Επιστροφή στο Forum : ελληνικο βιοτοπικο 56 λιτ
καλησπερα....
προβληματισμοι για ελληνικο βιοτοπικο ενυδρειο υπηρχαν απο καιρο..αλλα η ελλειψη χρονου δεν επετρεψε την αναζητηση κατοικων...
στην εκδρομη της δραμας ειχαμε την ευκαιρια να συλλεξουμε μερικα ιθαγενη φυτα ( ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΛΟΥΣΥ!!!) οποτε τα πραγματα εξελιχθηκαν ως εξης...
τα κριμπς δοθηκαν και το 56αρι ηταν στρωμενο και πολιορκημενο με διαφορες ιδεες....ετσι δεν αργησε να στηθει με την επικρατεστερη...το ελληνικο βιοτοπικο...
φυτα που περιεχει ειναι
εχινοδωρος ο ελληνικος...
βρυοφυτο το ελληνικο
λουντβιγια η ελληνικη..
υγροφυλα η ελληνικη..και
μυριοφυλλο το ελληνικο....:D:D:D
ονοματα δε ξερω....με τα παραπανω μοιαζουν ομως αρκετα κι ετσι βαφτιστηκαν..χε χε (λουσυ αν μπορεις βοηθα)
στα ποταμια μας υπαρχουν αρκετα κουνουποψαρα και σημερα με τον τρελο-kisifer (ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΦΟΝΤΑ!!!) πηγαμε σε ενα κοντινο...κουνουποψαρα δε βρηκαμε αν και υπηρχαν παλια σε εκεινα τα νερα...βρηκαμε ομως καποια αλλα ψαρια και συλλεψαμε λιγο γονο (καμια 20αρια απο το χιλαδες ψαρακια που υπηρχαν....)
μεγεθος απο 1.5 μεχρι 4 εκατοστα...αν μπορειτε να αναγνωρισετε τις "μυγες" θα ημουν υποχρεος...:D
το καλο ειναι πως φαγανε flakes σε μικρο μεγεθος και τιμησαν δεοντως και τα grindal...αυριο θα δοκιμασω και δαφνιες οποτε το θεμα τροφης ας πουμε πως το λυσαμε...
το ποταμι δεν ειχε ιχνος βλαστησης...μονο διαφορα εντομα οποτε υποθετω πως ειναι σαρκοφαγα...η εστω..ΚΑΙ σαρκοφαγα....
μετρησεις....το νερο των πηγων της δραμας ειχε gh=13 kh=11 ph=7.3
οπως το νερο του δικτυου της αλεξ-πολης :smt041.....οποτε το βιοτοπικο δραμας ηταν οκ μεχρι στιγμης...μετρησεις απο το ποταμι που πηραμε τα ψαρια....
gh=23:smt120 kh=13:smt120 ph=7.4
οποτε πειτε τι προτεινετε για ανεβασμα σκληροτητας?? σοδιτσα ισως??
το αλλο κωλυμα ειναι η θερμοκρασια...τα νερα της δραμας αρκετα παγωμενα..αλλα το δικο μας ποταμι αρκετα πιο ζεστο....στο σπιτι για την ωρα εχω 27 βαθμους στα αλλα ενυδρεια μου....
σημερα τοποθετηθηκε ανεμιστηρακι και στο 56αρι και επεσε στους 24 μεσα σε 8 ωρες....να δουμε αν θα πεσει κι αλλο
τα φυτα αν και ταλαιπωρηθηκαν απο τη ζεστη και στο ταξιδι ελιωσαν μερικα φυλα εχουν πεταξει ολα νεους βλαστους...λιπαινω με γενικο σιδηρο και καλιο της seachem...
αλλοι κατοικοι.....γαριδες οι ελληνικες...σαλιγκαρια τα ελληνικα..:D
μικρα γκρι γαριδακια 0.5 εκατοστα..και μικρα μαυρα σαλιγκαρακια..(αυτα κατοικοι δραμας..)
μερικες φωτο..
παρακαλω δεχομαι συμβουλες στο αγνωστο....:smt120 επιχειρησε κανεις κατι παρομοιο??
Γουσταρω φουλ! Τρομερη ιδεα, το μονο που φοβαμαι ειναι οι θερμοκρασιες. Το ιδανικο ισως να ηταν 20 βαθμοι κελσιου. Το θεμα ειναι πως θα το κατεβασεις τοσο και αν πλακωσουν και οι καυσωνες???
Πανο, τα συγχαριτηρια μου... πολυ ωραιο "πειραμα":smt041:smt041:smt041
τα ψαρα ειναι τελικα κουνουποψαρα?
πολυ ενδιαφερουσα προσπαθεια...:p
kwnstantina
18-06-08, 21:15
μπραβο σου αδερφουλη μου παρα πολυ ωραιο φανταστηκο:smt041:smt038:smt038
Πανο, τα συγχαριτηρια μου... πολυ ωραιο "πειραμα":smt041:smt041:smt041
τα ψαρα ειναι τελικα κουνουποψαρα?
:p
μακαρι να πετυχει.....οχι δεν ειναι κουνουποψαρα...εχουν διχαλωτη ουρα...
τις θερμοκρασιες θεοφιλε δεν τις φοβαμαι για τα ψαρια αλλα για τα φυτα...το ποταμακι σε μερικα σημεια ειχε 30-40 ποντους νερο ...αλλα πολλα ψαρακια ηταν σε 2-3 εκατοστα νερο...ειχε κυριως πολυ ρηχα σημεια και το νερο δεν ηταν κρυο....ισως γιαυτο δεν ειχε και φυτα...εναντιθεση το νερο της δραμας ηταν πολυ δροσερο...το ανεμιστηρακι θα δουλευει 24/7
θα ειναι υπο στενη παρακολουθηση αυτες τις μερες!!!
πολυ ομορφο το εγχειρημα.........μακαρι να πετυχει......:smt041:smt041:smt041
μπράβο για το σκεπτικό σου και την προσπάθειά που έκανες, εύχομαι το αποτέλεσμα να σε δικαιώσει!!!!
ευχαριστω παιδια!!! χρειαζομαι ευχες!!!:rolleyes:
πιστεύω θα τα πας πολύ καλά, εξάλου "ο τολμών νικά", και μαθαίνει και περισσότερα!!!
μακαρι να ειναι ετσι...ειδικα για τη μαθηση...γιατι δεν εχω πληροφοριες-συμβουλες απο κατι αναλογο..."πιλοτικο ενυδρειο"..θα δειξει...θα ενημερωνω για την εξελιξη...
πολυ ωραια ιδεα:smt041
ελπιζω ο γοννος να ειναι απο ψαρακι που δν θα γινετε τεραστιο:rolleyes:
και θα ταν καλη ιδεα να χεις ψαρια και φυτα απο ιδιο ποταμακι νομιζω θα νιωθανε πολυ ποιο ανετα
:smt041:smt041:smt041 Πανο για την προσπαθεια αυτη.
κρατα μπλοκακι για σημειωσεις και παρατηρησεις
πολλες ευχες για καλη συνεχεια
Μπραβο
Ωραία ιδεα Πανο....! Κρατα μας ενημερους!
:smt023 Ένα μπράβο και από εμένα.
Ίσως το εγχείρημα έπρεπε να γίνει τον Χειμώνα, αλλά και έτσι ελπίζω να πάνε όλα καλά!
http://www.fishbase.gr/Summary/SpeciesSummary.php?id=4782&lang=German
μοιαζει?
Mε ένα chiller θα λυθεί το πρόβλημα της θερμοκρασίας.
Τέλειο project.
Δεν ήξερα ότι έχει τέτοια πλασματάκια η ελλάδα.
Υπάρχουν φωτογραφίες από τις γαρίδες?
Μπραβο , καταπληκτικη ιδεα! ευχομαι να πανε ολα καλα:)
απίστευτο. πολύ ωραία φυτα...το σκεφτόμουν και γω για εεληνικό βιοτοπικό, αλλά η ιδέα μου ψιλοναυάγησε...πολύ μου άρεσε πάντως το εγχείρημά σου. αλπίζω να αξιωθώ κάποτε να κάνω κάτι παρόμοιο...
Πανω στην ωρα.
Και οτι ετοιμαζα να παρουσιασω μια ερευνα σχετικα με τετοια ψαρια.
Ελληνικα ψαρια γλυκου νερου και μαλιστα ενδημικα, 23 τον αριθμο και μερικα απο αυτα στα ορια της εξαφανισης. (Critically endangered, IUNC red list)
Μηπως κατι τετοιες κινησεις σαν του Πανου, χρειαζονται και απο αλλους, ιδιως κοντα στις περιοχες που ζουν αυτα τα ψαρια.
Θα προσπαθησω εντως των ημερων να το γραψω.
Μπραβο Πανο.
(κρατα αρχειο)
Το είχαμε συζητήσει...και τελικά να που από τα λόγια...πήγαμε στην πράξη. Για να δούμε πως θα πάει...αν και ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Ξέρω κανα 2 ακόμα περιοχές με νερά κτλ κτλ...και μας βλέπω να τα αλωνίζουμε σύντομα. Και πάλι μπράβο.
Ξενοφών.
gaitan_chris
19-06-08, 08:21
Πάνο κ γω είχα κάποτε μαζεμένα τετια ψαράκια από το ποτάμι.. είναι σκυλιά ζουν κ βασιλεύουν με το νερό του δικτύου μας.. μέχρι που έγιναν ψαρούκλες κ ξανά επέστρεψαν στο περιβάλλον τους..
Συγχαρητηρια!!!!!!!!!!παρα πολυ ομορφο,κρατα μας ενημερους....
:smt041:smt041:smt041
Μπράβο Πάνο πολύ καλή σκέψη!!!
Πληροφορίες για τα φυτά που ξέρω εδώ: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=20742
Τα υπόλοιπα θα τα βρούμε με ψάξιμο στο ιντερνετ.
Έγω φίλε μου θα σου πρότεινα να σταματήσεις το όλο εγχείρημα σου...
Αϊντε μπουκάρουμε στη φύση μαζεύουμε τα φυτά και τα ψάρια που μας αρέσουν, τα κλείνουμε σ ενα ενυδρείο και μετά πολύ περίφανα τα επιδεικνύουμε σε φίλους και γνωστους... και μη μου πεις οτι τους προσφέρεις ένα ιδανικό περιβάλλον (?) Κάνε πρωτα μια έρευνα για την βιοποικιλότητα της περιοχής σου και δες τη ζημιία έχεις κάνει μέχρι τώρα...
"Σημαντικός αριθμός των ειδών της ορνιθοπανίδας χαρακτηρίζεται ως προστατευόμενος. Το 25% αυτών περιλαμβάνεται στο παράρτημα Ι της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ "περί διατηρήσεως των αγρίων πτηνών". Επίσης το 36% ανήκει στην κατηγορία SPEC 1, SPEC 2 και SPEC 3. Στον κόκκινο κατάλογο, καταγράφονται τα απειλούμενα είδη των πουλιών της Ελλάδος. Περιλαμβάνονται σ αυτόν 18 είδη, που ζουν στην περιοχή της Β.Ελλάδος, ενώ το 98% αυτών περιλαμβάνεται στο νόμο 1335/83 (Σύμβαση της Βέρνης) για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του χρυσικού περιβάλλοντος της. Τέλος το 38% των ειδών περιλαμβάνεται στη σύμβαση της Βόννης για τη διατήρηση των μεταναστευτικών ειδών της άγριας πανίδας"
δες και εδω...
http://www.cc.uoa.gr/departs/biology/ecologynew/files/ter.eco/stu/2007/Biodiversity_Conservation.ppt
Ας σεβαστούμε το περιβάλλον...
Άντε σε αφήνω γιατι έχω αφήσει τη "μονάχους-μονάχους" ατάϊστη και τα έχει κάνει ρημαδίο στο ενυδρείο...
Αϊντε μπουκάρουμε στη φύση μαζεύουμε τα φυτά και τα ψάρια που μας αρέσουν, τα κλείνουμε σ ενα ενυδρείο και μετά πολύ περίφανα τα επιδεικνύουμε σε φίλους και γνωστους... και μη μου πεις οτι τους προσφέρεις ένα ιδανικό περιβάλλον (?) Κάνε πρωτα μια έρευνα για την βιοποικιλότητα της περιοχής σου και δες τη ζημιία έχεις κάνει μέχρι τώρα...
"Σημαντικός αριθμός των ειδών της ορνιθοπανίδας χαρακτηρίζεται ως προστατευόμενος. Το 25% αυτών περιλαμβάνεται στο παράρτημα Ι της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ "περί διατηρήσεως των αγρίων πτηνών". Επίσης το 36% ανήκει στην κατηγορία SPEC 1, SPEC 2 και SPEC 3. Στον κόκκινο κατάλογο, καταγράφονται τα απειλούμενα είδη των πουλιών της Ελλάδος. Περιλαμβάνονται σ αυτόν 18 είδη, που ζουν στην περιοχή της Β.Ελλάδος, ενώ το 98% αυτών περιλαμβάνεται στο νόμο 1335/83 (Σύμβαση της Βέρνης) για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του χρυσικού περιβάλλοντος της. Τέλος το 38% των ειδών περιλαμβάνεται στη σύμβαση της Βόννης για τη διατήρηση των μεταναστευτικών ειδών της άγριας πανίδας"
δες και εδω...
http://www.cc.uoa.gr/departs/biology/ecologynew/files/ter.eco/stu/2007/Biodiversity_Conservation.ppt
Ας σεβαστούμε το περιβάλλον...
Άντε σε αφήνω γιατι έχω αφήσει τη "μονάχους-μονάχους" ατάϊστη και τα έχει κάνει ρημαδίο στο ενυδρείο...
Για πιο ονιθοπανιδα μιλας? Μηπως μπερδεψες τα site?
[quote=theofilos;274088]Για πιο ονιθοπανιδα μιλας? Μηπως μπερδεψες τα site?[/quote
Με τον όρο πανίδα ή πανίσκη (καθαρεύουσα: πανίς) χαρακτηρίζεται το σύνολο των ζώων. Ο αντίστοιχος όρος που περιγράφει το σύνολο των φυτών είναι χλωρίδα (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%BB%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B1). Είναι όρος της ζωολογίας και παλιοζωολογίας για το σύνολο του ζωικού βασιλείου μιας γεωγραφικής περιοχής ή χώρας ή και γεωλογικής περιόδου.
Η πανίδα διακρίνεται στη χερσαία και την υδρόβιο όπου η καθεμιά ανάλογα του περιβάλλοντος που βρίσκεται διακρίνεται επιμέρους σε πολική, τροπική, εύκρατη, ωκεάνια ή θαλάσσια, λιμναία και ποτάμια.
chemical mac
19-06-08, 09:21
ίσως η ορνιθοπανίδα να είναι άστοχο παράδειγμα αλλά έχει συζητηθεί κι άλλες φορές (μάλιστα το θέμα το ανακίνησε η Lucy) ότι το να παίρνομε φυτά και ψάρια από τα ποτάμια είναι παράνομο (γι αυτό και η lucy μας προέτρεπε να ψάχνουμε για φυτά σε αρδευτικά κανάλια). Πολύ περισσότερο όταν δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που έχουμε πάρει, παίρνουμε γόνους (και αυτό μου κάνει τρομερή εντύπωση γιατί ο Πάνος είναι γενικώς ένας άνθρωπος με οικολογικές ευαισθησίες) και γενικά επεμβαίνουμε σε ένα περιβάλλον χωρίς να ξέρουμε τα αποτελέσματα των πράξεων μας.
Στο project αυτό καθαυτό τώρα. Πάνο νομίζω πως για να το κάνεις πραγματικό ελληνικό βιοτοπικό θα πρέπει να ρίξεις μια σακούλα φωσφωρικά λιπάσματα στο νερό καθώς και κάνα δυο παπούτσια για να έρθει στα ίσα του :D
Αξίζει να δούμε τι θα γίνει στο μέλλον.
Φίλε μου μήπως υπερβάλεις λίγο??? έκανε ΤΟΣΟ μεγάλη ζημιά μαζεύοντας 20 ψαράκια και 3 ρίζες φυτών??? εντάξει,δεν λέω αν ξεχυθούμε όλοι στις λίμνες και τα ποτάμια θα τα θερίσουμε όλα. αλλά δεν νομιζω πως γίνεται αυτό. Ή μήπως θέλεις να μου πείς πως και το aquarium της Κρήτης το οποίο σίγουρα έχει εχμαλωτίσει είδη από το φυσικό τους περιβάλον έχει κάνει τεράστιο κακό στη φύση??? να τους κάνουμε μύνηση τους ανθρώπους. επίσης να δω τι κακό θα κάνει στη φύση ο πάνος όταν τα ψαράκια αναπαραχθούν και επιστρέψει κάποια ψαράκια στο φυσικό τους περιβάλον. επίσης, αν είχε κάνει ζημιά, με το να σταματήσει το εγχείρημά του....πολύ απλά δεν γίνεται τίποτα...
Διάβασε λίγο παραπάνω για να καταλάβεις σε τι φόρουμ μπήκες φίλε μου sarcastic...Δεν έχει κανένας σκοπό να κάνει κακό στο περιβάλλον...
Πάνο κ γω είχα κάποτε μαζεμένα τετια ψαράκια από το ποτάμι.. είναι σκυλιά ζουν κ βασιλεύουν με το νερό του δικτύου μας.. μέχρι που έγιναν ψαρούκλες κ ξανά επέστρεψαν στο περιβάλλον τους..
Η συγκεκριμένη τακτική εφαρμόζεται για πάρα πολλά είδη ύπο εξαφάνιση. Οργανώσεις τα παίρνουν όταν είναι μικρά και με πολύ μικρά ποσοστά επιβίωσης. Το να πάρεις 10 γόνους απο τους 5000 και να σιγουρέψεις την επιβίωση τους μόνο κακό δεν κάνει. Και εάν θες να μάθεις ποιος κάνει πραγματικά κακό σε αυτούς βιότοπους μάλλον κοίταξε τον εαυτό σου γιατί πολλές φορες μας διαφεύγει πόσο κακό κάνει ο καθένας μας στο περιβάλλον (αλλά τώρα θα μου πεις ότι εσύ δεν έχεις air-condition...)
chemical mac
19-06-08, 09:41
Φίλε μου μήπως υπερβάλεις λίγο??? έκανε ΤΟΣΟ μεγάλη ζημιά μαζεύοντας 20 ψαράκια και 3 ρίζες φυτών??? εντάξει,δεν λέω αν ξεχυθούμε όλοι στις λίμνες και τα ποτάμια θα τα θερίσουμε όλα. αλλά δεν νομιζω πως γίνεται αυτό. Ή μήπως θέλεις να μου πείς πως και το aquarium της Κρήτης το οποίο σίγουρα έχει εχμαλωτίσει είδη από το φυσικό τους περιβάλον έχει κάνει τεράστιο κακό στη φύση??? να τους κάνουμε μύνηση τους ανθρώπους. επίσης να δω τι κακό θα κάνει στη φύση ο πάνος όταν τα ψαράκια αναπαραχθούν και επιστρέψει κάποια ψαράκια στο φυσικό τους περιβάλον. επίσης, αν είχε κάνει ζημιά, με το να σταματήσει το εγχείρημά του....πολύ απλά δεν γίνεται τίποτα...Το ενυδρείο της Κρήτης δεν μπορείς να του κάνεις μήνυση ούτως ή άλλως ακόμα κι αν έχουν πιάσει είδη προς εξαφάνιση. Μην ξεχνάς ότι εκεί δουλεύουν επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούν τα πάντα σε σχέση με τα ψάρια, τις συνήθειες τους και το περιβάλλον.
