PDA

Επιστροφή στο Forum : Σόδα???

Lupo
05-01-08, 07:13
Διάβασα εδώ, http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=224182#post224182
για την προσθήκη σόδας που ρυθμίζει το Ph και δεν επηρεάζει άλλες παραμέτρους.
Τι ακριβώς είναι?:smt120
Πως χρησιμοποιείται?:smt120
Για τι είδους σόδα μιλάμε?:smt120

giagligian
05-01-08, 11:46
Την απλή μαγειρική σόδα που υπάρχει σχεδόν σε κάθε σπίτι.

Lupo
05-01-08, 17:55
Την απλή μαγειρική σόδα που υπάρχει σχεδόν σε κάθε σπίτι.
Ευχαριστώ-+5 .

Για περισσότερες πληροφορίες όμως?
Σε τι αναλογία?Επηρεάζει ψάρια ή φυτά?Κάθε πότε?Ποιος ο τρόπος εισαγωγής της στο ενυδρείο?

Συγνώμη για τον καταιγισμό ερωτήσεων:oops: .

chemical mac
05-01-08, 18:25
Σε ένα κουβά 190 λίτρων μέτρησε το pH. Μετά ρίξε σόδα με κάποιον τρόπο που μπορείς να μετρήσεις την ποσότητα (μεζούρες μαγειρικής για παράδειγμα) και μετράς ξανά. Επαναλαμβάνεις μέχρι να πάρεις το ζητούμενο pH. Μετά κάνεις την αντιστοιχία στα λίτρα σου (απλή μέθοδος των τριών), τη διαλύεις σε ένα κουβά, ποτήρι ή οτιδήποτε και το ρίχνεις στο ενυδρείο σου.

Lupo
05-01-08, 18:49
Σε ένα κουβά 190 λίτρων μέτρησε το pH. Μετά ρίξε σόδα με κάποιον τρόπο που μπορείς να μετρήσεις την ποσότητα (μεζούρες μαγειρικής για παράδειγμα) και μετράς ξανά. Επαναλαμβάνεις μέχρι να πάρεις το ζητούμενο pH. Μετά κάνεις την αντιστοιχία στα λίτρα σου (απλή μέθοδος των τριών), τη διαλύεις σε ένα κουβά, ποτήρι ή οτιδήποτε και το ρίχνεις στο ενυδρείο σου.
190? :smt107
Αυτό δεν είναι κουβάς!
Είναι βαρέλι!
:p

Ευχαριστώ πολύ!

Επηρεάζονται ψάρια ή φυτά?
Φαντάζομαι ότι πρέπει να γίνει σιγά-σιγά για να μην πέσει απότομα το Ph και δημιουργηθούν προβλήματα, έτσι?

speargunner
05-01-08, 23:27
190
Φαντάζομαι ότι πρέπει να γίνει σιγά-σιγά για να μην πέσει απότομα το Ph και δημιουργηθούν προβλήματα, έτσι?
Καταρχήν η σόδα ανεβάζει το ΡΗ!!!Επίσης ανεβάζει-και μάλιστα πολύ-την ΚΗ!!Σαφώς επηρεάζει φυτά και ψάρια,καθώς κάθε είδος έχει δικό του επιθυμητό-ανεκτό εύρος διακύμανσης ΡΗ και κΗ.

chemical mac
06-01-08, 00:00
Καταρχήν η σόδα ανεβάζει το ΡΗ!!!Επίσης ανεβάζει-και μάλιστα πολύ-την ΚΗ!!Σαφώς επηρεάζει φυτά και ψάρια,καθώς κάθε είδος έχει δικό του επιθυμητό-ανεκτό εύρος διακύμανσης ΡΗ και κΗ.
έχεις απόλυτο δίκιο, pH ρίχνουμε με κεζάπ με τον ίδιο τρόπο. Ο κουβάς είναι 10 λίτρων και όχι 190 όπως έγραψα εκ παραδρομής. Το pH επίσης κατεβαίνει με την προσθήκη CO2. Εξαρτάται πάντα τι θέλεις να κάνεις και σε τι ενυδρείο και ψάρια αναφέρεσαι. Ο σωστότερος και ασφαλέστερος τρόπος είναι με νερό αντίστροφης όσμωσης (για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις).

