PDA

Επιστροφή στο Forum : Ερώτηση:TANGANYIKA

Σελίδες : 1 [2]

thanasis76
16-10-08, 21:39
δεν είναι απόλυτο πως όταν έχουμε ΝΟ2 δεν μπορούμε να έχουμε και καθόλου ΝΟ3 ...
όταν αρχίζουμε να έχουμε ΝΟ3 για πολύ μικρο διάστημα έχουμε και ΝΟ2 ..
αν έχει πέσει σε αυτό το διάστημα τότε πάει καλά ..
αλλιώς οι μετρήσεις είναι ο,τι να' ναι ..

Βέβαια εδώ έχουμε και αμμωνία στην μέση .....

Μέτρα πάλι και πες μας ...

φιλε τα ΝΟ2 ποτε δεν επιασαν κοκκινα, πως θα αρχισουν τα ΝΟ3
σε αυτο που λες εχεις δικιο αλλα πρεπει πρωτα να δουμε πολλαααααααααα ΝΟ2 για να εχουμε μετα για λιγο ΝΟ2 και ΝΟ3...
εδω αρχισαν και τα δυο μαζι...
δεν γινετε!!! μονο ο μικρος τα κανει αυτα....

aaaooll
16-10-08, 21:39
πηστευω οτι μια περιλιψη με ημερομηνιες και μετρισεις, και με την ρουτινα, θα ηταν οτι καλητερο, γιατι να κατσεις να ψαξεις σε 9 σελιδες...

xontros
16-10-08, 21:48
Τωρα εγω να ρωτησω αν μπολιασε και ποτε η θα χαλασω τον ειρμο?

Και επανέρχεται το μέγα ερώτημα.. Έχει ρίξει μέσα sera nitrivec.. Αυτό δε θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν μπόλι και να επιταχύνει τον κύκλο?

Σύμφωνα με μία αντίστοιχη συζήτηση που είχε γίνει στο forum, τα βακτηρίδια όταν δεν έχουνε τροφή δεν "πεθαίνουν", αλλά μπαίνουν σε κάποιο είδος "νάρκης", μέχρι να ξαναβρεθεί αμμωνία ή νιτρώδη αντίστοιχα.. Άρα, με τα βακτηρίδια του εμπορίου, και θεωρώντας ότι θέλουνε κάποιο χρόνο αφενός για να "ξυπνήσουν" και αφεταίρου για να πολλάπλασιαστούν και να μπορέσουν να αναλάβουν το βιολογικό φορτίο, δε θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η ολοκλήρωση του κύκλου του αζώτου αρκετά νωρίτερα από το συνηθισμένο?

Υ.Γ. Σαφώς και θα πρέπει ο westie να μας εξηγήσει πάλι τι μέτρησε και πώς το μέτρησε.. Αλλά, από περιέργεια ρωτάω, γιατί είναι ένα μεγάλο θέμα αυτό με τα βακτηρίδια του εμπορίου..

thanasis76
16-10-08, 21:54
Και επανέρχεται το μέγα ερώτημα.. Έχει ρίξει μέσα sera nitrivec.. Αυτό δε θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν μπόλι και να επιταχύνει τον κύκλο?

Σύμφωνα με μία αντίστοιχη συζήτηση που είχε γίνει στο forum, τα βακτηρίδια όταν δεν έχουνε τροφή δεν "πεθαίνουν", αλλά μπαίνουν σε κάποιο είδος "νάρκης", μέχρι να ξαναβρεθεί αμμωνία ή νιτρώδη αντίστοιχα.. Άρα, με τα βακτηρίδια του εμπορίου, και θεωρώντας ότι θέλουνε κάποιο χρόνο αφενός για να "ξυπνήσουν" και αφεταίρου για να πολλάπλασιαστούν και να μπορέσουν να αναλάβουν το βιολογικό φορτίο, δε θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η ολοκλήρωση του κύκλου του αζώτου αρκετά νωρίτερα από το συνηθισμένο?

Υ.Γ. Σαφώς και θα πρέπει ο westie να μας εξηγήσει πάλι τι μέτρησε και πώς το μέτρησε.. Αλλά, από περιέργεια ρωτάω, γιατί είναι ένα μεγάλο θέμα αυτό με τα βακτηρίδια του εμπορίου..

επιδη το εχουν δοκιμασει πολλοι και μετα τρεχουν μαζι με ψαρια στο ενυδρειο... το βλεπω λιγο δυσκολο αυτο που λες...
και αν πραγματικα ειναι ετσι, εμεις γιατι περιμενουμε με τους μηνες για να στρωσει το φιλτρο μας...:confused::confused::confused:

Σπύρος Μ
17-10-08, 06:18
Λοιπόν το επανέλαβα χθες και έχω τις ιδιες μετρησεις.Απλα ανακαινούσα το ποτηράκι και μαλλον είχα no2 καιρό πριν.Με τα στικς εχω τις ιδιες μετρήσεις.Να κάνω την 80%αλλαγή νερού σήμερα;

xontros
17-10-08, 14:27
Αν λοιπόν είναι σωστές οι μετρήσεις, πρέπει να περιμένεις μέχρι να γίνουνε NH4=0 και NO2=0 (και τα ΝΟ3 θα γίνουν προφανώς πάρα πολλά)..

Παράλληλα, πρέπει να βρεις τα κοχύλια που χρειάζεσαι!
Και επίσης να βρεις και τα ψάρια!

Την αλλαγή νερού δεν θα την κάνεις τώρα, αλλά μέσα στο τελευταίο 24ωρο πριν βάλεις τα ψάρια!

Να έχεις υπ'όψιν σου, ότι θέλει προσοχή τώρα για να μη χάσεις τη βιολογία μέχρι να βάλεις μέσα τα ψάρια.. Μήν το καθυστερήσεις δηλαδή! Γιατί αν μείνουνε τα βακτήρια χωρίς τροφή (δηλαδή χωρίς αμμωνία), όλος αυτός ο κόπος θα πάει χαμένος..

Σπύρος Μ
17-10-08, 16:13
Τωρα με προβληματίζεις.Δηλαδή αν γίνει αυτό μεσα στην εομενη ευδομάδα την έκατσα αφού δεν θα προλάβω να κάνω τιποτα.Εχει το ενυδρείο αρκετά σαλιγγάρια πουτα μετέφερα καταλάθως με τα φυτά.Αυτά δεν κάνουν τίποτα σε σχέση με τα ψάρια;Πειτε μου τώρα που είναι κρίσιμα τα πράγματα καθε πόσο να κάνω μετρησεις.Ψαρια δεν ξέρω ακομα που θα βρω.Σαλιγγάρια οταν θα πάω στις 24-10 στο χωριό μου και εχει μαζεψει η γιαγιά μου και στην χειρότερη θα πάρω απο το καρφούρ.Πάντως στο ενυδρειο υπάρχει αρκετή άλγη πράσινη που ιδιαίτερα στις πέτρες μου αρέσει αφού γίνεται πιο φυσικό.Ελπίζω να τα καταφέρω.
-------------------------
Σε ποσο καιρό υπολογίζεις οτι θα είναι στρωμένο ωστε να βάλω αγγελία να βρω μουλτι;

xontros
17-10-08, 16:53
Κατέβασε κατ'αρχήν το θερμοστάτη στους 25βαθμούς, για να ετοιμάζεται σιγά σιγά το ενυδρείο να δεχθεί τα ψαράκια.. Βάλε και την αγγελία σου, γιατί σύντομα θα είναι έτοιμο το ενυδρείο.. Τα σαλιγγαράκια δε χάλασε ο κόσμος, μπορούν να περιμένουν κανα-δυο βδομάδες (αρκεί που το έχεις δρομολογήσει)..

Να μετράς συνεχώς (καθημερινά) ΝΗ4,ΝΟ2 και ΝΟ3, και αν βλέπεις ΝΗ4=0, να ρίχνεις λίγη αμμωνία (0.5ml νομίζω είναι υπερ-αρκετό, ας το επιβεβαιώσει και κάποιος πιο έμπειρος).. Έτσι, θα συντηρείς τη βιολογία σου μέχρι να βάλεις τα ψάρια..

Κάνε και μετρήσεις GH,KH και pH, και πες αποτελέσματα (τόσο με το στικάκι όσο και με τα υγρά τεστ), να δούμε αν είναι και οι παράμετροι του νερού κατάλληλες.. Χρήσιμο θα ήταν να μετρήσεις τα ίδια και στο νερό της βρύσης, για να δεις κι εσύ και να καταλάβεις το πώς και πόσο τα ασβεστολιθικά υλικά του ενυδρείου σου (αραγωνίτης & πέτρες) επιδρούν στις παραμέτρους του νερού.. ;)

Σπύρος Μ
17-10-08, 16:55
gh δεν εχω σε υγρο.Εχω μονο σε στικ.Να συμπληρώσω αμμωνία λέτε;Σε λίγο θα κάνω μέτρηση.

thanasis76
17-10-08, 18:14
Λοιπόν το επανέλαβα χθες και έχω τις ιδιες μετρησεις.Απλα ανακαινούσα το ποτηράκι και μαλλον είχα no2 καιρό πριν.Με τα στικς εχω τις ιδιες μετρήσεις.Να κάνω την 80%αλλαγή νερού σήμερα;

αν καταλαβαινω τιποτα εμενα να με.....
τι ανακαινουσες το ποτηρακι??
τι ειναι αυτα παλι...
τελος παντον, ευχομαι να μην τρεχεις κι εσυ και τα ψαρακια!!!!!

Σπύρος Μ
17-10-08, 18:18
Ρε παιδιά γίνεται να έπεσε το no2.Χθες ήταν κόκινο(το ξαναέκανα και σήμερα το πρωί και ήταν παλι κόκκινο) και τώρα που το μέτρησα εχει πέσει στο ο,25.Μαλλον δεν πρόλαβα:(.Αμμωνία κατι πάνω απο μηδεν και κατι πάνω απο το 80 no3.Ειναι καλό ή κακό;

thanasis76
17-10-08, 18:25
Ρε παιδιά γίνεται να έπεσε το no2.Χθες ήταν κόκινο(το ξαναέκανα και σήμερα το πρωί και ήταν παλι κόκκινο) και τώρα που το μέτρησα εχει πέσει στο ο,25.Μαλλον δεν πρόλαβα:(.Αμμωνία κατι πάνω απο μηδεν και κατι πάνω απο το 80 no3.Ειναι καλό ή κακό;

εδω ειμαστε παλι!!!
θα στα πω λιγο χυμα!!!!
αμμωνια εβαλες στις 30/09/08
απο εκεινη την μερα οι μετρισεις που κανεις ειναι σκατα!!!! μας εχεις μπερδεψει ολους!!!!
δεν ξερω σε τι φαση βρισκεται το στρωσιμο σου αλλα σιγουρα δεν ειναι στρωμενο με τιποτα τοσο γρηγορα....
σκεφτομαι... αραγε εχεις καν βακτηριδια??
ξεκινησε το στρωσιμο...
συγμνωμη αλλα μας εχεις κανει ανω κατω.!!!!!:smt101:smt101:smt101:smt101

crazyio
17-10-08, 18:47
ανακαινούσα το ποτηράκι = ανακινούσα τον δοκιμαστικό σωλήνα των τεστ

Πιθανότατα αυτό θέλει να πει .....αν δεν ξεχάσουμε σε λίγο και αυτά τα λίγα που ξέρουμε...
Κάθε φορά μετά τα ποστ του παίρνω depon ...
δεν ξέρω γιατί ... :rolleyes:

thanasis76
17-10-08, 18:57
ανακαινούσα το ποτηράκι = ανακινούσα τον δοκιμαστικό σωλήνα των τεστ

Πιθανότατα αυτό θέλει να πει .....αν δεν ξεχάσουμε σε λίγο και αυτά τα λίγα που ξέρουμε...
Κάθε φορά μετά τα ποστ του παίρνω depon ...
δεν ξέρω γιατί ... :rolleyes:

εγω εχω αρχισει τα λυγμενα!!!!! καλα εισαι εσυ...
το θεμα λοιπον ειναι οτι κουνας δεν κουνας το δοκιμαστικο σωληνα δε αλλαζουν οι μετρισεις , ασε που οντως θελει κουνημα....:D:D:D
οποτε παρε παλι τα χαπια σου φιλε!!!!:smt101:smt101:smt101

Σπύρος Μ
17-10-08, 20:22
Κουνημα θέλει μονο στο no3.Στο no2 δεν θέλει.Τουλάχιστον αυτά λέει το χαρτι της jbl.

xontros
17-10-08, 20:29
Λοιπόν! Εγώ για να τα πιστέψω όλα αυτά, όπως φαντάζομαι και ο φίλος μας ο Θανάσης, θέλουμε φωτογραφίες τα μπουκαλάκια των τεστ, δίπλα στο χαρτάκι που συγκρίνει τα χρώματα! :smt077

thanasis76
17-10-08, 20:41
Λοιπόν! Εγώ για να τα πιστέψω όλα αυτά, όπως φαντάζομαι και ο φίλος μας ο Θανάσης, θέλουμε φωτογραφίες τα μπουκαλάκια των τεστ, δίπλα στο χαρτάκι που συγκρίνει τα χρώματα! :smt077

εγω θα ηθελα να παω να κανω τις μετρισεις!!! και δεν τι κανω για εμενα αλλα για το καλο του μικρου μας φιλου!!!!

fishme1
17-10-08, 23:07
ακου westie

βαλε μπολι να τελειωνεις , να εκραγει το σφουγγαρι του φιλτρου δεν προκειται

Σπύρος Μ
18-10-08, 07:50
Λοιπόν εδώ για τα no2:3η φωτο 2η φωτο

για αμμωνία:3η φωτο

για no3:1η φωτο

netblues
18-10-08, 07:55
Τι εχουμε πει για το μεγεθος των φωτογραφιονε??? εε? εε?

Σπύρος Μ
18-10-08, 08:09
Συγνωμη τις παραέκανα μεγάλες.Τις δόρθοσα.

nashty11
18-10-08, 08:48
Λοιπόν εδώ για τα no2:3η φωτο 2η φωτο

για αμμωνία:3η φωτο

για no3:1η φωτο
Το καρτελάκι του τεστ της αμμωνίας της ΑΡΙ εχει δύο πλευρές μία για θαλασσινό(saltwater) και μία για γλυκό(freshwater)... Στην τρίτη φωτογραφία μετράς την αμμωνία με τις ενδείξεις του θαλασσινού (άσχετα αν το χρώμα του σωλήνα είναι αρκετα κίτρινο και δείχνει πως δεν έχεις αμμωνία)... Πρόσεξε μην έγινε τίποτα παρόμοιο και για τα άλλα αν και δεν ξέρω αν τα τεστ ΝΟ2 και ΝΟ3 έχουν διαφορετικό καρτελάκι για θαλασσινό και για γλυκό νερο...

