Επιστροφή στο Forum : Ψάρακας αλμυρού νερού Over
γεια σας,
ερωτησούλες για να παίρνω σειρά σιγά σιγά, τον ΖΒ τον κουράρουμε σε λεκάνη στο σκοτάδι από ότι έχω καταλάβει, με νερό από πού? το φτιάχνουμε νωρίτερα? τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει? Βάζουμε μέσα και θερμαντήρα για θερμοκρασία σταθερή ή δεν είναι απαραίτητο? κάνουμε αλλαγές στο νερό και αν ναι κάθε πότε? πόσους κυκλοφορητές βάζουμε στην λεκάνη αν υποθέσουμε ότι έχουμε 5 κιλά Βράχου?
αυτά για τον ζωντανό Βράχο, με συγχωρείτε αλλά έχω πάθει σύγχυση, κάπου διάβασα ότι στην Γερμανία τον κουράρουνε για έξι μήνες για να είναι τέλειος και να αποδώσει τα μέγιστα.
Thanks Tassos
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=14192
ΔΙΑΒΑΣΜΑ και ξανα διαβασμα....;)
Θα συμπεριφερθείς στον ΖΒ, σαν να τον είχες στο ενυδρείο σου.
Διάβασε και το άρθρο και ότι απορίες ρωτάς...;)
Καλησπέρα Χρόνια Πολλά και καλή Χρονιά,
όλα έως τώρα κατανοητά, πρέπει να ξέρετε ότι όντας νέος στο χόμπι πολλά πράγματα όσες φορές και να τα διαβάσεις χρειάζεσαι και την σιγουριά ενός έμπειρου που θα σου επιβεβαιώσει ότι βαίνεις καλός.
Λοιπόν τον βράχο θα τον κουράρω στο ενυδρείο, δεν γίνετε διαφορετικά, θα σας ενημερώσω για τις εξελίξεις τις προσεχείς μέρες.
Πρέπει να σας πώ ότι το ενυδρείο που είχα παραγγείλει το ακύρωσα, ψάχνω τώρα πάλι και μάλλον θα πάρω ένα στα περίπου 240 λίτρα. Έχω τρελαθεί με τα reef και δεν θέλω να κάνω εκπτώσεις σε πράγματα που δύσκολα αντικαθίστανται ή αναβαθμίζονται, είναι και το θέμα κόστους στη μέση.
Πάντως έχω ρίξει πολύ διάβασμα και μόνο όταν θα ξεκινήσω το στήσιμο θα μπουν όλα σε μία σειρά.
Όποιος έχει να κάνει κάποια υπόδειξη ή να δώσει συμβουλές γενικότερα προς αποφυγή λαθών ας το κάνει. Είμαι ανοιχτός σε όποια σχόλια.
Ευχαριστώ, καλή χρονιά με υγεία για όλους.
Τάσος
Γενικα , για καθε νεο ενυδρειο reef θα ελεγα οτι ολα ξεκινουν απο ενα σωστο sump ...βοηθαει πολυ.
Απο εκει και περα , δωσε μεγαλο βαρος σε ενα καλο σκιμερ , σε σωστη κυκλοφορια και ,φυσικα, στο σωστο φως.
Και κατι σημαντικο : οσο και αν το συμπιεσεις , ενα full reef ενυδρειο ειναι ακριβο.Μπορει να καταφεραμε να βρουμε μερικα πραγματα φθηνοτερα απο οτι παλια ,αλλα το κοστος λειτουργιας δεν παυει να ειναι σημαντικο και πρεπει να το ξερεις αυτο απο την αρχη.
Ειναι λιγο στεναχωρο να βλεπω αξιολογα ενυδρεια να διαλυονται επειδη ο κατοχος τους δεν υπολογισε σωστα τα εξοδα συντηρησης (ειδικα τη ΔΕΗ).Ενα καλο reef ενυδρειο στηνεται δυσκολα αλλα διαλυεται ευκολα....ενα κοραλι χτιζει σκελετο 5 εκατοστων σε εξι μηνες αλλα μπορει να ασπρισει μεσα σε μια μερα.
