Επιστροφή στο Forum : Προετοιμασία - ζευγάρωμα των μονομάχων μου!
Λέω να κρατήσω εδώ το χρονικό - ημερολόγιο ( :D ) της προσπάθειάς μου να ζευγαρώσω τους μονομάχους μου!
Τον αρσενικό (Lucius) τον έχω από τον χειμώνα σε 15λτ ενυδρείο και τρώει συχνά (3 φορές την εβδομάδα ) σκουληκάκια grindal. Πολύ συχνά αρχίζει να φτιάχνει φωλιά, αλλά του την χαλάω με τις αλλαγές νερού, κι εκείνος ξαναρχίζει.
Την θηλυκιά ( Lucilla - Lucita) την έχω μια εβδομάδα σε 6 λτ., και την ταΐζω καθημερινά σκουληκάκια (τώρα πια και τον αρσενικό).
Η Λουσίλα δεν ξέρω τι έτρωγε πριν, αλλά από την μέρα που της έδωσα grindal αρνήται την ξερή τροφή! Αναρωτιέμαι αν θα βαρεθεί να τρώει μόνο σκουληκάκια!
Κάθε μέρα φέρνω το 6 λτ δίπλα στο 15 λτ, για 10-15 λεπτά. (1η-2η φωτο) Ο Λούσιους αμέσως επιδεικνύει τα βράγχια και τα πτερύγιά του και κολυμπάει πολύ γρήγορα με απότομες κινήσεις. Την φωλιά που είχε φτιαγμένη την μεγάλωσε κι άλλο σε διάμετρο και πάχος.
Η Λουσίλα όμως εμφανίζει οριζόντιες γραμμές, (3η φωτο) και κινείτε κι εκείνη με τον ίδιο τρόπο, αν και πολλές φορές φροντίζει να κρυφτεί.
Τις οριζόντιες γραμμές τις εμφανίζει και όταν τρώει τα grindal, άρα οι οριζόντιες γραμμές είναι ... πολεμική αμφίεση :D
Ίσως δεν είναι έτοιμη γιατί την έχω χωρίς θερμοστάτη και η θερμοκρασία την κάνει να θεωρεί ότι ακόμα δεν ... ήρθε το καλοκαίρι!
Για το ζευγάρωμά τους ετοιμάζω το 50 λτ ενυδρείο το οποίο τώρα είναι άδειο. Υπάρχουν έτοιμα φυτά, πέτρες, χαλικάκι, ξύλα με βρύα, θερμοστάτης και φίλτρο.
:smt041
Περιμένουμε τις εξελίξεις! Έλα ρε Lucius! Κάνε μας περήφανους αγόρι μου! Δώσ'της να καταλάβει! Μη μασάς που σου κάνει τη δύσκολη! Γυναικεία νάζια, τι περιμένεις.. :D
(η συνέχεια ξέρεις ποια θα είναι, εε? "¶ξιος ο καζανόβας! Μπράβο άντρακλα!" :D )
Συνάδελφε, συμμαζέψου!!! Έχω μια ευαισθησία στον θέμα "εκθειασμός ανδρός" :smt019 :D
λουσυ το μονο που εχω να προτεινω ειναι να τους κανεις ατμοσφαιρα...ξερεις τωρα....θερμοκρασια για τη "ζεστη φωλιτσα"....ρομαντικος φωτισμος (μπορεις να παραλειψεις τα κερια που κατω απο το νερο μονο σβηστα μπορουν να ειναι)...ενα υπεροχο δειπνο με γρινταλ..(μπορεις επισης να παραλειψεις τη σαμπανια και τις φραουλες με σαντιγυ)..και φυσικα για την προταση το μονοπετρο να μην ειναι ασβεστολιθικο (χαλαζιακο καλυτερα)...μια τετοια κατασταση θα "λυγιζε" σιγουρα καθε κυρια...:D
ενημερωσε μας....
Συνάδελφε, συμμαζέψου!!! Έχω μια ευαισθησία στον θέμα "εκθειασμός ανδρός" :smt019 :D
Το είχα μυριστεί.. και δεν ήτανε τυχαίο το comment.. Εκεί ακριβώς στόχευε! :D :D :D
Έμπαινε Lucius! :D :D :D
Υ.Γ. Ελπίζω να μή με παρεξηγείς.. Το "πειραγματάκι" είναι πάντα με φιλική διάθεση.. Χίλια συγνώμη αν σε εκνεύρισα..
Η θερμοκρασία είναι πολύ σημαντική για το θηλυκό για να μπει στη διαδικασία παραγωγής των αβγών (βάλε μια αντίσταση με θερμοστάτη και ρύθμισε τη θερμοκρασία στους 27-28 βαθμούς). Επίσης στο ενυδρείο αναπαραγωγής θα πρότεινα να μη βάλεις καθόλου υπόστρωμα (διότι επιβαρύνεται η δουλειά του αρσενικού όταν πέφτουν τα αβγά). Καλή επιτυχία και από μενα! Ότι άλλο θες εδώ είμαστε.. ;)
Συμφωνω με τον Maverick.Επισης τι υψος ειναι το ενυδρειο που θα ζευγαρωσουν.
Και ετοιμασε και μια λαμπα με λιγα watt για βραδυνο φως γιατι χρειαζεται.
Κανε αυτα τα πραγματα και σε λιγες μερες θα εχεις αποτελεσματα.
Παναγιώτη, με το μέτρο αυτά που λες, ως κι εγώ λιγώθηκα! :D
Συνάδελφε!!! Σκοπιμότητες βλέπω, και δεν σε βλέπω καλά :smt108 :D
Γωγώ ευχαριστώ πολύ! :p
Maverick, glazar ευχαριστώ για τις πληροφορίες! :p
Έχω το περιοδικό και κάθε βράδυ διαβάζω, ότι προλαβαίνω κι εδώ!
Το πρόβλημα προς το παρόν είναι να βρω το κατάλληλο ξύλο που θα χρησιμοποιήσω για βάση όπου θα πατήσει το ενυδρείο. Εκεί που θα το βάλω είναι απαραίτητο. Οπότε περιμένω τον πατέρα μου (παλαίμαχος επιπλοποιός) να επιληφθεί! Ελπίζω σήμερα - αύριο!
Μπραβο Lucy μου καλη επιτυχια και απο εμενα(την νονα της Lucita.)Ειμαι σιγουρη οτι σε λιγο καιρο θα δουμε απογονους!Περιμενω ανυπομονα την συνεχεια!:p
Ευχαριστώ νονά μας! :p να είσαι καλά!!!
Κατάφερα επιτέλους να βρω ξύλο και να στήσω το 50 λτ. ενυδρείο, το οποίο μου το είχε φτιάξει ο πατέρας μου!
Έβαλα και τα 3 ενυδρεία κοντά και άρχισα! (1η φωτο)
Στο 50 λτ. έβαλα στη μέση ότι πέτρες και ξύλα είχα για να δημιουργήσουν ένα χώρισμα! (2η φωτο)
Στην μια πλευρά έριξα το χαλίκι και φύτεψα τα κλαδέματα έτσι ώστε να δημιουργήσουν μια "κουρτίνα - διαχωριστικό" για να κρύβετε η θηλυκιά. (3η φωτο)
Γέμισα με 10 εκ. νερό 28 οC και αντιχλώριο. Έβαλα νερό από το ενυδρειάκι της μέσα στο μεγάλο απλά γέρνοντάς το. Συμπλήρωσα κι άλλο φρέσκο νερό και την έβαλα μέσα με τον ίδιο τρόπο αδειάζοντας το νερό - πάντα με πολύ ήρεμες και σιγανές κινήσεις να την ταράξω όσο το δυνατόν λιγότερο. Φυσικά την άφησα να "γλιστρήσει" μαζί με το νερό, και όχι να πέσει από ύψος ούτε ενός εκατοστού.
Μ' αυτόν τον τρόπο δεν χρειάστηκε προσαρμογή, αφού φρέσκο νερό + το δικό της ... είναι σαν να έκανα αλλαγή νερού!!!
Της έριξα σκουληκάκια για να δει ότι και το νέο σπίτι της έχει εκλεκτούς μεζέδες, και έπεσε με τα μούτρα στο φαΐ!!!
