Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : ασυμβατοτητα ψαριων

viviane
27-03-08, 11:29
Οταν ξεκινας κατι καινουργιο,οπως ενα ενυδρειο, για το μονο που εισαι σιγουρος ειναι οτι δεν ξέρεις τιποτε για το αντικειμενο με το οποιο πας να ασχοληθεις. Η επιλογη των ψαριων που τοποθετεις στο ενυδρειο γινεται η με την βοήθεια του καταστηματαρχη, που το μονο που εχω καταλαβει ειναι να πουλησουν και οχι να σε ενημερωσουν ή παιρνεις μαζι με τον μικρος σου γιο και αυτος διαλεγει πια ψαρακια του αρέσουν.Και έτσι γυρίζεις σπιτι με κατοικους για το ενυδρείο σου ασυμβατους μεταξυ τους και ως αφορα την συμπεριφορα τους και ως αφορα την συνθηκες διαβιωσης.
Και το ερωτημά μου .. μπορει ψαρια που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους να επιβιώσουν στον ίδιο χώρο? Τα δικα μου εχουν 6 μήνες μαζι εκτος απο το pagasius που εναι και ο παλαιοτερος κατοικος εκλεισε πριν λιγες μερες χρόνο.

Απωλειες είχα οχι ομως απο ασυμβατότητα αλλα απο κακης ποιοτητας νερου.
Υπαρχει καποιος αλλος στο φορουμ που έχει πειραματιστει με ανωμοια ψαρια και αν ναι τι αποτελεσματα ειχε? Εγω παντως πιστευω οτι ολα εναι θεμα συνηθειας και προσαρμογης

Πάνος
27-03-08, 11:38
οι περισσοτεροι πειραματιστηκαν ετσι οπως λες γιατι πολλοι ξεκινησαμε σαν εσενα.....λαθος.....το αποτελεσμα? επιβιωσαν καποια ψαρια για καποιο διαστημα..και υποφεροντας στο διαστημα αυτο......οταν ενα ψαρι επιβιωνει δε σημαινει και οτι ικανοποιουνται οι μινιμουμ απαιτησεις του...αλλα ολα αυτα σου τα εχω γραψει και στο αλλο ποστ σου...πιο αναλυτικα....
οποτε δινω τη σειρα μου στους αλλους...

netblues
27-03-08, 11:55
Και το ερωτημά μου .. μπορει ψαρια που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους να επιβιώσουν στον ίδιο χώρο?
Υπαρχει καποιος αλλος στο φορουμ που έχει πειραματιστει με ανωμοια ψαρια και αν ναι τι αποτελεσματα ειχε? Εγω παντως πιστευω οτι ολα εναι θεμα συνηθειας και προσαρμογης

Η απαντηση ειναι οτι το εχουν δοκιμασει πολλοι..
Τα αποτελεσματα ηταν παντα αρνητικα.

KOKOBAS
27-03-08, 11:58
Λοιπόν εγώ έχω μια κιχλίδα μαζί με ζωοτόκα. Η αλήθεια είναι ότι φαίνεται καλά, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν είναι. καταρχάς είναι μόνη της, γιατί δε θέλω να βάλω και άλλες κιχλίδες μέσα. Είχα διαβάσει κάπου ένα σωστό παράδειγμα...που έλεγε μια ιστορία και κατέληγε και εσύ θα επιβίωνες, αλλά πχ. φαντάσου να ζούσες μόνο με πιγκουίνους, θα επιβίωνες, αλλά ξέρεις θέλεις παρέα ανθρώπων. Κάπως έτσι το βλέπω εγώ σε πολύ απλοικό επίπεδο και με μηδενικές γνώσεις. Φυσικά υπάρχουν και ψάρια που προτιμούν να μένουν μόνα τους, όπως οι μονομάχοι...

Πάντως έχει και ο πειραματισμός τη γλύκα του....;)

viviane
27-03-08, 12:01
συμφωνω με την τελευταια σου προταση.
Παντως εγω μετα απο οσα εχω διαβασει στο φορουμ κραταω σημειωσεις με την καθημερινη συμπεριφορα των ψαριων πιστευω στην προσαρμογη των ειδων απλα χρειαζεται χρονος

Πάνος
27-03-08, 12:06
η προσαρμογη των ειδων οπως και η φυσικη επιλογη ειναι πραγματα με τα οποια ασχοληθηκε ο δαρβινος και που θελουν πολλα χρονια για να γινουν.....δεν εχουμε τοσο χρονο με τα ενυδρεια μας......
επισης γινονται με πολλα θυματα....δηλαδη προσαρμοζονται η επιλεγονται καποια ...αλλα ξεκληρωνεται σχεδον ολος ο πληθυσμος.....
κι εσενα τα ψαρακια σου δε θα προσαρμοστουν στο ενυδρειο σου..απλα θα σου πεθανουν.....
κι οτι εχει προσαρμοστει στα νερα μας ειναι μετα απο πολλες αναπαραγωγες και επιλογη απογονων!!!

viviane
27-03-08, 12:10
και τι κανω? ουτος η αλως δεν έχω και πολλες επιλογες. Το να τα δωσω πισω δεν νομιζω ο πετ-σοπας να τα παρει. Βεβαια εχω και την επιλογη της γατας γαι μια νοστημια δεν νομιζω να ελεγε οχι.Αρα το μονο που μου μένει είναι να ξεκαθαριστει η κατασταση απο μόνη της. Εκτος και αν έχετε να μου προτεινετε κατι αλλο.

KOKOBAS
27-03-08, 12:16
Εγώ πάλι ταυτίζομαι με τη πρόταση "το ότι επιβιώνουν δε σημαίνει ότι είναι και καλά." Για αυτό και προσπαθούμε όλοι για το καλύτερο.
-------------------------
Το αντιμετωπίζεις λάθος το θέμα.

Πάνος
27-03-08, 12:20
και τι κανω? ουτος η αλως δεν έχω και πολλες επιλογες. Το να τα δωσω πισω δεν νομιζω ο πετ-σοπας να τα παρει. Βεβαια εχω και την επιλογη της γατας γαι μια νοστημια δεν νομιζω να ελεγε οχι.Αρα το μονο που μου μένει είναι να ξεκαθαριστει η κατασταση απο μόνη της. Εκτος και αν έχετε να μου προτεινετε κατι αλλο.