Σπύρος Μ
18-10-08, 08:54
Oχι τα καρτελάκια της jbl το εχουν κάτω κάτω και τοέχω προσέξει.Αμμωνία οπως σας είπα δεν εχω πολυ οποτε να ρίξω 0.5ml οπως είπε ο φίλος χοντρος;

harilaos
18-10-08, 09:33
Πάντως έχε υπόψη πως θα χρειαστείς πολλά κελύφη από σαλιγκάρια. Στα πόσα είσαι τώρα;

Σπύρος Μ
18-10-08, 10:21
0.Θα πάρω απ'το χωριό όμως γύρω στα 100.
Τωρα τι να κάνω;Να συμπληρώσω αμμωνία;

thanasis76
18-10-08, 18:02
0.Θα πάρω απ'το χωριό όμως γύρω στα 100.
Τωρα τι να κάνω;Να συμπληρώσω αμμωνία;

ρε καλο μου :smt013:smt013:smt013 ποσες φορες ειπαμε οτι θα βαζεις συνεχεια αμμωνια μεχρι να εισαι 3-5 mg/l ????
βαλε μη χασεις και τα λιγα βακτηριδια που εχεις....
οσο για τις μετρισεις σου ακου....
τα ΝΟ2 οταν κοιτας το καρτελακι βλεπεις το πιο εντονο κοκκινο???
αυτο πρεπει να το ξεπερασεις!!!!!
και το ιδιο και με τα ΝΟ3....
τοτε κατι θα εχεις κανει!!!
αλλα αν δεν βαζεις συνεχεια αμμωνια να εισαι στις σωστες μετρισεις δεν θα το φτασεις ποτε!!!!!!
θελουν φαγητο τα βακτηριδια....
θα σε ριξω μεσα να σε φανε....:D:D:D:D

Σπύρος Μ
18-10-08, 18:22
Εριξα και αλλη αμμωνία .Για να μπολιάσω πρέπει να βγάλω απο την πρίζα το 2213;
Γιατί νομίζω πως αν είναι ανοιχτό μαλλον θα γεμίσει το ενυδρείο μου νερά!!!

dizio
18-10-08, 18:24
ε,έτσι φαίνεται:D

Σπύρος Μ
18-10-08, 18:33
Δεν θα ψοφίσουν τα βακτήρια ομως;

dizio
18-10-08, 18:57
τα βακτήρια δεν μένουν ζωντανά λόγω του ρεύματος...

Σπύρος Μ
18-10-08, 19:20
Οποτε αυριο θα μπολιαστεί το ενυδρείο.Το αλλο ενυδρείο είναι στρωμένο αφού εκανα πριν λίγο μετρήσεις.

thanasis76
18-10-08, 19:28
Οποτε αυριο θα μπολιαστεί το ενυδρείο.Το αλλο ενυδρείο είναι στρωμένο αφού εκανα πριν λίγο μετρήσεις.

το ελπιζω!!!!

crazyio
18-10-08, 20:15

Και τι μετρήσεις έχεις για να έχουμε καλό ρώτημα στο "στρωμένο" ενυδρείο από όπου θα πάρεις μπόλι ... ?

thanasis76
18-10-08, 20:22
Και τι μετρήσεις έχεις για να έχουμε καλό ρώτημα στο "στρωμένο" ενυδρείο από όπου θα πάρεις μπόλι ... ?

χμχμχμ
οοοοχχχχχ
:smt101:smt101:smt101
westie μην το περνεις στραβα...
πλακιτσα κανουμε επιδη μας εχεις τρελανει λιγο...
πανω απο ολα θελω να σε βοηθησω...:smt045:smt045

Σπύρος Μ
19-10-08, 15:38
Λοιπόν πήγα να μπολιάσω!!!Ανοίγω το φιλτράκι,το παίρνω το σφουγγαράκι απο το 96λιτρο και κατευθύνομαι προσ το δωμάτιό μου.Κλείνω το φίλτρο το φως και οτι άλλο ήταν συνεδεμένο και ανοίγω το φίλτρο.Εξήντα λίτρα και κατι παραπάνω νερό χύθηκαν στο πάτομα και ευτυχώς σκέφτηκα να κλείσω τις βάνες αλλιως τώρα αντι για το copa copana στο σκαραμαγκά θα ερχοντουσαν στο σπίτι μου στο Αιγάλεω.Τωρα είναι κλιστές οι βάνες αφού αν τις ξανανοίξω θα γεμίσω πάλι με νερό.Δεν ξέρω τι να κάνω και σκέφτομαι για πρώτη φορά αρκετά σοβαρά να τα πουλήσω ολα αφού κατα τη γνώμη των φίλων μου είναι πολλά τα λευτά που εριξα(τουλάχιστον 500ευρά στο 120λιτρο)και είμαι σε απόγνωση.Αν βγάλω το καπάκι το κουμπόσω μάλι καλά και ανοίξω τις βάνες πάλι μάλλον θα γεμίσω νερά.Δεν ξέρω τι να κάνω.Δεν θέλω να δημιουργώ προβλήματα στην υπόλοιπη οικογένεια και για αυτο εγραψα αυτό το κατεβατό και νιώθω τίψεις.Το νερό είναι στη μέση.Εχουν περάσει περιπου 20λεπτά απο το συμβάν.Αν το φτιάξω θα περάσω μια βολτα απο το σύλλογο να πάρω μπολι και να τελειώνω ούτε να τρεμω στην ιδέα της αμμωνίας ούτε τιποτα.Αν το ήξερα ειλικρινά δεν θα αγόραζα εξωτερικό φίλτρο.Παραλληλα αφού σφουγγαριζα το 96λιτρο που βρίσκεται στο σαλόνι μάλλον εχασε την βιολογία ατου αφού εδν το έχω βάλει ακομα σε λειτουργεία.Γεια πείτε μου αν μπορείτε τι να κάνω ωστε να μην πλημιρίσω;Βημα προς βήμα αν γίνεται ωστε να μην έχω παλι παρενέργειες
Κανείς ρε παιδιά;Το φίλτρο δεν έπαθε ευτυχώς τίποτα.Και η τύχη είναι οτι στο δωμάτιο μου απο ευδομάδα θα βάζαμε και παρκέ

Πάνος
19-10-08, 15:43
αφου πηρα καμια δεκαρια lexotanil ειπα να σου γραψω.......στο 120 εχεις νομιζω το εξωτερικο φιλτρο με κλειστα τωρα τα βανακια....κλεισε λοιπον το φιλτρο καλα και σωστα.....γεμισε το ενυδρειο με νερο και μετα αφου βεβαιωθεις οτι το φιλτρο ειναι καλα κλειστο ανοιξε τα βανακια και ξανα βαλε το σε λειτουργια....
γιατι δεν βαζεις το 96αρι σε λειτουργια??
κανε τα αυτα και τα υπολοιπα τα συζηταμε οταν τελειωσεις το σφουγγαρισμα....λαθη κανουμε ολοι...

thanasis76
19-10-08, 15:45
αφου πηρα καμια δεκαρια lexotanil ειπα να σου γραψω.......στο 120 εχεις νομιζω το εξωτερκο φιλτρο με κλειστα τωρα τα βανακια....κλεισε λοιπον το φιλτρο καλα και σωστα.....γεμισε το ενυδρειο με νερο και μετα αφου βεβαιωθεις οτι το φιλτρο ειναι καλα κλειστο ανοιξε τα βαμακια και ξανα βαλε το σε λειτουργια....
γιατι δεν βαζεις το 96αρι σε λειτουργια??
κανε τα αυτα και τα υπολοιπα τα συζηταμε οταν τελειωσεις το σφουγγαρισμα....λαθη κανουμε ολοι...

μαζι με ολα αυτα που σου ειπε ο Πανος να προσθεσω να κοιταξεις να ειναι στεγνα καλα καλα ολα τα καλλωδια και οι πριζες..
μην εχουμε τιποτα χειροτερο....
κανε τα και εδω ειμαστε...
και μην τα παρατησεις, ολοι κανουμε λαθη....

Σπύρος Μ
19-10-08, 15:52
Παιδιά ειλικρινά σας μιλάω δεν εχω κουράγιο.Ειλικρινά οταν έτρεχε το νερο και εγω δεν ήξερα τι να προτοκάνω(ευτυχως που έχω καλή μητέρα)σκέφτηκα τι μεγάλη βλακεία έκανα και δεν το άφηνα στην μοίρα του ετσι και αλλιώς θα έστρωνε και ας τα ακουγα απο εσας λίγο παραπάνω.Θα χιθει και άλλο νερο;Το ρωταω γιατί αν είναι να χυθεί αλλο ας μην το προχορίσω και να το δώσω σε κάποιον που θα μπορέσεινα το αξοιοποιήσει.
οσο για το 96λιτρο έκανα αλλαγή νερού και καθάρισα και το σφουγγάρι του(με νερό ενυδρείου εννοείτε)

Πάνος
19-10-08, 15:55
γιατι να χυθει αλλο νερο βρε σπυρο??? ξεχασες τα βανακια ανοιχτα οκ......δε θα το ξανακανεις...επαθες και εμαθες... κανε τα οπως ειπαμε και προσεξε αυτο που ειπε ο θανασης!!
ενα μπραβο στη μητερα σου για την υπομονη της!!

thanasis76
19-10-08, 16:14
Παιδιά ειλικρινά σας μιλάω δεν εχω κουράγιο.Ειλικρινά οταν έτρεχε το νερο και εγω δεν ήξερα τι να προτοκάνω(ευτυχως που έχω καλή μητέρα)σκέφτηκα τι μεγάλη βλακεία έκανα και δεν το άφηνα στην μοίρα του ετσι και αλλιώς θα έστρωνε και ας τα ακουγα απο εσας λίγο παραπάνω.Θα χιθει και άλλο νερο;Το ρωταω γιατί αν είναι να χυθεί αλλο ας μην το προχορίσω και να το δώσω σε κάποιον που θα μπορέσεινα το αξοιοποιήσει.
οσο για το 96λιτρο έκανα αλλαγή νερού και καθάρισα και το σφουγγάρι του(με νερό ενυδρείου εννοείτε)

το λαθος σου για να μαθενεις ειναι οτι οταν μπολιαζουμε ενα ενυδρειο περνουμε το σφουγγαρι απο το στρωμενο και το στιβουμε μεσα στο ενυδρειο που θελουμε να στρωσουμε!!!!
δεν υπηρχε λογος να κανεις τιποτε αλλο στο μεγαλο ενυδρειο...
κριμα... και ολα θα ηταν μια χαρα τωρα...
καλη μητερα εχεις!! εγω θα σε ειχα σφαξει...:D:D:D
οπως βλεπετε ολοι στο φορουμ εχουμε το μικρο εδω που ειναι απελπισμενος αλλα θελει πολυ ενα ενυδρειο!! ξερω οτι αυτο που θα πω ειναι ισως δυσκολο αλλα αν θελουμε ολα γινονται...
υπαρχει καποιος απο την αθηνα, καποιος μελος του φορουμ η καποιο μελος απο το συλλογο που μπορει να παει στο σπιτι του φιλου μας westie!!!!
να παρει μπολι και να του ετοιμασει το ενυδρειο...
δεν θελει και πολλες ωρες...
κριμα ειναι να ταλαιπορειτε ο φιλος μας!!!!
αν ειμουν κοντα δεν θα εγραφα καν θα ειχα παει...
σας ευχαριστω !!!!

Σπύρος Μ
19-10-08, 16:26
Λοιπόν τώρα το ενυδρείο γεμίζεται με νερό(οντως παραδόξως το γεμίζει η μητέρα μου).Το πρόβλημα διαροής ήταν το πορτοκαλί λαστιχάκι που είχε φύγει.Τοποθετήθηκε σωστά.Τουλάχιστον ξέρω ως αν πάει κάτι σταβά θα κλείσω τις βάνες.Αλλος ενας μήνας.Τι το ήθελα το μπόλι;Τι την ήθελα την αμμωνία;Με easy start γινεται δουλειά;Με ενα χρυσόψαρο σύγουρα θα σας στενοχωρίσω και θα ταλαιπωρίσω το χρυσόψαρο οστώσο είναι ο πιο ασφαλής τροπος.

Πάνος
19-10-08, 16:30
δεν φταιει η μεθοδος σπυρο....απλα στο μελλον θα εισαι πιο προσεκτικος...τωρα για χαριν ευκολιας και εγω ποτε δε στρωνω με αμμωνια...στρωνω με ψαρια....αλλα βαζω και μπολι εξαρχης ωστε να μην ταλαιπωρουνται τα ψαρακια...
οποτε αν κανεις τη μεθοδο με το χρυσοψαρο που λες ριξε και μπολι μεσα στο ενυδρειο να μην ταλαιπωρειται το ψαρακι..;)

netblues
19-10-08, 17:04
ΛΜε easy start γινεται δουλειά;Με ενα χρυσόψαρο σύγουρα θα σας στενοχωρίσω και θα ταλαιπωρίσω το χρυσόψαρο οστώσο είναι ο πιο ασφαλής τροπος.

Good wines 1734

Σπύρος Μ
19-10-08, 17:32
Το ενυδρείο είναι σε καλή κατασταση ακόμα έχει αμμωνία αλλά θα βάλω αλλο 1ml ενω έχει πέσει αρκετά το no3 και το no2 είναι λίγο πάνω απο μηδενικά.Αυριο θα πάρω ενα χρυσόψαρο που στην συνέχεια θα πάει στην λίμνη του φίλου μου.Να πάρω το κοινό ε;Η να βάλω τον gyrinocheilus μεσα(δεν τον βάζω γιατι φοβάμαι πως μετά δεν θα μπορώ να τον βγάλω).
Ευχαριστώ παιδιά!!!Δεν χρειάζομαι μπόλι.Ας κάνω κάτι μόνος μου.Ευχαριστώ και πάλι.

alexinio
19-10-08, 17:54
Βρε σπύρο...δεν λυπάσε το χρυσόψαρο?Από την στιγμή που υπάρχει ο τρόπς της αμμωνίας κρίμα να το ταλαιπωρήσεις.Αυτή η έκθεση σε αμμωνία μπορεί να του δημιουργήσει μεγάλο ανεπανόρθωτο πρόβλημα.