-------------------------
Αμα ειναι ο Πανος το προβλημα στην Ελλαδα τοτε μερικοι εχουν πολυ μεγαλες αυταπατες. Πανο μη μασας :pΑναφέρεται κάπου ότι ο Πάνος είναι το πρόβλημα της Ελλάδας;
Φίλε μου μήπως υπερβάλεις λίγο??? έκανε ΤΟΣΟ μεγάλη ζημιά μαζεύοντας 20 ψαράκια και 3 ρίζες φυτών??? εντάξει,δεν λέω αν ξεχυθούμε όλοι στις λίμνες και τα ποτάμια θα τα θερίσουμε όλα. αλλά δεν νομιζω πως γίνεται αυτό. Ή μήπως θέλεις να μου πείς πως και το aquarium της Κρήτης το οποίο σίγουρα έχει εχμαλωτίσει είδη από το φυσικό τους περιβάλον έχει κάνει τεράστιο κακό στη φύση??? να τους κάνουμε μύνηση τους ανθρώπους. επίσης να δω τι κακό θα κάνει στη φύση ο πάνος όταν τα ψαράκια αναπαραχθούν και επιστρέψει κάποια ψαράκια στο φυσικό τους περιβάλον. επίσης, αν είχε κάνει ζημιά, με το να σταματήσει το εγχείρημά του....πολύ απλά δεν γίνεται τίποτα...
Νομίζω το παράδειγμα σου είναι άστοχο... Εδώ δεν ξέρει τι ψάρια είναι και τι συνθήκες θέλουν...όχι οτι αν ήξερε θα τον δικαιολογόυσα... εκτος αν ψαχνουμε κάποια αλλα κακά παραδείγματα να μας απαλλάξουν απο τις τύψεις... και τα δάση του Αμαζονίου καταστρέφονται...αρά μπορώ να κάψω το δασάκι στη γειτονιά μου???
chemical mac
19-06-08, 09:45
Η συγκεκριμένη τακτική εφαρμόζεται για πάρα πολλά είδη ύπο εξαφάνιση. Οργανώσεις τα παίρνουν όταν είναι μικρά και με πολύ μικρά ποσοστά επιβίωσης. Το να πάρεις 10 γόνους απο τους 5000 και να σιγουρέψεις την επιβίωση τους μόνο κακό δεν κάνει. Και εάν θες να μάθεις ποιος κάνει πραγματικά κακό σε αυτούς βιότοπους μάλλον κοίταξε τον εαυτό σου γιατί πολλές φορες μας διαφεύγει πόσο κακό κάνει ο καθένας μας στο περιβάλλον (αλλά τώρα θα μου πεις ότι εσύ δεν έχεις air-condition...)έχεις απόλυτο δίκιο. Οργανώσεις σε συνεργασία με επιστημονικά ιδρύματα. έτσι ώστε να ξέρεις τι είναι αυτό που παίρνεις και τι μπορείς να του προσφέρεις. Κάτι αντίστοιχο πήγε να κάνει κάποια στιγμή και ο ΠΣΦΕ με το γκιζάνι της Ρόδου αλλά τελικά σταμάτησαν. Γιατί άραγε; Το γκιζάνι είναι ένα ψαράκι που το συνολικό τους μήκος δεν ξεπερνά τα 5 εκατοστά. Μήπως ο ΠΣΦΕ δεν ήξερε τι έπρεπε να κάνει; Ή μήπως παράτησαν το εγχείρημα γιατί ήξεραν ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τι έπρεπε να γίνει για τη διατήρηση αυτού του είδους;
Μπράβο Πάνο!!! Κράτα σημειώσεις!!!! Με την ευκαιρία να ρωτήσω που υπάρχουν ελληνικά βιοτοπικά, δημόσια ή μη, ενυδρεία με ενδημικά (ή γενικά αυτά που ζουν στη χώρα μας) ψάρια και φυτά γλυκού νερού?
Διάβασα για τα ενυδρεία στη Δράμα, από το ποστ της επίσκεψης στη Δράμα (μπράβο σας παιδιά και την άλλη φορά ελπίζω να μπορέσω να έρθω και εγώ), έχω ακούσει για κάτι και στην Έδεσσα… υπάρχουν και αλλού?
Αν και δεν διάβασα όλων τις απαντήσεις, να σας ενημερώσω ότι τα φυτά μαζεύτηκαν από κανάλια -ποτήστρες και περιοχές που κάθε τόσο καθαρίζουν τα φυτά και τα αφήνουν να ξεραθούν και να καταστραφούν. Γιατί πειράζει που πήρε ο Πάνος 2 κλαδιάκια και δεν πειράζει που πάει ο εκσκαφέας και τα βγάζει με τον κουβά;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Και μένουν να ξεραθούν!!!!!
Αγώνα κάνουμε να φάμε ο ένας τον άλλο!
για δείτε κι αυτό:
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=23753
...μετρησεις απο το ποταμι που πηραμε τα ψαρια....
gh=23:smt120 kh=13:smt120 ph=7.4
Επίσης το παράδειγμα με το ενυδρείο της Κρήτης δεν το έθεσα για το θεμα του αν περναν καλα τα ψαρακια στην αιχμαλωσια, αλλα για το ότι συλλέγοντάς τα κάναμε ζημιά στο φυσικό οικοσύστημα. δεν το είπα για το αν περνάνε καλά τα ψαράκια στα ενυδρεία....
Κάνε πρωτα μια έρευνα για την βιοποικιλότητα της περιοχής σου και δες τη ζημιία έχεις κάνει μέχρι τώρα...
Ο Πανος μαλλον ξερει πολυ περισσοτερα απο εσενα για την περιοχη του. Πριν σε πιασει η ψευτοοικολογικη σου εξαρση και κατηγορησεις ενα μελος του φορουμ ευθεως για καταστροφη του περιβαλλοντος, θα επρεπε να μιλησεις με αποδειξεις. Ποια ειδη ψαριων εναι και ποια ειδη φυτων αφαιρεσε απο την φυση που προστατευονται ; με λατινικες ονομασιες παρακαλω.
Εδω προφανως προσπαθεις να εντυπωσιασεις με τις γνωσεις σου.. αλλα αναφερεσαι στα...πουλια.
Κάτι σχετικά με την προστασία της Φύσης…
Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την αυθαίρετη και ανεύθυνη αιχμαλωσία «ζωής», και το πρόβλημα προκύπτει όταν η πράξη μας αυτή εκθέτη σε κινδύνους μη αναπαραγωγής και φυσιολογικής συνέχισης ενός είδους. Οπότε εάν αιχμαλωτίσω ένα μικρό γεράκι αυτό ίσως μεγαλώσει αλλά σίγουρα δεν θα ζευγαρώσει και εάν είναι απειλούμενο είδος θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο status του είδους για την περιοχή (αφού ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι μικρός – δηλαδή πόσα γεράκια θα μεγαλώσει ένα ζευγάρι κάθε έτος… 1 ή 2 ή 3). Στην περίπτωση μας όμως από τα ψαράκια που έπιασε ο Πάνος, εάν δεν τα έπαινε πόσα θα μεγάλωναν για να αναπαραχθούν τελικά 1 ή 2 ή 3 από τα 20? Από το ενυδρείο του Πάνου όμως εκτιμώ ότι τουλάχιστον τα μισά θα ενηλικιωθούν και θα αφεθούν πίσω στο φυσικό τους χώρο. Όσο για τα φυτά που μάζεψε ο Πάνος δεν νομίζω ότι θα εκλείψουν και ίσως πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σχετικά με τους υγροβιότοπους της χώρας μας είναι ο ευτροφισμός.
Υ.Γ. επείδη με βλέπω να μην παίρνω απάντηση στο προηγούμενο ποστ λόγο τροπής της συζήτησης… ορίστε και το relay :grin:
Με την ευκαιρία να ρωτήσω που υπάρχουν ελληνικά βιοτοπικά, δημόσια ή μη, ενυδρεία με ενδημικά (ή γενικά αυτά που ζουν στη χώρα μας) ψάρια και φυτά γλυκού νερού?
Διάβασα για τα ενυδρεία στη Δράμα, από το ποστ της επίσκεψης στη Δράμα (μπράβο σας παιδιά και την άλλη φορά ελπίζω να μπορέσω να έρθω και εγώ), έχω ακούσει για κάτι και στην Έδεσσα… υπάρχουν και αλλού?
Με την ευκαιρία να ρωτήσω που υπάρχουν ελληνικά βιοτοπικά, δημόσια ή μη, ενυδρεία με ενδημικά (ή γενικά αυτά που ζουν στη χώρα μας) ψάρια και φυτά γλυκού νερού?
Ενυδρείο Ρόδου
http://www.hcmr.gr/greek_site/aquaria/r ... ories.html (http://www.hcmr.gr/greek_site/aquaria/rhodes/plirofories.html)
Ενυδρείο Έδεσσας
http://www.edessacity.gr/museum/watermu ... 0-5_el.htm (http://www.edessacity.gr/museum/watermuseum/ed820-5_el.htm)
Ενυδρείο Ιερισσού Χαλκιδικής
http://www.stagira.gr/site.php?&PHPSESS ... &catid=104 (http://www.stagira.gr/site.php?&PHPSESSID=3989a8fd61e9cd0b657bcb6fb643d982&file=information.xml&catid=104)
Ενυδρείο Βυρώνειας
http://www.dimospetritsiou.gr/dimospetr ... imos4.html (http://www.dimospetritsiou.gr/dimospetritsiou/dimos4.html)
Ενυδρείο Χερσονήσου
http://www.aquaworld-crete.com/indexgr.html
Εκδρομή ΚΒΕ
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=12039
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=17475
απο οτι εχω δει οσον αφορα το γκιζανι αφου εχω συλλεξει και ο ιδιος απο τον βιοτοπο του τα πραγματα δεν μου φαινονται καλα,θυμηθειτε τις χλωρινες που ριξαν καπιοι.
εχω μαζεψει και αλλα ελληνικα ειδη φετος και το μονο που εχω να πω ειναι οτι οικολογικη καταστροφη δεν κανεις με 40-50 ψαρια αλλα αν ο δρομος περναει διπλα ή καλυτερα κοβει στην μεση τον βιοτοπο,αν οπως σε αλλη περιπτωση τα ρυακια που κρυβεται ο γονος περνουν μεσα απο χωραφια κτλ.
επισης αυτοι δεν ξερουν τι κανουν;;; http://www.acp-database.org/db-start--77-0-en.htm
συγνωμη μα εριξα πολυ γελιο με τα παραπανω...γιατι γελαω παντα οταν ο αλλος ειναι προβλεψιμος...(λουσυ εχεις δικιο σε οτι ειπες για το φαγωμα!;))
δεν ειπα πολλα στο πρωτο ποστ γιατι "ποσα μπορει να πει κανεις?"..και περιμενα αντιδρασεις αλλα οχι τοσο συντομα ...χε χε
λοιπον....καθοτι μεγαλωσαμε σε ποταμια μεσα υπαρχουν απειροι φιλοι με αδεια αλιειας στα συνοριακα αναχωματα του εβρου και μπορω να σας προμηθευσω νομιμα και χωρις να κανω κακο στη φυση με οσα ψαρια θελετε....ειδη κοινα που δεν κινδυνευουν....γιαυτο υπαρχουν και οι αδειες αλιειας...
απο εκει και περα...τα ποταμακια αυτα εδω κοντα στην περιοχη ειναι ιδιαιτερα ρηχα και 20 ψαρακια απο τα χιλιαδες συλλεχθηκαν απο μικρες γουρνες με 2-3 εκατοστα νερο που μολις πιασουν πιο πολυ οι ζεστες θα ξεραθουν...τα ψαρακια αυτα καθως και αμετρητα ακομη απο το συνολο ειναι καταδικασμενα.....
για τα φυτα η λουσυ ενημερωσε και ευχαριστω....
προσπαθεια θα γινει να μεγαλωσουν τα ψαρια και να να αναπαραχθουν σε ενυδρειο...
φυσικα τα περισσοτερα απο αυτα θα επιστραφουν στη φυση μιας και το ενυδρειο ειναι μικρο και δε σηκωνει 20 ψαρια μεγαλυτερου μεγεθους...
εννοειται πως κανεις δεν παει οπου να ειναι και σηκωνει οτι του ερθει.....
η πολιτεια ενημερωνει τι ειναι υπο εξαφανιση και ποιες περιοχες υπο προστασια...και το ρυακι με τα μπαζα διπλα και ποιος ξερει ποσα χημικα αν εκανα μετρησεις νιτρικων φοσφωρικων δεν ειναι προστατευομενο...
ζω αναμεσα στο δελτα του εβρου και το δασος της δαδιας και ξερω καλα τι θα πει προστασια του περιβαλλοντος..και ας μου επιτρεπει να περηφανευτω για κατι...μακαρι ολοι να ειχαν την οικολογικη συνειδηση των μελων του φορουμ....θα ζουσαμε σε εναν καλυτερο κοσμο...
αυτα απο μενα!
υ.γ. ενα ποστ να ανοιξω ο ανθρωπος και να μη γινει το σωσε...!! χα χα
chemical mac
19-06-08, 10:35
απο οτι εχω δει οσον αφορα το γκιζανι αφου εχω συλλεξει και ο ιδιος απο τον βιοτοπο του τα πραγματα δεν μου φαινονται καλα,θυμηθειτε τις χλωρινες που ριξαν καπιοι.
εχω μαζεψει και αλλα ελληνικα ειδη φετος και το μονο που εχω να πω ειναι οτι οικολογικη καταστροφη δεν κανεις με 40-50 ψαρια αλλα αν ο δρομος περναει διπλα ή καλυτερα κοβει στην μεση τον βιοτοπο,αν οπως σε αλλη περιπτωση τα ρυακια που κρυβεται ο γονος περνουν μεσα απο χωραφια κτλ.
επισης αυτοι δεν ξερουν τι κανουν;;; http://www.acp-database.org/db-start--77-0-en.htmενδιαφέρον site...αλλά μην τρελαθούμε κιόλας. δεν μιλάω για οικολογική καταστροφή με το να πάρει κάποιος 20 ψάρια από κάπου αλλά για το αν έχει το δικαίωμα να το κάνει, ειδικά όταν δε γνωρίζεις οτιδήποτε γι αυτά τα είδη. και όλοι αυτοί οι προβληματισμοί γιατί η συζήτηση ανοίχτηκε σε ένα φόρουμ ενυδρειόφιλων κι ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τη σωστή διατήρηση των ειδών που φιλοξενούν και γενικότερα με οικολογικές ευαισθησίες. αν μιλούσα στο σύνδεσμο βιομηχάνων τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.
πολυ ωραια ιδεα:smt041
ελπιζω ο γοννος να ειναι απο ψαρακι που δν θα γινετε τεραστιο:rolleyes:
και θα ταν καλη ιδεα να χεις ψαρια και φυτα απο ιδιο ποταμακι νομιζω θα νιωθανε πολυ ποιο ανετα
στο ψαρορυακο δεν υπηρχαν φυτα..:(
Γουσταρω φουλ! Τρομερη ιδεα, το μονο που φοβαμαι ειναι οι θερμοκρασιες. Το ιδανικο ισως να ηταν 20 βαθμοι κελσιου. Το θεμα ειναι πως θα το κατεβασεις τοσο και αν πλακωσουν και οι καυσωνες???
η θερμοκρασια σημερα ειναι 21 βαθμοι...:p..δε θα πιστευα ποτε οτι ενα ανεμιστηρακι θα εκανε τετοια δουλεια...
εννοείται ότι δεν θα έχουν τις ιδανικές συνθήκες αλλά σου και ότι αν δεν είναι στο φυσικό τους περιβάλον δεν θα είναι όσο πιο καλά γίνεται. σου ξαναλέω, έθεσα το εγχείρημα για τη ζημιά που προκαλείται στη φύση. (ε, εντάξει, αυτό με την οικογένεια ήταν λίγο τραβηγμένο:smt108:smt017;))
Μηπως κατι τετοιες κινησεις σαν του Πανου, χρειαζονται και απο αλλους, ιδιως κοντα στις περιοχες που ζουν αυτα τα ψαρια.
(κρατα αρχειο)
μακαρι να αγαπηθει το ελληνικο βιοτοπικο (καταρχην να δουμε αν τρεξει..)
και να μπορεσουμε να αναπαραγουμε ψαρια και φυτα....ωστε χωρις καμια επεμβαση στη φυση..να γνωρισουμε τα ειδη μας και να τα αγαπησουμε/..και να προστατεψουμε το χωρο που ζουν...ισως παψουμε να ριχνουμε μπαζα οπου τα πλατανια κρυβουν τη θεα...;)
sarcastic ονομα και πραμα....
Πολύ περισσότερο όταν δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που έχουμε πάρει, παίρνουμε γόνους (και αυτό μου κάνει τρομερή εντύπωση γιατί ο Πάνος είναι γενικώς ένας άνθρωπος με οικολογικές ευαισθησίες) και γενικά επεμβαίνουμε σε ένα περιβάλλον χωρίς να ξέρουμε τα αποτελέσματα των πράξεων μας.
μακη μου νομιζω οτι ξεκαθαριστικε πανω κατω το τοπιο με οσα εγραψα και με οσα ειπαμε τηλεφωνικα και μονο καλο θα μπορουσε να βγει απο μια τετοια προσπαθεια....
Εδώ δεν ξέρει τι ψάρια είναι και τι συνθήκες θέλουν...
τα ψαρια μολις μεγαλωσουν λιγο θα αποκαλυψουν το ειδος τους..και οι συνθηκες μετρηθηκαν στο ποταμι και ξερω τι θελουν...θελουν συνθηκες οπως στο σπιτι τους ...δε διαβασες απο το πρωτο ποστ λεω τι μετρησεις εκανα...
τι εγινε βρε παιδια...ξυπνησα κι εξαφανιστηκαν ολοι?? καμια αλλη "απορια" να λυσω??
σημερα φαγανε ενα πλουσια γευμα με grindal...ειναι φοβερο να βλεπεις τις κοιλιες τους γεματες...πρεπει να ψιλολιμοκτονουσαν στις αποκομενες απο το ρυακι γουρνες...δεχονται και grouth food κανονικα......
μαλλον αυριο θα δωσω δαφνια και θα ενημερωσω.....
το μυριοφυλλο ηδη θελει κλαδεμα...ενδιαφερεται κανεις??