βαλε μια αγγελια να ανταλαξεις χαρισεις η πουλησεις καποια....
επισης καποιοι πετσοπαδες τα δεχονται....
μενει σε σενα αν θες να τα αφησεις και οπου παει η να προσπαθησεις να τα δωσεις.....αρκει να μην ειναι παγκασιους γιατι κοιτα τι τραβαω εγω εδω!!!! και μαλιστα για ψαρια που δεν ειναι δικα μου... http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=23829&highlight=%F0%F9%EB%EF%F5%ED%F4%E1%E9+%F0%E1%E3%EA %E1%F3%E9%EF%F5%F2

viviane
27-03-08, 12:25
δεν ειναι οτι δεν συμφωνω με την αποψη σας ομως αν το ακταστημα που αγορασα τα ψαρια δεν κοιτουσε μονο το δικο του συμφερων δεν θα βρισκομουν εγω τωρα στην δυσαρεστη θεση να κοιτω θα καθε πρωι το ανυδρειο να δω αν εχω καποια απωλεια η οχι .
το μονο που δεν θα δωσω ειναι το pagasius.Το πολυ πολυ να μεταφερω ολα τα μεγαλα στο 200 και να κρατησω τα μικρα στο 60 λιτρων .Τι λετε?

Πάνος
27-03-08, 12:33
δεν ειναι οτι δεν συμφωνω με την αποψη σας ομως αν το ακταστημα που αγορασα τα ψαρια δεν κοιτουσε μονο το δικο του συμφερων δεν θα βρισκομουν εγω τωρα στην δυσαρεστη θεση να κοιτω θα καθε πρωι το ανυδρειο να δω αν εχω καποια απωλεια η οχι .
το μονο που δεν θα δωσω ειναι το pagasius.Το πολυ πολυ να μεταφερω ολα τα μεγαλα στο 200 και να κρατησω τα μικρα στο 60 λιτρων .Τι λετε?

ποια ειναι τα μικρα και ποια τα μεγαλα? δε θυμαμαι τι ψαρια εχεις...διαβασε τις αναγκες τους και ποσο μεγαλωνει το καθενα...σκεψου ποια θα μπουν σε 200 και ποια οχι συμφωνα με τις απαιτησεις τους.....και πες τι θα κανεις να σου πουν οι πιο εμπειροι απο εμας αν ειναι σωστο η οχι....
επισης να σου πω οτι δε σε "μαλωνουμε" εδω αλλα προσπαθουμε να σε βοηθησουμε..γιατι σε καταλαβαινουμε....
οσο για το παγκασιους να ξερεις οτι θα εχεις προβλημα γιατι μεγαλωνει υπερβολικα....αν τωρα το δωσεις σε ενα πετ σοπ θα το ξεφορτωθεις ευκολα....οχι βεβαια πως το ψαρι θα εχει καλυτερη καταληξη....αλλα επειδη εγω κατηγορηθηκα που δεν τα παω στο πετσοπ να τα ξεφορτωθω το λεω να ξερεις τι μπορει να αντιμετωπισεις...

netblues
27-03-08, 12:34
Το καταστημα μπορει να κοιτουσε το δικο του συμφερον, αλλα αν σου πουλαγε πχ μια αρκουδα θα την επερνες?
Και οι αντιπροσωπειες αυτοκινητων πουλανε αυτοκινητα, αλλα αμα δεν ξερεις να οδηγεις κινδυνευεις να σκοτωθεις και να σκοτωσεις.
Με ολη την καλη θεληση, δεν σου τη λεμε, απλα βρισκεσαι σε ενα αδιεξοδο για το οποιο εχεις ενα μερος της ευθυνης.

Και αν θες να κρατησεις το pagasious ετοιμασου να του προσφερεις την πισινα που του χρειαζεται.
Δυστυχως ΔΕΝ μπορεις να αλλαξεις τις απαιτησεις που διαμορφωθηκαν σε δεκαδες χιλιαδες χρονια σε αυτές που εχεις επειδη ετσι ετυχε...

KOKOBAS
27-03-08, 12:43
Βρε παιδιά συγγνώμη, αλλά ειδικά με τα παγκάσιους, δεν έχει παργίνει το κακό. Δηλαδή μήπως τελικά και τα pet shop είναι η αιτία του κακού, γιατί δε μπορεί ο νέος χομπίστας να ξέρει όλες τις κατηγορίες. Βλέπει ένα ψάρι, του αρέσει, ρωτάει αν ταιριάζει και ο άλλος λέει πάντα ναι. Εκαι που θέλω να καταλήξω είναι ότι θα μπορούσε μέσα από το φόρουμ να ξεκινήσει μαι διαδικασία πανελλήνιας αξιολόγησης των PET shop, από τα οποία ψωνίζουμε. Εγώ λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας θα μπορούσα να ετοιμάσω ένα καλό ερωτηματολόγιο, το οποίο να συμπληρώνουν όσοι θέλουν, αλλά δεν έχω ιδέα πως θα γίνεται ηλεκτρονικά η συμπλήρωση.

Πάνος
27-03-08, 12:51
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=249213#post249213

τι λετε???

Tolis
27-03-08, 12:53
Εχει προταθει κι αλλες φορες αυτο.
Ενα πετσοπ συνηθως γνωριζει πελατες ή σε κοβει, κι αναλογα σου συμπεριφερεται. Σε μενα δεν θα πει παρε παγκασιους, στον ασχετο θα το πει ενδεχομενως - τι να αξιολογησεις? Δυστυχως (με λιγες εξαιρεσεις) στο φορουμ ή στο συλλογο καταληγει καποιος αφου την εχει πατησει και ψαχνει να σωθει.

Το γιατι επιμενουν να φερνουν παγκασιους, παπαγαλοψαρα, βαμμενα, σφυριδες και ροφους, ειναι αλλη ιστορια. Και πουλανε, οποτε αμα παιζει κερδος τι να λεμε, και ξεκιναει γενικως απο μια νοοτροπια λαθους ανταγωνισμου (αμα δεν το πουλησω εγω θα το πουλησει ο διπλα)...