Έβαλα το φίλτρο και τον θερμοστάτη, συμπλήρωσα κι άλλο νερό λίγο αργότερα.
Και το θαύμα έγινε! Ενώ είχε συνέχεια οριζόντιες γραμμές, λίγο αργότερα χάθηκαν και μετά το γεύμα εμφάνισε αμέσως τις κάθετες!!!!! Ζεστάθηκε το κορίτσι μου, μπήκε και σε άνετο διαμέρισμα, ... όχι τίποτα άλλο, να μην την κακολογούν μερικοί μερικοί, ονόματα δεν λέμε διαστάσεις δεν αποκαλύπτουμε!!!
Η τελευταία φωτογραφία αφιερωμένη στον συνάδελφό μου!!! ;)
χαχαχα !!! Πολύ καλή η τελευταία φωτό!!!
Οντως συμφωνω και εγω.Η τελευταια φοτο ολα τα λεφτα!!!χαχα!!:D
χαχαχα !!! Πολύ καλή η τελευταία φωτό!!!
Εσύ τώρα με ποιανού το μέρος είσαι? Με τη φεμινίστρια, ή το φαλλοκράτη? :D
Συναδέλφισσα, δε σχολιάζω τη φωτογραφία.. Ελπίζω αφού τελείωσε το φαγητό, να του πήγε τις παντόφλες του και την εφημερίδα, εε? :D
Πάντως, είναι πολύ όμορφος ο τρόπος που τα παρουσιάζεις, πολύ αναλυτικός και περιγραφικός! Είναι σαν να το ζούμε κι εμείς από κοντά! Ευχαριστούμε που το μοιράζεσαι!
Υ.Γ. Περιττό να σου πω ότι με έχεις βάλει σε σκέψεις να πάρω κι εγώ ένα μονομαχοενυδρειάκι, εε? Ζήλεψα! :D
:smt052 Σας ευχαριστώ!!!
Ίσα που πρόλαβα να φτιάξω την φωτο και να ποστάρω, κι έπεσε τόση δουλειά ....:p
....τα λέμε!!!
λουσι,απο οτι ειδα εχεις βαλει φυτα να επιπλεουν στην επιφανεια?
αν ναι καλυτερα να τα βγαλεις (ας υπαρχει χωρος να φτιαχτει η φωλια τους)και φυσικα οχι χαλικι στον βυθο.Τωρα οσο αφορα το φιλτρο το δυνατοτερο χαμηλη ροη και στην μια ακρη του ενδυρειου.Επισης η σταθμη του νερου να ειναι περιπου στους 20-25 ποντους το πολυ.
Αντε και προβλεπεται ερωτας στον φεγγαροφως!!!!
Τα κλαδέματα "κολυμπούσαν" στην φακή, την οποία μαζεύω συνέχεια. Τώρα έμεινε λίγη...
Το κερατόφυλλο το στερέωσα κάτω από μια πέτρα...
Το φίλτρο θα αλλάξει θέση και θα βάλω ένα κομμάτι φελιζόλ στην μέση για την προστασία της φωλιάς από την ανατάραξη του νερού...
Το μισό ενυδρείο έχει χαλίκι και το μισό δεν έχει...
Η στάθμη είναι στους 20 πόντους...
Νομίζω μέχρι εδώ είμαι καλά! Να είσαι καλά κι εσύ glazar για τις επισημάνσεις!!!
Αυτό που δεν κατάλαβα είναι πως θα τοποθετήσω το ποτηράκι πάνω από την μεριά που θέλω να κάνει φωλιά, εκεί που δεν έχει φυτά και χαλίκι. Ξέρει κάποιος να μου πει;
λουσι,απο οτι ειδα εχεις βαλει φυτα να επιπλεουν στην επιφανεια?
αν ναι καλυτερα να τα βγαλεις (ας υπαρχει χωρος να φτιαχτει η φωλια τους)και φυσικα οχι χαλικι στον βυθο
Γιατί να βγάλει τα φυτά που επιπλέουν? Ίσα ίσα που βοηθούν στην στήριξη της φωλιάς και στην ανάπτυξη των μικροοργανισμών που θα αποτελέσουν την πρώτη τροφή των μικρών. Επίσης έχω δει ότι όταν τη 2-3 μέρα τα μικρά αρχίζουν να απομακρύνονται από τη φωλιά, μερικά πηγαίνουν και κάθονται πάνω σε φύλλα από τα φυτά που επιπλέουν (μέσα στο νερό) για ξεκούραση.
Χαλίκι δεν έχει βάλει σε όλο το βυθό, μόνο σε ένα μέρος, οπότε δε θα έχει πρόβλημα. Καλή συνέχεια!
Ουπς!!! Τότε να αφήσω την φακή, λιμνόφιλα και κερατόφυλλο ούτως ή άλλως φτάνουν μέχρι την επιφάνεια, αλλά όχι στην πλευρά που δεν έχει χαλίκι!
Αυτό που δεν κατάλαβα είναι πως θα τοποθετήσω το ποτηράκι πάνω από την μεριά που θέλω να κάνει φωλιά, εκεί που δεν έχει φυτά και χαλίκι. Ξέρει κάποιος να μου πει;
Το ποτηρακι (το οποιο θα το εχεις κοψει κατα μηκος) θα το αφησεις στην επιφανεια σαν να σχηματιζει μια σπηλια.
Καλη τυχη και απο εμενα.;):p
τα φυλλαρκια αν ειναι στην επιφανεια ή το ποτηρακι θα κανει σκια το βραδυ και δεν θα μπορει να δει καλα ο μονομαχος για να μαζεψει τα αυγα αν πεσουν απο την φωλια .Με αυτο το σκεπτικο το ειπα.Οταν ειχα γεννες απο μονομαχους δεν ειχα καθολου παντως φυλλα ή χαλικι.Βεβαια και αυτοι οι συνδυασμοι μπορουν να γινουν :)
Ευχαριστώ Θεόδωρε, κατάλαβα!
Τελικά κάτι πήγε στραβά!
Λέω χθες το βράδυ να βάλω την θηλυκιά στη γεννήστρα, για να τα ελευθερώσω μετά 24 ώρες, όπως λέει στο περιοδικό. Μ. Παρασκευή πρωί που θα είμαι και στο σπίτι για να δω τι θα γίνει.
Βύθισα μέσα την γεννήστρα και όταν η θηλυκιά ξεθάρεψε και πλησίασε από πάνω, απλά την σήκωσα κι έτσι το κορίτσι μου έμεινε μέσα.
Με τον ίδιο τρόπο έπιασα και τον αρσενικό με το διχτάκι και τον έβαλα σ' ένα πλαστικό δοχείο με νερό από το ενυδρείο του. Έκανα προσαρμογή, και τον έβαλα κι αυτόν στο ενυδρείο.
Αμέσως ζωηρός κι αναστατωμένος, την εντόπισε κι άρχισε το flare και τις βόλτες γύρω από την γεννήστρα. Αυτή κόντεψε να τρελαθεί! Στεναχωρέθηκα μήπως την άγχωσε η γεννήστρα και η παρουσία του αρσενικού. Με το ζόρι κατάφερα να διακρίνω τις κάθετες ρίγες και ησύχασα.
Αυτοί όμως δεν ησύχασαν και έκαναν σαν τρελοί. Κάποια στιγμή είδα την θηλυκιά να κατευάζει το κεφάλι χαμηλά και να ... καμπουριάζει κάπως. Αναγνώρισα την θετική της στάση από την περιγραφή που διάβασα στο περιοδικό. Αν ήταν έτοιμη η φωλιά θα την ελευθέρωνα, τόσο έτοιμοι μου φάνηκαν. Έσβησα τα φώτα και αναρωτιώμουν τι θα κάνουν την άλλη μέρα!
Ποιά άλλη μέρα;;;; Μετά από λίγη ώρα που άναψα το μικρό φως, η κοπελιά ήταν έξω από την γεννήστρα και οι δυό τους μου φάνηκαν ύποπτα ζαρωμένοι!!! Είχα διαβάσει που μοιάζουν σαν λιπόθημα μετά το ζευγάρωμα.
Την ξαναέβαλα στη γεννήστρα, και το πρωί την βρήκα πάλι έξω και την ουρά του αγοριού ... δαντέλα!!!
