Επιστροφή στο Forum : Νέο 12λιτρο?
Σε 12 λίτρα αξίζει τον κόπο να βάλω κάτι? και αν ναι τί? Το ενυδρειάκι αυτο υπάρχει ήδη γι'αυτό ρωτάω συγκεκριμένα για 12 λίτρα... Να αγοράσω ένα άλλο μεγαλύτερο ή να προχωρήσω να στήσω το 12λιτρο? Και τί μπορώ να βάλω σε αυτά τα λίτρα εκτός από μονομάχο?
Σόρρυ για τις πολλές ερωτήσεις αλλά ακόμα και ένα τόσο μικρό ενυδρείο έχει ευθύνες και δε θέλω να κ΄νω κάποιο λάθος εξ αρχής...:smt055
ειναι λίγο απαγορευτικά τα λίτρα σου... θα μπορούσες να βάλεις κάποιες γαρίδες (όπως εχω κ εγω στο 15λιτρο) ή κανενα σαλιγκαρι...
Μόνο γαρίδες και σαλιγκαράκια μπορώ να βάλω???:( εγώ σκεφτόμουνα για κανά μιικρό κοπαδάκι guppies... Μήπως ήρθε η ώρα να αρχίσω να το ξεχνάω...?:smt120
μαλλον... γιατι δν κοιτας για κατι ποιο μεγαλο? 60λιτρα για αρχη ειναι καλά, η το καρφουρισιο...
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν παίρνω ένα τόσο μεγαλύτερο ενυδρείο... Ένας από αυτούς είναι ότι αυτό το ενυδρειάκι είναι διαθέσιμο και σκεφτόμουν να το αξιοποιήσω... Αλλά και αν δεν το κάνω δεν μπορώ να πάω πάνω από το πολύ 30 λίτρα... Στο 12λιτρο δεν μπορώ να βάλω ένα μικρό κοπαδάκι από άλλα μινιόν ψαράκια ή έστω ένα μονομάχο?
Zorba_The_Freak
08-05-08, 18:54
Εναν μονομαχο μπορεις να τον βαλεις...
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν παίρνω ένα τόσο μεγαλύτερο ενυδρείο... Ένας από αυτούς είναι ότι αυτό το ενυδρειάκι είναι διαθέσιμο και σκεφτόμουν να το αξιοποιήσω... Αλλά και αν δεν το κάνω δεν μπορώ να πάω πάνω από το πολύ 30 λίτρα... Στο 12λιτρο δεν μπορώ να βάλω ένα μικρό κοπαδάκι από άλλα μινιόν ψαράκια ή έστω ένα μονομάχο?
Μπορεις να βαλεις πλαστικα ψευτικα ψαρακια που δεν θα υποφερουν επειδη εσυ θελεις να "αξιοπιοησεις" 12 λιτρα κουβα.
Αν δεν μπορεις να αγορασεις ενα 30 λιτρο τουλαχιστον στο οποιο θα βαλεις 1 μονομαχο και να ξεχασεις τα κοπαδια απο ψαρια που σκεφτεσαι σε τετοια λιτρα, καλυτερα να διαλεξεις καποιο αλλο hobby.
Συγνωμη που ειμαι λιγο επιθετικος σε αντιθεση με τα υπολοιπα παιδια που προσπαθησαν ευγενικα να σου δωσουν να καταλαβεις οτι με 12 λιτρα δεν κανεις τιποτα, αλλα αγανακτησα.
Ο φιλος στο προηγουμενο ποστ σου ειπε οτι μπορεις να βαλεις 1 μονομαχο σε 12 λιτρα μονο και μονο γιατι ειδε την (απαραδεκτη για μενα) επιμονη σου και οχι για το οτι θα ειναι το οτι καλυτερο για τον μονομαχο.
Ο φιλος μας μπορει να βαλει μονομαχο σε 12 λιτρα με το φιλτρακι του και τον θερμοστατη του παντα ;) και δεν θα εχει κανενα προβλημα , αμα υπαρχει η δυνατοτητα παντα για λιγο μεγαλυτερο ενυδρειο ακομα καλυτερα , αλλα και στο 12αρι μια χαρα θα ειναι ο μονομαχος
Zorba_The_Freak
08-05-08, 20:13
Ο φιλος στο προηγουμενο ποστ σου ειπε οτι μπορεις να βαλεις 1 μονομαχο σε 12 λιτρα μονο και μονο γιατι ειδε την (απαραδεκτη για μενα) επιμονη σου και οχι για το οτι θα ειναι το οτι καλυτερο για τον μονομαχο.
Δεν το ειπα επειδη επεμενε μιας και προσωπικα δεν με ενδιαφερει ουτε θελω να ευχαριστησω κανεναν.
Απλα μετα απο δυο χρονια που ασχολουμε λιγο παραπανω με τους μονομαχους, πιστευω οτι το 12λιτρο με καταλληλο φιλτρο και θερμοστατη πάντα, μπορει να γινει μια σωστη κατοικια για εναν μονομάχο.
Οσα παραπανω λιτρα βεβαια ειναι ευπροσδεκτα αλλά θεωρω οτι 12 λιτρα δεν ειναι κατω απο το οριο...
20 λιτρα ειναι το ελαχιστο για να ζει αξιοπρεπως ο μονομαχος.
Αν λεγοντας οτι "στα 12lt θα ειναι μια χαρα" εννοεις οτι θα ζει, ναι εχει δικιο, και σε ποτηρακι ζει.
Αν εννοεις οτι θα ζει μια χαρα, καλο θα ειναι να διαβασεις ποιες θεωρουνται σωστες συνθηκες διαβιωσης για τον μονομαχο και να μην δινεις λαθος "γραμμες" σε εναν νεο στο hobby που βρηκε καπου 12lt γυαλα και θελει να βαλει ψαρια.
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/betta.htm
http://www.enydriofilia.net/forum/viewtopic.php?t=70
φιλικα παντα.
Zorba_The_Freak
08-05-08, 20:31
Τι να σου πω.
Προφανως δεν μιλας σοβαρα οταν μου λες να διαβασω για τις συνθηκες που θελουν οι μονομαχοι...
Ριξε μονο μια ματια στν υπογραφή μου και κοιτα απο ποτε ειμαι μελος εκει...
Και δεν νομιζω να πιστευεις οτι αυτοι δεν ξερουν απο μονομαχους...
Δεκα εχω αυτη τη στιγμη, αρχες ΜΑρτιου εγιναν 2 χρονων και συνεχιζουν ακαθεκτοι.
Απο εκει και περα μπορεις να πιστευεις οτι θελεις.
Βασικά monsieur Jim δεν βρίσκω δικαιολογημένη την αγανάκτησή σου. Είμαι παντελώς άσχετοσ με το hobby και αν αυτό τον καιρό είμαι μέλος αυτού του forum είναι για να αποκτήσω γνώσεις... Προσπαθώ εδώ και αρκετό και ρό να βρω κάτι που να συμβιβάζεται με τον περιορισμένο χώρο μου οικονομική μου κατάσταση και ελεύθερό μου χρόνο... Σε προλαβαίνω λέγοντάς σου ότι δεν παρατάω την προσπάθεια γιατλι πιστέυω πως αν θέλεις κάτι πολύ στο τέλος το καταφέρνεις. Τέλος αν για κάποιο λόγο ταλαιπωρώ τους υπολοίπους του forum είναι γιατί εμφανίστηκε αυτή η γυάλα όπως την αποκάλεσες από ένα γνωστό και ήθελα μόνο να μάθω αν είναι αξιοποιήσιμη... Παρ'αυτα σε ευχαριστώ και σένα για τον χρόνο σου όπως και κάθε άλλον που postαρε σε αυτό το thread...
