Επιστροφή στο Forum : Πόσο Διοιξείδιο θέλω?
Έχω το παρακάτω ενυδρείο φυτεμμένο:
15456
15457
15458
Στην άκρη της Ανούβιας έχει παλι λίγη ενα φύλλο που είχε πολύ το έκοψα
15459
εδω φαίνεται καλύτερα η άλγη
15460
Rio: 125lt
Temp: 25 -28 ανάλογα τις ζέστες
NH3/NH4:0.01 mg/l
PH:περίπου 7.5 (Πρίν ανάψουν τα φώτα)
Kh=6.0-6.5dkh (Στα 6 άλλαξε χρώμα το δείγμα αλλα στο 6.5 πήρε το τελικό χρώμα )
NO2:0
NO3:0
PO4:0
CO2: φιάλη + σκάλα της Nutrafin
Λίπανση:3 φορές την βδομάδα απο 2.5ml Flourish potassium + 2.5ml Flourish γενικό
Αλλαγή: μία φορά την εβδομάδα 30%
Τάισμα:κάθε μέρα
Πληθυσμός: 9 καρδινάλιους και 6 γαρίδες αμανο
Φυτά εχω αρκετά: δεν είναι το βαρύ φυτεμένο βέβαια -ειχε πολλά ταχείας ανάπτυξης αλλα δεν βλέπω να αναπτύσονται ιδιαίτερα γρήγορα σε σχέση με παλια.
Φωτισμός:2 x 28 W Τ5 ( Η ερφοστασιακές του RIO Juwel 1 nature + 1 Daylight) με φωτοπερίοδο 8 h
Στο ενυδρείο είχε εμφανιστεί λίγη άλγη μαύρη στην άκρη ορισμένων φυτών και στο φίλτρο λιγάκι και μερικές τουφίτσες μέγεθος φακής στο τζάμι που αφείρεσα. Απο αυτά που διάβασα κατάλαβα οτι πρέπει να αυξήσω το διοξείδιο.
Αλλα δεν μπορώ να βρώ με βάση τον πίνακα πόσα ppm χρειάζομαι? είμαι εκτός της πράσινης ζώνης πρέπει να μαλακώσω το νερό? να ρίξω το Ph? Με τις τιμές που έχω δεν νομίζω οτι μπορώ να πετύχω αρμονία μεταξύ PH και ΚΗ. Τι μου προτείνεται?
Επίσης εχω προβληματιστεί με τα εξής:
2)μήπως πρέπει να προσθέσω νιτρικά και φώσφορο?
3)Περισσότερο κάλιο ή floorish γενικό απο όσο βάζω?
4)Μήπως ειναι λίγη η ιχθυοφόρτιση σε σχέση με τα φυτά?
5) Ο φωτισμός μήπως είναι λίγος (28+28 =56 το ενυδρείο είναι 100 καθαρά)?
Σας ευχαριστώ
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=19666&highlight=%D0%C9%CD%C1%CA%C1%D3
διαβασε το 4ο ποστ.
-------------------------
εχεις πολυ λιγο co2 σχετικα με τον πινακα πρεπει να αυξησεις το CO2 επισης τα νιτρικα και τα φωσφωρικα σου πρεπει να αυξυθουν.
Εισαι σιγουρος οτι ειναι μαυρη αλγη?
Απο φωτισμο τι εχεις?
προσθετεις νερο απο αντιστροφη οσμωση?
Νερό απο την βρύση, δεν έχω πάρει A. Ο. . Είχα ξεχάσει τον φωτισμό και τον συμπλήρωσα θα ανεβάσω και άλλες photos
για εμενα αν και δεν ξερω τι φυτα εχεις πρεπει να αυξησεις λιγο την φωτο περιοδο κανα 2ωρο ακομα.
Ανεβασε και καμια καλη φωτο με την αλγη.
Κανε κατι με τα νιτρικα και τα φωσφορικα.