Σπύρος Μ
19-10-08, 17:58
Οταν μυριζω την αμμωνία ζαλίζομαι.Αυτό με τρομάζει ελάχιστα!!
οκ με πείσατε.Θα στρώσω με μπόλι και με ψάρι σαν τον κυρ-Πανο:D

thanasis76
19-10-08, 18:03
Οταν μυριζω την αμμωνία ζαλίζομαι.Αυτό με τρομάζει ελάχιστα!!
οκ με πείσατε.Θα στρώσω με μπόλι και με ψάρι σαν τον κυρ-Πανο:D

αν βαλεις μπολι δεν χρειαζεται να βαλεις μεσα και χρυσοψαρο...

alexinio
19-10-08, 18:17
Aφού ζαλίζεσαι με την αμμωνία ρίξε τροφή...

aaaooll
19-10-08, 18:25
και επεισης αν βαλεις μπολι, δεν χρειαζετε να ανοιξεις το φιλτρο, στυψετα ολα μεσα στο ενυδρειο...
οπως ειπε και ο θανασης, αν μπορει καποιος απο την περιοχη σου να σε βοηθησει...

Υ.γ. αν με την πρωτη στραβη τα παρατουσαν ολοι...

thanasis76
19-10-08, 18:30
westie δεν ειναι κακο να παρεις μια βοηθεια αν καποιος μπορει να στη δωσει...
επιδη εχεις προσπαθησει πολυ κριμα ειναι να μην μπορεις να χαρεις το ενυδρειο με τα ψαρακια που ονειρευεσαι...
αν σε βοηθησει καποιος ( αν υπαρχει κανεις ) θα βαλεις ψαρακια σε 1-2 μερες αν τα βρεις...
σκεψου το...

aaaooll
19-10-08, 18:36
αφου ενημερωσεις πρωτα βεβαια τους γωνεις σου για αυτο, μην γινει και τπτ... ;)

Σπύρος Μ
19-10-08, 19:02
Να εβλεπες σήμερα το δωμάτιο μου θ πάθαινες την πλάκα σου.Το καλύτερο ήταν οταν το πορτοκαλί λαστιχάκι πιάστηκε ανάμεσα στο κούμπβμα και στον κάδο και πεταγόταν απο εκεί το νερό.Μπόλι τελικά θα πάρω απο τον γυμναστή μου που αν και είχε 4χρόνια γκαλαχερ δεν είδε θανάτους παρα μονο ενα βιντεάκι που μου έδειξε με ενα ατυχο πλεκο που έγινε τροφή.Το γκάλαχερ του είναι 31εκατοστα και το είχε στο ενυδρείο του μέχρι που χτήπησε με τόση δυναμη στο τζάμι που παραλίγο να το σπάσει.Τωρα πρέπει να πέθανε.Θα του προτείνω το σαιτ για συμβουλές.Θα μπορέσω να μπολιάσω απο αυτόν;Αν και φοβάμαι μην ξαναγίνουν τα ίδια.
Αν πάρω νερο και το σφουγγαράκι απο το 96λιτρο και το σπουγγιξω στο 120ρι θα εχει μπολιαστεί;

Πάνος
19-10-08, 19:30
θα παρεις τα υλικα απο το φιλτρο στο 96λιτρο και θα τα ξεπλυνεις μεσα στο νερο που εχε το 120λιτρο...και μετα τα ξεπλυμενα υλικα θα τα βαλεις παλι πισω στο 96λιτρο....
ετσι το 120λιτρο θα ειναι μπολιασμενο....να διευκρινισω κατι που δεν καταλαβες??

Σπύρος Μ
19-10-08, 19:47
Οχι.Εφόσον δεν υπάρχει κύνδυνος διαρροής οχι:D
Ευχαριστώ sir-panos:D
επίζω και πιστεύω πως τον επομενο μήνα θα είναι εκπλκτικό το ενυδρείο.
Αν και θα αναβαθμυστει σε κανα 6-7μηνες με το 400αρι της τζούελ(εκεί να δείτε ποσο θα φοβάμαι να ανοίξω φίλτρο):D

Πάνος
19-10-08, 19:57
αν επικεντρωσεις την προσοχη σου σε αυτο το ενυδρειο που ασχολεισαι και δε σκεφτεσαι ακομη μεγαλυτερα ενυδρεια για αργοτερα (εχεις χρονο αφου στησεις αυτο να σκεφτεις για επομενα) και προσεχεις οτι σου λενε τα παιδια εδω..σιγουρα μπορεις να κανεις ενα πολυ ομορφο και σωστα στημενο ενυδρειο.....

Σπύρος Μ
20-10-08, 06:32
Θα μπολιάσω σήμερα κι'ολλας.Επειδή ενα παιδι θα μου στείλει ψάρια απο την Πατρα είναι ασφαλές ή θα γίνει οπως με τ γκάπιπου ήρθαν ταμισα και πέθεναν συνεχως;

PascM
20-10-08, 08:27
Αν τους προσφέρεις σωστές συνθήκες δεν έχουν πρόβλημα.

xontros
20-10-08, 14:27
Φίλε μου westie, ειλικρινά στενοχωρήθηκα με το όλο συμβάν, και ελπίζω να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και να μήν τα παρατήσεις μετά από τόσο κόπο..

Λοιπόν:
1. Μην φοβάσαι το εξωτερικό φίλτρο.. Ξέχασες τα βανάκια ανοιχτά, και το νερό "σιφωναρίστηκε", όπως όταν κάνεις σκούπα βυθού.. Το πάθημα γίνεται μάθημα, δε θα ξανασυμβεί πλέον! Ηρέμησε και ξέχασέ το.. ;)

2. Με το άδειασμα του ενυδρείου δεν έγινε καμία απολύτως ζημιά στη βιολογία (το μεγαλύτερο μέρος αυτής βρίσκεται στα υλικά του φίλτρου και όχι στο νερό, και επομένως δε χάθηκε τίποτα).. Είναι σαν να έκανες μια μεγάλη αλλαγή..

3. Για μένα, κακώς πήγες να βάλεις μπόλι.. Σύμφωνα με τις μετρήσεις σου (τις οποίες επιβεβαίωσες κιόλας με τις φωτογραφίες), το ενυδρείο σου είναι στρωμένο! O κύκλος επιταχύνθηκε με το nitrivec, το γεγονός ότι το nitrivec επιταχύνει τον κύκλο σε 15-20 μέρες επιβεβαιώθηκε και σε άλλο thread.. Μπόλι θα έπρεπε να ρίξεις στην αρχή.. Τώρα δεν έχει πια νόημα..

4. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, δε χρειάζεσαι ούτε χρυσόψαρο ούτε τίποτα.. Απλά χρειάζεται να συντηρείς τη βιολογία σου, (δλδ. να ταίζεις τα βακτήρια) ρίχνοντας αμμωνία κάθε μέρα, έτσι ώστε να διατηρείς NH4>0..

Ψυχραιμία, λοιπόν, και με το καλό να δεχθείς τα ψαράκια σου! :p

Υ.Γ. Εννοείται, ότι πριν μπούνε τα ψαράκια θα πρέπει να έχεις μηδενίσει ΝΗ4 και ΝΟ2 (δλδ. μην "ταίσεις" αμμωνία την προηγούμενη μέρα πριν τα βάλεις) και πριν τα βάλεις θα πρέπει να κάνεις και μία μεγάαααλη αλλαγή νερού (80%)!

Σπύρος Μ
20-10-08, 14:42
Δεν μου το λέγατε ρε παιδιά(εσυ xontre δεν είπες τίποτα να ρίξω μπόλι και σε ευχαριστώ).Δεν πειράζει απλά δεν ήξερα να το μεταχυρηστώ.Να κάνω μέτρηση;

xontros
20-10-08, 14:51
Αν λοιπόν είναι σωστές οι μετρήσεις, πρέπει να περιμένεις μέχρι να γίνουνε NH4=0 και NO2=0 (και τα ΝΟ3 θα γίνουν προφανώς πάρα πολλά)..

Παράλληλα, πρέπει να βρεις τα κοχύλια που χρειάζεσαι!
Και επίσης να βρεις και τα ψάρια!

Την αλλαγή νερού δεν θα την κάνεις τώρα, αλλά μέσα στο τελευταίο 24ωρο πριν βάλεις τα ψάρια!

Να έχεις υπ'όψιν σου, ότι θέλει προσοχή τώρα για να μη χάσεις τη βιολογία μέχρι να βάλεις μέσα τα ψάρια.. Μήν το καθυστερήσεις δηλαδή! Γιατί αν μείνουνε τα βακτήρια χωρίς τροφή (δηλαδή χωρίς αμμωνία), όλος αυτός ο κόπος θα πάει χαμένος..

Κατέβασε κατ'αρχήν το θερμοστάτη στους 25βαθμούς, για να ετοιμάζεται σιγά σιγά το ενυδρείο να δεχθεί τα ψαράκια.. Βάλε και την αγγελία σου, γιατί σύντομα θα είναι έτοιμο το ενυδρείο.. Τα σαλιγγαράκια δε χάλασε ο κόσμος, μπορούν να περιμένουν κανα-δυο βδομάδες (αρκεί που το έχεις δρομολογήσει)..

Να μετράς συνεχώς (καθημερινά) ΝΗ4,ΝΟ2 και ΝΟ3, και αν βλέπεις ΝΗ4=0, να ρίχνεις λίγη αμμωνία (0.5ml νομίζω είναι υπερ-αρκετό, ας το επιβεβαιώσει και κάποιος πιο έμπειρος).. Έτσι, θα συντηρείς τη βιολογία σου μέχρι να βάλεις τα ψάρια..

Κάνε και μετρήσεις GH,KH και pH, και πες αποτελέσματα (τόσο με το στικάκι όσο και με τα υγρά τεστ), να δούμε αν είναι και οι παράμετροι του νερού κατάλληλες.. Χρήσιμο θα ήταν να μετρήσεις τα ίδια και στο νερό της βρύσης, για να δεις κι εσύ και να καταλάβεις το πώς και πόσο τα ασβεστολιθικά υλικά του ενυδρείου σου (αραγωνίτης & πέτρες) επιδρούν στις παραμέτρους του νερού.. ;)

Στα έχω γράψει όλα και προσπαθώ πάντα να είμαι υπερ-αναλυτικός!

Μετράς NH4/NO2/NO3, μας λες αποτελέσματα και αν NH4=0 ρίχνεις 0.5ml αμμωνία..

Ξαναμετράς αύριο, και πάλι μας λες τα αποτελέσματα, και πάλι αν ΝΗ4=0, ξαναρίχνεις 0.5ml!

Πότε έρχονται τα ψάρια?

Tolis
20-10-08, 14:56
γιατι δεν ταγραψες πιο μεγαλα ε?ε?ε?

Σπύρος Μ
20-10-08, 14:59
Σορι έκανα λάθος λόγο βιασύνης.Τα ψάρια ερχονται οποτε ζητήσω αλλά μεσα σε αυτήν την ευδομάδα νομίζω πως θα είναι στρωμένο το ενυδρείο.Εσυ εγκρινεις την μεταφορά τους με κούριερ απο Πατρα;Εγω νομίζω πως δεν γίνονται ενδιαμεσες στάσεις μεχρι αθηνα οπότε θα τα εχω την ίδια μέρα.Δεν εχω παραλάει τιποτα με κτελ και δεν ξέρω απο αυτό

xontros
20-10-08, 15:07
Κάνε τις μετρήσεις που λέω παραπάνω, ρίξε και αμμωνία, κάνε μετρήσεις και αύριο, και θα σου πώ εγώ πότε να του πεις να στα στείλει! ;)

Υ.Γ. Δεν ξέρω από μεταφορές, αλλά δε νομίζω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.. Αρκεί να γίνει σωστά η συνεννόηση και να μήν υπάρξουν καθυστερήσεις (π.χ. να τα πάει αυτός μόλις πριν ξεκινήσει το κούριερ ή το κτελ, και να είσαι εσύ εκεί όταν θα έρθει το κούριερ, ή να είσαι στην ώρα σου όταν φτάσει το κτελ, ή δεν ξέρω κι εγώ τι συνεννόηση θα κάνετε... δεν είναι και ιδιαίτερα χαμηλές οι θερμοκρασίες αυτήν την περίοδο, οπότε υποθέτω πως με μία καλή συσκευασία, δε θα είναι και τόσο δύσκολο..) Εννοείται πως θα κάνεις πολύ καλή προσαρμογή!

Σπύρος Μ
20-10-08, 15:29
Εριξα χθες αμμωνία 1ml και τώρα έκανα γρήγορες μετρησεις(εχω γυμναστήριο,αγγλικά και διαγώνισμα).
Λοιπόν:nh3/4:4
γυρω στο 350 ισως και λίγο παραπάνω no3
25no2
6-7gh
7 dt
14 th
κατι πάνω απο 15 kh
7.5 ph ισως και ίγο παραπάνω
με στικ αφού είναι λίγο χρονοβόρο με υγρά.Θα κάνω οταν εχω χρόνο

xontros
20-10-08, 15:58
OK με τα ΝΗ4/ΝΟ2/ΝΟ3! ;)
Ξανακάνε με υγρά όταν έχεις χρόνο, και ξαναπές μας.. ;)

Για τις υπόλοιπες, τώρα, μετρήσεις των sticks:
Ξαναδιάβασε τις οδηγίες, και εξήγησε τι ακριβώς διαβάζεις/μετράς..
Γιατί κάποια από αυτά που γράφεις δε βγάζουνε νόημα!
Τα sticks της JBL (όπως και της eSHa) μετράνε ΝΟ2, ΝΟ3, GH, KH και pH!
Τα th, dt κ.τ.λ. που γράφεις, πού τα βρήκες?

Σπύρος Μ
20-10-08, 17:40
Τα αναγράφει στη συσκευασία.DT,TH

xontros
20-10-08, 18:17
Ξαναδιάβασε ρε Σπύρο τις οδηγίες, τι ακριβώς είναι αυτά, να ξέρουμε και τι μας λες, αλλά πάνω απ'όλα να καταλαβαίνεις κι εσύ ο ίδιος (αυτό είναι το σημαντικότερο)!