Φιλικά πάντα
Άγγελος
Φιλε Αγγελε επαναλαμβανω οτι σε 12 λιτρα με τον καταληλο εξοπλισμο μπορεις να φιλοξενησεις εναν μονομαχο :)διαβασε τι χρειαζεσε για το στρωσιμο του ενυδρειου σου και οτι απορειες εχεις εδω ειμαστε;)
Σε ευχαριστώ πολύ φίλε asourtso και ελπίζω πως θα επιστρέψω σύντομα με παραπάνω ερωτήσεις:).
Ένας πετσοπάς μου είπε πως για να βάλω ζωντανά φυτά για το μονομάχο πρέπει να βάλω λίπασμα και υπόστρωμα... και μάλιστα προσφέρθηκε και να αναλλάβει ο ίδιος αυτην την δουλειά αλλά και να μου στρώσει το φίλτρο... Μου φαίνεται πως δεν πρέπει να του έχω και πολύ εμπιστοσύνη... Εσείς τί λέτε? Αυτό που με απασχολέι όμως είναι ότι το καπάκι είναι πλαστικό και δεν δέχεται φωτισμό... Είναι απαραίτητος ο φωτισμός αν βάλω μερικά εύκολα φυτά κ αν ναι πως θα το κάνω αυτό?
Zorba_The_Freak
13-05-08, 13:30
Σε 12 λιτρα να μην βαλεις υποστρωματα και τετοια.
Θα παρεις ενα μικρο ξυλακι και επανω θα δεσεις μια ανουμπια.
Θα ριξεις και λιγο κερατοφυλλο να επιπλεει και εισαι ετοιμος.
Για φωτισμο μπορεις να παρεις μια λαμπα φθορισμου γραφειου ή κουζινας (οπως τις λεει το praktiker) και να φωτιζεις απο το πισω μερος το ενυδρειο. Θα δουλεψει μια χαρα. (προσωπικα φωτιζω με αυτο τον τροπο 2 15λιτρα)
To υποστρωμα δεν ειναι απαραιτητο. Ο φωτισμος ειναι απαραιτητος εκτος αν το χτυπαει το φως του ηλιου (δεν στο προτεινω). Μπορεις να παρεις ενα λαμπατερακι με μια power compact λαμπα και να φωτιζει απο επανω, στα ηλεκτρολογικα ειδη :).
http://www.enydriofilia.net/forum/viewtopic.php?t=70 Σε αυτό το site διάβασα κάτι για mopani μανγκροβ και almond leaves... Μπορείτε να μου δώσετε κάποιες παραπάνω πληροφορίες? Μπορώ εγώ να βάλω κάτι τέτοιο στον περιορισμένο χώρο μου?
Zorba_The_Freak
13-05-08, 13:58
Τα mopani μανγκροβ ειναι ξυλα.
Βρισκεις σε καποιο μαγαζι καποιο που να σου αρεσει και να χωραει στο ενυδρειο σου και το αγοραζεις. Μην ξεχνας οτι τα λιτρα σου ειναι ηδη λιγα οπότε δεν πρεπει να τα μειωσεις ακομα περισσοτερο με καποιο πολυ μεγαλο ξυλο.
Τα indian almond leaves βοηθουν τους μονομαχους αλλα δεν ξερω αν μπορεσεις να βρεις.
Εγω ειχα αγορασει απο το internet.
Συγνωμη που ειμαι λιγο επιθετικος σε αντιθεση με τα υπολοιπα παιδια που προσπαθησαν ευγενικα να σου δωσουν να καταλαβεις οτι με 12 λιτρα δεν κανεις τιποτα, αλλα αγανακτησα.
Σαν πολύ εύκολα δεν αγανακτείς ??
Δηλαδή ένα μπλε ψιλό χαλικάκι που έχει από παλιά χρήση είναι εντάξει? Δε θέλει αλλαγή για τα φυτά? Επίσης το φίλτρο τι πρέπει να έχει μέσα?
Παιδιά συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις μου, όμως έκανα κάτι αγορές σήμερα και λέω να βάλω μπρος να στρώσω το φιλτράκι. Αρχικά πήρα ένα ασπρο χαλικάκι(το οποίο ελπίζω να μην είναι ασβεστολιθικό καθώς δεν έχω κάνει το τεστ με το υδροχλωρικό), ένα μικρό θερμοστάτη που δεν είχα, αντιχλώριο, τεστ στικς(τα οποία αργότερα είδα πως δεν περειέχουν για ΝΗ3) ένα μικρό σφουγγαράκι για το φίλτρο μου(χρειάζομαι τίποτα άλλο στο φίλτρο?) και τέλος φορτώθηκα και τα γνωστά και μη εξερετέα βακτηρίδια της sera... Και η ερώτησή μου είναι: Θα μπορέσω να το στρώσω με τα βακτηρίδια? Σκέφτηκα να βάζω τα βακτηρίδια όπως λένε οι οδηγίες και να πάρω και καμία φτηνή τροφή να ανεβάζει την αμμωνία... Λέτε να πιάσει? Και αν ναι ξέρει κανένας αν θα κρατήσει παραπάνω ή λιγότερο από τον κανονικό χρόνο για τον κύκλο του αζώτου?
Υ.Γ. Φυσικά και μου μένει να πάρω και τεστ για την αμμωνία...
Παιδιά συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις μου, όμως έκανα κάτι αγορές σήμερα και λέω να βάλω μπρος να στρώσω το φιλτράκι. Αρχικά πήρα ένα ασπρο χαλικάκι(το οποίο ελπίζω να μην είναι ασβεστολιθικό καθώς δεν έχω κάνει το τεστ με το υδροχλωρικό), ένα μικρό θερμοστάτη που δεν είχα, αντιχλώριο, τεστ στικς(τα οποία αργότερα είδα πως δεν περειέχουν για ΝΗ3) ένα μικρό σφουγγαράκι για το φίλτρο μου(χρειάζομαι τίποτα άλλο στο φίλτρο?) και τέλος φορτώθηκα και τα γνωστά και μη εξερετέα βακτηρίδια της sera... Και η ερώτησή μου είναι: Θα μπορέσω να το στρώσω με τα βακτηρίδια? Σκέφτηκα να βάζω τα βακτηρίδια όπως λένε οι οδηγίες και να πάρω και καμία φτηνή τροφή να ανεβάζει την αμμωνία... Λέτε να πιάσει? Και αν ναι ξέρει κανένας αν θα κρατήσει παραπάνω ή λιγότερο από τον κανονικό χρόνο για τον κύκλο του αζώτου?
Υ.Γ. Φυσικά και μου μένει να πάρω και τεστ για την αμμωνία...
Εγώ θα έλεγα να ακολούθησεις τις οδηγίες του nitrivec (αυτό δεν είναι?) και να βάλεις το μονομαχάκι (κάνοντας στην αρχή συχνότερες αλλαγές νερού και συμπληρώνωντας με nitrivec).. Έστω και αν δεν είναι κατά πολλούς αξιόπιστα τα "έτοιμα βακτηρίδια" του εμπορίου, στη συγκεκριμένη περίπτωση, όσο γρηγορότερα "σώσεις" το μονομάχο από το ποτηράκι, τόσο καλύτερα.. Σε σχέση με τις ποσότητες αμμωνίας που έχει ήδη υποστεί, η συγκέντρωση αμμωνίας που (στην περίπτωση που δε λειτουργήσουν όπως λένε τα βακτηρίδια) θα αναπτυχθεί στο 12λιτρο, θα είναι πολύ πιο μικρή.. (καλό προφανώς θα είναι να πάρεις και το σχετικό τεστάκι για να δεις σε τι επίπεδα βρίσκεσαι..)