-------------------------
με βαση τον πινακα σου στο 6 kh πρεπει το ph σου να ειναι μεταξυ 6,8 με 7. Εισαι λιγο μακρυα.
Κατ'αρχήν, θέτεις το θέμα και τα ερωτήματα πάρα πολύ σωστά, λαμβάνοντας υπ'όψη όλες τις παραμέτρους! :smt041
Να τα πάρουμε με τη σειρά..
1. CO2:
Με ΚΗ=6, για να είσαι καλά από CO2, θα πρέπει να έχεις pH=6.8, ίσως και λίγο χαμηλότερα, δλδ 6.6, ή 6.7.. Αυτό γιατί το πινακάκι έχει φτιαχτεί κάπως συντηρητικά.. Τα ψαράκια δε θα έχουν πρόβλημα και για CO2>30ppm, ακόμη και μέχρι 50.. Αλλά το πινακάκι σου λέει μέχρι 30, γιατί μπορεί το KH σου να αυξηθεί λόγω εξάτμισης, ή λόγω προσθήκης μή καθαρών λιπασμάτων, οπότε αν είχες pH controller, θα ανέβαζε ακόμα περισσότερο το CO2 σου.. Αν όμως είσαι προσεκτικός και παρακολουθείς τις τιμές και τη συμπεριφορά των ψαριών, είναι προτιμότερο να κινηθείς στα άνω όρια του CO2 (δλδ 30-40) και όχι στα κάτω όρια (10-20), για να μήν έχεις και προβλήματα με άλγες..
Επίσης, αφού το ΚΗ σου δίνει τη δυνατότητα να κινηθείς σε τέτοιες τιμές του pH, πιθανότατα δε χρειάζεσαι να μειώσεις το ΚΗ (με χρήση νερού από Α/Ο), μιας και οι συγκεκριμένες τιμές pH θα είναι μια χαρά για τα ψαράκια σου.. Πρέπει βέβαια να δεις τι γίνεται και με το GH, για να είναι σωστές οι συνθήκες για τα ψαράκια..
Έχε υπ'όψην τέλος, ότι αν χρησιμοποιείς τύρφη, το pH επηρρεάζεται, και το πινακάκι δεν ισχύει, άρα για να είσαι καλά από CO2, πρέπει να προσπαθήσεις να πετύχεις χαμηλότερες τιμές pH.. (μπερδεμένα κάπως το έγραψα, αν θέλεις να το ξαναγράψω πιο αναλυτικά, just ask..)
Συμπέρασμα: αυξάνεις το CO2, ΣΤΑΔΙΑΚΑ, μέχρι pH=6.7 Αφού έχεις φιάλη, και με τη σκαλίτσα που είναι μια χαρά για τα λίτρα σου, δε θα σου είναι δύσκολο.. Αν δεν πέφτει τόσο πολύ, κοίτα τη θέση της σκαλίτσας (να την χτυπάει η έξοδος του φίλτρου), και μείωσε ίσως την ανατάραξη της επιφάνειας..
2. ΝΟ3 & PO4
Πρέπει να αυξήσεις και τα δύο, επιδιώκωντας ΝΟ3=10-15, και PO4=1/15 της τιμής του NO3.. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις Seachem Nitrogen και Seachem Phosphorus, ή KNO3 και Fleet Enema! (κάνε ένα search, και ό,τι απορίες έχεις, θα τα βρούμε..)
Αυτό γιατί, όντως, όπως τα λες, τα φυτά σου είναι πολλά σε σχέση με την ιχθυοφόρτιση.. Επίσης, αν έχεις στο φίλτρο σου, το πράσινο σφουγγαράκι απονιτροποίησης της Juwel, να το αφαιρέσεις, γιατί κι αυτό σου τρώει νιτρικά (θεωρητικά τουλάχιστον, γιατί οι απόψεις διίστανται για το αν κάνει αυτό που λέει), και θα έχεις και χώρο για κάποιο καλύτερο βιολογικό υλικό, π.χ. siporax!