Απ'ό,τι θυμάμαι, τόσο της JBL, όσο και της eSHa τα στικς μετράνε τα εξής:
- Ένα τετραγωνάκι για τα NO2 (που παίρνει χρώμα από άσπρο που αντιστοιχεί στο 0, έως ροζ που πρέπει να είναι κάτι σαν 10 ή 20mg/l)
- Ένα τετραγωνάκι για τα ΝΟ3 (που παίρνει χρώμα από άσπρο που αντιστοιχεί στο 0, έως ροζ που είναι κάτι σαν 200mg/l)
- 3 ή 4 πράσινα τετραγωνάκια, που ανάλογα με το πόσα γίνονται μωβ, βρίσκεις τη GH (αυτή μπορεί να την λέει και TH)
- Ένα τετραγωνάκι για την ΚΗ (που αλλάζει χρώματα, από κίτρινο σε πράσινο - αυτό μπορεί να το λέει και CH)
- Ένα τετραγωνάκι για το pH (που αλλάζει χρώματα, συνήθως από κίτρινο σε πορτοκαλί)

thanasis76
20-10-08, 19:12
Δεν μου το λέγατε ρε παιδιά(εσυ xontre δεν είπες τίποτα να ρίξω μπόλι και σε ευχαριστώ).Δεν πειράζει απλά δεν ήξερα να το μεταχυρηστώ.Να κάνω μέτρηση;

καλησπερα!!!! αυτο μικρε μας φιλε να το παρω σαν ευχαριστω προς ολους τους αλλους??? ( μαζι κι εμενα???)
και χωρις να θελω να παω κοντρα με το φιλο μου το χοντρο
πρεπει να πω οτι με τις μετρισεις που εχεις το ενυδρειο ειναι αστρωτο....
οταν εχεις 350 ΝΟ3:smt101
και 25 ΝΟ2...:smt101:smt101
το στρωσιμο δεν εχει ολοκληρωσει τον κυκλο του....
πρεπει να εχεις
ΝΟ2- 0 ( μηδεν)
ΝΟ3- λιγα τα οποια θα φυγουν με την μεγαλη αλλαγη νερου....

αν κανω λαθος διορθωστε με...

xontros
20-10-08, 19:36
καλησπερα!!!! αυτο μικρε μας φιλε να το παρω σαν ευχαριστω προς ολους τους αλλους??? ( μαζι κι εμενα???)
και χωρις να θελω να παω κοντρα με το φιλο μου το χοντρο
πρεπει να πω οτι με τις μετρισεις που εχεις το ενυδρειο ειναι αστρωτο....
οταν εχεις 350 ΝΟ3:smt101
και 25 ΝΟ2...:smt101:smt101
το στρωσιμο δεν εχει ολοκληρωσει τον κυκλο του....
πρεπει να εχεις
ΝΟ2- 0 ( μηδεν)
ΝΟ3- λιγα τα οποια θα φυγουν με την μεγαλη αλλαγη νερου....

αν κανω λαθος διορθωστε με...

Δεν κάνεις κανένα λάθος, και σε καμία περίπτωση δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα κόντρας! :p

Στις φωτογραφίες με τις μετρήσεις, φαίνεται πως όντως ο κύκλος έχει ολοκληρωθεί.. Οπότε αυτές εδώ οι μετρήσεις (αν δεν οφείλονται σε λάθος χρήση/ανάγνωση ή σε αναξιοπιστία των sticks - επί τη ευκαιρία αυτό πιστεύω πως έφταιγε και με τις λάθος κατ'εμέ μετρήσεις τις προηγούμενες μέρες), θα είναι λόγω της αμμωνίας που του είπα να προσθέτει καθημερινά για να συντηρεί τη βιολογία μέχρι να έρθουν τα ψαράκια..

Όπως και να'χει.. Ας μήν παρεμβαίνουμε συνέχεια (δεν απευθύνομαι σε σένα, το λέω για να το ακούσω κι εγώ), ας τον αφήνουμε να κάνει ΣΩΣΤΕΣ μετρήσεις με ΥΓΡΑ τεστ, και πάνω σ'αυτές να σχολιάζουμε, γιατί αλλιώς γίνεται μπάχαλο και δε βγαίνει άκρη..

Τέλος, πιστεύω πως ορθώς δρομολόγησε το θέμα με τα ψάρια (και το ίδιο και με τα σαλιγγάρια), γιατί οι κινήσεις γίνονται με αργούς ρυθμούς όπως βλέπεις, οπότε φοβάμαι πως κάποια στιγμή θα έχανε τη βιολογία που χτίζει, λόγω "ασιτίας"!

Φιλιά στη Σύρο! :D

thanasis76
20-10-08, 19:43
φιλε μου το ειπα για να καταλαβει ο westie οτι δεν εχουμε καμια κοντρα...
αν τωρα κανει λαθος μετρισεις δεν μπορουμε να τον βοηθησουμε καθολου απο εδω, και θα πρεπει να κανει σωστες...
οσο ομως θα μετραει ΝΟ2...
με στικ η με υγρα αυτο δειχνει αστρωτο φιλτρο...
αν θελει να βαλει ψαρακια ειναι δικο του θεμα...

φιλια στην Συρο ε??
καλα καλα δεν θα το δει ο Πανος....:smt101:smt101:smt101

Σπύρος Μ
20-10-08, 20:25
Συγνώμη αλλα δεν θα βάλω ψάρια μέχρι να είμαι έτοιμος 100%.Τα στικς δεν είναι και οτι καλύτερο ελπίζω να μπορέσω αυριο με τα κενα να γυρισω νωρίς και να κάτσω λιγο να ξαναμελετίσω και να κανωμετρήσεις.Δυστυχώς έγινε μια βλακεία.Τα λάθη διορθώνονται.Το ενυδρείο την γλύτωσε:D.Θα τα καταφερω μια μέρα και θα μουαρεσει πολυ αφού θα αλλάζω συνεχώς τωρα το aquascape ενω με τα ψάρια δεν θα μορώ.Σκεψου και τα θετικά του άδειου ενυδρείου:D

thanasis76
20-10-08, 20:32
Συγνώμη αλλα δεν θα βάλω ψάρια μέχρι να είμαι έτοιμος 100%.Τα στικς δεν είναι και οτι καλύτερο ελπίζω να μπορέσω αυριο με τα κενα να γυρισω νωρίς και να κάτσω λιγο να ξαναμελετίσω και να κανωμετρήσεις.Δυστυχώς έγινε μια βλακεία.Τα λάθη διορθώνονται.Το ενυδρείο την γλύτωσε:D.Θα τα καταφερω μια μέρα και θα μουαρεσει πολυ αφού θα αλλάζω συνεχώς τωρα το aquascape ενω με τα ψάρια δεν θα μορώ.Σκεψου και τα θετικά του άδειου ενυδρείου:D

με υπομονη και σωστες μετρισεις για να μπορουμε να σε βοηθαμε ολα θα πανε καλα!!!!

xontros
20-10-08, 21:19
Κακώς σε τραβολογάμε τώρα από τα διαβασματάκια σου, αγορίνα, αλλά τώρα που είσαι στο στώσιμο θα πρέπει όπως και δήποτε να κάνεις καθημερινές μετρήσεις NH4/NO2/NO3 με υγρά!

Και κακώς δεν κράτησες ρουτίνα τόσες μέρες.. Κανονικά θα έπρεπε να κρατάμε ένα ωραίο ημερολόγιο, να τα σημειώνουμε, και να ξέρουμε τι μας γίνεται.. Αν γινόταν όλο αυτό, σωστά και μεθοδικά, τότε δε θα ψαχνόμασταν να δούμε αν έστρωσε το ενυδρείο ή όχι!

Σπύρος Μ
21-10-08, 12:11
Λοιπόν εφτασαν οι μετρήσεις:αμμωνία γύρω στο 0,25 προσθεσα 1μλ
no2:λιγο πάνω απο το μηδεν
no3:λιγο κάτω απο 160.
Εχω μια ερώτηση:Το χαρτι για μετρηση no3 εχει και για θαλασσινο και για γλυκό.Ριχνω 10ml σε καθε σωληνα και στο ενα ρίχνω 2 κουταλιές(ενα ειδικό πράσινο)σκόνης και 6 σταγόνες στο άλλο.Σήμερα αυτό με την σκόνη είχε το χρώμα του ελαφριού πορτοκαλί.Αυτό όμως νομίζω πως χρησιμοποιείτε για το άσπρο και ήταν συνεχώς άσπρο μέχρι σήμερα.Παράληλη η σκόνη είναι reagent 1 και το υγρό 2.Μηπως κανω λάθος τη μέτρηση;Στα χρώματα δεν βάζουμε το υγρό και στα λευκά τη σκόνη;

PascM
21-10-08, 12:34
Με ποια τέστ ?

Σπύρος Μ
21-10-08, 14:11
JBL.
Κανείς;Ακομα το ενυδρείο είαι σχεδόν φουλαρισμένο απο πράσινη άλγη.Εχει πιάσει σε μερικές πέτρες αλλα στο τζάμι και ιδιαίτερα στην βιτρίνα δεν μου αρέσει καθόλου.Οσο για αλλο ενα θέμα που με καίει είναι οτι το θερμαντικό σώμα(θερμοστάτης) δεν είναι σαν του 96λιτρου που έχει και βαθμούς κελσίου,αλλα είναι μονο με ενα μαυρο κυκλικό εξόγκωμα που έχει + και -.Μηπως να πάρω τζάγκερ ή μπορώ να το ρυθμίσω;

PascM
21-10-08, 14:38
Χρησιμοποιείς το θερμόμετρό σου για να τον ρυθμίσεις!
Είναι ποιο τίμιος αυτός δεν λέει τόσο θα σου δώσω (βαθμούς) σου λέει ανέβασε ή κατέβασε μέχρι να ικανοποιηθεί το θερμόμετρό σου! :)

Πάνος
21-10-08, 15:22
Είναι ποιο τίμιος αυτός δεν λέει τόσο θα σου δώσω (βαθμούς) σου λέει ανέβασε ή κατέβασε μέχρι να ικανοποιηθεί το θερμόμετρό σου! :)

:D:D:D

xontros
21-10-08, 18:42
Όταν πέσει πάλι η αμμωνία, πριν ξαναπροσθέσεις, κάνε και καμιά αλλαγή νερού να πέσουνε και τα νιτρικά (αυτά ευθύνονται για την άλγη)..

Εφόσον έχεις δρομολογήσει το θέμα με τα ψάρια, μήπως να σταμάταγες την αμμωνία και να περιμένεις να μηδενιστούν ΝΗ4 και ΝΟ2, και να του πεις να σου τα στείλει?

thanasis76
21-10-08, 18:59
Όταν πέσει πάλι η αμμωνία, πριν ξαναπροσθέσεις, κάνε και καμιά αλλαγή νερού να πέσουνε και τα νιτρικά (αυτά ευθύνονται για την άλγη)..

Εφόσον έχεις δρομολογήσει το θέμα με τα ψάρια, μήπως να σταμάταγες την αμμωνία και να περιμένεις να μηδενιστούν ΝΗ4 και ΝΟ2, και να του πεις να σου τα στείλει?

πρεπει να ειναι ακριβεις στις μερες...
γιατι αν μεινουν πολλες μερες χωρις φαγητο τα βακτηριδια ισως αρχισουν να χανοντε...
οποτε προσοχη μικρε....

xontros
21-10-08, 19:02
Συμφωνώ!

Σπύρο, κάνε μετρήσεις πάλι σήμερα, αφού έριξες και το 1ml αμμωνία, να δούμε τι έχεις, και ξανακάνε και αύριο, να δούμε με τι ρυθμούς πέφτει..

Και κάνε και κάποια επικοινωνία με τον τύπο, για το πότε μπορεί να σου στείλει τα ψάρια (δλδ. πόσες μέρες πριν πρέπει να του πεις να στα στείλει), και σε συνδυασμό με όλα αυτά να σου πούμε τι ακριβώς να κάνεις..

Σπύρος Μ
21-10-08, 20:07
λοιπόν λιγο παραπάνω απο το 0(σουπερ ελαχιστο σχεδόν μηδέν)no2.
nh4:λιγο παραπάνω απο 2
nh3:
Αν είναι μεσω του -2- που είναι υγρό πρέπει να είναι 160.Αν είναι με τη σκόνη -1- πρέπει να είναι 20

xontros
21-10-08, 20:13
ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ!
Έχουμε ήδη μπερδευτεί, μήν τα κάνουμε χειρότερα! :smt013
Εννοείς υποθέτω no3 και όχι nh3, σωστά? :smt077

Σπύρος Μ
21-10-08, 20:22
συγνώμη παιδιά no3 εννοούσα.Θα επικοινωνήσω με το παιδί και τηλεφωνικώς.Σε πόσο καιρό πιστεύεται πως θα είναι έτοιμο ώστε να τον ενοιμερώσω;

xontros
21-10-08, 20:31
Ξαναμέτρα αύριο να δούμε αν θα έχει καταναλωθεί η αμμωνία που έριξες και θα σου πούμε πότε να βάλεις τα ψάρια..

Όσο για το πρόβλημα με τη μέτρηση των ΝΟ3.. Μπορείς να ξαναδιαβάσεις τις οδηγίες και να μας πεις τι λένε? Ή να εξηγήσεις (αναλυτικά όμως) τι ακριβώς κάνεις?

Σπύρος Μ
21-10-08, 20:35
Καταρχήν πέρνω 2 απο αυτούς τους δωκιμαστικούς σωλήνες.Ρίχνω 10ml στον καθε ενα και ρίχνω στον ενα 2 κουταλιές σκόνη και 6 σταγόνες υγρό.Τα κουμπώνω και τα ανακοινώ για 1λεπτό.Μετα περιμένω 10λεπτα και μετά μπορω να δω τις ενδείξης.Τις βλέπω,τις σημειώνω και σας τις λέω.Αυτά για no3

xontros
21-10-08, 20:53
Καταρχήν πέρνω 2 απο αυτούς τους δωκιμαστικούς σωλήνες.Ρίχνω 10ml στον καθε ενα και ρίχνω στον ενα 2 κουταλιές σκόνη και 6 σταγόνες υγρό.Τα κουμπώνω και τα ανακοινώ για 1λεπτό.Μετα περιμένω 10λεπτα και μετά μπορω να δω τις ενδείξης.Τις βλέπω,τις σημειώνω και σας τις λέω.Αυτά για no3

Σωστά! Έτσι πρέπει να γίνεται (το διάβασα και κάπου αλλού)..

Το 2ο δοκιμαστικό σωλήνα πού τον χρησιμοποιείς?

Αν είναι μεσω του -2- που είναι υγρό πρέπει να είναι 160.Αν είναι με τη σκόνη -1- πρέπει να είναι 20

Και εφόσον τα κάνεις όλα καλά και ωραία, εδώ τι ακριβώς εννοείς?

Σπύρος Μ
21-10-08, 21:16
αναγράφεται πάνω τους.reaction 1 kai 2

xontros
21-10-08, 21:53
Κάτσε ρε συ Σπύρο..

Παίρνεις ΕΝΑ δοσομετρικό σωλήνα.. ΟΚ?
Ρίχνεις μέσα 10ml νερό!
Μετά ρίχνεις 2 κουταλιές σκόνη (1)!
Μετά ρίχνεις 6 σταγόνες (2) στο ΙΔΙΟ μπουκαλάκι! Σωστά?
Και ανακινείς.. και διαβάζεις το αποτέλεσμα στη χρωματική κλίμακα..
Έτσι δεν είναι?
Το 2ο μπουκαλάκι πού χρειάζεται?

thanasis76
21-10-08, 22:35
Κάτσε ρε συ Σπύρο..

