα έπιπλα(μετακομίζω σε άλλο δωμάτιο).Πόσα εκ. ξύλο να βάλω σαν βάση για να είναι πιο σταθερό;
Ρίξε μια ματιά κι εδώ:
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/enydreia/5enydreio.htm
(ενυδρείο σε ραπτομηχανή)
Η βάση με τη singer θα είναι πολύ ωραία, παρόλο που χάνεις το πρακτικό ντουλαπάκι από κάτω.. Κρίνοντας από τις έτοιμες βάσεις π.χ. της Juwel, πιστεύω πως κάποιο ξύλο με πάχος τουλάχιστον 1.5-2.0εκ θα είναι αρκετό.. Αρκεί βέβαια να εξασφαλίσεις:
α. ότι είναι σταθερή η βάση της ραπτομηχανής και δεν κουνιέται
β. ότι η επιφάνεια όπου θα πατήσει το ενυδρείο είναι επίπεδη!
Και επίσης, έχει να κάνει και με το τι έχει αυτή τη στιγμή η βάση πάνω της.. Έχει ήδη κάποιο ξύλο? Θα το κρατήσεις? Θα το αντικαταστήσεις?
.Ενα μεγάλο ευχαριστώ ιδιαίτερα στον Πάνο στον Χοντρό και στον Alexinio που με βοήθησαν πολυ.
να εισαι καλα και να προχωρας με προσοχη!! στα ενυδρεια και στη ζωη σου γενικοτερα!!;)
Μαλλον θα το κρατήσω τουλάχιστον μεχρι του χρόνου(εκτός αν βρω καμμοιά καλή προσφορά).Οχι δεν έχει ξύλο πάνω αφού η μηχανή έχει αφερεθεί.
-------------------------
Θα πάω σε λίγο να πάρω αμμωνία.Μπορείτε να μου πείτε δοσολογία για 96λιτρα(πρώτα το 96λιτρο θα στρωσω που είναι και έτοιμο)που έχω μεσα όμως ψάρια;Μαλλον και αυτό για tanganyika θα πάει.Εκπληκτικά ψάρια οι αφικάνες.
dimitris21
09-09-08, 09:51
σε ενυδρείο με ψάρια μέσα, θέλεις να ρίξεις αμμωνία? zwzwzw
Mε μια πολυ μικρή ποσότητα και απευθείας αλλαγή νερού ελπίζω πως θα τα σώσω.Πήγα σε εναν φαρμακοποιό να πάρω αμμωνία και μου λέει πως να την πάρω εγώ και πως δεν βάζει την μύτη του εκεί πέρα.έχει καμμιά περίεργη μυρωδιά ή διμηουργει καμμια ασθένεια;Θα πάω να την πάρω το απογευμα.Μόσο ml θα χρειαστώ;Ευχαριστώ και συγνώμη αμα είπα χαζομαρα
Mε μια πολυ μικρή ποσότητα και απευθείας αλλαγή νερού ελπίζω πως θα τα σώσω.Πήγα σε εναν φαρμακοποιό να πάρω αμμωνία και μου λέει πως να την πάρω εγώ και πως δεν βάζει την μύτη του εκεί πέρα.έχει καμμιά περίεργη μυρωδιά ή διμηουργει καμμια ασθένεια;Θα πάω να την πάρω το απογευμα.Μόσο ml θα χρειαστώ;Ευχαριστώ και συγνώμη αμα είπα χαζομαρα
Άμα βάλεις αμμωνία σε ενυδρείο με ψάρια τα ψάρια θα:smt051...
Το ενυδρείο που τώρα υπάρχουν ψάρια είναι στρωμένο σωστά?Για ποιό λόγο να ρίξεις αμμωνία?Άμα πας για μούλτι μπορεις να στήσεις απευθείας το 96λιτρο που έχει και στρωμένο φίλτρο.Α!Επίσης αντί για αμμωνία μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τροφή.
Η αμμωνία έχει όντως μια περίεργη μυρωδιά που δεν κάνει να την εισπνέουμε οπότε πρέπει να είσαι πολύ προσεχτικος με την χρήση της.
Το 120λιτρο τώρα θα αρχίσεις να το στρώνεις?Αν ναι μπορείς να βάλεις μπόλι από το 96λιτρο για να επιταχύνεις την διαδικασία.
Επίσης αφού στα ψάρια που πας οι πέτρες δεν είναι αναγκαίες μπορείς να μην βάλεις καθόλου και να αποφύγεις και το φελιζόλ.
To 96λιτρο δεν είναι σωστα στημένο και έχει φίλτρο σπόγγου που πήρα το καλοκαίρι(είναι αρκετα μεγάλο όμως).Το 120λιτρο θα αρχίσει να στρώνεται σε 2-3μερες μεχρι να πάρω το 2213 και τον αραγωνήτη και εκείθα μπουν τα μούλτι.Οσο για την βιολογία του 120λιτρου να βάλω μπλε σπόγγο και υαλοβαμβακα ή και τίποτα άλλο;Α Αλεξανδρε.Εκπληκτικό το ενυδρείο σου.
Ακομα μπορω να μεταφέρω τα ψάρια μου απο το 96λιτρο στο 8λιτρο για κανα 2 ευδομάδες μέχρι να κάνω σωστο στρώσιμο(να ξαναρχίσω απ'την αρχή δηλαδή).Το 8λιτρο λειτουργει 4-5μηνες και μετα τον θανατο του μονομάχου είναι μόνο του.
To 96λιτρο τι ψάρια έχει τώρα?Το ποιο λογικό είναι να έχει χαθεί η βιολογίαμετά από τον θάνατο του μονομάχου και είναι πολύ μικρό για να δεχθεί παραπάνω από ένα ψάρι.
Ευχαριστώ και μακαρι να κάνεις και το δικό σουόπως το φαντάζεσαι!
Το 96λιτρο έχει 1 πλέκο και ένα gyrinocheilus aymonieri.Η βιολογία δεν έχει χαθεί αφού ρίχνω τροφή μια φορα στις 5 μέρες και έχω μερικα σαλιγγάρια λαθρομετανάστες απο τα φυτα του Πανου.Καλα θα τα δώσω τα ψάρια και θα κάνω μετά το στρώσιμο.Και μια τελευταια ερώτηση:Πόση αμμωνία πρέπει να ρίξω στο 120λιτρο;Ποια η αναλογία αμμωνίας/λίτρου;
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13656
Aυτό δεν το διάβασες?Αν όχι διάβασε το μέχρι να το μάθεις απέξω!
Πρέπει να φτάσει τα 3mg/l
Θα κάνεις δοκιμές σε ένα 5λιτρο δοχείο βάζωντας σταγόνες και μετρώντας μέχρι να φτάσει τα 3mg/l μετά πολλαπλασιάζεις και βάζεις όσο πρέπει στο ενυδρείο.
Στο 8λιτρο ενυδρείο δεν μπορείς να βάλεις αυτά τα ψάρια κατά την γνώμη μου...Καλύτερα να τα δώσεις ή σε κανέναν γνωστό σου με μεγαλύτερο ενυδρείο κατάλληλο για αυτά ή σε πετσοπ.
Διάβασα στο γη και ύδωρ και είναι 3mg/lt οπότε θα χρειαστώ 360mg αμμωνίας.Αλλά άν αφερέσουμε εφτά εκατοστα πλάτος(άμμου)Χ 1 μετρο είναι κάπου στα 5-6λίτρα και αν αφερέσουμε λοιπά είμαστε κάπου στα 113-114λίτρα οπότε 336mg.Αυτό όμως πως θα το ζηγίσω.Ή να το βάλω σε μπουκάλια μου είναι 1 λίτρο.Αλλά πόσα κιλά είναι το 1 λίτρο;Συγνώμη αν σας μπερδεύω.
Aυτό δεν το διάβασες?Αν όχι διάβασε το μέχρι να το μάθεις απέξω!
Πρέπει να φτάσει τα 3mg/l
Θα κάνεις δοκιμές σε ένα 5λιτρο δοχείο βάζωντας σταγόνες και μετρώντας μέχρι να φτάσει τα 3mg/l μετά πολλαπλασιάζεις και βάζεις όσο πρέπει στο ενυδρείο.
Στο 8λιτρο ενυδρείο δεν μπορείς να βάλεις αυτά τα ψάρια κατά την γνώμη μου...Καλύτερα να τα δώσεις ή σε κανέναν γνωστό σου με μεγαλύτερο ενυδρείο κατάλληλο για αυτά ή σε πετσοπ.
Οταν έγραφες έγραφα!Ναι το διάβασα και έκανα και μερικούς υπολογισμούς
Διάβασα στο γη και ύδωρ και είναι 3mg/lt οπότε θα χρειαστώ 360mg αμμωνίας.Αλλά άν αφερέσουμε εφτά εκατοστα πλάτος(άμμου)Χ 1 μετρο είναι κάπου στα 5-6λίτρα και αν αφερέσουμε λοιπά είμαστε κάπου στα 113-114λίτρα οπότε 336mg.Αυτό όμως πως θα το ζηγίσω.Ή να το βάλω σε μπουκάλια μου είναι 1 λίτρο.Αλλά πόσα κιλά είναι το 1 λίτρο;Συγνώμη αν σας μπερδεύω.
:smt120
Διάβασε το λινκ που σου έδωσα και θα σου λυθούν οι απορίες.
Δεν είναι τόσο μπερδεμένο όσο το γράφεις είναι πολύ πιο απλό!
.Αλλά πόσα κιλά είναι το 1 λίτρο;
Για νερό πάντα μιλώντας 1 λίτρο=1 κιλό... Αλλά καλό θα είναι να το ζυγίσεις με ζυγαριά ακριβείας αλλιώς βρες (πειραματικά) μία αναλογία με σταγόνες(ή ml άμα θες...) Όμως ξανα κάνε τις αφαιρέσεις των λίτρων και προσοχή μην ξεχάσεις κάτι που σου τρώει λίτρα και βάλεις παραπάνω αμμωνία...
Πολυ δύσκολο.Θα πάω μάλλον αυριο το πρωι για φίλτρο και βαλιτσάκι με ολα τα τεστ και θα αρχισει το στρώσιμο.Αν δω πως δεν μπορώ θα πάρω μπολι.Δεν έχω προς το παρών άλλες απορίες.Ευχαριστώ!!!
Δεν καταλαβαίνω γιατί θες να παιδευτείς με το στρώσιμο..
Βάλε πρώτα απ' όλα μπόλι και "βοήθησέ" το.
Μάλλον αυτό θα γίνει.
Χθές αγόρασα την βάση.Είναι μεγάλου πάχουν μήκους 120cm και πλάτους 40εκ.Φελιζόλ που θα βρω;Ακόμα θα βάλω αραγωνίτη γύρω στα 20κιλά.Τα σαλιγγάρια είναι λίγο μικρά οπότε θα τα σπάσω και θα τα ριμάρω για να μην γίνει κανένα ατύχημα.Φίλτρο θα πάρω αλλά δεν μου είναι εύκολο να κατευώ στον Πειραιά ούτε να πάω στο water inn επειδή θα ξαναρχίσουν τα σχολεία.Μήπως μπορούναι να μου τα στείλουν;Ευχαριστώ!!!
Για ποιο ενυδρείο μιλάμε? Δεν είχε εσωτερικό φίλτρο από τη μάνα του?
Γιατί δεν το ξεκινάς με το εσωτερικό, και να προσθέσεις και ένα εξωτερικό για extra φίλτρανση?
To αγόρασα απο τον bandit4 και επειδή είναι κανούρια έκδοση καρφούρ έχει αφερέσει το φίλτρο που ήταν κολιμένο με συλικόνη.Έτσι κι αλλιώς δεν με βιάζει και πολυ.Δεν θέλω να χάνω χώρο και το μόνο μηχανημα μες το νερο θέλω να είναι ο θερμοστάτης.Α και μιλάμε απο εδω και πέρα μονο για το 120λιτρο!!!
Άρα θα αγοράσεις εξωτερικό φίλτρο...πόιο...πότε ?:D
Θα πάρω το 2213 μέσα στην ευδομάδα!!!
Ωραία τότε!
Με το που το αγοράσεις στήνεις το ενυδρείο το βάζεις σε λειτουργεία και αρχίζεις και το στρώνεις...
Με το που στρώσει βάζεις τα πρώτα ψάρια....
Απλά τα πράγματα!
Συγνώμη για την καθηστέρηση αλλά έπαιζα counter σε ενα internet caffe!!!Αυτό που είπες Αλεξανδρε είναι αυτονόητο!!!Με το μπόλι θα πάρει πολυ λιγότερο αλλά θα είναι πολύ ενδιαφέρον το στρώσιμο με αμμωνία!
Την πηρα την αμμωνία.Είναι σε ενα δοχείο 1 λιτρου.Είπε ο φαρμακοποιος πως δεν πρέπει να εισπνεύσω γιατί είναι άκρως επικύνδηνη αλλά και πως πρέπει να την χρησιμοποιήσω καλύτερα σε ανοιχτους χώρους οπότε θα έχω όλα τα μπατζούρια και τα παραθυρα το σπιτιού ανοιχτα.Οσο για φελιζολ ελπίζω να βρω στο πρακτικερ(μάλλον θα βρώ).Θα πάρω και τα τεστ(τι εταιρία μου προτείνεται;) και το φίλτρο και θα είμαι έτοιμος!!!
Την πηρα την αμμωνία.Είναι σε ενα δοχείο 1 λιτρου.Είπε ο φαρμακοποιος πως δεν πρέπει να εισπνεύσω γιατί είναι άκρως επικύνδηνη αλλά και πως πρέπει να την χρησιμοποιήσω καλύτερα σε ανοιχτους χώρους οπότε θα έχω όλα τα μπατζούρια και τα παραθυρα το σπιτιού ανοιχτα.Οσο για φελιζολ ελπίζω να βρω στο πρακτικερ(μάλλον θα βρώ).Θα πάρω και τα τεστ(τι εταιρία μου προτείνεται;) και το φίλτρο και θα είμαι έτοιμος!!!
Τί θα την κάνεις τόση αμμωνία; Εγώ για να στρώσω το Lido 120λιτρα απο ένα μικρό μπουκαλάκι 50cc δεν χρησιμοποίησα ούτε την μισή. Τώρα εσύ με 1 κιλό αμμωνία τί θα στρώσεις;
Moutralewn
11-09-08, 11:24
Φελιζόλ μπορείς να βρεις σε όλα τα καταστήματα με οικοδομικά είδη (θεωρώ ότι θα έχει καί το Praktiker). Κοίτα να πάρεις το πεπιεσμένο φελιζόλ (που συνήθως είναι πράσινου ή μπλε χρώματος) και λέγεται ντάου (daw) και όχι το απλό (το άσπρο).
Eυχαριστώ.Οσο για την αμμωνία κάτι θα την κάνω.Δεν του ζήτησα ακριβής ποσότητα και μου έβαλε 1 λίτρο.Θα πάω σήμερα στο Αιγάλεω για φακούς επαφής και θα πεταχτώ και απο το πετ-μπουμ για τροφή τυ σκύλου μου.Μπορείτε να μου πείτε πια είναι τα βασικά τεστ να πάρω αλλά και μια άποψη για το φίλτρο serafil 600?
Moutralewn
11-09-08, 11:39
Τα βασικά υγρά τεστ που πρέπει να πάρεις είναι για αμμωνία, pH, GH και KH.
Στο τεστ pH πρόσεξε το εξής: Κάποιες εταιρίες (π.χ. API) βγάζουν τεστ για χαμηλό ph (μετράει μέχρι 7,4) και τεστ για υψηλό pH (μετράει απο 7,4 και πάνω).
Οπότε πριν αγοράσεις φρόντισε να δεις πάνω στο κουτί το εύρος τιμών που μετράει το εκάστοτε τεστ.
μια άποψη για το φίλτρο serafil 600?
Mπορείτε να μου πείτε πόσο κοστίζουν τα εξής:18 κιλά αμμο ή αραγωνίτη-neolamprologus multifasciatus(τεμάχιο).
dimitris21
11-09-08, 14:10
τα βασικά τεστ είναι αμμωνία, ΝΟ2 και ΝΟ3. όλα τα άλλα είναι για δεύτερη φάση και κατ' ανάγκη.
Συμφέρει να τα πάρω μεμονομένα ή να τα πάρω ολα μαζί σετ;
Καλημέρα westie (τελικά το όνομά σου ποιό είναι?)..
Εγώ συμφωνώ με το πλήρες στρώσιμο.. Ενδιαφέρουσα εμπειρία.. Βέβαια, προσθέτοντας και λίγο "μπόλι", δεν αλλάζει κάτι ιδιαίτερο.. Απλά επιταχύνεται η διαδικασία.. Πάλι μπορείς να βάλεις αμμωνία και να τη δεις να γίνεται νιτρώδη και μετά νιτρικά.. Απλά θα προυπάρχουν κάποια βακτήρια στο φίλτρο, που θα πολλαπλασιαστούν για να μετατρέψουν την αμμωνία που θα ρίξεις, και δε θα περιμένεις να εγκατασταθούν εντελώς νέες αποικίες.. Δική σου επιλογή πάντα..
