Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Ερώτηση για μονομαχοενυδρείο

Alonso
28-05-08, 14:54
Καλησπέρα σας,θέλω να πάρω ενα μονομαχοενυδρείο έτοιμο γύρω στα 25λίτρα αλλά με προβληματίζει το φίλτρο που θα έχει.Δηλαδή υπάρχει κάποιο φίλτρο που η ισχύς του να είναι για αυτά τα λίτρα και όταν το βάζεις μπρός να μην γίνεται χαμός απο την ένταση του;Ο χώρος που θα έχει για τα υλικά θα με καλύπτει;Έχετε να με προτείνετε κάποιο εσεις ή έστω ενα μαγαζί που να το πάρω κομπλέ(το ενυδρείο);Ευχαριστώ πολύ.:)

Υ.Γ. Αν εχω γράψει σε λάθος κατηγορία παρακαλώ διορθώστε με,και πάλι ευχαριστώ.

nashty11
28-05-08, 15:08
Σίγουρα θα υπάρχουν μοντέλα κατάλληλα για αυτά τα λίτρα αλλά απότι έχω καταλάβει είναι πολύ λίγα και χρειάζεται πολύ ψάξιμο...Από την άλλη μπορείς να κάνεις μία από τις πολλές πατέντες που έχουν αναφερθεί σε άλλα ποστ για να μειώσεις τη ροή. Συγκεκριμένα εγώ έχω βάλει ένα κομματάκι σφουγγαριού στην έξοδο του φίλτρου και έχει μειώσει πάρα πολύ την ροή... Όσον αφορά τα υλικά ένα μικιρό ενυδρείο δεν έχει τόσες μεγάλες απαιτήσεις για πολύ βιολογικό υλικό... Το απλό σφουγγαράκι αλλά και ο υαλοβάμβακας είναι υλικά που μπαίνουν σε κάθε φίλτρο και είναι πιστεύω αρκετα...

panagiotis265
28-05-08, 15:56
Εχω 2 μονομαχοενυδρεία τα οποία τα πήρα έτοιμα.Δηλαδή με το φίλτρο τους και 2 κιλά χαλίκι το καθένα.Το φίλτρο έχει μεγάλη ένταση και την περιόρησα όπως είπε και ο nashty με λίγο τούλι στην έξοδό του.Το μόνο εξτρά που χρειάστηκα ήταν μία αντίσταση και φυσικά ότι διακοσμητικό έβαλα.

nashty11
28-05-08, 16:03
Η αντίσταση δεν νομίζω πως είναι απαραίτητη αυτή την περίοδο... Εγώ τη δική μου την έχω βγάλει και παλεύω να κρατήσω θερμοκρασία κάτω από 28 βαθμούς... Έχω καταντήσει κινητό chiller... Αργότερα όμως θα σου είναι απαραίτητη για να κρατήσεις θερμοκρασία 26-27 βαθμούς... Αν και πιστεύω καλύτερα να δώσεις καμιά 10ρια ευρώ παραπάνω και να πάρεις ένα μικρό θερμοστάτη που θα σου κρατάει τη θερμοκρασία σταθερή παρά έναν αντιστάτη που θα έχεις να ελέγχεις συνεχώς την θερμοκρασία και να το κλείνεις όταν ανεβαίνει επικίνδυνα...

Alonso
28-05-08, 16:42
Ευχαριστώ παίδες,αυτό που σκέφτηκα για το φίλτρο είναι να βάλω στην έξοδό του ενα spray bar τι λέτε θα πετύχω τίποτα έτσι;Αυτό που είπες με το τούλι πως ακριβώς εφαρμόζεται;Επίσης απο φυτά μπορώ να βάλω και κάτι αλλο εκτός απο ανούμπία;

panagiotis265
28-05-08, 17:18
Οταν ε'ιπα αντ'ισταση ενοούσα φυσικά οτι είναι με θερμοστάτη.Ναί το καλοκαίρι δέν χρειάζεται αλλά το χειμόνα είναι απαρέτητη.Αυτό που είπα με το τούλι είναι όπως φαίνετε στην φωτογραφία.

Alonso
28-05-08, 18:35
Thanks men μια παρόμοια πατέντα θα κάνω και εγω εαν δεν βρω φίλτρο με χαμηλή ροη.panagiotis265 δες το pm σου.

george
28-05-08, 22:41
Υπάρχουν έτοιμα φίλτρα για μικρά ενυδρειάκια

stav
29-05-08, 08:10
Παρε ενα φιλτρακι που να εχει ρυθμιστη ροης,γυρισε την εξοδο του προς
το τζαμι του ενυδρειου και δεν θα εχεις κανενα προβλημα.

crazyio
29-05-08, 09:15
το τούλι θα σου βουλώσει πολύ εύκολα ...
πρόσεξέ το ..