Ε τώρα μην μου πεις ότι γενικά δεν μας αρέσει να τρωγώμαστε;;; ...γενικά ...
ω ναι...γενικα τρωγομαστε πολυ!!! και προφανως μας αρεσει...για να διαιωνιζεται το φαινομενο....
εδω να προσθεσω οτι οποιος θελει να επιχειρησει κατι παρομοιο να μου πει....να του δωσω φυτα απο τα κλαδεματα μου και ψαρακια....
μη φανταστειτε κανενα γαργαρο ρυακι μεσα σε πρασινη οαση μεχρι που πηγε το κ*λοπαιδο και ξεκληρισε το οικοσυστημα...:smt120
ειναι ενα μπαζομενο ρυακι που καταληγει σε ακομα χειροτερο και βρωμερο τοπιο πιο χαμηλα...και τα ψαρακια ειναι σε πολλα σημεια εγκλωβισμενα και καταδικασμενα....
και οποιος θελει να παρεμβει..οχι σε μενα...σε αυτους που ριξαν τα μπαζα και χαλασαν το οικοσυστημα...ισως και στο δημο που βλεπω χαμηλα να καταληγουν πολλα λυματα της πολης...
δεν πηγαμε εκει χαμηλα για κουνουποψαρα γιατι απλα...ΣΙΧΑΘΗΚΑΜΕ!
Τσιόνογλου Σταύρος
19-06-08, 14:05
Αν είχες την δυνατότητα να ψαρέψεις άγριους δίσκους και να μαζέψεις εχινόδορους ,τώρα θα δεχόσουν συγχαρητήρια χαχαχαχα:D:D:D:D:D και το καλό θα ήταν ότι ορισμένοι θα σου ζητούσαν και πανίδα και χλωρίδα Αμαζονιου .Αντε περιμένω να σου τα χώσουν λίγο ακόμη για να διασκεδάσω όπως πάντα,
Ο λογος που ο ΠΣΦΕ δεν προχωρησε με το γκιζανι ειναι καθαρα πρακτικος - δλδ στο χωρο του συλλογου δε γινεται γιατι παμε μια φορα τη βδομαδα, πρεπει λοιπον να βρεθουν καποιοι πεπειραμενοι χομπιστες (με πειρα απο αναπαραγωγες κυρπινοειδων και με καταλληλες υποδομες) να το αναλαβουν - μεχρι τοτε δεν υπαρχει λογος.
Να θυμισω οτι μελη του ΠΣΦΕ εχουν κανει το ιδιο με Aphanius fasciatus - εχουν παρει λιγα απο το φυσικο τους περιβαλλον, ταχουν αναπαραγει, εχουν επιστρεψει περισσοτερα απο οσα πηραν εκει που τα ψαρεψαν, κι εχουν στειελει - παει και στο εξωτερικο σε χομπιστες που ασχολουνται με τετοια ψαρια.
Επι του συγκεκριμενου, το να παρεις 20 ψαρακια απο το συγκεκριμενο βιοτοπο ειναι αμελητεα ποσοτητα και κακως γινεται ολη αυτη η συζητηση.
Απο την αλλη, αν δεν ξερεις τι ψαρακια πηρες, ειναι λιγο χωρις νοημα το ολο εγχειρημα - θα πρεπει να παρατηρησεις τον βιοτοπο, τι ενηλικα ψαρια ζουν εκει, να τα ταυτοποιησεις, ωστε να πληροφορηθεις για τις αναγκες τους.
Κι απο οτι βλεπω στις φωτο τουλαχιστον, προκειται για "γρηγορο" ψαρι που θελει μεγαλωνοντας πολυ μεγαλυτερο ενυδρειο απο οτι εχεις.
kwnstantina
19-06-08, 15:28
και λεω εγω τι μου θυμιζει... καλα ειχε γραψει ο sir
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=24501
πάνο, μην μασάς! το μονο σιγουρο είναι οτι μονο εσυ δεν κανεις κακο στο περιβάλλον που πηρες 20 ψαρακια, και κατι φυτα...
Κράτα μας ενημερους...
:smt041:smt041:smt041:smt041
και εγω μαζι σου πανο καλα λεει ο aaaool μην μασας:p
...σημερα φαγανε ενα πλουσια γευμα με grindal...ειναι φοβερο να βλεπεις τις κοιλιες τους γεματες...πρεπει να ψιλολιμοκτονουσαν στις αποκομενες απο το ρυακι γουρνες...δεχονται και grouth food κανονικα......
μαλλον αυριο θα δωσω δαφνια και θα ενημερωσω.....
το μυριοφυλλο ηδη θελει κλαδεμα...ενδιαφερεται κανεις??
Μη τα καλομαθαινεις.
Ειπαμε προσομοιωση :D
ε αφού μας ξενέρωσες...καμία αντίδραση τπτ...ούτε ένα μπινελίκι....!!!!ήρεμα και χαλαρά...(πφ!!)
οχι!!! Άμα θέλουμε στέλνουμε τη Lusy (μία φίλη δεν τη ξες) με την μπουλντόζα να ξεριζώσει όσα θέλουμε...
αντε καλή σου μέρα....
δηλαδη το παραδεχεσαι οτι ψοφας για καυγα? για να ξερω να μην απαντησω σε αλλο ποστ σου...και να μην ασχοληθω μαζι σου γενικοτερα...
δεν ειναι τροπος αυτος να μιλας....και μπινελικια απο μενα δε θα ακουσει κανεις οσο και να θελει...οπως το ειπες.. "ηρεμα και χαλαρα"....εξαλλου το διασκεδαζω ιδιαιτερα...
Απο την αλλη, αν δεν ξερεις τι ψαρακια πηρες, ειναι λιγο χωρις νοημα το ολο εγχειρημα - θα πρεπει να παρατηρησεις τον βιοτοπο, τι ενηλικα ψαρια ζουν εκει, να τα ταυτοποιησεις, ωστε να πληροφορηθεις για τις αναγκες τους.
Κι απο οτι βλεπω στις φωτο τουλαχιστον, προκειται για "γρηγορο" ψαρι που θελει μεγαλωνοντας πολυ μεγαλυτερο ενυδρειο απο οτι εχεις.
πηγαινα για κουνουποψαρα που ειχαν τα νερα αυτα αλλα δε βρηκα....μελετησαμε ομως το περιβαλλον που ζουν...ειδαμε περιπου τι διαθεσιμη τροφη υπαρχει..εκανα μετρησεις....ειδα λιγο πιο μεγαλα ψαρια ισως ενηλικα που δεν ηταν πανω απο 6-7 εκατοστα...δεν παυει να ειναι ρυακι και οχι ποταμι...κι εκβαλει στη θαλασσα οποτε ειναι ψαρια σε περιορισμενο χωρο ουτως η αλλως....ενηλικα δε ψαρεψα για να δω το ειδος...(εκει να δεις κραξιμο πουθα επεφτε)..οποτε ευελπιστω να μεγαλωσουν και να μαθω το ειδος....δεν νομιζω οτι ειναι χωρις νοημα το εγχειρημα....αν κριθουν ακατλληλα θα επιστρεψουν στο χωρο τους...
για την ωρα σουλατσαρουν κοπαδιαστα το ενυδρειο με γεματες κοιλιες...
Αν είχες την δυνατότητα να ψαρέψεις άγριους δίσκους και να μαζέψεις εχινόδορους ,τώρα θα δεχόσουν συγχαρητήρια χαχαχαχα:D:D:D:D:D και το καλό θα ήταν ότι ορισμένοι θα σου ζητούσαν και πανίδα και χλωρίδα Αμαζονιου .Αντε περιμένω να σου τα χώσουν λίγο ακόμη για να διασκεδάσω όπως πάντα,
ασε στρατηγε μου......εκει δεν μιλανε γιατι ειναι πολυ "trendy" και "in" να ενισχυεις το εμποριο αγριων ψαριων...αγριοι δισκοι ..οτοκυκλοι που δεν αναπαραγωνται παρα μονο στη φυση...και σωρο αλλα αγρια ψαρια....
εκει κανουμε την παπια γιατι αυτοι που τα εχουν ειναι masters...;)
και μην ξεχασω...οι επαγγελματιες εκει ιθαγενεις που τα ψαρευουν με χημικες μεθοδους κι επιβαρυνουν τα οικοσυστηματα (οπως και με τα τροπικα θαλασσια-τα εχουμε δει σε ντοκιμαντερ...για να πιασεις ενα tang καταστρεφεις με χημικα εναν μικρο υφαλο)...κανουν πιο μικρη ζημια απο εμενα που επιασα με ενυδρειακη αποχη 20 ψαρακια που αργοπεθαιναν σε μια γουρνα...
τελικα αυτην την παροιμια την εχω χρησιμοποιησει πολλες φορες εδω μεσα..."οι διυληζοντες τον κωνωπα και καταπινοντες την καμηλον!!"
επισης να προσθεσω οτι αρχιζω ψαξιμο στα ιθαγενη ειδη να δω ποια μπορουν καλυτερα να φιλοξενηθουν σε ενυδρειο εκτος απο κουνουποψαρα....
κι αν δεν ειναι διαθεσιμα στην περιοχη μου καλιστα το ενυδρειο μπορει να κατοικειται απο μικρα τους ειδους που εχω και οταν μεγαλωνουν να επιστρεφουν στη φυση και να αντικαθιστονται απο νεο γονο.....ολα αυτα ειναι ιδεες...γνωμες και προτασεις ομως δεν ακουω εκτος απο "παραπονα"..
Eλα τωρα που θες και προτασεις!Αμα δε τα γυρισεις εκει που τα βρηκες εγω δε ξαναγραφω στο φορουμ!:D
καλα γιωργο...αφου το λες εσυ θα τα επιστρεψω..αλλα επειδη η ζωη τους δεν εμεινε ακηλιδωτη απο την ανευθυνη υβριστικη αντιοικολογικη και αξια θανατικης ποινης πραξη μου...θα τα παω πρωτα σε ιχθυοψυχολογο να ξεπερασουν τη διαδικασια και μετα θα τα αμολησω....ακριβως εκει που τα βρηκα στη γουρνα που ξερενεται...θα βγαζω καθε μερα φωτο πως θα ψοφανε αργα αργα και θα ποσταρω για να ειναι μερικοι ικανοποιημενοι...;)
Απο ολη την συζητηση παντως το σιγουρο ειναι οτι μονο τα ψαρια δε θελουν ψυχολογο!;)Και γενικά τα 20 ψαρια μας μαραναν!Με τον αγωγο που ερχεται στα μερη μας υπαρχει κινδυνος να καταστραφει ενα απο τα πιο πλουσια οικοσυστηματα της Ευρωπης(98%των πουλιων που υπαρχουν βρισκονται καποια στιγμη του χρονου εδω) κι εμεις ασχολουμαστε με το ρυακι που θα "καταστρεψεις" εσυ.Ελεος!
Απο ολη την συζητηση παντως το σιγουρο ειναι οτι μονο τα ψαρια δε θελουν ψυχολογο!;)Και γενικά τα 20 ψαρια μας μαραναν!Με τον αγωγο που ερχεται στα μερη μας υπαρχει κινδυνος να καταστραφει ενα απο τα πιο πλουσια οικοσυστηματα της Ευρωπης(98%των πουλιων που υπαρχουν βρισκονται καποια στιγμη του χρονου εδω) κι εμεις ασχολουμαστε με το ρυακι που θα "καταστρεψεις" εσυ.Ελεος!
αστους να αγνοουν γιωργο μου...οι κοντοφθαλμοι παντα μονο οτι τους πας μπροστα τους θα δουνε...λιγο παραπερα δεν κοιτανε ποτε....ουτε θα ασχοληθουν ποτε με τα ουσιαστικα οικολογικα προβληματα..οπως ειναι ο αγωγος..τα χρυσορυχεια ..και σωρο αλλα....και δεν ρωτανε ποτε να μαθουν λεπτομερειες....εκτος απο τον τολη κανεις δεν ανεφερε τον το βιοτοπο...ολοι θεωρησαν οτι πηγα και τα πηρα απο τον ψαροπαραδεισο....
οπως και να εχει θα βαλω τα δυνατα μου με ψαξιμο και διαβασμα να πετυχει το ελληνικο βιοτοπικο και να το μεταδοσω σε οσους μπορεσω....το ενυδρειο της δραμας ηταν εμπνευση!!..θελω να γνωρισω τη φυση μας καλυτερα...τη φυση μας που χανεται!!! το ρυακι αυτο δε ξερω αν θα υπαρχει απο τα μπαζα σε λιγα χρονια!!!
kwnstantina
19-06-08, 17:32
Πάνο ΜΠΡΑΒΟ , συνέχισε γερά και την επόμενη φορά που θα πάς θα έρθω μαζί και θα φωνάξω και αυτόν που με έγραψε :grin::grin::grin:[/quote]
και εγω θα ερθω μαζι σας.:p:p:p:p
Πάνο ντροπή σου!!!Αίσχος!!!!!Κατέστρεψες τον βιότοπο της Μαϊστρου!!
Καλά δεν ντρεπόμαστε λίγο??Πάντα δλδ θα πρέπει να υπάρχει κάποιος που να καταδικάζει - κράζει την αξιόλογη (για το 99%) κίνηση ενός χομπίστα??Τι κακό έκανε ο Πάνος με το να προσπαθήσει να αναπαραστήσει ένα Ελληνικό ποτάμι? Τα παιδιά που με πολύ κόπο προσπαθούν να φτιάξουν μεσογειακά συστήματα είναι το ίδιο "εγκληματίες"???Αυτά τα "οργισμένα" απο εμέ!!
Πάνο ΜΠΡΑΒΟ , συνέχισε γερά και την επόμενη φορά που θα πάς θα έρθω μαζί και θα φωνάξω και αυτόν που με έγραψε :grin::grin::grin:
ασε κωστα μου...ειμαστε ολοι εγκληματιες...και του γλυκου και του θαλασσινου....
τις προαλλες επιασαν καποιον στην παραλια αγ.παρασκευης που ειχε δεκα μυδια μαζι του...δε θα κρινω αν ειναι καλο η κακο...το μονο που ξερω ειναι οτι μολις δωσανε την αδεια στους επαγγελματιες...ρημαξε ο υφαλος και τελειωσαν τα μυδια...αλλα εμεις οταν παμε ταβερνα δε ρωταμε αν ειναι τα μυδια απο μυδοκαλλιεργειες...τα θελουμε αγρια και μυρωδατα να ικανοποιησουμε τον οισοφαγο μας....αλλα αυτον που μαζεψε δεκα μυδια (και οχι 3 σακια οπως ο "επαγγελματιας")..του βαζουμε προστιμο 300 ευρω..καλα του κανανε....αλλα ελεγξε και τους επαγγελατιες...οχι δωσαμε μια αδεια και ρημαξαν τον τοπο...:smt120
(αρα κωστα δεν εισαι μονο εσυ παραπονεμενος..χε χε)
και εγω θα ερθω μαζι σας.:p:p:p:p
θα σε παρουμε και σενα ντινα.....θα ρημαξουμε το οικοσυστημα-μπαζοσυστημα!!:D
------------------------------------------------------
αλλο ενα μαμημενο ποστ λοιπον..που αντι να γινει διαλογος και να ακουστουν προτασεις για βελτιωση το ξαναριχνουμε στην πλακα.....να δουμε τι θα γινει αν ολα τα ποστ καταληγουν ετσι...το gab θα καταληξει να δινει μονο συμβουλες για στρωσιμο με αμμωνια και αλλαγες νερου...
Ένα πάρα πολύ μεγάλο μπράβο για το πολύ όμορφο εγχείρημα!
Απαντώντας σε ό,τι γράφτηκε παραπάνω, από τα όσα ελάχιστα ξέρω για τον Πάνο, είμαι σίγουρος, και νομίζω ότι όλοι όσοι τον ξέρουν καλύτερα θα το επιβεβαιώσουν, ότι έχει παρατηρήσει την περιοχή από όπου "ψάρεψε", έκανε μετρήσεις στο νερό, είδε πώς είναι το φυσικό περιβάλλον των ψαριών, και με την εμπειρία που έχει θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να παρέχει στα ψαράκια τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, σε όλους τους τομείς.. Και εύχομαι μάλιστα να προχωρήσει και σε αναπαραγωγή αυτών των ειδών! Είναι βέβαιο ότι αν τα ψαράκια μεγαλώσουν και είναι περιορισμένα στο χώρο που τους διαθέτει ο Πάνος, θα φροντίσει για μεγαλύτερο ενυδρείο, ενώ θα υπάρχει πάντα και η δυνατότητα επιστροφής ψαριών στο φυσικό τους περιβάλλον, κάτι που δε μπορεί να γίνει για άλλα ψάρια που έχουμε στα ενυδρεία μας, τα οποία μπορεί να διαταράξουν (αν μπουν σε ξένο οικοσύστημα) την ισορροπία της τροφικής αλυσίδας.. Θα έχει τη δυνατότητα να τα παρατηρήσει, να μάθει πράγματα, και θα χαρώ πολύ αν την επόμενη φορά που προσπαθήσει να τα μοιραστεί μαζί μας, δεν αντιμετωπίσει αυτή τη λυπητερή αντίδραση.. Για μένα, πάντως, αυτή η κίνηση του Πάνου δε λέγεται αγάπη, λέγεται έμπρακτη αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον..
Είναι κρίμα πάντως που εξελίχθηκε έτσι η συζήτηση.. Και θα πρότεινα, Πάνο, να ξεκινήσεις ένα καινούριο θέμα, γιατί οι ερωτήσεις είναι πάρα πολλές.. Δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω!
- Μπορείς να μας περιγράψεις τις περιοχές όπου ζούσαν τα ψαράκια? Τι παρατηρήσεις έκανες και θεωρείς σημαντικές σαν παραμέτρους (εκτός από τις μετρήσεις του νερού)? Το βάθος? Τη ροή των νερών? Τον αριθμό ψαριών ανά όγκο νερού? Υπάρχουν φωτογραφίες ίσως?
- Είπες ότι είναι σε εκβολές? Υπάρχει περίπτωση το νερό να είναι υφάλμυρο? Το κοίταξες αυτό?
- Η θερμοκρασία στα νερά που ζούσανε τα ψάρια πόση ήταν? Θα μεταβάλλεται με το χρόνο προφανώς.. Και προφανώς τα ψαράκια θα μετακινούνται σε περιοχές με πιο υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, σωστά? Άρα χρειάζονται πολλές μετρήσεις, έτσι δεν είναι?
- Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αν μπορείς να βάλεις φωτογραφίες (κοντινές) από τα φυτά και τα ψαράκια.. Να μάθουμε τι είδη είναι.. Με δεδομένη και την έρευνα της Lucy, και επειδή φαντάζομαι κι εσύ θα αρχίσεις το ψάξιμο, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μοιραστείς τα όσα μαθαίνεις (χωρίς πάντα να ξεσπούν τέτοιες αντιδράσεις..)
- Το υπόστρωμα που έβαλες τι είναι? Από την περιοχή αυτή?
