PDA

Επιστροφή στο Forum : Juwel 70, φυτεμένο, με ζωοτόκα: "Ενδιάμεση" παρουσίαση, για σχολιασμό & προτάσεις


xontros
14-04-08, 18:16
Καλημέρα!

Ίσως έπρεπε να κάνω το post στην κατηγορία "Αρχιτεκτονική - Διακόσμηση Φυτεμένων Ενυδρείων", αλλά το έβαλα εδώ, για να είναι πληρέστερο..

Απ'ότι καταλάβατε, το ενυδρείο βρίσκεται σε μία διαρκή εξέλιξη, οπότε το post δεν είναι τόσο "παρουσίαση" (εξ'ού και το "ενδιάμεση"), όσο μία αφορμή για να μαζέψω συμβουλές, κυρίως για τη διακόσμηση και το aquascape..

Να ξεκινήσουμε με λίγη προϊστορία :D :
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=22133
Και να περάσουμε στη σημερινή μορφή:

Πληροφορίες
Διαστάσεις: 60x30x40
Όγκος: 70 μικτά, 50 καθαρά
Κατηγορία: Φυτεμένο, με ζωοτόκα

Φυτά:
- Ceratophyllum demersum (μπόλικο, στην επιφάνεια):
Δυστυχώς είναι πρόβλημα για τα άλλα φυτά, καθώς αφενός τους στερεί το φώς, αφεραίρου είναι ένας από τους υπεύθυνους για τα μηδενικά NO3.. Παρ'όλα αυτά, είναι κρυψώνα για τα νεογέννητα γκαπάκια και πλατάκια, και είμαι μάλλον συντηρητικός στο κλάδεμα (που χρειάζεται όπως και δήποτε 2 φορές τη βδομάδα!)
- Hygrophila polysperma (αριστερά πίσω):
είχε κάποια προβληματάκια με τρύπια φύλλα, κ.τ.λ., αλλά με τη λίπανση σιγά σιγά το μαζεύω!
- Anubias barteri angustifolia (αριστερά μπροστά)
- Anubias barteri (αριστερά μπροστά):
τα μόνα φυλλαράκια που επιβίωσαν.. μάλλον τη βασάνισα πολύ στα ξεκινήματα του ενυδρείου, με τις αλλεπάλληλες μετακινήσεις.. τώρα έχει κάπως αρχίσει και ξαναπαίρνει τα πάνω της..
- Echinodorus, πιθανότατα Red Diamond.. (μπροστά αριστερά):
Δεν την πολυπαλεύει.. Και δε μου πολυαρέσει κιόλας.. Με τι προτείνετε να το αντικαταστήσω? Κάτι χαμηλό, που να τραβάει το μάτι, γιατί είναι όμορφο σημείο εκείνο εκεί..
- Vallisneria spiralis (πίσω αριστερά από την όρθια ρίζα):
Ναι.. ούτε καν φαίνεται.. Δεν ξέρω τι πάει στραβά με δαύτην! Υποθέτω τα μηδενικά νιτρικά.. Προσπαθώ με το λίπασμα, αφαίρεσα και το πράσινο σφουγγαράκι απονιτροποίησης της Juwel, και βλέπουμε..
- Limnophila aquatica (δεξιά πίσω):
Πανέμορφο φυτό! Η φωτό είναι βράδυ δυστυχώς, τη μέρα που ανοίγει τα φύλλα της είναι πανέμορφη.. (tip: μην την αφήνετε μέχρι την επιφάνεια, τα ανοιχτά φύλλα της μέσα στο νερό δείχνουν φανταστικά!) Αρχικά έκανε τεράστια μεσογονάτια, αλλά με τη 2η λάμπα διορθώθηκε.. Ξεκίνησα από 3 κλαδάκια, και σταδιακά (με κλαδέματα) γέμισα όλη τη δεξιά πλευρά! Σε καναδυό βδομάδες (με αυτούς τους ρυθμούς), θα έχει φτάσει μέχρι την επιφάνεια, κρύβοντας τελείως το φίλτρο..
- Crinum calamistratum (δεξιά κέντρο):
Δε μου πολυταιριάζει με το υπόλοιπο aquascape, και επειδή η θέση του είναι πολύ ωραία, σκέφτομαι να το αντικαταστήσω με κάτι κόκκινο.. π.χ. alternanthera ή nymphaea.. Θα αντέξουν άραγε με τον υπάρχοντα φωτισμό? Τι άλλο προτείνετε?
- Ludwigia palustris (δεξιά μπροστά):
Πήγαινε πολύ καλά, μέχρι που έγινε κρυψώνα για τα πλάτυ, και μετά από απανωτά ξεριζώματα, έμεινε αυτό που βλέπετε.. Τώρα λέω να την κάνω θάμνο, σα μπάλα εκεί μπροστά.. Θα γίνει λέτε? Μήπως να δοκιμάσω με hemianthus? Αυτό που φοβάμαι, είναι ότι η ροή σε εκείνο το σημείο είναι μειωμένη, λόγω της διάταξης του φίλτρου.. Άλλοι με παρόμοιο ενυδρείο, τι προτείνετε για εκείνη τη θέση?
- Vesicularia Dubyana - Java Moss:
Αν και άργησε να προσαρμοστεί, προχωράει ταχύτατα.. Ο στόχος είναι με τα κλαδέματα να επεκτείνω το "χαλί", και να γεμίσω όλο το μπροστινό κομμάτι.. Και αν αναγκαστώ στο μέλλον λόγω του κόκκινου φυτού και του hemianthus να αυξήσω το φωτισμό, ίσως την αντικαταστήσω με κάτι δυσκολότερο..

