PDA

Επιστροφή στο Forum : Ανεμιστηράκια σε record 60

sofianos7
02-07-08, 15:38
Γειά σας συνχομπίστες. Αποφάσησα να βάλω ανεμιστηράκια σε δύο ενυδρεία μου, και θέλω να κάνω μια δυό ερωτήσεις.
1. Μπορώ να βάλω οποιοδήποτε ανεμιστηράκι για pc?
2. Να βάζω τον μετασχηματιστή στ 12 V ή σε λιγότερα?
3. Όταν προσαρμώσω τα ανεμιστηράκια στο ενυδρείο απλά τα συνδέω με το μετασχηματιστή και αυτό είναι όλο.

Όπως θα καταλάβατε από ηλεκτρονικά είμαι λίγο..........zw

xontros
02-07-08, 15:55
Καλησπέρα! Αν δε θέλεις να μπλέξεις με τρυπήματα κουτιού κ.τ.λ. πάρε ένα ανεμιστηράκι υπολογιστή 8 εκατοστών, και απλά ακούμπησέ το στο καπάκι, εκεί που μπαίνει το flap.. Αν το μετρήσεις θα δεις ότι είναι ακριβώς 8 εκατοστά, και θα σου κάτσει just! Ούτε τρυπήματα, ούτε βιδώματα, ούτε τίποτα.. Εκτός κι αν θες να κάνεις κάτι πιο φινετσάτο.. Εγώ πάντως έτσι το έχω, και έκοψα και ένα μικρότερο flap (το μήκος μείον 8), και μια χαρά είναι και την κρατάει και τη θερμοκρασία..

Άρα:
1. Οποιοδήποτε, αλλά προτείνω 8 εκατοστών
2. Σε πρώτη φάση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιονδήποτε φορτιστή κινητού (οι περισσότεροι είναι 12 volt), και 12volt είναι συνήθως και τα ανεμιστηράκια.. Αρκεί τα mA (μιλιαμπέρ) που γράφει ο μετασχηματιστής να είναι περισσότερα από του ανεμιστήρα... Αν δε βρεις φορτιστή, μπορείς να πάρεις μετασχηματιστή με διακοπτάκι που να ρυθμίζει τα volt.. Δεν είναι προφανώς απαραίτητο, αλλά έτσι θα μπορείς να το βάζεις να δουλεύει σε χαμηλότερες ταχύτητες (και να μήν κανει θόρυβο όταν κοιμάσαι π.χ. εκεί δίπλα, ή να το χαμηλώνεις αν σου κατεβάζει υπερβολικά τη θερμοκρασία κ.τ.λ..)
3. Εγώ στη σύνδεση έχω βάλει και ένα διακοπτάκι on/off, για να μή χρειάζεται να το βγάζω από τη μπρίζα όταν π.χ. είμαι στο δωμάτιο και έχω air-condition ανοιχτό, οπότε δε χρειάζεται να δουλεύει ο ανεμιστήρας (δεν έχω βέβαια temperature controller..) Από εκεί και πέρα, μπορείς να κάνεις διάφορα: να το βάλεις σε χρονοδιακόπτη και να ανάβει μόνο κάποιες ώρες, ή να το συνδέσεις σε controller για να ανάβει μόνο όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από κάποιο όριο, κ.τ.λ...

Γνώμη μου, ξεκίνα από τα βασικά.. Σκέτο ανεμιστηράκι με φορτιστή κινητού.. Και να δουλεύει με χρονοδιακόπτη, ή σε 24/7.. Βλέπεις πώς θα πάει και προχωράς.. Βήμα βήμα θα βλέπεις τα προβλήματα που δημιουργούνται, συνειδητοποιείς την αναγκαιότητα των πιο εξελιγμένων συστημάτων, και προχωράς αναλόγως..

kill_bill
02-07-08, 16:38
Ο controller θεωρω πλεον οτι ειναι απαραιτητος (οπως ειναι κ το κλιματιστικο για εμας) και το κοστος ειναι αμελητεο μπροστα στο τι σου προσφερει καποιος controller 2 επαφων (πχ eliwell ic915)
Ελεγχος ανεμιστηρων, ελεγχος θερμαντικου σωματος και εξτρα ασφαλεια σε περιπτωση βλαβης θερμοστατη στο θερμαντικο μας.
Tην εξατμιση νερου (αρα κ την αναγκη για αναπληρωση) δεν την αναφερω σαν αρνητικο σχολιο καθως το ιδιο συμβαινει κ οταν εχεις ανεμιστηρια χωρις controller.

Καλη τυχη με το diy :D

sofianos7
02-07-08, 17:35
Σας ευχαριστώ πολύ και τους δύο.:cool::cool::cool::cool::cool:

kifinas
02-07-08, 18:43
τα ανεμηστηρακια θεωρω οτι μπορουν να κρατησουν την θερμοκρασια σε ενα επιπεδο 3-4 βαθμων χαμηλοτερο το ενυδρειο σου εξαρταται βεβαια και τον ογκο του.

Παιζει ρολο η αναταραξη της επιφανειας (δεν ειναι απαραιτητο να ειναι γρηγορη), και βεβαια η θερμοκρασια του σπιτιου σου.

Απο προσωπικη εμπειρια αυτα.

kill_bill
02-07-08, 19:34
...εξαρταται βεβαια και τον ογκο του.

Σε 30λτ εχω ενα 4cm φανακι στα 9.5v να βαζει αερα και απο ~32 περιβαλλον ειμαι στους 27.5 :o (δεν περιμενα να κανει τοσο καλη δουλεια το 4αρι, τα λιτρα ειναι λιγα κ ολα οκ :p )

Σε 115λτ εχω 2 x 8cm φανακια στα 9.5v να βαζουν αερα (κ μια γριλια με σιτα στο καπακι για να βγαινει ο αερας) και απο ~32 περιβαλλον ειμαι στους 26.1 :D

netblues
02-07-08, 21:53
Να μην μπερδευουμε τους μετασχηματιστες με τα τροφοδοτικα γιατι θα εχουμε καπνους....
Τα ανεμιστηρακια συνδιαζονται με διαφορα τροφοδοτικα ΠΟΤΕ ομως με μετασχηματιστες..

sofianos7
02-07-08, 22:01
Έχεις δίκιο, για τροφοδοτικό μιλούσα

sofianos7
06-07-08, 09:42
Βάλαμε τα ανεμοστηράκια. Φίλε χοντρέ (δεν γουστάρω να το λέω) τα έβαλα όπως εσύ και βλέπουμε. Ξεκινήσαμε με θερμοκρασία δωματίου 28.5 και στα ενυδρεία 30+ και τώρα έχουμε 28 και κατεβαίνουμε. Όλα δείχνουν να κυλάνε ρολόι. Το βράδυ λέω να μην τα λειτουργείσω. Θα σας ενημερώσω αργότερα για την τελική θερμοκρασία.

ΦΙΛΙΚΑ-ΜΑΚΗΣ
-------------------------
καλημέραααα. Όλα είναι καλά. Απο τη στιγμή που έβαλα τα ανεμιστηράκια δεν ανέβηκα ποτέ πάνω από τους 27.