- κι άλλα είναι.. αλλά τα ξεχνάω..
Τέλος, κάτι που με προβλημάτισε, είναι το εξής.. Μιλάμε για ψαράκια και φυτά από ελληνικά ποτάμια ή λίμνες, που πιθανότατα να είναι μολυσμένα.. Υπάρχει κάποιος κίνδυνος να μεταφερθεί κάποια "ασθένεια" ίσως στο ενυδρείο? Ακολούθησες κάποια διαδικασία γι'αυτό το σκοπό? Θα έκανες φαντάζομαι απολύμανση των φυτών.. Θα έβρασες το χαλίκι.. Μπορείς να πεις και γι'αυτό δυο λογάκια?
Κλείνοντας το μικρούλι (για άλλη μια φορά :D) ποστ, ξανα-προτείνω να ανοίξεις ένα νέο θέμα.. Ή να μεταφερθούν τα άσχετα ποστ από τους μοδεράτορες σε νέο thread.. Για να μπορείς να μοιραστείς τα όσα μαθαίνεις..
Μπράβο και πάλι!
Υ.Γ. Και ευχαριστούμε!
Ενα μπραβο και απο μενα για το εγχειρημα και ευχομαι να πανε ολα καλα και να βγουν χρησιμα συμπερασματα για ολους.
ΑΝΤΩΝΗΣ1980
19-06-08, 18:44
Τέλος, κάτι που με προβλημάτισε, είναι το εξής.. Μιλάμε για ψαράκια και φυτά από ελληνικά ποτάμια ή λίμνες, που πιθανότατα να είναι μολυσμένα.. Υπάρχει κάποιος κίνδυνος να μεταφερθεί κάποια "ασθένεια" ίσως στο ενυδρείο? Ακολούθησες κάποια διαδικασία γι'αυτό το σκοπό? Θα έκανες φαντάζομαι απολύμανση των φυτών.. Θα έβρασες το χαλίκι.. Μπορείς να πεις και γι'αυτό δυο λογάκια?
Σε αυτο θα σου απαντησω εγω: ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ-ΦΥΤΑ ΣΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΜΑΣ.(ΞΕΡΩ ΕΓΩ....;))
Ο Πανος εφτιαξε ενα καινουργιο μονο με αυτα τα ειδη.
Ένα πάρα πολύ μεγάλο μπράβο για το πολύ όμορφο εγχείρημα!ευχαριστω !!!:p
Απαντώντας σε ό,τι γράφτηκε παραπάνω, από τα όσα ελάχιστα ξέρω για τον Πάνο, είμαι σίγουρος, και νομίζω ότι όλοι όσοι τον ξέρουν καλύτερα θα το επιβεβαιώσουν, ότι έχει παρατηρήσει την περιοχή από όπου "ψάρεψε", έκανε μετρήσεις στο νερό, είδε πώς είναι το φυσικό περιβάλλον των ψαριών, και με την εμπειρία που έχει θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να παρέχει στα ψαράκια τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, σε όλους τους τομείς.. Και εύχομαι μάλιστα να προχωρήσει και σε αναπαραγωγή αυτών των ειδών! Είναι βέβαιο ότι αν τα ψαράκια μεγαλώσουν και είναι περιορισμένα στο χώρο που τους διαθέτει ο Πάνος, θα φροντίσει για μεγαλύτερο ενυδρείο, ενώ θα υπάρχει πάντα και η δυνατότητα επιστροφής ψαριών στο φυσικό τους περιβάλλον, κάτι που δε μπορεί να γίνει για άλλα ψάρια που έχουμε στα ενυδρεία μας, τα οποία μπορεί να διαταράξουν (αν μπουν σε ξένο οικοσύστημα) την ισορροπία της τροφικής αλυσίδας..
ετσι εχουν τα πραγματα..Θα έχει τη δυνατότητα να τα παρατηρήσει, να μάθει πράγματα, και θα χαρώ πολύ αν την επόμενη φορά που προσπαθήσει να τα μοιραστεί μαζί μας, δεν αντιμετωπίσει αυτή τη λυπητερή αντίδραση.. Για μένα, πάντως, αυτή η κίνηση του Πάνου δε λέγεται αγάπη, λέγεται έμπρακτη αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον..
Είναι κρίμα πάντως που εξελίχθηκε έτσι η συζήτηση.. Και θα πρότεινα, Πάνο, να ξεκινήσεις ένα καινούριο θέμα, γιατί οι ερωτήσεις είναι πάρα πολλές.. Δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω!
- Μπορείς να μας περιγράψεις τις περιοχές όπου ζούσαν τα ψαράκια? Τι παρατηρήσεις έκανες και θεωρείς σημαντικές σαν παραμέτρους (εκτός από τις μετρήσεις του νερού)? Το βάθος? Τη ροή των νερών? Τον αριθμό ψαριών ανά όγκο νερού? Υπάρχουν φωτογραφίες ίσως?
αναμεσα σε 2 αναχωματα και πεταμενα μπαζα υψωνονται περηφανα πλατανια που αγλαλιαζουν ενα πολυ ρηχο ποταμακι...που τωρα το καλοκαιρι το λες ρυακι...η ροη μετρια...οχι χειμαρωδης αλλα ουτε στασιμα νερα....σε σημεια γινονται λιγο πιο βαθιες λιμνουλες με χαμηλη ροη και βαθος 30-40 ποντους...
στο μεγαλυτερο μερος το ρυακι εχει μολις λιγους ποντους νερο...καθολου βλαστηση ενω τα ψαρακια αυτα ηταν το μονο ειδος και ηταν σε καθε σημειο...και στις λιμνες οπου υπηρχαν ψαρια μεχρι 6-7 εκατοστα και σε ολα τα ρηχα σημεια...αποτελεσμα πολλα απο αυτα να εγκλωβιστουν σε μικρες λιμνουλες με στασιμο νερο που πρασινιζε απο την αλγη και εκει ειναι καταδικασμενα μιας και σιγουρα τις προσεχεις μερες θα αποξηρανθουν....
τα ψαρια απλως αμετρητα....
- Είπες ότι είναι σε εκβολές? Υπάρχει περίπτωση το νερό να είναι υφάλμυρο?
Το κοίταξες αυτό?οχι δεν ειναι υφαλμυρο...καταληγει στη θαλασσα το ρυακι αλλα εμεις πηγαμε κανα 2 χιλιομετρα απο τη θαλασσα προς τις πηγες...σε ολο το μηκος του ως τις εκβολες ειναι πολυ ρηχο
- Η θερμοκρασία στα νερά που ζούσανε τα ψάρια πόση ήταν?
πανω απο 20 βαθμους στα ρηχα σημεια...Θα μεταβάλλεται με το χρόνο προφανώς.. Και προφανώς τα ψαράκια θα μετακινούνται σε περιοχές με πιο υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, σωστά? Άρα χρειάζονται πολλές μετρήσεις, έτσι δεν είναι?δεν εχουν τη δυνατοτητα να μετακινηθουν ολα...γενικα για ρυακι χαρακτηριζεις το νερο ζεστο αυτη την εποχη...λογω χαμηλου βαθους...ισως και επειδη δεν εχουμε βουνα τριγυρω ωστε να προερχονται τα νερα απο λιωσιμο χιονιου η γενικως κρυες πηγες...επειδη το χειμωνα εχουμε γερα κρυα τα ψαρια εχουν προσαρμοστει προφανως σε μεγαλη διακυμανση θερμοκρασιας...
- Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αν μπορείς να βάλεις φωτογραφίες (κοντινές) από τα φυτά και τα ψαράκια.. Να μάθουμε τι είδη είναι.. Με δεδομένη και την έρευνα της Lucy, και επειδή φαντάζομαι κι εσύ θα αρχίσεις το ψάξιμο, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μοιραστείς τα όσα μαθαίνεις (χωρίς πάντα να ξεσπούν τέτοιες αντιδράσεις..) φωτο θα βαλω κοντινες αφου επιθυμεις...διευκρινιζω οτι τα φυτα ειναι απο δραμα...
- Το υπόστρωμα που έβαλες τι είναι? Από την περιοχή αυτή? το υποστρωμμα ειναι αμμος...επειδη η πρωτη εικονα ηταν απο τη περιοχη της δραμας οπου υπηρχαν ποταμακια με αμμο και ποταμακια με πολυ χοντρο χαλικι...
- κι άλλα είναι.. αλλά τα ξεχνάω.να τα θυμηθεις...:D
καμια ενεργεια.....το ενυδρειο εχει μονο φυτα ψαρια οργανισμους απο ελληνικα νερα...εννοειται οτι θα δημιουργουσαν τεραστιο προβλημα σε αλλο ενυδρειο..(πριν χρονια ...οντας παιδι...ενα ηλιοψαρο που μου χαρισε φιλος ψαρας με την παρουσια του και μονο σκοτωσε 2 χρυσοψαρα...την αλλη μερα ολα επεπλεαν..:()..αν ποτε ξεστηθει αυτο το ενυδρειο θα πεταχτει το υποστρωμα και τα διακοσμητικα στοιχεια..(πετρες-ξυλα) και ο εξοπλισμος και το ενυδρειο θα ξεπλυθουν με διαλυμα χλωρινης και πολυ καλο ξεπλυμα...
Κλείνοντας το μικρούλι (για άλλη μια φορά :D) ποστ, ξανα-προτείνω να ανοίξεις ένα νέο θέμα.. Ή να μεταφερθούν τα άσχετα ποστ από τους μοδεράτορες σε νέο thread.. Για να μπορείς να μοιραστείς τα όσα μαθαίνεις..
οι μοντς ας κανουν οτι κρινουν καλυτερο...οποιος θελει να ενημερωνεται για το ποστ θα πρεπει να διαβαζει και ολα τα παραπανω ισως...
Μπράβο και πάλι!
Υ.Γ. Και ευχαριστούμε!
εγω ευχαριστω εσενα και πολλα αλλα μελη για τη συμπαρασταση...
capetanakis
19-06-08, 19:00
εμενα μου αρεσαν παρα πολυ τα φυτα που βρηκε ο φιλος,παλια στο ποταμι(Γαλλικος) που περναει απο το χωριο μου(Κεντρικο),ειχα βρει μεγαλες ποσοτητες ενος ειδους κερατοφυλλου.Το ποταμι εδω κ 4 χρονια εχει στερεψει κ δεν βλεπω τιποτα να κολυμπα μεσα στα ρηχα πλεον νερα του.Μακαρι ν ειχα κ τοτε ενυδρειο κ να ειχα κρατησει μερικα απο τα μικροσωμα ειδη που επιανα τοτε.
Η ιδεα μου αρεσει πολυ,ελπιζω ν πετυχει κ ν μαθαινουμε τις εξελιξεις!!!
εμενα μου αρεσαν παρα πολυ τα φυτα που βρηκε ο φιλος,παλια στο ποταμι(Γαλλικος) που περναει απο το χωριο μου(Κεντρικο),ειχα βρει μεγαλες ποσοτητες ενος ειδους κερατοφυλλου.Το ποταμι εδω κ 4 χρονια εχει στερεψει κ δεν βλεπω τιποτα να κολυμπα μεσα στα ρηχα πλεον νερα του.Μακαρι ν ειχα κ τοτε ενυδρειο κ να ειχα κρατησει μερικα απο τα μικροσωμα ειδη που επιανα τοτε.
Η ιδεα μου αρεσει πολυ,ελπιζω ν πετυχει κ ν μαθαινουμε τις εξελιξεις!!!
ακριβως αυτο σκεφτομουν...συντομα ολα αυτα ισως δεν υπαρχουν....ασχετα απο τις εξυπναδες μερικων...οποτε θελω αυτο να δουλεψει (και αν τα καταφερω να στησω πιο μεγαλο ενυδρειο) ωστε να μαθουμε και να αγαπησουμε την ελληνικη φυση...
να κρατησω ενα κομματι της...ο φιλος χοντρος τα λεει πιο καλα...γραψε δημητρη οσα σκεφτεσαι..μακαρι να σκεφτονταν κι αλλοι ετσι...
Καταγγέλω τη δημοσίευση προσωπικής μου συζήτησης με τον Πάνο, χωρίς τη συγκατάθεσή μου! :D
(καλά, ούτως ή άλλως, την είχε και σε DVD ο Μάκης.. χαχαχαχαχα! :D)
(όχι, νόμιζες ότι θα τη γλίτωνες, επειδή στην εκδρομή στη Δράμα δεν έβαλες ροζ μπλουζάκι, εε? :D)
Τέλος πάντων.. Είναι ενδιαφέρον αυτό που λέγαμε και θα το μεταφέρω και εδώ, γιατί το οφείλω σε όλους εσάς και στο forum..
Ξεκίνησα εντελώς τυχαία με τα ενυδρεία τα τελευταία Χριστούγεννα, είμαι δηλαδή εντελώς καινούριος.. Πάντα μου άρεσε η φύση και οι εκδρομές (είμαι φανατικός εκδρομάκιας γενικά), αλλά ποτέ δεν έμπαινα στη διαδικασία να παρατηρώ πράγματα συγκεκριμένα..
Το τριήμερο που μας πέρασε πήγα στο Θεολόγο (στο βόρειο ευβοικό, λίγο πιο κάτω από τα Καμένα Βούρλα), όπου πηγαίνουμε χρόνια.. Οι θάλασσες εκεί είναι "κλειστές", πολλά βράχια, και διάφοροι οργανισμοί, φύκια, αχινοί, διάφορα ψαράκια που κολυμπούν εκεί που κάνεις μπάνιο, καβουράκια, αστερίες, ιππόκαμπους έχω δει κατά καιρούς (δυστυχώς δεν είναι και η καθαρότερη θάλασσα πλέον, αλλά γίνονται κινήσεις και αναλαμβάνονται δράσεις που είναι σε καλό δρόμο).. Ποτέ όμως δεν τα παρατηρούσα, ούτε ασχολήθηκα ποτέ (είχα το μυαλό μου στην παραλία και στα εκεί αξιοθέατα :D).. Και μετά από μόνο μερικούς μήνες ενασχόλησης με τα ενυδρεία, και παρακολουθώντας και το post του μικρού για το μεσογειακό, που με ενθουσίασε, διαπίστωσα ότι πέρναγα ώρες τώρα παρατηρώντας ό,τι έβρισκα στα νερά που κάναμε μπάνιο.. Και ενθουσιάστηκα.. Και αυτό που λέγαμε με τον Πάνο, είναι ότι μέσα από αυτό το χόμπι, έχουμε μάθει να αγαπάμε τη φύση, να την παρατηρούμε και να τη μαθαίνουμε!
Θυμάμαι που διάβαζα το post της lucy, για τα ελληνικά φυτά, και λίγο καιρό μετά είχα πάει στη Μονεμβασιά, εκδρομούλα.. Και περπατούσαμε στο κάστρο, και πρώτη φορά άρχισα να παρατηρώ το πόσα όμορφα είδη λουλουδιών ήταν μαζεμένα σε ένα μικρό λοφάκι.. Το point γενικά, είναι ότι οφείλω αφενός ένα μεγάλο ευχαριστώ στο forum και στους φίλους εδώ, που μου έμαθαν να παρατηρώ τις ομορφιές της φύσης, αφεταίρου ένα ακόμη μπράβο στον Πάνο, που επιχείρησε να μεταφέρει με σεβασμό, με αγάπη και συνείδηση ένα κομμάτι στης φύσης στο σπίτι του, και σε όλους όσους έχουν κάνει αντίστοιχα εγχειρήματα, και να ευχηθώ καλή συνέχεια σε κάθε τέτοια κίνηση..
Υ.Γ. Βάλε και λίγο ροζάκι (ή έστω, μοβ καρό) στο ενυδρείο! Θα κάνει ωραία αντίθεση! :D
Εχω παθει πλακα με τα ελληνικα φυτα παντως.... Θελω να μαθω πολλα περισσοτερα...
Θα με κανετε να παω στο χωριο μου στο ποταμι για φωτο. Εχω δει διαφορα καφετια μεγεθους 4-6 εκ. Πανε σα διαολεμενα παντως :D.
το μυριοφιλο ειναι υπεροχο...το εχω ερωτευθει....
για την ωρα ολα πετανε νεα φυλλα...ειναι η ενστικτωδης συμπεριφορα του φυτου μετα το σοκ της μεταφυτευσης-κλαδεματος...οποτε δεν ειναι σημαδι οτι ολα πανε καλα....θα δειξει εν καιρω...θα ενημερωνω εδω για οτι προβλημα αντιμετωπιζω και τη συμπεριφορα φυτων και ψαριων...στο μελλον θα γινει αναλυτικη παρουσιαση...
και μην ξεχναμε..βιοτοπος δε σημαινει μονο ψαρια......θα ακολουθησουν εξορμησεις για κανενα σαλιγκαρακι και φυτα απο τα πολλα αρδευτικα καναλια που εχει ο νομος μου (και δη στο πατρικο μου)...
Αισχος,ντροπη...
Ολοκληρο φορουμ με οικολογικες ευαισθησιες,ασχολειται με αυτο τον εγκληματια,τον φονεα της ποταμιας πανιδας και χλωριδας της Θρακης...
Φτανει πια,αισχος κι αλλα τετοια βαρυγδουπα...:D
Πανο ο λαος θελει πληροφοριες(φωτο,κανα βιντεακι)
:smt023:smt023:smt038:smt038:smt038
ετσι σε θελω.....:D:D...
θα ανεβασω στελιο.....μολις μπορεσω....:p
Τσιόνογλου Σταύρος
19-06-08, 22:47
Σε αυτο θα σου απαντησω εγω: ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ-ΦΥΤΑ ΣΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΜΑΣ.(ΞΕΡΩ ΕΓΩ....;))
Ο Πανος εφτιαξε ενα καινουργιο μονο με αυτα τα ειδη.
Επαθες Αντωνάκη μου και έμαθες,και καλά κάνεις και το επισημαίνεις για να μήν την πατήσουν και άλλοι,και αρχίσουν κι τρέχουν στα ρυάκια για ψάρια και φυτά και τα χώνουν στα ενυδρεία τους με άλλα άσχετα ψάρια και έχουμε κλάματα.
Επαθες Αντωνάκη μου και έμαθες,και καλά κάνεις και το επισημαίνεις για να μήν την πατήσουν και άλλοι,και αρχίσουν κι τρέχουν στα ρυάκια για ψάρια και φυτά και τα χώνουν στα ενυδρεία τους με άλλα άσχετα ψάρια και έχουμε κλάματα.