Τα παραπανω αντι καλωσορισματος ;)
Πρέπει να σας πώ ότι το ενυδρείο που είχα παραγγείλει το ακύρωσα, ψάχνω τώρα πάλι και μάλλον θα πάρω ένα στα περίπου 240 λίτρα.
Ίσως είσαι λίγο μπερδεμένος σε ποιο ενυδρείο να καταλήξεις... γιαυτό θα σου πω να πάρεις ή να φτιάξεις ένα ενυδρείο που το πλάτος του να είναι τουλάχιστον 50 εκατοστά. Θα δεις διαφορά διαφορά τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά. :rolleyes:
Καλημέρα,
ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας,
κατανοητά όλα, ενυδρείο στην αγορά με πλάτος 50 πόντους δύσκολο στην αγορά αυτά τα λίτρα παίζουν σε διαστάσεις 120χ40χ50, Μ/Π/Υ, μάλλον πρέπει να ανέβω σε λίτρα και πλέον αυτό είναι αδύνατον λόγω κόστους αλλά περισσότερο χώρου.(θα με zw η γυναίκα, τα παιδιά μάλλον θα :smt041 )
¨Όσον αφορά το κόστος συντήρησης αυτό ναι είναι ένα θέμα που πιστεύω απασχολεί όλους τους ενυδρειόφιλους, αλλά, όπως και σε πολλά άλλα πράγματα υπάρχουν οι προτεραιότητες που καθορίζουν τι τελικά θα λειτουργήσει και τι όχι. παρόλα αυτά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι επιφυλάσσει το μέλλον. Ο στόχος είναι να στηθεί σωστά (με όποιο εντός πλαισίου κόστος) και να μην ξεστηθεί, τώρα από κει και πέρα άμα παίζεις όλα παίζονται.
προτάσεις σε προϊόντα που θα χρειαστώ, αν γνωρίζετε κάτι και θέλετε να το προτείνετε παρακαλώ ειδοποιήστε με.
Ευχαριστώ.
[Γεια σας, μία παρένθεση για να γίνω κατανοητός και όχι κουραστικός,
το skimmerπου θα χρησιμοποιήσω είναι της Deltecmce 600
το εξωτερικό φίλτρο της EHIEM2224 (θα το χρησιμοποιήσω ως βιοχημικό)
το εσωτερικό φίλτρο θα το χρησιμοποιήσω για μηχανική φίλτρανση (μπλε σφουγγάρι - υαλοβάμβακας)
Αν πιστεύετε ότι κάτι από αυτά δεν αρκεί ή είναι λάθος σας παρακαλώ ενημερώστε με, είμαι ένα βήμα πριν την αγορά τους και είναι σημαντικό να μην ξεχάσω τίποτα. Επίσης αν έχετε να προτείνετε κυκλοφορητές, πόσους, πόσα λ/ώρα.]
Mπορείς κάλλιστα να κάνεις το εσωτερικό χημικό και να μην έχεις μηχανικό. Ή να βγάλεις το εσωτερικό να αυξήσεις και τα λίτρα σου και να κρατήσεις το εξωτερικό για χημικό.
Δεν είναι απραίτητο να έχω και τα δύο, δαλδή και μηχανικό και βιοχημικό?
αν το μηχανικό δεν είναι απαραίτητο τότε είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσω το εξωτερικό και για λόγους ευκολίας στο καθάρισμα. σωστα??
Kαι για λόγους ευκολίας και λόγω ότι αν βγει το εσωτερικό θα αυξήσεις τα λίτρα σου και δεν θα φαίνεται αυτό το μαύρο "κουτί".
Το μηχανικό δεν είναι απαραίτητο. Αν κάποτε δεις αιωρούμενα σωματίδια, μπορείς στο χημικό να βάλεις λίγο υαλοβάμβακα για μερικές μέρες, μέχρι να καθαρίσει.