3. Flourish & Potassium
Χρησιμοποιείς απ'ότι φαίνεται τις συνιστώμενες δοσολογίες της Seachem.. Μια χαρά είσαι δηλαδή! Το αν χρειάζεται να το αυξήσεις, θα το δεις από εδώ:
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=5033
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=8327
Ίσως χρειαστείς και σίδηρο (με προσοχή όμως και τσιγκουνιά, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματε με άλγες), κυρίως αν δεν έχεις υπόστρωμα (τα υποστρώματα είναι πλούσια σε σίδηρο και απελευθερώνουν ποσότητες σιδήρου στη στήλη νερού)..
4. Φωτισμός
Έχεις πάνω από 0.5Watt/Lt, και μάλιστα με Τ5 (έχει να κάνει και με το ύψος, μή σε παρασύρουν οι μεγάλες τιμές Watt/Lt που έχουν άλλοι σε ενυδρεία με ύψος ας πούμε 60cm!), οπότε αν δεν έχεις δύσκολα φυτά, θα είσαι μια χαρά.. Γνώμη μου, συνέχισε έτσι μέχρι να είσαι οκ από CO2, λιπάσματα και όλα τα σχετικά, και αυξάνεις αν χρειαστεί το φωτισμό, μόνον αν δεις (παρατηρώντας την πορεία των φυτών) ότι χρειάζεται.. π.χ. αν πέφτουνε/κιτρινίζουνε τα κάτω φύλλα, ή αν τα stem plants σου κάνουνε μεγάλα μεσογονάτια..
Αυτά τα "ολίγα" από μένα.. Ελπίζω τουλάχιστον να βοήθησα και να μή σε έμπλεξα περισσότερο! :grin:
Ευχαριστώ τον φίλο 'Χοντρό' και όλα τα παιδιά που μου απαντήσανε....θα πάρω νιτρικά της floorish και θα ρίξω και φώσφορο της floorish όπως μου είπατε...
Έχω υπόστρωμα της denerle! το οποίο τρέχει με τα φυτά απο τον Δεκέμβρη.
Την φωτοπερίοδο θα την αφήσω όπως έχει...αρχικά...
Μάλλον είχα βάλει πολλές φυσαλλίδες 1-1.5 το δευτερόλεπτο και φαίνεται το διοξείδιο απο την σκάλα δεν προλάβαινε να διαχυθεί μεσα στο ενυδρείο...και για αυτό εμφανίστικε η μαύρη άλγη...τώρα το έχω 1 φυσσαλίδα τα 2 δευτερόλεπτα...και γίνονται παρα πολυ μικρές...το φίλτρο το έβαλα όσο το δυνατόν λιγότερο να κάνει αναταραχή στρέφοντας το στόμιο...
αυτό που σκέφτομαι είναι μήπως επειδή έχω την μαύρη άλγη δεν θα έπρεπε να ρίξω φώσφορο και νιτρικα?
Το έχω παρατηρήσει κι εγώ αυτό με τη σκαλίτσα, όταν βγαίνουνε πολλές φυσαλίδες, ανεβαίνουνε γρήγορα πάνω και δεν προλαβαίνουνε να διαχυθούν στο νερό.. Άγνωστο το γιατί.. Ίσως βέβαια να φταίει και η άλγη που μαζεύεται στη σκάλα και τις καθυστερεί να ανέβουν.. :confused:
Πάντως, έχε υπ'όψην σου, ότι ακόμα και μισές να γίνονται οι φυσαλίδες (μισή διάμετρος), η διάχυση θα είναι πάρα πολύ καλή (αν μείνει μισή διάμετρος έχεις διάχυση σχεδόν του 90% του διοξειδίου, δεν είναι κι άσχημα δηλαδή!)