Lupo
06-01-08, 08:08
Ανεβάζει? Ευτυχώς που συνεχίζω να κάνω ερωτήσεις.
Με την κέτσαπ ρίχνει το Ph???
Με τον ίδιο τρόπο?
Επηρεάζονται ψάρια ή φυτά?
Για το CO2 γνωρίζω αλλά ήθελα μια άλλη λύση προς το παρόν,
κάποιο τέτοιο προσθετικό, ώστε να φέρω το Ph στο 6,5-6,9 από 7,5 περίπου που έχω τώρα.
Σκαλάρια σε 250 λιτρα.
Αργότερα έχω σκοπό να περάσω στο CO2.
Η κέτσαπ αλλάζει άλλους δεικτες ή όχι. (όπως πχ kH)

PascM
06-01-08, 08:14
Κέτσαπ και μουστάρδες ?
Μην μπερδευόμαστε και το διαβάσει κανείς στα γρήγορα και κάνει το ενυδρείο σούπα!!!

Επίσης με κεζάπ δεν θα συνιστούσα να ρίξουμε το ΡΗ.

Moutralewn
06-01-08, 12:17
Μια σχετική ερώτηση......

Σε malawi με ασβεστολιθική άμμο και πέτρες, για εβδομαδιαία αλλαγή νερού 20% χρειάζεται σόδα ή κάποιο άλλο ζουμί για το ανέβασμα του pH ή δεν είναι απαραίτητο;;

Η διαφορά στο pH υπολογίζω να είναι γύρω στην 1 μονάδα (7,6 της βρύσης και 8,5-8,6 του ενυδρείου).

Lupo
07-01-08, 12:25
Αφού...

κρατάω την κέτσαπ και την μουστάρδα για το hot-dog, και την σόδα για το μαγείρεμα,
χημικά οποιασδήποτε εταιρείας, δεν θέλω να βάλω μέσα στο ενυδρείο,
χώρο για τύρφη δεν έχω μέσα στο φίλτρο
είμαι στην σκέψη και τον σχεδιασμό για DIY φίλτρο και CO2, αλλά διάφοροι λόγοι , κάνουν δεδομένο ότι αυτό το σχέδιο θα καθυστερήσει να υλοποιηθεί λιγάκιτι προτείνετε ότι θα μπορούσα να κάνω, ανέξοδα σχεδόν, ώστε να χαμηλώσω το pH, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 7,9 και θέλω να είναι περίπου, 6,5 με 6,9?

chemical mac
07-01-08, 12:52
Αφού...
κρατάω την κέτσαπ και την μουστάρδα για το hot-dog, και την σόδα για το μαγείρεμα,
χημικά οποιασδήποτε εταιρείας, δεν θέλω να βάλω μέσα στο ενυδρείο,
χώρο για τύρφη δεν έχω μέσα στο φίλτρο
είμαι στην σκέψη και τον σχεδιασμό για DIY φίλτρο και CO2, αλλά διάφοροι λόγοι , κάνουν δεδομένο ότι αυτό το σχέδιο θα καθυστερήσει να υλοποιηθεί λιγάκιτι προτείνετε ότι θα μπορούσα να κάνω, ανέξοδα σχεδόν, ώστε να χαμηλώσω το pH, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 7,9 και θέλω να είναι περίπου, 6,5 με 6,9?
και πολύ καλά θα κάνεις :D μιλάω για το κλασσικό καθαριστικό κεζάπι (ισχυρό οξύ) αλλά όπως λέει και ο φίλος PascM άστο καλύτερα (ούτως ή άλλως δε στο προτείνω κι εγώ απλά το αναφέρω ως ένα τρόπο)
Μόνο CO2 με ρυθμιστή πίεσης και pH controller (από 200 έως 300 ευρώ). Με DIY δε θα καταφέρεις τόσο μεγάλες αλλαγές. Άλλη μια γρήγορη και σχετικά φτηνή λύση είναι η χρήση νερού αντίστροφης όσμωσης (το οικονομικό εξαρτάται από τα λίτρα σου - 4 λίτρα 70 λεπτά)

speargunner
07-01-08, 23:12
Μια σχετική ερώτηση......