Για τα τεστ τώρα.. Για το στρώσιμο θα χρειαστείς NH3, NO2 και ΝΟ3.. GH εν γένει το χρειάζεται κανείς μόνο αν θέλει να παιράξει (σκληρύνει ή μαλακώσει) το νερό της βρύσης.. Μπορείς να πάρεις το τεστ, για να δεις πόσο ανεβαίνει το GH λόγω των ασβεστολιθικών (άμμος, πέτρες) που θα έχεις στο ενυδρείο, αλλά αν δεν πρόκειται να προσθέτεις π.χ. άλατα, δεν είναι top priority.. ΚΗ περισσότερο μας ενδιαφέρει στα φυτεμένα, το ίδιο και το pH, όπου με χρήση του πίνακα μπορούμε να υπολογίζουμε CO2.. Στην περίπτωση του ταγκανίκα, ισχύει ότι και για το GH..
Αν θέλεις για pH, εγώ θα πρότεινα pH μετρο χειρός, ηλεκτρονικό, που σου δίνει σημαντικά μεγαλύτερη ακρίβεια, και θα μπορείς να το χρησιμοποιείς και για το φυτεμένο σου.. Ρίξε μια ματιά στις αγγελίες, κάποιος αν θυμάμαι καλά έφερνε..
Τέλος, σετάκι έχω δει μόνο της sera, αλλά δε θα τα πρότεινα ως ιδιαίτερα αξιόπιστα.. Μάλλον μεμονωμένα συμφέρει να τα πάρεις.. Και για να μη σου φανεί κάπως, παίρνεις πρώτα τα ΝΗ3, ΝΟ2, ΝΟ3, και σιγά σιγά παίρνεις και τα υπόλοιπα..
Φυτεμένο δεν υπάρχει περίπτωση να κρατήσω.Τα σημείωσα τα τεστ θα τα πάρω.Το 96λιτρο ή θα το δώσω ή θα το κάνω και αυτό βιοτοπικό.Το phμετρο χειρός νομίζω πως είναι λυγο ακριβότερο απο ενα 100λιτρο ενυδρείο(αν δεν κάνω λάθος).Μπόλι δεν βρίσκω μεχρι στιγμής αλλά θα ρίξω και απο το 96λιτρο που είναι στρωμένο.Και το σήμαντικότερο:Να προτημίσω το σεραφιλ 900 απο το εχεειμ 2213;Το σεραφιλ εκτός απο οικονομικότερο τρέχει και περισσότερα λίτρα (900) απο το 2213.Τι προτείνεται;
Εγω παντος προτεινω eheim!!!
Και συγκεκριμενα eheim 2215 ;)
Eιναι λίγο out of badget αφού μπορώ να διαθέσω το πολύ 70ευρώ για φιλτρο.Και θέλω να γυριζει πολλες φορες το νερο το σεραφιλ μάλλον είναι μονοδρομος
Φυτεμένο δεν υπάρχει περίπτωση να κρατήσω.Τα σημείωσα τα τεστ θα τα πάρω.Το 96λιτρο ή θα το δώσω ή θα το κάνω και αυτό βιοτοπικό.Το phμετρο χειρός νομίζω πως είναι λυγο ακριβότερο απο ενα 100λιτρο ενυδρείο(αν δεν κάνω λάθος).Μπόλι δεν βρίσκω μεχρι στιγμής αλλά θα ρίξω και απο το 96λιτρο που είναι στρωμένο.Και το σήμαντικότερο:Να προτημίσω το σεραφιλ 900 απο το εχεειμ 2213;Το σεραφιλ εκτός απο οικονομικότερο τρέχει και περισσότερα λίτρα (900) απο το 2213.Τι προτείνεται;
1. To 96άρι δουλεύει τώρα, ή είναι άδειο? Αν δουλεύει, τι πάει να πει "δε βρίσκω μπόλι"? Έχεις καταλάβει για τι μιλάμε?
2. Νομίζω ότι έχεις μια υποχρέωση να κάνεις μια προσπάθεια με το φυτεμένο.. Και όπου βγει.. Τουλάχιστον σε όλα τα παιδιά που σε βοήθησαν να το στήσεις, και κυρίως στον Πάνο που μπήκε στον κόπο να σου στείλει τόσα φυτά!
3. Το pHμετρο (δε μιλάμε για controller.. για pHμετρο χειρός μιλάμε!) εγώ το είχα πάρει γύρω στα 20 ευρώ από ebay (συμπεριλαμβανομένων των εξόδων αποστολής!).. Όσο δηλαδή 2-3 αντίστοιχα υγρά τεστάκια.. Και επαναλαμβάνω.. Κάνε ένα ψαξιματάκι, κάποιος θυμάμαι έφερνε πολλά τέτοια στο Σύλλογο!
Υ.Γ. Και ..καλή σχολική χρονιά!
Mολις τελειώσω το μεγάλο θα δω τι θα κάνω με το μικρό(μάλλον κριμπενσις).
1. To 96άρι δουλεύει τώρα, ή είναι άδειο? Αν δουλεύει, τι πάει να πει "δε βρίσκω μπόλι"? Έχεις καταλάβει για τι μιλάμε?
το κακό είναι οτι δεν έχω κανει μετρήσεις και λόγο οτι έχω μονο δυο ψάρια οι αλλαγές γίνονται κάθε 2η ευδομάδα
2. Νομίζω ότι έχεις μια υποχρέωση να κάνεις μια προσπάθεια με το φυτεμένο.. Και όπου βγει.. Τουλάχιστον σε όλα τα παιδιά που σε βοήθησαν να το στήσεις, και κυρίως στον Πάνο που μπήκε στον κόπο να σου στείλει τόσα φυτά! Θα προσπαθήσω και οτι βγει.Αλλά τα περισσότερα φυτά μάλλον έλιωσαν απο την ζέστη αφού τώρα το μόνο που υπάρχει είναι ένα πράσινο με μικρά ημιστρόγγυλα φύλλα
3. Το pHμετρο (δε μιλάμε για controller.. για pHμετρο χειρός μιλάμε!) εγώ το είχα πάρει γύρω στα 20 ευρώ από ebay (συμπεριλαμβανομένων των εξόδων αποστολής!).. Όσο δηλαδή 2-3 αντίστοιχα υγρά τεστάκια.. Και επαναλαμβάνω.. Κάνε ένα ψαξιματάκι, κάποιος θυμάμαι έφερνε πολλά τέτοια στο Σύλλογο! Μετα το Χειμώνα μπορεί που μάλλον θα εγγραφώ στον σύλλογο
Υ.Γ. Και ..καλή σχολική χρονιά!
ευχαριστώ!!!
Mεταφέρθηκαν σχεδόν ολα τα πράγματα και αύριο θα μεταφερθεί το μεγάλο ενυδρείο στο δωματιο.
Συμερα παω να πάρω το φίλτρο9(σεραφιλ 900) αλλά και τα τεστακια και την άμμο.Μπορώ να κάνω μίξη αραγωνίτη άμμου και αραγωνίτη και να γλυτώσω γύρω στα 20ευρώ αφού έχει ο αραγωνίτης γύρω στα 30ευρώ τα 10κιλά; Φελιζόλ είναι αναγκαστικό να βάλω αφου δεν θα βάλω πολλές πέτρες;Οσο για τα ψάρια θα βάλω απο τώρα αγγελία για να πάρω απο εσας.Αν τα πάρω απο μαγαζί πόσο λέτε να μου κοστίζουν(το ενα);Τζουλι δεν βρίσκω με τα μούλτι θα χάνονται στο 120λιτρο οπότε υπάρχει κανένα ψάρι που μπορώ να συνδιάσω τα μουλτι;
Παιδιά επειδή είναι λίγο επίγων θέλω να μου πείτε τι υλικά να πάρω πχ:Μπλε σφουγγάρι κ.α.
Κατ'αρχήν, θα πρέπει να διαβάσεις καλά αυτό:
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/FilterMat.htm
Από κει και πέρα, έχει να κάνει με το πόσα λεφτά μπορείς να διαθέσεις.. Σαφώς το siporax είναι καλύτερο (και ακριβότερο) από το σφουγγάρι, γιατί έχει μεγαλύτερη επιφάνεια ανά όγκο (m2/lt) όπου μπορούν να εγκατασταθούν αποικίες βακτηριδίων.. Και το σφουγγάρι όμως είναι μια χαρά βιολογικό υλικό, ειδικά στην περίπτωση που το ενυδρείο δε θα έχει μεγάλη ιχθυοφόρτιση.. Κοίτα βέβαια μήπως υπάρχει και κανένα πακέτο "φίλτρο & υλικά" μαζί, που να έρθει φθηνότερα..
Υ.Γ.1. Ας πει και κάποιος πιο έμπειρος για το φελιζόλ.. Εγώ πάντως, καλού κακού θα έβαζα.. Φθηνό είναι, και βρίσκεις οπουδήποτε έχει οικοδομικά υλικά..
Υ.Γ.2. Πάρε το φίλτρο, ξεκίνα και το στρώσιμο, και για τα ψάρια βλέπεις.. One thing at a time..
Πήγα στο πετ αλλά φίλτρο δεν πήρα αφού δεν μου έχεται προτείνει πιο να πάρω(eheim 2213 ή serafil 900).Θα πάω σε άλλο μαγαζί όμως για τεστ γιατί τα μόνα που βρήκα ήταν της σέρα.Θα πάρω μπλε και πράσινο σφουγγάρι αλλά και κεραμικό μακαρόνι.
Tελικά ποιο φίλτρο να βάλω?
Σε λίγο θα το πλύνω και θα του τοποθετήσω το εσωτερικό του 96λιτρου καρφούρ και θα αρχίσω το στρώσιμο(ωστε να μην περιμένο μεχρι να πάρω το φίλτρο).Θα βάλω για αρχή ενα πράσινο σφουγγαρι και ένα μπλε με κεραμικό μακαρόνι.Θα ξαναγυρίσω στην αμμωνία αφού δεν ξέρω πόση να βάλω στα 105 καθαρά λίτρα.Το φυτό(βαλισνερία) να το βάλω απο τώρα ή πιο μετά;
Με την αμμωνία πρέπει να πειραματιστείς.. Ρίχνεις λίγη και μετράς (με το υγρό τεστάκι), και αυξάνεις, μέχρι να πετύχεις την τιμή που σου λέει στις οδηγίες για το στρώσιμο..
Τη βαλισνέρια μπορείς να τη βάλεις από τώρα..
Για το φίλτρο δεν ξέρω να σου πω.. Αυτό που βλέπω είναι ότι το 900 δίνει στις προδιαγραφές του πολύ μεγαλύτερη κυκλοφορία από το 2213, και έχουν και τα 2 κάδο χωρητικότητας 3Lt για υλικά.. Φαίνεται βέβαια ότι για την eheim ακούγονται πολύ καλά λόγια, παρόλα αυτά, εφόσον δε θέλεις να δώσεις τόσα χρήματα, πάρε το φθηνότερο της sera (κάπου πήρε το μάτι μου ότι έρχεται και κομπλέ, με όλα τα υλικά μέσα).. Οπότε, αν υπάρχουν τα υλικά, παρ'το και ξεκίνα το στρώσιμο με αυτό!
Υπόστρωμα και πέτρες και όλα τα σχετικά (φελιζόλ κ.τ.λ.) πήρες? Είσαι κομπλέ?
Tις πέτρες τις έχω.Φελιζόλ έχω βάλει μεσα στο ενυδρείο(το απλο το λευκό) και για έξω θα βάλω το μπλε.Θα πάρω το σερα τελικά αλλά δεν ξέρω αν θα έχει ρυθμιστη ροής γιατί αν δεν έχει την έβαψαν τα ψάρια.
Tις πέτρες τις έχω.Φελιζόλ έχω βάλει μεσα στο ενυδρείο(το απλο το λευκό) και για έξω θα βάλω το μπλε.Θα πάρω το σερα τελικά αλλά δεν ξέρω αν θα έχει ρυθμιστη ροής γιατί αν δεν έχει την έβαψαν τα ψάρια.
Γιατί? Λόγω μεγάλης κυκλοφορίας?
1ον.. γιατί να είναι κακό αυτό?
και 2ον.. τα 900lt/h λέει ότι είναι για μηδενική διαφορά ύψους.. Άρα στην πράξη (αν κάνω λάθος διορθώστε με) θα αποδίδει λιγότερο..
Όταν λες έξω, εννοείς από κάτω, για κατανομή της πίεσης, σωστά?
Υ.Γ. Οπωσδήποτε φωτογραφίες μετά το 1ο γέμισμα!
Υ.Γ. Οπωσδήποτε φωτογραφίες μετά το 1ο γέμισμα! Οποσδήποτε!!!
Αλλά και να μειωθεί η ροή στα 600λ/ω ας πούμε πάλι πολλά δεν θα είναι.Θα ρωτήσω αν έχει ρυθμηστη ροής.Αλλά σε αυτό έχω καταληξει.
Δεν είναι πολλά.. Αν θυμάμαι καλά, το φίλτρο πρέπει νά γυρίζει μίνιμουμ το νερό του ενυδρείου 5 φορές την ώρα! Σε μένα, είναι 400lt/h για 55λίτρα..
Οκ ευχαριστώ!!!Μόλις ανοίξουν τα μαγαζια πάω να πάρω ντάουμ απο ενα μαγαζί με οικοδομικά υλικά.Θα πάω και σε ενα συνοικιακό πετ που κατα'καιρούς φέρνει κριμπς.Αν βρω θα πάρω αφού το 96λιτρο θα το κρατήσω και είναι γεμάτο φυτά(μόνο ένα είδος δυστυχώς).Θα του πάω και εναν gyrinocheilus albino οπότε θα μείνο μόνομε τον αγαπημενο μου πλέκο(αν δεν ήταν αυτός το ενυδρείο θα είχε φυγει).Να βάλω κριμπς;Έχετε να μου προτείνετε κανένα άλλο ψάρι;Αύριο ελπιιζω να βάλω φωτο και απο τα 2 ενυδρεία.
Moutralewn
15-09-08, 15:58
Οκ ευχαριστώ!!!Μόλις ανοίξουν τα μαγαζια πάω να πάρω ντάουμ απο ενα μαγαζί με οικοδομικά υλικά.Θα πάω και σε ενα συνοικιακό πετ που κατα'καιρούς φέρνει κριμπς.Αν βρω θα πάρω αφού το 96λιτρο θα το κρατήσω και είναι γεμάτο φυτά(μόνο ένα είδος δυστυχώς).Θα του πάω και εναν gyrinocheilus albino οπότε θα μείνο μόνομε τον αγαπημενο μου πλέκο(αν δεν ήταν αυτός το ενυδρείο θα είχε φυγει).Να βάλω κριμπς;Έχετε να μου προτείνετε κανένα άλλο ψάρι;Αύριο ελπιιζω να βάλω φωτο και απο τα 2 ενυδρεία.
Αν βάλεις Κριμπς μαζί με κάποιο ψάρι βυθού (στην προκειμένη ο pleco) θα γίνει μάχη, ειδικά όταν τα Κριμπς ζευγαρώσουν.
Θα φάει πολύ ξύλο ο pleco.
Eπίσης, αν μιλάμε για common pleco, θα μεγαλώσει πολύ οπότε θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα.
Καλύτερο είναι να βγάλεις τον pleco και εναλλακτικά θα μπορούσες να βάλεις κάποιο μικρό κοπαδάκι απο μικρά ψάρια (π.χ. cherry barbs) που εκτός των άλλων θα λειτουργούν και ως dither fishes.
Oπότε δεν βάζω κριμπενσις.Κρίμα.Τον πλέκο τον έχω 2 χρόνια και δεν είναι πολύ μεγαλος.Είναι όμως το μεγαλύτερο σε ηλικία ψαρι που είχα ποτέ.Δυστυχώς
Μήν μπλέκεις τα 2 θέματα ρε συ westie.. για να βγάλουμε κάποια στιγμή άκρη με το αφρικάνικο..
Αν θέλεις να μιλήσουμε για το άλλο, άνοιξε καινούριο thread, βάλε καμιά φωτό να δούμε πώς έχει η κατάσταση, κάνε και μία πλήρη περιγραφή, και βλέπουμε εκεί..
πραγματικά έχω βαρεθεί να διαβάζω για αυτό το 96λιτρο !!
Κάνε αυτό που σου είπανε παραπάνω ...
Διαχώρισε επιτέλους τα 2-3 όσα ενυδρεία έχεις ..
Αποφάσισε επιτέλους ΤΙ θες να κάνεις με το καθένα από αυτά και καταστάλαξε εκεί !!!!!!!!
Ανέβασε επιτέλους καμιά φώτο να δούμε και εμείς σε τι στάδιο είσαι για να μπορούμε να εκφέρουμε γνώμη ...
Σταμάτα επιτέλους να μπλέκεις το ένα ποστ με το άλλο και να γίνεται αχταρμάς το Thread ....
Το επιτέλους το είπα ? Επιτέλους ....
Συγχωρέστε με που κάνω εδώ την ερώτησή μου αλλά επειδή πρόκειται για το ίδιο σχεδόν θέμα -αφού ενδιαφέρομαι κι εγώ για Neolamprologus Multifasciatus σε 120λιτρο, θέλοντας ουσιαστικά να μετατρέψω το κοινωνικό φυτεμένο μου σε λίμνη Tanganyika, μου δημιουργήθηκε η εξής απορία παρατηρώντας τις φωτό των ενυδρείων σας.
Τα σαλιγκάρια γιατί τοποθετούνται σ'αυτού του είδους τα ενυδρεία ; Απλώς για να προσφέρουν κρυψώνες στα ψαράκια ή μήπως συμβάλουν στο να κάνουν τις παραμέτρους του νερού καταλληλότερες ;
Ευχαριστώ και συγνώμη που μπήκα σφήνα στη συζήτηση, ίσως όμως η απάντηση να φανεί χρήσιμη και στον φίλο westie.