KOKOBAS
27-03-08, 12:59
Ναι, αλλά μπορεί να γίνει μια προσπάθεια για να μάθουμε όλοι. Θα βοηθήσει και την επαρχία, αλλά και την Αθήνα και ενδεχομένως να βοηθήσουμε και κάποιους σαν εμένα, που ξέρουμε μόνο το water inn, να μάθουμε κάποια τοπικά μαγαζιά, που αξίζει οτ κόπο. Επίσης μπορεί άλλα καταστήματα να είναι πιο καλά στο γλυκό νερό, άλλα στο θαλασσινό, άλλα στα ψάρια και άλλα στους εξοπλσιμούς. anyway...μια ιδέα είναι, αν θέλετε τη συζητάμε να μη φάμε και το θέμα.

delta66
27-03-08, 13:30
Λοιπόν εγώ έχω μια κιχλίδα μαζί με ζωοτόκα....
....Πάντως έχει και ο πειραματισμός τη γλύκα του....;)συμφωνω με την τελευταια σου προταση.
:smt012:-(
Λυπαμαι.

Το pagasius συγκαταλεγεται στα μεγαλα που θα παει στο μεγαλο 200αρι ή στα μικρα που θα πανε στο 60αρι? :rolleyes:

viviane
27-03-08, 13:50
στο 200 θα μπει το pagasius,τα 2 ασημενια δολλαρια,ο μαυρος καρχαριας με την κοκκινη ουρα,και στο 60αρι θ΄αφησω τα 3 τιγρακια, τα 2 ζεβρα ,τα 2 με την κοκκινη γραμμη πανω απο τα ματια, και τα 3 γκαπι
αυτη θα ειναι η νεα συνθεση εαν παλι δεν παει καλα με διορθωνετε.
Οσο για το pangasius διαβασα οτι καταληγει κατα λαθος στα πετ-σοπ και και οτι εχει απαγορευτη η διαθεση στην αγορα ως ενυδρειακο ψαρι.τωρα μιας και το εχω θα το κρατησω και αν χρειαστει θα του διαθεσω και την φουσκοτη πισινα με διαμετρο 3μ,74εκ λετε να του φτανει? αστιευομαι!!

delta66
27-03-08, 14:01
Το γιατι επιμενουν να φερνουν παγκασιους, παπαγαλοψαρα, βαμμενα, σφυριδες και ροφους, ειναι αλλη ιστορια. Και πουλανε, οποτε αμα παιζει κερδος τι να λεμε, και ξεκιναει γενικως απο μια νοοτροπια λαθους ανταγωνισμου (αμα δεν το πουλησω εγω θα το πουλησει ο διπλα)...

Ναι αλλα εμεις καθομαστε και περιμενουμε να αλλξουν τα πραγματα μονα τους :D

Ενω καποιοι αλλοι :

1. Dyed Fish Campaign (http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/pages/campaign.php)

2. A new animal welfare bill will ban children under the age of 16 from buying pets and will make it a crime punishable by a year's imprisonment to give goldfish away as prizes at fairs (http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/pages/item.php?news=366)

3. Become an undercover reporter (http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/pages/blog.php?blogid=167)

ΥΓ για κοιταχτε αυτο καπου στα τρια τεταρτα της σελιδας, μετα τα θυλαστικα, πουλια, ερπετα και αμφιβια πιανει και τα ψαρια και λεει :
CLASS ACTINOPTERYGII (FISH)
Pangasiidae Pangasid catfish
http://www.cites.org/eng/app/appendices.shtml
Ο τιτλος του εγγραφου : "convention on international trade in endangered species of wild fauna and flora"
μεταφραση : "σύμβαση σχετικά με το διεθνές εμπόριο στα απειλούμενα υπό εξαφάνιση είδη άγριας πανίδας και χλωρίδας".

.

fishme1
27-03-08, 14:08
η πισινα θα του φτανει...στο μηκος,δεν θα μπορει να στριψει ομως.

μαθε τα ειδη των ψαριων σου και κατσε κανε μια σωστη συνθεση θα το ευχαριστηθεις παρισσοτερο το ενυδρειο σου;)

KOKOBAS
Αρχική Δημοσίευση από KOKOBAS http://www.aquatek.gr/vb/images/buttons/viewpost.gif (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=249178#post249178)
Λοιπόν εγώ έχω μια κιχλίδα μαζί με ζωοτόκα....
....Πάντως έχει και ο πειραματισμός τη γλύκα του....:wink:

μην απομονόνεις λέξεις και προτάσεις για να πεις αυτό που θες. Το νήμα του post που έκανα δεν είναι αυτό που παρουσιάζεις. Εάν αυτό βγήκε τότε είναι δικό μου λάθος, αλλά αν διαβαζές θα έβλεπες ότι έχω απαντήσει ο ίδιος
το ότι επιβιώνουν δε σημαίνει ότι είναι και καλά." Για αυτό και προσπαθούμε όλοι για το καλύτερο, καθώς και Η αλήθεια είναι ότι φαίνεται καλά, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν είναι.
Να προσέχουμε γιατί είναι κρίμα να δημιουργούνται παρεξηγήσεις.

delta66
στο 200 θα μπει το pagasius,τα 2 ασημενια δολλαρια,ο μαυρος καρχαριας με την κοκκινη ουρα,..........

Πανεμορφο οντως το pangasius, οπως ολα τα μωρα.

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-f80-acuario_tpc-pangasius_pangasius.jpg (http://www.planetcatfish.com/images/full/pangasiidae/pangasius/hypophthalmus/9.jpg)

Και ενηλικο ωραιο ειναι (σε 200αρι το ειχανε και αυτοι, 200 μετρα λιμνη:D)

http://i116.photobucket.com/albums/o28/cecator/GiantCatfish-WWF.jpg

.