πολύ ωραία,
άρα καταλήγουμε στο ότι οι απαιτήσεις του ενυδρείου θα είναι μόνο σε ένα φίλτρο το οποίο θα χρησιμοποιείτε όπως προανέφερες.
Σε κάποιο σημείο το forum διάβασα κάτι σχετικά με την ευκολία καθαρίσματος του φίλτρου καθώς επίσης και για φίλτρο βυθού. Έχεις κάτι υπόψη σου? Εννοώ αν θα χρειαστώ το δεύτερο (βυθού) και εάν είναι εύχρηστο το πρώτο ως προς το καθάρισμα (ΕΙΗΕΜ 2224).
και μία ακόμη εύλογη απορία. ¨Εστω ότι απουσιάζεις πέντε μέρες τι γίνετε με το φίλτρο και γενικά με την συντήρηση του ενυδρείου? αντέχει το σύστημα χωρίς επέμβαση από εμάς έστω και για τόσο λίγες μέρες? (Ας θεωρήσουμε ότι τρέχει κάποιο διάστημα και είναι κάπως στρωμένο)
ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.
Τάσο, μια ερώτηση (για να δω με τι λεπτομέρεια θα απαντήσω)… δεν έχεις προηγούμενη εμπειρία με ενυδρεία?
απολύτως καμμία, ότι εέχω δεί,ακούσει και διαβάσει εδώ και περίπου ένα μήνα.
Άρα πέφτεις στα βαθιά, απότομα…. (θαλασσινό ενυδρείο).
Λοιπόν το φίλτρο βυθού είναι εντελώς ξεπερασμένο και δεν το συζητάμε καθόλου, εκτός του ότι δεν είναι για θαλασσινό σύστημα. Στο χημικό θα αλλάζεις μια φορά το μήνα ή και αργότερα το αντιφώσφορο και θα βάζεις μέσα όποτε χρειάζεται τον άνθρακα. Στην αρχή ο άνθρακας καλό είναι να βρίσκεται μέσα μόνιμα. Και ένα καλό ξέπλυμα. Αυτή είναι και η μόνη συντήρηση του φίλτρου.
Το καλό με τα θαλασσινά ενυδρεία με ζωντανό βράχο, είναι ότι ακριβώς επειδή η βιολογία του ενυδρείου βασίζεται στον ζωντανό βράχο και άμμο, δηλαδή η βιολογία βρίσκεται μέσα στο ενυδρείο, τα πράγματα απλουστεύουν.
Θα πρέπει να δεις πως θα λύσεις το πρόβλημα της εξάτμισης του νερού. Από το κάθε ενυδρείο εξατμίζεται μόνο 100% καθαρό νερό. Το πρόβλημα είναι ότι στο θαλασσινό νερό με την εξάτμιση, αλλάζει η αλατότητα του νερού (αξιοσημείωτη παράμετρος, οποία θα πρέπει να είναι πάντα σταθερή). Έτσι οι τρόποι αντιμετώπισης είναι να συμπληρώνεις όσο νερό εξατμίστηκε καθημερινά με το χέρι (νερό από Α/Ο καλύτερα), είτε να πάρεις ή να φτιάξεις μια αυτόματη αναπλήρωση η οποία θα συμπληρώνει το νερό αυτόματα, από ένα δοχείο που θα έχεις προετοιμάσει.
Δυστυχώς ή ευτυχώς υπάρχουν πολλά θέματα που θα πρέπει να σκεφτείς πριν προχωρήσεις και ενώ στα ενυδρεία γλυκού νερού, τα πράγματα είναι σαφώς ευκολότερα, στα ενυδρεία αλμυρού νερού, τα όποια λάθη δεν «συγχωρούνται» εύκολα, με αποτέλεσμα απώλειες ζωντανών.
Γι΄ αυτό πριν την οποιαδήποτε κίνησή σου, ψάξε, διάβασε, ρώτησε!