:smt041
τα αδεια κελυφη σαλιγκαριων γινονται σπιτια-κρυψωνες-φωλιες των ψαριων....
Moutralewn
23-09-08, 11:20
Συγχωρέστε με που κάνω εδώ την ερώτησή μου αλλά επειδή πρόκειται για το ίδιο σχεδόν θέμα -αφού ενδιαφέρομαι κι εγώ για Neolamprologus Multifasciatus σε 120λιτρο, θέλοντας ουσιαστικά να μετατρέψω το κοινωνικό φυτεμένο μου σε λίμνη Tanganiyka, μου δημιουργήθηκε η εξής απορία παρατηρώντας τις φωτό των ενυδρείων σας.
Τα σαλιγκάρια γιατί τοποθετούνται σ'αυτού του είδους τα ενυδρεία ; Απλώς για να προσφέρουν κρυψώνες στα ψαράκια ή μήπως συμβάλουν στο να κάνουν τις παραμέτρους του νερού καταλληλότερες ;
Ευχαριστώ και συγνώμη που μπήκα σφήνα στη συζήτηση, ίσως όμως η απάντηση να φανεί χρήσιμη και στον φίλο westie.
:smt041
Τα κέλυφη απο τα σαλιγκάρια μπαίνουν για να κρύβονται και να κάνουν φωλιές τα ψάρια, μιας και έτσι είναι στο φυσικό τους περιβάλλον.
Τα κέλυφη είναι ζωτικής σημασίας για τα ψάρια και δεν υπάρχει άλλη επιλογή αν θέλουμε να διατηρήσουμε shelldwellers. Πρέπει όπως και δήποτε να υπάρχουν.
Ευχαριστώ και τους δυο για την άμεση απάντηση, να είστε καλά !:smt041
Eπειδή τα μούλτι δεν θέλουν πολλά φυτά και για να μην χαραμίσω την καλή λαμπα του 120λιτρου αλλα μου είναι άχρηστη και η 2η υποδοχή,γίνεται να βάλω τα μούλτι στο 96λιτρο που είναι έτοιμο για να τα φυλοξενήσει;
Και παλι υπενθυμιζω οτι τον τελευταιο καιρο εχουν ξεφυγει πολλοι και βαζουν ψαρια ταγκανικας εστω μικρα εστω shelldwellers (παρ ολα αυτα δεν παυουν να ειναι απο τις επιθετικες κιχλιδες και να χρειαζονται λιτρα), σε μικροτερα ενυδρεια απ οτι πρεπει.
Δηλαδή είναι λίγα τα λίτρα για αυτά τα ψάρια(96λιτρα)?
Μας έχεις μπερδέψει με τα διάφορα ενυδρεία σου.. 90 λίτρα για multi καλά είναι.
Και παλι υπενθυμιζω οτι τον τελευταιο καιρο εχουν ξεφυγει πολλοι και βαζουν ψαρια ταγκανικας εστω μικρα εστω shelldwellers (παρ ολα αυτα δεν παυουν να ειναι απο τις επιθετικες κιχλιδες και να χρειαζονται λιτρα), σε μικροτερα ενυδρεια απ οτι πρεπει.
90 λίτρα για multi καλά είναι.
ωρες ωρες νιωθω σαν να μιλαω σε τοιχους.....
Moutralewn
24-09-08, 14:22
Αρα δεν κανουν ε;
Κάνουν βρεεεεεε.
Προφανώς ο Τόλης λέγοντας λίγα λίτρα εννοεί 40-60.
Προφανώς ο τοίχος είναι πολύ παχύς :D
Moutralewn
24-09-08, 14:53
Προφανώς ο τοίχος είναι πολύ παχύς :D
Μάλλον νομίζετε ότι είναι τοίχος, ενώ δεν είναι. :D:D
Πάντως τα 96 λίτρα (με 80εκ μήκος φαντάζομαι) είναι υπερ-αρκετα για ένα χαρεμάκι (1αρσ. + 2 θυλ) Multies.
Τελικά ανέβασα και αφού επλυνα το 120λιτρο το τοποθέτησα στο δωματιό μου.Βρήκα ενα φίλτρο αχρησιμοποίητο στο κουτί του ουτε στο 1/3της τιμής του και θα πάρω και άμμο.Τελικά τα μουλτι θα μπουν στο 120λιτρο λόγο μικρού όγκου το 96λιτρου.Και για να σας πω και μια αλήθεια δεν μπορώ να συντηρήσω και τα δυο.
Moutralewn
24-09-08, 19:38
Τελικά ανέβασα και αφού επλυνα το 120λιτρο το τοποθέτησα στο δωματιό μου.Βρήκα ενα φίλτρο αχρησιμοποίητο στο κουτί του ουτε στο 1/3της τιμής του και θα πάρω και άμμο.Τελικά τα μουλτι θα μπουν στο 120λιτρο λόγο μικρού όγκου το 96λιτρου.Και για να σας πω και μια αλήθεια δεν μπορώ να συντηρήσω και τα δυο.
Στο 120άρι (1μ μήκος να φανταστώ..;;..) θα μπορέσεις να ξεκινήσεις πάλι με ένα μικρό χαρεμάκι (1m+3f) και σε λίγο καιρό με τις γέννες θα έχεις μία όμορφη αποικία.
Οτιδηποτε κατω απο 100 λίτρα κατα την αρκετη εμπειρια και τη γνωμη μου, και κατα την μεγαλη εμπειρια και τη γνωμη εκατονταδων αλλων ταγκανικοφιλων ανα τον κοσμο, δεν φιλοξενει κιχλιδες ταγκανικας.
Ειδικα αν δεν ειναι πολυ εμπειρος στο θεμα ο χομπιστας.
ok σας ευχαριστώ παιδιά
Συγνώμη αλλά ξέρεται και τιμές για τα μουλτι;
Moutralewn
25-09-08, 08:13
Οτιδηποτε κατω απο 100 λίτρα κατα την αρκετη εμπειρια και τη γνωμη μου, και κατα την μεγαλη εμπειρια και τη γνωμη εκατονταδων αλλων ταγκανικοφιλων ανα τον κοσμο, δεν φιλοξενει κιχλιδες ταγκανικας.
Ειδικα αν δεν ειναι πολυ εμπειρος στο θεμα ο χομπιστας.
Ο λόγος;;
Εννοώ...τί προβλήματα μπορεί να έχει ο χομπύστας;
Μιλάμε πάντα για multies και όχι γενικά για Ταγκανίκα έτσι.
Αν π.χ. μιλούσαμε για occelatus, θα συμφωνούσα μαζί σου.
Ναι μεν μικρό μέγεθος, ναι μεν shelldweller αλλά θέλει τα λίτρα του.
Συγνώμη αλλά ξέρεται και τιμές για τα μουλτι;
Γύρω στα 8-10€ έκαστο κοστίζουν σε μαγαζιά.
Ψάξε απο κάποιον χομπύστα,μιας και τα έχουν αρκετοί.
Ο λογος...
Ειναι πιο ευαισθητες (ολες οι κιχλιδες της λιμνης ταγκανικα) στην ποιοτητα νερου απο τις ξαδερφες τους στη μαλαουι. Αυτο σημαινει απλα οσο περισσοτερα λιτρα τοσο λιγοτερες πιθανοτητες να χειροτερεψει το νερο.
Ειναι εξ ισου επιθετικες (κι ας ειναι μικρες) και εχουν πολυ εντονη περιοχικη συμπεριφορα. Ακομα και σε περιπτωση χαρεμιου οι θηλυκες ειναι πολυ πιθανο να μην χωνευουν η μια την αλλα. Στη πραξη αυτο σημαινει οτι αν κατι παει στραβα, ο κυνηγημενος σ ενα μικρο ενυδρειο δεν θα εχει που να παει (το να μπει σ ενα κελυφος κοντα σε αυτο του κυνηγου δε λεει τιποτα, απλα θα μενει μονιμα κρυμμενος στρεσσαρισμενος μεχρι να ψοφησει). Σε ενα ενυδρειο αρκετα μεγαλο που θα εχει τουλαχιστον δυο διαφορετικες περιοχες με σαλιγκαρια χωρισμενες με πετρες ωστε να μην υπαρχει οπτικη επαφη εχουμε περισσοτερες πιθανοτητες "ειρηνης" - αν μιλαμε για shell dwellers, η δυο περιοχες με πετρες με αρκετα μεγαλο χωρισμα με αμμο αν μιλαμε για τις υπολοιπες κιχλιδες. Σε καθε περιπτωση θελουμε μια μινιμουμ εκταση.
Θα μπορουσα να πω κι αλλα αλλά πιστευω αυτα αρκουν. οσο για τους εμπειρους χομπιστες που προανεφερα, απλα αυτοι συνηθως εχουν κι αλλα ενυδρεια σε περιπτωση που κατι παει στραβα, κι εχουν την εμπειρια να "δουν" προβληματα νωρις και να τα λυσουν.
Moutralewn
25-09-08, 10:27
Ο λογος...
Ειναι πιο ευαισθητες (ολες οι κιχλιδες της λιμνης ταγκανικα) στην ποιοτητα νερου απο τις ξαδερφες τους στη μαλαουι. Αυτο σημαινει απλα οσο περισσοτερα λιτρα τοσο λιγοτερες πιθανοτητες να χειροτερεψει το νερο.
Ειναι εξ ισου επιθετικες (κι ας ειναι μικρες) και εχουν πολυ εντονη περιοχικη συμπεριφορα. Ακομα και σε περιπτωση χαρεμιου οι θηλυκες ειναι πολυ πιθανο να μην χωνευουν η μια την αλλα. Στη πραξη αυτο σημαινει οτι αν κατι παει στραβα, ο κυνηγημενος σ ενα μικρο ενυδρειο δεν θα εχει που να παει (το να μπει σ ενα κελυφος κοντα σε αυτο του κυνηγου δε λεει τιποτα, απλα θα μενει μονιμα κρυμμενος στρεσσαρισμενος μεχρι να ψοφησει). Σε ενα ενυδρειο αρκετα μεγαλο που θα εχει τουλαχιστον δυο διαφορετικες περιοχες με σαλιγκαρια χωρισμενες με πετρες ωστε να μην υπαρχει οπτικη επαφη εχουμε περισσοτερες πιθανοτητες "ειρηνης" - αν μιλαμε για shell dwellers, η δυο περιοχες με πετρες με αρκετα μεγαλο χωρισμα με αμμο αν μιλαμε για τις υπολοιπες κιχλιδες. Σε καθε περιπτωση θελουμε μια μινιμουμ εκταση.
Θα μπορουσα να πω κι αλλα αλλά πιστευω αυτα αρκουν. οσο για τους εμπειρους χομπιστες που προανεφερα, απλα αυτοι συνηθως εχουν κι αλλα ενυδρεια σε περιπτωση που κατι παει στραβα, κι εχουν την εμπειρια να "δουν" προβληματα νωρις και να τα λυσουν.
Συμφωνούμε απόλυτα, Τολή.
Απλώς δεν νομίζω να έχει παρατηρηθεί κάτι τέτοιο σε Multies.
Τουλάχιστον, όσο έχω διαβάσει σε ελληνικά και ξένα fora, δεν έχει αναφερθεί τέτοιου είδους πρόβλημα.
Σε occelatus π.χ. ένας συνχομπύστας με 2 θυληκά και ένα αρσενικό, έκαναν "κόμμα" τα θυληκά και σκότωσαν τον αρσενικό.
Έχω ακούσει παρόμοια περιστατικά καί για brevis.
Για multies όμως ποτέ.
Τα multies δεν ειναι ουτε πιο ειρηνικα ουτε πιο ευγενικα απο τις αλλες - απλως λιγο πιο μικρα.
Απο τροφές τι πρέπει να πάρω;Ή κανουν και τα φυλλαράκια;Για το στρώσιμο γίνεται αντι για αμμωνία να ρίξω τροφή(δισκία) απο τους πλέκο;
Θα χρησιμοποιησω μπολι απο το άλλο μου ενυδρείο.Πολλά είναι 10ευρώ και ψαράκια τόσο μικρά που δεν είναι και τοσο σπάνια ούτε αναπαράγωνται και με μεγάλη δυσκολία.Δηλαδη θα χρειαστώ ενα 40αρι μονο για ψάρια.Ωχ.Δεν επερνα κανα κομμάτι ξυφία καλύτερα;
Κάνουν και οι τροφές για στρώσιμο, ναι.. Ρίξε μια ματιά εδώ:
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/start.htm
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/Ammonia.htm
Με τροφές & μπόλι το έχω δοκιμάσει κι εγώ.. Απλά δεν ξέρω κατά πόσο επαρκεί λίγη τροφή για να δεις μετρήσιμα ΝΟ3 και να βεβαιωθείς ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος.. Η αμμωνία που μου ανέβασαν εμένα οι τροφές ήταν λίγη.. Εγώ είχα βέβαια και φυτά στο ενυδρείο, και κερατόφυλλο αρκετό, και περίμενα έχοντας τροφές και μπόλι να δω ΝΗ4=0 και ΝΟ2=0.. ΝΟ3 δεν είδα ποτέ (πιθανότατα λόγω φυτών..)
Όσο για το κόστος.. Από τη στιγμή που αποφάσισες να ασχοληθείς με τα ενυδρεία, έπρεπε να το έχεις πάρει απόφαση.. :D
Έτσι είναι τα χόμπι.. Δεν υπάρχει τίποτα φθηνό, είτε λέγεται ψάρεμα, είτε μοντελισμός, είτε οτιδήποτε.. :smt108
Moutralewn
25-09-08, 15:48
Πολλά είναι 10ευρώ και ψαράκια τόσο μικρά που δεν είναι και τοσο σπάνια ούτε αναπαράγωνται και με μεγάλη δυσκολία.Δηλαδη θα χρειαστώ ενα 40αρι μονο για ψάρια.Ωχ.Δεν επερνα κανα κομμάτι ξυφία καλύτερα;
Γι'αυτό σου είπα να ψάξεις απο χομπύστες. Υπάρχουν.
...και τα δικά μου είναι πολύ μικρά για να σου έδινα. :(:(
υπάρχουν δεν χρειάζεται να αγοράσεις multi
αφού υπάρχουν τζάμπα γιατί να δίνεις λεφτά?
απλά πες μας όταν θα είσαι έτοιμος και θα σου δώσουμε
Σημερα θα το γεμίσω με νερό.Αμμο δεν έχω πάρει θα υπάρχει κανένα προβλημα να την ρίξω αυριο;Η να το αναβάλω να τα κάνω ολα με τη σειρά;Ευχαριστώ georgtax παρα πολυ
υπομονή
όλα με την σειρά, πάρε αμμο καθάρισε την και μετά βάζεις και νερό.δεν θέλει βιασύνες
Απο αυριο λοιπόν.Μπορείτε να μου πείτε που να βρω άμμο λευκή ή άλλη ασβεστολιθηκη;Να παρω καμμια ανούμπια ή να πάρω βαλισνερία;
Moutralewn
26-09-08, 14:42
Απο αυριο λοιπόν.Μπορείτε να μου πείτε που να βρω άμμο λευκή ή άλλη ασβεστολιθηκη;Να παρω καμμια ανούμπια ή να πάρω βαλισνερία;
Aν δεν τα "σκάσεις" για να πάρεις αραγωνίτη (που είναι και το καλύτερο) τότε πάνε σε κατάστημα με οικοδομικά είδη και πάρε ένα σακί άμμο θαλάσσης.
Είναι περίπου 25 κιλά και στοιχίζει γύρω στα 2-3 € μόνο.
Πάντως εγώ προτείνω αραγωνίτη. Θα το πληρώσεις αρκετά παραπάνω αλλά δεν θα έχεις πρόβλημα με τις παραμέτρους του νερού σου.
Εγώ που τσιγκουνεύτηκα και έβαλα άμμο θαλάσσης, παλεύω να ανεβάσω σκληρότητες και pH.
Απο φυτά πάρε και ανούμπια, και βαλισνέρια.
Αλλά μην το παρακάνεις και σου βγεί φυτεμένο.. :smt073
Αραγωνίτη ποσο λες να μου παει για 15κιλά;Να πάρω άμμο θαλάσσης για κάτω και πίσω(ωστε να μην φαίνεται) και να συμπληρώσω πάνω και μπροστα αραγωνίτη;
Moutralewn
26-09-08, 15:06
Αραγωνίτη ποσο λες να μου παει για 15κιλά;Να πάρω άμμο θαλάσσης για κάτω και πίσω(ωστε να μην φαίνεται) και να συμπληρώσω πάνω και μπροστα αραγωνίτη;
Αν πάρεις αραγωνίτη ο οποίος είναι άσπρος, θα πρέπει να πάρεις και άμμο ενυδρειακή άσπρη για να δέσει καλά χρωματικά.
Ο αραγωνίτης πρέπει να παίζει στα 30 περίπου ευρώ τα 10 κιλά..
H ενυδρειακή άμμος δεν ειναι ασβεστολιθηκή;Αν βάλω και ασβεστολιθηκές πέτρες;
Ανακεφαλαίωση:
- Αραγωνίτης: ασβεστολιθικό υλικό με πολύ καλά αποτελέσματα, ακριβός (αν διαβάσεις στο φόρουμ και άλλα περιστατικά, και σύμφωνα με με το moutralewn, πολλοί είναι αυτοί που τελικά αδειάσανε όλη την άμμο και βάλανε αραγωνίτη.. αν τα μπλέξεις, μισό μισό, θα είναι δύσκολο μετά να παρέμβεις.. οπότε γιατί δε δίνεις από την αρχή κάποια χρήματα να βρεις την ησυχία σου!)