Τόσο τσατίστικα που έβγαλα δυο τρεις φωτογραφίες κι έφυγα! Δεν έπρεπε να βάλω γεννήστρα αλλά μπουκάλι 5 λτ. από αυτά που βάζω τα κρασιά!
Αυτά ... και τώρα τι κάνουμε;;;
Ξέχασα να πω ότι την μισή λάμπα την κάλυψα με μαύρο χαρτονάκι για σκιά, κι ο αρσενικός άρχισε να φτιάχνει φωλιά εκεί.
Γιατί έχω την εντύπωση οτι έγινε βιαστικά όλο το σκηνικό? Πόσο καιρό έκανες προετοιμασία ?
Λοιπόν αφήνεις δυο - τρεις εβδομάδες και ταϊζεις καλά και πολύ τα ψάρια χώρια και ξαναπροσπαθείς!
Τον αρσενικό τον τάιζα σκουληκάκια ... μήνες ... δεν θυμάμαι! άρχισα να τον ταΐζω κάθε μέρα όπως και την θηλυκιά από 12 του μήνα.
Θα δω σε τι κατάσταση είναι και θα τους χωρίσω :(
Θα πρότεινα τα εξής:
1) Βάζεις τα ψάρια σε δυο ξεχωριστά ενυδρεία με καλή ποιότητα νερού και φροντίζεις για την διατήρηση αυτής. (Συνήθως χρησιμοποιώ το ενυδρείο που θα γίνει η αναπαραγωγή για το αρσενικό και συνήθως μέσα έχω και κάποια φυτά όπως κερατόφυλλο και egedia densa)
2) Ταϊζεις (με ανεβασμένη σχετικά θερμοκρασία) τα ψάρια πολύ (αυτό έχει να κάνει και με την ταλαιπωρία που θα περάσουν τα ψάρια για την φάση του ζευγαρώματος αλλά και για το διάστημα που ο πατέρας θα μείνει χωρίς τροφή όσο να κολυμπήσουν τα μικρά)
3) Ανάμεσα στα δυο ενυδρεία έχεις βάλει εμπόδιο για να μην βλέπονται και μόνο για μισή ώρα την ημέρα λίγο πριν σβήσουν τα φώτα αφαιρείς το εμπόδιο για να γίνει το απαραίτητο φλέρτ. (τα ψάρια θα είναι έτοιμα όταν δεις στην θυληκιά τις κάθετες γραμμές).
4) μετά από 2 περίπου εβδομάδες πολύ καλής διατροφής προσθέτεις αφού σβήσουν τα φώτα την κυρία με σωστή προσαρμογή.
5) Στις περισσότερες των περιπτώσεων το βράδυ ή πολύ νωρίς το πρωί και πριν ανάψουν τα φώτα το ζευγάρωμα έχει γίνει!!
Καλή επιτυχία lucy όλα θα πάνε καλά!
Να ξερεις οτι οταν η θηλυκια εχει οριζοντιες ριγες ειναι στρεσαρισμενη.
ΕΓΙΝΑ ΓΙΑΓΙΑ!!!!!!!!!!!
Τελικά γέννησε και ο αρσενικός φυλάει τ' αυγουλάκια ως κόρη οφθαλμού! Την έβγαλα την θηλυκιά και με προσαρμογή την έβαλα στο 100 λτ.
1η φωτο: τ' αυγουλάκια μας!!! Περισσεύουν και για βάψιμο, μιας κι είναι Μεγάλη Πέμπτη!!!!!! :D
2-3 φωτο: ο στοργικός μπαμπάς!!!!!! Αν έλειπε η κουρτίνα από πίσω και τα ... ηλεκτρολογικά θα ήταν καλή φωτογραφία!!!!!!!!!!!
Από την χαρά μου πόσταρα χωρίς να διαβάσω τις απαντήσεις σας!!!
Μανώλη όπως τα λες τα έκανα, μόνο που έβαλα πρώτα την θηλυκιά και μετά τον αρσενικό!
Θεόδωρε είναι το πρώτο πράγμα που είδα όταν την πήρα οριζόντιες γραμμές.
Μα ... τα έγραψα όλα αυτά! Μήπως δεν διαβάσατε αυτά που έγραψα;;;;:D
Μπράβο βρε Lucy άξια!!!!! Να σου ζήσουν.
Ευχαριστώ Φιλώτα!!!
Το πρόβλημά μου τώρα είναι τι θα ταΐσω τα μωρά! Θα μου πείτε καλά τώρα το σκέφτηκες; Όχι το είχα σκεφτεί αλλά η μεγαλύτερη αγωνία μου είναι το τάισμα των μωρών!
Έχει πολλά βρυόφυτα το ενυδρείο και πιστεύω να υπάρχει αρκετή ινφουσόρια (έτσι δεν το λένε; ) πήρα και ξηρή τροφή για μωρά μονομάχων OCEAN NUTRITION. Λέει ότι μπορείς να τα ταΐσεις μετά την τρίτη μέρα.
Θα έχω σε λίγες μέρες και αυγά αρτέμιας, έχω νεογένητα γκρίνταλ ... δεν φτάνουν αυτά;
Γκρινταλ οχι ακομα. Αρτεμια πρεπει σιγα σιγα απο την τριτη - τεταρτη μερα ελευθερης κολυμβησης.
Να σου ζήσουν μονομαχο-γιαγιά! σκεφτόμουν κι εγώ να ξεκινήσω την διαδικασία αναπαραγωγής στον.... "παππούλη" μου αλλά οι νεογέννητες μονομαχίνες σου μάλλον του πέφτουνε μικρές :p
Και πάλι να σου ζήσουν
ΑΝΤΩΝΗΣ1980
24-04-08, 18:52
Μπραβο Lucy.:smt041:smt041:smt041:smt041
Ευχαριστώ!!! Να είστε καλά!
Ronnie να περιμένεις λίγο, δεν αργούν να ωριμάσουν!
Τόλη δηλαδή μέχρι την 3η -4η μέρα δεν ταίζω τίποτα; ότι βρουν στα φυτά;
Οτι βρουν στα φυτα, και αν εχεις τροφη σε πολυ λεπτη σκονη (φαντασου σαν ταλκ) ριξε με παρα πολλη τσιγγουνια, ή βρασε πολυ σφιχτο ενα αυγο (πανω απο 15 λεπτα), παρε τον κροκο, και περνα τον πολυ απαλα σε ενα μπολ με νερο του ενυδρειου ισα να αφησει ενα "ιχνος" στην επιφανεια, και ριξτο στο ενυδρειο. Ολα αυτα επαναλαμβανω με πολλη τσιγγουνια μην φορτωσουμε το νερο.
Προσοχη απο δω και περα να ειναι οσο πιο καλα κλειστο το καπακι, για να μη χαλαει η φωλια.
:smt041:smt041:smt041:smt041:smt041Μπραβο Lusy, ευχομαι να βγαλεις αρκετα μωρα.
μπραβο λουσυ!!!!! συμμεριζομαι τη χαρα σου!!:p:p:p
να σου ζησουν!!!!
Lucy θυμάσαι πιστεύω οτι όταν τα μωρά κολυμπήσουν ελεύθερα πρέπει να βγάλεις τον πατέρα ε?
Ευχαριστώ για τις ευχές σας! Οι μισές να πιάσουν θα έχουμε μονομαχάκια! Ετοιμάστε μονομαχοενυδρεία!!!! :D
Τόλη πήρα έτοιμη τροφή, αλλά θα κάνω κι αυτό με το αυγό!
Δεν πρέπει να μείνει ούτε το παραμικρό κομματάκι από τον κρόκο, παρά μόνο κάτι σαν λαδιά, σαν ψιλή σκόνη στην επιφάνεια του νερού. Κατάλαβα σωστά;
Μανώλη το θυμάμαι! Παρακολουθώ συνέχεια την φωλία με αγωνία (αλλά και καμάρι :grin: ) Μην ξεχνάς ότι έχω το περιοδικό και διαβάζω συνέχεια!;)
Χθες το βράδυ που πήγα σπίτι και είδα την φωλία, ο αρσενικός είχε μαζέψει τ' αυγά σε ένα σημείο κι έκανε μια "σφαιρα" μ' αυτά, (1η - 2η φωτο) ίσως επειδή είχε πέσει η θερμοκρασία στους 27 οC. Δεν ξέρω γιατί, μάλλον λόγω καιρού. Ανέβασα τον θερμοστάτη, η θερμοκρασία όμως έπεσε στους 26, κι έβαλα 2ο θερμοστάτη. Κατάφερα να ανέβει στους 29 οC, αλλά αυτό "στοίχισε" ξενύχτι,
έβαλα το ρολόι να με ξυπνάει ανα 2 ώρες και κοιτούσα. Έπρεπε να παρακολουθώ να μην ξεφύγει και ανέβει πολύ! Τέλος σταθεροποιήθηκε στους 29!
