PDA

Επιστροφή στο Forum : Μεσογειακό ή reef


Χαρης Χ.
27-02-08, 11:03
Για σας :) φίλοι μου. Ακολουθώντας την πεπατημένη και ορμώμενος από τα παιδικά μου βιώματα (βλέπε κουβαδάκι με καβουράκια και κάνα ψαράκι) αποφάσισα να ασχοληθώ με το μεσογειακό. Αλλά ψάχνοντας στο φόρουμ , παχιά λόγια άκουσα φώτο Μεσογειακού της προκοπής δεν είδα και σκέφτηκα χωρίς να θέλω να σας προσβάλω μήπως δεν υπάρχει επιτυχία και από φαντασίωση καταλήγει σε όνειρο θερινής νυκτός . Οποτε και να στραφώ στο κλασσικό reef με τα λυμένα προβλήματα .
Περιμένω τις απόψεις σας και το χέρι :rolleyes: που θα με βοηθήσει σε αυτο το εγχειρημα.

Tricky
27-02-08, 13:17
Εχει να κανει με το τι σου αρεσει περισσοτερο ...

Θες πολλα χρωματα , μεγαλη ποικιλια επιλογων σε ψαρια/ασπονδυλα και ετοιμο ''μπουσουλα'' στησιματος και συντηρησης ? Αν ναι , πας για reef

Σου αρεσει η προκληση ενος Μεσογειακου ενυδρειου ? Βουτας στη θαλασσα ? Εισαι ικανος να μαζεψεις μονος σου τα μεσογειακα ζωντανα ? Τοτε , το μεσογειακο ενυδρειο ισως να σου ταιριαζει.

Προσωπικα , προτιμω τα τροπικα συστηματα , ειτε reef ή και fish only.

Χαρης Χ.
27-02-08, 14:03
Η ερωτηση μου ειναι: Γιατι δεν βλεπω φωτο απο Μεσογειακο και οχι αν μπορω να μαζεψω υλικο , που σαν ερασιτεχνης αυτοδυτης μου ειναι πανευκολο. Μηπως τελικα ειναι θεωρητικο και μονο το κεφαλαιο του Μεσογειακου ενυδρειου και στην πραξη τιποτα.

Raven
27-02-08, 14:47
Εγω πιιστευω οτι αρκετοι θαλασσινοι εδω μεσα εχουν βρεθει στο ιδιο διλημμα οπως εσυ και ολοι κατεληξαν τελικα στο τροπικο συστημα για λογους ευκολιας περισσοτερων επιλογων και ομορφιας και χρωματων. Για να εισαι αποφασισμενος να στησεις ενα μεσογειακο θα πρεπει να εισαι 100% σιγουρος οτι το θελεις πραγματικα. Το μεσογειακο σημαινει πολυ περισσοτερο κοπο και ψαξιμο για να βρεις πληροφοριες. Και το σημαντικοτερο ειναι να εχεις διαθεση να κανεις κατι πραγματικα σωστο. Αυτο σημαινει τουλαχιστον 500λιτρα και "δυνατο" εξοπλισμο που να συμπεριλαμβανει ψυξη για το καλοκαιρι.Το οτι εισαι αυτοδυτης ειναι μεγαλο πλεονεκτημα.
Εγω ειχα καποτε ως ασχετος ενα 80αρι αλλα ειχα την θαλασσα διπλα.Τωρα μου εχει γινει εμμονη ιδεα αλλα δεν εχω τα οικονομικα μεσα να ξεκινησω μια σοβαρη προσπαθεια.Μακαρι να το αποφασισεις καποια στιγμη και να δουμε μια ωραια παρουσιαση μεσογειακου. Καιρος ειναι...

Tricky
27-02-08, 15:16
Η ερωτηση μου ειναι: Γιατι δεν βλεπω φωτο απο Μεσογειακο και οχι αν μπορω να μαζεψω υλικο , που σαν ερασιτεχνης αυτοδυτης μου ειναι πανευκολο. Μηπως τελικα ειναι θεωρητικο και μονο το κεφαλαιο του Μεσογειακου ενυδρειου και στην πραξη τιποτα.

Απο τις φωτογραφιες ενυδρειων θα κρινεις ?

Εφοσον βουτας , εχεις μια εμπεριστατωμενη αποψη για την ''αισθητικη'' του Ελληνικου (=Μεσογειακου) βυθου ...αν κατα τυχη εχεις βουτηξει και σε καποιο τροπικο υφαλο κοραλιων (ή εχεις παρακολουθησει καποιο σχετικο ντοκιμαντερ) , τοτε μπορεις να συγκρινεις τις δυο αυτες ζωντανες εικονες της φυσης και να καταληξεις τελικα ποια απο τις δυο θες να μεταφερεις στο σπιτι σου.Το αποτελεσμα και στις δυο περιπτωσεις εξαρταται καθαρα απο σενα.

