PDA

Επιστροφή στο Forum : ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΕΡΟΥ


WILD_RIDER
02-01-08, 07:48
Μια κι εχω ξεκινησει το στησιμο του νεου 600 λιτρου με Oscar αυτο που σκεπτομαι αυτη την εποχη ειναι ενα τετοιο συστημα ωστε να αλλαζω (οχι να αναπληρωνω το νερο απο τις εξατμισεις) το νερο στο ενυδρειο. Με αλλα λογια οπως το σκεπτομαι ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΕΡΟΥ = ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ + ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΝΕΡΟΥ.

Οι υπολογισμοι μου ειναι οι εξης: 70% αλλαγη ανα εβδομαδα χ 600 λιτρα = 420 λιτρα / 7 ημερες = 60 λιτρα ανα ημερα ή 2,5 λιτρα ανα ωρα. Αυτο σημαινει οτι:

1) Υπαρχει μια αντλια που βγαζει νερο απο το ενυδρειο με ροη 2,5 λιτρα ανα ωρα και
2) Υπαρχει ενα συστημα οπου πεφτει το νερο σε ενα κουβα που εχει θερμαντηρα και φλοτερ και απο εκει διοχετευεται στο ενυδρειο με ροη μεγαλυτερη ή ιση 2,5 λιτρα ανα ωρα. Στο ενυδρειο υπαρχουν παλι 2 φλοτερ ωστε να υπαρχει προστασια απο υπερχειλιηση.

Αν θεωρησουμε οτι το νερο εξοδου ειναι σταθερο δηλ 2,5 λιτρα ανα ωρα τοτε αποφευγουμε την υπαρξη controller που μπερδευει τα πραγματα και χρειαζεται να συντονισουμε καταλληλα την εισοδο του νερου στο ενυδρειο.

Σκεπτομαι λοιπον ενα τετοιο συστημα οπως εδω http://www.tunze.com/149.html?&L=1&C=GR&user_tunzeprod_pi1[predid]=-infoxunter038 ή εδω http://www.tunze.com/149.html?&L=1&C=GR&user_tunzeprod_pi1[predid]=-infoxunter036 (χωρις οσμωση ομως - απευθειας στον κουβα).

Επειδη δεν διαθετω το χρονο για DIY κατασκευες μπορει καποιος να με βοηθησει να βαλω το ολο παζλ στην σωστη του θεση προτεινοντας καποια λυση? Λυση ομως παρακαλω .....
-------------------------
Μια και δεν το επιασε σωστα ....... το πρωτο συστημα που εξεταζω ειναι το TUNZE Water level alarm και το δευτερο συστημα ειναι το TUNZE Osmolator Universal 3155 αλλα χωρις το μηχανισμο της οσμωσης (στο μελλον ισως μπει ομως).

orck
02-01-08, 08:23
2 μικρες παρατηρησεις
δεν εχω δει τα προιοντα της tunze αλλα 1)θα διεγραφα την αντλια που τραβαει το νερο, μπορεις να την αντικαταστησεις με την βαρυτητα
2) για εισαγωγη 2,5λιτρων σε 600λιτρα νομιζω οτι δεν ειναι απαραιτητη η αναγκη για θερμαντηρα στο νερο που εισαγεις, μπορει να ειναι πολυ πιο κρυο, θα ανακατευεται με το ηδη υπαρχον νερο σου και αντε να σου ριξει συνολικα την θερμοκρασια 0,05 βαθμους, το αποτελεσμα θα ειναι οτι θα δουλευει περισοτερες ωρες ο θερμοστατης στο ενυδρειο σου

WILD_RIDER
02-01-08, 08:33
φιλε ORCK

Η υπαρξη αντλιας ας το πουμε "εξαγωγης" βοηθαει στην σταθεροποιηση και το συγχρονισμο των συστηματων διοτι θα υπαρχουν 2 ιδιες. Μια για εξαγωγή και μια για εισαγωγή.

Θα συμφωνησω ομως μαζι σου οτι ο Θερμαντηρας ειναι προαιρετικος. Ενα τετοιο ενυδρειο ομως ισως χρειαζεται και 2 Θερμαντηρες μεσα υπο ΚΣ γιαυτο σκεπτομαι να βαλω τον ενα στον κουβα ώστε να μην ειναι και οι 2 μεσα.

Το θεμα ομως ειναι πως βαζουμε σε μια ταξη ολο αυτο το παζλ.........