Δηλαδή μου προτείνεις να βάλω το μονομάχο χωρίς να έχω στρώσει πρώτα το φίλτρο? Μόνο με το nitrivec(όντως αυτό είναι)? Δε θα στρεσαριστεί με τις συνεχεις αυξομειώσεις αμμωνίας νιτροδών και νιτρικών?
Σορρυ αν δεν το διευκρίνησα αλλά το ενυδρειάκι δεν το έχω στήσει ακόμα...
Σύμφωνα με τα λεγόμενα των εταιριών (γι'αυτό σου λέω διάβασε τις οδηγίες του nitrivec), τα εν λόγω σκευάσματα ισχυρίζονται ότι επιτυγχάνουν άμεσο (κάποια από αυτά) ή εντός 24 ή 48 ωρών (κάποια άλλα) στρώσιμο του νερού..
Ακόμη και αν αυτό δεν είναι 100% αξιόπιστο, νομίζω πως είναι σίγουρα καλύτερο από το ποτηράκι στο οποίο ζούσε (και ζει) ο μονομάχος τόσο καιρό..
Δεν πρέπει έστω να κάνω μια κάποια προεργασία? :confused: Κατ'ευθείαν μέσα??? Δηλαδή μπορώ να βάλω άμεσα ψάρι?
(οι οδηγίες λένε μετά από 24 ώρες)
Προφανώς, αν αποφασίσεις να κάνεις στρώσιμο με αμμωνία, θα είναι σίγουρα καλύτερο, όχι μόνο για το ψαράκι, αλλά και σαν εμπειρία/εφαρμογή των όσων διαβάζεις και μαθαίνεις τόσο καιρό! :p
Πάντως, (είναι λίγο φιλοσοφικό το ζήτημα) να μήν ξεχνάμε ότι πολλοί διατηρούν μονομάχους σε γυάλες, με κρύο νερό, χωρίς φίλτρο και χωρίς θερμοστάτη, και αλλάζοντας νερό πολύ σπάνια.. Προφανώς (προς αποφυγή παρεξηγήσεων) αυτό είναι απαράδεκτο! Ήδη όμως, το βήμα που κάνεις είναι σημαντικό.. Και αν ακολουθήσεις τις οδηγίες του nitrivec νομίζω πως δε θα έχεις πρόβλημα.. (προφανώς καλό θα ήταν να κάνεις πιο συχνές αλλαγές νερού το πρώτο διάστημα, μετρώντας παράλληλα και τα επίπεδα αμμωνίας..) Και με το διάβασμα/ψάξιμο που κάνεις, είμαι σίγουρος πως θα τον κάνεις βασιλιά! ;)
Εξάλλου, αν πάρεις κάποιον που σκοπεύει να αγοράσει ένα μονομαχάκι και προσπαθήσεις να τον πείσεις να κάνει στρώσιμο π.χ. με αμμωνία, το πιθανότερο είναι να πέσει να σε φάει! Εδώ μια φίλη μου προσπαθώ να την πείσω τόσο καιρό να πάρει θερμοστάτη, και τίποτα! Στο τέλος, μόλις φθινοπωριάσει, θα της πάρω έναν δώρο εγώ! :D
Ρε παιδιά τεστ sticks για αμμωνία δεν υπάρχει??? Ζήτησα τεστ για αμμωνία και μου έδινε μία συσκευασία που είχε για ph, gh, kh, NO2, NO3... Αλλά όχι για ΝΗ3... Και όταν προσπάθησα να του εξηγήσω μου είπε πως αυτά είναι για αμμωνία...:confused:
δεν πρέπει να υπάρχουν στικ για αμμωνία ..
φυσικά αυτό σου κάνει μόνο καλό γιατί υποχρεώνεσαι να αγοράσεις υγρό τεστ που σημαίνει πως θα είναι αξιόπιστο, σε σχέση με τα στικ..
γνώμη μου και γνώμη σχεδόν όλων εδώ μέσα, πέτα τα στικ και πάρε μια σειρά ΥΓΡΩΝ τεστ για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ...
και για να σε προλάβω, ΜΗΝ πάρεις υγρά τεστ SERA
Αναξιόπιστα ...
Σε ευχαριστω πολύ! Κάτι για το φιλτράκι τώρα...(το ξέρω ότι κάνω πολλές ερωτήσεις αλλά αλλιώς πώς θα μάθω:D) Κάπου είδα για υλικό υαλοβάμβακα... είνα ο φνωστός κοινώς υαλοβάμβακας ή ειδικός για ενυδρειακή χρήση? Και τί πρέπει να κάνω πριν τον βάλω στο φιλτράκι?
ΑΝΤΩΝΗΣ1980
16-05-08, 10:39
για ενυδρειακη χρηση.
Thnanks!! Υποθέτω πως με το σσφουγγαράκι μόνο θα είμαι καλυμμένος...
ΑΝΤΩΝΗΣ1980
16-05-08, 10:47
οκ ειναι και το σφουγγαρι.Απλα να τονισω οτι οταν θα καθαριζεις το φιλτρο σου το σφουγγαρι θα το ξεπλενεις στο νερο ενυδρειο που θα κρατας απο την αλλαγη νερου και οχι σε νερο βρυσης.
Ευχαριστώ αυτό το γνώριζα ήδη;)...
ΑΝΤΩΝΗΣ1980
16-05-08, 11:23
Ευχαριστώ αυτό το γνώριζα ήδη;)...
ok καλη επιτυχια στο ενυδρειακι σου . Αντε να δουμε και φωτο οταν το τελειωσεις.;)
Οποιαδήποτε πρόταση για το στήσιμο του ενυδρείου ή βοήθεια επί του θέματος ευπρόσδεκτη:D
Σας εχαριστώ
Ρε παιδιά είχα ένα πορτατίφ που έπαιρνε λάμπες αλογόνου (αυτές με το μπαλάστ) αλλά ενώ έβαλα καινουρια λάμπα κάτι πρέπει να έχει καεί από μέσα... Εχω ένα άλλο πορτατίφ με αθτές τις λάμπες τις πολύ μικρές που βγάζουν το κιτρινωπό το φως... Κάνει να βάλω αυτή για ένα φυτάκι που έχω μέσα? Επίσης αυτή που σας λέω βγάζει 20w...
-------------------------
Παιδιά αν μπορείτε βοηθήστε γιατί το φυτό το έχω χωρίς φως... Αυτός στο πετ σοπ μου είπε πως δεν μπορώ να βάλω ούτε ρίζα ούτε δευτερο φυτό σ'αυτά τα λίτρα... Πήρα ένα μόνο με μακριά φύλλα το οποίο δεν κατάλαβα καλά πως μου το είπε και θα ανεβάσω φωτό αργότερα... Νομίζω μου το είπε κάτι μακρύπτερους...:confused:
Το βασικότερο πρόβλημα με τις κανονικές λάμπες είναι η θερμότητα που παράγουν, με αποτέλεσμα να μας ανεβάζουν τη θερμοκρασία του ενυδρείου.. Κάτι που σε μικρό μονομαχοενυδρείο φοβάμαι ότι θα είναι πιο έντονο.. Για τέτοιο μικρό ενυδρειάκι, κάποιοι χρησιμοποιούν μικρές T5, ή Τ8, (αν ψαχουλέψεις στις παρουσιάσεις μονομαχοενυδρείων φαντάζομαι θα βρεις κι άλλες πληροφορίες), νομίζω όμως πως μια χαρά θα είσαι και με μία λάμπα power compact και ένα απλό πορτατιφάκι:
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=24389
Αν πάντως έβαζες και καμιά φωτογραφία, ή έστω περιέγραφες τη γυάλα σου, θα βοηθούσε για να σου δώσουμε ιδέες.. Διαστάσεις δηλαδή, αν έχει καπάκι ή όχι, κ.τ.λ.