Και μια τελευταία «συμβουλή». Ποτέ μην εμπιστεύεσαι μια πληροφορία για οποιοδήποτε θέμα και πας και την εφαρμόσεις, αν δεν την διπλό-ελέγξεις. Αυτό ισχύει και για τα καταστήματα αλλά και για εδώ. Παντού.
Φίλε μου σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου, πραγματικά μου έφυγε ένα βάρος όσον αφορά το κομμάτι των φίλτρων.
Αυτό με την εξάτμιση το είχα σκεφτεί, δεν είχα σκεφτεί όμως ότι το αλατάκι θα μένει μέσα. Έχω διαβάσει ότι υπάρχει συσκευή αναπλήρωσης νερού, αν γνωρίζεις κάτι για αυτό το κομμάτι και μπορείς να με κατευθύνεις θα σου ήμουν υπόχρεος (όχι ότι τώρα δεν είμαι)
Τελευταίο θα ήθελα να επισημάνω ότι το κομμάτι διαβίωσης πάσης φύσεως οργανισμού εντός του ενυδρείου το παίρνω πολύ σοβαρά, κάθε μου βήμα ελπίζω ότι θα το κάνω προσεκτικά και στο σωστό χρόνο για να αποφύγω οποιαδήποτε απώλεια.
ευχαριστώ και ελπίζω να μην έχω μονοπωλήσει τον χρόνο σου.
http://www.aquaristic.net/index.php?sid=a09df57ea8d7ad21a88814aef0122439&lang=1&shp=1&cl=search&searchparam=osmolator&searchvendor=
http://www.aquaristic.net/shop.php/sid/a09df57ea8d7ad21a88814aef0122439/cl/details/anid/3e5472f527f9fbe50.72377311/pgNr/2/Aqua%20Medic%20SP%203000%20Niveaumat//listtype/search/searchparam/-/searchvendor/manufac.100
Δυο δοκιμασμένα...
Και βέβαια μπορείς να τα βρεις και Ελλάδα. Απλά τα έβαλα από το γνωστό on line κατάστημα, γιατί ήταν πιο εύκολο για μένα...
thanks once again.
-------------------------
Καλημέρα,
διαβάζω σε διάφορα θέματα αλμυρού για ένα sump απαραίτητο στο θαλασσινό, μήπως μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει με απλά λόγια περί τίνος πρόκειται??
για ενυδρείο 120χ40χ50 (240 λίτρα) πόσους κυκλοφορητές και με τι ισχύ έκαστος για να επιτύχω όσον το δυνατό καλύτερη κυκλοφορία??
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=16969
Δεν έχεις ψάξει αρκετά το forum....;)
Για κυκλοφορία, πρέπει να αποφασίσεις τι ενυδρείο θέλεις να κάνεις.
μάλλον έχεις δίκιο και δυστυχώς αναλώνομαι στα ίδια και στα ίδια.
το διαβάζω και αν έχω τίποτα απορίες ρωτάω.
το ενυδρείο στήνεται για reef, βεβαία αυτό θα γίνει εν καιρό.
Τότε εν καιρό και ανάλογα με το τι είδους κοράλλια θα βάλεις (είδες πόσοι πολλοί παράμετροι?) βλέπουμε και για ποση κυκλοφορία θα χρειαστείς.
Ξεκινάς με min Χ10 και θα ανέβουμε σιγά σιγά....
καλημέρα,
αν κατάλαβα καλά το sump δεν είναι άκρως απαραίτητο, επίσης αν κατάλαβα και πάλι καλά είναι κάτι που μπορείς να αξιοποιήσεις κάνοντας πατέντες στο ενυδρείο και με κίνδυνο να γίνει ζημιά εφόσον πρέπει να τρυπήσουμε τζάμι για υπερχείλιση, χώρια που πρέπει να υπάρχει άπλετος χώρος για την τοποθέτηση του. Και κάτι τελευταίο, πωλούνται sump στην αγορά ή πρόκειται για ιδιοκατασκεύη? Τελικά είναι απαραίτητο για την καλή-ομαλή λειτουργία ενός reef, γιατί αυτό τώρα αλλάζει τα δεδομένα.