Πάνος
27-03-08, 14:13
αυτα ολα τα εχουμε πει χιλιες φορες....μηπως να προτειναμε καμια λυση?

viviane
27-03-08, 14:14
τηνεχω δει αυτη την φωτογραφια 8 μηνες πριν και μου ηρθε να σκοτωσω τον καταστηματαρχη που μου το πουλησε.Το θεμα ειναι τι κανουμε απο δω και περα τι κάνουμε.Αλλωστε δεν μπορουμε να τα ξερουμε ολα αν τα ξεραμε δεν θα καναμε και λαθη.

delta66
27-03-08, 14:22
Να προσέχουμε γιατί είναι κρίμα να δημιουργούνται παρεξηγήσεις.
Συγνωμη αν παρεξηγησα :(
Δεν καταλαβα μαλλον καλα τι εννοουσες οταν ελεγες :
Πάντως έχει και ο πειραματισμός τη γλύκα του....;)

Αν μπορεις διευκρινισε.
τηνεχω δει αυτη την φωτογραφια 8 μηνες πριν και μου ηρθε να σκοτωσω τον καταστηματαρχη που μου το πουλησε.Το θεμα ειναι τι κανουμε απο δω και περα τι κάνουμε.Αλλωστε δεν μπορουμε να τα ξερουμε ολα αν τα ξεραμε δεν θα καναμε και λαθη.

Εγω θα το εδινα πισω στο πετσοπ.
Ξερω δεν υπαρχει ελπιδα να ζησει εκει αλλα και πουθενα αλλου ομως.:(
Οποτε την ευθυνη πρεπει να την αναλαβει αυτος που το πουλησε.zw

αυτα ολα τα εχουμε πει χιλιες φορες....μηπως να προτειναμε καμια λυση?Εμμεσα εχω απαντησει ;)Ναι αλλα εμεις καθομαστε και περιμενουμε να αλλξουν τα πραγματα μονα τους :D

Ενω καποιοι αλλοι :

1. Dyed Fish Campaign (http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/pages/campaign.php)

2. A new animal welfare bill will ban children under the age of 16 from buying pets and will make it a crime punishable by a year's imprisonment to give goldfish away as prizes at fairs (http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/pages/item.php?news=366)

3. Become an undercover reporter (http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/pages/blog.php?blogid=167)

.

viviane
27-03-08, 14:22
εννοει οτι σε καθε πειραματισμο περα απο τα δεδομενα υπαρχει παντα η αναμονη οτι εσυ θα καταφερεις να εξαιρεσης το κανονα, να καταφερεις το ακατορθωτο.Σκεψου μια γορα πως ενιωσες οταν καταφερες κατι περα απο της δυναμεις σου

PascM
27-03-08, 14:26
Και ενηλικο ωραιο ειναι (σε 200αρι το ειχανε και αυτοι, 200 μετρα λιμνη:D)

http://i116.photobucket.com/albums/o28/cecator/GiantCatfish-WWF.jpg

.

Πάντος εδώ αν προσέξεις έχει πρόβλημα με την ουρά κάτι σε fin rot μου κάνει μάλλον χρειαζόταν ακόμη μεγαλύτερο χώρο. :grin: ;)

Ryu
27-03-08, 14:39
αφου δεν θελει να το δωσει πισω το ψαρι,τι ψαχνετε να βρειτε....δικο του/της προβλημα ειναι τι θα το κανει οταν μεγαλωσει......ολοι καπως ετσι ξεκινησαμε και μαθαμε απο τα λαθη μας.....

Πάνος
27-03-08, 14:41
Εμμεσα εχω απαντησει ;)

αυτο δεν ειναι λυση στο συγκεκριμενο προβλημα με τα συγκεκριμενα ψαρια σημερα στις 27/03/08
εννοω λυση στην περιπτωση μας

KOKOBAS
27-03-08, 14:43
Αρχική Δημοσίευση από KOKOBAS http://www.aquatek.gr/vb/images/buttons/viewpost.gif (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=249178#post249178)
Πάντως έχει και ο πειραματισμός τη γλύκα του....:wink:
Αν μπορεις διευκρινισε.

εννοώ όταν μάθαινες ποδήλατο και έπεσες και σηκώθηκες γιατί ήθελες να ξαναπροσπαθήσεις, εννοώ όταν χάλασε κάτι και προσπάθησες να το φτιάξεις χωρίς να ξέρεις τι ακριβώς κάνεις και εννοώ το συναίσθημα όταν αυτό το κάτι το είδες να δουλεύει. Αυτό είναι ο πειραματισμός. Σαφώς και κάνουμε λάθη και από αυτά μαθαίνουμε.Αν εσύ έχει καταφέρει να αποφύγεις όλα τα λάθη, μπράβο σου. Εγώ πάντως έχω κάνει λάθη, αλλά η χαρά που νοιώθω όταν κάτι πάει καλά υπερνικάει τα πάντα. Και στόχος μου δεν είναι βέβαια να πειράξω τα ψάρια. Όπως είπα πριν μαθαίνουμε από τα λάθη μας και δε τα ξανακάνουμε, αλλά και εγώ έχω πέσει θύμα λαθών άλλων ανθρώπων πχ στη δουλειά μου. Δεν είναι ωραίο να μειώνουμε τις προσπάθειες των άλλων για να αναδείξουμε τις γνώσεις μας. Εγώ αυτό που είπα είναι ότι ήταν κάτι λάθος, αλλά η διαδικασία της γνώσης και της μάθησης έχει πολύ ενδιαφέρον. Μπορέι βέβαια αυτό να αποτελεί προσωπική άποψη, αλλά είναι εν γενει αντιληπτό ότι ο ενήλικας προτιμά τη βιωματική μάθηση, δηλαδή τους τρόπους μάθησης που ο ίδιος παίρνει μέρος, παρά τη καθοδήγηση και το να μαθαίνει κάτι πρώτα θεωρητικά και μετά να το εφαρμόζει στη πράξη, με όσα λάθη μπορεί να προκύπτουν από αυτο.
Όπως έγραψα προσπαθούμε για το καλύτερο και για μένα μόνο αν δεις το λιγότερο καλό, μπόρείς να εκτιμήσεις το καλύτερο.
Ελπίζω αυτή τη φορά να έγινα κατανοητός και να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, γιατί έχω την εντύπωση ότι ΄βλέπουμε το ίδιο ποτήρι μισοάδειο και μισογεμάτο. Εγώ λέω ότι από τα λάθη μαθαίνεις, εσύ λες μάθε πριν κάνεις λάθος.