Ψάρια / Άλλα είδη:
- 6 guppy - poecilia reticulata (3m+3f - δεν τηρώ τη σωστή αναλογία m/f, γιατί είχα απώλειες θηλυκών, αλλά δε θέλω να βάλω άλλα γιατί ήδη υπάρχουν πολλά μικράκια.. όταν μεγαλώσουν και φανεί το φύλλο τους, βλέπουμε..)
- 3 platy - xiphophorus maculatus (1m+2f) και πολλά μικράκια..
- 2 molly balloon - δυστυχώς δεν είχα διαβάσει αρκετά πριν τα πάρω: http://www.tolibra.com/test/DyedFish.htm :(
- Υπάρχουν ακόμη, και θα φύγουν (καθυστερούν λόγω γκρίνιας από τους υπόλοιπους στην οικογένεια.. μεγάλο θέμα αυτό τελικά.. :( ), 3 cardinal tetra (Paracheirodon herbertaxelrodi) και 1 ροδόστομος (Hemigrammus bleheri).. Σημειώνω για να υπάρχει γραμμένο και εδώ ότι τα συγκεκριμένα ψαράκια θέλουν αφενός μαλακό νερό και όξινο pH (οπότε δεν ταιριάζουν με τα ζωοτόκα), αφεταίρου είναι σμηνόψαρα και θα πρέπει να είναι σε ομάδες με περισσότερα από 8-10 άτομα. :(
- 1 apple snail (Pomacea bridgesi)

Διακοσμητικά υλικά: 2 ρίζες mopani, η μία ντυμένη με moss (δε μου πολυαρέσει έτσι που είναι τοποθετημένη, παρόλα αυτά έχει γίνει κρυψώνα για όποιο ψαράκι θέλει να γεννήσει.. και πολλές φορές τα ψαράκια παίζουνε γύρω της το γύρω γύρω όλοι! :D ) και η άλλη με ανούμπιες

Φόντο: Μπεζ χαρτόνι (το άλλαξα το μαύρο, γιατί χανόταν ο lua lua - ο μαύρος molly balloon.. Τώρα πια που πρασίνισε το ενυδρείο, ίσως ξαναβάλω μαύρο.. τι λέτε?)

Φωτισμός: Μπροστά έχω 1 Sera Tropical Light (4700K - ευρύ φάσμα) και πίσω (μήπως να αλλάξω τις θέσεις τους?) 1 Sera Plant Color (4900K - κόκκινο φάσμα, με ένα peak στο μπλε), σύνολο 2x15Watt/50Lt=0.6Watt/Lt
(ετοιμάζομαι, όταν βρω χρόνο να κάνω πατέντα για 3η.. αν και δεν έχω πειστεί ακόμη ότι τόσο μικρό ενυδρείο το αξίζει να ρίχνω τόσα λεφτά..)

Διάρκεια φωτισμού: Ανάβουν και οι 2 στις 13:00, η 1η μένει ανοιχτή μέχρι τις 22:00 (9 ώρες) και η 2η μέχρι τις 1.00 (12 ώρες)

Φιλράρισμα: Εσωτερικό CompactH της Juwel, με Filter Pad, 2 μπλε σφουγγάρια (χοντρό και λεπτό) και 1Lt Sera Siporax. Ο κυκλοφορητής είναι 400lt/h, δλδ. κυκλοφορεί το νερό του ενυδρείου 8 φορές την ώρα.

Θερμοστάτης: Της Juwel, 100Watt

Λίπανση: Χαλίκι Seachem Flourite, και από υγρά:
Micronutrients: Seachem Flourish (1ml, 2 φορές την εβδομάδα)
Macronutrients: Διάλυμα KNO3 (κυρίως για τα ΝΟ3, σύμφωνα με τα αποτελέσματα test), Seachem Flourish Potassium (για Κ, 2ml, 3 φορές την εβδομάδα) και Fleet Enema (για PO4, σύμφωνα με test)

Παροχή CO2: Nutrafin (σκαλίτσα και δοχείο), με DIY μίγμα (πειραματίζομαι ακόμη, για να αυξήσω τη διάρκεια και τη σταθερότητα), το οποίο όμως πηγαίνει αρκετά καλά (τουλάχιστον στα λίτρα μου), με μέσο όρο 10 φυσαλίδες/λεπτό.