Όσο για το φυτό που λες, καλό θα ήταν να κράταγες το καρτελάκι του, και να μή βασίζεσαι στο τι λέει ο κάθε ένας.. Ο λόγος που στο λέω δεν είναι τόσο το φυτό, που με τη βοήθεια των πιο έμπειρων εδώ θα μάθουμε τι είναι, αλλά η επιλογή του πετ-σοπ.. Όχι ότι δεν είναι καλός ο τύπος (που δεν ξέρω καν ποιος είναι), αλλά επειδή όλοι μας στην αρχή την πατήσαμε λίγο-πολύ από λάθος πληροφορίες πετσοπάδων, καλό είναι να τα ψάχνεις λίγο το θέμα.. Αν θες ιδέες, ρίξε μια ματιά κι εδώ:
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=17172
Αυτό είναι το ενυδρειάκι μου, το μονομαχάκι μου και το φυτάκι μου (είπαμε είμαι αρχάριος άρα όλα σε -άκι:D)... Οι φωτό μπορεί να μην είναι πολύ καλές γιατί είναι τραωηγμένες από κινητό... Επίσης το καπάκι είναι μόνο μέχρι να πάρω ένα κομμάτι πλεξιγκλάς για καπάκι... Το μαγαζί που πήρα το μονομάχο και το φυτό μου το είχαν προτήνει πολλοί από εδώ και είναι ο υδάτινος κόσμος στον Πειραιά...
Μπραβο φιλε μου πολυ ωραιο το ενυδρειακι!:D γεμισε το λιγο παραπανω με νερο οχι μεχρι την κορυφη ασε 2-3 ποντους αερα, κανε συχνες αλαγες με νερο ιδιας θερμοκρασιας και αντιχλωριο παντα μεχρι να στρωθει το φιλτρο σου , και παρε και μια ριζα να βαλεις θα δειξει πολυ πιο ομορφο, οσο για το φως οταν βαλεις το καπακι απο πλεξυ θα το βαλεις απο πανω να φεγγει:p
Κρυπτοκορίνα είναι το φυτό τελικά? Μήπως δεν έκανε καλά που "άπλωσε" έτσι τα φύλλα? :confused:
Συμφωνώ για τη ρίζα.. Μπορείς να βρεις νομίζω μια μικρούλα, και θα είναι πολύ ωραίο!
Και, δεν ξέρω αν το διάβασες και αλλού.. Το μαύρο χαρτόνι για φόντο σε μονομαχοενυδρειάκι μπορεί να σου δημιουργεί "καθρέφτισμα", με αποτέλεσμα να νομίζει ο μονομάχος ότι έχει παρέα, και να είναι διαρκώς στρεσαρισμένος.. Οπότε ίσως είναι καλύτερα να βρεις κάτι άλλο για background..
Άντε, καλή συνέχεια!
Το θέμα είναι ότι αυτή η λάμπα βγάζει πολύ θερμότητα και ανεβάζει τη θερμοκρασία του ενυδρείου... Επίσης τον θερμοστάτη πόσες ώρες να τον εχω ανοιχτό? Γιατί αν τον έχω συνέχεια ανοιχτό πάει και βγάζει θερμοκρασία 30... Προς το παρόν όταν βλέπω πως η θερμοκρασία πάει να φύγει από τους 26 τον βγάζω για λίγο μέχρι να επανέρθει και τον τοποθετώ ξανά... Κάνω καλα? Τέλος το φυτό αυτό κλαδεύεται? Γιατί αν δεν κλαδεύεται συντομα θα έχω προβλημα... Πρέπει να του βάλω και κανένα υγρό ή άλλο λίπασμα για να πάρει τα πάνω του?
Δεν έχει ρύθμιση θερμοκρασίας ο θερμοστάτης? :confused:
Αν σου πω όχι θα σου φανεί λίγο παράλογο ε? Η αλήθεια είναι πως είναι ένας θερμοστάτης 10w που δεν έχει ρύθμιση...
Ο συγκεκριμένος θερμαντήρας ΔΕΝ έχει θερμοστάτη. Δυστυχώς με κλειστό καπάκι (όταν τον είχα) μου είχε ανεβάσει την θερμοκρασία στους 31oC & με μεγάλη άνεση χειμωνιάτικα!!! Θέλει λιγάκι προσοχή ή όταν μπορέσεις, να πάρεις έναν ΜΕ θερμοστάτη...:rolleyes:. Στο δικό μου μικρό, ο Hydor Theo χώρεσε ανετότατα όρθιος...
Υ.Γ. Κούκλος ο μαχητής σου :D
Άμα το βάζω και το βγάζω συνέχεια με μία αυξομείωση το πολύ +-1 βαθμους θα υπάρξει πρόβλημα?
Μια καλή λύση που είχα εφαρμόσει αρχικά είναι: αγοράζεις έναν απλό χρονοδιακόπτη από ένα κοινό μαγαζί με ηλεκτρολογικά & «φτιάχνεις» την επιθυμητή θερμοκρασία με το να τον ρυθμίσεις περίπου 1 ώρα ανοιχτό - 2 ώρες κλειστό κλπ. ΑΛΛΑ όταν είναι ανοιχτές οι λάμπες, λαμβάνεις υπόψη σου ότι ήδη ζεσταίνουν αρκετά. Επίσης η φυσική θερμοκρασία είναι αρκετά ψηλά τέτοια εποχή. Αρα, παρακολουθείς & πράτεις με το θερμόμετρό σου & περισσότερο τις βραδινές ώρες που πέφτει η θερμοκρασία & δεν ανάβουν οι λάμπες... Είναι λιγάκι παίδεμα, αλλά σε λίγο θα είναι ντάλα καλοκαίρι & θα τον βγάλεις έτσι κι αλλιώς. Από Σεπτέμβη - Οκτώβριο, βλέπεις αν θα τον αλλάξεις...
και το φυτο ειναι java fern αποσο βλεπω που σημαινει οτι πρεπει να δεθει σε ξυλλο και οχι να φυτευτει...
Φίλε το ενυδρειάκι σου καλό αλλα πέρνει βελτίωση.Βάλε μια μαύρη αφίσα πίσω και θα δεις ποσο πιο ωραίος θα γίνει ο μονομάχος σου αφου θα τονιστούν τα χρώματα του.Βάλε περισσότερα φυτά και βάλε ένα κορμό ή πέτρα μαζί με ανούμπια.
Το φυτό μου είπαν ότι φυτεύεται και δεν είμαι σίγουρος ότι μου το είπε έτσι στο πετ σοπ... Βελτιώσεις του ενυδρείου είναι στα άμεσα σχέδιά μου γι'αυτό και δεν έκανα πλήρη παρουσίαση...:D Κάτι άλλο... να βάλω κανα λίπασμα στο φυτάκι μου?
να βάλω κανα λίπασμα στο φυτάκι μου?
Κανένας λόγος δεν υπάρχει.. Το μόνο που θα καταφέρεις μ'αυτόν τον τρόπο είναι να το γεμίσεις με άλγες!
Ευχαριστώ! Ξέρεις αν το φυτό αυτό κλαδεύεται? Αν όχι τι θα κάνω με τα μεγαλύτερα φύλλα που έχουν ήδη αρχίσει να βγαίνουν έξω από την επιφάνεια του νερού?
