Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Θόλωσε το νερό λόγω ανακατοσούρας του υποστρώματος

STAMATIA
27-05-08, 14:26
:pΚαλησπέρα σας. Είμαι καινούργια στο χώρο. Εχω ένα ενυδρείο180 λίτρων σε διαδικασία στρωσίματος. Χθες μου ανέβασε αμμωνία (λογικά):confused:. Ανησύχησα για τα ψαράκια κ έκανα αλλαγή νερού 40-50%. Προτίμησα να καθυστερήσει το στρώσιμο παρά να πεθάνουν τα ψαράκια. Ολα καλά.
Όμως ένας φίλος μη γνωρίζοντας ότι στον βυθό υπάρχει υπόστρωμα (λίπασμα) ανακάτεψε το υπόστρωμα κ θόλωσε όλο το ενυδρείο.:smt120
Εβαλα υαλοβάμβακα κ σήμερα είναι αρκετά καλύτερα. Αλήθεια ανησυχώ μήπως την άλλη εβδομάδα μου βγάλει άλγη....:confused: Εσείς τι λέτε;
Κ μια άλλη ανησυχία που έχω τι θα γίνει όταν ξαναανεβεί η αμμωνία για να μετατραπεί σε νιτρώδη. Θα αντέξουν τα ψαράκια μου;:confused:
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.:)

asteris_veroia
27-05-08, 14:34
βγαλε τα ψαρακια σου και βαλτα αλλου σε στρωμενο ενυδρειο.ακολουθησε το στρωσιμο με αμμωνια.http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13656

xontros
27-05-08, 14:53
Να τα πάρουμε ένα ένα με τη σειρά, γιατί έχεις κάνει κάποια λαθάκια που πρέπει γρήγορα να διορθώσεις!

Πρώτα απ'όλα, πρέπει να διαβάσεις (ή, να ξαναδιαβάσεις) τι σημαίνει στρώσιμο, και για ποιο λόγο το κάνουμε όλο αυτό, γιατί έχω την αίσθηση ότι κάπου τα έχεις μπερδέψει τα πράγματα: στρώσιμο κάνουμε ΠΡΙΝ βάλουμε τα ψαράκια! Επίσης το "σήκωσε αμμωνία" είναι κάτι που δεν το βλέπουμε "με το μάτι", αλλά το μετράμε με τα σχετικά τεστάκια!

Ρίξε μια ματιά λοιπόν εδώ:
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13656
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13655
και εδώ:
www.tsamisaquarium.gr (http://www.tsamisaquarium.gr)
και να πας να αγοράσεις τεστάκια υγρά (προτίμησε της API), σε πρώτη φάση για NH3, NO2, NO3.. (και μετά παίρνεις και GH, KH, pH), για να κάνεις μετρήσεις..

Επίσης, για να επιταχύνεις το στρώσιμο (εφόσον έχεις άστρωτο ενυδρείο), μπορείς να πάρεις "μπόλι" από κάποιον γνωστό/φίλο με στρωμένο ενυδρείο, ή, να προσθέσεις βακτηρίδια του εμπορίου.. Επίσης, όσο το ενυδρείο δεν είναι στρωμένο, να κάνεις πολύ συχνές αλλαγές νερού! (καθημερινά δηλαδή) Δε χρειάζεται φαντάζομαι να σου πω ότι τώρα πλέον που έχεις ψάρια δε μπαίνεις στη διαδικασία προσθήκης αμμωνίας κ.τ.λ. για στρώσιμο, έτσι? α! και καλό θα ήταν να μήν ταίζεις για κάποιες μέρες.. Μήν ανησυχείς για τα ψαράκια σου.. Σίγουρα αντέχουν πολύ περισσότερο αν δεν τρώνε, παρά αν τρώνε και το νερό επιβαρύνεται με αμμωνία!

ΟΚ, όλοι μας κάναμε και κάνουμε τέτοια λάθη, υπομονή, μήν απογοητευτείς, και με τη βοήθεια όλων εδώ θα πάνε ελπίζω όλα καλά!

Τώρα, σε ό,τι αφορά το υπόστρωμα, φοβάμαι πως η μόνη σου εναλλακτική είναι να το βγάλεις και να το ξαναβάλεις.. Μεγάλη διαδικασία αυτή.. Γιατί αν "αιωρείται" το λίπασμα, και δεν βρίσκεται κάτω από μερικά εκατοστά χαλίκι, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχεις πολλές άλγες, πόσο μάλλον τη στιγμή που το ενυδρείο είναι νεοστημένο.. Ένα ένα όμως, διαβάζοντας θα δεις πώς γίνεται κι αυτό..

