PDA

Επιστροφή στο Forum : Νεα χελωνακια-προβλημα!


Αγγελος
08-01-08, 18:57
Γεια χαρα σε ολους! Πηρα δυο μικρα χελωνακια (τωρα ειναι 4-5 εκ.) τον Νοέμβριο λαι ενω στην αρχή ήταν πολυ κινητικά και ολο τρωγανε τωρα δεν κουνιουνται σχεδον ποτε και δεν τρωνε ποτε!!!!!Τα εχω σε ενα κυκλικο terrarium νομιζω λεγεται χωρητικοτητας περιπου 2-3 λιτρα.... Μηπως εχουν πεσει σε χειμερεια ναρκη????? Παντως τα εχω μεσα στο σπιτι διπλα στο καλοριφερ οπου και καθονται συνεχεια! Ξερει κανεις τιποτα για χελωνακια και πως να φτιαξω ενα σωστο περιβάλον γι΄αυτα? Θελω να φτιαξω ενα δικο μου terrarium με τζαμια....

giagligian
08-01-08, 19:34
Ναι πέφτουν σε χειμερία νάρκη και είναι καλύτερα πιστεύω να τα απομακρύνεις απτο καλοριφέρ. Η νάρκη είναι μια φυσική κατάσταση για αυτά. Οπότε αν τις έχεις σε ζέστη, δεν θα καταφέρουν να κάνουν τον κύκλο τους σωστά.... Και κάθε χρόνο θα καταλαβαίνεις ότι είναι η ώρα τους γιατί θα σταματήσουν να τρώνε. Μην ανησυχήσεις... Όσο για περιβάλλον και πληροφορίες δεν γνωρίζω να σου πω παραπάνω πράγματα δυστυχώς, και εγώ ψάχνω... Ελπίζω να βοήθησα! ;)

Filippos
09-01-08, 11:32
Τόσο μικρά και ιδίως εάν τα έχεις μέσα στο σπίτι (ακόμα περισσότερο δίπλα στο καλοριφέρ) πολύ χλωμό να πέφτουν σε χειμερία νάρκη....
Σε πρώτη φάση απομάκρυνέ τα από το καλοριφέρ...
Οπότε έχει ηλιοφάνεια βγάλτα έξω στον ήλιο για 1-2 ώρες...
Παρατήρησε τα μάτια τους εάν τα ανοίγουν ή εάν τα έχουν μόνιμα κλειστά, ή, εάν είναι καπως πρησμένα....

Υποθέτω ότι έχεις sliders... Και επίσης υποθέτω ότι ξέρεις το τελικό τους μέγεθος....
Θα χρειαστείς ένα ενυδρείο/γυάλα/terrarium (όπως θέλεις πέστο) όπου θα είναι αρκετά βαθύ για να μπορούν να κολυμπάνε άνετα. Επίσης, χρειάζονται μια περιοχή όπου θα μπορούν να βγαίνουν έξω από το νερό για να λιάζονται. Αφού λοιπόν τα έχεις μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να τοποθετήσεις πάνω από το basking area ειδική λάμπα (πουλάνε στα petshops)... νομίζω θα πρέπει να είναι UVA - δεν θυμάμαι καλά, θα πρέπει να το τσεκάρεις.
Ααα, και οπωσδήποτε φίλτρο για το νερό γιατί οι χελώνες είναι πολύ "βρωμιάρες"...
Αυτά.
Φίλιππος

Αγγελος
09-01-08, 12:20
εβαλα το θερμομετρο στο νερο και δειχνει 15 βαθμους.... με τοσους μπορουν να πεσουν σε χειμερια ναρκη?

Wanda
10-01-08, 17:48
Eγώ έχω 2 χελωνάκια εδώ και 4 μήνες περίπου. Τα έχω βάλει σε 30 λιτρο ενυδρείο με θερμοκρασία 24 βαθμούς. Θέλουν φίλτρο οπωσδήποτε, κάποιο γεφυράκι για να βγαίνουν από το νερό και σίγουρα τον ειδικό φωτισμό. Τα δικά μου είναι περίπου 8.5 εκατοστά, και δεν έπεσαν σε χειμέρια ναρκη. Ισα ισα είναι πολύ ζωηρά, τρώνε κανονικότατα και το πιό καταπληκτικό είναι ότι κάθονται με τις ώρες (ειδικά ο ένας) πάνω στο ξύλο-γέφυρα και "λιάζεται" κανονικότατα τεντώνοντας τα πόδια του. Απίστευτος τύπος!

Cydox
10-01-08, 18:59
Τα περισσότερα ερπετά και μέσα σε αυτά και οι χελώνες χρειάζονται ακτινοβολία uva-uvb για να μπορέσουν να αφομιώσουν το ασβέστιο που παίρνουν απο την τροφή τους, οπότε θα χρειαστείς σίγουρα μια τέτοια λάμπα, θα την βρεις σε καταστήματα που ειδικεύονται κυρίως σε ερπετά. Τα ερπετά που κρατάμε σε αιχμαλωσία συνήθως δεν τα παιρνάμε απο το στάδιο της χειμερίας νάρκης, επίσης υπάρχει μια διαδικασία για να το κάνουμε αυτό, δεν την γνωρίζω ολόκληρη πάντως το ζώο δεν πρέπει να έχει φάει για αρκετό διάστημα πριν πέσει στην νάρκη γιατί υπάρχει περίπτωση να σαπίσει στο στομάχι του η τροφή. Ακόμη αν ταίζεται τις χελώνες σας με τα γνωστά γαριδάκια δεν πρόκειται να μεγαλώσουν κανονικά θα μείνουν μικρά, ζωντανές και κατεψυγμένες τροφές είναι το ενδεδειγμένο..

Αγγελος
11-01-08, 11:40
Ευχαριστω παιδια! νομιζω με καλυψατε πληρως!

Xotikouli
13-01-08, 04:55
Δες και εδώ: http://www.redearslider.com/