Θα τα κόψεις απο το κοτσάνι που συγκρατεί κορμός και θα το φυτέψεις ή θα το δέσεις παραδίπλα!!!;)
Φίλε το ενυδρειάκι σου καλό αλλα πέρνει βελτίωση.Βάλε μια μαύρη αφίσα πίσω και θα δεις ποσο πιο ωραίος θα γίνει ο μονομάχος σου αφου θα τονιστούν τα χρώματα του.Βάλε περισσότερα φυτά και βάλε ένα κορμό ή πέτρα μαζί με ανούμπια.
Καλό είναι όταν συμβουλεύουμε κάποιον να του κάνουμε την ζωή πιο εύκολη και όχι πιο δύσκολη δημιουργώντας προβλήματα ..
Τι θέλω να πω ??
Αναφέρεις για το μαύρο φόντο για τον μονομάχο ενώ 2 ποστ πιο πάνω έχει αναφέρει πολύ σωστά ο φίλος μας ο χοντρούλης πώς αυτό μπορεί να δημιουργεί καθρέφτισμα και ο μονομάχος να είναι συνέχεια στην τσίτα ..
Δεν το θέλουμε σε καμία περίπτωση .... Θα έπρεπε να πεις βάλε μαύρο φόντο αλλά έχε το νου σου να δεις μήπως καθρεφτίζει ...
Μετά προτείνεις να βάλει "κορμό και πέτρα"....
Κορμό εννοείς ρίζα φαντάζομαι και δεν το σχολιάζω .... οκ ..
Για την πέτρα είπες στον φίλο μας πως ΠΡΕΠΕΙ να την ελέγξει στην αρχή, και με ποιον τρόπο, για να δει μήπως είναι ασβεστολιθική οπότε και ΔΕΝ κάνει να την βάλει γιατί θα του αυξήσει την σκληρότητα και δεν πρέπει για τον μονομάχο ??
μην απαντάς απλά για να απαντήσεις .....
Υ.Γ επί τις ευκαιρίας ..... γιατί δεν αλλάζεις και εκείνη την ημερομηνία γεννήσεως στο προφίλ σου?? Ναι Westie, για σένα λέω ...
Δηλαδή να το κόψω όλο το κοτσάνι με το φύλλο μαζί και να αφήσω τη ρίζα μέσα? Και αν φυτέψω το κοτσάνι πιο δίπλα αυτό θα βγάλει και νουργια ρίζα?
Αρχικά όταν πήρα τον μονομάχο μου τον τάισα την ίδια μέρα 2 φορές με bloodworms και τις 2 τα έφαγε αμέσως... Aπό την επομένη όμως άρχισε να τα βάζει στο στόμα του και να τα φτήνει και τώρα περνάει από δίπλα τους και τα αγνοεί εντελώς... Μήπως δεν πεινάει ή πρέπει να του δώσω κάτι άλλο εκτός από τα αποξηραμένα bloodworms?
Μπορείς να δοκιμάσεις και κατεψυγμένο σκουλήκι που θα το τσακίσει ..
Πάντως και τα αποξηραμένα θα φάει ... κάτσε να τον κόψει λίγο η λόρδα και θα δεις ..
Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση πως δεν παίζει κάποια ασθένεια και δεν τρώει ..
παρατηρείς κάποια άλλη αλλαγή στον μονομάχο σου ??
Χρώμα, πρήξιμο ... κάτι άλλο ?
Όχι απολύτως καμία αλλαγή... Είναι πολυ δραστήριος...
ο δικος μου ετρωγε μονο ζωντανο grindal σκουληκι επι 15 μερες...αρνιοτανε οτιδηποτε αλλο (αντε και κανενα κατεψυγμενο)..ειχα σκασει...του τα αρνηθηκα και σε 3 μερες αρχισε να τρωει και τροφη σε κοκκους...
αν κοψει λορδα τελικα...συμφωνω..
Τελικά σήμερα μετά την αλλαγή του νερού του έβαλα μερικά κομματάκια και αφού έβαλε ένα στο στόμα του και το έφτυσε τελικά το έφαγε... Τι άλλο μπορώ να δώσω στο μονομάχο εκτός από τα bloodworms και τα κατεψυγμένα? Υπάρχει κάτι που μπορώ να του φτιάξω εγώ και να του το δίνω ας πούμε μια φορά την βδομάδα σαν ποικιλία?
Το τεστ με το υδροχλωρικό για το αν είνα ασβεστολιθικές οι πέτρες μπορεί να γίνει με ξυδι?
Καμία ιδέα???
Το τεστ με το υδροχλωρικό για το αν είνα ασβεστολιθικές οι πέτρες μπορεί να γίνει με ξυδι?
Καμία ιδέα???μπορει να γινει αλλα δεν αφριζει τοσο οσο με το οξυ.γνωμη κανε το τεστ με το υδρ.οξυ για να εισαι και σιγουρος...
Το έκανα με το ξύδι βάζοντας κάποιες σταγόνες πάνω στις πέτρες αλλά δεν άφρισαν ούτε λίγο... Όμως αυτές οι πέτρες είναι από παραλία... Τι πιθανότητες έχουν να μην είναι ασβεστολιθικές?
το οτι ειναι απο παραλια δεν σημαινει οτι ειναι απαραιτητα ασβεστολιθικές.παρολα αυτα θα σε συμβουλευα να κανεις το τεστ με το οξυ και οχι με το ξυδι το οποιο κατα την γνωμη μου δεν ειναι και τοσο κατατοπιστικό.εξαλου ειναι πανφθηνο κ το βρισκεις σε ολα τα σουπερ-μαρκετ(το υδρ.οξυ).
Όταν λέμε ότι πρέπει το φίλτρο να έχει μικρή ροή εννοούμε σχεδόν μηδενική??? Εμένα το φιλτράκι μού στην μικρότερη ρύθμιση δημιουργεί ένα σχετικό επιφανειακό ρεύμα χωρίς όμως στο βυθό να κουνάει τα φύλλα του φυτού μου... Από την άλλη όταν προσθέτω ένα κομματάκι σφουγγάρι στην έξοδο ελαττώνεται δραματικά το επιφανειακό ρευματάκι... Τι είναι πιο σωστό να κάνω να βάλω το σφουγγαράκι στην έξοδο ή όχι?
Αφησε το στην χαμηλοτερη ρυθμιση.
Όταν λέμε ότι πρέπει το φίλτρο να έχει μικρή ροή εννοούμε σχεδόν μηδενική???ναιΕμένα το φιλτράκι μού στην μικρότερη ρύθμιση δημιουργεί ένα σχετικό επιφανειακό ρεύμα χωρίς όμως στο βυθό να κουνάει τα φύλλα του φυτού μου... Από την άλλη όταν προσθέτω ένα κομματάκι σφουγγάρι στην έξοδο ελαττώνεται δραματικά το επιφανειακό ρευματάκι...μια χαρα εισαι με το σφουγκαρακι μην ανυσηχεις ειναι δοκιμασμενο κολπο Τι είναι πιο σωστό να κάνω να βάλω το σφουγγαράκι στην έξοδο ή όχι?αν για καποιο λογο δεν σε ικανοποιει το σφουγκαρακι μπορεις να στρεψεις το φιλτρο να χτυπαει το τζαμι
ελπιζω να βοηθησα
Γεια σου και απο μενα.
... Όμως αυτές οι πέτρες είναι από παραλία... Το οτι εισαι απο το Περαμα ελπιζω να μην εχει σχεση με την παραλια.:D
Καλο ειναι τα υλικα να μην τα παιρνουμε απο περιοχες που υπαρχει περιπτωση να υπαρχει μολυνση.