Καλό διάβασμα, και ό,τι άλλο χρειαστείς, τα λέμε!

nikman
27-05-08, 23:36
Πόσα και ποια ψάρια έχεις στο ενυδρείο σου;
Τεστ αμμωνίας και ΝΟ2 φαντάζομαι πως έχεις.
Το ενυδρείο είναι στρωμένο όταν μηδενίσουν αυτά.
Καλή κίνηση η αλλαγή του νερού που έκανες.
Το μπόλι και η μεταφορά των ψαριών μέχρι να ολοκληρωθεί το στρώσιμο θα συμφωνήσω κι εγώ ότι είναι η καλύτερη λύση.
Αν δεν μπορείς να το κάνεις και κρατήσεις το ενυδρείο ως έχει προσοχή στο τάισμα (όσο μπορείς πιο λίγο) και καθημερινές μετρήσεις επεμβαίνοντας με αλλαγές νερού όταν είναι αναγκαίο.
Περίπου ένα μήνα κρατάει το στρώσιμο.
καλή επιτυχία :D

dinos99
27-05-08, 23:49
τα παιδια με κάλυψαν απολυτα σε αυτα που σου ειπαν αλλα κατι τους ξεφυγε:ΚΑΝΕΙΣ ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΒΑΖΕΙ ΠΟΤΕ ΧΕΡΙ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΜΑΣ:D:D

STAMATIA
28-05-08, 15:06
Να τα πάρουμε ένα ένα με τη σειρά, γιατί έχεις κάνει κάποια λαθάκια που πρέπει γρήγορα να διορθώσεις!

Πρώτα απ'όλα, πρέπει να διαβάσεις (ή, να ξαναδιαβάσεις) τι σημαίνει στρώσιμο, και για ποιο λόγο το κάνουμε όλο αυτό, γιατί έχω την αίσθηση ότι κάπου τα έχεις μπερδέψει τα πράγματα: στρώσιμο κάνουμε ΠΡΙΝ βάλουμε τα ψαράκια! Επίσης το "σήκωσε αμμωνία" είναι κάτι που δεν το βλέπουμε "με το μάτι", αλλά το μετράμε με τα σχετικά τεστάκια!

Ρίξε μια ματιά λοιπόν εδώ:
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13656
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13655
και εδώ:
www.tsamisaquarium.gr (http://www.tsamisaquarium.gr)
και να πας να αγοράσεις τεστάκια υγρά (προτίμησε της API), σε πρώτη φάση για NH3, NO2, NO3.. (και μετά παίρνεις και GH, KH, pH), για να κάνεις μετρήσεις..

Επίσης, για να επιταχύνεις το στρώσιμο (εφόσον έχεις άστρωτο ενυδρείο), μπορείς να πάρεις "μπόλι" από κάποιον γνωστό/φίλο με στρωμένο ενυδρείο, ή, να προσθέσεις βακτηρίδια του εμπορίου.. Επίσης, όσο το ενυδρείο δεν είναι στρωμένο, να κάνεις πολύ συχνές αλλαγές νερού! (καθημερινά δηλαδή) Δε χρειάζεται φαντάζομαι να σου πω ότι τώρα πλέον που έχεις ψάρια δε μπαίνεις στη διαδικασία προσθήκης αμμωνίας κ.τ.λ. για στρώσιμο, έτσι? α! και καλό θα ήταν να μήν ταίζεις για κάποιες μέρες.. Μήν ανησυχείς για τα ψαράκια σου.. Σίγουρα αντέχουν πολύ περισσότερο αν δεν τρώνε, παρά αν τρώνε και το νερό επιβαρύνεται με αμμωνία!

ΟΚ, όλοι μας κάναμε και κάνουμε τέτοια λάθη, υπομονή, μήν απογοητευτείς, και με τη βοήθεια όλων εδώ θα πάνε ελπίζω όλα καλά!

Τώρα, σε ό,τι αφορά το υπόστρωμα, φοβάμαι πως η μόνη σου εναλλακτική είναι να το βγάλεις και να το ξαναβάλεις.. Μεγάλη διαδικασία αυτή.. Γιατί αν "αιωρείται" το λίπασμα, και δεν βρίσκεται κάτω από μερικά εκατοστά χαλίκι, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχεις πολλές άλγες, πόσο μάλλον τη στιγμή που το ενυδρείο είναι νεοστημένο.. Ένα ένα όμως, διαβάζοντας θα δεις πώς γίνεται κι αυτό..
Λες να ξανακάνω αλλαγή νερού;
Δεν θα ταίσω τα ψαράκια όπως μου λες για λίγες ημέρες. Σε ευχαριστώ και πάλι:)

Καλό διάβασμα, και ό,τι άλλο χρειαστείς, τα λέμε!