Παράμετροι:
pH: 6.9-7.2 ανεβαίνει όσο εξασθενεί το μίγμα CO2 (με ηλεκτρονικό PH/μετρο χειρός)
Γενική σκληρότητα (GH): 18 (την ανεβάζω με 0.5gr/lt Seachem Livebearer Salt) (με υγρό Tropic Marin)
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ): 8 (σε συνδυασμό με το pH, δίνει CO2=15-30ppm) (με υγρό Tropic Marin)
Αμμωνία (ΝΗ3): 0 (με υγρό Sera)
Νιτρώδη (ΝΟ2): 0 (με υγρό Red Sea)
Νιτρικά (ΝΟ3): >0 - προσπαθώ να το ανεβάσω σε 10-15ppm (με υγρό Sera)
Φωσφορικά (PO4): 0.1 - προσπαθώ να τα ανεβάσω σε 1ppm (με υγρό Red Sea)

Αλλαγές νερού: 18lt (35%) εβδομαδιαία

Θερμοκρασία: 25oC

Κάθε παρατήρηση (και κυρίως αρνητικές κριτικές και προτάσεις για βελτίωση - στην παραπάνω περιγραφή υπάρχουν και τα σχετικά σχόλια) είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος του post! :p

Παραλίγο να το ξεχάσω! Αν και η παρουσίαση είναι ενδιάμεση, και δεν είναι κάποιο τελικό αποτέλεσμα, όλη μου η μέχρι στιγμής προσπάθεια, η αγάπη για το ενυδρείο, η όρεξη, η διάθεση και τα όνειρα για κάτι μεγαλύτερο και ομορφότερο είναι χάρη σε σας! Όσα ευχαριστώ και να πώ σε όλη τη φανταστική παρέα του GAB θα είναι λίγα! Να'στε όλοι καλά! :p

Πάνος
14-04-08, 18:25
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ μου αρεσει το ενυδρειο σου!!!:p
αντικατοπτριζει τοσο το μερακι σου οσο και την αγαπη σου γιαυτο!! μπραβο!!!

Filotas
14-04-08, 18:28
Δημήτρη, επειδή τα πολλά λόγια είναι περιττά, θα πώ απλά πολύ όμορφο!!! Μπράβο σου

melli
14-04-08, 18:29
Μπράβο!!!! :smt041:smt041:smt041
Καμία σχέση με τα πρώτα βήματα, έχεις ένα στολιδάκι πλέον. Και μόλις ψηλώσει η Limnophila & κρύψει το φίλτρο θα είναι ακόμα πιο όμορφο. Επίσης, αν ξαναβάλεις το μαύρο χαρτόνι, το φίλτρο θα διακρίνεται ακόμα πιο δύσκολα ;).
Καλή συνέχεια :grin:

xontros
14-04-08, 18:30
Πω ρε φίλε.. Έκατσε κανείς και τα διάβασε όλα αυτά? :D Τώρα που τα βλέπω, ακόμα κι εγώ βαριέμαι να τα διαβάσω! :D Πώς τα κατάφερα πάλι ο παρλαπίπας! zw

Συγνώμη, πάιδες! :D Μάλλον θα πείναγα, γι'αυτό! :D

Πάνος
14-04-08, 18:32
Πω ρε φίλε.. Έκατσε κανείς και τα διάβασε όλα αυτά? :D

οση ωρα διαβαζα αναρωτιομουν...πω ρε φιλε εκατσε κανεις και τα εγραψε ολα αυτα? :D

MiziGr
14-04-08, 18:38
Κουκλάκι!!! Και το καλό είναι ότι θα γίνεται ακόμα πιο όμορφο με την πάροδο του χρόνου!!! Μπράβο σου!

xontros
14-04-08, 18:43
Να πώ ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσα καλά λόγια ειπώθηκαν.. :p

Και για να προλάβω τους επόμενους: παρατηρήσεις θέλομεν! κριτική και προτάσεις για να κάνουμε και κανα βήμα μπροστά!

MiziGr
14-04-08, 18:48
Και για να προλάβω τους επόμενους: παρατηρήσεις θέλομεν! και προτάσεις για να κάνουμε και κανα βήμα μπροστά!

Ίσως να δοκίμαζες να παίξεις και με κανένα κόκκινο φυτό!!!!

Tolis
14-04-08, 19:05
To Crinum ειναι calamistratum και παρ ολο που ειναι μπροστα ειναι τοσο διακριτικο και κομψο που μπορεις να το αφησεις εκει.