- Άμμος θαλάσσης: ασβεστολιθική συνήθως, φθηνή (από οικοδομικά υλικά)
- Ενυδρειακή άμμος: ουδέτερη, μέτρια τιμή
Ασβεστολιθικές πέτρες: αν έχω καταλάβει καλά, δεν επηρρεάζουν τόσο τα GH,KH και pH όσο η άμμος.. Εξ'άλλου, από διάφορα ντοκιμαντέρ για την ταγκανίκα, και βλέποντας και αντίστοιχα ενυδρεία στις παρουσιάσεις, φαίνεται πως δεν είναι και τόσο απαραίτητες για τα multi, που κυρίως χρησιμοποιούν τα σαλιγγάρια για να κρύβονται..
Moutralewn
26-09-08, 15:23
H ενυδρειακή άμμος δεν ειναι ασβεστολιθηκή;Αν βάλω και ασβεστολιθηκές πέτρες;
Όχι πάντα. Η χαλαζιακή π.χ. δεν είναι ασβεστολιθική.
Για να καταλάβεις έγω με
pH :7.4
GH 13
KH 6
βάζοντας άμμο θαλάσσης και ασβεστολιθικές πέτρες πήρα τις εξής μετρήσεις:
pH :7.8
GH 16
KH 6
Όπως καταλαβαίνεις δεν αρκεί...
..εκτός και αν "παίξεις" παράλληλα με σπασμένο κοράλλι μέσα στο φίλτρο.
Oποτε ασβεστόλιθος.Θα ψάξω να βρω και κάπου αλλου άμμο γιατι 25@ το 10κιλο είναι πολλά.
Μπορεί και να παίζει θέμα και το ph της κάθε περιοχής.Θα μετρησω οταν πάρω τα καινούρια τεστ και θα σου πω
ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι ...
thanasis76
26-09-08, 19:39
ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι ...
ναι ναι....
Λοιπόν αγόρασα τα πάντα(σχεδόν) σήμερα.Πηρα eheim 2213 1λίτρο substract pro τεστ βαλιτσάκι της jbl(θα αγοράσω και τεστ gh που δεν είχε την δευτέρα) 15κιλά λευκή αμμο.Οσο για το κατάστημα πήγα σε ενα εξερετικό με ελάχιστες εξερέσεις.Αυτές οι εξερέσεις αναφερόντουσαν στο στρώσιμο οπου ο πωλητής μου είπε(είσαι πολυ οικολογικός.Τα τσιγάρα που καπνίζουμε,τις καθημερινές μεταφορές με τα αυτοκίνητα,τα δάση που καιμε και 1002 ακομα τι χειρότερο θα είναι να ταλεπωρήσεις ενα χρυσόψαρο αντι να μετρας ολη μέρα πόση αμμωνία με την σύριγγα να ρίξεις).Πείτε μου ρε παιδιά πως στρώσω;Σε λίγο θα το γεμίσω με νερο.Να κάνω απο την αρχή μετρησεις;Τι να ρίξω μέσα(sera nitritek,αμμωνία,αντιχλώριο;);Την αμμο την έπλυνα 15κιλά χρειάστηκα τελικά ασβεστολιθηκή.Μου είπε πως για ανεβάσεις τις τιμές του ph μπορώ να ρίχνω ενα σκευασμα την eheim(νομίζω) και το ανεβάζει.Τα σαλιγγαρια ήταν μικρά και γεματα άμμο.Να τα βράσω(τα βρήκα σε ενα βουνό)ειναι άδεια όμως.Ευχαριστώ αν έχεται να μου πρωσθέσετε τίποτα πείτε μου
Moutralewn
27-09-08, 19:58
Αρχικά στήσε το φίλτρο ως εξής: Θα βάλεις αρχικά Ενυδρειακό υαλοβάμβακα (filter wool), μετά βάλε ενεργό άνθρακα (για μερικές μέρες) προκειμένου να τραβήξει ό,τι "βλαβερό" μπορεί να υπάρχει στο νέο υπόστρωμα και τα κέλυφη. Κατόπιν βάλε υλικά για μηχανικό φιλτράρισμα (σφουγγάρια ή άλλο μηχανικό υλικό) και τέλος βάζεις το βιολογικό υλικό (substrat pro). Αυτά θα μπουν με σειρά είσοδος προς έξοδο. Δηλαδή...
Είσοδος νερού στο φίλτρο απο ενυδρείο
Filter Wool
Εν. άνθρακας (προεραιτικά)
Μηχανικό υλικό
Βιολογικό υλικό
Έξοδος νερού προς ενυδρείο
Την άμμο, την πλένεις καλά και την βάζειςστο ενυδρείο. Τα έλυφη αφού τα καθαρίσεις απο βρώμα κλπ, τα ξεπλένεις καλά, τα βράζεις (όχι πολύ βράσιμο για να μην σου σπάσουν) και τα ρίχνεις μέσα επίσης.
Όσον αφορά το στρώσιμο, είναι καθαρά δικό σου θέμα. Ο καλύτερος τρόπος και πιο σίγουρος είναι με αμμωνία και συνεχείς μετρήσεις. Τώρα, αν θες να ρίξεις μέσα κανα χρυσόψαρο και να στρώσεις ταλαιπωρόντας το και κατόπιν αν τα καταφέρει τελικά και επιζήσει.... τί το κάνεις το ταΐζεις σε καμια γάτα;
Μιας και να το χαρίσεις θα είναι δύσκολο να το δώσεις. Είτε σε χομπύστα, είτε σε μαγαζί.
Είναι καθαρά ηθικό ζήτημα.
Όσον αφορά τις τιμές, θα πρότεινα να μην ρίξεις μέσα ότι χημικό. Δεν ξέρεις τί μπορεί να προκαλέσει και πόσο σταθερότητα θα προσφέρει μιας και μιλάμε για ένα μικρό σύστημα όπου η διατήρηση σταθερότητας είναι δύσκολο.
Προσάρμοσε στο aquascaping σου μερικές ασβεστολιθικές πέτρες και, ανάλογα με τις μετρήσεις, προσθέτεις και λίγο σπασμένο κοράλλι στο φίλτρο και/ή λίγο μαγειρική σόδα για να ανεβάσεις κατά κύριο λόγο το ΚΗ και λίγο ίσως το pH.
thanasis76
27-09-08, 20:16
θα σου πω την γνωμη μου και αν θελεις το κανεις..
εγω το εστρωσα με αμμωνια και εκτος οτι δεν ταλαιπορησα κανενα ψαρακι να ξερεις οτι με την αμμωνια κανεις το τελειο στωσιμο....
απλα θελει υπομονη στον χρονο μεχρι να στρωσει...:D:D
Σήμερα έκανα μέτρηση στο ph και αμμωνία.PH είχα 7.5 με 7.8 και αμμωνία 0,30(κάπου εκεί(ανοιχτο κίτρινο).Έριξα μόνο 6-7 δισκία τροφής για πλέκο δεν έχω ρίξει ακόμα αμμωνία γιατί πρώτον φοβάμαι μην πάθω τίποτα και 2ον να μην βάλω περισσότερη.Το φίλτρο του 96λιτρου εχει μόνο σπόγγο.Να μπολιάσω;Όσο για τον ενεργό ανθρακα τον είχα τοποθετήσει κάτω κατω.Πρέπει αναγκαστικά να τον βγάλω;Θα βάλω φωτο σε λίγο
http://www.eheim.de/eheim/images/faq/FM_2213.JPG
Οι σωλήνες θα καλυφθούν απο βαλισνερίες ή ανούμιες.Κανένα ειδος που να τεροιάζει με μουλτι(εκτος των julido)υπάρχει;Ρωτάω απο τωρα για να τα προπαραγγείλω.Μου αρέσουν και τα occelatus
Στα λιτρα αυτα αυστηρα ενα ειδος.
Δηλαδή δεν μπορώ να βάλω ψάρια που να μένουν σε πέτρες οπως τα τζούλι;Το έχουν κάνει αρκετοί.Τωρα διάβασα πως τα occelatus είναι για κοχύλια και αυτά.Μηπως γι'αυτό το λες;Γιατι σε παλεότερο ποστ μου μου είχες προτείνει συνδιασμό πέτρας με κοχυλιού.Νερο να αλλαζω κάθε μέρα τώρα που το ενυδρείο στρώνει;Τελικά το 2213 ειναι εκπληκτικό και σούπερ αθόρυβο.
Moutralewn
28-09-08, 13:19
Δηλαδή δεν μπορώ να βάλω ψάρια που να μένουν σε πέτρες οπως τα τζούλι;Το έχουν κάνει αρκετοί.Τωρα διάβασα πως τα occelatus είναι για κοχύλια και αυτά.Μηπως γι'αυτό το λες;Γιατι σε παλεότερο ποστ μου μου είχες προτείνει συνδιασμό πέτρας με κοχυλιού.
Στα λίτρα σου δεν μπορείς να βάλεις άλλο είδος. Μόνο τα multies.
Τα occelatus, κατ'εμέ θέλουν 120 λίτρα μόνα τους μιας και είναι άκρως επιθετικά.
Όσον αφορά κάποιο μικρό είδος julido, θα μπορούσες να βάλεις οριακά ένα ζευγάρι μαζί με ένα μικρό χαρεμάκι multies σε 120 λίτρα με 1μ μήκος.
Οπότε μια όμορφη κοινωνία απο multies είναι υπεραρκετή.
Τι γνώμη έχεται για τα Neolamprologuscaudopunctatus? Μόλις τα είδα στο ιντερνετ μου άρεσαν.Μπορείτε να μου πείτε λίγογια το aquascape που θέλουν;Καμμια σύγκρισημε μουλτι?Ευχαριστώ!!!Οσο για τις αλλαγές νερού κατα τη διαρκεια του στρωσίματος.Καθε μέρα το 30%?
δύσκολο ψάρι και ιδιαίτερα για αρχάριους.
και τα 120 λιτ. οριακά για 1 ζευγάρι
δες ΕΔΩ (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=218105#post218105)
είχα επιτυχημένες γέννες αλλά μέχρι μια μέρα που τα πήρε ο αρσενικός και τα κατέστρεψε όλα
δοκίμασε τα multi και δεν θα χάσεις όσοι τα έχουν δοκιμάσει δεν έχασαν.
και τα έχουν ευχαριστηθεί πολύ.σε ένα χρόνο από τώρα θα έχεις μια μεγάλη και όμορφη αποικία
Πριν απο λίγο διάβασα γι'αυτά και το κατάλαβα.Οπότε πάμε με neolamprologus multifasciatus
οικολογικός είσαι ?? καλή φάση .... :D
Με την αμμωνία δεν θα πάθεις τίποτα εκτός και αν πας και βάλεις την μύτη σου μέσα στο μπουκαλάκι ....
με μερικές σταγόνες στο ενυδρείο δεν έπαθε κανείς τίποτα ...
γέμισε το ενυδρείο μέχρι το καπάκι για να μην φαίνεται έτσι άσχημη η στάθμη του νερού .. ίσως έχει και ένδειξη μέχρι που να το γεμίσεις στην γυάλα ...
Δέν νομίζω να έχει ενδειξη αλλα θα το ψιλόσω λίγο ακόμα.Το ενυδρείο εχει καθαρήσει εντελώς το απογευμα αν προλάβω θα βάλω αμμωνία για 100λιτρα.Αμμωνία δεν βάζουν και στους αρση-βαρίστες και στους μποξερς(νομίζω) να μυρίσουν(οχι καθαρή) γιατί κατι παθαίνουν και παίζουν πιο δυνατα;
Aνεβασα την στάθμη ακόμα και δεν φαίνεται σχεδόν.Το ενυδρείο εχει καθαρίσει και το πιο αντιαισθητικό είναι τα χάπια των πλέκο που τα εριξα να παράγω αμμωνία αλλα εχουν απλοθεί στην άμμο.Μπορώ να τα βγάλω(έχουν γίνει σκόνη).Μπορείτε να μου πείτε ποσα(mg) να ρίξω για 100λίτρα νερού(είναι παραπάνω τα καθαρά αλλά καλύτερα να βάλω λιγότερη);Γυρω στα 20mg ειναι καλά;Πως θα τα μετρήσω;Η αμμωνία είναι σε ενα μπουκάλι ειδικό 1 λίτρου.Πως θα καταλάβω πόση έριξα.Υπαρχει κύνδυνος για τα χέρια μήπως πέσει;Αυτά:D
Καλημέρα! Και καλή αρχή με το φρεσκογεμισμένο ενυδρείο! :smt041
Με την αμμωνία θα πρέπει να πειραματιστείς.. Θα χρειαστεί να ρίξεις τόση ώστε να μετράς με το τεστάκι σου NH4=περίπου 3 έως 5mg/lt.. Το πόση, εξαρτάται από την περιεκτικότητα του διαλύματος που αγόρασες.. Μπορείς να ρίξεις μια ματιά τι λέει πάνω? (και θα σου κάνω πράξεις να σου πω ακριβώς..)
Υ.Γ. Αφενός δε χρειάζεται να βουτήξεις τα χέρια σου μέσα, αφεταίρου, δεν πρόκειται να πάθεις τίποτα.. Καλό πλύσιμο μετά τα χέρια σου, και μη φοβάσαι τίποτα..
Λοιπόν: ΑΜΜΩΝΙΑ ΥΔΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΜΑ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ:ΙΣΠΑΝΙΑ
ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ(αυτο πρέπει να σε ενδιαφέρει)NH3 27% - 30% n/w
Xρηση εξωτερική
Να διατηρειται σε καλά κλεισμένα δοχεία κατω των 25βαθμών
Λεει να φωράω και γάντια.Να βάλω μιας χρήσεως χειρουργικά ή κατι πιο χοντρα πλαστικά κίτρινα που είναι για τις χλορίνες;Μάσκα να πάρω(απο εκεί που πουλάν τα λιπάσματα;
Είμαι πηγμένος εδώ, και μπορεί να έχω μπερδέψει τίποτα δεκαδικά.. Αν δεν κάνω λάθος, ξεκίνα με 1ml από το διάλυμα αυτό (μέτρησέ το με σήριγγα, ή με το δοσομετρικό σωλήνα από κάποιο υγρό τεστ που πιθανώς έχεις).. Ρίξ'το στο ενυδρείο, περίμενε μερικά λεπτά να κυκλοφορήσει το νερό και να διαλυθεί, και μέτρα αμμωνία.. Και πες αποτελέσματα..
Δε θέλει ούτε γάντια ούτε τίποτα.. Με λίγη προσοχή δε θα το αγγίξεις καθόλου!
Παντως το μόνο σύγουρο οτι θα ανέβει η πίεση μου κατα την διάρκεια που θα την ρίχνω.Οπότε 1ml.Θα το ρίξω με σύριγγα ωστε να το τραβήξω καλα κι'ολας.Την σύριγγα την πετάω ή μπορώ να την καθαρίσω;
westie δεν ειναι τοσο τοξικη η αμμωνια ωστε να διαβρωσει και το πατωμα του σπιτιου σου....δε πιστευω να εισαι επηρρεασμενος απο τα "alien"...
με λιγη προσοχη ουτε γαντια θελει...ουτε να πεταξεις τη συριγγα...ξεπλυνε την με νερο μετα αλλα να την εχεις τη συγκεκριμενη για αυτη τη χρηση....
Μην την κάνεις τίποτα γι'αρχή.. Μπορεί να χρειαστεί να ρίξεις περισσότερο.. (π.χ. άλλο ένα ml.. εξαρτάται από τα αποτελέσματα της μέτρησης..)
Μετά, την ξεπλένεις και την ξαναχρησιμοποιείς όποτε χρειαστεί!
Υ.Γ. Δε θα πάθεις τίποτα λέμε! Όταν πηγαίνεις τουαλέτα, φοράς γάντια για να μήν έρθεις σε επαφή με την αμμωνία που περιέχουν τα ούρα σου? :D
E δεν πιστευω οτι είναι τόσο τοξικά και να περιέχουν τοσση αμμωνία
Αν και το είχα σκευτεί και είχα συνδυάσει στο νου μου ουρα->ενυδρείο->στρώσιμο.Αλλα είπα ας μην το παω στα ακρα
Τώρα κατάλαβα την χρησιμότητα του καζανακίου για το ψιλο.Ευτυχώς που το τράβαγα τόσσα χρόνια.Ευχαριστώ.Μόλις έμαθα κάτι αρκετά χρήσιμο μετά απο 7ωρες στο σχολείο:D
Αν και το είχα σκευτεί και είχα συνδυάσει στο νου μου ουρα->ενυδρείο->στρώσιμο.Αλλα είπα ας μην το παω στα ακρα
:D:D:D
Τώρα κατάλαβα την χρησιμότητα του καζανακίου για το ψιλο.Ευτυχώς που το τράβαγα τόσσα χρόνια.Ευχαριστώ.Μόλις έμαθα κάτι αρκετά χρήσιμο μετά απο 7ωρες στο σχολείο:D
westie...σε παω!!!:D
Νέες φωτογραφίες μεδιάφανο νερό.http://img101.imageshack.us/img101/1088/dsc00007wb0.jpg
http://img101.imageshack.us/img101/6097/dsc00009km2.jpg
Υ.Γ:Και εγώ σας πάω:D
Με την αμμωνία τι έγινε τελικά? Καλά τα υπολόγισα? :confused:
Θα την ρίξω αυριο ωστε να μην μυρίσει το δωμάτιο.Η δεν υπάρχει περιπτωση να γίνει τίποτα.Μπορώ να ρίξω τώρα χωρίς καμμια συνέπεια;
Θα την ρίξω αυριο ωστε να μην μυρίσει το δωμάτιο.Η δεν υπάρχει περιπτωση να γίνει τίποτα.Μπορώ να ρίξω τώρα χωρίς καμμια συνέπεια;
Ρίξε!