Τα sump επιτελουν πολλες λειτουργιες , χρησιμες στο θαλασσινο νερο :
1) ''Αποθηκες εξοπλισμου'' : βαζεις εξοπλισμο που σε διαφορετικη περιπτωση θα ηταν μεσα στο ενυδρειο.Ειδικα στα πολλα λιτρα ειναι μονοδρομος.
2)Αλλαγες νερου : κανεις τις αλλαγες σου αδειαζοντας το sump ετσι ωστε να μην εκθετεις τα κοραλια σου στον αερα.
3) δυνατοτητα κατασκευης refugium ή macroalgae filter ευκολα , σαν τμημα του sump
4) extra λιτρα χωρις αυξηση των διαστασεων του ενυδρειου
5) καταφυγιο οποιουδηποτε ζωντανου απαιτει προσαρμογη ή περιορισμο (πχ ψαρι με κακο χαρακτηρα , frag κοραλιου που θελει curing κλπ )
5) η υπερχειλιση των sump εξαφανιζει τη λαδιλα της επιφανειας του ενυδρειου (surface skimming)...ενα προβλημα συχνο στα ''απλα'' ενυδρεια.
Γενικα σου λυνει τα χερια και κανει το ενυδρειο σου πιο ομορφο.
ΙΜΟ , δεν θα εφτιαχνα ποτε reef ενυδρειο ανω των 250-300 λιτρων χωρις sump.Η (ιδιο)κατασκευη του ειναι σχεδον μονοδρομος αφου τα ετοιμα της αγορας ειναι πανακριβα.
Αν σχεδιαστει και κατασκευαστει σωστα , οι πιθανοτητες πλημμυρας δεν ειναι πολλες (αλλα παντα υπαρκτες).
Απο την αλλη , υπαρχουν πολλα υπεροχα ενυδρεια χωρις sump ...ολα ξεκινουν και καταληγουν στο χομπιστα.Δεν αποτελει δηλαδη απαραιτητη συνθηκη επιτυχιας ;)
Kατανοητά όλα, αυτήν τι στιγμή δεν μπορώ να το βάλω στις άμεσες προτεραιότητες, ας ξεκινήσω ως έχει και στην πορεία βλέπουμε (να τα δω και όλα στην πράξη).
Θα επιμείνω λίγο στο κομμάτι των φίλτρων, θα χρειαστώ παραπάνω από ένα μαζί και με το skimmer? όπως έχω αναφέρει θα αγοράσω το 2224 της EIHEM, αρκεί για το σύστημα που θέλω να στήσω έτσι όπως το έχω περιγράψει?
Λοιπον :
Ζωντανος βραχος (+σωστη τοποθετηση+καλη κυκλοφορια) = βιολογικο φιλτρο
Εξωτερικο κανιστρο : χημικο φιλτρο με ανθρακα/αντιφωσφωρο (+ λιγα μηχανικα υλικα που θα αλλαζονται/πλενονται πολυ συχνα)
ΣκιμερΜε τα παραπανω εισαι οκ ...προχωρα;)
Κυκλοφορια : περι τα 10.000 λιτρα/ωρα απο 4 πηγες (χοντρικα) .Εχει να κανει με την τοποθετηση του ζωντανου βραχου και με το τι κοραλια θες να κρατησεις.Αλλη κυκλοφορια θελει μια αποικια zoanthids και αλλη ενα sps κοραλι.
Αμμος : αραγωνιτης ...πρακτικα , θα βρεις της Carib Sea στην Ελλαδα . Ελαχιστη ποσοτητα 35-36 κιλα , ειτε ζωντανου ή ψοφιου .Η διαφορα στην τιμη ειναι γενικα μικρη. (περι τα 30 ευρω για τα 9 κιλα Ζωντανης Carib sea).