Maverick
29-05-08, 09:41
Η αντίσταση δεν νομίζω πως είναι απαραίτητη αυτή την περίοδο... Εγώ τη δική μου την έχω βγάλει και παλεύω να κρατήσω θερμοκρασία κάτω από 28 βαθμούς... Έχω καταντήσει κινητό chiller... Αργότερα όμως θα σου είναι απαραίτητη για να κρατήσεις θερμοκρασία 26-27 βαθμούς... Αν και πιστεύω καλύτερα να δώσεις καμιά 10ρια ευρώ παραπάνω και να πάρεις ένα μικρό θερμοστάτη που θα σου κρατάει τη θερμοκρασία σταθερή παρά έναν αντιστάτη που θα έχεις να ελέγχεις συνεχώς την θερμοκρασία και να το κλείνεις όταν ανεβαίνει επικίνδυνα...

Όταν λέμε γενικά αντίσταση, εννοούμε αντίσταση με θερμοστάτη ώστε να κρατάει τη θερμοκρασία σταθερή. Επίσης, νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να βγάζεις την αντίσταση το καλοκάιρι, διότι μπορεί κάποια νύχτα να έχει ψύχρα και να πέσει η θερμοκρασία κάτω από τους 25, ειδικά τώρα στις αρχές του καλοκαιριού. Την υπόλοιπη μέρα που η θερμοκρασία έιναι υψηλή, η αντίσταση είναι κλειστή...

Alonso
29-05-08, 09:45
Ευχαριστώ πολύ παίδες να στε όλοι καλά

panagiotis265
29-05-08, 11:33
Ναί όντος το τούλι βουλώνει αλλά με την αλλαγή νερού κάθε εβδομάδα δέν θα έχεις πρόβλημα.Γιατί καθαρίζει πολύ έυκολα.

nashty11
29-05-08, 14:24
Όταν λέμε γενικά αντίσταση, εννοούμε αντίσταση με θερμοστάτη ώστε να κρατάει τη θερμοκρασία σταθερή. Επίσης, νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να βγάζεις την αντίσταση το καλοκάιρι, διότι μπορεί κάποια νύχτα να έχει ψύχρα και να πέσει η θερμοκρασία κάτω από τους 25, ειδικά τώρα στις αρχές του καλοκαιριού. Την υπόλοιπη μέρα που η θερμοκρασία έιναι υψηλή, η αντίσταση είναι κλειστή...
Πολύ δύσκολο στην πόλη να πέσει τόσο πολύ η θερμοκρασία... Εδώ τώρα που εποχιακά δεν έχει μπει το καλοκαίρι ακόμα και το βράδυ μπορεί να ανεβάσει θερμοκρασία μέχρι και 28 στο ενυδρειάκι... Και τη μέρα ειδικά μπορεί να αλλάξω και 4 φορές νερό με πιο δροσερό για να κατεβάσω τη θερμοκρασία...

crazyio
29-05-08, 14:45
Και τη μέρα ειδικά μπορεί να αλλάξω και 4 φορές νερό με πιο δροσερό για να κατεβάσω τη θερμοκρασία...

Βρές κάποιον άλλον τρόπο να κατεβάζεις την θερμοκρασία .. (ανεμιστηράκι για παράδειγμα).
Οι τόσες αλλαγές θερμοκρασίας του νερού και οι τόσο απότομες μόνο στρες προκαλούν στα ψάρια ...

xontros
29-05-08, 14:57
Ακριβώς.. Μή σου φαίνεται δύσκολη η διαδικασία..
- Ένα απλό ανεμιστηράκι υπολογιστή.. Από ένα παλιό pc, ή από το υπολογιστάδικο της γειτονιάς, ή από e-shop, ή οπουδήποτε..
- Έναν παλιό φορτιστή κινητού (όσα Volt είναι το ανεμιστηράκι, συνήθως αυτά είναι 12άρια, και περισσότερα mA)
- Λίγο κλέμενς (για να κάνεις τις ενώσεις)
- Κοφτάκι (ή μαχαιράκι), κατσαβιδάκι
- Κόβεις καλώδια, πειραματίζεσαι λίγο με τη σύνδεση (search for details)
- Και απλά βρίσκεις ένα πρόχειρο έστω τρόπο να το στηρίξεις να φυσάει την επιφάνεια..
- Το βάζεις (αν λείπεις) και στο χρονοδιακόπτη της λάμπας σου - η σε ξεχωριστό χρονοδιακόπτη ακόμα καλύτερα, και είσαι έτοιμος!