Neoklis
02-01-08, 12:50
Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο να βάλεις 2 αντλίες η μια να τραβαει κ η αλλη να βαζει νερο και να τις συντονίσεις να βγάζουν 2,5 λ/ω...

orck
02-01-08, 12:58
ενω εαν κανεις μια υπερχειλιση στο ενυδρειο σου και με καποιον τροπο εχεις μονο μια αντλια που ριχνει 2,5 λιτρα την ωρα τοτε θα εχεις σιγουρα στην εξοδο της υπερειλησης ακριβως 2,5 λιτρα σαν βρομικο νερο (μειον κατι λιγο λογο εξατμησης)

βεβαια ειναι λιγο προβλημα να βαλεις την αντλια να δουλευει με 2,5 λιτρα την ωρα (ισως παλι μια δεξαμενη πιο ψηλα απο το υψος του ενδυρειου με σωληνα να τρεχει υπολογισμενες σταγονες ωστε να προκυπτουν τα 2,5 λιτρα ισως να ειναι πιο ευκολο)

ας περιμενουμε και τον Tolis να μας δειξει τα παλιοτερα θεματα σχετικα με το συγκεκριμενο εγχειρημα


Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο να βάλεις 2 αντλίες η μια να τραβαει κ η αλλη να βαζει νερο και να τις συντονίσεις να βγάζουν 2,5 λ/ω...

Tolis
02-01-08, 14:37
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=15082

http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/allagi_nerou.htm


Περιοδικο Ενυδρειο τευχος 8

caverman
02-01-08, 14:54
Βρίσκω το 70% ανά βδομάδα υπερβολικό σε σχέση με ένα 30-50% που είναι ποιό συνηθισμένο. Εξηγησέ μας το λίγο παραπάνω...
Επειδή το 2,5λίτρα/ώρα κάνει τα πράγματα ποιό ευέλικτα πρέπει να σιγουρευτείς ότι είναι τόσο....

Για παράδειγμα:
-απλή υπερχείληση ασφαλείας στο ενυδρείο για την εξαγωγή...
-στάγδην μπέκ παροχής 2l/h από νερό δικτύου που περνάει από ένα καλό φίλτρο άνθρακα...(με τον ανάλογο μηχανισμό υποπίεσης για να δουλεύει σωστά το μπέκ)

Επειδή δεν μας γράφεις την περιοχή σου στο προφίλ να υποθέσω ότι το νερό δικτύου σου κάνει για όσκαρ και δεν θα χρειαστεί δεξαμενή προετοιμασίας...

Υπάρχει και η ακριβή λύση της δοσομετρικής αντλίας νερού με χρονοδιακόπτη για μικρότερες παροχές με ακρίβεια ml αλλά εκεί θα κοστίσει αρκετά...(π.χ: εδώ (http://www.grundfosalldos.com/e/html/02_produkte/1215_dms.php) )

καλή χρονιά,
Caverman

WILD_RIDER
03-01-08, 07:36
Έχω δει το DIY συστημα που αναφερεται στο site του tsamisaquarium και τωρα ειδα και το αλλο post εδω αλλα, οπως προειπα δεν με ενδιαφερουν οι DIY λυσεις διοτι, λογω φορτου εργασιίας, δεν διαθετω το χρονο που χρειαζεται για την ανευρεση των εξαρτηματων, την κατασκευη, την παρακολουθηση της ευσταθεις και το τελικο tuning του ολου συστηματος.

Δεν υπαρχει καποια ετοιμη λύση? Προτεινα την TUNZE. Ξερει κανεις κατι?
-------------------------
Ξεχασα να πω οτι το ενυδρειο ειναι καινουργιο και δεν τολμω να του κανω τρυπα για την υπερχειληση. Γιαυτο προσπαθω να την προσωμοιώσω με αντλια.......
-------------------------
Ξαναδινω το url της Tunze να το μελετησετε

http://www.tunze.com/149.html?&L=1&C=GR&user_tunzeprod_pi1[predid]=-infoxober011

Αναφερομαι στα εξης προϊοντα:
1) TUNZE Osmolator Universal 3155 (http://www.tunze.com/149.html?&L=1&C=GR&user_tunzeprod_pi1[predid]=-infoxunter036) με ή χωρις το TUNZE RO Station (http://www.tunze.com/149.html?&L=1&C=GR&user_tunzeprod_pi1[predid]=-infoxunter057) (χωρις για μενα προς το παρον)
2) TUNZE Water level alarm (http://www.tunze.com/149.html?&L=1&C=GR&user_tunzeprod_pi1[predid]=-infoxunter038)

Ριξτε μια προσεκτικη ματια και πειτε μου τη γνωμη σας ή προτεινετε καποιο αλλο οσο το δυνατο ετοιμο συστημα (οχι DIY) να μην εφευρουμε τον τροχο απ' την αρχη.

