PDA

Επιστροφή στο Forum : ΒGA help!

notos
17-02-08, 15:34
Καλησπερα σε ολους! Λογω ασταθους παροχης ιντερνετ εχω χαθει τελευταια, αλλα ειστε συχνα στο μυαλο μου!!! Απο νετ καφε λοιπον, γραφω σημερα για να ζητησω τη συμβουλη σας για το θεμα που με απασχολει.... BGA!!! Αποφασισα μετα απο λιγο διαβασμα οτι πρεπει να αλλαξω τις λαμπες μου και να προχωρησω σε δολοφονια των κυανοβακτηριων ε οξυζενε. Η ερωτηση μου ειναι η εξης: στο εμποριο κυκλοφορουν πολλα οξυζενε (πχ 20%, 50%, 80% κλπ) ποιο ειναι το καταλληλο? και δευτερον, τι ποσοτητα θα πρεπει να ριξω στο 80ρι μου? Σε τι συχνοτητα? κοβω το ταισμα κατα τη διαρκεια της θεραπειας? συσκοτιζω? ευχαριστω πολυ!

netblues
17-02-08, 17:41
Δεν το αφηνεις το οξυζενε?
Ειτε συσκοτιση, ειτε ερυθρομυκηνη

leonm
17-02-08, 18:29
Εγω οξυζενέ ξέρω για 2 είδη. Το ενα για τραύματα και το άλλο για ξέβαμα νυχιών ή κάτι τέτοιο. Για ενυδρεία είναι το πρώτο και η περιεκτικότητα απ ότι θυμάμαι είναι χαμηλή, νομίζω 3% ή 6%. Αν ζητησεις σε φαρμακείο οξυζενέ για τραύματα θα πάρεις πάντως το κατάλληλο.Ο καλύτερος τρόπος για τη bga είναι αν, φυσικά έχεις τοπικά πρόβλημα να το ρίξεις με σύριγγα πάνω της και αρκεί να το κάνεις 1 ή 2 μέρες. Αν είναι γεμάτο το ενυδρείο το ρίχνεις στο νερό και θα χρειαστεί ένα τριήμερο. Σε κάθε περίπτωση για τα λίτρα σου μπορείς να βάλεις 20-25ml.Yπόψιν ότι διαλύει και κάποια φυτά.

Tolis
17-02-08, 19:12
οξυζενε εγω ξερω για bBa κι οχι για bGa...

leonm
17-02-08, 19:17
Στη bba δεν κάνει τίποτα, γι αυτήν είναι το excel, την bga την σκίζει...απ οτι έχω δει ως τώρα.

chemical mac
17-02-08, 19:31
ερυθρομικίνη 500Mg, ένα χάπι την ημέρα και σε 3 μέρες είσαι μια χαρά (εκ πείρας). Ψάξε να βρεις τι την προκάλεσε και προσπάθησε να το αλλάξεις. Ένας μικρός κυκλοφορητής ίσως να βοηθούσε (εκ πείρας επίσης) :p

PascM
17-02-08, 20:48
Στη bba δεν κάνει τίποτα, γι αυτήν είναι το excel, την bga την σκίζει...απ οτι έχω δει ως τώρα.
ΙΜΗΟ όμως η ερυθρομικυνη είναι ποιο εύκολη μέθοδος για την άλγη που μιλάμε εδώ.
Εγώ θα την χρησιμοποιούσα σε μικρότερη δοσολογία από ότι προτείνει ο φίλος ποιο πάνω.

chemical mac
17-02-08, 21:12
Η δοσολογία που είχα εγώ ήταν 200mg/10 gal. Γι αυτό προτείνω ένα χάπι στα 80 λίτρα (1 gal = 3,75 lit). Αν όμως ο φίλος μας αποφασίσει την λύση της ερυθρομικίνης θα πρέπει να παρακολουθεί κατά τη διάρκεια το ενυδρείο του. :)

John T
17-02-08, 21:30
Εγώ από προσωπική μου πείρα με αυτό το θηρίο, συμπέρανα ότι με μία γενναία αλλαγή 60% ή και παραπάνω καθώς και με 4-5 μέρες πλήρη συσσκότιση (εννοείται να μην περνά καθόλου φως στο ενυδρείο, όχι απλά να είναι κλειστά τα φώτα), φεύγει. Σημασία έχει να χάσει τα φωσφορικά από τα οποία κυρίως αναπτύσσεται (γι' αυτό και η αλλαγή νερού).