Για την άλγη, η δικιά μου γνώμη είναι να αρχίσεις τα λιπάσματα νιτρικών και φωσφορικών άμεσα.. Δε συμφωνώ απόλυτα με τη λογική "κόβω τα λιπάσματα για να φύγει η άλγη".. Άλγη σημαίνει κακή ισορροπία θρεπτικών.. Όχι απαραίτητα περίσσεια.. Μπορεί να είναι και έλλειψη.. Είναι πιθανό δηλαδή (παράδειγμα λέω) το υπόστρωμα που έχεις να απελευθερώνει σίδηρο στη στήλη νερού, τον οποίο τα φυτά δε μπορούν να απορροφήσουν, γιατί η ανάπτυξή τους περιορίζεται από την έλλειψη αζώτου και φωσφόρου.. Οπότε η περίσσεια σιδήρου (ή αλλιώς έλλειψη Ν και Ρ), γίνεται αιτία για την ανάπτυξη της άλγης..
Τέλος, εγώ στα λιπάσματα θα πρότεινα KNO3 και Fleet Enema.. Αφενός για οικονομία, αφεταίρου, γιατί δεν έχω καταλάβει τι γίνεται με το Seachem Nitrogen (και δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που να έχει καταλάβει..) Η Seachem λέει ότι περιέχει άζωτο και σε άλλες μορφές πέραν των νιτρικών, και είναι λίγο μπέρδεμα το πόσο άζωτο έχεις στο ενυδρείο (η seachem λέει περίπου διπλάσιο από τη μέτρηση ΝΟ3), αλλά είναι και η ιχθυοφόρτιση στη μέση.. Είναι μπέρδεμα.. Και μετά, για να έχεις ισορροπία με τα PO4 (που πρέπει να είναι 1/15 των ΝΟ3), ποια τιμή θα χρησιμοποιήσεις.. Θα πει κάποιος, να βλέπεις την πορεία των φυτών.. Αλλά η έλλειψη Ν και Ρ έχουν παρόμοια επίδραση στα φυτά, δε γίνεται λοιπόν! Άλλος θα πει να βλέπεις τι άλγες σχηματίζονται (στη μία περίπτωση νομίζω σχηματίζεται πράσινη, στην άλλη μαύρη, δεν τα θυμάμαι αυτή τη στιγμή), αλλά και πάλι, δεν είναι λύση αυτό.. Γι'αυτό προτείνω ΚΝΟ3, που περιέχει επιπλέον και κάλιο, και θα βοηθήσει τα φυτά σου ακόμη περισσότερο..
Υ.Γ. Τα παραπάνω για το ΚΝΟ3 και το Nitrogen τα έχω γράψει αρκετές φορές σε διάφορα post.. Εμένα με προβλημάτισε το Nitrogen και δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ.. Με ΚΝΟ3 είμαι μια χαρά.. Θα ήθελα πάρα πολύ όμως να ακούσω γνώμες από άλλους που να το χρησιμοποιούν..
Δυστυχώς αγόρασα το floorish Nitrogen...:p
Εριξα 10 ml περίπου για να πάνε τα NO3 του ενυδρείου μου γύρω στο 5 mg/l (πρώτο μαξιλαράκι ασφαλείας).
Τα φυτά μετά απο περίπου 20 λεπτά που έριξα την δόση άρχισαν να βγάζουν πολλές μπουρμπουλήθρες όπως τον παλιό καλό καιρό...φωσφορο ακόμα δεν έριξα...περιμένω λίγο να κάνω αύριο το πρωί μια μέτρηση πόσο είναι τα NO3 και να ρίξω αναλόγως...και φώσφορο με πολύ τσιγγουνια και πόσο χρειάζεται Nitrogen για να πάνε στο 10!
Για το διοξείδιο διάβασα ότι πρέπει να ανοίγει και το βράδυ και προβληματιστικα λιγάκι...το ph μου έπεσε στο 6.5-6.8 όπως αναμέναμε...θα το βάλω απο σήμερα και αυτό να ανοίγει ενα 15 λεπτο κάθε ώρα...