Σήμερα το πρωί η φωλιά ήταν λίγο πιο μακριά από το σημείο που την πρωτοέφτιαξε, και τ' αυγά απλωμένα. (2η - 3η φωτο )
4η φωτό: το περιβάλλον του ενυδρείου.
Μπραβο!!!!!!!!!!! Συγχαρητηρια!! αντε με το καλο να σου ζήσουν!!!!
:))))))))))))))))
.......
έβαλα το ρολόι να με ξυπνάει ανα 2 ώρες και κοιτούσα.......
Μπραβο σου, συνεχισε με την ιδια αγαπη και θα ανταμοιφθεις σιγουρα. :smt052
Συνεχιζω να παρακολουθω με ενδιαφερον.
Καλη συνεχεια.
Εχεις σκεφτει για τη συνεχεια, τι θα κανεις με το γονο?
Τι χρειαζεται δηλαδη να εχεις, μην πεσει το πασχα και ειναι ολα κλειστα, αν και ολο και καποιος θα βοηθησει στην αναγκη πιστευω. :smt052
Σε βλεπω σε λιγο καιρο στις αγγελιες:
Εδω οι καλοι μονομαχοι, για περαστε :rolleyes:....... και δεν εχουν φαει ουτε ταξιδια σε σακουλακια με χημικα, ουτε εχουν ζησει ποτε σε ποτηρακια του καφε:smt060:smt023
Εύγε συναδέλφισσα! :D
Έλειψα κάποιες μέρουλες (θα ανοίξω σχετικό post, ειδικά για σένα - μαζί δεν κουβεντιάζαμε για εκδρομούλες?) και με το που άνοιξα το gab, νά και τα ευχάριστα! Αύριο θα κάτσω να τα ξαναδιαβάσω με προσοχή!
Συνεχίζω να παρακολουθώ κι εγώ με ενδιαφέρον.. περιμένουμε λοιπόν τα νεότερα! ¶ντε, με το καλό να γεννηθούν τα μικρά! :p
Όπου ναναι πρέπει να σκάσουν!
lucy εχω ενα ωραιο 20λιτρο και περιμενει....:D:D
Ευχαριστώ πολύ!!!!
ΕΧΩ ΜΩΡΑ :p πολλά μωρά!!! :D Ετοιμάστε ενυδρεία!!! :cool:
Αγγελία: Χαρίζονται μονομαχάκια!!! :smt040
Παιδιά, δηλώστε όλοι γιατί είναι τόσα πολλά που πήγα και κοιτούσα στο ντουλάπι πόσα βάζα σάλτσας έχουν αδειάσει!!! Αχ Τόλη τα έλεγες εσύ αλλά ποια να σ' ακούσει; :smt120
Πλήρες ... ρεπορτάζ σε λίγο!!!
Που μείναμε; Α, ναι στ΄αυγά, τώρα όμως έχουμε μωρά!!!!!!!!
Το Μ. Σάββατο είδα τα πρώτα μωρά!!! (1η - 2η φωτο)
Σαν μικροσκοπικά κουνουπάκια κρεμόντουσαν από τις φυσαλίδες! όπως τα κουνούπια παίζουν στο νερό ανεβοκατεβαίνοντας στην επιφάνεια αυτά έκαναν το ίδιο αλλά προς τα κάτω! Τινάζονταν για λίγο προς τα κάτω και ξανανέβαιναν στην φωλιά. Πολλά από αυτά έπεφταν και τότε ο αρσενικός τα μάζευε και τα έβαζε στην θέση τους.
Στην φωτογραφία, αν και θολή, φαίνονται οι ουρίτσες τους που κρέμονται σαν ριζούλες από φακή! Μόνο που οι ρίζες της φακής είναι πολύ πιο μακριές!
Στην πρώτη φωτογραφία το φυτό είναι salvinia natans με μέγεθος φύλλου 0,5 εκ. περίπου. Οι ουρίτσες φαίνονται σαν άσπρες φουντίτσες!
Η φωλιά ήταν πιο απλωμένη (3η φωτο)
Έδωσα στον αρσενικό να φάει grindal, μακριά από την φωλιά, αλλά δεν τα έδωσε σημασία.
Την ημέρα του Πάσχα είδα τα πρώτα μωρά που άρχισαν να κολυμπάνε οριζόντια! Στο τέλος της ημέρας σχεδόν όλα κολυμπούσαν οριζόντια κι ο αρσενικός είχε πάψει να βρίσκεται σε εγρήγορση. Όλες αυτές τις μέρες δεν σταμάτησε λεπτό να δημιουργεί νέες φυσαλίδες και να μαζεύει αυγά - μωρά!
έμοιαζε να τα έχει χαμένα και να μην ξέρει τι να κάνει! Πολλά μωρά τα έπιανε και προσπαθούσε να τα βάλει στις λίγες φυσαλίδες που μείνανε!
Είδα ότι είχε φάει και τα σκουληκάκια και κανονικά έπρεπε να τον βγάλω το μεσημέρι, αλλά έλειπα κι έτσι τον έβγαλα το βράδυ! Δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να τον πιάσω δελεάζοντας τον με ένα μεγάλο γεύμα grindal.
Μετά που τον έβγαλα έκλεισα το φως, γιατί είχα διαβάσει πως δεν χρειάζεται πλέον, και τον ένα θερμοστάτη που ήταν από το ενυδρείο του μονομάχου για να μην είναι στο κρύο! Κι εκεί έκανα την μεγάλη γκάφα! Το νερό την άλλη μέρα είχε 24 βαθμούς! Μου τα "έψαλα", και άναψα το φως. Βλέπω ότι και ο θερμοστάτης που έμεινε ήταν στο πολύ χαμηλό (τι πατάτα έκανα ποιος ξέρει ) και άναψα και τον θερμοστάτη, ο οποίος ήταν στο πολύ χαμηλό από την αρχή και δεν το είχα καταλάβει η πόντια, γι' αυτό από την αρχή της διαδικασίας δεν μου ανέβαζε θερμοκρασία!
Όταν η θερμοκρασία έφτασε τους 26 βαθμούς τα μωρά που μέχρι τότε καθόντουσαν ακίνητα άρχισαν να κολυμπάνε με απότομες "πεταχτές" κινήσεις. Έφτιαξα και το αυγουλάκι τους όπως μου είπε ο Τόλης, πασχαλιάτικο παρακαλώ, βαμμένο κόκκινο :D και τα είδα να το τιμάνε.
Την ώρα που τα παρατηρούσα πρόσεξα πόσο καθαρά ξεχωρίζουν τα κατάμαυρα ματάκια τους στο σχεδόν διάφανο σώμα τους. κάποια στιγμή κάποιο γύρισε προς το μέρος μου σαν να με κοιτούσε και μου φάνηκε πολύ αστείο, γιατί ήταν λες και συναντήθηκαν οι ματιές μας! :D
Σήμερα τα έδωσα και από την έτοιμη τροφή. Μοιάζουν να είναι καλά και νομίζω θα ζήσουν αρκετά αν όχι όλα!!!
Στις 4 τελευταίες φωτογραφίες τα μωρά μου!!! Δυσκολεύτηκα πολύ να βγάλω μια που να φαίνονται!
... και όπως είπα ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟΜΑΧΑΚΙΑ!!!
μπραβο λουσυ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! να σου ζησουν!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:p:p:p
Μπράβο Λούση να τα χαίρεσαι!!!! Και μήν ξεχνάς έχω ένα 40λιτρο που περιμένει για να γίνει μονομαχοενυδρείο!!!!!!