Για χρωματα και κοκκομετριες κοιτα εδω και διαλεξε:
http://www.caribsea.com/pages/products/substrates.html
ωραία,
έτσι θα ξεκινήσω και πιστεύω ότι σιγά σιγά θα λυθούν οι όποιες απορίες (τουλάχιστον στα βασικά).
10,000 l/hr κυκλοφορία μήπως είναι υπερβολικό?
-------------------------
όσον αφορά τους δύο αναπληρωτές νερού παραπάνω και επειδή είμαι άσχετος σας λέω ότι θα πάρω έναν για να αποφύγω τυχών μεγάλη διακύμανση στην αλατότητα. Ποιος απο τους δύο όμως εξυπηρετεί καλύτερα στο να μήν φαίνετε στο ενυδρείο? μπορεί να τοποθετηθεί στο ντουλάπι κάτω από το ενυδρείο και να μην φαίνετε καθόλου?
δυστυχώς έχω εξαντλήσει με το μέγεθος του ενυδρείου τα περιθώρια και δεν θέλω να κρεμάσω τίποτα, από την πίσω πλευρά πάλι δεν με πέρνει γιατί θα πρέπει να έρθει πολύ έξω.
[/COLOR]
10,000 l/hrκυκλοφορία μήπως είναι υπερβολικό?
-------------------------
όσον αφορά τους δύο αναπληρωτές νερού παραπάνω.
IMO η κυκλοφορια που σου προτεινα δεν ειναι υπερβολικη για reef ενυδρειο που στηριζεται σε ζωντανο βραχο ...δεν χανεις φυσικα τιποτε να ακουσεις και καποια αλλη γνωμη ;)
Για αναπληρωτες μαλλον κοιτα τη λυση της aquamedic ...μην ανησυχεις , δεν ειναι κανενα μεγαλο μηχανημα ...δυο μικρα φλοτερακια ειναι.
Ο αλλος της Tunze ειναι πιο high tech :D
Παντως , αν δεν λειπεις μερες απο το σπιτι κατα τη διαρκεια του Χειμωνα/αρχης Ανοιξης μπορεις να μεταθεσεις την αγορα αναπληρωτη για το καλοκαιρι (ετσι για να μην σου πεσουν ολα μαζι) .Το καλοκαιρι -λογω εντονης εξατμισης- ειναι απαραιτητος ...μεχρι τοτε μπορεις να αναπληρωνεις χειροκινητα με νερο οσμωσης.
Αληθεια εχεις οσμωση ? αν δεν εχεις , πρεπει να παρεις ;)
μια ψυχή που είναι να βγεί ας βγει, τον αναπληρωτή θα κοιτάξω να τον πάρω και αυτόν τώρα (μεγάλη ανακάλυψη οι πιστωτικές), όσον αφορά RO αυτή είναι στις αμέσως επόμενες αγορές.
thanks
Oκ καλυτερα ετσι .
Για αρχη :
Θα σου προτεινα ,εφοσον εχεις τη δυνατοτητα, να ριξεις μια ματια στα παρακατω λινκς.Θα σε βοηθησουν να αποφυγεις λαθη και να κατανοησεις τι ακριβως πας να φτιαξεις ;) . Οτι δεν ειναι κατανοητο , το συζηταμε.
http://www.reefbasics.com/index.html , με εμφαση :
http://www.reefbasics.com/common-reef-keeping-mistakes.htmlΤα παραπανω δεν θα σε κουρασουν και θα παρεις μια γρηγορη ιδεα για το αντικειμενο.
http://www.wetwebmedia.com/marine/setup/index.htm
http://www.wetwebmedia.com/marsetupindex2.htmΕνα χαος πληροφοριων σε μορφη αρθρων αλλα και πρακτικων FAQ για το ξεκινημα.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=15864Χημεια κλπ
καλημέρα,
θα τα διαβάσω, βέβαια είναι πολλές πληροφορίες και φοβάμαι ότι όλα θα μπούν σέ μία σειρά μόνο όταν ξεκινήσω και τα δω στην πράξη.
