Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Κατασκευή Μονομαχοενυδρείου

xontros
08-05-08, 16:26
Καλησπέρα σε όλους!

Μετά από τις φανταστικές περιγραφές της Lucy, τον κύριο Chemo, τον μονομάχο του Πάνου, τα δύο ενυδρειάκια του imichal, και όλα όσα δε θυμάμαι αυτή τη στιγμή, ζήλεψα κι εγώ, και λέω να join the club! :D

Έκανα λοιπόν μια βολτούλα χτες, ψάχνοντας για μονομαχοενυδρείο.. Μπορώ να πω ότι βρήκα διάφορες δελεαστικές προτάσεις, με φιλτράκια, με λάμπες, και σε καλές τιμές.. Όπως τα χάζευα όμως, μου ήρθε η ιδέα να κάτσω και να φτιάξω μια γυάλα μόνος μου.. Όχι ότι θα γλιτώσω χρήματα, για το χαβαλέ περισσότερο (γενικά τη βρίσκω κι εγώ με τα μαστορεματάκια, και μου τη σπάει που δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ).. Μικρούλι θα είναι, απλή κατασκευή, παρέα με ένα φιλαράκι που σιγά σιγά κολλάει κι αυτός το μικρόβιο, θα τα καταφέρουμε νομίζω.. Χρόνος δεν υπάρχει πολύς, αλλά δε μας βιάζει τίποτα.. Αργά και σταθερά! :D

Ξεκινάμε λοιπόν.. :smt120
1. Πρώτα απ'όλα, οι διαστάσεις.. Έλεγα για κυβάκο.. 20x20x20 είναι υπερβολικά μικρό? Να το κάνω 25x25x25? Πόσα λίτρα θεωρείτε σαν minimum για την αξιοπρεπή διαβίωση ενός μονομάχου?
(Υ.Γ. Προορίζεται για το γραφείο η γυάλα, και δε θέλω να είναι ιδιαίτερα μεγάλη..)

2. Πόσων χιλιοστών τζάμι να πάρω? 5 είναι υπέρ-αρκετά, έτσι δεν είναι?

3. Τώρα, η ερώτηση αυτή θα σας φαίνεται χαζή (όχι ότι οι άλλες είναι καλύτερες), αλλά εμένα με προβλημάτισε.. Όταν δίνετε διαστάσεις για τζάμια, υπολογίζετε καθόλου για τη σιλικόνη? π.χ. 1-2mm?

4. Σκέφτομαι να υπάρχει σαν καπάκι ένα απλό τζάμι, 20x20 (ή 25x25, όσο είναι ο κύβος).. Και για να πατάει αυτό, το πλαϊνό κατακόρυφο τζάμι να είναι πιο κοντό, ώστε να χωράει να περάσει από πάνω το καλώδιο του θερμοστάτη και να χωράει και ένα hang-on φιλτράκι.. 3cm φτάνουν? Ή να το κάνω 5? (δε θέλω να χάσω πάρα πολύ σε ύψος)

5. Η μία εναλλακτική για τη λάμπα είναι να είναι πάνω από το τζάμι-καπάκι (γιατί φοβάμαι τα θέματα στεγανότητας, ή ακόμα και την περίπτωση να πέσει μέσα στο νερό..) Από την άλλη, μου άρεσαν τα δεσιματάκια με τα ομέγα κλιπς του Νεοκλή, και βρίσκομαι πλέον σε δίλημμα.. Τι λέτε? (με ενδιαφέρει, γιατί αν είναι πρέπει να του πώ να κάνει τρύπες στο τζάμι..)

Αυτά για αρχή! Ελπίζω να μή σας κούρασα.. Ίσως φαίνεται γελοίο, να το κάνω ολόκληρο θέμα για μία γυάλα, που οι περισσότεροι μπορείτε σε μια μέρα να φτιάξετε 10.. Αλλά για τα δικά μου δεδομένα, χαίρομαι πολύ με την όλη ιστορία, και ήθελα να το μοιραστώ.. :p

Neoklis
08-05-08, 16:34
Εγώ θα σου έλεγα να πας να παρεις μια γυαλα ετοιμη και να κανεις ενα καπακι μονος σου για να γινει jet:cool:....

να βαλεις πανω μια pc 9 ή 11 W και κανενα ανεμιστηρακι για το καλοκαιρι... :p

xontros
08-05-08, 16:42
Εγώ θα σου έλεγα να πας να παρεις μια γυαλα ετοιμη και να κανεις ενα καπακι μονος σου για να γινει jet:cool:....

να βαλεις πανω μια pc 9 ή 11 W και κανενα ανεμιστηρακι για το καλοκαιρι... :p

Power Compact με ντουί, από πάνω από το τζάμι όμως.. Τη φοβάμαι από κάτω.. Θα κάνω μονομάχο στα κάρβουνα..

Όσο για την αγορά γυάλας, όντως, συμφέρει, το έγραφα κι εγώ.. Άσε να κάνουμε και κανένα μαστορεματάκι όμως.. Έχω βαρεθεί όλη μέρα κάθε μέρα στο γραφείο πάνω από έναν υπολογιστή! :smt072

_antonis_
08-05-08, 21:27
Καλησπέρα σε όλους!

4. Σκέφτομαι να υπάρχει σαν καπάκι ένα απλό τζάμι, 20x20 (ή 25x25, όσο είναι ο κύβος).. Και για να πατάει αυτό, το πλαϊνό κατακόρυφο τζάμι να είναι πιο κοντό, ώστε να χωράει να περάσει από πάνω το καλώδιο του θερμοστάτη και να χωράει και ένα hang-on φιλτράκι.. 3cm φτάνουν? Ή να το κάνω 5? (δε θέλω να χάσω πάρα πολύ σε ύψος)

Γιατί δεν αφήνεις τα πλα'ι'νά (κατακόρυφα) τζάμια όπως είναι και να κόψεις αυτό το κενό που λές (3-5 εκ) απο το καπάκι αφού θα είναι τζάμι? Δεν ξέρω αν πρακτικά γίνεται, γιατί εγώ αγόρασα έτοιμο για τον μονομάχο και δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με κατασκευές, αλλά νομίζω είναι καλύτερα έτσι (αν κατάλαβα σωστά αυτό που περιγράφεις), άσε που απο πλάγια είναι πιο εύκολο να ''την κάνει'' και ο μονομάχος...

xontros
08-05-08, 21:37
Γιατί δεν αφήνεις τα πλα'ι'νά (κατακόρυφα) τζάμια όπως είναι και να κόψεις αυτό το κενό που λές (3-5 εκ) απο το καπάκι αφού θα είναι τζάμι? Δεν ξέρω αν πρακτικά γίνεται, γιατί εγώ αγόρασα έτοιμο για τον μονομάχο και δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με κατασκευές, αλλά νομίζω είναι καλύτερα έτσι (αν κατάλαβα σωστά αυτό που περιγράφεις), άσε που απο πλάγια είναι πιο εύκολο να ''την κάνει'' και ο μονομάχος...

Σκεφτόμουν ότι ετσι θα είναι αδύνατο να ρίξει κανείς το καπάκι μέσα στο νερό, αφού και οι δύο διαστάσεις του θα είναι μεγαλύτερες από τις εσωτερικές της γυάλας.. Και δε θέλω να βάλω π.χ. εσωτερικά στηριγματάκια, μήν το κάνουμε και derby, είχε μια χαρά γυάλες είδα στο water inn, γύρω στα 35euro (χωρίς καπάκι και χωρίς θερμοστάτη), μαζί με λάμπα και φιλτράκι.. Οπότε, I want to keep it simple..