Μπράβοοοο!!! Να σου ζήσουν :D :D :D
:smt040
Lucy μολις ειδα το ποστ(λογω απουσιας μου) και ειμαι μια ευτυχισμενη νονα.Μπραβο σου χαζογιαγια.Να σου ζησουν τα μικρα!!!!Ειδες οτι με υπομονη και επιμονη οτι ολα ΓΙΝΟΝΤΑΙ?Ανυπομονω για τη συνεχεια.Φανταζομαι η εμπειρια σου θα ηταν μοναδικη.
Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ!!!!!!!!!!!
Μαρία όντως η εμπειρία είναι μοναδική! Και χρυσόψαρα γεννήθηκαν στην λιμνούλα μου και γκαπάκια και πλάτυ στο ενυδρείο, αλλά η εμπειρία των μονομάχων είναι το κάτι άλλο!!!
Η όλη διαδικάσία σε κάνει να συμμετέχεις τόσο ενεργά στην αναπαραγωγή που αισθάνομαι σαν ... μαία!!!!!!!:D
¶λλά είμαι μια ευτυχισμένη χαζογιαγιά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:D
Κρατάω κατάλογο με όσους θα ... υιοθετήσουν μονομαχάκι!!!!
που αισθάνομαι σαν ... μαία!!!!!!!:D
τι μου θυμιζει αυτο??:D:D:D
Κρατάω κατάλογο με όσους θα ... υιοθετήσουν μονομαχάκι!!!!
λουσυ μου θα με βαλεις στον καταλογο...καιμαλιστα για ενα θηλυκο...αντε να συμπεθεριασουμε.......
:D:D:D
Βεβαίως ... συμπέθερε :D Σ' έχω στον κατάλογο σημείωσα μόνο ότι θέλεις κοπέλα!!!;)
Οντως η διαδικασια και η γεννηση των μονομαχων ειναι μοναδικη και πιστευω αξιζει καποιος να τη ζησει.
συμφωνώ και γώ η εμπειρία ειναι το κάτι αλλο..ειδικά οταν βλεπεις κατι πραματακια σαν(...)να κολυμπουν;)
εμένα δυστηχος δν έζησε κανενα..
καλη τυχη με τα μικρα!
Lucy λίγο προσοχή τώρα στην ποιότητα του νερού και στο τάϊσμα!!!
Καλή συνέχεια με το μεγάλωμα! ( Τα βάζα μην σε απασχολούν από τώρα έχεις περίπου 2 μήνες μπροστά σου!)
Λυπάμαι lag! Εύχομαι την επόμενη φορά να ζήσουν!
Μάνο αυτό ήθελα να ρωτήσω. Για την ποιότητα του νερού.
Το φίλτρο δεν λειτουργεί για να μην ρουφήξει τα μωρά. Ίσως μερικά από τα πρώτα που κολύμπησαν να χάθηκαν μέσα στο φίλτρο γιατί είδα 1-2 κολλημένα επάνω του. Λέω δεν μπορεί κάποια θα παρασύρθηκαν.
Τώρα όμως που πρέπει να υπάρχει ποιότητα καλή; Πως θα την κάνω; Και σκέφτηκα να κάνω στα γρήγορα φίλτρο .... - ποιας πόλης το λένε; Αμβούργου; Βουργουνδίας; :D - και να το βάλω να δουλεύει. Δηλαδή, μεγάλο μπουκάλι 2λ. αναψυκτικού να αφαιρέσω πάτο και πάνω μέρος, να το κόψω έτσι ώστε να μείνει ένα ... ένας σκελετός που θα κρατάει το σφουγγάρι και από πάνω να βάλω - μέσα στο σφουγγάρι - τον κυκλοφοριτή. Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητή! Κάτι τέτοιο θα είχε άραγε τόση δύναμη ώστε να ρουφήξει μωρά;
Και αλλαγή νερού οπωσδήποτε, αλλά πως; Λέω να βάλω πολύ χαμηλά, στον πάτο το λάστιχο, εκεί που δεν έχει χαλίκι και δεν βλέπω μωρά και να πάρω τα όσα περιττά μαζεύτηκαν. Όλα να πέφτουν σ' ένα κουβά, και μετά να ελέγξω για τυχών μωρά τα οποία θα βάλω πίσω.
Και κάτι τελευταίο ... πόσο πρέπει να είναι το ύψος του νερού; Μήπως πρέπει να το κατεβάσω πιο χαμηλά από τους 18 περίπου πόντους που είναι;
Μικρές και προσεχτικές αλλαγές Lucy με λαστιχάκι αεραντλίας όπου μπροστά μπορείς να προσαρμόσεις και ένα μικρό δίχτυ (τούλι).
Το ύψος του νερού καλό είναι (ίσως λίγο χαμηλότερο θα ήταν καλύτερα).
Φίλτρο δεν θέλουμε στην παρούσα φάση διότι η ανατάραξη και το ρεύμα που θα δημιουργεί όσο μικρό και αν είναι εγκυμονεί κινδύνους όπως να πληγώσει την ραχοκοκαλιά των μικρών και να μεγαλώσουν στραβά.
Αυτά και καλή συνέχεια! (Αρτέμιες έχεις??)
Εντάξει θα βγάλω το νερό με λαστιχάκι, αλλά πως θα φύγουν οι ακαθαρσίες κι όλα τα άλλα που είναι μαζεμένα στο πάτο;
Καλά ούτε φίλτρο θα βάλω, και αρτέμιες δεν ήρθαν ακόμα στο πετ. Θα ψάξω.
Θα φύγουν σε επόμενες αλλαγές όπου τα μικρά θα έχουν μεγαλώσει λίγο και δεν θα έρχονται τα μωρά στο λαστιχάκι με κίνδυνο να τα ρουφήξεις, ενώ θα έχεις αυξήσει και το ύψος (λίτρα).
Το φιλτρο δεν πρεπει να το βαλει καπου αλλου (με ψαρι) να λειτουργει για να ειναι "ζωντανο" και ετοιμοπολεμο οταν χρειαστει?
Δεν κοιτας και μεσα στο φιλτρο μπορει να υπαρχουν μωρα και να εχουν κολλησει?
Καλη συνεχεια, παρακολουθω με ενδιαφερον.:smt052
Εντάξει Μανώλη όλα πάνε καλά προς το παρόν!
Δέλτα ... ξέχασα τ' όνομά σου ... Σπύρος; Τέλος πάντων το φίλτρο λειτουργεί μέσα σε άλλο ενυδρείο για να μην καταστραφεί η βιολογία του. Μωρά δεν είχε μέσα!
Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας!
Έχω κι άλλη ερώτηση! Το φως το έχω αναμένο συνέχεια για να μην υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην θερμοκρασία. Αν θα δημιουργηθεί άλγη δεν με πειράζει, γιατί μετά που θα φύγουν τα ψαράκια θα το ξεστήσω. Στα ψάρια πειράζει αυτό; Αυτό θέλω να μάθω αν θα έχουν πρόβλημα τα μωρά από το συνεχόμενο φως! Μήπως τα βλάπτει το γεγονός ότι δεν έχουν νύχτα;
Κάθε φορά που λείπω και επιστρέφω βλέπω και από ένα ευχάριστο! Μπράβο συναδέλφισσα! Να τα χαίρεσαι! Ταξιδάκι για Αθήνα παίζει? Για να μπω κι εγώ στη λίστα? :p
Εσένα σε βλέπω το επόμενο project να είναι η αναπαραγωγή μονομάχων :) :D
Κάθε φορά που λείπω και επιστρέφω βλέπω και από ένα ευχάριστο! Μπράβο συναδέλφισσα! Να τα χαίρεσαι! Ταξιδάκι για Αθήνα παίζει? Για να μπω κι εγώ στη λίστα? :p
Βεβαίως συνάδελφε! πόσα να σου κρατήσω; :D
Σ΄ευχαριστώ πολύ! ;)
Ταξιδάκι στην Αθήνα; Αχ βρε Δημήτρη (Δημήτρης έτσι; ) εδώ στην Θεσσαλονίκη δεν μπορώ να πάω ... την Αθήνα την βλέπω στα όνειρά μου :D
Α, θα το ξεχνούσα, που είναι το αφιερωμένο πόστ για εκδρομούλες;;;;;;;;
Για το φως δεν ξέρουμε τίποτα;
λουσυ σε 3 λεπτα παρε ματι το γαμπρο που ετοιμαζω για την "κορη" σου...