Ο εχινοδορος θα γινει μεγαλος για τη θεση που ειναι.

Οντως θα πρεπει να περιμενεις τη λιμνοφυλλα να αυξηθει και να σου κρυψει το φιλτρο, και οντως με μαυρο φοντο πισω θα δειξει αλλιως.

Για τη ludwigia μπρος δεξια εχεις δικιο - ειναι αταιριαστη, θα μπορουσες στη θεση του να βαλεις κρυπτοκορινες.

ΕΛΒΙΡΑ
14-04-08, 19:10
Περίμενα τόσο καιρό να δώ την εξέλιξη απο το ενυδρείο σου και να το!!!!! Καταπληκτικό!!! Μου αρέσει πάαααρα πολύ!!! Είδες,δε θέλει κόπο αλλα τρόπο!!! Όπως σωστά είπες αν βάλεις μαύρο χαρτόνι θα δείξει ακόμα πιο πολύ!! Καλή συνέχεια!!!!!

chemical mac
14-04-08, 19:12
χοντρούλη μου πολύ ωραίο το ενυδρείο σου και πραγματικά σε σχέση με τη προηγούμενη παρουσίαση έχεις κάνει θαύματα. αλλά πολύ μπλα μπλα ρε αδερφούλι, μήπως καλύτερα να μασάς; :D :D :D

leonm
14-04-08, 19:22
Ωραιο ειναι το ενυδρειο σου!Εμενα μ αρεσει και η μος στο ξυλο και οταν την απλωσεις και σε ολο το βυθο θα γινει πολυ καλυτερο. Τωρα απο προτασεις, κατ αρχην μαυρο φοντο. Λιγο αν συμαζευες την υγροφιλα και πηγαινες το κρινουμ λιγο πιο πισω, οχι να το βγαλεις.Τελος θα σουλεγα (παρα τις οποιες χρησιμοτητες βλεπεις) να βγαλεις το κερατοφυλο.Ετσι κι αλιως εχεις πολλες κρυψωνες για τα νεογεννητα.

blondi
14-04-08, 20:01
ενα μεγαλο Μ Π Ρ Α Β Ο και απο μενα, καμια σχεση με το πως ηταν πριν, θα συμφωνησω και γω με τους προηγουμενους για το μαυρο χαρτονι, και επισης και η moss και το κερατοφυλο μου αρεσαν πολυ.παντως ειναι πανεμορφο!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΑΝΤΩΝΗΣ1980
14-04-08, 20:07
Πολύ όμορφο!!! Μπράβο σου.

asourtzo
14-04-08, 20:13
Δν θα πω ψεματα, δεν διαβασα τιποτα απο αυτα που εγραψες στην παρουσιαση:D
Απλα ειδα τις φοτο και εχω να πω μπραβο σου χοντρε ,αν μη τι αλλο το ενυδρειο σου το εχεις φτιαξει με πολλη ορεξη:p

Andreas301
14-04-08, 20:18
Εύγε νέε μου !! πολύ καλύτερο σε σχέση με το αρχικό (τι καλύτερο δηλαδή, τώρα είναι ενυδρείο). Τα μην επαναλάβω ότι είπαν οι προλαλήσαντες, όλες οι παραινέσεις καλώς έγιναν. Επίσης να πω ότι το αδικείς λίγο με τις φωτογραφίες σου, πρόσεξε το διάφραγμα και την ταχύτητά σου για να μην μπαίνει τόσο φως στη φωτογραφία. Τέλος, αλλά όχι ελάχιστο, να σε ενημερώσω ότι στα φυτεμένα πάντα σε "ενδιάμεση" φάση είμαστε, ποτέ δεν τελειώνει αυτό το βιολί, πάντα υπάρχει κάτι να αλλάξεις!! :grin:

Z_X
14-04-08, 20:41
Ομορφο,πάντως οταν βλέπω κάποιο μηνυμα σου(πριν το ανοιξω)πηγαίνω να φτιάξω καφε.....:D

_antonis_
14-04-08, 21:27
Με δουλεύεις;;; Πού πήγε το υπέροχο κατακόκκινο - μπορδοροδοκόκκινο χαλίκι που είχες; Άν θες να ΜΗ περνάει απαρατήρητο το ενυδρείο σου, ξαναβάλτο και βγάλε και κανένα φυτό, πώς το έκανες έτσι; :D Λοιπόν, καμία σχέση (!), μπράβο για τη ραγδαία και γρήγορη αλλαγή. Άν και είναι προτότυπο το μπέζ φόντο, συμφωνώ φυσικά με το μαύρο κι εγώ! Βάλε μαύρο... Τι παρατηρήσεις να κάνουμε, για τον συνδυασμό τις έκανες μόνος σου στην μικρή αλλά περιεκτική σου επεξήγηση... ;) Και μένα μ' άρεσε πολύ η moss όπως είπε ο φίλος leonm στο ξύλο! Και πάλι μπράβο και καλή συνέχεια (δε νομίζω να σε ξεπέρασα στις λέξεις, ε; :D)

Παρεπιπτόντως, ακόμη και ο τίτλος σου μεγάλος είναι...

imichal
14-04-08, 22:26
Μπραβο φίλε μου !! Δεν συγκρινεται με την προηγουμενη παρουσιαση. Με εχουν καλυψει πληρως οι προηγουμενοι στα σχολια.....:D
Μπραβο και πάλι!:D :D

PascM
15-04-08, 00:30
Τελικά το πείραμα πάει καλά από ότι βλέπω!!!