NPS
27-02-08, 16:46
Αγαπητέ Φίλε "bibakos",
Πολλοί χομπίστες, ασχολήθηκαν με τα Μεσογειακά συστήματα, ξεκινώντας λανθασμένα, χωρίς να μπουν καν στον κόπο να μελετήσουν τη λειτουργία των φυσικών συστημάτων. Γρήγορα απογοητεύτηκαν και εγκατέλειψαν την προσπάθεια, πλάθοντας, μάλιστα και διαδίδοντας, πολλούς «μύθους».
Αρκετοί χομπίστες, που είχαν τις γνώσεις σχετικά με τα φυσικά συστήματα, ή τη διάθεση να τις αποκτήσουν, ξεκίνησαν σωστά, αλλά αργά ή γρήγορα, εγκατέλειψαν την προσπάθεια, για χάρη των «χρωμάτων» και των…. «αρωμάτων».
Ελάχιστοι χομπίστες, θα μπορούσαμε να πούμε, πως ασχολούνται, σοβαρά, με το Μεσογειακό ενυδρείο στη χώρα μας.

Σαν αυτοδύτης, παρατηρώντας τα «απόκρυφα» σημεία των Μεσογειακών αποχών, ίσως έχεις ανακαλύψει την πραγματική μαγεία του Μεσογειακού βυθού και ίσως έχεις παρατηρήσει, πως υπάρχει μια ιδιαίτερη ξεχωριστή ομορφιά, την οποία δεν θα μπορούσαμε να τη συγκρίνουμε, με τους τροπικούς βυθούς.
Προσωπικά θεωρώ το Μεσογειακό βυθό, το ίδιο πλούσιο και όμορφο, με τον αντίστοιχο τροπικό, αρκεί να μπορεί κάποιος να τον αναζητήσει με περισσότερη σχολαστικότητα, στις καταδυτικές του εξορμήσεις.

«…..Η συνεχής επαφή με το φυσικό βιότοπο των οργανισμών, η συνεχής αναζήτηση και εξερεύνηση του βυθού, δίνουν ένα μεγάλο αίσθημα ικανοποίησης στο χομπίστα, που καμιά άλλη κατηγορία ενυδρείου δεν θα μπορούσε να προσφέρει…..»


Θα σου έλεγα ότι αξίζει πραγματικά να ασχοληθείς, αρκεί πρώτα να ενημερωθείς σωστά για τους κανόνες εφαρμογής των «φυσικών θαλάσσιων συστημάτων» και να τους εφαρμόσεις, χωρίς εκπτώσεις.

Καλή συνέχεια, σε ότι αποφασίσεις.

Raven
27-02-08, 22:33
Θα σου έλεγα ότι αξίζει πραγματικά να ασχοληθείς, αρκεί πρώτα να ενημερωθείς σωστά για τους κανόνες εφαρμογής των «φυσικών θαλάσσιων συστημάτων» και να τους εφαρμόσεις, χωρίς εκπτώσεις.
:smt023:smt023:smt023

accnt
28-02-08, 10:03
Ένας από τους λόγους που δεν ασχολήθηκα με το Μεσογειακό ήταν η χαμηλότερη θερμοκρασία που θα πρέπει να διατηρηθεί. Ιδίως όταν μαζέψουμε τους κατοίκους από βαθιά νερά. Αυτό συνεπάγεται με πολύ δυνατό chiller (αναλόγως με τα λίτρα βέβαια), και ανάλογο οικονομικό κόστος.

Gregoris
17-03-08, 09:58
και εγω ειμαι αυτοδυτης.Στην χαλκιδικη εχω βουτηξει πολλες φορες.Εχει απιθανα σφουγγαρια ,πορκοκαλι κοκκινα και αλλα πολυ ομορφα επεισης εχουμε φανταστικες ανεμωνες σε ολλα τα χρωματα, και απιθανους σε χρωμα και σχημα σπιρογραφους.Καποτε τα εβαλα ολα αυτα σε ενα ενυδρειο 200 λιτρων αλλα τοτε (πριν 4 χρονια) ειμουν πολυ απειρος. μολις ανεβηκε η θερμοκρασια πανω απο 28 ταχασα ολα.Αργοτερα εμαθα οτι θελουν θερμοκρασια κατω απο 20 βαθμους και λιγο φως ειδικα τα σφουγγαρια.Πιστευω οτι αξιζει τον κοπο καποιος να ασχοληθει σοβαρα με το μεσογιακο ρεεφ.