Μερικές φορές, κάποιες παρουσιάσεις σύνθετων κατασκευών, μας αποθαρρύνουν να κάνουμε κάτι που στην ουσία είναι απλούστατο!
(βλ. DIY διάχυση για CO2, καπάκια με πολλά ανεμιστηράκια, Eliwell, συστήματα για αρτέμια, κ.τ.λ.)
Προφανώς δε θέλω να θίξω τις κατασκευές, που ξέρετε πόσο θαυμάζω, αλλά για περιπτώσεις έλλειψης χρόνου, ή "δεν πιάνει το χέρι μου", κ.τ.λ., υπάρχουν πάντα απλούστατες και εύκολες λύσεις..

nashty11
30-05-08, 21:16
Ακριβώς.. Μή σου φαίνεται δύσκολη η διαδικασία..
- Ένα απλό ανεμιστηράκι υπολογιστή.. Από ένα παλιό pc, ή από το υπολογιστάδικο της γειτονιάς, ή από e-shop, ή οπουδήποτε..
- Έναν παλιό φορτιστή κινητού (όσα Volt είναι το ανεμιστηράκι, συνήθως αυτά είναι 12άρια, και περισσότερα mA)
- Λίγο κλέμενς (για να κάνεις τις ενώσεις)
- Κοφτάκι (ή μαχαιράκι), κατσαβιδάκι
- Κόβεις καλώδια, πειραματίζεσαι λίγο με τη σύνδεση (search for details)
- Και απλά βρίσκεις ένα πρόχειρο έστω τρόπο να το στηρίξεις να φυσάει την επιφάνεια..
- Το βάζεις (αν λείπεις) και στο χρονοδιακόπτη της λάμπας σου - η σε ξεχωριστό χρονοδιακόπτη ακόμα καλύτερα, και είσαι έτοιμος!

Μερικές φορές, κάποιες παρουσιάσεις σύνθετων κατασκευών, μας αποθαρρύνουν να κάνουμε κάτι που στην ουσία είναι απλούστατο!
(βλ. DIY διάχυση για CO2, καπάκια με πολλά ανεμιστηράκια, Eliwell, συστήματα για αρτέμια, κ.τ.λ.)
Προφανώς δε θέλω να θίξω τις κατασκευές, που ξέρετε πόσο θαυμάζω, αλλά για περιπτώσεις έλλειψης χρόνου, ή "δεν πιάνει το χέρι μου", κ.τ.λ., υπάρχουν πάντα απλούστατες και εύκολες λύσεις..
Άμα βάλω φορτιστή που δίνει λιγότερα volt(μέχρι 5,7 βρήκα κινητού) θα γίνει τίποτα? Βρήκα ένα ανεμηστηράκι intel αχρησιμοποίητο 12volt...
-------------------------
Επίσης λέει 0,28Α το ανεμιστηράκι και ο φορτιστής 350mA... Δεν κάνει?
-------------------------
Ωρε guys ρίξτε καμιά ιδέα γιατί άυριο πάω να πάρω πλέξι για το καπάκι και θα κάτσω να φτιάξω το ανεμιστηράκι... Το πρόβλημα είναι μεγάλο έχει αλλάξει η συμπεριφορά του μονομάχου μου και εγώ συνέχεια τον αγχώνω με τις αλλαγές του νερού...

xontros
02-06-08, 00:31
Ας απαντήσει βέβαια και κάποιος γνώστης των ηλεκτρολογικών.. Αλλά επειδή σε βλέπω ότι βιάζεσαι, νομίζω ότι δε γίνεται με τον 5,7.. Όπως μου είχαν εξηγήσει σε κάποιο άλλο post, το ανεμιστηράκι για να δουλέψει θέλει μετασχηματιστή με τόσα volt όσα λέει.. Και όταν ο μετασχηματιστής βγάζει π.χ. διπλάσια ampere από αυτά που ζητάει το ανεμιστηράκι, σημαίνει (απλουστευτικά πάντα), ότι θα δουλέψει μια χαρά το ανεμιστηράκι, αλλά μπορείς αν θες να βάλεις και 2ο, συνδεδεμένο παράλληλα..

Δε μπορεί πάντως, εμένα όλοι οι φορτιστές που βρήκα ήταν 12V! Για ψάξε λίγο καλύτερα, ίσως από καμία άλλη άχρηστη ηλεκτρική συσκευή..

nashty11
02-06-08, 08:16
Ευχαριστώ βρήκα άκρη... Βασικά και με λιγότερα από 12 volt μπορεί να λειτουργήσει όμως αφενός θα υπολειτουργεί και αφεταίρου τα 5,7 είναι πολύ λίγα για να λειτουργήσει γενικά...