Επιστροφή στο Forum : Πρόβλημα με τρύπια φύλλα στα φυτά
Σε ενυδρείο 70λτ φυτεμένο με διάφορα είδη cryptocoryne, anubias, venisleria, hygrophila και exinodorus,
έχω συνεχές πρόβλημα με τρύπια φύλλα. Δείτε φωτό. Τα φυτά αναπτύσσονται κανονικά, αλλά τα καλά φύλλα μέσα σε δύο εβδομάδες τρυπάνε!!!
Έχω παροχή CO2 που ρυθμίζει το ph σταθερό στο 6,60-6,65. Θερμοκρασία 25-26oC (σωτήρια τα ανεμιστηράκια).
Λίπασμα βάζω της seachem flurish, potassium και nitrogen. Οι λάμπες είναι οι εργοστασιακές 2 X 15W (άσπρη, ροζ). Είναι αρκετές;
Μετρήσεις όλες κανονικές. Επίσης έβαλα ταμπλέτες στις ρίζες πριν δύο μήνες για τελευταία φορά. Από άλγες έχω μόνο λίγα πράσινα στίγματα στα τζάμια (όχι ιδαίτερα πράγματα) τα οποία γίνονται ορατά κάθε 2-3 εβδομάδες και καθαρίζουν εύκολα με πιστωτική κάρτα.
Από ψάρια έχω molly, sae, gouramάκια, cory.
Καμμία ιδέα;
Ευχαριστώ.
15348153491535015351
ΑΝΤΩΝΗΣ1980
16-06-08, 18:30
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=5033
Γιατι δεν μας λες και λιγο τις μετρησεις σου να δουμε τι γινετε απο νιτρικα, φωσφορικα kh, κτλ?
kh 6
φωσφ 0,15
νιτρικα 10-15, όταν είδα μία φορά 20+ έκοψα το nitrivec
δεν μετράω τίποτε άλλο εκτός από αμμωνίες (0), νιτρώδη (0), ο2 (6).
ευχαριστώ
αν διαβασεις την διευθυνση που σου εδωσε ο φιλος πιο επανω ισως καταφερεις να βρεις καποια αιτια που μπορει να φταιει για της τρυπες.
Εγω προσφατα ανακαλυψα οτι μιδενισανε τα νιτρικα μου και τα αργης αναπυξης φυτα ειχαν προβλημα.
Για τα φυτα σου βλεπω οτι δεν χρειαζεσαι εχτρα λαμπες.
Το μονο επισης βλεπω οτι βαση πινακα εχεις υπρβολικο co2. Για kh6 το ph σου πρεπει να κυμαινεται περιπου 6,8 με 6,9.
νομίζω είναι αυτό:
Είναι πιθανόν ότι η περίσσεια Νιτρικών είναι ένας παράγοντας. Ακάθαρτο νερό, λίγα θρεπτικά, απότομη πτώση θερμοκρασίας, ξαφνικές αλλαγές στο περιβάλλον, συχνές μεταφυτεύσεις και ανεπαρκής φωτισμός συμβάλλουν στην έναρξη της ασθένειας. Το παράξενο σ'αυτή την ασθένεια είναι ότι διορθωτικές κινήσεις στις πιο πάνω αιτίες, συχνά προκαλούν την εμφάνιση της. Μη κανονική συντήρηση, αλλά κάνοντας για παράδειγμα μια μεγάλη αλλαγή νερού μετά από μια μεγάλη περίοδο ή η αλλαγή των λαμπτήρων φωτισμού, αφού οι παλιοί έχουν εξαντληθεί εντελώς μπορεί να ξεκινήσει την ασθένεια.
Είχα κι εγώ αντίστοιχο πρόβλημα στο παρελθόν.. Όπως λέει και στον "Οδηγό διάγνωσης προβλημάτων", προέρχεται είτε από έλλειψη αζώτου, είτε από έλλειψη φωσφόρου (αυτά τα δύο έχουν παρόμοια επίδραση στο φυτό) και εκδηλώνεται πρώτα απ'όλα στα φυτά αργής ανάπτυξης όπως είναι οι ανούμπιες (γιατί τα γρήγορα φυτά προλαβαίνουν επί της ουσίας και καταναλώνουν τα αντίστοιχα θρεπτικά συστατικά)..
Στην περίπτωσή σου, φαίνεται πως τα νιτρικά σου είναι 10-15, και είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, άρα δεν ευθύνεται το άζωτο.. Τα φωσφορικά σου όμως είναι χαμηλά! Πρέπει να είναι 1/20 έως 1/10 των νιτρικών.. (στοχεύεις δηλαδή στη μέση τιμή, δηλαδή στο 1/15).. Πρέπει λοιπόν να προσθέσεις φωσφορικά, είτε χρησιμοποιώντας Seachem Phosphorus, είτε χρησιμοποιώντας Fleet Enema (κλύσμα, από το φαρμακείο):
http://www.seachem.com/products/product_pages/FlourishPhosphorus.html
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=24121
Το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη φωσφορικών επιβεβαιώνεται και από την green spot algae, που εμφανίζεται όταν PO4 < 1/20 NO3!