Και δεν λεω μονο για το Περαμα.;)
-Δεν καταλαβα κατι, το ενυδρειο ειναι 12 λιτρα νερο ή ογκος?
...του τα αρνηθηκα και σε 3 μερες αρχισε να τρωει και τροφη σε κοκκους...
αν κοψει λορδα τελικα...συμφωνω..Τελικα πετυχε το πειραμα ε?;)
Θα έβαζα πέτρες από την παραλία του Περάματος μόνο αν ήθελα να μετατρέψω το μονομαχάκι μου σε x-fish:D... τα 12 λίτρα είναι οι διαστάσεις του ενυδρείου... καθαρά να είναι 10? 9? θα σε γελάσω...
Το πείραμα πέτυχε εν μέρει... Τότε τον είχα αφήσει μια μέρα χωρίς φαϊ και την επομένη του έκανα αλλαγή νερού και όταν του έδωσα τα έφαγε... Χτες πάλι μου άρχισε παλι νάζια και τελικά έμεινε νυστικός... Σήμερα όμως του έκανα πάλι αλλαγή νερου και τον τάισα... Σε πληροφορώ ότι δεν άγγιξε ούτε τα αποξηραμένα ούτε τα κατεψυγμένα bloodworms που του έδωσα... Πρίν από καμιά ώρα όμως που του ξαναέδωσα αποξηραμένα bloodworms τα έφαγε μια χαρα...
Μήπως φταίει ότι δεν έχω στάνταρ ώρες φωτοπεριόδου και του έχω ψιλοχαλάσει το βιολογικό του ρολόι και κατ επέκταση αγχώσει???:confused:
Ολα παιζουν ρολο.
Η σταθεροτητα στις συνθηκες ακομα και της φωτοπεριοδου παιζουν ρολο σ'αυτα τα ψαρια.
Με πρωτο μελημα τη σταθεροτητα σε θερμοκρασια, συνθηκες νερου φυσικα.
Ειναι βασικο να ξερεις τα ακριβη λιτρα νερου που εχεις, γιατι σε τοσα λιγα λιτρα η παραμικρη λαθος δοσολογια σε ζουμια ή οτι αλλο ριχνεις μπορει να ειναι δραματικα μακρυα απο αυτη που πρεπει.
Βαση του μεγεθους που εχει η τροφη που ειναι διπλα και η οποια ειναι 8cm υψος, το νερο πρεπει να ειναι (32Χ16Χ12 :1000) 6 λιτρα περιπου με το φιλτρο 5,5. Πες 6 λιτρα νερο. (λιγα:()
Κατι αλλο ποσα τετοια bloodwarms του δινεις την ημερα συνολο?
(καλο ειναι αν μπορεις να του σπας τη τροφη σε 2-3 φορες, να υπολογιζεις το στομαχι του ειναι οσο το ματι του.)
Γνωριζε οτι και μια βδομαδα μενουν νηστικα τα ψαρια...... δεν χρειαζεται να το δκιμασεις :D
και δινε του και κανα flake για ποικιλια. (οταν του πεσει λιγο η μυτη και καταδεχεται και τα flakes χεχε:))
Καλο ειναι να ριχνεις μερικες σταγονες βιταμινες (http://www.sera.de/index.php?id=358&L=14&type=http%25)πανω στη στοφη του
Μη σε ανησυχει η κοιλια του τοσο οσο το νερο που βρισκεται.
Φροντιζε να ελεγχεις το νερο γιατι οι μεταβολες σε τοσο λιγα λιτρα ειναι πανευκολες και γινονται πολυ γρηγορα παρα σε ενα ενυδρειο με πολλα λιτρα οπως καταλαβαινεις.
Φυτα πολλα θελει, ζουγκλα, γιατι παει και αραζει πανω τους και κρυβεται οταν θελει απο το φως.
Αν εισαι εξοικιομενος με αγορες απο ιντερνετ σου προτεινω να του βαζεις
Indian Almond Catappa Leaves (http://cgi.ebay.com/100-Grade-A-7-12-Indian-Almond-Catappa-Leaf-Betta_W0QQitemZ310052701411QQihZ021QQcategoryZ6679 5QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem) τα οποια ειναι σαν βοτανο με προληπτικες ιδιοτητες στις ασθενειες εχουν ουσιες που μαλακωνουν το νερο και κανουν καλο στο ψαρι. Επισης λειτουργουν και στο πισω τζαμι ως καταπληκτικο φοντο. (ο βαθμος ποιοτητας που αναγραφεται στα φυλλα πχ Grade A ειναι για το μεγεθος και την αντοχη του στην αποσυνθεση.
Υπενθυμιζω οτι θελουν αλλαγη καθε 2-3 εβομαδες.
Παρε ενα τεστ APi για αμμωνια ΝΗ3/ΝΗ4 και (κανονικα θελει ολα υγρα αλλα....) ενα στικ να βλεπεις τις τιμες του νερου.
Εδω λεει τι απαιτησεις εχει. http://www.theaquariumwiki.com/Betta_splendens
Υπολογιζε οταν λεει pH 6-7,8 οτι η μεση ειναι η καλυτερη τιμη δλδ 6,9, αλλα αντεχει μεχρι 7,8. (απλως ζει λιγοτερο:( απο 7 χρονια που ειναι το μεγιστο).
Οσο πιο κοντα εισαι στις καλυτερες συνθηκες τοσο το καλυτερο.
Υπενθυμιζω, πρεπει να ειναι σε 26-26C και η αμμωνια (ΝΗ3/ΝΗ4) και τα νιτρωδη (ΝΟ2) να ειναι μηδεν και τα νιτρικα (NO3) το τριτο στοιχειο στο κυκλο του αζωτου (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13655) 5-10 ppm (οχι πανω απο 20-25 παντως αλλιως υπαρχει κινδυνος). Οταν υπαρχουν αυτες οι τιμες μονιμα στο νερο σημαινει οτι ολα πανε καλα και το ενυδρειο εχει στρωσει. (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13656)
Αλλιως θα πρεπει να κανεις αλλαγες νερου μεχρι να ερθουν στα ορια.
(το νερο της αλλαγης πρεπει να ειναι ιδιων τιμων με αυτο που υπαρχει στο ενυδρειο) Μη φοβασαι να χρησιμοποιησεις νερο απο το θερμοσιφωνο για να μιξαρεις με το κρυο και να το φερεις στους 26.
Το καλοκαιρι θα χρειαστεις ψυξη.
Παρε ενα ανεμιστηρακι υτπολογιστη και εφαρμοσε το στο καπακι ομορφα.
Μπορεις αν εχεις πολλαπλης τασης τροφοδοτικο να ρυθμιζεις με τα βολτ ποσο γρηγορα να γυριζει για να κραταει σε καλη θερμοκρασια το νερο.
πχ ενα μικρο ανεμιστηρακι (http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.804033) με 3 βολτ (αντι 12) θα κανει δουλιτσα το καλοκαιρι σε μικρο ενυδρειο ή αν θελεις πληρη ελεγχο κοιτα αυτο (http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.806160). :p
Καλη τυχη.
