PDA

Επιστροφή στο Forum : γιατί η άλγη ανεβαίνει προς την επιφάνεια???


Θανάσης Ντίνης
26-08-08, 17:45
Εδώ και μία βδομάδα, κατά τις μεσημεριανές ώρες από τις 15:00 και μετά μεχρι τις 18:00, (ο ήλιος τη βλέπει από τις 13:30 μέχρι τις 18:00) ξεκολάνε κομάτια άλγης από τον πυθμένα και ανεβαίνουν προς την επιφάνεια.
Μετά το φαινόμενο σταματάει μόλις πέσει ο ήλιος και το νερό είναι καθαρό και ξάστερο εως ότου ξαναρχίζει την επόμενη μέρα τις ίδιες περίπου ώρες.
Είναι η εποχή και κάνει καποιο "κύκλο" η άλγη?
Αυτη που φτάνει στην επιφάνεια είναι σαν μία χαλαρή ένωση άμορφης μάζας και λιγο να την ακουμπήσεις διαλύεται σαν ένα νεκρό κομάτι φαίνεται.

νιτρικά 20
νιτρωδη 0
αμμωνία 0
ph 8
gh 10
kh8

Apostolis
27-08-08, 08:56
καλά... μιλάμε για ΠΡΟΒΛΗΜΑ ε... :smt120
...και αντί να προσπαθείς να αντιμετωπίσεις την άλγη, κάθεσαι και την απολαμβάνεις, ε??? :smt041

Λοιπόν... μια πιθανή εξήγηση είναι οτι ίσως εκείνες τις ώρες της ημέρας φωτοσυνθέτει, παράγει και εγκλωβίζει οξυγόνο και τίνει στο να "επιπλεύσει"...!!!

Τώρα... εγώ είμαι μάλλον ο πιο άσχετος στις άλγες... ρώτα τον Annivas2000 που έχει ΕΜΠΕΙΡΙΑ!!! :smt016 ;)

chemical mac
27-08-08, 09:13
Ο αποστόλης απάντησε πολύ σωστά. Κατά πάσα πιθανότητα οι ώρες που λες είναι οι 'ωρες που ο ήλιος χτυπάει απευθείας στο νερό της λίμνης. Αν μπορούσες να παρατηρήσεις από πιο κοντά θα έβλεπες τον βυθό της λίμνης σου γεμάτο μικρές φυσαλίδες. Φυσαλίδες εγκλωβίζονται κάτω από την άλγη και κάποια στιγμή ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Αντιμετωπίζω το ίδιο θέμα με το ενυδρείο που έχω στο μπαλκόνι. Εγώ βέβαια έχω τη δυνατότητα να κάνω γενναίες αλλαγές νερού (15 λίτρα :D ) κάθε δυο μέρες και καθαρισμό βυθού και σε συνεργασία με excel το πρόβλημα δείχνει να λύνεται. Άλλος ένας τρόπος είναι η σκίαση της επιφάνειας (δε ξέρω κατά πόσο είναι δυνατό κάτι τέτοιο στις διαστάσεις σου). Όπως και να 'χει ΔΕΝ είναι πρόβλημα. Ίσως στη λίμνη να δίνει και μια άλλη αίσθηση, πιο ζωντανή ;)

Apostolis
27-08-08, 09:43
Κομμάτια άλγης εγκλωβίζονται στις φυσαλίδες και κάποια στιγμή ανεβαίνουν στην επιφάνεια.

Εγώ εννούσα το αντίστροφο, αλλά μπορεί να ισχύει ΚΑΙ αυτό...!!! ;)

chemical mac
27-08-08, 09:56
Εγώ εννούσα το αντίστροφο, αλλά μπορεί να ισχύει ΚΑΙ αυτό...!!! ;):) Διορθώθηκε ;)

japetus
27-08-08, 12:19
Θυμάμαι η sera (ίσως και άλλες εταιρείες) είχε ενα σκευασμα για "καταπολέμηση" της άλγης που στην ουσία ήταν κάποια υγρή ουσία που ρίχναμε στο νερό (φιλική για τα ψάρια) που ανάγκαζε τα σωματίδια της άλγης να συσσωματωθούν όταν βρισκονταν σε επαφη, με συνεπεια να αύξανε ο όγκος τους και τούφες-τούφες να ανέβαιναν στην επιφάνεια. Μετά με μια απόχη απλά ξάφριζες την επιφάνεια.
Ίσως λοιπόν οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν στη λίμνη σου επέτρεψαν τη συσσωμάτωση της άλγης με συνέπεια αυτή να ανεβαίνει επάνω.

Θανάσης Ντίνης
27-08-08, 16:30
Τις φυσαλίδες όντως τις εχω παρατηρησει εδω και καιρο που εμφανιστηκε σιγα σιγα η άλγη στο πυθμένα αλλά παρ΄ολα αυτα η άλγη παρεμενε στο βυθό.
Άρα κάτι άλλαξε μάλλον και τις κανει να ανεβαινουν.

Όπως και να χει προς το παρόν τα μαζευω με την απόχη μόλις πεφτει ο ήλιος και μερικά τα μαζευει το σκιμερ.

Ναι τα χημικά... είναι μια λύση το σκέφτηκα αλλά δε θέλω να βιαστώ θα αφήσω το φαινόμενο να εξελιχτεί να δω πως θα πάει και βλέπουμε... είμαι λιγο επιφυλακτικός με τα χημικά γενικώς τα βλέπω σαν τη τελευταια λυση σε οτιδήποτε, ακόμα και στον κήπο είτε λαχανόκηπος είτε λουλούδια.

Το νερό δεν κρατάει αιωρούμενα σωματίδια είναι κατακάθαρο μετά την ανύψωση της άλγης αφού ανεβαίνουν σε κομματια αλλά παρόλα αυτα
κάνω αλλαγές μια φορά τη βδομάδα περίπου στο 10% υπάρχει αυτη η δυνατότητα αφου το νερό είναι απο γεώτρηση και έχω συνδέσει μια παροχή μιας ίντσας στη λίμνη μόνιμα.

όπως και να χει θα το αφησω ως εχει να εξελιχθει και θα σας ενημερωσω
οποιαδηποτε άλλη γνώμη ευπροσδεκτη

σας ευχαριστω πολυ

Andros
27-08-08, 23:09
Κανενα προβλημα Θαναση....και στην δικη μου λιμνη αυτο γινεται. Ειδικα τους καλοκαιρινους μηνες θα το βλεπεις συχνα.

Apostolis
28-08-08, 08:20
Άρα κάτι άλλαξε μάλλον και τις κανει να ανεβαινουν.

Η θερμοκρασία μάλλον...!!! ;)

σταυρος γ
28-08-08, 10:01
to ιδιο συμβαινει και σε μενα μετα την 4η μερα χωρισ αλλαγη νερου ηα αλγη αναιβαινει στην επιφανεια και δημιουργει κατι σαν αφρο.