Raven
15-04-08, 02:14
Νπραβο κι απο εμενα. Μεγαλη προοδο ! Το κερατοφυλλο θα το εβγαζα τελειως. Η moss ειναι απλα το ωραιοτερο στοιχειο στο ενυδρειο σου. Εμενα αυτο που μου λειπει καπως-οπτικα- ειναι λιγο κοκκινο χρωματακι και κανα ευκολο γρασιδακι.

ΧρήστοςΠ
15-04-08, 07:13
Χαλαλι που μας ζάλισες τόσο καιρό με τις ερωτήσεις σου ;) .
Πολύ ωραίο είδες που δεν ήταν τίποτα , λίγο διάβασμα θέλει και να έχεις ανοικτά αυτιά να ακούς δεν χρειάζεται να ανακαλύπτουμε τον τροχό όλοι εμείς οι νέοι στο άθλημα .Το έχουν κάνε άλλοι για μας .

Άντε τώρα και σε 400 λίτρα ;)

xontros
16-04-08, 01:16
Η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα να ακούσω τόσο καλά λόγια! Και οι φωτογραφίες δεν ήταν ό,τι καλύτερο (πέραν του τεχνικού που δυστυχώς βέβαια δεν το πολυκατέχω..), μάλλον απεριποίητο ήταν το ενυδρείο, ήθελε λίγο κλαδεματάκι το υγρόφιλο, ήθελε να είναι ανοιχτό το λιμνόφυλλο, μάζεμα το κερατόφυλλο.. Ήθελα μόνο πριν κάνω αλλαγές να το φωτογραφίσω όπως είναι τώρα.. Πραγματικά όμως, είναι πολύ μεγάλη η ενθάρρυνση που μου δίνετε, και θα προσπαθήσω για το καλύτερο! Με όλα όσα μου έχετε δώσει τους τελευταίους μήνες, το να προσπαθήσω κι άλλο είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω! Δεν ξέρω τι να πώ (γράψω), να'στε καλά όλοι, ευχαριστώ πάρα πολύ! :p

Ευχαριστώ πολύ και για όλες τις προτάσεις! Δεν ξέρω ποιον να πρωτοξεχωρίσω, σας νιώθω πλέον όλους σαν παρέα.. Και χαίρομαι επί τη ευκαιρία που υπάρχει και διάθεση για χιούμορ και πειράγματα! :D

Πάντως, έχω ήδη πάρει χαρτονάκι, και "ψαχουλεύω" για κρυπτοκορίνες (many special thanks to Tolis) και κόκκινα φυτά! Έψαξα και στην αποθήκη για το μπορδοροδοκόκκινο χαλίκι, το βρήκα, το ξέπλυνα, και με τα κόκκινα φυτά θα δέσει νομίζω! :D

Επίσης, ενημερώνω ότι από το επόμενο post (ναι Χρήστο, το επόμενο πρήξιμο εννοώ! :D ), θα κερνάω και φραπεδούμπα extra large (γιατί ο εσπρέσο δε φτάνει με τίποτα..)! :D

Όσο για τον PascM, το πείραμα δεν πάει καλά.. Νομίζω ότι τα μηδενικά NO3 οφείλονται σε κακό υπολογισμό του KNO3 στο διάλυμα που έχω φτιάξει.. Να ανοίξω ένα thread να με βοηθήσεις λίγο στις πραξούλες? :D

Πάλι το παράκανα.. απ'τη χαρά μου θα'ναι.. πάω να χτυπήσω ένα κιλάκι προβατίνα να ηρεμήσω! :D

PascM
16-04-08, 01:28
Πάντως, έχω ήδη πάρει χαρτονάκι, και "ψαχουλεύω" για κρυπτοκορίνες (many special thanks to Tolis) και κόκκινα φυτά! Έψαξα και στην αποθήκη για το μπορδοροδοκόκκινο χαλίκι, το βρήκα, το ξέπλυνα, και με τα κόκκινα φυτά θα δέσει νομίζω! :D



Αυτό δεν κάνει να βάλεις κοραλοκίτρινομαυρομενεξεδί (αν δεν ξέρεις το χρώμα παίρνεις τηλέφωνο και ρωτάς την κα Μοιραράκη :D :D )