Ryu
27-03-08, 14:43
η αλλη λυση ειναι τα 200μετρα λυμνη:D

Πάνος
27-03-08, 14:47
η αλλη λυση ειναι τα 200μετρα λυμνη:D

υπαρχουν εδω στο νομο θεσσαλονικης οποτε μη βαζετε ιδεες....καποιοι μπορει να τις εφαρμοσουν:D :D :D

PascM
27-03-08, 14:50
Μόνο που αυτό είναι χειρότερο!!
Τέτοια ψάρια δεν κάνουν για τις δικιές μας λίμνες, άλωστε με λίγη σκέψη θα καταλάβεις οτι αυτό θα προκαλέσει οικολογική καταστροφή!

Πάνος
27-03-08, 14:52
Μόνο που αυτό είναι χειρότερο!!
Τέτοια ψάρια δεν κάνουν για τις δικιές μας λίμνες, άλωστε με λίγη σκέψη θα καταλάβεις οτι αυτό θα προκαλέσει οικολογική καταστροφή!

μανο............αυτο το κατι που λεγεται χιουμορ?? ενοειται οτι ηταν αστειο και γιαυτο και τα χαμογελαστα προσωπακια...φανταζεσαι να επιβιωναν και να ηταν αρσενικο-θηλυκο? με το μεγεθος τους θα γινοταν το επικρατες ειδος...γκοτζιλα νουμερο 28:D :D
αραγε τρωνε ανθρωπου αν χωρανε στο στομα τους??? χε χε

viviane
27-03-08, 15:00
μην ξεχνατε οτι εχουν και τα γιαννενα λιμνη

PascM
27-03-08, 15:00
Το κατάλαβα απλά το ανέφερα σε περίπτωση που διαβάσει κάποιος το ποστ και δεν το προσέξει!
Εχει γίνει δυστυχώς από όσο (έχω ακούσει με επιφύλαξη) να ελευθερωθούν ψάρια σε λίμνες μας με τραγικά αποτελέσματα.

Ryu
27-03-08, 15:12
υπαρχει περιπτωσει να επιβειωσουν τροπικα ψαρια τον χειμωνα σε εξωτερικο περιβαλλον?

KOKOBAS
27-03-08, 15:22
κάπου έιχα διαβάσει για γκάπι σε λίμνη.....δε τα καταφεράν.

Tolis
27-03-08, 15:22
Μονο σε ζεστα νερα (πχ λιμνη βουλιαγμενης που εχει ζεστες πηγες και εδω και δεκαετιες ζουνε black molly).

delta66
27-03-08, 15:24
εννοώ όταν μάθαινες ποδήλατο και έπεσες και σηκώθηκες γιατί ήθελες να ξαναπροσπαθήσεις, εννοώ όταν χάλασε κάτι και προσπάθησες να το φτιάξεις χωρίς να ξέρεις τι ακριβώς κάνεις και εννοώ το συναίσθημα όταν αυτό το κάτι το είδες να δουλεύει. Αυτό είναι ο πειραματισμός. .....
Οπως καταλαβαινω εγω ομως, ο πειραματισμος αυτος (ζωοτόκα και κιχλιδα) γινεται πανω στα ψαρια.
Δεν θα χτυπησεις εσυ πεφτοντας απο το ποδηλατο αλλα τα ψαρια.

......Και στόχος μου δεν είναι βέβαια να πειράξω τα ψάρια. Όπως είπα πριν μαθαίνουμε από τα λάθη μας και δε τα ξανακάνουμε,......
Αν σου λενε ολοι οτι ειναι δοκιμασμενο και αποτυχημενο, γιατι επιμενεις να "πειραματιστεις" και εσυ?
Στοχος δεν ειναι να πειραξεις τα ψαρια αλλα (για να μην αποκλεισω ολες τις πιθανοτητες και ετσι να συνεχισεις να πιστευεις οτι θα το πετυχεις εσυ πρωτος) κατα 99% θα αποτυχεις και θα την πληρωσουν καποιες ζωες και οχι ενα χαλασμενο ραδιοφωνο που προσπαθησες να επιδιορθωσεις χωρις να ξερεις τι κανεις. :roll:

Αυτη ειναι και η ουσια της αποψης μου.
Δεν αξιζει να πειραματιζεσαι με τιποτα οταν αυτος ο πειραματισμος εχει επιπτωση πανω σε αλλους και ιδιως σε ζωες αθωων (ανθρωπων και ζωων)

KOKOBAS
27-03-08, 15:29
Αν από όλα αυτά που έγραψα κατάλαβες ότι πρώτα διάβασα ότι δε κάνει να βάλουμε κιχλίδες και ζωοτόκα μαζί και μετά είπα....ΑΑΑ ωραία εγώ θα τα βάλω, τότε έχω φοβερό πρόβλημα έκφρασης.

xontros
27-03-08, 15:37
Νομίζω ότι κακώς εστιάζεται το θέμα στην μάλλον "κραγμένη" περίπτωση του pangasius.. Υπάρχουν και πιο απλές περιπτώσεις.. Είμαι σίγουρος ότι δεν είμαι ο μόνος που ξεκίνησε κάνοντας μια βόλτα σε ένα pet shop, αγόρασε ένα ενυδρειάκι, έβαλε μέσα τα ψαράκια που του πρότειναν και στη συνέχεια ανακάλυψε πόσο όμορφο είναι το "άθλημα" για να αρχίσει να ασχολείται λιγάκι πιο σοβαρά.. Και ανακάλυψε ότι όλα (ή σχεδόν όλα) όσα είχε κάνει μέχρι στιγμής ήταν λάθος, γιατί ο "ειδικός" που λογικό ήταν να συμβουλευτεί στην κατάστασή του ήταν ο μάλλον άσχετος υποτιθέμενος "ιχθυολόγος" του pet-shop.. Δε νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί που ξεκινούν διαβάζοντας και μαθαίνοντας, και μετά παίρνουν το ενυδρείο.. Αρκεί μία μόνο αναζήτηση στο forum, για να δει κανείς, πόσοι ξεκίνουν (κι εγώ μέσα σ'αυτούς) με λάθος σύνθεση, και πόσοι ξεκινούν μαζεύοντας συμβουλές εκ των πρωτέρων.. Και τα λάθη στα οποία σε οδηγούν οι πετ-σοπάδες (χωρίς να γενικεύω.. δεν υπάρχει λόγος εδώ να ξεκινήσει διαμάχη..) είναι πολλά:

1. Δε μαθαίνεις πώς γίνεται το στρώσιμο! Είμαι σίγουρος ότι όλοι (κι εγώ μέσα σ'αυτούς) ξεκινούν βάζοντας ψάρια σε άστρωτο ενυδρείο!
2. Δε μαθαίνεις καν για τις αλλαγές νερού! Η δική μου πληροφόρηση ήταν 30% το μήνα!
3. Πρώτα ψαράκια πήρα 2 ροδόστομούς! Καμία απολύτως ενημέρωση ότι πρόκειται περί σμηνόψαρου!
4. Πήρα 3 αρσενικά γκάπι.. Καμία απολύτως ενημέρωση περί αναλογίας αρσενικών-θηλυκών.. Παίζει μάλιστα να σου πουν ότι για να μη μπλέξεις με γέννες και να μην έχεις τι να τα κάνεις, πάρε καλύτερα μόνο αρσενικά, που είναι και πιο όμορφα!
5. Περί μαλακού και σκληρού νερού, δεν το συζητάμε.. Αυτά είναι πλέον ψιλά γράμματα..
6. Στα φυτά, εκεί κι αν γίνεται το έλα να δεις.. Σου προτείνουν φυτά χωρίς καμία συζήτηση περί φωτισμού, CO2, κ.τ.λ., και τελικά καταλήγεις να ξοδεύεις ένα κάρο χρήματα, για φυτά που είναι αδύνατο να μεγαλώσουν στο ενυδρείο σου..
7. Δικό μου λάθος βέβαια το συγκεκριμένο, αλλά για πολύ καιρό τάιζα και με ληγμένη τροφή!
8. Δεν ξέρω αν ευσταθεί, αλλά φοβάμαι ότι υπάρχει και μία πιθανότητα να έχασα ψαράκια από παράσιτα που μπορεί να "εισέβαλαν" στο ενυδρείο μου με κάποιο φυτό που πήρα από pet-shop.. Δε νομίζω να έχει ακούσει ποτέ κανείς από μαγαζάτορα για βούτηγμα στο γνωστό διάλυμα κ.τ.λ. (και πάλι δε θέλω να γενικεύω..)

Και το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι είναι κρίμα.. Όχι μόνο για τα κακόμοιρα τα ψαράκια, αλλά και για μας του ίδιους.. Εμένα τουλάχιστον με στενοχωρεί πραγματικά πολύ, που ενώ ξεκίνησα με καλό σκοπό, τελικά έχω ακόμη ασύμβατα ψαράκια που τα αναγκάζω να υποφέρουν!

Και μια και διαβάζω και περί προτάσεων για όλα αυτά.. Σε κάποια pet-shop έχω δει διαφημιστικά φυλλάδια του Συλλόγου.. Τα οποία όμως, για να είμαι ειλικρινής, μη γνωρίζοντας περί τίνος πρόκειται, θα αγνοούσα και θα το θεωρούσα και υπερβολή.. "Είπαμε, να πάρουμε ένα ενυδρειάκι, δε θα φτιάξουμε και καναν βιότοπο, δε θα γίνουμε και επαγγελματίες.." Και δε νομίζω ότι είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται έτσι.. Και τελικά η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση! Η βοήθεια που όλοι δίνετε εδώ μέσα, το ενδιαφέρον, οι πληροφορίες, η φιλοξενία στο Σύλλογο (γι'αυτό εξάλλου έγινα κι εγώ μέλος.. :D ), είναι πραγματικά πολύτιμα! Και μέσω internet, που όλοι έχουν πλέον πρόσβαση, είναι πολύ χρήσιμο και πρακτικό για οποιονδήποτε αρχάριο! Και πιστεύω πως αν έβλεπα κάπου "μπείτε στο τάδε site, μάθετε πως να προσφέρετε στα ψαράκια του ενυδρείου σας τις καλύτερες συνθήκες", θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα έκανα με την αγορά του ενυδρείου!

Πρώτον αυτό.. Δεύτερον.. Η sera έχει κάποια φυλλαδιάκια που μοιράζει σε κάποια καταστήματα.. Δεν ξέρω αν είναι όλα όσα γράφουν σωστά.. Αν μή τι άλλο, μπορεί κανείς να μάθει για τον κύκλο του αζώτου, για τα φυτά στο ενυδρείο, ακόμα και ότι πρέπει να κάνουμε τακτικές αλλαγές νερού! Γιατί να μην κυκλοφορήσει ένα αντίστοιχο φυλλαδιάκι του Συλλόγου, ένα δισέλιδο, με μια συλλογή κάποιων, πολύ βασικών συμβουλών, κάποιων προειδοποιήσεων (όπως για τα παπαγαλόψαρα και τα βαμμένα), και με μία παρότρυνση για επίσκεψη στα site (του συλλόγου, το γη&ύδωρ, το gab κ.τ.λ.) για περισσότερες πληροφορίες? Είμαι σίγουρος ότι θα προλάβαινε πολλά από τα λάθη που έχω κάνει τουλάχιστον εγώ.. Και γι'αυτόν ακριβώς το λόγο, εγώ τουλάχιστον είμαι πρόθυμος να ενισχύσω με κάθε τρόπο μια τέτοια προσπάθεια..

Και τρίτον και τελευταίο.. Αν και αναφέρθηκε και παραπάνω.. Δε θα ήταν άσκοπη μία αξιολόγηση των καταστημάτων, ακόμα και μέσα στο forum..