+-3+-3
πηγαινα για κουνουποψαρα που ειχαν τα νερα αυτα αλλα δε βρηκα....μελετησαμε ομως το περιβαλλον που ζουν...ειδαμε περιπου τι διαθεσιμη τροφη υπαρχει..εκανα μετρησεις....ειδα λιγο πιο μεγαλα ψαρια ισως ενηλικα που δεν ηταν πανω απο 6-7 εκατοστα...δεν παυει να ειναι ρυακι και οχι ποταμι...κι εκβαλει στη θαλασσα οποτε ειναι ψαρια σε περιορισμενο χωρο ουτως η αλλως....ενηλικα δε ψαρεψα για να δω το ειδος...(εκει να δεις κραξιμο πουθα επεφτε)..οποτε ευελπιστω να μεγαλωσουν και να μαθω το ειδος....δεν νομιζω οτι ειναι χωρις νοημα το εγχειρημα....αν κριθουν ακατλληλα θα επιστρεψουν στο χωρο τους...Αν δεν εισαι μακρια, ξαναπηγαινε, πιασε μερικα ενηλικαι σε ενα ενυδρειακι, φωτογραφησε τα κι απελευθερωσε τα. Και μετα ψαξε στο ιντερνετ (κι εδω) μηπως μπορεσουμε να τα ταυτοποιησουμε. Ειναι σημαντικο να ξερεις το ψαρι και τις αναγκες του για να μεγαλωσεις σωστα το γονο.
Κι επιμενω (μονο απο το οπτικο που ειδα) οτι θελουν μεγαλυτερο ενυδρειο με αρκετη ροη.
Για τα φυτα, αυτο που μοιαζει με μοςς σε μας δεν επιασε, λογω ζεστης πιθανοτατα, οποτε κανονισε...
Νομιζω οτι ειναι καιρος να σταματησει η κουβεντα περι του ασυνειδητου και συνειδητου οικολογου (εκτος αν υπαρχουν επιχειρηματα). Ποστ με πλακες υπερ του ενος η του αλλου θα σβυστουν.
Αν δεν εισαι μακρια, ξαναπηγαινε, πιασε μερικα ενηλικαι σε ενα ενυδρειακι, φωτογραφησε τα κι απελευθερωσε τα. Και μετα ψαξε στο ιντερνετ (κι εδω) μηπως μπορεσουμε να τα ταυτοποιησουμε. Ειναι σημαντικο να ξερεις το ψαρι και τις αναγκες του για να μεγαλωσεις σωστα το γονο.ο γονος πιαστηκε με ενυδρειακη αποχη σε μικρες λακουβες νερου..μακρια δεν ειμαι και θα ξαναπαω σιγουρα να φωτογραφισω και το μερος αλλα το αν πιασω ενηλικα δεν εγκυωμαι μιας και θα χρειαστει διχτυ που ισως πληγωσει τα ψαρια...προτεινεις καποιο αλλο τροπο??
Κι επιμενω (μονο απο το οπτικο που ειδα) οτι θελουν μεγαλυτερο ενυδρειο με αρκετη ροη.
αν τα ψαρια αποδειχθουν μεγαλοσωμα μια ιδεα ειναι να φιλοξενουνται μονο ατομα μικρης ηλικιας αρα και μεγεθους (π.χ. θα αντικαθιστωνται με νεα μικρα καθε χρονο)
φυσικα σε μια τετοια περιπτωση θα αποκλειστει το ενδεχομενο αναπαραγωγης...ενας κυκλοφορητης ακομη ειναι το μονο ευκολο να μπει...αλλα για την ωρα με το φιλτρο εχω περιπου τη ροη οπως στο ρυακι συλλογης..
Για τα φυτα, αυτο που μοιαζει με μοςς σε μας δεν επιασε, λογω ζεστης πιθανοτατα, οποτε κανονισε...
στο ενυδρειο της δραμας χωρις εντονη ροη πηγαινε καλα....με οχι ιδιαιτερα χαμηλη θερμοκρασια... (καπου 22-23 αν θυμαμαι καλα) μονο στις πεστροφες ειχαν ψυκτικους μηχανισμους...με το ανεμιστηρακι 24/7 η θερμοκρασια ειναι τελικα 23 τη μερα 21 τη νυχτα..αναμενουμε πιο ζεστες μερες φυσικα...ευτυχως υπαρχει κλιματιστικο στο σπιτι..
Νομιζω οτι ειναι καιρος να σταματησει η κουβεντα περι του ασυνειδητου και συνειδητου οικολογου (εκτος αν υπαρχουν επιχειρηματα). Ποστ με πλακες υπερ του ενος η του αλλου θα σβυστουν.
ευχαριστω...για την ωρα διαβαζω και μαζευω φωτο απο τα ελληνικα ειδη για πιθανη ταυτοποιηση
.προτεινεις καποιο αλλο τροπο??ριχνεις δολωμα και τα πιανεις με αποχη με μικρο ματι αλλα μεγαλη και μεγαλο κονταρι
Το μονο που εχω να προσθεσω ειναι οτι υπαρχει μια γενικοτερη αγνοια στο ευρυ κοινό για την ελληνικη ψαροπανίδα... (Εδω ενυδρειακο φορουμ ειμαστε και το βρισκουμε ενδιαφερον). Μπορει καποιος επιστημονας ερευνητης-βιολογος να τα εχει καταγραψει, αλλα ισως το μεγαλυτερο καλό απο την παραπάνω κουβέντα ειναι η δημοσιοποιηση της ύπαρξης τους και κατ επέκταση της αναγκης τους για την προστασια του βιοτοπου τους.
Αντε γιατι μερικοι νομιζουν οτι πανίδα ειναι μονο κατσικες και μοσχαρια...
αρκετος ντορος...πολλα τα σχολια...επρεπε να βρεθουν πληροφοριες...και βρεθηκαν..
παμε λοιπον...
μετα απο 2 μερες ψαξιματος και πονοκεφαλου και αλλης μιας εξορμησης στο γνωστο πλεον ποταμακι...εχουμε και λεμε...φωτο και σχολια...
ο αγροτικος δρομος που κατεβαινει στο ποταμακι..και το μερος με τα πλατανια και το υγρο στοιχειο..
(ακολουθουν κι αλλα ποστ με πολλες φωτο-αναμεινατε)
το ομορφο μερος φροντισαν μερικοι εγκληματιες (οπως εγω :confused:) να το διακοσμησουν με πολυχρωμα σκουπιδια...
τα ψαρια πιαστηκαν απο τετοιες τις γουρνες που ηδη απο τη στασιμοτητα του νερου γεμιζουν αλγες και σιγα σιγα σβηνουν απο τη ζεστη..:(:(
ο αγροτικος δρομος διασχιζει το ποταμι...στη μια ωρα που ειμασταν εκει ενα ι.χ. και ενα τρακτερ διεσχισαν το ποταμακι με οτι αυτο συνεπαγεται....
τα ψαρια αναγνωριστηκαν..
το πρωτο..
Σίρκο...alburnus alburnus..το προδωσε η κιτρινη γραμμη κατα μηκος της ραχης και ο ιδιαιτερος χρωματισμος του..(με τα λεπια του δινουν χρωμα στα τεχνητα μαργαριταρια)
http://www.fishbase.org/Summary/SpeciesSummary.php?id=4730
http://en.wikipedia.org/wiki/Bleak
το δευτερο προκειται για ειδος barbus μιας κι εχει διαφορα στο σχημα του κεφαλιου...το στομα του εχει κλεισει προς τον πυθμενα και εν αντιθεση με τα αλλα "σκουπιζει" που και που τον αμμωδη πυθμενα...
αν και δε μπορεσαμε να πιασουμε ενηλικα (6-8 εκ)
τα ειδαμε πολυ καθαρα στα κρυσταλλινα νερα και φωτογραφισαμε οτι καταφεραμε...ειναι λαδοπρασινα με καφετιες κηλιδες σε ολα τα πλευρα...
προκειται για Μπριανα η Μυλωνα..
http://www.florina-fishing.gr/Selides/fish/milonas.htm
http://www.florina-fishing.gr/Selides/fish/mpriana.htm
οι 2 τελευταιες φωτο ειναι οτι καταφεραμε...φαινεται το σχημα και το χρωμα των ενηλικων...
Τσιόνογλου Σταύρος
21-06-08, 00:20
The maximum length is approximately 25 cm.Oπότε Πανούλη λίαν συντόμως θα πρέπει να τα αποχωριστείς,απελευθερώνοντας τα σε κάποιο ποταμάκι με πιο πολύ νερό και ελάχιστες πιθανότητες να ξεραθεί.Σημασία έχει οτι ενδιαφέρθηκες να μάθεις τι έπιασες.:p
το ποταμακι εχει σε διαφορες περιοχες αμμωδες πυθμενα σε αλλες χοντρο χαλικι και σε αλλες μεγαλες πετρες...
στα ρηχα του κατοικουν και καβουρες γλυκου νερου...πιασαμε 2 τους φωτογραφησαμε και τους αφησαμε πισω...
The maximum length is approximately 25 cm.Oπότε Πανούλη λίαν συντόμως θα πρέπει να τα αποχωριστείς,απελευθερώνοντας τα σε κάποιο ποταμάκι με πιο πολύ νερό και ελάχιστες πιθανότητες να ξεραθεί.Σημασία έχει οτι ενδιαφέρθηκες να μάθεις τι έπιασες.:p
με προλλαβες...τα ψαρακια δε μενουν σε 56λιτρο τελικα....
μολις μεγαλωσουν αρκετα θα επιστραφουν στο κυριως ποταμι (δηλαδη εκει που υπαρχει ροη και οχι σε στασιμες γουρνες)...ειναι μια καλη ιδεα ομως αφου τρεφονται με προνυμφες και εντομα (δηλαδη σαρκοφαγα) εφοσον μπορω να εξασφαλισω τη διατροφη τους να παιρνω οποτε υπαρχουν εγκλωβισμενα μικρα να τα μεγαλωνω ως ενα σημειο και να τα επιστρεφω...;)
να προσθεσω εδω πως αυτες τις 2 μερες εμαθα σχεδον ολα τα ψαρια γλυκου νερου του νομου μου αλλα και απο πολλες αλλες περιοχες της ελλαδος..πολλα ειναι απειλουμενα...και οι βιοτοποι τους καταστρεφονται σωρηδον κυριως λογω αρδευσης και μολυνσης...
το ολο εγχειρημα μπορει να δυσαρεστησε η να εκνευρισε μερικους..αλλα το αποτελεσμα για μενα (και για καμια 20αρια ψαρακια υποθετω) ηταν πολυ καλο....εμαθα τι υπαρχει γυρω μου...διπλα μου..και ποσο αναγκη εχει εμενα και εσας να το προστατεψουμε...μια πολυ καλη ιδεα ειναι ενα μεγαλο ενυδρειο να φιλοξενησει ελληνικα ψαρια που πολλα απο αυτα εχουν μηκος 15-25 εκατοστα (και υπαρχουν και αφθονα μικροτερα ειδη) γιατι τα περισσοτερα απειλουνται απο την καταστροφη των βιοτοπων τους...
ωραια φιλολογουμε πισω απο ενα πληκτρολογιο αλλα ειναι καιρος να παω και να μαζεψω μερικα σκουπιδια απο το ποταμακι....ισως και οσοι δυσαρεστηθηκαν με οτι εκανα να νιωσουν καλυτερα αν πανε να μαζεψουν κι αυτοι μερικα στην περιοχη τους...
ωραια φιλολογουμε πισω απο ενα πληκτρολογιο αλλα ειναι καιρος να παω και να μαζεψω μερικα σκουπιδια απο το ποταμακι....και τι νοημα εχει βρε πανο???αφου σε ενα μηνα παλι η ιδια κατασταση θα επικρατει...το προβλημα ειναι η ελλειψη παιδιας και αυτο ειναι πολύ δυσκολο να αντιμετωπισθεί....ολα τα αλλα ειναι ημίμετρα κατα την γνωμη μου:(
και τι νοημα εχει βρε πανο???αφου σε ενα μηνα παλι η ιδια κατασταση θα επικρατει...το προβλημα ειναι η ελλειψη παιδιας και αυτο ειναι πολύ δυσκολο να αντιμετωπισθεί....ολα τα αλλα ειναι ημίμετρα κατα την γνωμη μου:(
προσωπικα θα το κανω γιατι εχω σκοπο να επισκεπτομαι συχνα την περιοχη....οποτε 2 μπουκαλια τη φορα να αφαιρω θα σταματησουν τουλαχιστον να πληθαινουν τα σκουπιδια..το ποταμακι αυτο οπως και αμετρητα αλλα ειναι μαλλον καταδικασμενα...αλλα αν δωθουν οι φωτογραφιες στο δημο ισως να ευαισθητοποιηθει καποιος και πανε να καθαρισουν το χωρο....φυσικα οι ασυνειδητοι θα υπαρχουν...αλλα νιωθεις καλα να κανεις μια προσπαθεια..εστω κι αν δεν αποφερει τιποτα...
εγω παντως νιωθω πολυ κερδισμενος με το ολο θεμα...περαν απο τις γνωσεις..και μονο που εμαθα το μερος (μακρια απο το δρομο δεν υπαρχουν σκουπιδια και το μερος ειναι ειδυλιακο..) ειναι απιθανο για χαλαρωτικες και δροσερες επισκεψεις..
το ποταμακι αυτο οπως και αμετρητα αλλα ειναι μαλλον καταδικασμενα...αλλα αν δωθουν οι φωτογραφιες στο δημο ισως να ευαισθητοποιηθει καποιος και πανε να καθαρισουν το χωρο....εσυ καλα θα κανεις και μακαρι ολοι να ενεργουσαν με τετοια οικολογικη ευαισθησία...οσο για τον δημο...:rolleyes::rolleyes:τωρα σωθηκες...:smt084
μην ανησυχεις..επαναφερω το θεμα με τα φυτα που ηθελε να δει ο φιλος δημητρης με πιο κοντινες φωτο...δεν ειμαι καλος φωτογραφος αλλα κατι φαινεται...
1.μυριοφυλλο το ελληνικο..:D.το αγαπημενο μου..;)
2.βρυοφυτο το ελληνικο:D....ωραιο σκουρο πρασινο
3.λουνβιγια η ελληνικη :D..φαινονται κανα 2 λιωμενα φυλλα απο τη ζεστη κατα τη μεταφορα (ειναι δυνατον μεσα σε λιγες ωρες?) αλλα εχει ανακαμψει και σταματησε το λιωσιμο..
4.εχινοδωρος ο ελληνικος.:D..πολυ ενδιαφερον φυτο...ξεδιπλωσε 2 φυλα μεσα σε 2 μερες...τα παλια αφαιρεθηκαν..
5. υγροφιλα η ελληνικη..:D...ισως υδροφιλο γιατι βγαζει μισχο και εξω απο το νερο στο ενυδρειο μου αν και στη δραμα ηταν ολοκληρωτικα βυθισμενο και σε αποσταση απο την επιφανεια..
Κατι ειχες πει και για γαριδες.Tις εχεις ακομα ; Καμια πληροφορια και γι αυτες ;
...
1.μυριοφυλλο το ελληνικο...
2.βρυοφυτο το ελληνικο ...
3.λουνβιγια η ελληνικη ...
4.εχινοδωρος ο ελληνικος...
5. υγροφιλα η ελληνικη...
1.Myriophyllum spicatum (Μυριόφυλλο)
2.Fontinalis antipyretika (Willow moss)
3...δεν το βρήκα ακόμα
4.potamogeton natans (ποταμογείτον )
5.φυτρώνει μέσα και έξω από το νερό αλλά θέλει πολύ νερό. Ούτε αυτό μπόρεσα να το βρω και το ψάχνω πολύυυυυ καιρό!!!
τα ψαρια αναγνωριστηκαν..
το πρωτο..
Σίρκο...alburnus alburnus..το προδωσε η κιτρινη γραμμη κατα μηκος της ραχης και ο ιδιαιτερος χρωματισμος του..(με τα λεπια του δινουν χρωμα στα τεχνητα μαργαριταρια)
http://www.fishbase.org/Summary/SpeciesSummary.php?id=4730
http://en.wikipedia.org/wiki/Bleak
Να προσθέσω κι εγώ 2 link στην ερευνα σου...
το πρώτο είναι απο την τράπεζα στοιχείων για την ελληνική φύση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου..
http://www.itia.ntua.gr/filotis/SpeciesData/91060.pdf
μικρό απόσπασμα του :
Ονομασία: alburnus alburnus
..................
Τάση: Μείωση
...............................
Προτεραιότητα προστασίας : Πρωτεύουσα
.................................
Το δευτερο είναι από την οδηγία της ΕΕ για την προστασία της αγριας πανίδας και χλωρίδας...
http://www.pieriki-anaptixiaki.gr/odigia_92-43.pdf
στο αρθρο 15 (σελίδα 15)θα διαβάσεις, ότι όχι μόνο η σύλληψη ειδών αγριας πανίδας αλλά και η όχλιση τους είναι παράνομη....
επίσης στο παράρτημα της οδηγίας θα δείς οτι ακόμα και μία νερολακούβα που θα ξεραθεί σε λίγο καιρο αποτελεί εναν ολοκληρομένο βίοτοπο και προστατεύεται... τα λεγόμενα Μεσογειακά εποχιακα τελματα (σελ 24)
Αν είσαι βιολόγος ή κάποιος αλλός επιστήμονας να σου δώσω συγχαρητηρία για την προσπάθεια..
Δεν θα σου πώ εγω τι πρέπει να κάνεις, αλλά η δημοσιευση και η προβολή, σε ένα οικολογικά ευαισθητοποιημένο forum, της αιχμαλωσίας άγριων ειδών νομίζω οτι είναι κάτι παραπάνω από ειρωνία....
Δεν αντιλέγω τις καλές σου προθέσεις αλλά στο όλο θέμα είσαι τελείως λάθος...τουλάχιστον μη προβάλεις οτι κάνεις γιατί αποτελείς κακό παράδειγμα...
φιλικά
sarcastic
το πρώτο είναι απο την τράπεζα στοιχείων για την ελληνική φύση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου..
μικρό απόσπασμα του :
..................
Το δευτερο είναι από την οδηγία της ΕΕ για την προστασία της αγριας πανίδας και χλωρίδας...
στο αρθρο 15 (σελίδα 15)θα διαβάσεις, ότι όχι μόνο η σύλληψη ειδών αγριας πανίδας αλλά και η όχλιση τους είναι παράνομη....
επίσης στο παράρτημα της οδηγίας θα δείς οτι ακόμα και μία νερολακούβα που θα ξεραθεί σε λίγο καιρο αποτελεί εναν ολοκληρομένο βίοτοπο και προστατεύεται... τα λεγόμενα Μεσογειακά εποχιακα τελματα (σελ 24)
Αν είσαι βιολόγος ή κάποιος αλλός επιστήμονας να σου δώσω συγχαρητηρία για την προσπάθεια..
Δεν θα σου πώ εγω τι πρέπει να κάνεις, αλλά η δημοσιευση και η προβολή, σε ένα οικολογικά ευαισθητοποιημένο forum, της αιχμαλωσίας άγριων ειδών νομίζω οτι είναι κάτι παραπάνω από ειρωνία....
Δεν αντιλέγω τις καλές σου προθέσεις αλλά στο όλο θέμα είσαι τελείως λάθος...τουλάχιστον μη προβάλεις οτι κάνεις γιατί αποτελείς κακό παράδειγμα...