Αν ψαξετε το site θα δειτε οτι εχουν και δυο αντιπροσωπους στην Αθηνα για τυχον αποριες κλπ το οποιο το εχω και αυτο στα υποψιν.

delta66
07-01-08, 08:40
Καλα ολα, απο αντιχλωριο ομως?

MiziGr
07-01-08, 11:32
Καλα ολα, απο αντιχλωριο ομως?
Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποιο από τα μηχανήματα αυτόματης λίπανσης που να λειτουργεί συνέχεια και να ρίχνει αντιχλώριο. Αλλά πάλι περίπλοκο μου φαίνεται...

Kostas G.
07-01-08, 13:03
Το αντιχλώριο αντικαθίσταται άνετα από ενα φίλτρο για α.ο. άνθρακα και χλωρίου/χλωραμίνων...;)

Δύο ίδιες αντλείες δεν πρόκειτα να στέλνουν την ίδια ποσότητα νερού αν η μία στέλνει το νερό ψηλά,έχοντας κόντρα την βαρύτητα ενώ η άλλη στέλνει το νερό χαμηλά υποβοηθούμενη στην παροχή της από την βαρύτητα...Θα έχουν μεγάλη διαφορά παροχής...
Το συστηματάκι αυτό μπορεί να δουλέψει άνετα αν χρησιμοποιήσεις ένα απλό μπαστούνι εξωτερικού για έξοδο νερού και στο λάστιχο της εξόδου βάλεις ηλεκτροβάνα που θα ελέγχεται από φλοτεράκι ωστε να κόβει την έξοδο όταν η στάθμη του κύριου ενυδρείου πέφτει κάτω από ενα ορισμένο όριο...Σαν πλήρωση,χρησιμοποιείς αυτό που λές και η αντλεία θα πρέπει να σταματά όταν η στάθμη του ενυδρείου ανεβαίνει πάνω από ένα όριο.Θα πρέπει επίσης να ελέγχεις με ηλεκτροβάνα και φλοτεράκι την παροχή από το δίκτυο(που θα περνάει πρώτα από φίλτρο άνθρακα και χλωρίου/χλωραμίνων)ωστε να κόβεται η παροχή όταν το δοχείο γεμίζει πάνω από ένα ορισμένο σημείο...
Οπότε χρειάζεσαι ένα Tunze Osmolator Universal και δύο άλλα συστήματα ελέγχου στάθμης νερού που να μπορούν να ελέγχουν ηλεκτροβάνες καθώς φυσικά και ηλεκροβάνες για σωλήνες νερού...Κάτι σαν αυτό (http://cgi.ebay.com/Aquarium-Level-Controller-w-solenoid-valve-for-RO-DI_W0QQitemZ150202183762QQihZ005QQcategoryZ3212QQc mdZViewItem) είναι τα άλλα δυο συστήματα που χρειάζεσαι...Πολλές εταιρίες έχουν αντίστοιχα...

WILD_RIDER
07-01-08, 19:18
Συμφωνω απολυτα με το φιλο Kostas G οσον αφορα το θεμα του προφιλτρου ανθρακα στην εισοδο του νερου.

Οσον αφορα την εξαγωγή του νερου υπαρχει και το συστημα αυτοματου ποτισματος σαν μια απλη λυση που προτεινει και ο tsamis στη σελιδα του. Όσον αφορα την εισαγωγή του νερου ομολογω οτι μου αρεσε παρα πολυ η λύση του controller με βαλβιδα και παρεχει και μεγαλη ασφαλεια απ' οτι φαινεται.

Το προβλημα μου ομως ειναι οτι (αν και Μηχανολογος Μηχανικος :oops:) δουλευω τοσες πολλες ωρες που ειλικρινα δεν προλαβαινω ν' ασχοληθω με τον ολο σχεδιασμο, εγκατασταση και tuning του συστηματος, γιαυτο αλλωστε προσπαθω να βρω μια οσο το δυνατο ...... "ετοιμη λυση".