Κάτι που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η χρήση του Seachem Nitrogen είναι λίγο μπέρδεμα σε ότι αφορά στις μετρήσεις NO3, γιατί περιέχει άζωτο και σε άλλες μορφές (πέραν του NO3):
"Because one-half of the nitrogen in Flourish Nitrogen™ is from nitrate you can get a reasonable estimate of nitrogen levels by doubling a nitrate reading"
http://www.seachem.com/products/product_pages/FlourishNitrogen.html
Εδώ δεν έχω καταλάβει ακόμη τι παίζει.. Και τι target τιμές πρέπει να έχεις σε νιτρικά, ώστε να είναι σε ισορροπία με τα φωσφορικά.. Για το λόγο αυτό (και για οικονομιά παράλληλα), εγώ χρησιμοποιώ KNO3, που περιέχει και κάλιο!
http://www.csd.net/~cgadd/aqua/art_plant_nitrate.htm
Τέλος, σε ό,τι αφορά στο CO2 σου, με ΚΗ=6 και pH=6.6, έχεις CO2=45ppm.. Δεν είναι λίγο, είναι πάνω από το θεωρητικά επιτρεπόμενο όριο των 30ppm, αλλά αν είμαστε προσεκτικοί, μπορούμε να έχουμε CO2 και πάνω από 50ppm, αρκεί να παρατηρούμε τα ψαράκια μας και να βλέπουμε ότι δεν "ασφυκτιούν" στην επιφάνεια σε αναζήτηση οξυγόνου.. Και ένας άλλος λόγος για να είσαι προσεκτικός, είναι ότι αν σου ανέβει το ΚΗ π.χ. λόγω μη καθαρών ίσως λιπασμάτων, ή εξάτμισης, ή για οποιοδήποτε λόγο, το pH controller, στην προσπάθεια να διατηρήσει το pH στο 6.6, θα αυξήσει το CO2, και τότε μπορεί να έχουν πρόβλημα τα ψαράκια.. Αυτό είναι και ένας από τους λόγους που το όριο του CO2 έχει μπει έτσι συντηρητικά στο 30..
Αυτά τα "ολίγα".. :D
Ευχαριστώ όλους.
Δηλαδή εχθές που μέτρησα ΝΟ3=15, θα πρέπει να έχω φωσφορικά κοντά στο 1; Όμως τα φωσφορικά εχθές ήταν 0,5 !
Με φωσφορικά στο 1 μήπως έχω άλλα προβλήματα; Ή είναι καλύτερα να έχω νιτρικά περίπου 10 και φωσφορικά κοντά στο 0,5;
Είναι δύσκολη η απάντηση.. Κάποια από τα νιτρικά σου προέρχονται από τα ψαράκια & τις τροφές (μετά τη διαδικασία της νιτροποίησης), και κάποια από το Seachem Nitrogen.. Το άζωτο που αντιστοιχεί στο Nitrogen είναι διπλάσιο από αυτό που μετράς.. Άρα μπορεί να έχεις άζωτο μέχρι και 30ppm..
Τώρα, το αν η αναλογία 1/15 ισχύει για τα μετρήσιμα νιτρικά ή για όλο το άζωτο που υπάρχει στο ενυδρείο, είναι άγνωστο.. Γι'αυτό σου έγραφα και παραπάνω ότι είναι λίγο προβληματική η χρήση του Nitrogen..
Όπως και να'χει όμως, καλό θα ήταν να αυξήσεις τα φωσφορικά σου.. Το ποια είναι η ιδανική τιμή της ισορροπίας, θα στο δείξουν όχι μόνο οι μετρήσεις και η θεωρία, αλλά και η πράξη, δηλαδή η green spot algae η οποία θα αρχίσει να υποχωρεί (στο δικό μου είχα μεγάλη διαφορά όταν αύξησα τα φωσφορικά για να κρατήσω σωστή αναλογία..)
Τώρα, το γεγονός ότι μιλάμε μόνο για νιτρικά και φωσφορικά, επειδή αυτά συνήθως ευθύνονται για προβλήματα με άλγες, δεν είναι απόλυτα σωστό.. Υποτίθεται ότι και το κάλιο, για παράδειγμα πρέπει να βρίσκεται σε κάποια αναλογία σε σχέση με τα υπόλοιπα στοιχεία, το ίδιο και ο σίδηρος, και τα ιχνοστοιχία.. Οπότε το αν είναι καλύτερα να έχεις NO3=10 ή 15, εξαρτάται από όλη την ισορροπία του ενυδρείου.. Και ξεκινάς από κάποιους θεωρητικούς μπούσουλες που σου λένε "ΝΟ3=10-15", και προχωράς μαθαίνωντας να αναγνωρίζεις την έλλειψη κάθε στοιχείου στα φυτά, και να προσαρμόζεις ανάλογα τα λιπάσματά σου! ;)
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.