Κανονικα ολα τα ζωα πρεπει να ακολουθουν εναν κυκλο μερας νυχτας. Αν ομως η θερμοκρασια σου εξαρταται απο τη λαμπα αυτη (δεν εχει θερμοστατη το ενυδρειο?), προτεραιοτητα ειναι η σταθερη θερμοκρασια, οποτε αστην ανοιχτη συνεχως.
Αν βγουν αλγες τοσο το καλυτερο για τα μωρα.
Αν δεν μπορεί να αποφευχθεί η συνεχής χρήση λάμπας, όπως είπε ο συνονόματος, τότε ενήσχυσε τις κρυψώνες σου. Στη θέση σου θα έβαζα ένα ξυλαράκι ακόμη (και ας λείψει από κάποιο άλλο ψαράκι...)
Θερμοστάτη έχω, αλλά η λάμπα επιρεάζει πολύ την θερμοκρασία και έχει μεγάλες διακυμάνσεις!
Θα φροντίσω για λίγη ... σκιά!
Ευχαριστώ πάρα πολύ!!!!!!!!!!!!!
Πόσο μεγάλη είναι η διαφορά; και σε μένα στα χρυσόψαρα ανεβαίνει η θερμοκρασία με τις λάμπες αλλά δεν ανησυχώ. Λογικό δεν είναι τη μέρα να είναι κατά τι πιο ζεστό το νερό? :)
Τη μέρα με 40πχ βαθμούς στο νερό δεν θα είναι 28-30 οι βαθμοί; Τη νύχτα μπορεί να είναι το ίδιο;
Αν είναι μικρή η διακύμανση μην ανησυχεις
Ναι φυσικό είναι! Με την λάμπα έχω 28-29 βαθμούς και χωρίς την λάμπα πέφτει στους 24 και μετά δεν ανεβαίνει εύκολα.
Πιστεύω ότι 24 βαθμοί για μονομαχάκια είναι αρκετά κρύο νερό. Έπειτα ένα ανεβοκατεύασμα 4-5 βαθμών δεν θα τα βλάψει;
Σκέψου και το άλλο, δεν έχω φίλτρο για κυκλοφορεία κι έτσι στο νερό δημιουργούνται ζώνες με διαφορετική θερμοκρασία.
Η θερμοκρασία κοντά στον θερμοστάτη είναι 30 βαθμοί περίπου, στην μέση 28-29 και στην άλλη άκρη 26-27. Έχω 3 θερμόμετρα για να παρακολουθώ.
Βέβαια τα μωρά είναι παντού στο ενυδρείο με περισσότερη προτίμηση ανάμεσα στα φυτά. Δεν ξέρω πως νοιώθουν στις διαφορετικές θερμοκρασίες, αλλά η έννοια μου είναι να δημιουργήσω όσο το δυνατό πιο σταθερό περιβάλλον!
Σίγουρα είναι κάτι που θέλει παρακολούθηση. Μην ανησυχείς (εν μέρει!) για τα μικρά. Πάνε εκεί που νοιώθουν καλύτερα. Αν βάλεις τον θερμοστάτη "ξαπλωτό" στο κέντρο? Σου προτείνω να απομακρύνεις την λάμπα πυρακτώσεως που λογικά θα έχεις και βάλε μια οικονομίας που έχει μικρότερη αποβολή θερμότητας. Εγώ πάντως αυτό θα έκανα...
ΥΓ. Αν κατέβεις κάποια στιγμή Θεσσαλονίκη έχε με στα υπ' όψην σου για κανέναν μπέμπη-μπέμπα :D
Τώρα λέω καλύτερα να μην πειράξω τίποτα για να μην χαλάσω την σταθερότητα που υπάρχει! Φυσικά και θα σου κρατήσω, και μπέμπη και μπέμπα αν θες!
Χθες είδα αρκετά πάλι. Πάνε μέσα στα φυτά. Όμως λες και δεν μεγάλωσαν καθόλου! Μήπως κάνω πολύ τσιγκουνιά στην τροφή;
Ταΐζω 3 φορές την μέρα με την έτοιμη τροφή ή με αυγό. Από την έτοιμη ρίχνω μισό κουταλάκι από αυτό που έχει στην συσκευασία και λέει ότι είναι για 300 μωρά! Ε, δεν νομίζω με τίποτα να είναι τόσα! Από αυτά που βλέπω ίσως να είναι ... ούτε 40.
Το αυγό το κάνω όπως είπε ο Τόλης, και περιμένω σήμερα αύριο να μου φέρουν και αρτέμια.
Ήθελα να επιχειρήσω και την πρώτη αλλαγή νερού αλλά κόλησα στο θέμα αντιχλώριο. Στο περιοδικό λέει ότι το νερό πρέπει να μείνει μια μέρα σε ανοιχτό κουβά. Γιατί αυτό και όχι αντιχλώριο; Μήπως πειράζει τα μωρά;
Να προσθέσεις κανονικά αντιχλώριο!!!
Ευχαριστώ Μανώλη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Χθες είδα αρκετά πάλι. Πάνε μέσα στα φυτά. Όμως λες και δεν μεγάλωσαν καθόλου! Μήπως κάνω πολύ τσιγκουνιά στην τροφή;
Ταΐζω 3 φορές την μέρα με την έτοιμη τροφή ή με αυγό. Από την έτοιμη ρίχνω μισό κουταλάκι από αυτό που έχει στην συσκευασία και λέει ότι είναι για 300 μωρά! Ε, δεν νομίζω με τίποτα να είναι τόσα! Από αυτά που βλέπω ίσως να είναι ... ούτε 40.
Το αυγό το κάνω όπως είπε ο Τόλης, και περιμένω σήμερα αύριο να μου φέρουν και αρτέμια.
Γενικά τα μονομαχάκια δεν προτιμάνε την έτοιμη τροφή ή το αβγο (επειδή θέλουν η τροφή τους να κινείται), αυτά είναι λύση ανάγκης.. Εγώ όσες φορές προσπάθησα να μεγαλώσω γέννα με τεχνητές τροφές, απέτυχα.. Προσπάθησε να βρείς όσο το δυνατόν γρηγορότερα αρτέμια, μέχρι τότε δε νομίζω να τα δεις να μεγαλώνουν αισθητά... Κανονικά πρέπει να ξεκινάνε δοκιμές με αρτέμια την 4-5 μέρα (δηλαδή 1-2 μέρες αφού αρχίσουν να κολυμπάνε ελέυρθερα). Καλή επιτυχία!
Γενικά τα μονομαχάκια δεν προτιμάνε την έτοιμη τροφή ή το αβγο (επειδή θέλουν η τροφή τους να κινείται), αυτά είναι λύση ανάγκης.. Εγώ όσες φορές προσπάθησα να μεγαλώσω γέννα με τεχνητές τροφές, απέτυχα.. Προσπάθησε να βρείς όσο το δυνατόν γρηγορότερα αρτέμια, μέχρι τότε δε νομίζω να τα δεις να μεγαλώνουν αισθητά... Κανονικά πρέπει να ξεκινάνε δοκιμές με αρτέμια την 4-5 μέρα (δηλαδή 1-2 μέρες αφού αρχίσουν να κολυμπάνε ελέυρθερα). Καλή επιτυχία!
Mav, αυτό το έχω προσέξει, το πως χαλβαδιάζουν τα μικροσκοπικά κομματάκια που βυθίζονται αργά!!!
Πρέπει να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα γιατί χθες το βράδυ είδα πολλά να κάθονται με το κεφάλι προς τα κάτω και μερικά να είναι γερμένη και η ουρίτσα τους.
Ίσως να μην τα κατάφερα και να πεθαίνουν! :(
Αν βρεις αρτέμια σύντομα έχεις ελπίδες! Επίσης τσέκαρε να δεις πως είναι οι ρύποι στο νερό τους! Το αυγό επιβαρύνει αρκετά το νερό.
Μανώλη δεν το σκέφτηκα να κάνω τεστ αμμωνίας! Μόλις πάω σπίτι ...
Ξέρεις όμως τι έκανα;;;;;;;;;;.........................
Κι όμως το έκανα!!! Έβαλα φίλτρο δεν άντεξα!!!