Δεν υπαρχει καποια οσο το δυνατο πιο "ετοιμη λυση" γινεται βρε παιδια ώστε να την βαλω στο ενυδρειο και να ησυχασω? Τρεχω παρα πολυ ρε γμτ για να προλαβω ν' ασχοληθω (αν και ειλικρινα θα το ηθελα παρα πολυ) και γιαυτο αλλωστε με ενδιαφερει να βαλω ενα τετοιο συστημα.
-------------------------
Ξεχασα να πω οτι το εξτρα κοστος μια ετοιμης λυσης ..... ειμαι διατεθειμένος να το συζητησω ......

orck
07-01-08, 19:37
δεν εχω καταλαβει εαν θες να κανεις αλλαγες αυτοματα η εαν θες να κανεις αλλαγες αυτοματα καθολη την διαρκεια της ημερας

μια ιδεα που θα μου πειτε εαν λειτουργει...

εαν παρεις το osmolator και το εγκαταστησεις στο ενυδρειο σου και βαλεις μια αντλια μεσα στο ενυδρειο συνδεδεμενη με ενα σωληνα που να καταληγει σε αποχετευση, η αντλια θα ειναι ρυθμισμενη με χροοδιακοπτη να λειτουργει για 2 λεπτα μονο (το υπολογιζεις αυτο αναλογα ποσα λιτρα θες για αλλαγη)
σε ενα αλλο κουβα θα εχεις την αντλια του osmolator με το νερο σου ετοιμο, μολις το osmolator καταλαβει την πτωση της σταθμης θα ξεκινησει να γεμιζει απο το ετοιμο, ισως να πρεπει να του κανεις μια καθυστερηση 2 λεπτων, δεν ξερω εαν το osmolator με το που ανιχνευσει πτωση ξεκιναει αμεσως να δινει νερο η αργει λιγο και αν ναι ποσο;

το μονο που πρεπει να κανεις εσυ ειναι να ετοιμαζεις τον κουβα με το νερο

(ενα προβλημα που βλεπω ειναι οτι ισως η αντλια που πεταει το νερο στην αποχετευση εαν ξεκινησει να τρεχει νερο στον σωληνα ισως να μην σταματησει το νερο να αδειαζει ακομη και οταν σταματησει η αντλια να λειτουργει)

WILD_RIDER
07-01-08, 21:02
Φιλε Orck

Θελω να κανω αλλαγες νερου αυτοματα καθολη τη διαρκεια της ημερας ....... συνεχομενα δηλαδη και προσπαθω ν' αποφυγω την υπαρξη κουβα ....... καθως και τις DIY καταστασεις λογω ελλειψης χρονου.
-------------------------
Κανα ετοιμο συστημα αυτοματων & συνεχομενων αλλαγων νερου να το αγορασω να το βαλω στο ενυδρειο να τελειωνω? Αντε να ρυθμισω τη ροη που επιθυμω να εχει η εξαγωγή και η εισαγωγή νερου ανα ώρα ή ανα ημερα (οπως ναναι δεν με χαλαει).

Ξερει κανεις καμμια εταιρεια και καποιο ετοιμο προϊον?

parashos_
07-01-08, 21:10
φιλε μου δεν ξερω αν γνωριζεις αλλα υπαρχουν και οι δοσομετρικες αντλιες εγω τις χρησιμοποιω στην δουλεια μου και σκεφτομαι να παρω μια γι΄αυτο το λογο.Βεβαια απο οτι ξερω δεν υπαρχει στα ενυδρειακα ειδη(δε ξερω και πολλα,ετσι πιστευω)οταν μαθω λεπτομερειες θα ενημερωσω

orck
07-01-08, 21:17
δεν ειμαι σιγουρος αλλα η Tunze στο osmolator χρησιμοποιει μια τετοια αντλια
δες αν θες εδω (http://www.tunze.com/149.html?&L=1&C=GR&user_tunzeprod_pi1%5Bpredid%5D=-infoxspare_9999.999) στον κωδικο 5000.020 με κοστος 18,80€

πες μου εαν εχω δικιο σχετικα με την αντλια, πως λειτουργει;

http://www.tunze.com/fileadmin/images/product_database/5000.020.jpg

WILD_RIDER
07-01-08, 21:17
Για παραδειγμα ....... αν το ετοιμο συστημα - προϊον που προσπαθω να βρω δινει δυνατοτητα ρυθμισης της ροης εξαγωγής / εισαγωγης νερου στο 600λιτρο ενυδρειο μου τοτε:

Για 0,5 λιτρο/ωρα θα εχουμε:
0,5 λιτρο/ωρα Χ 24 ωρες Χ 7 ημερες = 84 λιτρα/εβδομαδα ή 14% αλλαγη

Για 1,0 λιτρο/ωρα θα εχουμε:
1,0 λιτρο/ωρα Χ 24 ωρες Χ 7 ημερες = 168 λιτρα/εβδομαδα ή 28% αλλαγη

Για 1,5 λιτρο/ωρα θα εχουμε:
1,5 λιτρο/ωρα Χ 24 ωρες Χ 7 ημερες = 252 λιτρα/εβδομαδα ή 42% αλλαγη

Αυτο θα σημαινε οτι ο καθενας μπορει να ρυθμισει την ροη εξαγωγής / εισαγωγης νερου που επιθυμει ωστε να επιτυχει το ποσοστο αλλαγης που επιθυμει.

Σημειωτεον οτι θεωρω τρια δεδομενα: 1) η πιεση νερου θα ειναι μεγαλυτερη ή ιση της ροης που επιθυμουμε για να μην υπαρχει ελλειψη νερου και 2) θα υπαρχει προφιλτρο ανθρακα για την αποχλωριωση και 3) οπως σωστα παρατηρησε ενας φιλος στο αλλο ποστ αν μεσα στο ποσοστο νερου που αλλαζεται συνεχομενα και αυτοματα υπαρχει και ενα ποσοστο ...... "νεου νερου" δεν με απασχολει ...

Ελπιζω να εγινε σαφες τι επιθυμω να πετυχω ..........

crazyio
08-01-08, 01:38
(ενα προβλημα που βλεπω ειναι οτι ισως η αντλια που πεταει το νερο στην αποχετευση εαν ξεκινησει να τρεχει νερο στον σωληνα ισως να μην σταματησει το νερο να αδειαζει ακομη και οταν σταματησει η αντλια να λειτουργει)

Θα συνεχίζει να αδειάζει το νερό .. ;)

Tolis
08-01-08, 01:55
Συνηθως τα αυτοματα συστηματα γεμιζουν νερο με μια αντλια και αδειαζουν απο υπερχειλιση. Για να σταματησει να τρεχει μια αντλια που αδειαζει το νερο αφου σταματησει, θα πρεπει να παρει αερα. Εκτος αν το σημειο που αδειαζει το νερο βρισκεται πιο ψηλα απο την επιφανεια.

Kostas G.
08-01-08, 12:05
Έτοιμο σύστημα αυτόματων αλλαγών νερού δεν υπάρχει στην αγορά...Όμως ακόμα και με τον λίγο χρόνο που έχεις(δεν μπορείς π.χ. να κοιμάσαι 15λεπτά αργότερα/λιγότερα;)πιστεύω πως το σύστημα που σου είπα είναι το πιο έτοιμο που γίνεται για συνεχόμενη αλλαγή νερού με μια διόρθωση βέβαια που το κάνει λίγο πιο εύκολο:αντι για σωλήνα νερού ως εξαγωγή βάζεις σωληνάκι αέρος με προφίλτρο αέρος(αυτά που χρησιμοποιούν στα venturi) ωστε να μην τραβήξει τίποτα που πιθανώς να θες(π.χ. μωρό ψάρι) και βάζεις την άκρη του που θα εισέρχεται το νερό σε αυτό 1-2εκ κάτω από την ανώτατη στάθμη που είναι ρυθμισμένη για την αναπλήρωση.Έτσι,θα έχεις μικρή ροή και ρυθμιζόμενη με ρυθμιστική βαλβίδα αέρος και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος το ενυδρείο αδειάζει μέχρι την άκρη του σωλήνα,δηλαδή λίγο...;)
Δεν είναι καθόλου δύσκολη ή χρονοβόρα η εφαρμογή του,περισσότερο φασαρία είναι να βρεις και να αγοράσεις όλα αυτά που χρειάζονται για να το φτιάξεις...