φιλικά
sarcastic
σαρκαστικ τι λες?? τα ψαρια αυτα ψαρευονται σωρηδον απο το δελτα του εβρου λιγα μετρα πιο κατω......και ειμαι λαθος που θα φιλοξενησω τα ψαρακια για καποιο διαστημα και θα επιστραφουν??..εισαι σοβαρος??
Kακο παραδειγμα αποτελεις εσυ και η εμμονη σου.Αναρωτιεμαι ολα οσα ποσταρε και ειδες δε σου αλλαξαν τη γνωμη?Η οικολογικη συνειδηση δε φαινεται ποσταρωντας λινκ αλλα με πραξεις.Αναρωτιεμαι ποιο ειναι το προβλημα σου τελικα.Του το εχεις κανει χαλια το θέμα του ανθρωπου.
ασε να λενε γιωργο...δε πειραζει..ισως ειναι και καλο να ακουγεται και η αλλη γνωμη...τα ψαρακια αποδειχτηκαν ακαταλληλα και συντομα θα επιστραφουν....θα αντικατασταθουν με κουνουποψαρα που λογω μεγεθους κι ευκολης αναπαραγωγης θα κλεισουν το κεφαλαιο "ελληνικο βιοτοπικο"....
αν τωρα πιστευουν αυτοι οτι εσωσαν την ελληνικη πανιδα με τις κινησεις τους ειναι δικαιωμα τους.....
κι επειδη ελαβα και προσωπικα μηνυματα οπου ισχυριζονται οτι παριστανω τον ηρωα της ελληνικης ιχθυοπανιδας....παραθετω οχι το μηνυμα αλλα την απαντηση που εστειλα προς κοινοποιηση ολων...
"
δεν περιμενα τετοια αντιδραση απο σενα...απο το 1ο ποστ ακομη λεω οτι προβληματισμοι για ελληνικο βιοτοπικο υπηρχαν απο καιρο...φυσικα για το γουστο μου!!!....ολα τα υπολοιπα ειπωθηκαν επειδη κατηγορηθηκα οτι εκανα κακο στη φυση και ισχυριζομαι κι επιχειρηματολογω οτι δεν εκανα...
δεν εσωσα τιποτα δεν ειμαι ο σουπερ ηρωας των ελληνικων βιοτοπων....
αλλα και δεν εβλαψα οπως ειπε καποιος "διαβασε να δεις τι κακο εχεις κανει μεχρι τωρα"...
ειμαι απιστευτα απογοητευμενος..."
chemical mac
21-06-08, 15:48
ασε να λενε γιωργο...δε πειραζει..ισως ειναι και καλο να ακουγεται και η αλλη γνωμη...τα ψαρακια αποδειχτηκαν ακαταλληλα και συντομα θα επιστραφουν....θα αντικατασταθουν με κουνουποψαρα που λογω μεγεθους κι ευκολης αναπαραγωγης θα κλεισουν το κεφαλαιο "ελληνικο βιοτοπικο"....
αν τωραπιστευουν αυτοι οτι εσωσαν την ελληνικη πανιδα με τις κινησεις τους ειναι δικαιωμα τους.....
κι επειδη ελαβα και προσωπικα μηνυματα οπου ισχυριζονται οτι παριστανω τον ηρωα της ελληνικης ιχθυοπαγιδας....παραθετω οχι το μηνυμα αλλα την απαντηση που εστειλα προς κοινοποιηση ολων...
Δεν έχω κανένα πρόβλημα να επισυνάψεις ολόκληρο το μήνυμα για να δουν και οι υπόλοιποι ότι δεν ισχυρίζομαι πως θα σώσεις την ελληνική ιχθυοπανίδα αλλά κατηγορώ την βλακεία όλων αυτών που πιστεύουν πως μια τέτοια πράξη προάγει κάτι τέτοιο (τη σωτηρία δηλαδή για να καταλαβαίνουν όλοι για τι μιλάμε)
κι εδω να πω πως ολοι οσοι εχουμε ενυδρεια και περιλαμβανει τον σαρκαστικ..εσενα μακη....εμενα ..και ολους τους αλλους ...αν το προχωρησουμε τοσο...το χομπυ υποστηριζει ενα εμποριο ζωντανων που κανει κακο στη φυση....δεν ειναι ολα τα ψαρια απο αναπαραγωγες....σε πολλα ειδη συμφερει περισσοτερο η συλλογη τους απο τη φυση και λιγοτερο η αναπαραγωγη τους...συλλεγονται λοιπον και στην ολη διαδικασια αποδεκατιζονται αμετρητα ατομα για να επιβιωσουν λιγοτερα....
μη μου πεις οτι δεν γινονται ζημιες σε κορραλιογενεις υφαλους και θαλασσια ειδη για τα θαλασσινα ενυδρεια.....τα εχουν δειξει σε ντοκυμαντερ πολλες φορες....και αυτη η μοδα παλι για αγρια ειδη?? αγριους δισκους αγρια γατοψαρα....οτοκυκλους....πιστευεις οτι τα συλλεγουν με την προσοχη και την ευαισθησια που μαζεψα εγω τα ψαρακια που εχω σκοπο να επιστρεψω??
η θεωρεις οτι εγω και αυτοι οι εμποροι κανουμε το ιδιο κακο κι ενεργουμε με τον ιδιο τροπο??
μηπως πιστευεις οτι αν αυτοι θεωρησουν καποιο ειδος ακαταλληλο πανε και το επιστρεφουν??
θεωρεις δηλαδη οτι η ευαισθητοποιηση μου στο θεμα μεσα απο την εμπειρια μου ειναι μικροτερη απο την ευαισθητοποιηση των αλλων που απλα δινουν λινκς??
δεν εχει κανενα νοημα να συνεχισω την κουβεντα οταν τα ψαρια αυτα αλιευονται νομιμα στην ελλαδα...κι εγω τα επιασα...τα μελετησα...εμαθα το βιοτοπο τους και θα τα επιστρεψω...
αν αυτο δε μπορειτε να το καταλαβετε δεν εχω τι αλλο να πω...
chemical mac
21-06-08, 16:05
έχεις απόλυτο δίκιο και το έχω πει επανειλημμένως ότι δεν τρέφω ιδιαίτερα αισθήματα για τα ψάρια που εγώ αγοράζω και κρατάω στα ενυδρεία μου. και τα αλλάζω σαν τα πουκάμισα γιατί απλά θέλω να βλέπω κάτι διαφορετικό "διακοσμητικό" ή όταν έχω βαρεθεί τη συμπεριφορά τους και θέλω να δοκιμάσω κάτι άλλο. αυτό για τα αγριοπιασμένα...μην το πιστεύεις τόσο εύκολα πια.
αυτό για τα αγριοπιασμένα...μην το πιστεύεις τόσο εύκολα πια.
δεν ειναι θεμα να το πιστεψω...τα εχω δει ....και τους τροπους αλιειας...σηνυθως με νευροπαραλυτικα χημικα σε πολλα ντοκυμαντερ και πιστευω σιγουρα κι εσυ...αν οχι λιγο ετ3 και λιγο σκαι θα σου τα δειξει....
μιας και ισως οι προθεσεις σου ειναι καλες αλλα εγω δεχομαι ειρωνικο υφος κατα την γνωμη μου απο τα λεγομενα σου (συγνωμη αν κανω λαθος) θα παραθεσω αφου μου εδωσες την αδεια το προσωπικο σου μηνυμα... με τις απαντησεις μου...
"ΕΚΤΙΜΩ προσπάθεια σου να βρεις τι κατοικεί στα ελληνικά ποτάμια και τι είναι αυτός ο ελληνικός υδροβιότοπος τέλος πάντων.
ευχαριστω..
ΔΙΑΦΩΝΩ με την προσπάθεια σου να δικαιολογήσεις την πράξη σου (έσωσα 20 ψαράκια από σίγουρο θάνατο..τα ψαρακια αυτα καθως και αμετρητα ακομη απο το συνολο ειναι καταδικασμενα.....)
δεν ειναι δικαιολογια της πραξης μου....αν ηθελα να κανω κατι τετοιο δε θα επαιρνα δειγμα αλλα θα επιανα να σωσω ΟΛΑ τα εγκλωβισμενα ψαρια.....
Η φύση έχει ορίσει κάποιες διαδικασίες για την συνέχιση των ειδών της. Τα ψαράκια δεν τα πέταξε κάποιος εκεί. Έβρεξε, γονιμοποιήθηκαν, βγήκαν οι γόνοι, περίοδο ξηρασίας, οι γόνοι εγκλωβίστηκαν και κάποιοι από αυτούς είναι καταδικασμένοι. Το ίδιο γίνεται και με τους μονομάχους στη φύση αν θυμάσαι.
και τα σκουπιδια ...και αυτο που λες ξηρασια αλλα ειναι οι κλιματολογικες αλλαγες και η ακατασχετη αρδευση ..και ο δρομος που περασε μεσα απο το ρυακι...ολη αυτη την ανθρωοπινη παρεμβαση εσυ το ονομαζεις "φυση"???
Στην ταινία ΨΑΧΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΝΕΜΟ ο γιατρός που έχει πιάσει το ΝΕΜΟ περηφανεύεται στους φίλους του ότι τον"εσωσε" από τον ύφαλο. Κάτι τέτοιο πας να κάνεις κι εσύ και γι αυτό είμαι τόσο εκνευρισμένος μαζί σου γιατί θεωρητικά είσαι άνθρωπος που σκέφτεσαι.
σου φανηκα πως το παιζω ο ρομπεν της τοπικης ιχθυοπανιδας?? τοτε "θεωρητικα" δε με ξερεις καθολου...εκτος αν πιστευεις πως οτι εκανα δεν επρεπε να το παρουσιασω και να το κρατησω κρυφο μη κατηγορηθω οτι "περηφανευομαι"...
Δέχομαι απόλυτα το ότι τα πήρες για να κάνεις το γούστο/βίτσιο ή οτιδήποτε άλλο γουστάρεις (ξέρεις ότι σε πειραματισμούς είμαι γενικά ανοικτός και πολύ περισσότερο ότι τα ψάρια ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ). ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ να μου πουλάς τρέλα ότι ΕΣΩΣΕΣ καταδικασμένα είδη σε θάνατο. Αν εξακολουθείς να το πιστεύεις ΣΥΧΑΡΗΤΗΡΙΑ είσαι η ελπίδα μας για τη σωτηρία του πλανήτη."
την τελευταια προταση σου την αφηνω ασχολιαστη αν αυτο εξελαβες...ειμαι περιεργος αν ολοι οι αλλοι καταλαβαν κατι αντιστοιχο...(και εδω ειναι που δεχομαι ειρωνια κατ'εμε..)
την τελευταια παραγραφο την παρελειψα μιας και αφορα τριτα προσωπα...για τους οποιους οι γνωμες μας ειναι διαφορετικες...
μικρό απόσπασμα του :
..................
το λινκ λεει και τους λογους που χρειαζεται προστασια που ειναι ολο το ζουμι κι εσυ το περασες στο ντουκου...αυτο μου λεει πολλα....
επίσης στο παράρτημα της οδηγίας θα δείς οτι ακόμα και μία νερολακούβα που θα ξεραθεί σε λίγο καιρο αποτελεί εναν ολοκληρομένο βίοτοπο και προστατεύεται... τα λεγόμενα Μεσογειακά εποχιακα τελματα
θα μπορουσες να με κατηγορησεις γιαυτο αν η φυση ηταν ανεπαφη κι εγω πηγαινα να μαζεψω ψαρια απο νερολακους...
αλλα με οσα περιγραφω για σκουπιδια..μολυνση ..ασυστολη αρδευση...ποια "μεσογειακα τελματα" βλεπεις εσυ στις σκουπιδολακουβες???
chemical mac
21-06-08, 16:48
Εφόσον θέλεις η προσωπική μας συζήτηση να συνεχιστεί εδώ μέσα δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα. Το αν σε ειρωνεύομαι ή όχι το γνωρίζεις πολύ καλά (ειδικά μετά την τηλεφωνική μας επικοινωνία ανάμεσα σε γέλια και άλλες φιλικές χαζομαρίτσες) αλλά προφανώς θέλεις να το κρίνουν και οι υπόλοιποι από δυο τυχαίες φράσεις. Η αλήθεια είναι ότι πραγματικά δεν σε ξέρω, δηλαδή κυριολεκτικά μιλώντας δεν ξέρουμε ο ένας τον άλλο. Έχουμε μιλήσει στο τηλέφωνο πολλές φορές, σε έχω βοηθήσει με τα λιπάσματα και τον φωτισμό, σου έχω δώσει ψαράκια, μου έδωσες φυτά, ήπιαμε μια μπύρα παρέα αλλά μέχρι εκεί. Δεν γνωριζόμαστε στην πραγματικότητα. Ενώ λοιπόν έχεις λάβει 4 μηνύματα σήμερα όπου σου εξηγώ ακριβώς το τι συμβαίνει, τι εννοώ, δέχομαι τις απαντήσεις σου και σου απαντώ με αντίστοιχα επιχειρήματα, εσύ ξανα-απαντάς, κάνωντας πως δήθεν δεν καταλαβαίνεις.
Όταν λοιπόν έρθω ξανά στην Αλεξανδρούπολη, θα τηλεφωνήσω να βρεθούμε για μπύρες ή φαγητό ΑΛΛΑ το συγκεκριμένο θέμα για μένα τελειώνει εδώ.
Ας θριαμβεύσει η βλακεία από δω και πέρα (και ξέρεις πολύ καλά ότι δεν αναφέρομαι σε σένα)
Επειδη το "βιασαμε" το θεμα και στην αρχη ξεκινησε αν μια ωραια προσπαθεια,μηπως τα υπολοιπα να μεταφερθουν σε αλλο ποστ. Εχει μπερδευτει πολυ και ειναι δυσαναγνωστο.
φιλε σεριφε δεν ξερω και πολλα ποστ που δεν "βιαστηκαν"...προσωπικα αν εχει βαρος η γνωμη μου επειδη ανοιξα το θεμα θα ηθελα να μεινει ως εχει για να μην αλλοιωθουν τα λεγομενα κατα τη μεταφορα ποστς....και θα ξανακανω παρουσιαση αλλου....ισως με τιτλο.."οικολογικο ελληνικο βιοτοπικο"..;)
Εφόσον θέλεις η προσωπική μας συζήτηση να συνεχιστεί εδώ μέσα δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα. Το αν σε ειρωνεύομαι ή όχι το γνωρίζεις πολύ καλά (ειδικά μετά την τηλεφωνική μας επικοινωνία ανάμεσα σε γέλια και άλλες φιλικές χαζομαρίτσες)
μακη τα τηλεφωνα προηγηθηκαν...δεν με στεναχωρεσε η αποψη σου χθες και προχθες αλλα το πρωτο σου σημερινο μηνυμα δεν το περιμενα και σου το ειπα εξ'αρχης
αλλά προφανώς θέλεις να το κρίνουν και οι υπόλοιποι από δυο τυχαίες φράσεις.
μακη εσυ ισως τις λες τυχαιες φρασεις...αλλα εγω θιχτηκα...
Η αλήθεια είναι ότι πραγματικά δεν σε ξέρω, δηλαδή κυριολεκτικά μιλώντας δεν ξέρουμε ο ένας τον άλλο. Έχουμε μιλήσει στο τηλέφωνο πολλές φορές, σε έχω βοηθήσει με τα λιπάσματα και τον φωτισμό, σου έχω δώσει ψαράκια, μου έδωσες φυτά, ήπιαμε μια μπύρα παρέα αλλά μέχρι εκεί.
ολα αυτα δεν παραγραφονται...εκτιμουνται και συνεχιζουν να υφιστανται...
Δεν γνωριζόμαστε στην πραγματικότητα. Ενώ λοιπόν έχεις λάβει 4 μηνύματα σήμερα όπου σου εξηγώ ακριβώς το τι συμβαίνει, τι εννοώ, δέχομαι τις απαντήσεις σου και σου απαντώ με αντίστοιχα επιχειρήματα, εσύ ξανα-απαντάς, κάνωντας πως δήθεν δεν καταλαβαίνεις.
δεν κανω οτι δεν καταλαβαινω...απαντω με επιχειρηματα κι εγω...ετσι φαινεσαι κι εσυ σε μενα εξαλλου...οτι δεν καταλαβαινεις....ετσι ειναι οταν 2 ατομα εχουν αντιθετη αποψη...
Όταν λοιπόν έρθω ξανά στην Αλεξανδρούπολη, θα τηλεφωνήσω να βρεθούμε για μπύρες ή φαγητό ΑΛΛΑ το συγκεκριμένο θέμα για μένα τελειώνει εδώ.
και για μενα εδω θα τελειωσει και θα σε περιμενω οποτε θες...η ειλικρινεια δε θελω να θεωρηθει κακια...
Ας θριαμβεύσει η βλακεία από δω και πέρα (και ξέρεις πολύ καλά ότι δεν αναφέρομαι σε σένα)
και σε μενα που δεν αναφερεσαι τι το θελες το τελευταιο??
Πρωσοπικα μου αρεσε και μακαρι να κανεις και νεα προσπαθεια. ξερουμε πολλα οι περισσοτεροι για την Ταγκανικα και τον Αμαζονιο και ελαχιστα για τα ελληνικα υδατινα οικοσυστηματα.
Πρωσοπικα μου αρεσε και μακαρι να κανεις και νεα προσπαθεια. ξερουμε πολλα οι περισσοτεροι για την Ταγκανικα και τον Αμαζονιο και ελαχιστα για τα ελληνικα υδατινα οικοσυστηματα.
ευχαριστω! το ελληνικο βιοτοπικο θα προσπαθησω να το κρατησω με νυχια ανεμιστηρες και με δοντια..ισως με τοσο σθενος οσο δεν προσπαθησα ποτε να διατηρησω ενυδρειο...και να το πλουτισω (και να το μεγαλωσω σε λιτρα..) με ειδη κοινα που δεν φθινουν (βλεπε κουνουποψαρα και αλλα ψαρια..με μια αναζητηση θα βρεις αρκετα..)
οσοι ενδιαφερονται θα εχουν νεοτερα..
---------------------------------------------------------
μου δωσατε κι εμπνευση για την υπογραφη μου..:D:D
Νομιζω οτι τα υπονοουμενα οι υπογραφες και τα διαφορα σχολια στο τσατ και σε αλλα ποστ (κι απο τις δυο πλευρες γενικως) ειναι αναρμοστα και δεν αφηνουν το κλιμα να εκτονωθει.
Τα κουνουποψαρα με τιποτα δεν μπορει να θεωρηθουν ενδημικο ειδος, ειναι ψαρια Κ. Αμερικης.