Παίρνεις ΕΝΑ δοσομετρικό σωλήνα.. ΟΚ?
Ρίχνεις μέσα 10ml νερό!
Μετά ρίχνεις 2 κουταλιές σκόνη (1)!
Μετά ρίχνεις 6 σταγόνες (2) στο ΙΔΙΟ μπουκαλάκι! Σωστά?
Και ανακινείς.. και διαβάζεις το αποτέλεσμα στη χρωματική κλίμακα..
Έτσι δεν είναι?
Το 2ο μπουκαλάκι πού χρειάζεται?

καλα θα παρουμε master σε λιγο με τοσο μπερδεμα αν βγαλουμε ενα ομορφο ενυδρειο!!!!!
πες μας βρε σπυρο για να σε βοηθησουμε μην κανουμε καμια βλακια...

crazyio
22-10-08, 00:06
Το πιο πιθανό είναι να μετράει ΝΟ3 με τεστ Sera.....οπότε και άντε γεια ..
αν είναι SERA πέτα το και πάρε άλλο (ΟΧΙ SERA)

Σπύρος Μ
22-10-08, 16:09
Επειδή ημουν αρχάριος δεν ήξερα.Αλλά τα βαζω το υγρό στο ενα και τη σκόνη στο άλλο.Δεν πρέπει να γίνεται έτσι;Γιατί η jbl δίνει και μια βάση ωστε να κάνεις τις συγκρίσεις τα βάζεις μέσα σε αυτήν και κοιτάζεις.Έχει ομως 2υποδοχές.Δηλαδή κοιτάμε μονο τα πάνω;Γιατί στο καρτελάκι έχει πανω τα χρώματα και κάτω ολόλευκο χρωματισμό
Λοιπόν εκανα μέτρηση ετσι οπως μου είπε ο xontros και είναι πάνω κάτω 160.Άλλαξα τώρα κάτι παραπάνω απο το 30% νερό του ενυδρείου και συμπήρωσα λίγο παραπάνω ωστε να μην φένεται η στάθμη του νερου.Θα κάνω πάλι μετρηση no3.αμμωνία δεν εχω, πολυ λιγο πάνω απο 0 εως καθόλου.Να ξανασυμπληρώσω;Αν ναι λέω κάπου στα 0,20μλ ωστε να είναι στο 3 και για λίγο καιρό.Τα μουλτι,μπορούν να είναι για 2-3 ημέρες χωρίς σαλιγγάρια;Ή το ενυδρείο δεν θα σρώσει πιστεύεται σε 2 μέρες;Θα λοίπω το παρακσκευοσαββατοκυριακοδεύτερο.Τι πρέπει να κάνω ωστε το ενυδρείο να συντηρηθεί;Δυστυχώς δεν εξαρτάται απο εμένα και δεν μπορώ να κάνω αλλιώς.

xontros
22-10-08, 16:23
Λοιπόν εκανα μέτρηση ετσι οπως μου είπε ο xontros και είναι πάνω κάτω 160.Άλλαξα τώρα κάτι παραπάνω απο το 30% νερό του ενυδρείου και συμπήρωσα λίγο παραπάνω ωστε να μην φένεται η στάθμη του νερου.Θα κάνω πάλι μετρηση no3.αμμωνία δεν εχω, πολυ λιγο πάνω απο 0 εως καθόλου.Να ξανασυμπληρώσω;Αν ναι λέω κάπου στα 0,20μλ ωστε να είναι στο 3 και για λίγο καιρό.Τα μουλτι,μπορούν να είναι για 2-3 ημέρες χωρίς σαλιγγάρια;Ή το ενυδρείο δεν θα σρώσει πιστεύεται σε 2 μέρες;Θα λοίπω το παρακσκευοσαββατοκυριακοδεύτερο.Τι πρέπει να κάνω ωστε το ενυδρείο να συντηρηθεί;Δυστυχώς δεν εξαρτάται απο εμένα και δεν μπορώ να κάνω αλλιώς.

Συνοψίζω:
- Έριξες 1ml αμμωνία χτες, και σήμερα NH4=0..
- ΝΟ2 πόσο έχεις?

Αν μηδενίστηκε και το ΝΟ2, τότε το ενυδρείο σου έχει στρώσει..
(ελπίζω να μήν υπάρχει πρόβλημα με τις μετρήσεις των ΝΗ4 και ΝΟ2, όπως υπάρχει με τα ΝΟ3, έτσι?)

Μπορείς λοιπόν να του πεις να σου στείλει τα ψάρια! (οκ, δε χάλασε ο κόσμος να μήν έχουν σαλιγγάρια για μερικές μέρες..)

Θα πρέπει να συντηρείς τη βιολογία σου ρίχνοντας αμμωνία καθημερινά (αφού το 1ml που έριξες χθες καταναλώθηκε, συνέχισε ρίχνοντας την ίδια ποσότητα, 1ml).. Τις μέρες που θα λείπεις (αν δεν έχουν έρθει τα ψάρια μέχρι τότε), μπορείς να ρίξεις μερικές (3-4) ταμπλέτες βυθού (για γατόψαρα)..

Σπύρος Μ
22-10-08, 16:28
Το παιδί δεν τοβρίσκω.NO2=0
Τι να κάνω;Να ρίξω λίγη ακόμα αμμωνια ή θα γίνει τίποτα;Δεν εχω πάρει ακόμα τις τροφές αλλά έχω τις άλλες(φιλαράκια)αλλά και τροφές γατοψαρων.Επειδή πέφτουν απανωτά διαγωνίσματα και απροειδοποιητα πρέπει να κάτσω να διαβάσω.Ευχαριστώ!!!

xontros
22-10-08, 16:34
Σύντομα λοιπόν:

- Κάθε μέρα μετρήσεις ΝΗ4, ΝΟ2 και ΝΟ3..
- Προσθήκη αμμωνία 1ml (αν ΝΗ4=0)
(σύνολο 5 λεπτά - και μετά διάβασμα full!)

- Αν φύγεις, ρίξε 3-4 ταμπλέτες για γατόψαρα..
- Ψάξε τον τύπο με τα ψάρια..

thanasis76
22-10-08, 16:42
αν ειναι οπως μας τα λες και δεν εχεις κανει κατι λαθος το ενυδρειο σου ειναι στρωμενο!!!!
να ριχνεις καθε μερα αμμωνια δεν θα εχεις προβλημα!!!
εχεις βακτηριδια που δεν θα αφηνουν τιποτε σε λιγες ωρες...
τωρα, επιτελους... βρες ψαρακια!!!!!:smt045:smt045:smt045

ευχομαι να ειναι σωστες οι μετρισεις...
λογικα και να μην ειναι καπου κοντα εισαι στο στρωσιμο οποτε, μην αγχωνεσαι...
καλη συνεχεια και καλο διαβασμα!!!

Σπύρος Μ
22-10-08, 18:19
Ευχαριστώ.Θα συμπληρώσω αμμωνία τώρα.Και θα διαβάζω πολυ,να γίνω φυσικοθεραπευτής να ανοίξω ενα φυσικοθεραπευτήριο σε χωριό και να παρέχω σε ηλικιωμένους με λιγότερα λευτά φροντιδα,να ανοίξω ενα γυμναστήριο στην Κηφισιά(διπλα στο water inn) και αλλο ένα στα βόρεια προάστια (να τρώω τα λευτά των πλουσίων εφόσον εχουν αρκετά)και τέλος με τα λευτά που θα βγάζω να φτιάξω ενα ενυδρείο με σκαλάρια που είναι το όνειρό μου

Πάνος
22-10-08, 18:48
διαβαζε και θα κανεις απο ενα ενυδρειο σε καθε γυμναστηριο και 2 στο φυσικοθεραπευτηριο να ηρεμουν οι ηλικιωμενοι...;)

και εγω θα γινω ο πλουσιος που θα μου τρως τα λεφτα στο γυμναστηριο σου...αυτο της κηφισιας...για να με βολευει με το water inn....:D

sofianos7
23-10-08, 13:37
που θα πάει. Θα το φτιάξεις, δε θα το φτιάξεις?

Σπύρος Μ
23-10-08, 20:19
Λοιπον μετα απο μια σουπερ κουραστική μερα εχω τωρα λίγο ελεύθερο χρόνο.Εκανα μέτρηση αμμωνίας και είναι λίγη.Πρόσθεσα τωρα 1μλ αμμωνία.Τωρα θα μετρήσω no2 κ' no3.Oσο θα λείπω τι ποσότητα αμμωνίας να ρίξω μια και καλή;Εχω και αλλο πρόβλημα με το no2.Βάζουμε σε ενα σωλήνα απο πέντε σταγόνες(reagent 1 - reagent 2)και 5ml ενυδρείου;Ή βάζουμε σε ξεχωριστούς σωλήνες στον ενα 5ml & reagent 1 και στον αλλον 5ml &reagent 2.Γιατί το no3 λεει x2 των 5ml σε αντίθεση με το νο2 που θέλει χ1.Αν είναι έτσι μάλλον βάζουμε σε ξεχωριστούς σωληνες αλλιώς θα βάζαμε 20ml στο no3 δηλαδή θα ξεχίληζε ο σωλήνας.Θα κοιτάξω στις οδηγίες αλλά αν μπορείτε να δείτ και εσείς οδηγίες μεσω ιντερνετ θα με βοηθήσετε.Και τέλως έχω 2 ειδών άλγες.Μια την ωραία που είναι ανοιχτό πράσινο και κολλάει στις πέτρες δείνοντάς τους ενα ωραίο χρώμα και αλλη μια σκουρα πράσινη σαν μαλί ενα πράγμα που είναι σαν φυτό κάπως και κουνιέται

thanasis76
23-10-08, 21:03
Λοιπον μετα απο μια σουπερ κουραστική μερα εχω τωρα λίγο ελεύθερο χρόνο.Εκανα μέτρηση αμμωνίας και είναι λίγη.Πρόσθεσα τωρα 1μλ αμμωνία.Τωρα θα μετρήσω no2 κ' no3.Oσο θα λείπω τι ποσότητα αμμωνίας να ρίξω μια και καλή;Εχω και αλλο πρόβλημα με το no2.Βάζουμε σε ενα σωλήνα απο πέντε σταγόνες(reagent 1 - reagent 2)και 5ml ενυδρείου;Ή βάζουμε σε ξεχωριστούς σωλήνες στον ενα 5ml & reagent 1 και στον αλλον 5ml &reagent 2.Γιατί το no3 λεει x2 των 5ml σε αντίθεση με το νο2 που θέλει χ1.Αν είναι έτσι μάλλον βάζουμε σε ξεχωριστούς σωληνες αλλιώς θα βάζαμε 20ml στο no3 δηλαδή θα ξεχίληζε ο σωλήνας.Θα κοιτάξω στις οδηγίες αλλά αν μπορείτε να δείτ και εσείς οδηγίες μεσω ιντερνετ θα με βοηθήσετε.Και τέλως έχω 2 ειδών άλγες.Μια την ωραία που είναι ανοιχτό πράσινο και κολλάει στις πέτρες δείνοντάς τους ενα ωραίο χρώμα και αλλη μια σκουρα πράσινη σαν μαλί ενα πράγμα που είναι σαν φυτό κάπως και κουνιέται

:smt013:smt013:smt013 ρε westie τωρα εχεις το προβλημα????
τοσες μερες πως μετρουσες???:smt013:smt013:smt013

Σπύρος Μ
23-10-08, 21:07
τελικά τωρα εκανα λάθος.Το είδα στο ιντερνετ.οπότε μετρησα πάλι και εχω 0

Σπύρος Μ
28-10-08, 14:28
Λοιπόν ξανάρθα μετα απο 4ημερο διάλειμα.Εριξα πριν φύγω 6ml αμμωνία και τώρα εχω παλι μηδενική.Θα συμπληρώσω και άλλη.Τωρα θα μετρήσω και no2-no3 και θα σας ενημερώσω.Έφερα σαλιγγάρια αρκετά μεγάλα.
Υ.Γ(εκτός θέματος):Πηρα και 2 καρίδες τις εσπασα και τωρα θα παρουν μερος στο σετ-απ του 96λιτρου
Υ.Γ(σουπερ εκτός θέματος):Οι καρύδες είναι οτι χειρότερο μετά τον πατσά που εχω δοκιμάσει

Και χρόνια πολλά!!!
Και για να δούμε αν κάνω σωστα τις μετρήσεις:

1.Repeatedly rinse test jars with the aquarium water to be tested
2.Use the enclosed syringe to fill each of the test jars with 5ml of the sample water
3.Add 5 drops reagent 1 followed 5 drops of reagent 2 to one of the jars,mix by agitating after each additin of the reagents.Allow to settle until the colouring develops
4.Place both test jars into the comparator block:the jar will added reagent into the smooth end of the comparator block,the jar with untreated test water (blank sample) into the notched end of the comparator block
5.Move the comparator block together with the jars side over the colour chart until the colour of the sample with added reagent matches the colour of the blank sample.
αν μπορείτε πειτε μου πως γίνεται και αν το κάνω σωστά.

aaaooll
28-10-08, 14:43
1.ξεπλινε λεει τον σολινα με το νερο του ενυδρειου που θα τεσταρεις,
2.χρεησημοποιησε την συριγγα για να γεμισεις το καθε σολιναριο με 5μλ
3.ρηξε 5 σταγονες απο το αντιδραστιριο 1 και μετα 5 σταγονες απο το 2 σε ενα απο τους σωλινες, αναδευοντας μετα απο καθε εισαγογη αντιδραστιριου... περιμενε μεχρι να αναπτιχθουν τα χρωμματα
4.τοποθετησε και τους δυο σωλινες στο συγκριτικο πινακα: αυτο με τα αντιδραστιρια στην απαλη γραμμη, και το αλλο χωρις στην χαραγμενη γραμμη στο τελος του πινακα...
5. κουνα τον συγκριτη μαζι με την πλευρα των σωλινων, μεχρι το χρωμμα του δειγματος με τα αντιδραστιρια, να τεριαζει στο χρωμμα του του διγματος χωρις αντιδρατιρια

αυτα με τα λιγα αγγλικα μου...

Σπύρος Μ
28-10-08, 14:54
αναδευοντας=δεν την ξέρω την λέξη
χαραγμενη γραμμη=?
-----------------------------------------------------------------------
Εννοείς να ρίξω 5ml νερο και να βάλω 5 σταγόνες απο το καθε reagent σε ενα σωλήνα.Μετά να περιμένω 3 λεπτά και να βάλω τον σωλήνα να συγκρινω τα χρώματα).Αυτό εννοείς;Να μην ανακοινήσω τιποτα;

aaaooll
28-10-08, 14:57
κουνοντας το μπουκαλακι μετα απο καθε αντιδραστιριο...
τωρα για την γραμμη, ετσι το καταλαβα. ανεβασε μια φωτο του πινακα να δουμε πως ειναι...