Όσο για τον PascM, το πείραμα δεν πάει καλά.. Νομίζω ότι τα μηδενικά NO3 οφείλονται σε κακό υπολογισμό του KNO3 στο διάλυμα που έχω φτιάξει.. Να ανοίξω ένα thread να με βοηθήσεις λίγο στις πραξούλες? :D



Εδώ οι πράξεις είναι εύκολες!
Στα λίτρα σου !
Υπολογισμένο με τυχαία ακρίβεια!!!!!! 4 δεκαδικών ψηφίων
ρίχνεις μέρα παρα μέρα σε σκόνη τόσο όσο ο ελληνικός με ολίγη. :smt020 :D

Και που είσαι!! Δεν μιλαμε για τον κουπάτο! :grin: Αυτός είναι άλλλοοοο φρούτοοο!!!

delta66
16-04-08, 02:59
Θα σου στειλω το λογαριασμο απο το ιντερνετ καφε που διαβαζω το ποστ σου.
Μαζευε λεφτα στη ακρη:D
Και δεν φτανει αυτο, εχουν ξεσκιστει ολοι να γραφουν απο κατω και ξαναμανα να απαντας, τι θα γινει ρε παιδι μου?
Λοιπον τελος.
Τα σχολια μου.
Εισαι και συ αρκετα αρρωστος.
Δεν σε φοβαμαι καθολου, θα τα πας μια χαρα και σε αυτο και στα επομενα ενυδρεια.
Δωσε γρηγορα τους καρδιναλιους και το ροδοστομο γιατι θα εχεις να κανεις μαζι μου.:)
Τα εχω περασει και εγω αυτα με ενα χρυσοψαρο που ηταν στο ενυδρειο απο τα γνωστα λαθη της αρχης και δεν με αφηνανε να το δωσω.
Μια μερα το πηρα απλα και στεγνα και το εδωσα, ειχα λιγη μουρμουρα αλλα περασε.
Βαλτα μια αγγελια οτι τα χαριζεις, υπο προυποθεσεις ομως οτι θα πανε σε σωστο ενυδρειο και να το τσεκαρεις αυτο.
Και τα υβριδια δωστα τσαμπουκα κει που στα δωσανε.
Απο κοκκινα φυτα και αφου σου αρεσουν και τα δυσκολα σου προτεινω να βαλεις Rotala Macrandra (http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/details.php?id=68) και δεστη και εδω (http://www.plantgeek.net/plantguide_viewer.php?id=185).
Θα σε δυσκολεψει στην αρχη αλλα μολις συνηθισει και την προσεξεις με καμια ταμπλετιστα στη ριζα και να μη της κρυβει το φως κανενα αλλο φυτο, θα εκπλαγεις.+-2
Το κερατοφυλλο 2 ριζουλες ασε να επιλεουν και πολλες λεω, θα βρουν και στη Java Moss καταφυγιο και τροφη τα μικρα.
Αν δεν εχεις νιτρικα και φωσφορικα δες και αυτο (http://www.seachem.com/products/product_pages/FlourishNitrogen.html) "Nitrogen is one of the main three macro nutrients (nitrogen, phosphorus, potassium: NPK) required by plants" (δεν το εχω χρησιμοποιησει για να σου πω γνωμη αλλα.... δες το)

Καλη συνεχεια
Φιλικα Σπυρος. http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-emotic-peace2.gif

xontros
16-04-08, 12:04
Εδώ οι πράξεις είναι εύκολες!
Στα λίτρα σου !
Υπολογισμένο με τυχαία ακρίβεια!!!!!! 4 δεκαδικών ψηφίων
ρίχνεις μέρα παρα μέρα σε σκόνη τόσο όσο ο ελληνικός με ολίγη. :smt020 :D

Πλάκα μου κάνεις, έτσι? :confused:
1 κουταλιά, είναι σχεδόν 10gr, δλδ. στα λίτρα μου 200ppm!
Καλά, μην αγχώνεσαι, δε θα σε πρήξω, τις έχει εδώ τις πράξεις:
http://www.csd.net/~cgadd/aqua/art_plant_nitrate.htm
και νομίζω ότι το έχω υπολογίσει σωστά..