Σε ευχαριστώ για τις συμβουλές κ δεν με ενοχλείς καθόλους.
Με τεστάκι υγρό τσεκάρισα ότι έχω αμμωνία.
Έβαλα μπόλι από το παλιό μου ενυδρείο εκ των υστέρων.
Καθάρισε το ενυδρείο τελείως. (έβαλα υαλοβάμβακα και σε ένα 2ο φιλτράκι).
Σήμερα θα ξανακάνω τεστ αμμωνίας και νιτρώδη.
Εύχομαι να μην δημιουργηθεί άλγη μετά το συμβάν μια και καθάρισε τελείως το ενυδρείο.
-------------------------
Πόσα και ποια ψάρια έχεις στο ενυδρείο σου;
Τεστ αμμωνίας και ΝΟ2 φαντάζομαι πως έχεις.
Το ενυδρείο είναι στρωμένο όταν μηδενίσουν αυτά.
Καλή κίνηση η αλλαγή του νερού που έκανες.
Το μπόλι και η μεταφορά των ψαριών μέχρι να ολοκληρωθεί το στρώσιμο θα συμφωνήσω κι εγώ ότι είναι η καλύτερη λύση.
Αν δεν μπορείς να το κάνεις και κρατήσεις το ενυδρείο ως έχει προσοχή στο τάισμα (όσο μπορείς πιο λίγο) και καθημερινές μετρήσεις επεμβαίνοντας με αλλαγές νερού όταν είναι αναγκαίο.
Περίπου ένα μήνα κρατάει το στρώσιμο.
καλή επιτυχία :D
Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας. θα αφήσω τα ψαράκια εκεί που είναι κ θα σταματήσω το τάισμα για λίγο. Σήμερα θα ξαναμετρήσω αμμωνία με τεστ (υγρό) και τεστ με στικάκια για νιτρώδη και σκληρότητα κ Ph.
θα σε ενημερώσω. Κ πάλι ευχαριστώ.
Τώρα που είναι σε στρώσιμο κάνει καλό να κάνω συχνές αλλαγές νερού ή κάνω κακό στην βιολογία του ενυδρείου;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων:smt052
-------------------------
τα παιδια με κάλυψαν απολυτα σε αυτα που σου ειπαν αλλα κατι τους ξεφυγε:ΚΑΝΕΙΣ ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΒΑΖΕΙ ΠΟΤΕ ΧΕΡΙ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΜΑΣ:D:D
Συμφωνώ. Όσο ζούμε μαθαίνουμε;)

xontros
28-05-08, 16:06
Εύχομαι να μην δημιουργηθεί άλγη μετά το συμβάν μια και καθάρισε τελείως το ενυδρείο.

Το εύχομαι κι εγώ.. Δεν είπες τι υπόστρωμα έχεις και πόσα εκατοστά χαλίκι (και τι χαλίκι) έχεις από πάνω.. Αν έχει ανακατευτεί τοπικά ίσως τη γλιτώσεις.. Αν όμως είναι λίγο το χαλίκι σου, και έχει ανακατευτεί πλήρως με το υπόστρωμα, φοβάμαι ότι θα έχεις πρόβλημα.. Και το κακό είναι ότι είναι δύσκολο και να τα ξεδιαλύνεις.. Θέλει ολόκληρη διαδικασία.. Άδειασμα, νέο υπόστρωμα, ξέπλυμα το χαλίκι, προσθήκη του χαλικιού, ξαναγέμισμα, κτλ..

Τώρα που είναι σε στρώσιμο κάνει καλό να κάνω συχνές αλλαγές νερού ή κάνω κακό στην βιολογία του ενυδρείου;

Επιβραδύνεις ίσως τη διαδικασία, μειώνοντας αμμωνία και νιτρώδη, αλλά αφού έχεις ψαράκια δε μπορείς να κάνεις και αλλιώς! Πάντως κακό δεν κάνεις.. Με αντιχλώριο πάντα οι αλλαγές, έτσι?

Τελικά δε μας είπες λίτρα, μετρήσεις, ψαράκια, κ.τ.λ.

STAMATIA
02-06-08, 12:41
Το εύχομαι κι εγώ.. Δεν είπες τι υπόστρωμα έχεις και πόσα εκατοστά χαλίκι (και τι χαλίκι) έχεις από πάνω.. Αν έχει ανακατευτεί τοπικά ίσως τη γλιτώσεις.. Αν όμως είναι λίγο το χαλίκι σου, και έχει ανακατευτεί πλήρως με το υπόστρωμα, φοβάμαι ότι θα έχεις πρόβλημα.. Και το κακό είναι ότι είναι δύσκολο και να τα ξεδιαλύνεις.. Θέλει ολόκληρη διαδικασία.. Άδειασμα, νέο υπόστρωμα, ξέπλυμα το χαλίκι, προσθήκη του χαλικιού, ξαναγέμισμα, κτλ..

Επιβραδύνεις ίσως τη διαδικασία, μειώνοντας αμμωνία και νιτρώδη, αλλά αφού έχεις ψαράκια δε μπορείς να κάνεις και αλλιώς! Πάντως κακό δεν κάνεις.. Με αντιχλώριο πάντα οι αλλαγές, έτσι?

Τελικά δε μας είπες λίτρα, μετρήσεις, ψαράκια, κ.τ.λ.
Καλημέρα. Το ενυδρείο είναι 180 λίτρα. Η αμμωνία και τα νιτρώδη μηδενίστηκαν έχω νιτρικά γύρω στα 10. Ψάρια 3 SAE ένα γατόψαρο.
Ευχαριστώ για τις συμβουλές