Ξαναλεω οτι το να πιασεις μερικες δεκαδες ψαρια ειναι αμελητεα ποσοτητα, κι ας υπαρχουν "νομοι και οδηγιες" (εμενα μ αρεσε ο νομος που δεν επετρεπε να παρεις ζωντανο ψαρι απο θαλασσιες παραλιες αλλά επετρεπε να το ψαρεψεις και να το παρεις νεκρο προς καταναλωση). Οι νομοι ερμηνευονται (ιδιως απο τα ελληνικα ασχετα σαινια) περιεργα. Διεθνως το πιασιμο και η διατηρηση και αναπαραγωγη απειλουμενων ψαριων γινεται σε συνεργασια με "επισημους" κρατικους φορεις και ζωολογικους κηπους, και με συλλογους ενυδρειοφιλων, μιας και οι μεν εχουν το επιστημονικο δυναμικο, οι δε την εμπειρια και την πολυ καλυτερη παρατηρηση. Δεν λεω οτι στο συγκεκριμενο παραδειγμα γινεται το ιδιο, αλλά ας ειμαστε λιγο χαλαροι.
Ρε παιδιά, συγνώμη, αλλά να κάνω κ εγώ μια ερώτηση?? Όλα καλά περί της προστασίας.. Ο Πάνος μάζεψε τα ψαράκια απο λακούβες που πολύ σύντομα θα ξερενόταν.. Άρα επόμενο είναι τα ψαράκια να πέθαιναν.. Αυτό είναι μέρος του κύκλου της ζωής τους.. Είναι τόσο μεγάλο έγκλημα αν 20 ψαράκια από όλα αυτά που θα πεθάνουν, σωθούν???? Ας μην είμαιστε τόσο απόλυτοι.. Έλεος δλδ.. Πάνο συνέχισε την προσπάθεια σου!! Καλή επιτυχεία!!
Με δυο καλες βροχες μπορει οι λακουβες να ενωνοντουσαν ξανα - δεν ξερω το μερος - αλλα ετσι κι αλλιως δεν ειναι εκει το θεμα μας.
Για να μη πω καμιά χαζομάρα..απο το ποτάμι της Μαϊστρου δεν είπε οτι τα μάζεψε? Αν τα μέζεψε από εκεί να είσαι σίγουρος οτι θα πέθαιναν.. Είμαι κ εγώ από Αλεξ/πολη κ το ξέρω αυτό το ποτάμι..Αλλά ακόμη κ έτσι να είναι αν έβρεχε θα ζούσαν..Τώρα που τα πήρε πάλι θα ζήσουν κ μάλιστα σύντομα θα επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον.. Τόσος ντόρος για ένα τετοιο θέμα?? Είναι κρίμα..
μετα απο εναν υπνο και ξεκουραση απο τη δουλεια ειδα τα πραγματα πιο αντικειμενικα...τα πραγματα εχουν ως εξης...
καποτε υπηρχε ενας βιοτοπος..ενα οικοσυστημα στη μαιστρο...
το στρερεψαν και τα νερα χαμηλωσαν επικινδυνα...το φουλαραν στα σκουπιδια και περασε δρομος απο μεσα....
τα οικοσυστημα χανεται...
κι εγω που πηρα 20 ψαρακια -οχι για να τα σωσω..αλλα δε μπορω να μην αναφερω οτι θα πεθαιναν ετσι κι αλλιως- και με σκοπο να εεπιστραφουν...μου κατεβασαν τις συνθηκες της βερνης και μου ειπαν "δες ως τωρα τι κακο εχεις κανει!!!"
Πάνο συνέχισε την προσπάθεια σου!! Καλή επιτυχεία!!
ευχαριστω τινα..εχω γραψει ποιες θα ειναι οι επομενες κινησεις μου...
Τα κουνουποψαρα με τιποτα δεν μπορει να θεωρηθουν ενδημικο ειδος, ειναι ψαρια Κ. Αμερικης.
δεν παυουν ομως οπως και τα ηλιοψαρα να ζουν εδω και δεκαετιες στα νερα μας και να απαρτιζουν πλεον τους βιοτοπους μας....
σε ολα τα επισημα σαιτ (δελτα του εβρου..νεστου και αλλα) αναφερονται σαν κατοικοι τωννερων μας πλεον...κι εγω θελω να αναπαραστησω ενα ελληνικο ποταμι...
ευχαριστω φιλε...θα προχωρησω με αλλα ειδη...και δε το κανω με σκοπο να αναπαραγω και να σωσω ειδη προς εξαφανιση...προς Θεου....αλλα θελω να στησω μια προσομοιωση ελληνικου ποταμου..ετσι γιατι γουσταρω την ελληνικη φυση..κι ελπιζω αν γινει κατι ομορφο να αγαπησουν κι αλλοι το ελληνικο βιοτοπικο....και μονο αυτο να καταφερω θα ειμαι πολυ ευχαριστημενος..
θα μπορουσες αν εχεις τον χρονο,το χωρο και την διαθεση να φτιαξεις μια στερνα 2χ2 (μαλλον ειναι αρκετο) σε εξωτερικο χωρο και να τα βαλεις εκει λογικα αφου θα περνουν τις εποχες κανονικα οπως και στην φυση θα αναπαραχθουν ευκολοτερα την ανοιξη.
ειναι κατι σχετικα ευκολο να γινει:p
Οσα επιμαχα ποστ μπορεσα να δω τα διεγραψα.
Ειπα παραπανω κατι:
Νομιζω οτι τα υπονοουμενα οι υπογραφες και τα διαφορα σχολια στο τσατ και σε αλλα ποστ (κι απο τις δυο πλευρες γενικως) ειναι αναρμοστα και δεν αφηνουν το κλιμα να εκτονωθει.
Και ακομα πιο πανω οτι τα ποστ με κοντρες θα διαγραφονται.
Αν με εχετε γραμμενο δικαιωμα σας, το ιδιο ομως κι εγω, και μην ακουσω κανεναν να παραπονεθει για διαγραφες μηνυματων και μπαν και διαγραφες εξ ολοκληρου μετα...
θα μπορουσες αν εχεις τον χρονο,το χωρο και την διαθεση να φτιαξεις μια στερνα 2χ2 (μαλλον ειναι αρκετο) σε εξωτερικο χωρο και να τα βαλεις εκει λογικα αφου θα περνουν τις εποχες κανονικα οπως και στην φυση θα αναπαραχθουν ευκολοτερα την ανοιξη.
ειναι κατι σχετικα ευκολο να γινει:p
δεν εχω διαθεσιμο χωρο δυστυχως...δεν ειμαι σε δικο μου σπιτι..αν μπορεσω να αποκτησω δικη μου αυλη καποια στιγμη πιστεψε με η λιμνη ειναι δεδομενη....ευχαριστω...
Αν με εχετε γραμμενο δικαιωμα σας, το ιδιο ομως κι εγω, και μην ακουσω κανεναν να παραπονεθει για διαγραφες μηνυματων και μπαν και διαγραφες εξ ολοκληρου μετα...
δεν υπηρξε καμια διαθεση για εκτονωση του κλιματος ..ισα-ισα οι μπηχτες συνεχιστηκαν.....και απορω αν τελικα αυτο που ενοχλησε ειναι η υπογραφη μου...
οπως και να εχει ο ευγενικος τροπος που το ζητησατε μου επιβαλλει να την αλλαξω...
εδω θα ηθελα να ζητησω και την πληρη διαγραφη του ποστ μιας και δεν εχει κανενα νοημα να υφισταται....πληροφοριες για την εξελιξη του ελληνικου βιοτοπικου μου μπορει να εχει οποιος ενδιαφερεται με προσωπικα μηνυματα...
Δεν τίθεται θέμα διαγραφής όλου του thread γιατί είναι ενδιαφέρον, αρκεί να κρατάμε ένα επίπεδο. Ακόμα και η αντιπαράθεση μπορεί να γίνεται με σεβασμό, δεν είναι πια τόσο δύσκολο...
Δεν τίθεται θέμα διαγραφής όλου του thread γιατί είναι ενδιαφέρον, αρκεί να κρατάμε ένα επίπεδο. Ακόμα και η αντιπαράθεση μπορεί να γίνεται με σεβασμό, δεν είναι πια τόσο δύσκολο...
αγαπητη Αργυρω αποδειχθηκε ομως οτι ειναι πολυ δυσκολο και ισως και ακατορθωτο...οχι μονο σε αυτο αλλα και σε πολλα αλλα threads....:(
απο εκει και περα ζητησα διαγραφη γιατι δεν ανοιξα το thread με σκοπο να δειξω τα "κατορθωματα" μου και να περηφανευτω (πως θα μπορουσα αλλωστε για ενα πιλοτικο ενυδρειο με διαρκεια ζωης μερικων ημερων μονο) αλλα για να ακουσω γνωμες..να δεχθω συμβουλες και υποδειξεις...και κατευθυντηριες οδηγιες απο εμπειροτερους που ασχοληθηκαν με το θεμα..
ισως δεν ασχοληθηκε καποιος αλλος για να ξερει να πει γνωμη...δεν γνωριζω....παντως απ'οτι φανηκε θα πρεπει να πορευθω μονος....
τα ειδη που θα φιλοξενησω και την πορεια τους ..τις δυσκολιες που θα πρεπει να προσπερασω..θα τα αναφερω σε οποιον δειξει ενδιαφερον να μαθει...
μικρό απόσπασμα του :
..................
Προς αποφυγη παραξηγησεων να αναφερω εδώ ότι στο δευτερο λινκ το αρθρο 15 αναφερεται στα ειδη του αντιστοιχου παραρτηματος…..
Στην κατηγορια κυπρινομορφα του παραρτηματος αυτου λοιπον συγκαταλεγονται και ψαρια του γενους alburnus και barbus…αλλα όχι τα ειδη alburnusalburnus=σιρκο και barbuscyclolepis=μπριανα..
Προκειται για ειδη κοινα στην ελλαδα και αλιευσιμα…
Απαντωνται σε πολλες άλλες χωρες της ευρωπης..( http://www.fishbase.gr/Country/CountryList.cfm?ID=4730&genusname=Alburnus&speciesname=alburnus&lang=Greek ) και είναι χαρακτηρισμενα «τρωτα» (τωρα αναφερομαι στο πρωτο λινκ) λογω καταστροφης των βιοτοπων τους…αιτια:ρυπανση δομηση αποξηρανση…
δεν χαρακτηριζεται «σπανιο» ουτε «κινδυνευον» και διεθνως χαρακτηρισμενα «lowerrisk/leastconcern»..
http://www.iucnredlist.org/search/details.php/789/summ
http://www.iucnredlist.org/search/details.php/2585/summ
οσον αφορα την κοκκινη λιστα..
αυτα μετα απο πολυ ψαξιμο αυτες τις μερες για τα συγκεκριμενα ειδη για να μην αιωρειται καμια αμφιβολια ...και να μη βγαινουμε φαουλ..
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=284093#post284093
μετα απο μια περιοδο 4 μηνων η υποσχεση τηρηθηκε...:p
τα σιρκα και οι μπριανες πολλαπλασιασαν το μεγεθος τους και ηρθε η ωρα να επιστρεψουν στο ποταμι τους...
στην πρωτη φωτο βλεπετε τα ψαρια μολις βγηκαν απο το ενυδρειο....
στη δευτερη το μερος απο τα οποια πιαστηκαν..οι μικρες λιμνες εδωσαν τη θεση τους σε πετρινη εκταση και οτι ζωντανο υπηρχε σε αυτες χαθηκε..:smt009
ο βιοτοπος τωρα ειναι με πολυ χαμηλοτερη σταθμη υδατων και πολλα πολλα πεσμενα φυλλα (φωτο 3)
φωτο 4-5-6 τα ψαρια ελευθερωνονται.....ο φοντας συνεργος στο "εγκλημα"..:D(ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΦΟΝΤΑ!)
7η φωτο:τα ψαρια ελευθερα εξερευνουν το "νεο" τους σπιτι..
το σημαντικοτερο ειναι οτι δεν υπηρξε ουτε μια απωλεια..:smt041
Τσιόνογλου Σταύρος
13-10-08, 20:46
Προσαρμογή τα έκανες ?
οχι γιατι οι παραμεροι νερου ειναι ιδιες οσον αφορα σκληροτητες και πεχα...η θερμοκρασια επισης ηταν περιβαλλοντος..(στο ποταμι με την πτωση των υδατων απλα ανεβηκε λιγο η σκληροτητα...)
και επρεπε να προλαβουμε πριν νυχτωσει να παμε και σε παραλια να μαζεψουμε πετρες....:smt030
σκυλια ειναι αυτα τα ψαρια στρατηγε..
Τσιόνογλου Σταύρος
13-10-08, 21:05
Εγώ πάντως θα έλεγα να άφηνες τις πέτρες κατα μέρος και να έκανες προσαρμογή τα καιμένα τα ψαράκια ,γιατί δεν φτάνει που τα απομάκρυνες τόσο καιρό απο το φυσικό τους περιβάλλον τώρα τα ξαναπροσάρμωσες βιαίως .Αδεια για να πάρεις πέτρες απο την παραλία έβγαλες γιατι προχθες εδώ στην Θάλασσα πιάσανε κάποιους με σακιά αμμου και πέτρες.
:D:D:D
το αλλο με τον τοτο το ξερεις?? :D:D:D
οι μικρες λιμνες εδωσαν τη θεση τους σε πετρινη εκταση και οτι ζωντανο υπηρχε σε αυτες χαθηκε..:smt009
η απομακρυνση απο το φυσικο τους περιβαλλον...:rolleyes:
αδεια που βγαζω στρατηγε μου να ειμαι νομιμος??:D
φωτό από το ενυδρείο όπως είναι τώρα έχουμε???? πωωω θα ξενέρωσαν τα ψαράκια. από τη σουίτα στην καλύβα:grin:
σαν τη σουιτα της φυσης δεν υπαρχει...τωρα το αν θα τη βγαλουν καθαρη και του χρονου ειναι δικο τους θεμα πλεον....
επειδη το ελληνικο μεταφερθηκε σε μικροτερο ενυδρειο (μιας και πλεον εχουν μεινει μονο κουνουποψαρα..) ανεβαζω φωτο σε λιγο...οσο για τις αναπαραγωγες τους δεν υπαρχει προβλημα...μεχρι στιγμης μονο ενα μικρο καταφερε να επιβιωσει...ειναι φονιαδες!!!
Ενα μεγαλο ΜΠΡΑΒΟ Πανο για ολη την προσπαθεια συλλογης και συντηρησης καθως και για την επανενταξη.Σιγουρα τα Ελληνικα ψαρια-φυτα αξιζουν να βρουν μια θεση στο χομπυ μας.Εξαλλου πολλα απο αυτα ειναι ενδημικα με κινδυνο εξαφανισης.
...και παλι ΜΠΡΑΒΟ απ'την αρχη μεχρι το τελος
για εταιρες αναγκες το 60αρι εγινε ασιατικο..οποτε το ελληνικο μεταφερθηκε σε ενα 30αρι....τα φυτα εβγαλαν το καλοκαιρι με τη βοηθεια των ανεμιστηρων....το willow μοσσ εχει τη μεγαλυτερη αναπτυξη.....κατοικοι πλεον μερικα κουνοποψαρα "δραμας"...και τα ελληνικα σαλιγκαρακια που φαινονται στην 3η φωτο...
μικρε...ευχαριστω!!! το ολο εγχειρημα δεν ηταν κατι τοσο αξιεπαινο..οσο ενας πειραματισμος...με σεβασμο απο τη μερια μου στη φυση παρα τα οσα ειπωθηκαν....
δυστυχως ενα καλο αποτελεσμα θα υπηρχε μονο αν καποιος διεθετε ενα μεγαλο ενυδρειο ωστε να μπορεσει να δει την ομορφια αυτων των ψαριων σε πληρες μεγεθος αλλα και των φυτων που αναπτυσσονται πολυ...
το κυριοτερο προβλημα που αντιμετωπισα ηταν οτι τα φυτα χριεαζονται πολυ υψος να αναπτυχθουν και χρειαζονται περισσοτερο φως.....
ενα μεγαλο ενυδρειο υψηλων απαιτησεων φυτεμενο με ελληνικα φυτα και ψαρια νομιζω θα ηταν κατι πολυ εντυπωσιακο και απολυτα εφικτο!! αυτο ηταν και το συμπερασμα μου με την 4μηνη ως τωρα πορεια...
ελπιζω στο μελλον να εχω τη δυνατοτητα να τολμησω κατι τετοιο...
Σαν ελληνικη ταινια. :)
happy end.
Δεν νομιζω οτι θα μπορουσε να γινει τπτ καλυτερο για την περιπτωση.
Αν χρειαστει εχεις ενα credit για μελλοντικος "συμβουλος" διασωσης ελληνικου ψαριου (ιδιως αυτα που ειναι προς εξαφανιση και χρειαζονται παρομοια φροντιδα).
Μπραβο Πανο για το κουραγιο σου, και με τα ψαρια και με τα "σχολια" που ακουσες.
Ακολουθώντας τον φίλο Πάνο από την αρχή του "πειράματος" αυτού...να τον συγχαρώ και εγώ για την πράξη του άξια αναφοράς και παραδείγματος προς μίμηση. ΜΠΡΑΒΟ Πάνο.
ευχαριστω για τα λογια σας!!
για οποιον το τολμησει αξιζει πραγματικα γιατι θα βγαλει πολυ ενφιαφεροντα συμπερασματα...
π.χ. στην πρωτη παρουσιαση βλεπετε πως ειναι τα φυλλα του ποταμογειτονα (αριστερα στο ενυδρειο) ενω στην τελευταια (δεξια του νεου ενυδρειου) εχουν αλλαξει δραματικα.....το φυτο αλλαξε μορφη προσαρμοσμενο στις νεες συνθηκες φωτισμου και λιπανσης...μακροσκοπικα δεν αντιλαμβανεσαι οτι προκειται καν για το ιδιο φυτο...
οι ριζες του φυτου επισης εχουν σχηματισει κατω απο την αμμο κατι περιεργους "κομπους" σε μεγεθος ρεβυθιου που δεν ειχε πριν...θα ανεβασω σχετικη φωτο αργοτερα....
η συμπεριφορα των ψαριων αλλαζει..οι μπριανες μικροτερες κολυμπουσαν περισσοτερο στα ανωτερα στρωματα ενω μεγαλωνοντας αφιερωναν ολο σχεδον το χρονο τους στο βυθο..
το σιρκο εχει μια "αγαπημενη" θεση κολυμβησης...σε ενα κατακορυφο επιπεδο βραχωδες φοντο που εβαλα..κολυμπουσαν κατακορυφα τα ψαρια...το εκαναν συστηματικα και για αρκετη ωρα...
μεχρι τους 23 βαθμους τα φυτα δεν παρουσιασαν κανενα προβλημα και το επομενο καλοκαιρι θα δοκιμασω καποια δειγματα σε πιο υψηλες θερμοκρασιες...
σε ενα μεγαλυτερο ενυδρειο και για καποιον που θα μπορουσε να αφιερωσει περισσοτερο χρονο παρατηρησης..σιγουρα οι παρατηρησεις θα ηταν πολλες και ενδιαφερουσες...