Σπύρος Μ
28-10-08, 14:59
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=18099&d=1224310081

aaaooll
28-10-08, 15:07
λοιπων, οπως το επιασα τωρα,βαζεις με τα αντιδραστιρια στα λευκα, και το αλλο στα χρωματιστα, και τα κουνας οσπου να εχουν το ιδιο χρωμα...

Σπύρος Μ
28-10-08, 15:13
Μα αφού θα είναι νερό απο ενυδρείο δηλαδή διάφανο πως θα αποκτήσειχρωμα.Η μηπως βαζουμε στους λευκούς κύκλους τα reagents ωστε να βλέπουμε απο το νερό ενυδρείο τα χρώματα που θα φένονται απο κατω;Μαλλον αυτό.Θα μετρήσω και θα επαληθεύσω με στικς

aaaooll
28-10-08, 15:18
ναι, βαζεις το σκετο απο το ενυδρειο στα χρωμματα...

Σπύρος Μ
28-10-08, 15:28
Τελιά είναι no2 στο φουλ(μηπως επειδη εριξα αμμωνία πριν 1-2ωρες;)γύρω στο 1,0 ενω στα στικς εχω στο φουλ no2 και no3.Αμμωνία εχω γυρω στο 5 με 6

thanasis76
28-10-08, 15:37
Τελιά είναι no2 στο φουλ(μηπως επειδη εριξα αμμωνία πριν 1-2ωρες;)γύρω στο 1,0 ενω στα στικς εχω στο φουλ no2 και no3.Αμμωνία εχω γυρω στο 5 με 6

δεν ξερω γιατι καθε φορα μας λες διαφορες τιμες....
πριν λιγες μερες οι τιμες εδειχναν οτι ειναι ετοιμο για ψαρια...
τωρα η τιμες λενε οτι ακομα εχεις δρομο...
δεν ξερω τι ειναι σωστο και τι λαθος απο αυτα που μας λες....

Σπύρος Μ
28-10-08, 15:43
εκανα λαθος μετρησεις.Λοιπόν τωρα να περιμένω και να κάνω καθημερινα μετρήσεις;Καλυτερα για να αλλάξω το aquascape λιγο.Για ψάρια δεν βιάζομαι.

thanasis76
28-10-08, 16:01
εκανα λαθος μετρησεις.Λοιπόν τωρα να περιμένω και να κάνω καθημερινα μετρήσεις;Καλυτερα για να αλλάξω το aquascape λιγο.Για ψάρια δεν βιάζομαι.

ρε westie το εχουμε ακουσει αυτο κι αλλες φορες...
τωρα πως ειμαστε σιγουροι οτι αυτες οι μετρισεις ειναι σωστες...
παντος αν κρινω με τις μερες και το στρωσιμο με αμμωνια λογικα πρεπει καπος ετσι να ειναι οι μετρισεις...
θα ριχνεις αμμωνια αφου μετρας καθε μερα και θα μετρας καθε μερα ΝΟ2 και ΝΟ3...
καλη συνεχεια!!!!

παλι καλα που δεν εβαλες ψαρια ακομα...
ειδες που σου ελεγα οτι δυσκολα εστρωσε τοσο γρηγορα...

Σπύρος Μ
28-10-08, 16:14
λαθος μετρήσεις

thanasis76
28-10-08, 19:26
λαθος μετρήσεις

αυτο δεν ειναι απαντηση!!!
τοσο καιρο κοντευουμε να παμε στο δαφνι...
πως θα βοηθησουμε οταν δινεις συνεχεια λαθος μετρισεις??
ελπιζω τωρα να ειναι σωστες...

Πάνος
29-10-08, 00:02
αντι να γεμιζετε σελιδες εδω δεν τον παιρνετε στο κινητο να του δωσετε οδηγιες?? σε δεκα λεπτα θα γλιτωσετε μια ζωη...σαν την αιμοδοσια ενα πραγμα!!!:D:D:D

thanasis76
29-10-08, 00:11
αντι να γεμιζετε σελιδες εδω δεν τον παιρνετε στο κινητο να του δωσετε οδηγιες?? σε δεκα λεπτα θα γλιτωσετε μια ζωη...σαν την αιμοδοσια ενα πραγμα!!!:D:D:D

+-8+-8+-8+-8

stavaigi
29-10-08, 01:22
:smt068
:smt067
εγραψες!

xontros
29-10-08, 15:03
Φίλε μου westie.. Διάβασα το όλο μπέρδεμα με τα τεστάκια σου.. Από αυτά που διάβασα, είναι όντως μπέρδεμα τα τεστ της JBL, οπότε είσαι δικαιολογημένος ως προς τα λάθη.. Αδικαιολόγητος όμως που δε ρώτησες τόσο καιρό, και μας έδινες λάθος μετρήσεις!

Λοιπόν.. Άκου πώς έχουνε τα πράγματα:
- Ξεπλένεις καλά έναν δοσομετρικό σωλήνα..
- Βάζεις όσο νερό σου λέει ότι θέλει (5ml, ή 10ml, ανάλογα το τεστάκι)
- Ρίχνεις μέσα ένα ένα τα αντιδραστήρια (reagent), και μετά από κάθε αντιδραστήριο ανακινείς το δοσομετρικό σωλήνα! Δηλαδή, ρίχνεις όσες σταγόνες πρέπει από το 1, ανακινείς, μετά ρίχνεις και από το 2, και ξανανακινείς.. Στον ίδιο δοσομετρικό σωλήνα, πάντα..
- Περιμένεις κανά λεπτό, να πάρει χρώμα και να γίνει το χρώμα ομοιόμορφο και το βάζεις στο πινακάκι με τα χρώματα και βλέπεις τι έχεις..

Το μπέρδεμα τώρα έχει ως εξής:
Αυτός σου δίνει για κάθε τεστ 2 δοσομετρικούς σωλήνες.. Στον ένα βάζεις νερό ενυδρείου και τα αντιδραστήρια και στον άλλο σκέτο νερό ενυδρείου.. Αυτόν με το νερό και τα αντιδραστήρια (που έχει χρωματιστεί), τον βάζεις πάνω στα λευκά κυκλάκια.. Και τον άλλο που έχει μόνο νερό ενυδρείου, τον βάζεις πάνω στα χρωματιστά κυκλάκια..
Γιατί το κάνεις όλο αυτό? Γιατί μπορεί π.χ. να χρησιμοποιεί κάποιος τύρφη στο ενυδρείο του, ή να έχει ξύλα πολλά, και το νερό να μήν είναι διαφανές, αλλά να κιτρινίζει, ή να καφετίζει.. Και αυτό να μπερδεύει τη σύγκριση που κάνεις.. Οπότε, βάζεις ένα δοσομετρικό σωλήνα με νερό ενυδρείου πάνω στον πίνακα με τα χρώματα, ώστε να βλέπεις τα χρώματα μέσα από το "καφέ" νερό του ενυδρείου.. και δίπλα το δοσομετρικό σωλήνα με τα αντιδραστήρια, που και αυτός έχει το "καφέ" νερό του ενυδρείου και το χρώμα από τα αντιδραστήρια.. Στη δικιά σου όμως την περίπτωση, που το νερό είναι διαφανές-διαυγές, δε χρειάζεται καν να βάζεις 2ο δοσομετρικό σωλήνα με σκέτο νερό.. Με τον 1 μόνο κάνεις μια χαρά τη δουλειά σου, και δε θα μπερδεύεσαι κι όλας..

Κατανοητά όλα αυτά? (please, διάβασε προσεκτικά, και πες μου τι δεν κατάλαβες)..

2ον.. Με τη σωστή διαδικασία, κάνε μετρήσεις ΝΗ4, ΝΟ2 και ΝΟ3 και πες μας τι έβγαλες.. Και όχι "στο full", αλλά ακριβείς τιμές.. (και πες επίσης και πότε έριξες τελευταία φορά αμμωνία και πόσο)

ΠΡΟΣ Θανάση: Έχεις δίκιο για τα περί δαφνίου, αλλά ας κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, αλλιώς δεν οδηγούμαστε πουθενά..

ΠΡΟΣ Πάνο: Προσωπικά, προτιμάω να είναι όλα καταγεγραμμένα γραπτώς.. Να ξέρουμε τι είπε ο καθένας και πότε το είπε.. Το κακό είναι ότι παρεμβαίνουνε πολλά αχρείαστα post, του τύπου "μας έχεις τρελάνει ρε westie", και χάνουμε τη μπάλα.. Όπως επίσης, κάποιοι ρωτάνε πράγματα που έχει γράψει ο westie παραπάνω.. Και η συζήτηση μπλέκεται ακόμα περισσότερο.. Νομίζω θα ήταν καλύτερα αν συμμετείχαν στη συζήτηση μόνο όσοι παρακολουθούν το θέμα από την αρχή..

thanasis76
29-10-08, 18:09
φιλε μου πραγματικα ειναι ψυχραιμος και ετοιμος να βοηθησω οπως κανω τοσο καιρο...
απλα κανουμε και λιγη πλακιτσα.!!!!
αλλα πραγματικα με αυτες τις μετρισεις εμεις απο μακρυα ειναι δυσκολο να βοηθησουμε...
πρεπει να περνουμε σωστες μετρισεις οχι καθε μερα και διαφορετικες...
ευχομαι να πανε ολα καλα...

Σπύρος Μ
31-10-08, 16:30
Λοιπόν εχει κατεύει το no2 όπως και τα no3 απο χθεσινές μετρήσεις.Απο την πολλη αμμωνία και τοση μεγάλη μυρωδιά έχουν αυξηθεί οι επιδωσεις μου στο γυμναστήριο:D.Επειδή δεν μπορώ όμως τις συνεχείς μετρήσεις(ειδικά την επόμενη ευδομάδα θα έχω καθε ημέρα διαγώνισμα σε συμαντικά μαθήματα)λεω να ρίξω μπόλι απο το 96λιτρο(χωρις να πλημυρίσω και αφού κλείσω τις βάνες)και θα βάλω μπολι.Επειδή δεν μπορώ να εχω ομως συντομα τα ψάρια θα βάλω το gyrinocheilus που μετά θα ξαναμεταφερθεί στο αλλο ενυδρείο.Τι λετε;Γιατι την επομενη ευδομάδα που δυσκολα θα κάνω μετρήσεις εως αδύνατο με τόσα διαγωνίσματα.Καθε 5λεπτο θα μου είναι πολύτιμο.Αλλιώς οχι μονο δεν θα στρώσει το ενυδρείο αλλά και θα :smt067 στους βαθμούς

netblues
31-10-08, 16:37
Απο την πολλη αμμωνία και τοση μεγάλη μυρωδιά έχουν αυξηθεί οι επιδωσεις μου στο γυμναστήριο:D.Επειδή δεν μπορώ όμως τις συνεχείς μετρήσεις(ειδικά την επόμενη ευδομάδα θα έχω καθε ημέρα διαγώνισμα σε συμαντικά μαθήματα)

Συμπεριλαμβανομενης της ορθογραφιας?

xontros
31-10-08, 16:39
Γράψε ακριβώς τις τιμές των μετρήσεων.. Πιθανότατα το ενυδρείο σου είναι στρωμένο και δε χρειάζεται πλέον να βάλεις μπόλι.. (αν ήταν να βάλεις, αυτό θα είχε νόημα στην αρχή, και όχι τώρα, μετά από τόσο καιρό).. Αυτό που κάνεις τώρα είναι να συντηρείς τη βιολογία σου προσθέτωντας αμμωνία..

Αν έχεις ΝΗ4=0 και ΝΟ2=0 τότε κάνε μια μεγάλη αλλαγή νερού και βάλε μέσα το ψάρι που λες, και αυτό θα συντηρήσει τη βιολογία μέχρι να έρθουν τα multi.. Με πολύ καλή προσαρμογή όμως, και όχι για πολύ καιρό, γιατί δε θα είναι και ότι καλύτερο γι'αυτό οι υψηλές σκληρότητες (λόγω αραγωνίτη και πετρών)..

Αν δεν είναι 0 τα ΝΗ4 και ΝΟ2, τότε να περιμένεις να γίνουν (και να μή ρίξεις άλλη αμμωνία στο ενδιάμεσο), και τότε να κάνεις την αλλαγή νερού και να βάλεις το ψάρι..

Καλό κουράγιο με τα διαβάσματά σου εύχομαι! :p

Σπύρος Μ
31-10-08, 16:48
Δεν είναι στρωμένο αλλά πιστεύω πως θα έχει στρωσει στα μεσα της επομενης ευδομάδας.Μετρήσεις δεν θυμάμαι πάντως το no2 ειχε πέσει.Να βάλω μπολι και το ψάρι ωστε να μην στρώνω ενα χρονο γιατι οπως είπα μπορεί την τριτη-τετάρτη να στρώσει και εγω να μην μπορώ να κάνω μετρήσεις οποτε παλι απο την αρχή

xontros
31-10-08, 19:48
Να μάθεις να κάνεις σωστές μετρήσεις.. Τελεία! Πρέπει να μάθεις να τις κάνεις.. Είναι απαραίτητο.. Αφού σου αρέσει το χόμπι, θα τα καταφέρεις να τα κάνεις όλα! Εγώ πιστεύω απόλυτα ότι μπορείς! Και αν δεν το πίστευα δε θα καθόμουν τόσο καιρό εδώ να βοηθάω..

Υ.Γ. Και οποιοδήποτε πρόβλημα συναντήσεις, στείλε μου π.μ. να έρθω εγώ να τις κάνουμε παρέα το Σ.Κ. (ή το επόμενο Σ.Κ.)!

thanasis76
31-10-08, 19:53
Δεν είναι στρωμένο αλλά πιστεύω πως θα έχει στρωσει στα μεσα της επομενης ευδομάδας.Μετρήσεις δεν θυμάμαι πάντως το no2 ειχε πέσει.Να βάλω μπολι και το ψάρι ωστε να μην στρώνω ενα χρονο γιατι οπως είπα μπορεί την τριτη-τετάρτη να στρώσει και εγω να μην μπορώ να κάνω μετρήσεις οποτε παλι απο την αρχή

στρωμενο δεν ειναι σιγουρα και καλα θα κανεις να βαλεις μπολι!!!
ο χοντρος απο κατω στα λεει πολυ καλα!!!!
αν δεν κανεις σωστες μετρισεις οτι και να λεμε εμεις πανε χαμενα!!!!
πρεπει να μαθεις να κανεις σωστες μετρισεις, το χομπι για να το χαρεις πρεπει να μαθεις πρωτα να το συντηρης!!!
καλη συνεχεια!!!!