Αυτά από μένα (πολυλογάς ήμουν και πάλι..)
Φιλικά, και με κάθε σεβασμό στους παλιότερους, αισθάνομαι ότι μπροστά στην εμπειρία, το ενδιαφέρον και την ενασχόλησή σας, η "ασχετοσύνη" μου δε μου επιτρέπει να κάνω σχόλια και προτάσεις.. Ίσως όμως και να μην είμαι ο μόνος που έκανε λάθος ξεκίνημα, και νιώθω πραγματικά ότι αν καταφέρω και προλάβω με κάποιον τρόπο έστω και έναν από το να κάνει αντίστοιχα λάθη, τουλάχιστον για μένα, θα είναι σημαντικό..

delta66
27-03-08, 15:48
Αν από όλα αυτά που έγραψα κατάλαβες ότι πρώτα διάβασα ότι δε κάνει να βάλουμε κιχλίδες και ζωοτόκα μαζί και μετά είπα....ΑΑΑ ωραία εγώ θα τα βάλω, τότε έχω φοβερό πρόβλημα έκφρασης.
Δεν ξερω τι γινεται αλλα πραθετω ολο το ποστ σου παλι
Λοιπόν εγώ έχω μια κιχλίδα μαζί με ζωοτόκα. Η αλήθεια είναι ότι φαίνεται καλά, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν είναι. καταρχάς είναι μόνη της, γιατί δε θέλω να βάλω και άλλες κιχλίδες μέσα. Είχα διαβάσει κάπου ένα σωστό παράδειγμα...που έλεγε μια ιστορία και κατέληγε και εσύ θα επιβίωνες, αλλά πχ. φαντάσου να ζούσες μόνο με πιγκουίνους, θα επιβίωνες, αλλά ξέρεις θέλεις παρέα ανθρώπων. Κάπως έτσι το βλέπω εγώ σε πολύ απλοικό επίπεδο και με μηδενικές γνώσεις. Φυσικά υπάρχουν και ψάρια που προτιμούν να μένουν μόνα τους, όπως οι μονομάχοι...

Πάντως έχει και ο πειραματισμός τη γλύκα του....;)και παιρνω ως δεδομενο οτι απο λαθος και χωρις να ξερεις εβαλες αυτα τα ψαρια μαζι.
Απο την ωρα που εμαθες οτι δεν γινεται αυτο, τι εχεις κανει?
Πειραμα?
Αφου μετα ωραια τα λεςΕγώ πάλι ταυτίζομαι με τη πρόταση "το ότι επιβιώνουν δε σημαίνει ότι είναι και καλά." Για αυτό και προσπαθούμε όλοι για το καλύτερο.

Φιλικα Σπυρος.
Οντως δυσκολευομαι να καταλαβω τη συλλογιστικη σου:confused:

Πάνος
27-03-08, 15:54
γιατι ολο αυτο μου θυμιζει παιχνιδι λεξεων?
παιδια η φιλη μας εκανε μια ερωτηση καινομιζω πως εχει παρει πλεον την απαντηση.....αν υπαρχει διαφωνια στην απαντηση που δοθηκε ας αναφερθει...αλλα να μενουμε στην ουσια..

delta66
27-03-08, 16:00
Νομίζω ότι κακώς εστιάζεται το θέμα στην μάλλον "κραγμένη" περίπτωση του pangasius.. Υπάρχουν και πιο απλές περιπτώσεις........
Ετσι ειναι.
Αλλα για να δεις το προβλημα ποσο μεγαλο ειναι, φτανει να συνειδητοποιησεις οτι γραφουμε και διαφωνουμε ποση ωρα και σ'αυτο και σε αλλα σχετικα με το Pangasius ποστ και τελικα δεν εχουμε συμφωνησει οτι δεν πρεπει να κραταμε σε ενυδρεια αυτα τα ψαρια.
Ποσο μαλλον τωρα να συμφωνησουμε για κιχλιδες με ζωοτοκα μαζι, τετρα και ζωοτοκα μαζι, Clown Botia και Common Pleco σε 120αρια kai 180αρια ενυδρεια. :roll:
γιατι ολο αυτο μου θυμιζει παιχνιδι λεξεων?
παιδια η φιλη μας εκανε μια ερωτηση καινομιζω πως εχει παρει πλεον την απαντηση.....αν υπαρχει διαφωνια στην απαντηση που δοθηκε ας αναφερθει...αλλα να μενουμε στην ουσια..
Για κανε ενα απολογισμο να δουμε τι εγινε τελικα:rolleyes:

KOKOBAS
27-03-08, 16:06
Από την ώρα που το έμαθα έψαξα τις συνθήκες που μπορεί να ζήσει η κιχλίδα και είδα αν μπόρεί να ζήσει με τα γκάπι, επειδή την είχα αγαπήσει. Αυτό λοιπόν που έκανα ήταν να της παρέχω φυτά που να μπορεί να κουρνιάζει και να γυροφέρνει και να της παρέχω όσο το δυνατόν μαλακότερο νεράκι όχι ότι πετυχαίνω το 10 που είναι το ανώτερο που θέλει το ψαράκι, αλλά κάνω ότι μπορώ. Επίσης προσπαθώ για συχνές αλλαγές και σωστή διατροφή, καθαρό βυθό...αυτά νομίζω. Γενικά η συγκεκριμένη κιχλιδα σε πολλά site αναφέρεται ότι μπορέι να μπεί μαζί με guppy και αυτό με μπέρδεψε πολύ. Εν πάσει περιπτώση προσπαθώ να παρέχω σε όλα τα ψάρια τις καλύτερες συνθήκες.

delta66
27-03-08, 16:22
Από την ώρα που το έμαθα έψαξα τις συνθήκες που μπορεί να ζήσει η κιχλίδα και είδα αν μπόρεί να ζήσει με τα γκάπι, επειδή την είχα αγαπήσει. Αυτό λοιπόν που έκανα ήταν να της παρέχω φυτά που να μπορεί να κουρνιάζει και να γυροφέρνει Τι κιχλιδα ειναι ακριβως?:o:confused:

και να της παρέχω όσο το δυνατόν μαλακότερο νεράκι ναι αλλα ετσι κανεις κακο στα ζωοτοκα :smt120

όχι ότι πετυχαίνω το 10 που είναι το ανώτερο που θέλει το ψαράκι, αλλά κάνω ότι μπορώ.:smt120:smt120:smt120 τι σημαινει το 10?