Τώρα που λιγόστεψες τα λίτρα του ελληνικού, θέλεις και τ' άλλα κουνουπόψαρα ή δεν χωράνε;
κανενα αρσενικο λουσυ μου γιατι εχω ενα μονο και ολα τα αλλα θηλυκα...οχι οτι κακοπερναει ....αλλα να μην κανουν και καμια αντροκουβεντα που και που?? οι γυναικες μια χαρα λενε τα δικα τους..:D
Άσε τον άντρα να χαρεί το χαρέμι του! :D
Τι λέω τώρα εεε;;;; ποιά;;;; εγώ!!!!!:D
manolis1976
03-02-09, 00:59
Πω πω επεσα σε αυτην την παρουσίαση και κολησα και διάβασα μετα την παρεμβαση του sarcastic (αν και χαθηκε απο καποια στιγμη και μετα) .Διαβασα τις αντιδρασεις που υπήρξαν και εχω να κανω μερικες παρατηρησεις δηλωνοντας ευθεως οτι ειμαι μεν ευαισθητοποιημενος οικολογικα αλλα σιγουρα οχι αυτο που καποιος θα αποκαλουσε ανετα ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ (θα ετρωγα χελωνοσουπα careta careta:smt016)
1.Κανενας μα κανενας που αντεδρασε δεν με επεισε οτι αντιδρα απο οικολογικη συνειδηση αντιθετα μου φανηκαν διαφωνιες τυπου συνηγορος του διαβολου- ναχουμε να λεμε -εχω γνωσεις- εχω να πω κατι παραπανω απο σενα κτλ
2.Εδω ο κοσμος καιγεται και το μ...νι χτενιζεται .Πραγματοποιείται τεραστια οικολογικη καταστροφη με 1.000.000.000 διαφορετικους τροπους(που συμβαλουμε ολοι μας) και αν θελουμε να σταματησει θα πρεπει να αλλαξουμε αρδην τις συνηθειες τις καθημερηνοτητας μας (μην τα φορτωνουμε ολα στις εταιριες) και οταν ενας πραγματικα (ετσι μου φαινεται) οικολογος μαζευει μερικα ψαρακια των παρατηρουν οχι γιατι εκανε πραγματικα κακο(και το ξερουν) , αλλα γιατι το εκανε αυτος...ο πραγματικα οικολογος.
Δεν λεω τι ειναι σωστο και τι οχι οικολογικα , δεν το ξερω αλλωστε
.....εχω αμαξι - μηχανη - δημιουργω γενικα πολλα σκουπιδια - δεν εχω παει σε πορειες για το περιβαλον και δεν εχω κανει ποτε αναδασωση , και τωρα γραφω με ανοικτο το φως στο δωματιο.
Λεω οτι αν θελεις να εισαι τοσο μα τοσο αυστηρος οικολογικα ωστε να εγκαλεις καποιον επειδη μαζεψε 20 ψαρακια απο ενα ποταμι (για να τα μεγαλωσει-παρατηρησει ,ακομα και για να τα φαει ρε αδερφε) εσυ πρεπει να εισαι τουλαχιστον τελειος και πιθανοτατα αφου εισαι τοσο ακραιος δεν θα επρεπε ηδη να γραφεις απο τον υπολογιστη σου τωρα http://news-service.stanford.edu/pr/96/960605chipsenvir.html γιατι προκαλεις τεραστια οικολογικη καταστροφη και μονο που εχεις υπολογιστη(ενα τυχαιο search εκανα).
Νομιζω οτι οταν κανεις την τρίχα τριχιά μονο κακό κανεις ακομα και αν αυτο που υποστιριζεις ειναι το σωστο.
ΥΓ Μην μου απαντησετε για το ποσο σημαντικη μπορει να ειναι μια τριχα και οτι πολλες τριχες κανουν μια περουκα γιατι πρωτον δεν ειμαι καραφλος και δευτερον αυτο που εγραψα με την καρετα καρετα στη αρχη δεν ηταν αστειο οποτε δεν θα με πείσετε+-6
ΥΓ2 Τωρα εγω που διαφωνω με τους συνηγορους του διαβολου απλα για ναχουμε να λεμε γιατι εχω γνωσεις γιατι εχω να πω κατι παραπανω που ανηκω :confused::smt120:confused:
chemical mac
03-02-09, 09:22
περσινά ξινά σταφύλια :D
περσινα μακη ναι...ξινα καθολου!;)..και σιγουρα οχι ξεχασμενα...
ηταν μεγαλο μαθημα για μενα αυτο ποστ....ελπιζω και για αλλους...
δεν εχει σημασια αν καποιος "βγηκε απο πανω"...θα μεινω σε 2 "ηθικα διδαγματα"
1. οταν φιλοξενουμε ενα ειδος καλο ειναι να μαθουμε οτι περισσοτερο μπορουμε γυρω απο αυτο...εστω κι αν χρειαστει να περασουμε ωρες σε μια οθονη υπολογιστη η μεσα σε βιβλια...
2.εχουμε εκπληκτικα πραγματα γυρω μας και σκοπιμα-η-μη αδιαφορουμε...
(για την ιστορια να αναφερω οτι το ελληνικο βιοτοπικο συνεχιζει την υπαρξη του..;))
(για την ιστορια να αναφερω οτι το ελληνικο βιοτοπικο συνεχιζει την υπαρξη του..;))
Μπράβο, συνέχισε να ακολουθήσουν και άλλοι.
manolis1976
07-02-09, 23:37
Τρίβεσαι στην γκλίτσα του τσοπάνη εσύ...:D
ας ερθει τωρα ο τσοπανης ...θα με βρει ετοιμο....;)
Τρίβεσαι στην γκλίτσα του τσοπάνη εσύ...:D
Xα,χα,χα σωστό, σωστότατο και μάλιστα σε όλες τις (πιθανές) εκδοχές. ;)
ε άντε, πού είναι οι φωτό...να μη δούμε πως πάει???? :-D
εχει μεταφερθει σε λιγοτερα λιτρα με 6 ψαρακια και 2 ειδη φυτων μονο...οταν βρω χρονο θα βαλω φωτο...
μπηκα λιγο αργα στο συγκεκριμενο θεμα αλλα θελω και εγω να σου πω ενα μπραβο για το εγχειρημα σου.
συνεχισε ετσι!
Φιλε Πανο πρωτα απο ολα, αν και καθυστερημενα, συγχαρητηρια για την προσπαθεια σου και την υπομονη σου!! (Αναφερομαι στις ανουσιες, στυλ δημοσιων υπηρεσιων, παρατηρησεις καποιον που δεν ηξεραν καν γιατι τις εκαναν)
Ειχα δοκιμασει και εγω να μεταφερω καποια φυτα απο ενα ρυακι της περιοχης μου οταν πρωτοξεκινησα, πραγματικα ημουν παντελως απληροφορητος αλλα και τυχερος καθως δεν ειχα καμια απωλεια ψαριου οσο καιρο διατηρησα τα φυτα, ο πλεκο που ειχα τοτε(πριν 4-5 χρονια)ζει ακομη σε ενα απο τα ενυδρια του φιλου Μανωλη!! Καποια απο τα φυτα αντεξαν και ηταν πανεμορφα, περιπου μετα απο ενα χρονο συμβιωσης τροπικων ψαριων με ελληνικα φυτα εμαθα πως αυτο που εκανα ηταν λαθος και με βαρια καρδια τα εβγαλα...
Ελπιζω να συνεχισεις την προσπαθεια και να μην σε αποθαρυνουν τα κομπλεξ καποιων..
ΥΓ: Απο τις απαντησεις που εδωσες και την υπομονη που εδειξες δεν μπορω παρα να πω μια λεξη: RESPECT
να εισαι καλα!!:p...το χομπυ μας απαιτει πολυ υπομονη ουτως η αλλως...σαν ανθρωποι βεβαια τη χανουμε καμια φορα....:D:D
ολοι εχουμε χασει την υπομονη μας καποια στιγμη.
αυτο που εχει σημασια ειναι εσυ να μην πτοησαι και να συνεχισεις αυτο που κανεις τοσο καλα.
τωρα αν μερικοι δεν μπορουν να καταλαβουν την σημαντικοτητα του εγχειρηματος σου απλως αγνοησε τους.
εχει μεταφερθει σε λιγοτερα λιτρα με 6 ψαρακια και 2 ειδη φυτων μονο...οταν βρω χρονο θα βαλω φωτο...
Ρε μηπως κανεις προσομοιωση, και το μετεφερες σε καμια γουρνα για να στεγνωσει απο τη ζεστη οπως στη φυση!?!!?!?!?!:smt077
:smt112
με εχεις πιασει μιχαλη....:smt077
εχω αφησει ηδη ανοιχτο το καπακι και με την εξατμιση τωρα που ανοιγει ο καιρος....:smt112
:D:D
POURITANOS
08-03-09, 22:21
Πιστεύω ότι πρέπει να επικροτούνται προσπάθειες στο να δημιουργούνε ενυδρεία με setup σε ψαριά και φυτά τοπικής χλωρίδας και πανίδας.
Το ότι κάποιος θα πάρει 5-10 ψαριά δε θα κάνει ζημιά αν ξέρει τι απετησεις έχουν τα ψαριά και μπορεί να τα προσφέρει ότι πρέπει.
Ζημιά κάνει αυτός που παίρνει έστω και 2 ψαράκια και λόγω αγνοίας πώς να τα σιντηριση θα τα ψοφησει.
Αν όλοι εμείς οι χομπιστες ασχολούμασταν με τα ελληνικά ψαριά και μονό θα είχε τελιωσει το πρόβλημα στο να χαθούν κάποια είδη ψαριών .
Θέλω να πω ότι πες ότι σε κάποιο ποτάμι στην φύση κάποια στιγμή έπεφταν τοξικά λύματα και όλα ψαριά έλεγαν το ποίημα.
Ακόμα από πόλους παράγοντες όπως ξηρασία , ύδρευση του νερού για χωράφια ΚΤΛ. .Κάποια στιγμή το ποτάμι αν δεν χαθεί θα ξαναπάρει τα ίσα του.
Τότε οι χομπιστες θα μπορούσαν τα ξαναφερθούν από το σπίτι τους πράματα που ζούσαν στο ποτάμι φυτά ψαριά σαλιγκάρια καβούρια ΚΤλ και να βοηθούσαν να ξανά στήθη ποιο γρήγορα .
Το να το παίζεις οικολόγος από το pc είναι πολύ εύκολο.
Και σχεδόν πάντα καταστροφικό.
Με ένα ελληνικό ενυδρείο : 1.. Αν βαρεθείς ένα είδος ψαριού που έχεις, απλά το ξαναρίχνεις στο ποτάμι που ζούσε.
2.. Δε πληρώνεις λεφτά στο να αγοράσεις ψαριά .
3.. Έρχεσαι σε επαφή με την φύση στο να τα πιάσεις.
4.. Ανακαλύπτεις τα ψαριά τα ψαριά του τόπου σου
εχω αφησει ηδη ανοιχτο το καπακι και με την εξατμιση τωρα που ανοιγει ο καιρος....:smt112
αλητη.....
gangster95
30-09-09, 01:07
:smt041:smt041:smt041:smt041
και εγω μαζι σου πανο καλα λεει ο aaaool μην μασας:p
:smt041:smt041:smt041 και εγω μασι σου πανο.....:smt041:smt041:smt041 και ασε μερικους να παραλογιζωντε!:smt041:smt041:smt041
Πιστεύω ότι πρέπει να επικροτούνται προσπάθειες στο να δημιουργούνε ενυδρεία με setup σε ψαριά και φυτά τοπικής χλωρίδας και πανίδας.
Το ότι κάποιος θα πάρει 5-10 ψαριά δε θα κάνει ζημιά αν ξέρει τι απετησεις έχουν τα ψαριά και μπορεί να τα προσφέρει ότι πρέπει.
Ζημιά κάνει αυτός που παίρνει έστω και 2 ψαράκια και λόγω αγνοίας πώς να τα σιντηριση θα τα ψοφησει.
Αν όλοι εμείς οι χομπιστες ασχολούμασταν με τα ελληνικά ψαριά και μονό θα είχε τελιωσει το πρόβλημα στο να χαθούν κάποια είδη ψαριών .
Θέλω να πω ότι πες ότι σε κάποιο ποτάμι στην φύση κάποια στιγμή έπεφταν τοξικά λύματα και όλα ψαριά έλεγαν το ποίημα.
Ακόμα από πόλους παράγοντες όπως ξηρασία , ύδρευση του νερού για χωράφια ΚΤΛ. .Κάποια στιγμή το ποτάμι αν δεν χαθεί θα ξαναπάρει τα ίσα του.
Τότε οι χομπιστες θα μπορούσαν τα ξαναφερθούν από το σπίτι τους πράματα που ζούσαν στο ποτάμι φυτά ψαριά σαλιγκάρια καβούρια ΚΤλ και να βοηθούσαν να ξανά στήθη ποιο γρήγορα .
Το να το παίζεις οικολόγος από το pc είναι πολύ εύκολο.
Και σχεδόν πάντα καταστροφικό.
Με ένα ελληνικό ενυδρείο : 1.. Αν βαρεθείς ένα είδος ψαριού που έχεις, απλά το ξαναρίχνεις στο ποτάμι που ζούσε.
2.. Δε πληρώνεις λεφτά στο να αγοράσεις ψαριά .
3.. Έρχεσαι σε επαφή με την φύση στο να τα πιάσεις.
4.. Ανακαλύπτεις τα ψαριά τα ψαριά του τόπου σου
+++1:smt041
Εγώ το μόνο που δεν κατάλαβα είναι το "πόσο κακό έχεις κάνει"
Τελικά μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος πόσο κακό έχει κάνει ο Πάνος?
Πάνο φίλε μια χαρά τα πάς... εγώ έχω έναν ξάδερφο που εδώ και καμιά 6-7 χρόνια ταλαιπωρεί τα ψαράκια της περιοχής μου (θαλασσινά-ποταμίσια δεν έχει νόημα γι αυτόν) με διάφορες αλχημείες. Του λέω πω είναι δολοφόνος της ελληνικής πανίδας και γελάει. Αυτός θέλει πραγματικά κράξιμο όχι εσύ. Εσύ είσαι άγιος μπροστά του, έχεις και κάποιον σοβαρό στόχο στο κάτω-κάτω.
Ρε συ μου βγήκαν τα μάτια ώσπου να το διαβάσω όλο!
Αυτό είναι post όχι κάτι άλλα που κλείνουν με μια απάντηση.
Τελικά ξέρεις να ποστάρεις…
Καλή συνέχεια με το ελληνικό σου!
Τελικά μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος πόσο κακό έχει κάνει ο Πάνος?
Καλή συνέχεια με το ελληνικό σου!
το ελληνικο βιοτοπικο δεν υπαρχει πια...
τα ψαρακια επεστρεφηκαν στο ποταμακι τους ..αρκετα μεγαλυτερα βεβαια...(υπαρχει και φωτογραφικο υλικο σε προηγουμενα ποστς) και τα τελευταια φυτα χαριστηκαν πριν λιγους μηνες...
Κανενα κακο δεν εγινε μιας και η αναπτυξη των ψαριων ηταν ταχυτατη....εφοσον εζησαν σε συνθηκες παρομοιες με το νερο που ειχαν και τρεφονταν με ζωντανη τροφη.
Παντα σεβομενοι ορισμενους κανονες, την αντιστοιχη νομοθεσια και τη φυση πανω απ'ολα..ενα ελληνικο βιοτοπικο μπορει να εχει ιδιαιτερο ενδιαφερον.
υπαρχουν πολλα ειδη που δεν απειλουνται και σημεια συλλογης φυτων χωρις να παραβιαζουμε νομους. με λιγο μελετη πριν μπορει ο καθενας να το τολμησει...;)
ελπιζω το ποστ μου να παρακινησει ορισμενους με σωστες κινησεις να μεταφερουν ενα κομματι της φυσης μας στο σπιτι τους.
καλιο αργα παρα ποτε,να βρεις ενα τετοιο ωραιο ποστ κ να μαθεις αρκετα πραγματα για καποια ψαρια που τα εχεις διπλα σου,αλλα πολυ απλα δεν ξερεις τιποτε για αυτα!!!ενα μεγαλο μπραβο στο πανο,που εγω προσωπικα εμαθα πολλα απο αυτον και ακομα ενα μεγαλυτερο μπραβο για ολους αυτους που τους ειναι πιο ευκολο να λενε κακιες η να το παιζουν εξυπνοι πισω απο εναν υπολογιστη γιατι απλα ΔΕΝ εχουν ορεξη να κανουν οτι εκανε ο πανος,ειτε ΔΕΝ εχουν την γνωση κ την εμπειρια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
εσυ να κοιταξεις να κανεις το επομενο σου ενυδρειο εβριτικο βιοτοπικο! :D
ψαρια θα σου βρω εγω...;)
για να ξεθάψω και γω ενα παλιό ποστ
τα φυτά που είχες μέσα ειναι εκπληκτικά ομορφα!!!
θα μπορύσανε να μπουνε σε γκαποενυδρείο με θερμοκρασίες 23-24C?
τι κατάληξη είχαν ;
περα απο το ότι παίρνουν υψος τελικά ειναι δύσκολα στη συντήρηση;
πω πω...μισο λεπτο να κανω ταξιδι στο χρονο...:D
τα πιο ευκολα αποδειχτηκαν ο ποταμογειτων και η willow moss. τα φυτα εγιναν πολυ ψηλα και τα χαρισα σε καποιον που -νομιζω πως- ειχε λιμνη...οταν λεμε ψηλα λεμε για μετρο τουλαχιστον.
μετα απο απολυμανση θα μπορουσαν ισως. ο αντωνης εβαλε ενα κομματι μυριοφυλλο κι εχασε τα περισσοτερα ψαρια και τις γαριδες του.
γιαυτο λεμε πως εχει ρισκο αν ανακατευουμε οικοσυστηματα. με υπερμαγγανικο καλιο ομως πιστευω να εισαι καλυμμενος. ;)
υπε υπερμαγα υπερμαγγανικό τι; :p
μαλιστα!
πάντως τα φυτάκια θα αντέξουν σε θερμοκρασίες γυρω 24 σωστά;
Επειδη διαβασα σχετικα προσφατα αυτο το θεμα,επεσα σημερα σ'αυτη την ειδηση(αν μπορει να θεωρηθει ειδηση για τα ελληνικα δεδομενα) και μου ηρθε στο μυαλο το ''ελληνικο βιοτοπικο''.
Αυτο δεν ειναι το μερος που μαζεψες τα ζωντανα σου? Ξεχασες να μαζεψεις και καμια πανα,θα εκανε καλη δουλεια ως φυτο επιφανειας...
Ντροπη μεγαλη,αν και δεν ειναι η μοναδικη,το ιδιο συμβαινει σε παραλιες και βουνα,δυστυχως.
http://www.zougla.gr/perivallon/article/skoupidotopos-o-planotopos-tou-maistrou-aleksandroupolis
Ναι Ολγα, αυτο ειναι το ποταμι της Μαϊστρου.
Κριμα που χειροτερευει η κατασταση....δεν ειμαστε αξιοι για τιποτα τελικα.:(:(:(
Βγηκαμε και στη "ζουγκλα"...αφου ειμαστε για τη ζουγκλα...
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.