ρι-ξε!!!:smt041 ρι-ξε!!!:smt041
φο-βου-μαι φο-βου-μαι.Και εχω γυμναστήριο και Αγγλικά και μπάσκετ οπότε α-α-αυριο:D
thanasis76
29-09-08, 17:08
φο-βου-μαι φο-βου-μαι.Και εχω γυμναστήριο και Αγγλικά και μπάσκετ οπότε α-α-αυριο:D
βρε δεν παθενεις τιποτα...
ουτε βρομαει ουτε χρειαζεται γαντια και τετοια...
οταν κατουρας φορας γαντια???
κι εγω με αμμωνια το εστρωσα...
Θυμάσαι περιεκτικότητα του διαλύματος αμμωνίας που χρησιμοποίησες και πόσα ml έριχνες και σε πόσα λίτρα νερό?
thanasis76
29-09-08, 17:25
[quote=xontros;293082]Θυμάσαι περιεκτικότητα του διαλύματος αμμωνίας που χρησιμοποίησες και πόσα ml έριχνες και σε πόσα λίτρα νερό?[/quote
την ειχα παρει απο φαρμακιο, μου ειχαν βαλει σε ενα μικρο μπουκαλακι...
μου ειχαν γραψει οτι ειναι 30% περιεκτηκοτητα και μετα απο μετρισεις δεν ξερω σε ml να σου πω αλλα ξερω οτι εριχνα 13 σταγονες σε 360 λιτρα ενυδρειο , υπολογησε 280-300 καθαρα...
ελπιζω να βοηθησα...
πλάκα με κάνεις ???:smt030:smt030:smt030:smt030
westie .... Σε περίπτωση που σε τσιμπήσει σφήκα και δεν έχεις πρόχειρη αμμωνία να βάλεις και επίσης είσαι και μακριά από φαρμακείο για να αγοράσεις ξέρεις τι μπορείς να κάνεις ? κατουράς το τσίμπημα ...
γι΄αυτό χωρίς να βάλεις σκάφανδρο ρίξε την ποσότητα που σου είπαν πάρα πάνω στο ενυδρείο ...
:D:D:D:D:D:D:D:D:D westieee good wines!!!!
Αμμωνία δεν έριξα ακόμη αλλά θα ρίξω σας το υπόσχομαι.Πήρα χθες το σκευασμα της seachem που σας έλεγα και θα έχω ενα ph 9-9.2.Επειδή όμως δυστυχώς εστειλα τον πατερα μου αντι να μου πάρει gh της Α.Ρ.Ι,μου πήρε της eSHa με τα εξής τεστς:NO2,NO3,KH,GH,TH.
Ακόμα σταμάτησα να εμπιστεύομαι και αυτόν μετά απο μια ερώτηση κρίσης που είπα να κάνει ο πατέρας μου στον καταστηματάρχη.Ο καταστηματάρχης απάντησε:Βλέπεις αυτό το ενυδρείο;Είναι 120λίτρα μικτά.Αυτούς τους δίσκους τους εχω 4 χρόνια.Και είχε απο οτι μου είπε ο πατέρας μου μικρότερους ίσος απο το κανονικό μέγεθος δίσκους(αφου μπήκαν σε νανο-ενυδρειο).Αυτά!!!
thanasis76
30-09-08, 07:33
Αμμωνία δεν έριξα ακόμη αλλά θα ρίξω σας το υπόσχομαι.Πήρα χθες το σκευασμα της seachem που σας έλεγα και θα έχω ενα ph 9-9.2.Επειδή όμως δυστυχώς εστειλα τον πατερα μου αντι να μου πάρει gh της Α.Ρ.Ι,μου πήρε της eSHa με τα εξής τεστς:NO2,NO3,KH,GH,TH.
Ακόμα σταμάτησα να εμπιστεύομαι και αυτόν μετά απο μια ερώτηση κρίσης που είπα να κάνει ο πατέρας μου στον καταστηματάρχη.Ο καταστηματάρχης απάντησε:Βλέπεις αυτό το ενυδρείο;Είναι 120λίτρα μικτά.Αυτούς τους δίσκους τους εχω 4 χρόνια.Και είχε απο οτι μου είπε ο πατέρας μου μικρότερους ίσος απο το κανονικό μέγεθος δίσκους(αφου μπήκαν σε νανο-ενυδρειο).Αυτά!!!
φιλε μου καλημερα!!!! οσο δεν ριχνεις αμμωνια ψαρακια δεν θα δεις ποτε στο ενυδρειο σου...:smt009
εκτος αν θελεις να τα δεις αναποδα....:mad:
να ξερεις οτι για να ειναι ετοιμο το ενυδρειο σου θελεις ενα με εναμιση μηνα απο τη μερα που θα ριξεις αμμωνια...:D
οποτε οσο καθηστερεις τοσο θα το βλεπεις αδειο...:confused:
βρε δεν παθενεις τιποτα...
ουτε βρομαει ουτε χρειαζεται γαντια και τετοια...
οταν κατουρας φορας γαντια???
XAXAXAXAXA Κορυφή!!!
Πέρα απ'την πλάκα φίλε μου Westie, δεν υπάρχει λόγος να καθυστερείς να
τη ρίξεις. Η αμμωνία δεν σου προκαλεί πρόβλημα αν δεν την πιεις φυσικα και δεν την χρησιμοποιησεις σαν κολλυριο. Ριχνεις την ποσότητα που πρέπει, κλεινεις το μπουκαλι πλενεσαι και με νεράκι και τελος
Θα γεμίσω την σύριγγα εξω στο μπαλκόνι και θα την ριξω στο ενυδρείο.Μηπως να βγώ όμως απο το δωμάτιο μετά;
Θα γεμίσω την σύριγγα εξω στο μπαλκόνι και θα την ριξω στο ενυδρείο.Μηπως να βγώ όμως απο το δωμάτιο μετά;
Μήπως παρατράβηξε λίγο το θέμα? :smt108
Αν σε τσιμπήσει μέλισσα πως βάζεις αμμωνία ;
Ε;ε;ε;
Tελικά έβαλα 1mg και θα κάνω σε λίγο μέτρηση.Εχει περάσει ενα 15λεπτο περίπου να μετρησω τώρα;
Eκανα και μέτρηση.Η αμμωνία πρέπει να είναι κάπου στο 4 με τσστ της απι(εχει κάτω δεξιά ενα ψάρι που το λένε doctor wellfish) και είναι κίτρινη η συσκευασία.Αλλα στη μέτρηση γιατί γράφει τους αριθμούς 0 0,25 0.50 1.0 2.0 4.0 8.0. Δηλαδή αν άποιος έχει 6πχ?
Δεν έχει σημασία αν έχεις 6 ή 5,73. Σου λέει στο περίπου και συ πράτεις ανάλογα. Στο site του τσάμη λέει αναλυτικά "Προσωπικά προτιμώ να κρατάω τα επίπεδα αμμωνίας κατά το στρώσιμο γύρω στα 3-5 mg/l μέχρι να κάνουν την εμφάνισή τους τα νιτρώδη ιόντα."
Οπότε δεν χρειάζεσαι τρελή ακρίβεια. Και στη τελικη τα test αυτά ειναι κυρίως για να δεις αν είσαι οκ με την αμμωνία (δλδ 0) αν έχεις έστω και λίγο παραπάνω τότε καταλαβαίνεις οτι υπάρχει προβλημα. Αυτό που έχεις να κάνεις τώρα είναι να ακολουθίσεις τις οδηγίες του site και να κάνεις υπομονή. Και μια φιλική συμβουλή: μην κάνεις test καθε 2-3 ωρες οπως εκανα εγώ :D:D:D και ξοδεύεις τα χρηματα σου τζάμπα στα test που είναι και ακριβά.
Αφού εχω πετρήσει την αμμωνία να κάνω κανένα αλλο τεστ;Να ρίξω τίποτα για να ριθμύσω το ph η δεν χρειάζεται ακόμα;Ψάρια σε εναμισι μηνα τελικά.Καλά να είναι τα ψάρια και να πετίχω αναπαραγωγή πρώτη φωρά με αφρικάνες(εχω ίδη 2 με χρυσόψαρα και αρκετές με γκάπι)οπότε χρειάζομαι και απο την ''μαύρη Ηπειρο'' αναπαραγωγη.Οσο ρε παιδια για τροφή να παω να πάρω τι;Νιφάδες,σκουλίκια;
Αρχικά μέτρα τις τιμές του νερού του δικτυου σου και μην προθέτεις τπτ ακόμα. Δες πως θα "κατσουν" οι τιμες στο ενυδρείο σου μετα απο λιγο καιρο, για να δεις τι αυξομειώσεις έχεις( απο τις πέτρες αν είναι ασβεστολιθικές πχ.) και βλέπεις μετά. Μπορεί το νερό στην περιοχή σου να είναι κατάλληλο για τα ψάρια που θες. Στην δική μου περιοχή για παράδειγμα το νερο είναι σχεδον έτοιμο και δεν χρειάζομαι πολλά πρόσθετα.
Για τις τιμές, στα έγραψε ο bisonas..
Για τη διατροφή, λέει εδώ:
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/neolamprologus_multifasciatus.htm
Μπορείς λοιπόν να πάρεις flakes, και να περάσεις και μια βόλτα από το Σύλλογο να πάρεις και δάφνιες.. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα, γιατί αν δεν κάνω λάθος είναι μικρές οι καλλιέργειες, και θέλουν κάποιο χρόνο για να μπορείς να έχεις ικανή ποσότητα και να ξεκινήσεις να ταϊζεις..
Υ.Γ.1. Πάντως, την ποσότητα αμμωνίας την πέτυχα ακριβώς, έτσι? :D
Υ.Γ.2. Αν βάλεις και μπόλι από το άλλο ενυδρείο, θα επιταχύνεις το στρώσιμο.. Έχεις ψάρια στο άλλο, έτσι? Γιατί αν δεν έχεις δεν έχει νόημα.. Δοκίμασέ το.. Πάρε ένα σφουγγάρι και στίψτο μέσα στο καινούριο σου φίλτρο να αφήσει τη μπίχλα του μέσα στα καινούρια υλικά..
Υ.Γ. Πάντως, την ποσότητα αμμωνίας την πέτυχα ακριβώς, έτσι? :D
Είσαι εσύ μίααααααα !! :D
Για τις τιμές, στα έγραψε ο bisonas..
Για τη διατροφή, λέει εδώ:
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/neolamprologus_multifasciatus.htm
Μπορείς λοιπόν να πάρεις flakes( τι φλέικς μαρκα;ειδος), και να περάσεις και μια βόλτα από το Σύλλογο να πάρεις και δάφνιες.. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα, γιατί αν δεν κάνω λάθος είναι μικρές οι καλλιέργειες, και θέλουν κάποιο χρόνο για να μπορείς να έχεις ικανή ποσότητα και να ξεκινήσεις να ταϊζεις.. θα προσπαθήσω
Υ.Γ.1. Πάντως, την ποσότητα αμμωνίας την πέτυχα ακριβώς, έτσι? :D ναι
Υ.Γ.2. Αν βάλεις και μπόλι από το άλλο ενυδρείο, θα επιταχύνεις το στρώσιμο.. Έχεις ψάρια στο άλλο, έτσι? ναι έχει Γιατί αν δεν έχεις δεν έχει νόημα.. Δοκίμασέ το.. Πάρε ένα σφουγγάρι και στίψτο μέσα στο καινούριο σου φίλτρο να αφήσει τη μπίχλα του μέσα στα καινούρια υλικά..
:D:D:D:D
http://i166.photobucket.com/albums/u112/georgetax/diafora/DSC01994.jpg
εγώ αυτά ταΐζω αλλά είναι ακόμα πολύυυυυυυυυυυυυυυ νωρίς να μιλάς για τροφές. σε κανένα μήνα θα το ξαναδούμε το θέμα
Ασ'τον να ξεκινήσει να κάνει προμήθειες, γιατί απ'ότι βλέπω γίνονται με αργό ρυθμό οι κινήσεις, και προβλέπω ότι θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή ο κύκλος του αζώτου, και το ενυδρείο θα κάθεται.. Εξ'άλλου αν βάλει και μπόλι δε θα πάρει τόσο πολύ καιρό.. ;)
thanasis76
30-09-08, 20:06
καλησπερα!!! επιτελους η αμμωνια μπηκε στο ενυδρειο!!!!
τωρα απο εδω και περα να μη ξεχνας να μετρας καθε μερα αμμωνια και αν δεις να πεφτει απο τα 4-5 να συμπληρωνεις μεχρι να φτανεις παλι εκει...
οταν θα δεις την αμμωνια να χανετε να αρχησεις
να μετρας και ΝΟ2 και ΝΟ3 ....
καλη συνεχεια....
Έκανα την μέτρηση και έχω γύρω στο 3.5.Να μετράω μονο αμμωνια ήνα ρχίσω και με τα άλλα(no2-no3)?Θα βάλω και μπόλι απο το 96λιτρο οπότε σε 2 ευδομάδες θα είναι ετοιμο.
Τελικά ειναι(η αμμωνια) γύρω στο 4
Moutralewn
01-10-08, 14:18
Έκανα την μέτρηση και έχω γύρω στο 3.5.Να μετράω μονο αμμωνια ήνα ρχίσω και με τα άλλα(no2-no3)?Θα βάλω και μπόλι απο το 96λιτρο οπότε σε 2 ευδομάδες θα είναι ετοιμο.
Τελικά ειναι(η αμμωνια) γύρω στο 4
Όταν αρχίσει να πέφτει η αμμωνία τότε θα αρχίσεις να κάνεις μετρήσεις για ΝΟ3 - ΝΟ2
οk.Το φίλτρο πως το καθαρίζω;
Το έχεις σε λειτουργία το φίλτρο, έτσι δεν είναι? :confused:
Δε χρειάζεται καθαρισμό.. Άσε να περάσει κανά εξάμηνο και βλέπουμε..
Βρε χρυσέ μου άνθρωπε... Γιατί να καθαρίσεις το φιλτρο???? Να το αφήσεις να βρωμίσει πρέπει.. Γιαυτο τα κανεις όλα τα παραπάνω που λέμε ..τοσες μερες.
Λοιπον.. πήγαινε και βγάλε το παλιό σου φίλτρο απο την πρίζα, ανοιξε το και βγάλε το σφουγκάρι. Στηψτο στο καινουργιο σου φιλτρο μέσα , πάρε και κανα-δυο κοματάκια siporax ή substrat απο το παλιο σου και βάλτα στο καινούργιο. Βάλτα στη πρίζα και συνέχισε. Θα στρώσει το φίλτρο σου πολύ πιο γρήγορα και θα ξεμπερδέψεις και με τις αμμωνιες πιο γρηγορα.
το παλιό μου φίλτρο δουλεύει μονο με σφουγγάρια.
Βγάλε ένα σφουγγάρι και στίψτο μέσα στο νέο ενυδρείο και είσαι οκ!
Στο νεο ενυδρείο ή στο φίλτρο;Να κάνω αλλαγή νερού;Αν ναι καθε πότε;
α ρε Westie με τις απορίες σου ....
θα πάρεις το σφουγγάρι από το παλιό φίλτρο και θα το στύψεις μέσα στο ενυδρείο ... αν μπορείς να το στύψεις μέσα στο φίλτρο το καινούριο ακόμα καλύτερα.
αλλαγές νερού να κάνεις κάθε εβδομάδα 30% και όσο στρώνει κάνε 2 φορές την εβδομάδα από 20%.
Το ph έπεσε στο 3(σχεδόν αφού το πράσινο έχει γίνει πιο ανοιχτό και πιο φωτεινό).Μηπως να αρχίσω μετρήσεις για no2-no3?
Το ΝΗ4 εννοείς.. Ναι, κάνε καμία μέτρηση ΝΟ2 και ΝΟ3.. Μπόλι έβαλες?
Θα βάλω.One thing at time(οπως έλεγε και ένας σοφος-να δεις πως τον λένε;-):D.Θα βάλω σε λίγο που θα γίνει και η αλλαγή νερού.Επειδή είμαι γεμαάτος τεστ να κανω με της eSHa επειδή βαρίεμαι να ανοίγω το βαλιτσάκι της jbl?
μετρησεις με στικ
ph:7,6
ΚΗ=ΤΑΨ=Carbonate hardness:15*d
NO3:0
NO2 mg/l:7*d
GH:7*d
DT:14*d
TH:21*d
αλλαγές νερού να κάνεις κάθε εβδομάδα 30% και όσο στρώνει κάνε 2 φορές την εβδομάδα από 20%.
Για ποιο λόγο να κάνει αλλαγές όσο στρώνει το φίλτρο? Πέραν του ότι θα του μειώνει την αμμωνία και θα χρειάζεται να προσθέτει (και φοβούται), θα του μειώνει και τα νιτρώδη (όταν αρχίσουν να δημιουργούνται), και θα καθυστερήσει κι άλλο τη διαδικασία..