Με ένα μικρό υπολογισμό βρήκα πως η ποσότητα νερού είναι γύρω στα 8 λίτρα (30*17*16) μείον 375cm3 το φιλτράκι... Τώρα από συνθήκεςη θερμοκρασία είναι σταθερή στους 27 και οι παράμετροι του δικτύου με sticks ph=7-7.4, gh=10-14, kh=6-9... Επειδή δεν έστρωσα το φίλτρο με αμμωνία αλλά βάζω nitrivec κάνω και συχνές αλλαγές με νερό ίδιας θερμοκρασίας και από ζουμιά βάζω μόνο το nitrivec και το αντιχλώριο (aquatan).Τεστ υγρό πήρα χτες και μάλιστα της ΑΡΙ(:p) και πριν του κάνω την αλλαγή μέτρησα 1ppm αμμωνία... Από τροφή του δίνω 2-3 μικρά κομματάκα 2 φορές την μέρα επειδή όμως περνάνε 3-4 λεπτά χωρίς να τα φάει τα αφαιρώ για να μην δημιουργουν αμμωνία... Πό φυτά έχω ένα microsorum pteropus ''narrow'' και χτες πρόσθεσα μια anumbia barteri nana... Λέω να βάλω και ένα κερατόφυλλο ή κάτι που να επιπλέει και να έχει τις ρίζες του στο νερό... Α και νιτρικά και νιτρώδη τώρα άρχισαν να εμφανίζονται με πολύ μικρές ποσότητες...
Εγώ για κάποιο λόγο έχω την αίσθηση ότι εσύ έχεις μπόλικο μεράκι και όρεξη, και βλέπω το μεγάλο ενυδρείο να έρχεται σύντομα!
Για το επιφανειακό φυτό, π.χ. κερατόφυλλο, ας μας πει κάποιος έμπειρος.. υπάρχει περίπτωση να "ενοχλεί" το μονομάχο και να τον εμποδίζει να φτιάξει τη φωλιά του?
Όσο για την ανούμπια, θα έχεις διαβάσει φαντάζομαι ότι δεν πρέπει να "θάψεις" τον κορμό της γιατί θα σαπίσει! Πολύ όμορφο αποτέλεσμα θα έχεις αν τη δέσεις σε κάποια πέτρα ή ρίζα..
Καλή συνέχεια και περιμένουμε παρουσιασούλα!
Υ.Γ. Εδώ λέει ότι και η java fern δεν κάνει να φυτεύεται! Για ρίξε μια ματιά:
http://www.tropica.com/productcard_1.asp?id=008
Εγώ για κάποιο λόγο έχω την αίσθηση ότι εσύ έχεις μπόλικο μεράκι και όρεξη, και βλέπω το μεγάλο ενυδρείο να έρχεται σύντομα!:smt023
Για το επιφανειακό φυτό, π.χ. κερατόφυλλο, ας μας πει κάποιος έμπειρος.. υπάρχει περίπτωση να "ενοχλεί" το μονομάχο και να τον εμποδίζει να φτιάξει τη φωλιά του?Ο δικος μου τη χτιζει απο τη μερια που ειναι το κερατοφυλλο ;)
Κανενα φυτο δεν πιστευω οτι ενοχλει το μονομαχο.:rolleyes:
Οσο πιο ζουγκλα τοσο πιο καλα γι'αυτον.:cool:
Εμεις δυσκολευομαστε με τη συντηρηση της "ζουγκλας" σε λογικα επιπεδα και σε μεγεθη που δεν εμποδιζει το ενα φυτο την αναπτυξη του αλλου.;)
Για το επιφανειακό φυτό, π.χ. κερατόφυλλο, ας μας πει κάποιος έμπειρος.. υπάρχει περίπτωση να "ενοχλεί" το μονομάχο και να τον εμποδίζει να φτιάξει τη φωλιά του
στα ενυδρεια με μονομαχους συνισταται αφθονια αιωρουμενων φυτων.
Για το θέμα του μεγάλου το ψηστήρι θα αρχίσει άμμεσα:D και έχω ήδη αρχίσει να σκέφτομαι κάτι στα 80 λίτρα με dwarf puffers:rolleyes:... Τα φυτά και τα 2 τα έχω φυτεμένα μόνο μέχρι τις ρίζες... Πρέπει να βάλω κανά λιπασματάκι τώρα που έγιναν 2 και τι?
Παρουσιασούλα θα ακολουθήσει όταν τελειώσω με τη διακόσμηση και φτιάξω κάτι με το καπάκι... Θα προσθέσω 2 μικρές πέτρες και μερικά φυτά ακόμα...
Σήμερα είδα στην επιφάνεια μαζί με μερικές μπουρμπουλήθρες που είχε κάνει ένα μικρό πραγματάκι καφέ στο μέγεθος μπουρμπουλήθρας και όταν το έβγαλα και το πίεσα έσπασε... Μήπως ήταν κανά σαληγκαράκι???:p
Το μόνο που δεν έχω δει ακόμα και θα ήθελα είναι και λίγη άλγη...
Σήμερα έγινε κάτι πρωτοφανές... Ό,τι και να έδωσα στον μονομάχο μου το έχει φάει!!! Αντίθετα με τις άλλες φορές αυτή την φορά δεν έκλεισα το φιλτράκι και του έδινα ένα ένα τα σκουληκάκια... Αποτέλεσμα μόλις τα έβλεπε και κινόντουσαν έτρεχε και τα χτύπαγε!!!
Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια σας!!! ΜΟυ δίνεται πραγματικά πολύ θάρρος και αυτοπεπείθηση!!!
.....Tα φυτά και τα 2 τα έχω φυτεμένα μόνο μέχρι τις ρίζες... Πρέπει να βάλω κανά λιπασματάκι τώρα που έγιναν 2 και τι?....Προς το παρον και μεχρι να στρωσει το ενυδρειο καλα μη βαζεις τιποτα και το επιβαρυνεις και αν συνεχισεις με ευκολα φυτα δεν θα χρειαστεις τιποτα ιδιαιτερο.
Τα φυτα που εχεις ειναι ευκολα
(Hardiness: Very Easy, Light Needs: Low)
http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/details.php?id=24
http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/details.php?id=37
...Σήμερα είδα στην επιφάνεια μαζί με μερικές μπουρμπουλήθρες που είχε κάνει ένα μικρό πραγματάκι καφέ στο μέγεθος μπουρμπουλήθρας και όταν το έβγαλα και το πίεσα έσπασε... Μήπως ήταν κανά σαληγκαράκι???:pΟι μπουρμπουληθρες ειναι καλο σημαδι.
Σημαινει οτι αισθανετα καλα και φτιαχνει φωλια για να ζυγαρωσει.
Μη σε κανει ομως αυτο και δεν εχεις το νου σου στο στρωσιμο.
Και μη ξεχνας τα λιτρα ειναι λιγα και αλλαζουν γρηγορα και ευκολα οι συνθηκες απο καλες σε κακες και το αντιθετο.
Θα πρεπει μεχρι να στρωσει καλα το φιλτρο να κανεις μετρησεις.
Να κανεις τις αλλαγες νερου που απαιτουνται οταν βλεπεις τις τιμες και ξεφευγουν ασχετα με την εβδομαδιαια αλλαγη ρουτινας που θα κανεις ετσι κι αλλιως αργοτερα οταν στρωσει.
Οσο για το καφε πραγματακι, για σαλιγγαρακι ακουγεται αλλα μη χαιρεσαι.:D
Αν ειναι βλαβερα την πατησες θα σου κανουν τα φυτα κοσκινο.
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/enydreia/schnecke.htm
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/enydreia/schnecke2.htm
Μεσα σε ολα που να προλαβουμε να σου πουμε και για τα φυτα?
Οταν παιρνεις φυτα ή οτιδηποτε ξενο, ειτε απο πετσοπ ειτε χαρισμα απο συνχομπυστα θα το απολυμαινεις.
(Αν παρεις πχ σακουλα με ψαρι αργοτερα σε αλλο ενυδρειο, δεν θα απολυμανεις το ψαρι :D, αλλα το νερο της σακουλας δεν θα το ριξεις με τιποτα μεσα στο ενυδρειο. Θα μαθεις αργοτερα πως γινεται η σωστη εισαγωγη ενος ψαριου στο ενυδρειο με "προσαρμογη" κλπ.)