Πήρα μπλε σφουγγάρι, με διαστάσεις ... νομίζω 10χ10 και λίγα εκατοστά ψηλότερο από το νερό. ¶νοιξα μια τετράγωνη τρύπα και έβαλα μέσα τον κυκλοφορητή από το φίλτρο. Έβαλα το σφουγγάρι με εκνευριστικά αργή κίνηση στο νερό, για να μην δημιουργήσω πολλά προβλήματα. Η τρύπα είναι μέσα στο νερό. Η έξοδος του κυκλοφορητή είναι μέσα στην τρύπα, και με την λίγη δύναμη που βγαίνει, ίσα που κάνει το νερό να κινείτε μπροστά στο σφουγγάρι.
Έριξα τροφή από την σκόνη, αφού την έτριψα με τα δάχτυλα να γίνει ακόμα πιο ... σκόνη. Είδα τα μωρά να πλησιάζουν με ενδιαφέρον τους κόκκους σκόνης που έπλεαν και να τους επιτίθενται!!!!!
Κάθισα πολύ ώρα και παρακολουθούσα. Δεν τα είδα να ενοχλούνται από την απειροελάχιστη ροή και κολυμπούσαν χωρίς κόπο.
Αυτό όμως που με ανησύχησε ήταν που έβγαζαν την τροφή αμέσως μετά που την άρπαζαν!!! Δηλαδή τόσες μέρες που τα έβλεπα να τσιμπάνε κόκκους αυτά τους ξαναβγάζανε κι εγώ νόμιζα ότι τρέφονταν κανονικά;;;
Αρτέμια εξακολουθώ να μην βρίσκω, και από τα πετ μ' έχουν στο "σήμερα αύριο έρχονται"!
Μέσα στην απελπισία μου και αφού τα μισά ψαράκια είναι με το κεφάλι προς τα κάτω πήρα ένα κομμάτι μοπάνι με βρυόφυτα και φουλ στην τριχοειδή άλγη που είχα σε μέρος (με φίλτρο) που το χτυπά ο ήλιος. Το έβαλα κι αυτό μέσα και λέω: ή που θα πεθάνουν όλα μαζί ή θα τραφούν και θα ζήσουν μέχρι να έρθει η αρτέμια! Σε λίγη ώρα μαζεύτηκαν αρκετά εκεί αλλά δεν μπορώ να ξέρω αν βρήκανε κάτι να φάνε!
.... για πείτε μου ... τα σχόλιά σας ...
Το φίλτρο το έφτιαξες, το μπόλιασες?
Αυτό με το ξύλο είναι πιθανόν να τους δώσει λίγη ενέργεια μέχρι τις αρτέμιες.
Ναι το μπόλιασα, αυτό ξέχασα να το πω! Ελπίζω να αντέξουν μερικά γιατί κάτι λένε για απεργία μεταφορικών εταιρειών και ...
Συμφωνώ με τον Μάνο ,οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο ξύλο είναι πηγή τροφής για τους
γόνους.
Δεν ξέρω αν μπορώ να σε βοηθήσω λόγω του οτι ασχολουμαι με χρυσόψαρα αλλά εγώ μετά την αρτέμια
δίνω περισσότερη βάση στο αυγό και στο γάλα σόγιας.Βέβαια αυτό συνεπάγεται και καθημερινό σχολαστικό
καθάρισμα και αλλαγές νερού.
Καλημέρα συναδέλφισσα! Μπορείς να ανεβάσεις και καμιά φωτογραφία (πρόχειρη έστω) του αυτοσχέδιου φίλτρου, να δούμε κι εμείς πώς ακριβώς έκανες την πατέντα?
Καλή τύχη εύχομαι για τα μονομαχάκια σου! Με τόση καλή θέληση και διάθεση, είμαι σίγουρος ότι θα πάνε όλα καλά!
Σωκράτη δεν ξέρω αν μπορώ, και τι μπορώ από αυτά να κάνω, αλλά προς το παρόν νοιώθω πανικό!!! Αφού βοηθά το ξύλο να βάλω κι άλλο στον ήλιο να ετοιμάζεται καλού κακού; Σ' ευχαριστώ!
Να είσαι καλά Δημήτρη! Ναι βέβαια θα βγάλω φωτογραφίες ... χθες δεν είχα χρόνο ... και δεν το σκέφτηκα όταν τα παρατηρούσα.
Οι φωτογραφίες από το φίλτρο:
1η: η ροή του φίλτρου είναι από μπροστά, στο σκοτεινό μέρος.
2η: η θέση του στο ενυδρείο.
3η: η θέση του κυκλοφοριτή μέσα στο σφουγγάρι.
4η: Μωρό μπροστά στη ροή του φίλτρου, τόσο σιγανή είναι που το μωρό δεν ενοχλείτε και απλά στέκεται εκεί!
5η: Πόσο πολλαπλασιάστηκαν τα φυτά!!!
Αφού βοηθά το ξύλο να βάλω κι άλλο στον ήλιο να ετοιμάζεται καλού κακού;
Για την καλλιέργεια insuforia καλύτερα προτίμησε καμιά πατάτα ή μαρούλι.
Υπάρχει και ανάλογο θέμα για όποιον ενδιαφέρεται :
http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=107338&postcount=5
Αυτό το είχα ξεχάσει τελείως!!! Ευχαριστώ!!! :smt058
... +-4 ...
Μην κοιτάς που σαχλαμαρίζω όλα στραβά πάνε! Το ... το ... αυτό που κάνει μπουρμπουλίθρες χάλασε και δεν πρόλαβα να πάρω άλλο και χάνω -μάλλον - μωρά και ... απελπίστικα, δεν νομίζω να μου ζήσει ούτε ένα:(
Αυτό το.. το.. που το συνδέεις με ένα.. ένα.. και το βάζεις στο μπουκάλι που εκκολάπτεις την.. την.. ΑΕΡΑΝΤΛΙΑ λέγεται.. :D
Με στενοχώρησες με το παραπάνω post.. (εξ'ού και το χιουμοράκι παραπάνω, μπας και σου φτιάξουμε λιγάκι τη διάθεση! :p) Εύχομαι καλό κουράγιο, και ελπίζω τα πράγματα να πάνε καλύτερα.. :)
ΑΝΤΩΝΗΣ1980
12-05-08, 14:22
Αρε Λουση κριμα. Οταν θα βρεθουμε θα σου φερω δυο αεραντλιες να εχεις καβατζα. 4 εχω στην σακουλα και καθονται.
Να είσαι καλά .... γιαλατζί συνάδελφε :D!
Σ' ευχαριστώ Αντώνη! Θα πάω να πάρω τώρα γιατί μερικά μωρά ζούνε!
Έχω τόσα προβλήματα αυτόν τον καιρό που δεν θα σκάσω για τα ψάρια, όσο άσχημο κι αν ακούγετε αυτό. Κάνω ότι μπορώ! Αλλά μετράει και η απειρία, η έλειψη του κατάλληλου χρόνου, η ανυπομονησία να δω μωρά ....
αν είχα αρκετό χρόνο θα προετοίμαζα το ... το .... την αεραντλία και θα έβλεπα ότι είναι χαλασμένη, θα φρόντιζα να πάρω έγκαιρα άλλη κι όχι να τρέχω και να μην προλαβαίνω!
Αυτά ... :(
Συμβαινουν αυτα.
Ευχομαι να ξεπερασεις ευκολα τα εμποδια σου και την επομενη φορα που θα επιχειρησεις αναπαραγωγη να εχεις πιο πολυ χρονο και να εισαι και πιο καλα προετοιμασμενη.
Σιγουρα ομως θα εισαι πιο εμπειρη ε? ;)
Καλη συνεχεια.:smt052
Ευχαριστώ Σπύρο! Ναι σίγουρα θα έχω πείρα ;)
Τελικά καμιά δεκαριά μωρά υπάρχουν και λίγο μεγάλωσαν. Τα δίνω γόνο από γκρίνταλ και τα τρώνε! Ίσως να καταφέρουν να ζήσουν αν καταφέρω κι εγώ να στήσω την αεραντλία!