Επίσης προσπαθώ για συχνές αλλαγές .....Οι αλλαγες νερου ειναι θεμα ρουτινας και οχι προσπαθειας.:confused:

Γενικά η συγκεκριμένη κιχλιδα σε πολλά site αναφέρεται ότι μπορέι να μπεί μαζί με guppy και αυτό με μπέρδεψε πολύ.για δωσε καποιο λινκ απο τα σαιτ αυτα?:roll:

viviane
27-03-08, 16:39
ρε παιδια γιατι μαλωνετε.Δεν βλεπετε οτι δεν υπαρχει λογος?
Ολοι συμφωνουμε οτι οι επιλογες που εγιναν,εγινα χωρις κακες προθεσεις.
και αγαπητε delta66 δεν είναι παντα τοσο ευκολα οπως τα λες. Παιζουν και συναισθηματικοι λογοι μετα.Οσο αφορα τα ακατάλληλα ψαρια για ενυδρεία οπως τα pagasius δεν βλεπω καμια λυση ,απο την στιγμη που βγηκαν στην αγορα το μελλον τους ειναι προδιαγεγραμενο,οπότε δεν εχει νοημα αν μηνει σε μενα η το γυρισω πισω

KOKOBAS
27-03-08, 16:45
Το 10 είναι η σκληρότητα νερού. Τα ζωοτόκα γενικά από όσο ξέρω θέλουν μέτριο προς σκληρό νερό.
site δε θυμάμαι πιο είχα βρεί, αλλά θα το ψάξω.
η κιχλιδα είναι altispinosa microgeophagus Bolivian Ram

fishme1
27-03-08, 19:11
καποια ζωοτοκα.
υπαρχουν παρα πολλα ειδη ζωοτοκων και ζουν σε διαφορα νερα απο μαλα κα και οξυνα εως σκληρα και αλκαλικα

Tolis
27-03-08, 20:44
υπαρχουν παρα πολλα ειδη ζωοτοκων και ζουν σε διαφορα νερα απο μαλακά και οξυνα εως σκληρα και αλκαλικαΜιλαμε παντα για τα γνωστα ζωοτοκα του εμποριου (guppy mollies xiphos platies, ακομα και πιο σπανια οπως godeids κλπ) απο Κ. Αμερικη που ζουν ολα σε αλκαλικα σκληρα νερα.

(ακομα και πιο σπανια οπως dermogenys κλπ απο Ασια, οι απαιτησεις τους δεν ειναι για μαλακά οξινα νερα)

Πάνος
27-03-08, 21:38
Ε ΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙς ΛΕΞΕΙΣ...ΚΑΙ Ε,ΝΑΙ ΦΩΝΑΖΩ...

KOKOBAS
28-03-08, 08:12
delta66 είδα την αγγελία σου περί clown και πρέπει να ομολογήσω ότι σε αδίκησα. Βλέπω ότι γενικά έχεις μια πιο προσεχτική και συστηματική προσέγγιση στο θέμα και αυτό βέβαια σε τιμά και είναι σίγουρα πολύ καλό. Ως εκ τούτου θα ήθελα να ανακαλέσω το ότι χρησιμοποιείς τις γνώσεις σου για να μειώσεις τους άλλους. Ήταν λάθος μου!! Από εκεί και πέρα καλό είναι βέβαια να δεχόμαστε λίγο παραπάνω κάτι διαφορετικό, γιατί δε σκεφτόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Συγγνώμη και πάλι.

delta66
28-03-08, 09:07
Ως εκ τούτου θα ήθελα να ανακαλέσω το ότι χρησιμοποιείς τις γνώσεις σου για να μειώσεις τους άλλους. Ήταν λάθος μου!!
Δεν το ειχα εκλαβει ετσι αλλα δεκτο.
Η γνωση για μενα ειναι κατι που πρεπει να μεταδιδεται, και οταν γραφω κατι το κανω οχι για να μειωσω καποιον αλλα για να τον ενημερωσω για κατι που κανει λαθος και συνηθως το εκανα και γω αυτο ο λαθος.
Αλλωστε δεν ειναι δυσκολο να δεις ψαχνωντας οτι δεν ειμαι ο παλιος καλος εμπειρος χομπιστας.
Περσυ το καλοκαιρι αρχισα να ασχολουμαι και επειδη την ΠΑΤΗΣΑ, και ετρεχα για να σωσω τα ψαρια και μου βγηκαν τα ματια να διαβαζω για να προλαβω το κακο, δεν θελω να συμβαινει και σε αλλους αυτο.

και αγαπητε delta66 δεν είναι παντα τοσο ευκολα οπως τα λες. Παιζουν και συναισθηματικοι λογοι μετα.
Δεν μαλωνουμε, συζηταμε, συμφωνοντας ή και διαφωνοντας.
Το θεμα το συναισθηματικο το γνωριζω καλα.
Ηδη μια φορα εχω δωσει ψαρι μου πολυ αγαπημενο (χρυσοψαρο) που πολυ απλα δεν μπορει να ζει με τα αλλα που εχω και οταν το ειχα παρει αρχαριος δεν το ηξερα (πρωτακουστο ε?:D)
Τωρα ειμαι στο 2ο που πρεπει να δωσω για τους "γνωστους λογους" ασχετοσυνης και παραλληλα μη ενημερωσης απο τον πωλητη http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=23919
και εχω και ενα ακομα....:(
Το 10 είναι η σκληρότητα νερού. Τα ζωοτόκα γενικά από όσο ξέρω θέλουν μέτριο προς σκληρό νερό.
site δε θυμάμαι πιο είχα βρεί, αλλά θα το ψάξω.
η κιχλιδα είναι altispinosa microgeophagus Bolivian Ram

Mikrogeophagus altispinosus 1
(http://www.fishbase.gr/Summary/SpeciesSummary.php?id=15902&lang=English)
Mikrogeophagus altispinosus 2 (http://www.theaquariumwiki.com/Mikrogeophagus_altispinosus)

Mikrogeophagus altispinosus 3 (http://www.fishprofiles.com/files/profiles/531.htm)

Bolivian ram, Mikrogeophagus altispinosus 4 (http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/pages/show_article.php?article_id=350)