Σε malawi με ασβεστολιθική άμμο και πέτρες, για εβδομαδιαία αλλαγή νερού 20% χρειάζεται σόδα ή κάποιο άλλο ζουμί για το ανέβασμα του pH ή δεν είναι απαραίτητο;;

Η διαφορά στο pH υπολογίζω να είναι γύρω στην 1 μονάδα (7,6 της βρύσης και 8,5-8,6 του ενυδρείου).
Ανάμειξη 80%νερού με ΡΗ 8,6 με 20%νερό με ΡΗ 7,6 παίρνεις νερό με ΡΗ 8,4.Αυτό σε 1βδομάδα(οπότε κάνεις και την επόμενη αλλαγή)γίνεται 8,6(λόγω των υλικών που έχεις)όπως μας λες.Συνεπώς,χωρίς να προσθέσεις οτιδήποτε έχεις ένα άψογο ΡΗ που κυμαίνεται μεταξύ 8,4-8,6!Να το ανεβάσεις που ακριβώς θέλεις?!?!?!

nik0s7
08-01-08, 07:50
Παρε απο πετ ενα μπουκαλακι της τετρα λεγετε ph/kh minus εγω που το ειχα δοκιμασει κανει καλη δουλεια και μονιμη

giagligian
08-01-08, 13:51
Παρε απο πετ ενα μπουκαλακι της τετρα λεγετε ph/kh minus εγω που το ειχα δοκιμασει κανει καλη δουλεια και μονιμη

Δεν είναι και ότι καλύτερο να προσθέτουμε χημικά μέσα στα ενυδρεία μας ;) Καλό είναι να τα αποφεύγουμε....

Moutralewn
08-01-08, 15:33
Ανάμειξη 80%νερού με ΡΗ 8,6 με 20%νερό με ΡΗ 7,6 παίρνεις νερό με ΡΗ 8,4.Αυτό σε 1βδομάδα(οπότε κάνεις και την επόμενη αλλαγή)γίνεται 8,6(λόγω των υλικών που έχεις)όπως μας λες.Συνεπώς,χωρίς να προσθέσεις οτιδήποτε έχεις ένα άψογο ΡΗ που κυμαίνεται μεταξύ 8,4-8,6!

Θέλω να είναι γύρω στο 8,5.
Οπότε αν κατά την εβδομαδιαία αλλαγή το pH πέφτει τόσο λίγο, τότε είμαι ΟΚ.

Να το ανεβάσεις που ακριβώς θέλεις?!?!?!

Ρώτησα αν χρειάζεται να το ανεβάσω "μηχανικά" κατά τις αλλαγές νερού μιας το pH της βρύσης είναι μικρότερο απο το pH του ενυδρείου.

Tolis
08-01-08, 15:38
Μακρια απο pH minus plus και άλλα τετοια σκευασματα. Προσθετουν φωσφορικα στο νερο, και οι αλλαγες που κανουν ειναι αποτομες και βραχυπροθεσμες.

jimfytakis
08-01-08, 15:55
Toλη πανω σε αυτο σε 20λιτρα ενυδρειο πως θα φερω ΡΗ στα 6-6,2?Εχω ΚΗ 4 και βρυσης 5.Δεν μπορω να κανω καποια πατεντα για διαλυση Co2 γιατι αν βαλω διαχυτη δεν θα μεινει καθολου χωρος.Τυρφη?Ποσο θα μου το ριξει?

speargunner
08-01-08, 19:13
Προς Moutralewn:Φυσικά και είσαι ΟΚ!!!Διακύμανση κατα την αλλαγή νερού απ'το 8,6 στο 8,4 δεν είναι θέμα ανησυχίας!!

Lupo
08-01-08, 19:40
...........
Τρόμαξα με τον λογαριασμό ,όπως όταν έρχεται γράμμα από την εφορία!
:-?
:p
Δεν έχω αυτό το περιθώριο αυτό το μήνα.
Κάποια άλλη πρόταση?
Θα ξεκινήσω το φίλτρο και θα έχω χώρο για τύρφη.
Μέχρι να περάσω στην πρόταση σου macblack

Δεν θέλω να βάλω χημικά μέσα, φίλε μου.