WILD_RIDER
08-01-08, 23:12
Φιλε Κωστα

ΟΚ, θα σου πω τον πονο μου λοιπον ...... Ξυπναω στις 06:00 το πρωι και τελειωνω κατα τις 20,21,22:00 το βραδυ:smt091. Ειλικρινα σου μιλαω απο το υστερημα χρονου μου κανω οτι κανω γιαυτο ψαχνω για κατι ετοιμο και μετα λυπης μου μαθαινω οτι δεν υπαρχει:smt005 .

Επι της αρχης ομως εχω συμφωνησει απολυτα μαζι σου οσον αφορα την ορθοτητα του ολου συστηματος ...... στην εκτελεση ομως κολλαμε.

orck
08-01-08, 23:47
νομιζω οτι αν τρεχεις τοσο πολυ ισως να ηταν καλυτερα να το αφησεις για λιγο το χομπυ
στο λεω αυτο γιατι αν καταληξεις να κανεις με το ζορι την απαραιτητη φροντιδα του ενυδρειου σου (κατι φυσιολογικο με τοσες ωρες δουλεια, η κουραση ειναι δεδομενη) τοτε ισως και να παψεις να ενδιαφερεσαι πλεον
η να βαρεθεις
ετσι και αλλιως για ποιο λογο να συντηρεις ενυδρειο εαν πας σπιτι μονο για υπνο; το βλεπεις καθολου;

δεν μπορει καποια στιγμη σε 1-2 χρονια θα ηρεμησεις λιγο και τοτε θα ειναι καλυτερα για τα ψαρια σου και για εσενα

(μην με παρεξηγησεις, δεν σε "διωχνω" απλα το ειχα παθει και εγω καποια στιγμη με ενα αλλο χομπυ και ξερω πως ειναι)


Φιλε Κωστα

ΟΚ, θα σου πω τον πονο μου λοιπον ...... Ξυπναω στις 06:00 το πρωι και τελειωνω κατα τις 20,21,22:00 το βραδυ:smt091. Ειλικρινα σου μιλαω απο το υστερημα χρονου μου κανω οτι κανω γιαυτο ψαχνω για κατι ετοιμο και μετα λυπης μου μαθαινω οτι δεν υπαρχει:smt005 .

Επι της αρχης ομως εχω συμφωνησει απολυτα μαζι σου οσον αφορα την ορθοτητα του ολου συστηματος ...... στην εκτελεση ομως κολλαμε.

WILD_RIDER
09-01-08, 07:26
νομιζω οτι αν τρεχεις τοσο πολυ ισως να ηταν καλυτερα να το αφησεις για λιγο το χομπυ
στο λεω αυτο γιατι αν καταληξεις να κανεις με το ζορι την απαραιτητη φροντιδα του ενυδρειου σου (κατι φυσιολογικο με τοσες ωρες δουλεια, η κουραση ειναι δεδομενη) τοτε ισως και να παψεις να ενδιαφερεσαι πλεον
η να βαρεθεις
ετσι και αλλιως για ποιο λογο να συντηρεις ενυδρειο εαν πας σπιτι μονο για υπνο; το βλεπεις καθολου;

δεν μπορει καποια στιγμη σε 1-2 χρονια θα ηρεμησεις λιγο και τοτε θα ειναι καλυτερα για τα ψαρια σου και για εσενα

(μην με παρεξηγησεις, δεν σε "διωχνω" απλα το ειχα παθει και εγω καποια στιγμη με ενα αλλο χομπυ και ξερω πως ειναι)

Οχι φιλε δεν σε παρεξηγω αλλα και δεν ειμαι διατεθειμενος ν' αφησω το χομπυ διοτι εστω και με πονο στηνω στην εταιρεια το νεο 600λιτρο οπου θα μεταφερω τα ψαρια που εχω στο 200λιτρο αυτη την στιγμη ωστε να τα βλεπω περισσοτερο. Ειναι μονοδρομος λοιπον διοτι εχω αγορασει το ενυδρειο, πλατες Juwel, 2 αντλιες, 2 θερμοστατες, ταιστρα, αμμο, πετρες, κλπ.

Απλα θα αναγκαστω να συνδυασω το τερπνο μετα του ωφελιμου κανοντας μια κατα τη γνωμη μου ωραια προταση και για μενα αλλα και για το συλλογο http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=21642.

Παρακολουθησε το θεμα αν θελεις και οσο αφορα το εκτελεστικο του μερος το συζηταμε και εδω διοτι το οργανωτικο μερος του ταιριαζει πιο πολυ στην παραπανω κατηγορια.