Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Πράσινο σφουγγαράκι Juwel + απονιτροποίηση!

xontros
21-04-08, 18:44
Ανοίγω καινούριο thread, γιατί νομίζω ότι το συγκεκριμένο θέμα ίσως απασχολεί και άλλους..

Λοιπόν.. Για αρκετό καιρό μέτραγα (σε φυτεμένο ενυδρείο με μικρά ψαράκια) NO3=0.. Και έριχνα (για λίπανση, μεταξύ άλλων) ΚΝΟ3, ξεκίνησα από 1ppm τη μέρα, και είχα φτάσει (σταδιακά) να ρίχνω 5-6ppm τη μέρα (σύμφωνα με όσα λέει εδώ: http://www.csd.net/~cgadd/aqua/art_plant_nitrate.htm ) και στο τέλος της βδομάδας, να ξαναμετράω NO3=0!

Το πράσινο σφουγγαράκι της Juwel, σύμφωνα με τον κατασκευαστή:
Nitrate Removal Sponge (green)
The Sponge contains micro-organisms, which will, once developed, reside inside the sponges and in the water. These micro-organisms feed of nitrates and will reduce them significantly. The JUWEL Filtration system provides the optimum housing for these micro-organisms.

Είναι πολύ αυτοί που αμφισβητούν τα λεγόμενα της εταιρείας.. Όπως και να'χει βέβαια, το σφουγγαράκι κάλιστα λειτουργεί σα βιολογικό φίλτρο-αποικία για τα βακτηρίδια που διασπούν NH3 σε NO2 και εν συνεχεία σε ΝΟ3.. Οπότε οι απόψεις γενικά διίστανται..

Η προσωπική μου εμπειρία μέχρι στιγμής, είναι ότι με το που έβγαλα το συγκεκριμένο σφουγγαράκι, μετά την αλλαγή νερού, αφού έριξα 10ppm ΝΟ3, την επόμενη μέρα, μέτρησα πράγματι ΝΟ3=10ppm! (ξαναγράφω, έριχνα 5-6ppm τη μέρα, και μέτραγα 0!) Φαίνεται λοιπόν, εκ πρώτης όψεως, ότι το συγκεκριμένο σφουγγαράκι, πράγματι λειτουργεί!

Ίσως είναι νωρίς για συμπεράσματα, περιμένω να δω πώς θα προχωρήσει το όλο θέμα, και θα επανέλθω με νεότερα! Αυτά για την ώρα, αν έχει κάποιος αντίστοιχη εμπειρία νομίζω θα ενδιέφερε! :p

jimfytakis
21-04-08, 19:14
Ωραια παρατηρηση αλλα σαφως για καποιο χομπιστα δεν αποτελει λυση για τις αλλαγες νερου!Οχι οτι προτεινες τη τεμπελια αλλα λεω εγω τωρα!Απο την αλλη αν θες να λειψεις κανα μην διακοπες αποτελει μια καλη λυση αν δεν εχεις αυτοματισμους πολλους

xontros
21-04-08, 19:19
Ωραια παρατηρηση αλλα σαφως για καποιο χομπιστα δεν αποτελει λυση για τις αλλαγες νερου!Οχι οτι προτεινες τη τεμπελια αλλα λεω εγω τωρα!Απο την αλλη αν θες να λειψεις κανα μην διακοπες αποτελει μια καλη λυση αν δεν εχεις αυτοματισμους πολλους

Σαφέστατα έχεις δίκιο! Εξ'άλλου, αλλαγές νερού δεν κάνουμε μόνο για να απομακρύνουμε τα νιτρικά!

Παράλειψή μου ίσως το ότι δε διευκρίνησα ότι το post αναφέρεται σε φυτεμένα ενυδρεία, με χαμηλή ιχθυοφόρτιση, όπου το σφουγγαράκι απονιτροποίησης μπορεί να μειώσει τα νιτρικά κάτω από τα επιθυμητά επίπεδα.. Με άλλα λόγια, λέω να το βγάζουμε όταν θέλουμε να αυξήσουμε τα νιτρικά, όχι να το βάζουμε για να μήν κάνουμε αλλαγές!

Filotas
21-04-08, 19:24
Φίλε μου συνχομπίστα (και όχι μόνο στα ενυδρεία αλλά και στα κοψίδια:D:D:D), θα σου πώ την δική μου εμπειρία. Στο 120λιτ Lido Juwel που έχω άλλαξα το εσωτερικό φίλτρο με εξωτερικό κατα συνέπεια έφυγε και το πράσινο σφουγγάρι. Με προσθήκη Seachem Nitrogen 2,5cc ανα δύο ημέρες πρίν την αλλαγή είχα 5ppm νιτρικά και εξακολουθώ και τώρα να έχω 5. Με λίγα λόγια σε εμένα μάλλον δεν έκανε τίποτε αυτό το σφουγγάρι. Μιλάω για ενυδρείο φούλ φυτεμένο.