Σπύρος Μ
01-11-08, 12:11
Σημερα θα μπολιάσω!!!Αφού μπολιάσω θα κάνω μετρήσεις και αν θα είναι καλές προσθέτω κατ'ευθείαν τον ψάρι.
Λοιπόν βρήκα και ενα φιλτράκι που είχα που γυρίζει 350lt/h σπογγου οπου θα μπει ως βοηθητικό(θελω τα ενυδρεία μου να εχουν ενα φιλτρο συν ωστε αν συμβεί καμμια στραβή να μην χαθει ολη η βιολογία).Είναι το μοντέλο tico απ'οτι θυμάμαι.Να μπολιάσω σε αυτό;

thanasis76
01-11-08, 14:41
Σημερα θα μπολιάσω!!!Αφού μπολιάσω θα κάνω μετρήσεις και αν θα είναι καλές προσθέτω κατ'ευθείαν τον ψάρι.
Λοιπόν βρήκα και ενα φιλτράκι που είχα που γυρίζει 350lt/h σπογγου οπου θα μπει ως βοηθητικό(θελω τα ενυδρεία μου να εχουν ενα φιλτρο συν ωστε αν συμβεί καμμια στραβή να μην χαθει ολη η βιολογία).Είναι το μοντέλο tico απ'οτι θυμάμαι.Να μπολιάσω σε αυτό;

να μπολιασεις οτι εχεις μπας και κανουμε τιποτα!!!!!
και ψαρι να μη βαλεις αμεσως...
βιαζεσαι κι ολας...:D:D

Σπύρος Μ
01-11-08, 14:45
Oχι θα βάλω πρότα μπόλι και αφου δω καλές μετρησεις θα μπει ο γυρινόχειλος(για 3-4μερες μεχρι να ερθουν τα ψαρια).Να μπολιάσω τελικά στο hydor tico αφου στο εξωτερικο κλείνω τα βανάκια αλλά φοβάμαι μην έχει μείνει αρκετά μεγάλη ποσότητα νερού ωστε να πλυμμηρήσω.Αν ο καδος χωράει 3λιτρα θα χυθουν πιστευω

thanasis76
01-11-08, 14:56
Oχι θα βάλω πρότα μπόλι και αφου δω καλές μετρησεις θα μπει ο γυρινόχειλος(για 3-4μερες μεχρι να ερθουν τα ψαρια).Να μπολιάσω τελικά στο hydor tico αφου στο εξωτερικο κλείνω τα βανάκια αλλά φοβάμαι μην έχει μείνει αρκετά μεγάλη ποσότητα νερού ωστε να πλυμμηρήσω.Αν ο καδος χωράει 3λιτρα θα χυθουν πιστευω

παρε μπολι και ριξε το στο ενυδρειο μεσα... προς την μερια που περνει το φιλτρο νερο...
και θα παρει μονο του το μπολι...

Σπύρος Μ
01-11-08, 14:59
Ok.Νομίζεις οτι το 2ο φίλτρο είναι υπερβολή σε τοσα λίγα λίτρα;

thanasis76
01-11-08, 15:14
Ok.Νομίζεις οτι το 20 φίλτρο είναι υπερβολή σε τοσα λίγα λίτρα;

ποιο ειναι αυτο??

Σπύρος Μ
01-11-08, 15:15
Σορρυ αντι για ο έβαλα 0 !!!

thanasis76
01-11-08, 15:19
Σορρυ αντι για ο έβαλα 0 !!!

οχι δεν ειναι υπερβολη!!!

Σπύρος Μ
01-11-08, 15:27
Η σκέψη μου ηταν αν μπλοκαρε για κάποιο λόγο το ενα να δούλευε το αλλο.Θα βάλω και το πίκο.Θα μπολιάσω σε μια δυο ωρες.

Σπύρος Μ
02-11-08, 17:09
Λοιπόν μόλις μπόλιασα.Εβγαλα αρκετή μπίχλα και τώρα το ενυδρείο εχει αρκετή.Να μετρήσω τώρα και αν είναι καλές οι μετρήσεις να βάλω το γυρινόχειλο;
Νεες μετρήσεις:no2:1,0-no3:80-nh3_4:0
με στικ:no3:<500-NO2:50
Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι στα ύψη το no2 αφού εχει περάσει σχεδόν ενας μήνας απο την αρχή του στρωσίματος

thanasis76
02-11-08, 20:55
Λοιπόν μόλις μπόλιασα.Εβγαλα αρκετή μπίχλα και τώρα το ενυδρείο εχει αρκετή.Να μετρήσω τώρα και αν είναι καλές οι μετρήσεις να βάλω το γυρινόχειλο;
Νεες μετρήσεις:no2:1,0-no3:80-nh3_4:0
με στικ:no3:<500-NO2:50
Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι στα ύψη το no2 αφού εχει περάσει σχεδόν ενας μήνας απο την αρχή του στρωσίματος

γιατι μαλλον δεν μετρας σωστα!!!!
και δεν ξερουμε τι γινετε...
το δικο μου φιλτρο το εστρωσα με αμμωνια και εκανε 1,5 μηνα!!!
εσυ απλα βιαζεσαι...
στο ειπα απο την αρχη οτι θελει καπου τοσο για να στρωσει...
αν οντως εβαλες μπολι ισως σε 2-3 μερες να ειναι ετοιμο...

Σπύρος Μ
03-11-08, 16:08
Λοιπόν μπολι έβαλα.Σημερινές μετρήσεις:no2:(σταθερά στην κορυφή)1-
no3:160(εχει ανέβει και αυτό με χαροποιεί)-αμμωνία 0

thanasis76
03-11-08, 19:27
Λοιπόν μπολι έβαλα.Σημερινές μετρήσεις:no2:(σταθερά στην κορυφή)1-
no3:160(εχει ανέβει και αυτό με χαροποιεί)-αμμωνία 0

να συμπληρωνεις αμμωνια για να συνεχιστει το στρωσιμο...

Σπύρος Μ
04-11-08, 17:46
Λοιπόν συμπήρωσα αμμωνία το μεσημέρι και εχω:120no3-4 nh3-4-no2: 1,0
να ξαναριξω μπόλι;

xontros
04-11-08, 18:14
Λοιπόν συμπήρωσα αμμωνία το μεσημέρι και εχω:120no3-4 nh3-4-no2: 1,0
να ξαναριξω μπόλι;

Όχι, δε χρειάζεται να ξαναρίξεις μπόλι..

Τα έχουμε ξαναπεί.. Θα μετράς αμμωνία καθημερινά και όταν ΝΗ4=0, θα προσθέτεις..

Αν κάποια στιμγή μετρήσεις ΝΗ4=0 και ΝΟ2=0 και ΝΟ3=στο θεο, τότε θα βάλεις μέσα ψάρι..

Σπύρος Μ
04-11-08, 18:22
οκ.Θα προσθέσω.Νομίζω όμως πως την 17 Νοεμβρη θα εχω ψαρια μέσα.
Αν και μου αρέσει ετσι αδειο.Εχω κατι άλγες οχι αυτες που κολάνε στις πέτρες και τα τζάμια αλλά σαν (μαλι της γριάς απλομένο)σκούρες πράσινες φανταστείτε σαν πράσινες πακριές πετονιές που είναι στερεομένες στις πέτρες

xontros
04-11-08, 18:33
Μπορείς να τις καθαρίσεις αν θέλεις.. Αγόρασε μια φθηνή οδοντόβουρτσα, και τύλιξέ τες με αυτήν για να τις μαζέψεις.. Ή και με το χέρι άμα θες τις ξεκολλάς, και τις "ψαρεύεις" μετά με μία απόχη.. Με τα σαλιγγάρια τι έγινε? Κομπλέ? Πέτρες προσέθεσες, που σου είπε ο Τόλης?

Σπύρος Μ
04-11-08, 18:36
Εχω και πέτρες και σαλιγγάρια(μονο που δεν τα εχω βάλει στο ενυδρείο ακόμα)

Σπύρος Μ
05-11-08, 21:02
Λοιπόν μολις εκανα μετρήσεις και εχω οτι είχα χθές με εξέρεση το no3 που εχει παει 160.Αμμωνία 3 και νο3 1,0

xontros
05-11-08, 21:20
OK.. Προχωράμε λοιπόν.. Είσαι σίγουρος πλέον ότι κάνεις σωστά τις μετρήσεις?
(μήν έχουμε τα ίδια με τις προηγούμενες φορές?)

Σπύρος Μ
05-11-08, 21:25
ναι οπως μου είπατε

Σπύρος Μ
08-11-08, 10:06
Λοιπόν οι μετρησεις ειναι ιδιες τις 2 τελευταίες ημέρες.Δηλαδή 1 no2
<160 no3 αμμωνία θα ξαναπροσθέσω σε λίγο.
Με στικς:500νο3 50νο2
Σε λίγο θα πάω στο πετ-μπουμ.Πείτε μου τι τροφή να πάρω και αν είναι εύκολη η καλλιέργεια αρτέμιας.Να προτημήσω αρτέμια ή γκρίνταλ.Αν πάρω γκρίνταλ μπορώ να τα βάλω σε ενα μικρό ενυδρειάκι 10λιτρων επειδή δεν εχω δοχείο διαθέσιμο;

PascM
08-11-08, 12:01
1) Αρτέμια για τι την θέλεις?
2) τα γκρίνταλ δεν μπορείς να τα βάλεις σε ενυδρείο να κολυμπάνε.

george
08-11-08, 12:05
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/artemia.htm

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=7814

Σπύρος Μ
08-11-08, 12:21
Αρτέμια θέλω για να δω αν θα την προτημήσουν απο την άλλη ξιρή τροφή.
Το ενυδρειάκι θα είναι άδειο χωρίς υπόστρομμα φίλτρο θεμοστάτη και θα είναι εξω στο μπαλκόνι με μια πέτρα απο το 120ρι που είναι γεμάτη αλγη.
Προτείνετε αρτεμια ή δάφνια;

george
09-11-08, 12:01
Tι θα ταίσεις και γιατί :smt102

Σπύρος Μ
09-11-08, 16:04
Θελω για τα μουλτι που θα πάρω.
Οσο για τις μετρήσεις μια ελαφρά πτώση του no(γύρω στο 0,95) ενω με πτώση του νο3(δεν προλάβαινα να βάλω 2 μέρες αμμωνία και εχω 120).
Εχω αλλάξει ενα εκατομύριο φορές το aquascape ενω θα πάρω μερικές ακόμη πέτρες.Τέλος οι πέτρες εχουν γεμίσει οχι μονο αλγη αλλά και την άλλη που είναι σαν τρίχες.Τζάβα μος μπορώ να βάλω στο ενυδρείο;Σκέφτομαι να την δέσω σε μια μεγάλη πέτρα που θα είναι ως background

xontros
10-11-08, 13:40
Καλημέρα Σπύρο..

Ξέχνα για την ώρα τις ζωντανές τροφές.. Περίμενε να στρώσει το ενυδρείο, να βάλεις τα ψάρια, και μετά έχεις καιρό γι'αυτά..

ΒΕΒΑΙΩΣΟΥ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ!
(Δε μπορεί να πέσανε τα ΝΟ3! Ποιος μπορεί να τα κατανάλωσε? Έκανες αλλαγή νερού? Έχεις ρίξει μήπως μέσα κερατόφυλλο?)

Όσο για το aquascape, ανέβασε καμιά φωτογραφία να σου πούμε γνώμες..

Ξέχνα επίσης τα περισσότερα φυτά, καθώς:
α. σε τόσο σκληρό νερό δε θα αντέξουν τα περισσότερα είδη φυτών
β. αν φυτέψεις, το πιθανότερο είναι ότι τα ψαράκια σου, σκάβοντας θα τα βγάλουν από τη θέση τους
γ. το σημαντικότερο, τα ψαράκια που θέλεις είναι φυτοφάγα, οπότε ό,τι και να βάλεις θα γίνει μεζές
Το μόνο ίσως που μπορείς να βάλεις είναι κάποια βαλισνέρια, που είναι σκληρό φυτό.. Και αυτήν, να την βάλεις σε μία γωνία, με πέτρες πάνω από εκεί που τη φύτεψες, για να μή μπορούν τα ψαράκια να την ξηλώσουν..

Σπύρος Μ
12-11-08, 14:51
εκανα σήμερα μετρήσεις.Επειδή δεν προλάβαινα οχι μονο να ρίξω αμμωνία αλλά ούτε να κάνω μετρησεις μέτρησα το πρωί:αμμωνία=0 no2=>0,10
no3=40.Mαλλον πρέπει να έχασα τα βακτηρίδια λόγο του οτι είχα να ρίξω αμμωνία σχεδόν μια ευδομάδα.Θα ξαναμετρήσω σήμερα που προλαβαίνω.
Ελπίζω να μην είναι έτσι

PascM
12-11-08, 14:57
Δεν τα έχασες λογικά αλλά καλό είναι εφόσον έχεις μείνει ακόμη στο στρώσιμο να ρίξεις πάλι αμμωνία και να κάνεις μετρήσεις μετά από μια με δυο ώρες να δούμε που βαδίζεις.

crazyio
12-11-08, 17:32
καλά, έχεις τόσα άτομα πάνω από το κεφάλι σου κάθε μέρα να σε βοηθάνε να στήσεις το ενυδρείο και πάς και το αφήνεις πάνω στο στρώσιμο μια εβδομάδα χωρίς αμμωνία ??
δεν παίρνει πάνω από μερικά δευτερόλεπτα να ρίξεις λίγη αμμωνία....
αν δεν έχεις τον απαραίτητο χρόνο ούτε για αυτό παράτησε το καλύτερα και ξανά ξεκίνα όταν θα έχεις τον χρόνο ...
Κρίμα και για τα παιδιά που έχουν φάει πόσες ώρες να σε βοηθάνε αλλά και για τα ψάρια που θα τα παραμελήσεις ..

thanasis76
12-11-08, 17:37
καλά, έχεις τόσα άτομα πάνω από το κεφάλι σου κάθε μέρα να σε βοηθάνε να στήσεις το ενυδρείο και πάς και το αφήνεις πάνω στο στρώσιμο μια εβδομάδα χωρίς αμμωνία ??
δεν παίρνει πάνω από μερικά δευτερόλεπτα να ρίξεις λίγη αμμωνία....
αν δεν έχεις τον απαραίτητο χρόνο ούτε για αυτό παράτησε το καλύτερα και ξανά ξεκίνα όταν θα έχεις τον χρόνο ...
Κρίμα και για τα παιδιά που έχουν φάει πόσες ώρες να σε βοηθάνε αλλά και για τα ψάρια που θα τα παραμελήσεις ..