για ότι νεότερο θα σας ειδοποιήσω.
Από τις ιστοσελίδες που μου έδωσες διάβασα αρκετά και χρήσιμα πράγματα, όπως έχω καταλάβει υπάρχουν αρκετοί και δοκιμασμένοι τρόποι για να ξεκινήσεις το στύσημο και την λειτουργία ενός ενυδρείου, βέβαια όλοι λίγο πολύ συμφωνούν σε κάποιες βασικές αρχές, το κομμάτι χημεία με απασχολεί αλλά προτιμώ να το αντιμετωπίσω στην πράξη (βλέποντας και κάνοντας). Πάντως την βοήθεια και την συμβουλή σας θα την χρειαστώ πάραυτα.
Φυσικα ...εδω ειμαστε για οτι χρειαστεις ;)
Γεια σας και πάλι,
η παραγγελία του ενυδρείου έγινε (120χ40χ55) καθώς και RO Roman στα 285l/d με τέσσερα στάδια και DI, εξωτερικό κάνιστρο της EHIEM θα παραγγελθεί τις προσεχείς μέρες. Τώρα ψάχνω για του κυκλοφορητές μέσω aquaristik.net και προσανατολίζομαι σε αυτόν τον τύπο χ 2 συμφωνείτε ?http://www.aquaristic.net/shop.php/sid/01b5ca29fb847b1a31b80bd3e24f5174/cl/details/anid/f55457430247406e2.29257673/pgNr/1/Tunze%20Turbelle%20nanostream%206045/ (http://www.aquaristic.net/shop.php/sid/01b5ca29fb847b1a31b80bd3e24f5174/cl/details/anid/f55457430247406e2.29257673/pgNr/1/Tunze%20Turbelle%20nanostream%206045/)
υπόψη 'οτι΄έχω άλλον ένα στα 1000l/h.
thanks
Eίναι αργά να αλλάξεις τις διαστάσεις?
Οι 40 πόντοι βάθος είναι πολύ λίγοι....
Δυστυχώς δεν με παίρνει για παραπάνω από πολλές απόψεις. το πρώτο και κύριο είναι το κόστος οχι μόνο της αγοράς αλλά και της συντήρησης.
εκτός από τους κυκλοφοτητες που αναφέρω παραπάνω μου πρότειναν και τους Koralia ως καλούς ποιοτικός. έχουμε καμία ιδέα τι παίζει?
Προσωπικα , δεν εμεινα ευχαριστημενος ουτε απο τους koralia ουτε απο τους Tunze nanostream ...ισως να εφταιγε οτι πηρα την πρωτη γενια που συνηθως βγαζει ολες τις παιδικες ασθενειες.
Απο ροη , τα αντιστοιχα κατα περιπτωση μοντελα ειναι ιδια περιπου ...οι nano stream ειναι πιο ομορφες ενω οι koralia πιο στιβαρες και μου φαινονται πιο καλες κατασκευες.
Θα σου προτεινα να ριξεις μια ματια στα εγχωρια μαγαζια για τιμες , ειδικα αν πας σε Hydor koralia .Αν η διαφορα ειναι μικρη (δεν το γνωριζω), καλο θα ηταν να τις παρεις απο εδω ωστε να εχεις την πληρη διετη εγγυηση;)
Εγώ είμαι απο τους τυχερούς που δεν τους έβγαλαν προβλήματα ούτε οι nano ούτε οι korallia.Αν τελικά διαλέξεις κατι ανάμεσα τα 2 θα σου πρότεινα τις κοραλία , μου δίνουν την εντύπωση καλύτερης διάχυσης της ροής σύν της καλύτερης κατασκευής όπως είπε και ο Βασίλης.Τέλος πάρτες απο Ελλάδα ,η τιμή πλέον είναι σχεδόν ίδια με το εξωτερικό;)
Καλημέρα,
όπως γνωρίζετε κάθε μαγαζί δεν δουλεύει όλες τις μάρκες και ως ακ τούτου είναι δύσκολο τελικά να βρεις και αυτό που πραγματικά θες αλλά και σε ανταγωνιστική τιμή.