Westie, έχεις ΝΟ2 από τώρα, ή είναι λάθος το αποτέλεσμα του stick? Μέτρα ΝΟ2 και με το υγρό, να σιγουρευτείς.. Έριξες κάτι μέσα? Αν όχι μπόλι π.χ. nitrivec? (αν είχες και έριξες, καλά έκανες..)
Για να μή ρωτάς συνέχεια, αυτά εδώ τα έχεις διαβάσει σίγουρα καλά, έτσι?
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/Ammonia.htm
Εχω ρίξει nitritec της σερα.Τωρα μετράω και με τα υγρά.Το οικανοποιητικό ποσοστό ειναι 0,25mg/l?Αλλαγές δεν κάνω.Αναλλογα με το πόσα νιτρικά έχω να προσθέσω και αλλο υγρο nitritec?
Τα έχεις διαβάσει προσεκτικά τα παραπάνω ή όχι? :D
1. Ανεβάζεις μόνος σου την αμμωνία (ΝΗ4)
2. Δημιουργούνται βακτήρια που διασπούν τη ΝΗ4 σε νιτρώδη (ΝΟ2)
- αν δεν έριξες τίποτα, αργούν να αναπτυχθούν, αν έριξες μπόλι ή nitrivec, δημιουργούνται πιο γρήγορα -
3. Μειώνεται λοιπόν η ΝΗ4 και αυξάνονται τα ΝΟ2..
4. Αν μειωθεί πολύ η ΝΗ4 (ας πούμε κάτω από 1ppm) ξαναρίχνεις 1ml..
5. Αναπτύσσονται βακτήρια που διασπούν τα ΝΟ2 σε νιτρικά (ΝΟ3)
- αν δεν έριξες τίποτα, αργούν να αναπτυχθούν, αν έριξες μπόλι ή nitrivec, δημιουργούνται πιο γρήγορα -
6. Αρχίζουν λοιπόν να μειώνονται τα ΝΟ2 και αυξάνονται τα ΝΟ3
7. Μόλις αρχίσεις να έχεις ΝΟ3>0 σταματάς να ρίχνεις αμμωνία, και περιμένεις μέχρι να γίνει ΝΗ4=0 και ΝΟ2=0.
8. Μόλις γίνουν 0, κάνεις αλλαγή νερού 80% και βάζεις ψάρια και τέλος!
Αφού βάλεις ψάρια, πρέπει να είναι πάντα ΝΗ4=0, ΝΟ2=0 και τα ΝΟ3<10-20ppm..
Απορίες?
Κανονικά, και τίποτα να μη βάλεις (μπόλι ή nitrivec), ή ίδια δουλειά θα γίνει.. Απλά βάζοντας, θα ξεμπερδέψεις πιο γρήγορα..
Αν όντως, σύμφωνα με τα υγρά τεστ, ξεκίνησε το 3 (βλ. παραπάνω), τότε δεν είναι απαραίτητο να ρίξεις τίποτα, ούτε nitrivec, ούτε μπόλι, μια χαρά θα είσαι.. Άντε, να προσθέσεις λίγο nitrivec αφού το έχεις και κάθεται..
Σαν πολύ γρήγορα δεν ξεκίνησε? ακόμη και με nitrivec.
Σαν πολύ γρήγορα δεν ξεκίνησε? ακόμη και με nitrivec.
Έχει 3 μέρες που έριξε αμμωνία.. Αν όντως το nitrivec κάνει αυτό που λέει και λειτουργεί σαν μπόλι, δεν είναι και τόσο νωρίς..
Στο μονομαχοενυδρείο, τώρα πριν μερικές εβδομάδες, που του έριξα λίγη τροφή (ταμπλέτες για γατόψαρα) και μπόλι από το άλλο, ανέβασε αρχικά αμμωνία γύρω στο 0.5, και μέσα σε δύο 24ωρα, δεν είχε μείνει τίποτα..
επειδή βαρίεμαι να ανοίγω το βαλιτσάκι της jbl?
να γραφεις ομως δεν βαριεσαι
thanasis76
02-10-08, 17:42
καλησπερα!!! παιδια πολυ γρηγορα ανεβασε NO2... δεν γινετε σε 2-3 μερες...
εμενα μετα απο 5-6 μερες αρχισε να πεφτει η αμμωνια και μετα απο 10 μερες μεριπου αεχισα να βλεπω ΝΟ2...
η λαθος μετραει η ολο το ποστ εχει γεμησει ερωτησεις για να περναμε την ωρα μας....:D:D:D
Για ποιο λόγο να κάνει αλλαγές όσο στρώνει το φίλτρο? Πέραν του ότι θα του μειώνει την αμμωνία και θα χρειάζεται να προσθέτει (και φοβούται), θα του μειώνει και τα νιτρώδη (όταν αρχίσουν να δημιουργούνται), και θα καθυστερήσει κι άλλο τη διαδικασία..
έχεις δίκιο, με τόσα ποστ και τόσες ερωτήσεις ό,τι να ναι, μπερδεύτηκα ..
Νόμιζα πως είχε ψάρια μέσα στο ενυδρείο....
αφού μας έχει αναφέρει 500 ενυδρεία με 500 διαφορετικούς συνδυασμούς ...
άνθρωπας είμαι μπουρδεύτικα ... :D
Και εμένα μου φαίνεται πως κάτι δεν κάνει καλά. ... 3 μέρες είναι λίγες για να μηδενίσει η αμμωνία με nitrivec ...
westie ΞΑΝΑ ΜΕΤΡΑ.
Παιδιά εγώ με nitrivec το είχα ξεκινήσει και δεν ανέβασε ΝΟ2 καθόλου μεσα σε 1- 1.5 εβδομάδα. Εβαλα μπολι και σε 2 μέρες ανέβασε... Νομίζω οτι δεν γίνεται να ανέβασε χωρις μπολι σε 2 μέρες μονο με nitrivec... μαλλον λάθος μέτρηση ή μεγάλη επιθυμία για να δεις ΝΟ2 ειναι :D:D Το πάθαινα και γω :smt030
έτσι όπως το πάει μέχρι την Δευτέρα θα έχει στρώσει
ειρωνικά το λέω όμως με όλη την καλή διάθεση :D:D:D
υπομονή χρειάζεται και τίποτε άλλο
ακόμα και με μπόλι δεν στρώνεις μέσα σε 1 εβδομάδα - πρέπει να δεις αν θα σου κάνει δουλειά και το μπόλι
βάλε - βρες μπόλι και πρέπει να έχεις πολύ υπομονή και να μην βιαστείς φίλε μου westie αλλιώς θα έχεις μόνιμα τρεχάματα μετά
πάντα φιλικά :smt030
:smt030:smt030
συγνώμη που δεν απάντησα εγκαίρως αλλά δεν προλάβαινα.Σε λίγο θα μετρήσω με υγρά αφού με στικ δεν μπορώ
Λοιπόν έκανα τεστ με υγρά (ευτυχώς ή δυστυχώς δεν έχω no2).Αμμωνία γύρω στο 3(έχει πέσει).Θα κάνω αλλαγή νερού μεσα στο σκ και θα μπολιάσω απο το μικρό.
Έβαλα και φυτά μεσα στο ενυδρείο.Τα μεταφύτευσα απο το μικρό.Μαλλον θα πάρω θερμοστάτη αφού εχει μονο + κ΄ - και με δυσκολευει.Θελω να ανεβάσω τους βαθμούς τουλάχιστων στους 30 ωστε να επιταγχύνω το στρώσιμο.Αν πάρω και νερό απο το 96λιτρο θα επιτανχυθει το στρώσιμο;
Αν ναι πόσα λίτρα να προσθέσω.30λίτρα είναι καλά;Πιστευω σε 2μηνες θα έχω βάλει ψάρια.
Λοιπόν έκανα τεστ με υγρά (ευτυχώς ή δυστυχώς δεν έχω no2).Αμμωνία γύρω στο 3(έχει πέσει).Θα κάνω αλλαγή νερού μεσα στο σκ και θα μπολιάσω απο το μικρό.
Αναξιόπιστα λοιπόν τα στικς..
Αλλαγή νερού δε χρειάζεται να κάνεις.. (διάβασε παραπάνω)
Αν πέσει κι άλλο η αμμωνία, ρίξε άλλο 0.5 έως 1.0ml.. Να διατηρείται σταθερή ανάμεσα σε 3 και σε 5ppm..
Έβαλα και φυτά μεσα στο ενυδρείο. Τα μεταφύτευσα απο το μικρό.
Τι φυτά? Στο αφρικάνικο?
Μαλλον θα πάρω θερμοστάτη αφού εχει μονο + κ΄ - και με δυσκολευει.
Θερμόμετρο έχεις να υποθέσω, εε? Τι θερμοκρασία έχεις τώρα?
Θελω να ανεβάσω τους βαθμούς τουλάχιστων στους 30 ωστε να επιταγχύνω το στρώσιμο.Αν πάρω και νερό απο το 96λιτρο θα επιτανχυθει το στρώσιμο; Αν ναι πόσα λίτρα να προσθέσω.30λίτρα είναι καλά;
Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να προσθέσεις νερό.. Μόνο υλικά από το φίλτρο.. (είτε να τα στίψεις στο ενυδρείο μέσα, είτε να βάλεις ένα μέρος τους στο καινούριο φίλτρο)..
Πιστευω σε 2μηνες θα έχω βάλει ψάρια.
Αν μπολιάσεις, θα βάλεις αρκετά νωρίτερα..
Εχω θερμόμετρο και η θερμοκρασία είναι 24-25βαθμοί.Φυτά δεν ξέρω είδος αλλά θα βάλω φωτο σε λίγ
Το μόνο πρόβλημα είναι με τα σαλιγγάρια που δεν βρίσκω καβούκι πουθενά.
Για βγάλε καμιά φωτογραφία να το δούμε αν έχεις.
Να τα φυτά και μια γενική λύψη
Ωραίο φυτό! ...εεε.. ωραίος μεζές για τα ψαράκια σου ήθελα να πω! :D
Επιτέλους έχεις κατασταλάξει σε ένα στόχο και το προχωράς σωστά.
Βάλε δυο τρείς μεγαλούτσικες πέτρες για να σπάσει η μονοτονία των καβουκιών και θα γίνει πολυ καλό....
Εχει μαζέψει ο παππούς μου 10κιλά πέτρεες και θα επιστρεψει την Κυριακή.
Οπότε απο Κυριακή
thanasis76
03-10-08, 18:26
παντος το καλο ειναι οτι τελικα εχεις καταλειξει καπου...
παντος ειμαι σιγουρος οτι μεχρι να μπουν ψαρακια στο ενυδρειο θα ειναι το πιο πολυδιαβασμενο ποστ....:D:D:D:D
Moutralewn
05-10-08, 02:21
Το μόνο πρόβλημα είναι με τα σαλιγγάρια που δεν βρίσκω καβούκι πουθενά.
Πήγαινε σε κάποιο Carrefour ή ΑΒ Βασιλόπουλος και θα βρεις.
Κατεψυγμένα γεμιστά σαλιγκάρια.
Η συσκευασία έχει μέσα γύρω στα 10-15 και είναι σε ένα ταψάκι απο αλουμίνιο.
Πήγαινε και αποκλείεται να μην βρείς.
Το βράδυ ηταν κομένο το ρευμα στο τετράγωνό μας.Σήμερα κατα τις 8το συνιδητοποίησα.Εκανα μετρήσεις και ήταν ίδιες.Αφού δεν υπάρχει ακόμα αποικία βακτηριδίων θα υπάρξει πρόβλημα;
Και για τις ώρες που ήταν κομένο όχι, αλλά αν είχαν ξεκινήσει να δημιουργούντε κάποιες αποικίες ίσως να έχουν μειωθεί. (βέβαια ποιο πριν λες οτι μέτρησες ΝΟ2)
Λοιπόν εδω και καμμιαμέρα παρατηρώ στην άμμο ενα μαύρο πράγμα να κινείτε.Δεν είναι τίποτα ζωντανό αλλα σαν να έχει πίξει τονερο και ακριβώς απο κάτω του η άμμος έχει μαυρίσει.Μηπως να την καθαρίσω γιατί εχουν μύνει υπολίματα τροφής και έχει γινει πολύχρομη σε 1-2 μεριες.Ακομα πήρα πέτρες.Όποτε προλάβω θα σας δείξω φωτο
dimitris21
06-10-08, 12:51
εγώ θα προτιμούσα να το αφήσεις έτσι... φυτεμένο!!! :D:D:D
Δεν προλάβαινα να σας πω για την εξέλιξη του στρωσίματος.Τώρα που δεν έχω αλλα τρεξίματα(εκτός απο γυμναστήριο) θα σας πω οτι:το ενυδρείο έχει γύρω στο 3αμμωνία.Ακόμα έχω τις πέτρες γυρω στα 10κιλά.Ελεγα στην αρχή να το ξέστηνα και αφου έβαζα συλικόνη στην πλάτη και τα πλαινά να έριχνα αμμο και να κόλαγα πέτρες.Βεβαια θα ηταν πολυ κουραστικό παλι απο την αρχή και γι'αυτό δεν το επιχειρισα.Στο ενυδρείο στον αφρό(πανω πανω)εορούνται κάτι σωματίδια σαν (φούσκες;).Να μετράω no2 και no3?Αυτά
Καλημέρα westie! :p
Μπόλι έβαλες τελικά?
Να μετράς ΝΟ2, ναι, ΝΟ3 όχι ακόμα, πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν ΝΟ2, και μετά θα αρχίσεις να μετράς και ΝΟ3..
Ξεκίνα να στήνεις τις πέτρες, και αν είσαι προσεκτικός στην τοποθέτησή τους (δλδ να τις στήσεις με τρόπο ώστε να είναι σταθερές και όχι ετοιμόρροπες), εγώ πιστεύω πως δεν είναι απαραίτητη η σιλικόνη.. Εννοείται πως θα βάλεις φωτογραφίες να δούμε το στήσιμο!
Με κελύφη από σαλιγγάρια έκανες τίποτα?
Με κελύφη από σαλιγγάρια έκανες τίποτα?
Ερχονται απο αλλη ευδομαδα απο μεσσηνία!!!
Φωτο θα βάλω οταν βάλω για αρχη τις πέτρες(ελπίζω αύριο μεθαύριο).
Για να καταλάβεις τι εννοώ σου δείνω αυτό (http://showcase.aquatic-gardeners.org/2007.cgi?&op=showcase&category=1&vol=-1&id=134) το παράδειγμα.
Για να καταλάβεις τι εννοώ σου δείνω αυτό (http://showcase.aquatic-gardeners.org/2007.cgi?&op=showcase&category=1&vol=-1&id=134) το παράδειγμα.
Διαβάζουμε και τα σχόλια όμως από κάτω:
"The different types of stone look unnatural together, and some of your shells look like ocean shells to me. I do not believe that Anubias grow in this lake either." ---Karen Randall
Παντως είναι καταπληκτικό ενυδρείο.
Δυσκολεύομαι κάπως να κάνω την μέτρηση.Το reagent 1 να είναι στα χρώματα και το reagent 2 στα λευκά(χαρτι με ενδείξεις);Ειναι τεστ τς jbl
ρε παιδιά δυσκολεύομαι λίγο με τις μετρησεις.Δεν μπορώ να τις καταλάβω με ακρίβεια.Θα ξαναμετρήσω no2.Λογικά θα έχω λίγο αφού νομίζω πως έχω ρίξει αμμωνία πάνω απο μια ευδομάδα και έχει αρχίζει να πεφτει αισθητά.Να προμηθευτώ και άλλα τεστ;Να βάλω ammonia alert στο πλαινό τζάμι ή δεν χρειάζεται;Τι αλλο να κάνω;Οσο για τα ψαρια δεν με νοιάζει πότε θα τα βάλω.Εχω προμηθευτεί με υπομονή.Είναι δωρεάν:D
Κάτσε να δούμε μπας και βρεθεί κανένας γνώστης να απαντήσει.. Εγώ δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ τεστ της JBL, οπότε αν δε βρεθεί, θα πρέπει να βρούμε τις οδηγίες..
Πάντως το ammonia alert δε νομίζω ότι χρειάζεται..
Επίσης, αν έπεσε η αμμωνία σου αισθητά, το ξαναέγραψα και παραπάνω, θα πρέπει να ξαναπροσθέσεις..
Τι άλλο να κάνεις? Να βρεις κελύφη σαλιγγαριών και να βάλεις μπόλι! :D
thanasis76
09-10-08, 20:12
ρε παιδιά δυσκολεύομαι λίγο με τις μετρησεις.Δεν μπορώ να τις καταλάβω με ακρίβεια.Θα ξαναμετρήσω no2.Λογικά θα έχω λίγο αφού νομίζω πως έχω ρίξει αμμωνία πάνω απο μια ευδομάδα και έχει αρχίζει να πεφτει αισθητά.Να προμηθευτώ και άλλα τεστ;Να βάλω ammonia alert στο πλαινό τζάμι ή δεν χρειάζεται;Τι αλλο να κάνω;Οσο για τα ψαρια δεν με νοιάζει πότε θα τα βάλω.Εχω προμηθευτεί με υπομονή.Είναι δωρεάν:D
φιλε μου τα ΝΟ2 θα αρχισουν να εμφανιζονται περιπου στις 15 μερες...