Τα φυτα κουβαλανε μαζι τους συνηθως σαλιγγαρια.
Και αυτα ειναι το λιγοτερο, το κακο ειναι να μην υπαρχει καμια αρρωστια.
Μερικα ειδη ειναι ερμαφροδιτα και μπορει να γεμισεις σαλιγγαρια.
Αν εγινε η αρχη δυσκολα θα τα ξεφορτωθεις εως αδυνατον.
Υπαρχουν λυσεις αλλα ειναι δυσκολες.
Ποτε ομως μη ριξεις χημικα μεσα γιατι θα κανουν αλλου κακο.
Ουτε ψαρια που τρωνε σαλλιγαρια γιατι γινονται πολυ μεγαλα και φυσικα δεν μπαινει με το μονομαχο τιποτα.
Υπαρχουν κατι παγιδες αλλα ειναι αμφιβολη η αποτελεσματικοτητα τους και θα φαινεται συνεχεια μεσα στο ενυδρειο.
Μια λυση ισως ειναι ενα σαλιγγαρι που τρωει σαλλιγαρια και το ιδιο δεν πειραζει τα φυτα.
Αυτο :Anentome helena http://www.aquarium-glaser.de/en/fish_details.php?product_id=1016
(υπαρχουν νομιζω ακομα διαθεσιμα εδω : ΑΒΥΣΣΟΣ -- Ενυδρεία - Τροπικά ψάρια -- Λ. Αλεξάνδρας 48, Πεδίον του Αρεως, Αθήνα -- τηλ: 210 - 8838334)
Μια αλλη λυση ειναι να αποδεχθεις την παρουσια τους και να μη ταιζεις παραπανω απότι πρεπει βοηθωντας με τα υπολειματα των τροφων την εξαρση τους.
Οταν παιρνεις φυτα λοιπον, θα τα ξεπλενεις πρωτα καλα, μετα θα φτιαχνεις ενα διαλυμα απο 19 μερη νερο και ενα μερος χλωρινη (απλη, αυτη στο πρασινο μπουκαλι, οχι με προσθετα, αρωματα κλπ).
Θα βαζεις το φυτο απο 1 ως 3 λεπτα μεσα αναλογα ποσο ευαισθητο ειναι και μετα θα το ξεπλενεις παλι καλα και θα το βαζεις σε ενα διαλυμα με νερο και αντιχλωριο σε πενταπλασια δοσολογια.
Τα φυτά και τα 2 τα έχω φυτεμένα μόνο μέχρι τις ρίζες...
Εμένα οι ανούμπιες ποτέ δεν κατάφεραν να ριζώσουν στο χαλίκι.. Με τις εργασίες που απαιτεί ένα φυτεμένο, ιδίως στην αρχή, όλο και κάτι κούναγα, και τις έβγαζα από τη θέση τους, με αποτέλεσμα μάλιστα η μία να σαπίσει.. Η δεύτερη δέθηκε μετά σε μία ρίζα (με κλωστή μάλιστα - μέχρι να σαπίσει η κλωστή είχε γαντζωθεί), και από τότε ζει και βασιλεύει..
Πρέπει να βάλω κανά λιπασματάκι τώρα που έγιναν 2 και τι?
No comments.. Την ξέρεις την απάντηση! :D
Αυτό για τα φυτά και την χλωρίνη το γνώριζα... Αυτό που αγνοούσα είναι ότι αυτή η διαδικασία προστατεύει και από αρρώστιες και είπα να μην μπω στη διαδικασία μόνο και μόνο για μερικά ''καλοδεχούμενα'' σαληγκάρια που εν τέλει θα μπορέσω να περιορίσω τον πληθυσμό τους εύκολα καθώς μου το επιτρέπουν τα λίτρα μου...
Κάτι άλλο για το χαρτόνι... Από τη λίγη φυσική που ξέρω το μαύρο απορροφά όλα τα χρώματα πως μπορεί και κάνει αντικατοπτρισμό και να στρεσάρει το μονομάχο? Και καλά άμα είναι λεία η επιφάνεια, άμα όμως είναι άγρια? Και αν δεν μπορώ να βάλω μαύρο χαρτόνι για background τί μπορώ να βάλω?
Και κάτι άλλο το φίλτρο κάθε πότε να το πλένω? Υπ όψιν έχει μόνο σφουγγαράκι μέσα...
Εγω στο 12λιτρο εχω βαλει και "υαλοβαμβακα " το πλενω μια φορα τον μηνα η κοντα στις 40 μερες περιπου. (με νερο του ενυδρειου παντα!!):Dκαι αλαζω και τον υαλοβαμβακα γιατι αλλιως πεφτει δραστικα η ροη :(
Μετρήσεις:ph:7.2
kh:6
gh:8-9
no2:0
no3:10-25
(αυτά με sticks)
NH3:0.25ppm(υγρό ΑΡΙ)
Πάω καλά από μετρήσεις??? Έστρωσε το φιλτράκι? Το nitrivec να το σταματήσω?
Κουκλος ο μονομαχος σου.Να τον χαιρεσαι!!!!:smt041
Κουκλος ο μονομαχος σου.Να τον χαιρεσαι!!!!:smt041
Thanks!!! Είναι όντως ομορφιά!!! Και να φανταστείς πως στο πετ σοπ δεν ήξερε ότι υπήρχε καν!!! Τελευταία στιγμή τον είδε σε ένα από τα αμέτρητα ενυδρεία (και το τονίζω ενυδρεία και όχι κυπελάκια) που είχε στο κατάστημα και του είπα να μου το βάλει...
Στην επιφάνεια του ενυδρείου έχει σχηματιστεί μια κυλίδα που καλύπτει όλη την επιφάνεια του ενυδρείου. Λογικά είναι πρωτεϊνικής φύσεως καθώς ταϊζω μόνο με πρωτεϊνικές τροφές(bloodworms αποξηραμένα και κατεψυγμένα και flakes με shrimps and krill)... Είναι απαραίτητο να τη διασπάσω αυτή την κυλίδα? Το λέω γιατί δεν θέλω να αυξήσω την ροή του φίλτρου... Επίσης ρίξτε καμιά ιδέα για φόντο... Και αν μπορεί κάποιος γνώστης ας μου το εξηγήσει αυτό με το μαύρο χαρτόνι...
Κοίτα, δοκίμασε με χαρτονάκι (και το φώς από πάνω αναμμένο), και βλέπεις αν κάνει αντανάκλαση ή όχι.. Φαντάζομαι δεν είναι και δύσκολο να βρείς ένα χαρτονάκι σε τέτοιο μέγεθος..
Για background, πάντως, εμένα μου άρεσαν πολύ και αυτά του imichal:
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=24629
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=24628
Να σου πω το φόντο του imaichl το είχα ζηλέψει όταν το είχα δει αλλά μου φάνηκε λίγο υπερβολή να πάρω φόντο juwel για 10 λίτρα...Επίσης σκεφτόμουνα να κλείσω τις τρεις πλευρές του ενυδρείου με χαρτόνι και να αφήσω μόνο την πρόσοψη να το παρακολουθώ δίνοντας μια τρισδιάστατη αίσθηση του βάθους... Πώς ακούγεται??? Χαζό???:smt017
Πως καταλαβαίνουμε ότι ένας μονομάχος έχει fin rot? Βλέπω ότι στην άκρη των πτερυγίων του (ραχιαίου και ουριαίου) να έχει ξέφτια... Είναι fin rot εν εξελίξει? Μπορεί να είναι περασμένα σημάδια? Κυρίως στην ουρά...
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.