Πάντως, θέλω να το δει κανείς, να ρίξει στο δικό του, και μετά να τρέχει και να μη φτάνει με τις άλγες! :D

Αν δεν εχεις νιτρικα και φωσφορικα δες και αυτο (http://www.seachem.com/products/product_pages/FlourishNitrogen.html) "Nitrogen is one of the main three macro nutrients (nitrogen, phosphorus, potassium: NPK) required by plants" (δεν το εχω χρησιμοποιησει για να σου πω γνωμη αλλα.... δες το)
Ούτε εγώ το έχω χρησιμοποιήσει, αλλά έχω γενικά κακή άποψη:
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=253308#post253308

Δωσε γρηγορα τους καρδιναλιους και το ροδοστομο γιατι θα εχεις να κανεις μαζι μου.:)
Τα εχω περασει και εγω αυτα με ενα χρυσοψαρο που ηταν στο ενυδρειο απο τα γνωστα λαθη της αρχης και δεν με αφηνανε να το δωσω.
Μια μερα το πηρα απλα και στεγνα και το εδωσα, ειχα λιγη μουρμουρα αλλα περασε.
Βαλτα μια αγγελια οτι τα χαριζεις, υπο προυποθεσεις ομως οτι θα πανε σε σωστο ενυδρειο και να το τσεκαρεις αυτο.


Άσε ρε φίλε.. Δεν τους αντέχω! Ακούω κάτι σχόλια του τύπου:
"Μας φόρτωσες ολόκληρο ενυδρείο.. Τουλάχιστον δε θα βγάλεις τα πιο ωραία ψάρια, για να βάλεις τις αηδίες σου τα γκάπι.. Αν βγάλεις εσύ τους καρδινάλιους, τότε θα σου βγάλουμε κι εμείς το ενυδρείο από το καθιστικό, δεν το θέλουμε!"
Και όλα αυτά από 3 άτομα! Μάνα, πατέρας και αδερφός! Μάχη γίνεται κάθε μέρα! Και μου την πέφτουνε και κράζουνε και οι 3!

Βέβαια, πέρα από τη γκρίνια, όλη μέρα μπροστά στο ενυδρείο κάθονται, έτσι? Άλλο που δε θέλουνε.. Τέλος πάντων, με τόσα μωρά που γεννιούνται, σε ελάχιστο καιρό (ήδη για μένα, αλλά σε λίγο θα το πάρουνε χαμπάρι κι αυτοί) θα έχω τεράστιο πρόβλημα χώρου.. Οπότε πλέον θα είναι εκβιαστικό! Οπότε με το καλό μέσα στο Πάσχα θα ξεκουμπιστούν οι κύριοι tetra.. (καιρός ήτανε!)

halvas69
16-04-08, 12:23
Μπουλούκο μου :) πολύ ωραίο έγινε.
1) Βάλε μαύρο χαρτόνι , ξέρεις γιατί
2) Βγάλε το κερατόφυλλο (άσε 1-2 μικρά κλαδάκια) τα μικρά έχουν πολλά μέρη τώρα για να κρυφτό και θα σου μείνουν και νιτρικά για τα υπόλοιπα φυτά.
3) Καλύτερα να μασάς.....κόπρε

ΥΓ Εύγε, κερνάς κοψίδια από σήμερα.

PascM
16-04-08, 14:12
Πλάκα μου κάνεις, έτσι? :confused:
1 κουταλιά, είναι σχεδόν 10gr, δλδ. στα λίτρα μου 200ppm!
Καλά, μην αγχώνεσαι, δε θα σε πρήξω, τις έχει εδώ τις πράξεις:
http://www.csd.net/~cgadd/aqua/art_plant_nitrate.htm
και νομίζω ότι το έχω υπολογίσει σωστά..

Πάντως, θέλω να το δει κανείς, να ρίξει στο δικό του, και μετά να τρέχει και να μη φτάνει με τις άλγες! :D


Ο

:confused: Μα αφού σου λέω οτι είναι υπολογισμένο στην τύχη με ακρίβεια 4 δεκαδικών ψηφίων!!!! Επίσης ο ελληνικός με ολίγη δεν είναι ολόκληρη κουταλιά αλλά στη μύτη!!! :grin:

xontros
04-06-08, 15:11
Ψάχνω για προτάσεις, και κάνω την ερώτηση εδώ, μιας και υπάρχουν και οι σχετικές φωτογραφίες:

Το "χαλάκι" με τη java moss (το οποίο πλέον έχει επεκταθεί αρκετά), έχω αρχίσει και το βαριέμαι.. Θέλω κάποιο άλλο, πιο φυσικό γρασιδάκι..

Με:
- 30Watt στα 50Lt (0.6W/lt, σε χαμηλό όμως ύψος - γύρω στα 30cm)
- DIY CO2 (που πλέον είναι 2 μπουκάλια coca cola)
- υπόστρωμα Seachem Flourite
- πλήρη λίπανση
τι λέτε να δοκιμάσω να βάλω?

Neoklis
04-06-08, 15:35
Δες για tenellus... Θα κόβεις τα runners και θα τα ξαναφυτεύεις κοντά κοντα για να γεμίζει ο χώρος..