Τελικά με την πολύ δουλειά την έκανα την πατάτα μου και δεν δούλεψε το .... σύστημα με τις μπουρμπουλίθρες. Φταίει που έβαλα αλάτι φαγητού; φταίει που δεν είχα φως; .... τώρα μην πω και τ' άλλα "φταίει;" γιατί δεν έχει νόημα. Πολύ επιπόλαια κατασκευή και ... διαχείρηση!
Πάει αυτό! Το θέμα είναι ότι 11 μονομαχάκια (τόσα μέτρησα) ζούνε και τα 6 είναι μεγαλούτσικα. Βέβαια δεν ξέρω πόσο μεγάλα έπρεπε να είναι σε ηλικία 1 μηνών που είναι τώρα, αλλά ελπίζω να ζήσουν, και θα το θεωρήσω μεγάλη επιτυχία, (τύχη θα έλεγα ) άπειρη και χωρίς σωστή φροντίδα να μου ζήσουν αυτά τα 11!!!
Τα ταίζω ότι και πριν, γόνο grindal, ινφουσορια και έτοιμη τροφή για μωρά μονομαχάκια.
Στην τελευταία φωτο, φαίνετε ένα μωρό, δίπλα στην φακή. Υπολογίστε το μέγεθος!!!:D
Μπραβο:p Lucy μου σιγουρα αυτη ειναι επιτυχια.Σιγουρα την επομενη φορα τα πραγματα θα ειναι καλυτερα αφου θα εισαι πιο εμπειρη.Καλη συνεχεια.Περιμενω την εξελιξη.
Μπράβο και από μένα συναδέλφισσα! :p
Περιττό να σου (ξανα-) πω ότι έχω ζηλέψει απίστευτα (χτες διάβαζα την αντίστοιχη προσπάθεια του PascM) και με βλέπω κάποια στιγμή στο μέλλον (όποτε καταφέρω και βρω το χρόνο που χρειάζεται, γιατί καταλαβαίνω ότι χρειάζεται αρκετή ενασχόληση) να επιχειρώ κάτι αντίστοιχο, εε? Μακάρι να μεγαλώσουν τα μικρά, να μας δώσεις κι εμάς κανένα, μπας και καταφέρουμε και σε κάνουμε ..προ-γιαγιά! :D
Κάποια στιγμή, να μας πεις τι διάβασες και από πού μάζεψες πληροφορίες για όλη τη διαδικασία.. Και εύχομαι την επόμενη φορά να πάνε όλα καλύτερα!
μπραβο λουσυ!!!...αρα με μαθηματικη ακριβεια την αλλη φορα θα βαλεις αγγελια...100 μονομαχακια χαριζονται...
Δεν ξερω τα ποσοστα επιτυχιας σε αναπαραγωγες μονομαχων, αλλα και 1 να εβγαζες επιτυχια θα ηταν για μενα. ;)
Ευχομαι υγεια. :smt052
Στην αρχή δεν είναι όλα ρόδινα αλλά έχω φτάσει σε ποσοστό μέχρι και 95%
Σας ευχαριστώ!!! :p Έπιασαν οι παλιές ευχές σας και μου έζησαν!!! ¶ρα αν πιάσουν κι αυτές θα μου μεγαλώσουν!!!
Σίγουρα είναι μεγάλη τύχη να έχω 16!!! ναι 16 μονομαχάκια!!! Χθες είχα μετρήσει 16 που βγήκαν μέσα από τα φυτά για μεζεδάκι!!! Λέτε να υπάρχουν κι άλλα;
Μερικά είναι λες και δεν μεγάλωσαν καθόλου!!! κλωστίτσες!!!
Πάντως όλα είναι ήρωες!!!
Τα μεγαλύτερα διώχνουν το ένα το άλλο και θα έλεγα ότι "όρισαν" και περιοχή! ίσως αυτά που βλέπω να τα παρανοώ γιατί είμαι χαζογιαγιά, αλλά ότι και να κάνουν μερικά άρχισαν να μεγαλώνουν αρκετά!!!!!!:p
Δημήτρη:
1ον. :smt108 μην με ξαναποκαλέσεις συναδέλφισσα γιατί έμαθα ότι είσαι γιαλατζή χοντρός, ενώ εγώ γνήσια!!! :D
2ον: όλες τις πληροφορίες τις "μάζεψα" από τα διάφορα θέματα εδώ στο GAB από την σελίδα του Τσάμη, και κυρίως από το περιοδικό του συλλόγου όπου η Mariel έχει γράψει ένα αναλυτικό άρθρο για τους μονομάχους και την αναπαραγωγή τους!!!
Καλή συνέχεια lucy, αυτά που φαίνονται στις φωτος έχουν καλό μέγεθος και φάινεται να έχουν περάσει το ''κρίσιμο'' στάδιο, οπότε με λίγη προσοχή και καλό τάισμα θα τα δεις να μεγαλώνουν... ¶ρχισε να σκέφτεσαι σε ποιούς θα δώσεις, πόσα θα κρατήσεις κλπ...
Αυτό ήθελα να μάθω!!! Σ' ευχαριστώ πολύ ... σαμάνε μας!!! :D
Δημήτρη:
1ον. :smt108 μην με ξαναποκαλέσεις συναδέλφισσα γιατί έμαθα ότι είσαι γιαλατζή χοντρός, ενώ εγώ γνήσια!!! :D
Ποιος διέδωσε αυτή τη φήμη? :D
Ποιος διέδωσε αυτή τη φήμη? :D
Εσύ ο ίδιος!!!!! Νομίζω κάπου που λέγατε για κοψίδια και γόβες! Εκεί ανέφερες για κιλά ... και είδα ότι δεν ....
Φτάσαμε αισίως στους 2 μήνες και τα μονομαχάκια φαίνονται καλά.
Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορούν να ταξιδέψουν σ 'αυτήν την ηλικία για να πάρω μερικά μαζί μου την Κυριακή, αν θέλει κανένας.
Δε θα έχουν πρόβλημα (αν θα άντεχαν τα ενήλικα δηλαδή θα είναι οκ), για τι διαδρομή μιλάμε? Στη φωτογραφία της υπογραφής σου φαίνονται πολύ όμορφα :)
Τα μωρά είναι όμορφα, η φωτογραφία είναι άσχημη !!!!
Μιλάμε για Δράμα - Θεσσαλονίκη 2 ώρες, αλλά έχω κλιματισμό στο αυτοκίνητο.
Λογικά θα αντέξουν!
Να σου ζησουν Lucy.Ειναι πανεμορφα και υγιεστατα.:smt041
Φτάσαμε αισίως στους 2 μήνες και τα μονομαχάκια φαίνονται καλά.
Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορούν να ταξιδέψουν σ 'αυτήν την ηλικία για να πάρω μερικά μαζί μου την Κυριακή, αν θέλει κανένας.
Μην τα φοβάσε! Φρόντισε μόνο το νεράκι τους να είναι απο φρέσκια αλλαγή γιατί είναι ακόμη πολύ κατουρλιάρικα. :D:D:D:D
Σας ευχαριστώ!!!
Ο ένας ταξίδεψε στο Κιλκίς κι έφτασε ασφαλής. Στην νέα του κατοικία δεν έφαγε για 2-3 μέρες, αλλά μετά όλα καλά!!!
Να ρωτήσω τώρα κάτι άλλο! Σε ποιά ηλικία αυτοί οι σπόροι θα αρχίσουν να κάνουν φυσαλίδες; Δεν καταλαβαίνω τι είναι η άσπρη κουμουλίτσα από φυσαλίδες που είδα στο ενυδρείο!!!!!!!!!!! :smt108 Είναι μόλις 2.5 μηνών!!!!
Λογικά είναι φωλιά, μη σε προβληματίζει, μερικά αρχίζουν και ζευγαρώνουν από ηλικία 3-4 μηνών! Είχα διαβάσει παλαιότερα ότι έιχε τύχει σε κάποιον να ζευγαρώσουν 2 μικρά σε ενυδρέιο grow-out...!
Σας ευχαριστώ!!!
....Δεν καταλαβαίνω τι είναι η άσπρη κουμουλίτσα από φυσαλίδες που είδα στο ενυδρείο!!!!!!!!!!! :smt108 Είναι μόλις 2.5 μηνών!!!!
E τα τσογλανακια, απο μικρα στα βασανα :p
Αντε σε βλεπω να γινεσαι γιαγια...χεχε:D
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.