συμφωνω απολυτα!!!!! ειμαι ενας απο αυτους που με χαρα ηθελα να τον βοηθησω...
ρε westie πλακα μας κανεις...???
εχουμε φαει τοσους μηνες για να καταλαβεις καποια πραγματα, αλλους τοσους για να σε πεισουμε να ριξεις αμμωνια, η μπολι και πανω που ειμαστε στο τελειωμα αφηνεις τα βακτηριδια στην τυχη τους..?
δεν περνει πανω απο 10 δευτερα να ριξεις αμμωνια...
συγνωμη αλλα εγω παραιτουμε...
καλη συνεχεια!!!!

Σπύρος Μ
14-11-08, 19:54
Λοιπόν με σημερινές μετρησεις εχω γύρω στο 0,30 no2 και γύρω στα 80no3.Οποτε στρώνει κανονικά.Ειδα σημερα(αφου πήρα την κιθάρα πετάχτηκα και μεχρι το πετ-μπουμ)είχε julidochromis ornatus.Τα είχε 5 ευρώ το ενα.Ήταν πολυ ωραία.Ειχαν 5 ευρώ το ψάρι.Να πάρω οταν στρώσει το ενυδρειο 4 απο αυτά μέχρι να βγάλω ζεύγος?

PascM
14-11-08, 20:23
Κάτσε να στρώσει μια φορά!
Έχουμε ξεκινήσει στις 8-9-2008 και φτάσαμε αισίως στις 14-11-2008....
Μέτρα σωστά και μην κάνεις αλλαγές, την θερμοκρασία που την έχεις ρυθμίσει?

george
14-11-08, 21:20
410 ποστ....6391 εμφανίσεις....καλέ πάμε :D

thanasis76
14-11-08, 21:41
410 ποστ....6391 εμφανίσεις....καλέ πάμε :D

ναι!!!! ναι!!! τρεμε pascM...:D:D:D

Σπύρος Μ
14-11-08, 21:50
την θερμοκρασία την εχω ρυθμισμένη στους 26.Μην ξεχάσψ για οποιον ενδιαφέρετε εχει και http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/Neolamprologus_leleupi.htm
και http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/Neolamprologus_brichardi.htm

alexinio
14-11-08, 23:38
Μulti δεν θα έβαζες?Μην μπλέκεις 2 είδη σε τόσο μικρό ενυδρείο

crazyio
15-11-08, 00:17
εδώ έχουμε μπλέξει τα μπούτια μας ... τα 2 είδη μας πειράξανε ?? :D

MiziGr
15-11-08, 01:25
εδώ έχουμε μπλέξει τα μπούτια μας ... τα 2 είδη μας πειράξανε ?? :D

:D:D:D:smt067:smt067:smt067:smt035:smt035:smt035

Σπύρος Μ
15-11-08, 09:40
Μulti δεν θα έβαζες?Μην μπλέκεις 2 είδη σε τόσο μικρό ενυδρείο
ειναι ακόμα μικρά.Υπαρχει περιπτωση αν βγάλω πανω απο 18 να μου πάρουν το 180ρι την juwel.Βαθμούς θα πάρουμε σε 1 μήνα σχεδόν.Όμως υπάρχουν λίγα julido.Λετε να το αφήσω προς στιγμήν και να ψάξω στο μεγαλύτερο;

crazyio
15-11-08, 11:45
κρατιέμαι πάρα πολύ καιρό για να μην γράψω μερικά πράγματα χύμα αλλά νομίζω πως έφτασε ο κόμπος στο χτένι ...

πραγματικά θεωρώ πως ΧΑΝΕΤΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ .... !!!

Το παλικαράκι είναι ένα κακομαθημένο πιτσιρίκι που έχει ένα πατέρα από πίσω να τα "χώνει" μόνιμα ικανοποιώντας κάθε "καπρίτσιο" του, έχει γεμίσει το σπίτι με ενυδρεία (αν πιστέψουμε πως έχει τόσα όσα λέει), τώρα που πήρε και κιθάρα σε χρόνο ντε τε θα παρατήσει τα ενυδρεία και θα πλακωθεί να παίζει με το μαραφέτι μέχρι να του καρφωθεί κάτι άλλο στο κεφάλι και παρατήσει και την κιθάρα ......

Δεν μπορεί να είναι τόσα άτομα πάνω από το κεφάλι του, ο φουκαράς ο χοντρός να έχει γράψει σελίδες ολόκληρες (πραγματικά απορώ με την υπομονή του) να έχει προσφερθεί να πάει ο ίδιος από το σπίτι του να τον βοηθήσει και αυτός να είναι στον κόσμο του ....

Είπαμε ... μικρός είναι ... έχει κάθε δικαιολογία με το μέρος του ...
Αυτό που δεν έχει όμως είναι το δικαίωμα να σπαταλάει τον χρόνο των άλλων προς δικό του όφελος και να τους "γράφει" κανονικά ..

sorry για το ύφος του ποστ ... αλλά όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με τον πιτσιρικά θα με δικαιολογήσουν ....

και επιτέλους westie βάλε την σωστή ημερομηνία γεννησεως στο προφίλ σου ....

Σπύρος Μ
15-11-08, 15:28
Δημόσια συγνώμη προς ολους.Αν δεν θέλετε μην απαντήσετε(δεν το λέω ειρωνικα).Απλα δεν επρεπε να αναφέρω τίποτα αλλο σε τοσο λεπτές καταστάσεις.Συγνώμη και παλι.Το επομενο ποστ ελπίζω να είναι η παρουσίαση του ενυδρείου μου.Ας κάνω κατι μόνος μου!!!

PascM
16-11-08, 02:09
Αν κάνεις τον κόπο να διαβάσεις τις απαντήσεις που σου έχουν δώσει όλοι και έχουν να κάνουν με το πως θα στρώσεις το ενυδρείο σου αλλά και πως θα το στήσεις σίγουρα το επόμενο ποστ θα είναι η παρουσίαση του ενυδρείου σου χωρίς προβλήματα.

Σπύρος Μ
16-11-08, 11:57
λοιπόν αθέτησα την υπόσχεσή μου:D.
Το ενυδρείο με no2:0 no3:40 nh3/4:λιγο πανς απο 0
Πρόσθεσα χθες ενα χρυσοψαρο που το πήρα για να στρώσω αλλα και παράλληλα να το βάλω στην λίμνη του θείου μου.Πρέπει να έχει στρώσει!!!
Έφτιαξα το τελικό aquascape και τώρα καθαρίζω και τα σαλιγγάρια.
Σας ευχαριστώ παιδιά!!!

PascM
16-11-08, 12:02
Τρία πουλάκια κάθονταν σε μια ψιλή ραχούλα!
good wines westie.

Σπύρος Μ
16-11-08, 12:08
Τι έγινε;

Πάνος
16-11-08, 12:17
σπυρο αν οι μετρησεις ειναι σωστες....τοτε το ενυδρειο σου εχει στρωσει....

καθαρισε τα σαλιγκαρια λοιπον και αφου τα βαλεις ..κανε μια αλλαγη νερου να κατεβουν λιγο τα νιτρικα....τσεκαρε θερμοκρασιες.. και μετρησεις παραμετρων νερου ξανα (σκληροτητες κ.τ.λ.)...και αν ειναι σωστες για τα ψαρακια που θες ..αγορασε τα ψαρακια ..βγαλε το χρυσοψαρο και βαλε τα ψαρακια.....πανε το χρυσοψαρο αμεσα στη λινη του θειου...(ολο το σοι με το χομπυ??) και παρατηρησε τα αν ολα βαινουν καλως....

οταν επελθει η δευτερα παρουσια...εεε...συγνωμη η σταθεροτητα στο ενυδρειο ηθελα να πω (χιουμορ.. μη θυμωσεις ;))...βγαλε μερικες φωτο και παρουσιασε μας το ενυδρειο σου...

αντε περιμενω να μας εκπληξεις!!

υ.γ. χρονο να στησεις κι αλλα ενυδρεια εχεις πολυ...ολη τη ζωη μπροστα σου....για την ωρα εστιασε την προσοχη σου σε αυτο!!!

alexinio
16-11-08, 12:28
Βρε westie...θεωρείς ότι αυτό που έκανες είναι κίνηση σωστού χομπίστα?Ευτυχώς που δεν έχεις αμωνία αλλά αν είχες γιατί να την έτρωγε στην μάπα το χρυσόψαρο ενώ υπάρχουν τόσοι άλλοι τρόποι...

Σπύρος Μ
16-11-08, 15:01
Τα ψαρια θα τα καθηστερήσω λίγω ακόμα ωστε να δω τι γίνεται.
Παντως το χρυσόψαρο μια χαρά ειναι.Ενυδρειο στρωμένο.Κατάφερα και εριξα την θερμοκρασία στους 19 βαθμούς.Επειδή είναι σχετικά μεγάλο το ήθελε ο θείος μου ενω στην Μεσσηνία δεν έχει βρεί.Ευχαριστώ και παλι!!!
Κατα δασκάλου Πάνου:απαντήσεις στα ερωτήματα

σπυρο αν οι μετρησεις ειναι σωστες....τοτε το ενυδρειο σου εχει στρωσει.... ειναι σύγουρες οι μετρήσεις ενω παράλληλα μετρήσα και με στικς

καθαρισε τα σαλιγκαρια λοιπον και αφου τα βαλεις ..κανε μια αλλαγη νερου να κατεβουν λιγο τα νιτρικα....τσεκαρε θερμοκρασιες.. και μετρησεις παραμετρων νερου ξανα (σκληροτητες κ.τ.λ.)...και αν ειναι σωστες για τα ψαρακια που θες ..αγορασε τα ψαρακια ..βγαλε το χρυσοψαρο και βαλε τα ψαρακια.....πανε το χρυσοψαρο αμεσα στη λινη του θειου...(ολο το σοι με το χομπυ??) και παρατηρησε τα αν ολα βαινουν καλως.... επεισα τον θείο μου να φτιάξει λίμνη ωστε να αρέσει και στους δικούς μου να φτιάξουμε και εμείς!!!

οταν επελθει η δευτερα παρουσια...εεε...συγνωμη η σταθεροτητα στο ενυδρειο ηθελα να πω (χιουμορ.. μη θυμωσεις ;))...βγαλε μερικες φωτο και παρουσιασε μας το ενυδρειο σου... μην ανησηχείς δάσκαλε δεν θυμώνω

αντε περιμενω να μας εκπληξεις!! me to!

υ.γ. χρονο να στησεις κι αλλα ενυδρεια εχεις πολυ...ολη τη ζωη μπροστα σου....για την ωρα εστιασε την προσοχη σου σε αυτο!!! θα το λάβω υπόψην μου δάσκαλε!!!
Κατα Αλεξάνδρου:απαντήσεις στα ερωτήματα

Βρε westie...θεωρείς ότι αυτό που έκανες είναι κίνηση σωστού χομπίστα? το ενυδρείο είναι στρωμενο Αλεξανδρε.Του ρυθμισα και την θερμοκρασία για να νιώνει άνετα αυτές τις μέρες που θα μείνει ενω παραλληλα δεν το ταιζω συχνα λογο οτι φοβάμαι οτι θα ανεβεί η αμμωνία αλλα σήμερα εφαγε με ευχαριστηση tubifex(ξερω οτι μπορεί αυτα του σκουλήκια να εχουν ασθένειες αλλα δεν εχεει εμφανιστεί πρόβλημα στα ψάρια μου μεχρι τώρα). Ευτυχώς που δεν έχεις αμωνία αλλά αν είχες γιατί να την έτρωγε στην μάπα το χρυσόψαρο ενώ υπάρχουν τόσοι άλλοι τρόποι...
εντάξει υπάρχουν.Αλλα νομίζω πως το ψαράκι είναι υγιες αφού και τρώει την τροφή και είναι ενεργητικο και μου εχει φάει οτι φυτό είχα ριξει μεσα.

Ερώτηση προς ολους:Να αρχίσω να ρίχνω το tanganyika buffer ωστε να ανεβάσω το ph?

Πάνος
16-11-08, 15:26
Κατα δασκάλου Πάνου:απαντήσεις στα ερωτήματα

θα το λάβω υπόψην μου δάσκαλε!!!

τι δασκαλος??....βρε εγω ειμαι συμμαθητης σου....αντε επιμελητης...(μη ξεχνας εχουμε και την ιδια ηλικια...:D:D)
δασκαλοι σου εδω ηταν ο χοντρος και ο θανασης που σε δασκαλεψαν αρκετα...και οσοι σε βοηθησαν εδω μεσα.....αν μιλησουμε και για διευθυντες-γυμνασιαρχες ...μεχρι τον υπουργο παιδειας....εχουμε πολλους εδω μεσα....

Σπύρος Μ
16-11-08, 17:34
ok.
Να κάνω μια μεγάλη αλλαγή νερούνα ρίξω και τα νιτρικά;
Α και με προβληματιζει ηεισαγωγή των ψαριών στο ενυδρείο μου.
Χθες που εβαλα το χρυσόψαρο,το τοποθέτησα στο 8λιτρο ενυδρειάκι με νερό απο την σακούλα που βρισκόταν και έβαλα τους σωλήνες αλλαγής νερου και τοποθέτησα ενα σφουγγαράκι στην άκρη ωστε να βγαίνει το νερό αργά.Να κάνω αυτό ή να κάνω απλή προσαρμογή;

Πάνος
16-11-08, 17:46
θα μπρουσες να αλλαξεις το 50% και να κατεβασεις τα νιτρικα στα 20....

η προσαρμογη που λες με το νερο να πεφτει σιγα σιγα εναι προτιμοτερη...ομως προσοχη να εχεις και την ιδια θερμοκρασια πριν ριξεις τα ψαρακια μεσα..

περιττο να παω οτι με το μπαινουν ψαρια...εχεις ξεχασει την αμμωνια...

Σπύρος Μ
16-11-08, 18:58
θα μπρουσες να αλλαξεις το 50% και να κατεβασεις τα νιτρικα στα 20....

η προσαρμογη που λες με το νερο να πεφτει σιγα σιγα εναι προτιμοτερη...ομως προσοχη να εχεις και την ιδια θερμοκρασια πριν ριξεις τα ψαρακια μεσα.. ok.Θα βάλω την σακούλα και μέσα στο ενυδρείο για κανα 15λεπτο ωστε να το

περιττο να παω οτι με το μπαινουν ψαρια...εχεις ξεχασει την αμμωνια...
για αρχάριο με περνάς;)

ευχαριστώ!!!