Δεν ξέρω μήπως θα μπορούσες να κρατήσεις και eleocharis parvula με αυτές τις συνθήκες....:rolleyes:

xontros
04-06-08, 15:50
Tennelus & parvula μοιάζουν γενικά.. Μάλλον το 2ο θα προτιμήσω (ανάλογα και τι θα βρω..), στην Tropica το έχει για εύκολο, και λέει ότι αντέχει και σε μαγάλες σκληρότητες..

Σε πιο χαμηλό, πιο χαλί? Θα τα καταφέρει λέτε κάτι άλλο? Cuba, π.χ.?

Πάνος
04-06-08, 15:52
Tennelus & parvula μοιάζουν γενικά.. Μάλλον το 2ο θα προτιμήσω (ανάλογα και τι θα βρω..)

καμια σχεση το χαλι της παρβουλα με το χαλι του τενελους....
και στο χρωμα και στι σχημα....σκεψου και το γλωσσοστιγμα...μπορεις να δοκιμασεις...

xontros
04-06-08, 16:01
καμια σχεση το χαλι της παρβουλα με το χαλι του τενελους....
Εξηγείς λιγάκι? Οκ, πιο λεπτά φυλλαράκια έχει το parvula, και τα runners απ'ότι διαβάζω "σκάνε" πιο κοντά.. Ενώ το tennelus θέλει όπως λέει ο Νεοκλής "συμμάζεμα" για να απλώσει εκεί που θέλεις.. Καλά τα λέω?

σκεψου και το γλωσσοστιγμα...μπορεις να δοκιμασεις...
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=23079
Εδώ λένε ότι είναι πολύ δύσκολο στη συντήρηση.. Δηλαδή?

Πάνος
04-06-08, 16:02
μια ιδεα απο τα χαλακια που τωρα αρχιζουν να σχηματιζονται...
τενελους-παρβουλα-γλωσσο

νεοκλη το τενελους αυτο ειναι η ριζουλα που μου ειχες δωσει..επιασε τοπο..εε??

xontros
04-06-08, 16:09
Για το glosso με φοβίζει λίγο αυτό:
Hardness tolerance: very soft-medium

Η συντήρηση που λένε, τι είναι? Τι το ιδιαίτερο θέλει?

Γιώργος06
04-06-08, 16:12
και η glosso και το parvula φαινονται πολυ ωραία ! :)

κρατα και τα 2 μεχρι να αποφασισεις ποιο θελεις!! ;)
-------------------------
πολυ φως και διοξειδιο θελει..

τωρα οσον αφορα το μαλακό νερο εμενα μου αναπτυσονταν πολυ καλα σε μετριες σκληρότητες!

Πάνος
04-06-08, 16:14
Για το glosso με φοβίζει λίγο αυτό:
Hardness tolerance: very soft-medium

Η συντήρηση που λένε, τι είναι? Τι το ιδιαίτερο θέλει?

να πω την αμαρτια μου δημητρη δεν ασχοληθηκα να δω ιδιαιτερες απαιτησεις...μου το χαρισαν (ευχαριστω δημητρη!!;)) και για καποιο διαστημα το ειχα στην επιφανεια μεχρι να βρω χωρο στον πυθμενα...εδω και λιγο καιρο το εχω φυτεψει...επειδη ηταν αρκετο εβαλα και στη μονομαχιερα που δεν εχω co2... καποια παλια φυλλα χαλασαν αλλα βγαινουν καινουρια....στα 2 ενυδρεια εχω σκληροτητες απο 7 εως 9

xontros
04-06-08, 16:18
Ευχαριστώ για τις ιδέες.. θα κάνω και μία βόλτα στα μαγαζιά να δω τι παίζει, αλλά μάλλον για eleocharis με βλέπω.. Ευχαριστώ και πάλι!

Πάνος
04-06-08, 16:23
προσοχη μονο μην την πατησεις οπως εγω...eleocharis ζητησα και βρηκα ..και ηταν κοντουλα...λεω "ωραιο γρασιδακι"..αλλα δεν ηταν παρβουλα αλλα eleocharis acicularis...και κοιτα τωρα πως εγινε??:smt120

xontros
04-06-08, 16:44
Ευχαριστώ Πάνο.. Το είχα τσεκάρει αυτό, είδα "A low-growing Eleocharis" στο site της Tropica, και το ψηλιάστηκα, και έμαθα για την acicularis (15-25cm)..

etomis
16-10-08, 12:09
πολύ όμορφο και πολύ "ζωντανό" το ενυδρείο σου...έχεις μεράκι και φαίνεται!!

Μπράβο:smt041:smt041

Λιβέρης Σταύρος
16-10-08, 17:33
Μια χαρά το ενυδρείο σου, να το χαίρεσαι. Τί συστάσεις να σου κάνουμε? Αστο να θεριέψει !!!
Ετσι βάζεται και πολλά φυτά για να ζηλεύουμε εμείς στη Ζάκυνθο. Το μόνο που φέρνουνε εδώ είναι κάτι σαπίμια στη κυριολεξία.