Τώρα, αν προσπαθήσεις να πειραματιστείς με οξυζενέ, επειδή την έχω πάθει, σιγουρέψου ότι το οξυζενέ είναι καθαρό και δεν περιέχει καθόλου φώσφορο.

Καλή επιτυχία σε ό,τι κι αν κάνεις!

andreas K
17-02-08, 21:40
Erythromycin (;) αντιβιωση σε σιροπι...Φθηνη και αποτελεσματικη...

DJK
18-02-08, 01:16
Erythromycin (;) αντιβιωση σε σιροπι...Φθηνη και αποτελεσματικη...

Την έχεις δοκιμάσει σε σιρόπι; Είναι καθαρή, έχει αρώματα ή γέυσεις, θολώνει το νερό, είχες απώλειες;

Το χάπι το έχω δοκιμάσει παλιότερα και ξέρω οτι δουλεύει καλά. 250mg στα 80 λτ (ανακατεμένο σε μπουκαλάκι νερό) και 30% αλλαγή νερού την ημέρα.
http://www.malawicichlidhomepage.com/aquainfo/algae_erythromycin.html ...2,5 mg per litre

Σε ροζ σκόνη με αρωματάκι είναι αντίθετα κακή ιδέα, έχει περενέργειες όπως πολύ έντονο θόλωμα του νερού και απώλειες.

netblues
18-02-08, 08:44
Το σιροπι εχει πολυ περισσοτερη ζαχαρη από το χαπι, η οποια μπορει να δημιουργησει θεματα.

PascM
18-02-08, 11:20
Και ακόμη καλύτερα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Erythromycin σε σκόνη για κτηνιατρική χρήση!
Όσοι έχουν καναρίνια κλπ την γνωρίζουν.

gaia
18-02-08, 15:48
erythromicin 2.5mg/l
Πολύ χρήσιμο:
http://www.thekrib.com/Plants/Algae/cyanobacteria.html

notos
21-02-08, 12:02
ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας. Ερυθρομυκινη φοβαμαι να χρησιμοποιησω γιατι δεν εχω τη δυνατοτητα να παρακολουθω καθημερινα το ενυδρειο κι εχω ακοσει οτι μπορει να χτυπησει και τη βιολογια του φιλτρου. Γι αυτο και αποφασισα οξυζενε. Το προβλημα μαλλον εχει δημιουργηθει γιατι εχω πολυ καιρο να αλλαξω λαμπες. Αλλαγες κανω γυρω στο 60% την εβδομαδα απο τοτε που εμφανιστηκε το προβλημα αλλα ξαναεμφανιζεται σε χρονο dt! Για να δουμε.... Θα δοκιμασω το οξυζενε σε χαμηλη περιεκτικοτητα και θα σας πω αποτελεσματα! Και παλι ευχαριστω!

netblues
21-02-08, 12:17
Βαλε ερυθρομυκινη, και κοψε το ταισμα για μια βδομαδα αν δεν νιωθεις σιγουρη... Οσες φορες το χω δοκιμασει ποτε δεν υπηρξε προβλημα με το φιλτρο.

gaia
23-02-08, 11:15
Κατερίνα η βιολογία που μας ενδιαφέρει δεν ανήκει στο φάσμα δράσης του συγκεκριμένου αντιβιοτικού , προβλήμα δημιουργείται αν δεν απομακρύνουμε την νεκρή BGA από το ενυδρείο μας .