φίλε χοντρέ πολλοί νέοι στο γκαμπ πρεπει να σου κανουνε ευχελαιο. χαρά στο κουράγιο σου βρε αγόρι μου που κάθεσαι και τα γράφεις όλα αυτά...
Φίλε dizio, πάλι καλά που έκανες το post, και βγήκε το θέμα στα μή διαβασμένα, γιατί το είχα ξεχάσει! Είχα ξεκινήσει να γράφω κάτι στο gfdimopo, και με πέταξε έξω η dialup, και δεν έφτασε ποτέ! Ευτυχώς ήρθε πλέον η DSL και στο σπίτι! :D
Έγραφα, λοιπόν, ότι βιάστηκες να ρίξεις Nitrogen! Οι μεταβολές αυτές πρέπει να γίνονται ΣΤΑΔΙΑΚΑ! Ρίξε μια ματιά εδώ:
http://www.csd.net/~cgadd/aqua/art_plant_nitrate.htm
(γενικά, τα άρθρα του συγκεκριμένου site είναι πολύ καλά!)
Εν γένει, να έχεις υπ'όψη σου, ότι αν σου λέει ένα λίπασμα να ρίχνεις π.χ. μία δοσολογία, 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, καλό είναι να την "σπάς", και να ρίχνεις από λίγο κάθε μέρα..
Εγώ χρησιμοποιώ πλέον το Liquid doser της EHEIM και με έχει βολέψει πάρα πολύ.. Το γεμίζω κάθε 1-2 εβδομάδες, μεταβάλλοντας τα λιπάσματα ανάλογα με τις μετρήσεις μου και την πορεία των φυτών.. Αν δε θες να μπλέξεις με doser, μπορείς να ετοιμάσεις ένα "μίγμα" σε ένα μπουκαλάκι, αρκεί να μήν φτιάξεις υπερβολικά πολύ, για να μπορείς κάθε 1-2 βδομάδες να αλλάζεις αν χρειαστεί τη σύστασή του!
Υ.Γ. dizio, όντως, αφιερώνω πολύ χρόνο για να γράφω εδώ μέσα, κι όμως εξακολουθώ να αισθάνομαι ότι δεν έχω καταφέρει να ανταποδώσω ούτε στο ελάχιστο τη βοήθεια που μου έχει δοθεί εμένα και τα όσα έχω καρδίσει..
Ευχαριστώ φίλε χοντρέ!
Το ιστορικό έχει ως εξής:
Έριξα την πρώτη μερα 10 ml nitrogen για να πάνε τα νιτρικά στο 5
την δεύτερη έριξα 15ml και πήγαν στο 10
και την τρίτη έριξα κοντά στα 20ml για να πάνε τα νιτρικά στο 15
Και τις τρείς φορές που έριξα νιτρικά την επόμενη μέρα το πρωί που έκανα τέστ νιτρικών (υγρά τέστ) τα NO3=0. Διαφανές εντελώς το διάλειμμα χωρίς κανένα χρωματισμό.
Σημαντική παρατήρηση: τα φυτά πρασίνισαν απο καφέ που ήταν, άλλα πέταξαν πολύ γρήγορα νέα φυλλαρακια. Μάλλον τόσο καιρό πεινούσαν αφάνταστα....
Όσο αναφορά την ποσότητα που έριξα...στο μπουκαλάκι του Nitrogen floorish είχε οδηγίες για πιο προχωρημένους χομπίστες.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τα Νο3 ανεβαίνουν κατα 1 ml/l όταν προσθέσεις 2.5 ml Nitrogen σε ένα ενυδρείο 160l .
Υπολόγισα με βάση αυτά για τα λίτρα μου βάζοντας στόχο τα 5 ml/l No3 αρχικά.
εφόσον είδα οτι ανταποκρίνονται τα γραφόμενα στην πράξη προχώρησα σε μεγαλύτερες ποσότητες!
Η αλήθεια είναι οτι ηταν απότομες οι αλλαγές στην λίπανση όμως τα φυτά μου έδειξαν οτι τις εκτιμούν δεόντος!
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.