οταν πεφτει η αμμωνια θα συμπληρωνεις...
αν δεν το κανεις σε λιγο καιρο θα ξεκινας απο την αρχη...
Η αμμωνία είναι γύρω στο 3 με 4 οπότε σταθερή.Κανονικά οταν θα αρχίσει να πέφτει θα ανεβαίνει παραληλα το no3;Εχω γεμίζει(σχεδόν)στην άμμο με κατι πράσινα(άλγη πρέπει να είναι).Μπορώ να τη καταπολεμίσω;Ηνα περιμένο να ερθουν πρώτα οι κιχλήδες που ίσως τραφουνε.Δυστυχώς μαζί με τα φυτα ήρθαν στο ενυδρείο και σαλλιγγάρια.Θα βλάψουνε τίποτα;
Τις πέτρες δεν θα ήταν ωραία ιδέα(επειδή οι πέτρες είναι πλακέ)να τις έβαζα οριζόντια και να παταγαν πάνω στην άμμο και να άφηνα μικρά κενα ωστε να βάζουν τα multi τα σαλιγγαροκάβουκα;Η να περιμένω μέχρι να βρω και άλλες στρογγυλές να τις ακουμπήσω πάνω ωστε να βάλω το φελιζόλ;Θα βάλω μαλλον μια τεράστια φεγγαρόπετρα(μαλλον φεγγαρόβραχο)γύρω στα 10κιλά.Θα τον βάλω στην μέση και στα κενά του θα υπάρχουν τρύπες ωστε να βάλω τα φυτά και να κρύβονται και τα τζουλι(αν αποκτήσω τελικά).Αυτά απο ιδεες aquascape.
thanasis76
11-10-08, 17:01
Η αμμωνία είναι γύρω στο 3 με 4 οπότε σταθερή.Κανονικά οταν θα αρχίσει να πέφτει θα ανεβαίνει παραληλα το no3;Εχω γεμίζει(σχεδόν)στην άμμο με κατι πράσινα(άλγη πρέπει να είναι).Μπορώ να τη καταπολεμίσω;Ηνα περιμένο να ερθουν πρώτα οι κιχλήδες που ίσως τραφουνε.Δυστυχώς μαζί με τα φυτα ήρθαν στο ενυδρείο και σαλλιγγάρια.Θα βλάψουνε τίποτα;
Τις πέτρες δεν θα ήταν ωραία ιδέα(επειδή οι πέτρες είναι πλακέ)να τις έβαζα οριζόντια και να παταγαν πάνω στην άμμο και να άφηνα μικρά κενα ωστε να βάζουν τα multi τα σαλιγγαροκάβουκα;Η να περιμένω μέχρι να βρω και άλλες στρογγυλές να τις ακουμπήσω πάνω ωστε να βάλω το φελιζόλ;Θα βάλω μαλλον μια τεράστια φεγγαρόπετρα(μαλλον φεγγαρόβραχο)γύρω στα 10κιλά.Θα τον βάλω στην μέση και στα κενά του θα υπάρχουν τρύπες ωστε να βάλω τα φυτά και να κρύβονται και τα τζουλι(αν αποκτήσω τελικά).Αυτά απο ιδεες aquascape.
τα εχεις μπερδεψει λιγο....
οταν θα πεφτει η αμμωνια θα αρχισουν να ανεβενουν τα ΝΟ2!!!!
θα αρχισουν να ανεβενουν δεν βαζουμε ψαρια ακομη...
τα ΝΟ2 θα ανεβενουν μεχρι που θα χτυπησουν κοκκινο στις μετρισεις...
καθε μερα θα μετρας και αμμωνια και θα συπμληρωνεις γιατι καθε μερα θα την τρωνε...
καπου εκει θα αρχισουν να ανεβενουν τα ΝΟ3 και να πεφτουν σιγα σιγα τα ΝΟ2...
μολις μηδενιστουν τα ΝΟ2 και εχεις μονο ΝΟ3 κανεις μια μεγαλη αλλαγη νερου ( 80% ) και μετρας.... λογικα θα ειναι ολα ενταξει για να βαλεις τις κιχλιδες σου..
και επιδη μπορει να κανεις 1-2 μηνες ( το πας πολυ χαλαρα ) για να βαλεις τις κιχλιδες μεσα κρατας ζωντανα τα βακτηριδια η με τροφη η με 2-3 σταγονες αμμωνια καθε μερα...
αντε να το δω τελειωμενο και τι στον κοσμο....:smt041:smt041:smt041
τα εχεις μπερδεψει λιγο....
οταν θα πεφτει η αμμωνια θα αρχισουν να ανεβενουν τα ΝΟ2!!!!
θα αρχισουν να ανεβενουν δεν βαζουμε ψαρια ακομη...
τα ΝΟ2 θα ανεβενουν μεχρι που θα χτυπησουν κοκκινο στις μετρισεις...
καθε μερα θα μετρας και αμμωνια και θα συπμληρωνεις γιατι καθε μερα θα την τρωνε...
καπου εκει θα αρχισουν να ανεβενουν τα ΝΟ3 και να πεφτουν σιγα σιγα τα ΝΟ2...
μολις μηδενιστουν τα ΝΟ2 και εχεις μονο ΝΟ3 κανεις μια μεγαλη αλλαγη νερου ( 80% ) και μετρας.... λογικα θα ειναι ολα ενταξει για να βαλεις τις κιχλιδες σου..
και επιδη μπορει να κανεις 1-2 μηνες ( το πας πολυ χαλαρα ) για να βαλεις τις κιχλιδες μεσα κρατας ζωντανα τα βακτηριδια η με τροφη η με 2-3 σταγονες αμμωνια καθε μερα...
αντε να το δω τελειωμενο και τι στον κοσμο....:smt041:smt041:smt041
δηλαφή πως μπορω να το στρώσω γρηγορ΄τερα;Με προσθήκη βακτηριδιων απο το αλλο ενυδρείο;
thanasis76
11-10-08, 19:07
δηλαφή πως μπορω να το στρώσω γρηγορ΄τερα;Με προσθήκη βακτηριδιων απο το αλλο ενυδρείο;
ΝΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ
αν κοιταξεις το ποστ σου απο την αρχη το εχουμε πει και παρα πολλες φορες....
:D:D:D
Λοιπόν εχω βάλει τις πέτρες απο χθές και αφού κατέβασα ενα συδερένιο κάλυμα της λάμπας και σαν να σκοτείνιασε λίγο το ενυδρείο και χτειπάει πίσω το φως είναι Ε-Κ-Π-Λ-Ι-Κ-Τ-Ι-Κ-Ο:D.Απο αυριο φωτογραφίες.Τοφή ρίχνω 2-3φιλαράκια ελπίζω να μπορούν να κρατούν την αμμωνία.Κατα την διάρκεια των διακωπών μου,το φίλτρο του 96λιτρου είχε χαλάσει.Η μητέρα μου αγορασε ενα αλλο αλλα δεν μπολιασε.Θα έχει στρώσει αφού λοιτουργεί με ψάρια τρεις μηνες και κάτι;Να κάνω μετρησεις και αν ναι για τι;Αυτος ήταν ο λόγος που φοβόμουν να μπολιάσω.Οσο για το μεγάλο θα μπορουσα να βάλω εναν αρκετά μεγάλο βράχο;Θα βάλω ψηλα συλικόνη ωστε ναμην αδειάσω ολο το ενυδρείο ενω θα μπει και λιγο ακόμη άμμος.Το θέλω αυτό για να έχω κατι σαν φισυκό χωρισμα ωστε το νερό να κυλάει στο άλλο μέρος του ενυδρείου.Ελπίζω να καταλαβαται τι εννοώ
Εσύ καταλαβαίνεις τι θες να κάνεις ?
Ναι εννοώ μια μεγάλη πέτρα στη μέση του ενυδρείου ωστε να σχηματίζει κάτι σσαν υφαλο.Τέλος πάντων να και φωτογραφίες
Mπράβο βρε westie.
Πολύ ωραίο γίνεται.
Από ότι είδα πήρες και φίλτρο?
Τώρα μένουν τα κέλυφη.
Καλη συνέχεια!
Απίστευτο...φώτογραφία από το ενυδρείο...Καλά πάμε παιδιά.
Θα τραβήξω και με την ψηφιακή.Και εμένα μου αρέσει αν και δεν είχα ενα πλάνο και τις εβαλα τις πέτρες οπως να'ναι τελικά έγιναν ωραίες.Τώρα εχουν μείνει μονο τα καβούκια,τα φυτά,οι καλές μετρήσεις και τα μούλτις για να ακριβολογώ:D
Moutralewn
13-10-08, 14:15
Θα τραβήξω και με την ψηφιακή.Και εμένα μου αρέσει αν και δεν είχα ενα πλάνο και τις εβαλα τις πέτρες οπως να'ναι τελικά έγιναν ωραίες.Τώρα εχουν μείνει μονο τα καβούκια,τα φυτά,οι καλές μετρήσεις και τα μούλτις για να ακριβολογώ:D
Καλύτερα θα ήταν να έβγαζες λίγες πέτρες προκειμένου να βάλεις περισσότερα σαλιγκάρια.
Επίσης τις πέτρες βάλτες λίγο πιο φυσικά και ατημέλητα για να ταιριάξουν καλύτερα με τα κέλυφη.
Οι φωτο δεν είναι τραβηγμένες καλά και φαίνονται εντελώς κολυμένες ενώ υπαρχουν αποστάσεις μεταξύ τους αλλά και κάτι σαν φυσκική στοά που περνά μεσα απο μερικές πέτρες.Εκει θα χωρέσουν αρκετά σαλιγγάρια.Ακομα έχω χώρο στα πλαινά.Συγουρα θα γίνουν διορθώσεις.
Moutralewn
13-10-08, 15:07
Οι φωτο δεν είναι τραβηγμένες καλά και φαίνονται εντελώς κολυμένες ενώ υπαρχουν αποστάσεις μεταξύ τους αλλά και κάτι σαν φυσκική στοά που περνά μεσα απο μερικές πέτρες.Εκει θα χωρέσουν αρκετά σαλιγγάρια.Ακομα έχω χώρο στα πλαινά.Συγουρα θα γίνουν διορθώσεις.
:):) Ωραία.
Περιμένω να το δω ολοκληρωμένο για να πω γνώμη.
Καλά πας, πάντως...
Ποση αμμωνία να ρίξω για να συμπληρώσω γιατί έχει αρχίσει να πεύτει.Επιδή δεν την μορώ την αμμωνία να ρίξω τροφή;Τι ποσότητα;
thanasis76
13-10-08, 19:43
Ποση αμμωνία να ρίξω για να συμπληρώσω γιατί έχει αρχίσει να πεύτει.Επιδή δεν την μορώ την αμμωνία να ρίξω τροφή;Τι ποσότητα;
ΟΧΙ!!!! αμμωνια να ριξεις!!!!
Με την αμμωνία στα έχουμε χιλιο-πει ολοι. Οσο για τις πέτρες, αν τελικά θα βάλεις multies να ξέρεις οτι Κυρίως ζούνε στα σαλιγκάρια. Τα δικά μου μπαίνουν σπάνια στις πέτρες και καμιά φορά σκέφτομαι να τις βγάλω όλες γιατι πιάνουν ανεκμετάλευτο χώρο και να βάλλω περισσότερα σαλιγγάρια. Σου προτείνω λοιπόν να βάλεις τις πέτρες συγκεντρομένες σε ένα σημείο ωστε να έχεις οσο περισσοτερο χώρο μπορεις για σαλιγκαρια. Τις πέτρες τις βάζεις για να σπάσει η μονοτονία και όχι τόσο επειδή χρειάζονται στα multies. Καλή συνέχεια!
Τις πέτρες τις βάζεις για να σπάσει η μονοτονία και όχι τόσο επειδή χρειάζονται στα multies. Επειδη αναφερθηκε και σε αλλο ποστ κατι παρομοιο απο κανα δυο, ποιος σας τα λεει αυτα?
Η θα εχεις ενα πολυ μεγαλο ενυδρειο που ο βυθος κυριολεκτκα να βριθει απο κελυφη, οπως συμβαινει στη λιμνη:
http://www.tanganyika-cichlids.com/Voyage/650.jpg
για να εχουν τα ψαρια αρκετες επιλογες και να αισθανθουν ασφαλη απο μεσα κι απο εξω απ το ενυδρειο, η αλλιως πρεπει να εχουν πετρες οχι για να κρυβονται σ αυτες, αλλά για μια υποτυπωδη καλυψη απο εξωτερικες (εξω απο το ενυδρειο) απειλες, και για να οριοθετουν την περιοχη του ενυδρειου γενικοτερα.
Ναι.....Η συμπεριφορά των ψαριών μου, μου το είπε εμένα. Τελοσπαντων, αλλο ηθελα να πω σχετικά με το στήσιμο των πετρών
Μάλλον όπως είπα πρέπει να συμπληρώσω λίγη ακόμα αμμωνία.Μπορείτε να μου πείτε;Πρεπει να φτάσω το πολύ 5g/l οπότε 1ml ελπίζω να κάνει κάτι;Για πείτε γνώμες;
Καλημέρα westie! Πόση αμμωνία μετράς τώρα?
Αν είναι κάτω από 2mg/lt ρίξε 1ml, αν είναι παραπάνω, ρίξε 0.5ml.. Περίμενε μετά κάμποση ωρίτσα, ξαναμέτρα, και πες αποτελέσματα, για να δούμε αν χρειαστεί να ξαναρίξεις!
Mολις έριξα.Λοιπόν εκανα και άλλες μετρήσεις(εμαθα να χειρίζομαι τι στικ)
και:NO3:100
NO2:5
GH:6
DT:14
TH:19
KH:16
PH:8
Πάμε μία επανάληψη?
1. Χρειάζονται μόνο μετρήσεις ΝΗ3/ΝΗ4, ΝΟ2 και ΝΟ3!
2. Κάνε τις συγκεκριμένες μετρήσεις με υγρά, για να είμαστε σίγουροι και πες αποτελέσματα!
3. Πες τι έβαλες στο ενυδρείο (μπόλι, ή βακτηρίδια του εμπορίου)!
Στα στικ τα εχει ολα μαζί(eSHa).Οσο για υγρα μέτρησα και δεν είχα.Εχω ριξει μονο βακτήρια της σερα και τροφή κάθε μέρα.Μαλλον δεν έχει ανέβει το no2.Ηλπιζα πως θα είχε ανέβει.Νομιζω εχουν περάσει 2ευδομάδες απο την πρώτη φορά που έριξα την αμμωνία.
Ρε συ westie, για να συνεννοούμαστε, δώσε μετρήσεις (σημερινές) NH4, NO2 και NO3 με υγρά!
Λοιπόν no2 εχω κατω απο 0.25 no3 δεν έχω και τώρα μετράω την αμμωνία
thanasis76
15-10-08, 20:07
Λοιπόν no2 εχω κατω απο 0.25 no3 δεν έχω και τώρα μετράω την αμμωνία
πανω απο ολα δεν θα βαριεσαι να μετρας με υγρα και θα μετρας με στικ...
αν βαριεσαι ασε το ολο στησιμο...
οι μετρισεις σου μας δειχνουν οτι μολις που κατι ξεκιναει να γινετε...
εισαι ακομα στην αρχη!!!!
και μην ξαναρωτησεις τι να ριξεις για πιο γρηγορα...
ΜΠΟΛΙ!!!!!!!!!!!!!!!!
αν συνεχισεις χωρις μπολι θελεις κανα μηνα ακομα...
ισως και λιγο παραπανω γιατι φοβασε να συμπληρωνεις αμμωνια και θα πεθαινουν απο πεινα τα βακτηριδια..
Ξανάβαλα σημερα αμμωνία.Τη συνήθησα δεν φοβάμαι.Λοιπόν μπόλι φοβάμαι να βάλω γιατί φοβάμαι μην ρίξω ολα τα βακτήρια στο 120λιτρο και δεν εχω τιποτα στο 96λιτρο.Στο 96λιτρο εχω ενα φίλτρο dolphin που έχει ενα μονο μικρό σφουγγάρι μπλς και τίποτα άλλο.Να βγάλω το μικρό φίλτρο σε καμοια αλλαγή ή να το κάνω ανα πάσα στιγμή;
thanasis76
15-10-08, 20:27
Ξανάβαλα σημερα αμμωνία.Τη συνήθησα δεν φοβάμαι.Λοιπόν μπόλι φοβάμαι να βάλω γιατί φοβάμαι μην ρίξω ολα τα βακτήρια στο 120λιτρο και δεν εχω τιποτα στο 96λιτρο.Στο 96λιτρο εχω ενα φίλτρο dolphin που έχει ενα μονο μικρό σφουγγάρι μπλς και τίποτα άλλο.Να βγάλω το μικρό φίλτρο σε καμοια αλλαγή ή να το κάνω ανα πάσα στιγμή;
ρε westie ειμαι περιεργος τι σκατα διαβαζεις τοσους μηνες ....
βγαλε το σφουγγαρι απο τι φιλτρο ( το στρωμενο)
μην βγαλεις το αστρωτο...
και στιψε το μεσα στο 120 αρι...
δεν θα χασεις τα βακτηριδια αν εχει και το μικρο....
σε εχει φοβηθει το ματι μου...
αληθεια, το μικρο φιλτρο ποσο καιρο δουλευει και τι εχει μεσα το ενυδρειο??
Όποια στιγμή θέλεις το κάνεις.. Δε χρειάζεται αλλαγή νερού.. Απλά παίρνεις το μπλε σφουγγάρι από το 96 (που αποκλείεται να μήν έχει μπίχλα), και το στίβεις μέσα στο φίλτρο του καινούριου.. Αφού δεν έχει άλλα υλικά το μικρό, δεν το στίβεις όλο το σφουγγάρι τελείως, αφήνεις λίγη μπίχλα και στο σφουγγάρι, αλλά να χυθεί και λίγη μπίχλα στο καινούριο φίλτρο.. Αυτό είναι όλο.. Απλά πράγματα!
Υπάρχει βέβαια και η λύση του να περιμένεις κανά μήνα ακόμη.. :D
αληθεια, το μικρο φιλτρο ποσο καιρο δουλευει και τι εχει μεσα το ενυδρειο??
Κακή ερώτηση.. :D
thanasis76
15-10-08, 20:32
Όποια στιγμή θέλεις το κάνεις.. Δε χρειάζεται αλλαγή νερού.. Απλά παίρνεις το μπλε σφουγγάρι από το 96 (που αποκλείεται να μήν έχει μπίχλα), και το στίβεις μέσα στο φίλτρο του καινούριου.. Αφού δεν έχει άλλα υλικά το μικρό, δεν το στίβεις όλο το σφουγγάρι τελείως, αφήνεις λίγη μπίχλα και στο σφουγγάρι, αλλά να χυθεί και λίγη μπίχλα στο καινούριο φίλτρο.. Αυτό είναι όλο.. Απλά πράγματα!
Υπάρχει βέβαια και η λύση του να περιμένεις κανά μήνα ακόμη.. :D
Κακή ερώτηση.. :D
γιατι κακη?? χμχμχμχ τι κακο ρωτησα??
Τίποτα κακό.. Αλλά αν βγάλεις άκρη, σφύρα μου! :D
thanasis76
15-10-08, 20:41
Τίποτα κακό.. Αλλά αν βγάλεις άκρη, σφύρα μου! :D
καλα ακρη δεν θα βγαλουμε και στημενο δεν θα το δουμε ποτε νομιζω αλλα εμεις θα βοηθαμε οσο αντεχουμε...
την ερωτηση παντος την εκανα γιατι στην αρχη του ποστ του λεει.....
Το 96λιτρο έχει 1 πλέκο και ένα gyrinocheilus aymonieri.Η βιολογία δεν έχει χαθεί αφού ρίχνω τροφή μια φορα στις 5 μέρες και έχω μερικα σαλιγγάρια λαθρομετανάστες απο τα φυτα του Πανου.Καλα θα τα δώσω τα ψάρια και θα κάνω μετά το στρώσιμο.Και μια τελευταια ερώτηση:Πόση αμμωνία πρέπει να ρίξω στο 120λιτρο;Ποια η αναλογία αμμωνίας/λίτρου;
αναρωτιεμαι αν εχει γινει το στρωσιμο τελικα κι εκει???:confused::confused::confused:
Είναι μία μεγάλη ιστορία αυτό το 96λιτρο.. Ξεκίνησε κι αυτό με μία αντίστοιχη διαδικασία.. Είχε μέσα διάφορα, τέτρα, ζωοτόκα, κάποιον ή κάποιους πλέκο.. Τη μία πήγαινε για φουλ φυτεμένο, την άλλη για θαλασσινό, την άλλη για κρίμπενις, για απιστόγραμμα, για διάφορα.. Είχε θυμάμαι και ένα μικρό φίλτρο που δεν επαρκούσε, και διάφορα άλλα προβλήματα.. Σε κάποια φάση που πήγε να γίνει φυτεμένο, έστειλε και ένα κάρο φυτά ο Πάνος.. Και ξαφνικά, από μια αγγελία προέκυψε και το 120άρι.. Εκεί μπλέχτηκαν τα 2 ενυδρεία, (στα οποία θα πρέπει να προστεθούν και κάποιο ή κάποια μονομαχοενυδρεία) και το μπάχαλο/μπέρδεμα κορυφώθηκε! Απ'ότι φαίνεται, το 96άρι, το καλοκαίρι εγκαταλείφθηκε στην τύχη του, κάποια ψάρια δόθηκαν, κάποια δεν πρέπει να επέζησαν, και τα φυτά επίσης δεν άντεξαν (εδώ δε φταίει μόνο η ζέστη, πιθανώς να φταίει και η λίπανση)..
Αλλά είναι άλλο θέμα όλο αυτό.. Μετά από μπόλικη κουβέντα με το μικρό φίλο westie, είπαμε να τα ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, και να πηγαίνουμε βήμα βήμα, one thing at a time, να ρωτάει κάθε φορά που κάνει ο,τιδήποτε και να μας ενημερώνει κάθε φορά για το τι έκανε.. Και συμφωνήσαμε να μή συζητάμε εδώ για το 96άρι, αλλά να μείνουμε αποκλειστικά στο 120άρι, γιατί αλλιώς γινόταν τέτοιο μπέρδεμα που δεν έβγαινε άκρη.. Γι'αυτό και σου έγραψα "κακή ερώτηση".. ;)
Το σίγουρο είναι ότι αν αφενός ο westie ακούει τις συμβουλές όλων, και αν αφεταίρου συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο, κάποια στιγμή το 120άρι θα γίνει ένα όμορφο ενυδρείο, και ειλικρινά, όταν φτάσει να κάνει παρουσίαση, θα χαρώ ίσως περισσότερο κι από τον ίδιο.. :p
Xαρά στο κουράγιο σου ρε χοντρέ :D:D:D
Xαρά στο κουράγιο σου ρε χοντρέ :D:D:D
Είναι κι άλλοι εδώ! Ο thanasis76, ο alexinio, ο panos-alex-polis, ο crazyio, και άλλοι μπόλικοι που βοηθάνε.. Και δε μπορούσαμε να κάνουμε κι αλλιώς.. Ο φίλος μας ο westie είναι μικρούλης, μπήκε στο φόρουμ και ενθουσιάστηκε με τόσα πολλά που είδε, και έχασε τη μπάλα, ήθελε να τα κάνει όλα, δε μπορούσε να κατασταλλάξει, και είναι και λογικό.. Εδώ εμείς έχουμε την 2πλάσια και 3πλάσια ηλικία και δε μπορούμε.. Διάβασε και κάποια πράγματα, δε συνειδητοποίησε ότι είναι πολλά περισσότερα που δεν ξέρει, και άρχισε να παρεμβαίνει σε διάφορες άλλες συζητήσεις, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι εδώ μέσα να του μπαίνουν συνεχώς.. Λες και δεν κάνουν το ίδιο οι υπόλοιποι "μεγάλοι άνθρωποι".. Πάντως, το μεγάλο μπράβο ανήκει στον ίδιο, που έχει βάλει το χόμπι του σε μια σειρά, και προχωράει πλέον με σωστά βήματα..
thanasis76
15-10-08, 21:55
Είναι κι άλλοι εδώ! Ο thanasis76, ο alexinio, ο panos-alex-polis, ο crazyio, και άλλοι μπόλικοι που βοηθάνε.. Και δε μπορούσαμε να κάνουμε κι αλλιώς.. Ο φίλος μας ο westie είναι μικρούλης, μπήκε στο φόρουμ και ενθουσιάστηκε με τόσα πολλά που είδε, και έχασε τη μπάλα, ήθελε να τα κάνει όλα, δε μπορούσε να κατασταλλάξει, και είναι και λογικό.. Εδώ εμείς έχουμε την 2πλάσια και 3πλάσια ηλικία και δε μπορούμε.. Διάβασε και κάποια πράγματα, δε συνειδητοποίησε ότι είναι πολλά περισσότερα που δεν ξέρει, και άρχισε να παρεμβαίνει σε διάφορες άλλες συζητήσεις, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι εδώ μέσα να του μπαίνουν συνεχώς.. Λες και δεν κάνουν το ίδιο οι υπόλοιποι "μεγάλοι άνθρωποι".. Πάντως, το μεγάλο μπράβο ανήκει στον ίδιο, που έχει βάλει το χόμπι του σε μια σειρά, και προχωράει πλέον με σωστά βήματα..
σε ευτα δεν εχεις αδικο και πρεγματικα χαιρομαι που βοηθαμε ενα παιδι να μαθει και να στησει...
εδω βλεπεις αλλους με πολυ μεγαλητερη ηλικια και ρωτανε οταν πια εχουν φτιαξει ενα ενυδρειο κακαβια και με ΝΟ2 και ΝΟ3 στο φουλ...
τουλαχιστον εδω παμε σαν χελωνες αλλα στο σωστο δρομο!!!!:smt101:smt101:smt101
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.Σήμερα εκανα μέτρηση και η αμμωνία έπεσε στο 0.5 απο το 3.5που ήταν χθες.Αυτο πως το εξηγήτε.Εγω νομίζω οτι μέτρησα σωστά.Τωρα θα κάνω και μια επαλήθευση
Δυστυχώς η μέτρηση ήταν σωστή.Πειτε μου τι να κάνω.Να συμπληρώσω η ειναι φυσιολογικό;
αντε σπυρο...να μας εκπληξεις!!!;)
thanasis76
16-10-08, 20:14
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.Σήμερα εκανα μέτρηση και η αμμωνία έπεσε στο 0.5 απο το 3.5που ήταν χθες.Αυτο πως το εξηγήτε.Εγω νομίζω οτι μέτρησα σωστά.Τωρα θα κάνω και μια επαλήθευση
Δυστυχώς η μέτρηση ήταν σωστή.Πειτε μου τι να κάνω.Να συμπληρώσω η ειναι φυσιολογικό;
μετρα και ΝΟ2 και πες μου!!!
Το ενυδρείο μου μάλλον οδεύει στην καταστροφή.
Ή προς το να στρώσει οπότε και πρέπει να κάνουμε παραγγελία τις λαμπάδες που έχουμε τάξει ...
Μέτρα ΝΟ2 ..
Γράψτε λάθος.no2 γυρω στο 0,4.Τι παίζει;
thanasis76
16-10-08, 20:35
Γράψτε λάθος.no2 γυρω στο 0,4.Τι παίζει;
για να μη μας τρελανεις , γιατι κατι τετοιο θα καταφερεις...:smt101:smt101
μετρα ΝΟ2, ΝΟ3, και αμμωνια τωρα... και πες μου...
Μπράβο ρε westie!
O κύκλος προχωράει! Άρχισαν να αναπτύσσονται αποικίες βακτηριδίων nitrosomonas που μετατρέπουν τη ΝΗ4 σε ΝΟ2!
Να προσθέτεις συνεχώς από 1ml αμμωνία, για να την κρατάς στα 3-5mg/lt!
Σιγά σιγά θα ανέβουνε και τα ΝΟ2 ψηλά, και σιγά σιγά θα αναπτυχθούν και τα βακτηρίδια nitrobacter, που θα μετατρέψουν το ΝΟ2 σε ΝΟ3!
thanasis76
16-10-08, 20:50
Μπράβο ρε westie!
O κύκλος προχωράει! Άρχισαν να αναπτύσσονται αποικίες βακτηριδίων nitrosomonas που μετατρέπουν τη ΝΗ4 σε ΝΟ2!
Να προσθέτεις συνεχώς από 1ml αμμωνία, για να την κρατάς στα 3-5mg/lt!
Σιγά σιγά θα ανέβουνε και τα ΝΟ2 ψηλά, και σιγά σιγά θα αναπτυχθούν και τα βακτηρίδια nitrobacter, που θα μετατρέψουν το ΝΟ2 σε ΝΟ3!
μη βιαζεσαι εσυ...
κατσε να μας δωσει μετρισεις σε ολα...
εδω αλλα γραφει και αλλα θελει να πει...
για αμμωνια μου ελεγε ΝΟ2 εννοουσε...
no2:0,4
nh3/4:1
no3:60
εκανα
εκανα σωστα τις μετρήσεις
Επιτέλους κατι γίνεται
thanasis76
16-10-08, 20:54
no2:0,4
nh3/4:1
no3:60
εκανα
εκανα σωστα τις μετρήσεις
Επιτέλους κατι γίνεται
αν τα εχεις γραψει σωστα κατι γινετε αλλα δεν ξερω τι...:smt101:smt101:smt101
κανονικα πρεπει να εχεις πιο πολλα ΝΟ2 απο ΝΟ3.... για να μη πω καθολου ΝΟ3...
πως σου γινονται εσενα ολα αναποδα ρε παιδι μου???
Κι όμως! :p
Φαίνεται πως υπάρχουν και nitrobacter! :p
Και ναι! Το ενυδρείο του westie είναι σχεδόν στρωμένο! :p
Υ.Γ. Το θέμα είναι να σιγουρευτούμε.. Φαίνεται πως είναι αρκετά νωρίς για να έκλεισε ο κύκλος.. Παρόλα αυτά, με το nitrivec είναι πολύ πιθανό να έγινε κι αυτό!
Westie:
1. Επανέλαβε τις μετρήσεις με προσοχή για να είναι σίγουρα σωστά τα αποτελέσματα!
2. Ξανακάνε τις ίδιες μετρήσεις (NO2 και NO3) και με stick, να δούμε τι λέει και το stick (και γράψε τι μάρκα stick είναι, και πρόσεξε να το διαβάσεις σωστά!)
3. Ξεκίνα να ψάχνεις για ψαράκια!
thanasis76
16-10-08, 20:57
Κι όμως! :p
Φαίνεται πως υπάρχουν και nitrobacter! :p
Και ναι! Το ενυδρείο του westie είναι σχεδόν στρωμένο! :p
Υ.Γ. Το θέμα είναι να σιγουρευτούμε.. Φαίνεται πως είναι αρκετά νωρίς για να έκλεισε ο κύκλος.. Παρόλα αυτά, με το nitrivec είναι πολύ πιθανό να έγινε κι αυτό!
Westie:
1. Επανέλαβε τις μετρήσεις με προσοχή για να είναι σίγουρα σωστά τα αποτελέσματα!
2. Ξανακάνε τις ίδιες μετρήσεις (NO2 και NO3) και με stick, να δούμε τι λέει και το stick (και γράψε τι μάρκα stick είναι, και πρόσεξε να το διαβάσεις σωστά!)
3. Ξεκίνα να ψάχνεις για ψαράκια!
φιλε δεν θελω να σε στεναχωρισω αλλα δεν γινετε...
πριν λιγες μερες δεν ειχαμε τιποτα... σε μετρισεις ΝΟ2 και ΝΟ3....
μα με τιποτα δεν ειναι κοντα στο στρωσιμο..
Κάτσε να ξανακάνει κατ'αρχήν τις μετρήσεις, για επιβεβαίωση..
Αλλά, αν τα λεγόμενα των εταιρειών είναι σωστά, με τα βακτηρίδια του εμπορίου ο κύκλος επιταχύνεται σημαντικά..
thanasis76
16-10-08, 21:06
Κάτσε να ξανακάνει κατ'αρχήν τις μετρήσεις, για επιβεβαίωση..
Αλλά, αν τα λεγόμενα των εταιρειών είναι σωστά, με τα βακτηρίδια του εμπορίου ο κύκλος επιταχύνεται σημαντικά..
ας πουμε πως ναι αν και δεν εχει ξαναγινει...
αλλα το θεμα ειναι οτι κυκλος εγινε λαθος.... αυτο δνε γινετε με τιποτα...
κανονικα θα επρεπε να δουμε πρωτα ΝΟ2 μερικες μερες... να φτασουν στα κοκκινα και μετα να αρχισουμε να βλεπουμε ΝΟ3 και να χανονται τα ΝΟ2...
και να φτασουν και τα ΝΟ3 στο τελος στο φουλ....
εδω δεν εγινε τιποτα απο αυτα...
αρα κατι λαθος μετρισε η δεν εχει αρχισει τιποτα ακομα απλα τα τεστ μετρανε λαθος...
Καλά, σίγουρα, έχεις δίκιο, ή θα μετράει λάθος σήμερα, ή μέτραγε λάθος τόσες μέρες.. Ας ελπίσουμε το δεύτερο! :p
thanasis76
16-10-08, 21:24
Καλά, σίγουρα, έχεις δίκιο, ή θα μετράει λάθος σήμερα, ή μέτραγε λάθος τόσες μέρες.. Ας ελπίσουμε το δεύτερο! :p
΄
κανω πως δεν το διαβασα αυτο...:smt101:smt101:smt101:smt101
δεν είναι απόλυτο πως όταν έχουμε ΝΟ2 δεν μπορούμε να έχουμε και καθόλου ΝΟ3 ...
όταν αρχίζουμε να έχουμε ΝΟ3 για πολύ μικρο διάστημα έχουμε και ΝΟ2 ..
αν έχει πέσει σε αυτό το διάστημα τότε πάει καλά ..
αλλιώς οι μετρήσεις είναι ο,τι να' ναι ..
Βέβαια εδώ έχουμε και αμμωνία στην μέση .....
Μέτρα πάλι και πες μας ...
Τωρα εγω να ρωτησω αν μπολιασε και ποτε η θα χαλασω τον ειρμο?
thanasis76
16-10-08, 21:36
τολι για ενα μηνα φοβοταν να βαλει αμμωνια...
τωρα φοβατε να βαλει μπολι...
καλα παμε λες???:D:D
Μέσα σε 9 σελίδες που είναι αυτό το Thread δεν έχουμε καταφέρει να βγάλουμε άκρη ....
τι σε κάνει να πιστεύεις πως θα πάρεις "νορμάλ" απάντηση ?? :D
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.