Έχετε να προτείνετε κάποιο μαγαζί για να προμηθευτώ τους Hydor koralia και να είναι ίδια τιμή με έξωτερικό ή έστω με μικρή απόκλιση?
38 ευρω η κοραλια 1
55 ευρω η κοραλια 2
Τοσο βρηκα εγω τις κοραλια απο θεσ/νικη.
Απλα στο αναφερω για μια βοηθεια στις τιμες.
Αθηνα δεν γνωριζω
Ευχαριστώ,
θα τα πάρω όλα απο aquaristik μόλις λάβω το ενυδρείο, θέλω να τσεκάρω τις διαστασεις του σκιμμερ αλλιώς θα το είχα κάνει ήδη.
Thanks anyway.
Γεια σας,
επανέρχομαι μετά τις τελευταίες μου αγορές κινήσεις και θα ήθελα τα φώτα σας παρακαλώ.
το ενυδρείο έχει γεμίσει νερό από ΑΟ κα εχθές έριξα το αλάτι, θερμοκρασία στους 26 και κυκλοφορία αρκετά καλή αν και έχω ένα πρόβλημα. Προμηθεύτηκα δύο κυκλοφορητές, Hydor Coralia 4 και βάζοντας τους σε λειτουργία εχθές διαπίστωσα ότι κάνουν υπερβολικό θόρυβο, μίλησα σήμερα με την εταιρεία εισαγωγής αλλά ο υπεύθυνος θα είναι από αύριο διαθέσιμος για να δούμε από πού προέρχεται το πρόβλημα και πώς θα το λύσουμε. Μήπως έχει κάποιος κάποια ιδέα με το τι συμβαίνει?
Στο μεταξύ αναφέρω ότι προσανατολίζομαι στην αγορά ακουράριστου βράχου, όχι ακόμα μιας και περιμένω να παραλάβω κάποια πράγματα από aquaristc, πιστεύω μέχρι Τρίτη Τετάρτη να τα έχω στα χέρια μου.
Γεια χαρα φιλε ...
Προβληματα με koralia εχουν αναφερθει ...εφοσον εχεις εγγυηση πιστευω πως θα βρεις ακρη (ισως να ειναι θεμα παρτιδας).
Ευχαριστώ,
θα το ψάξω αύριο καθότι ο υπευθυνος της εισαγωγικής απουσιάζει σήμερα, Θα σας ενημερώσω για το αποτέλεσμα.
Γεια,
τα πράγματα που είχα παραγγείλει απο aquaristic θα τα παραλάβω σήμερα το απόγευμα, μία ερώτηση γιατί ξαφνικά αγχώθηκα, μήπως έπρεπα όλες αυτές τις μέρες (από τότε που έριξα και το αλάτι, περίπου μία εβδομάδα) να έχω σε λειτουργία και το εξωτερικό φίλτρο? στην επιφάνεια του νερού εμφανίζετε ένα φιλμ σαν λίγδα, (δεν έχω υπερχείλιση) επίσης τώρα που θα λάβω και το σκίμερ το βάζω κατευθείαν σε λειτουργία ή περιμένω να βάλω πρώτα το ZB για κουράρισμα?
ευχαριστώ
Η "λίγδα" δεν είναι τπτ το φοβερό. Οργανικά κατάλοιπα που είναι ελαφρύτερα από το νερό. Αν είχες υπερχείλιση δεν θα υπήρχαν. Θέλει έντονη κυκλοφορία στην επιφάνεια του νερού για να μην σχηματίζονται. Εκτός και αν θέλεις να την αφαιρείς "μηχανικά".
Τον skimmer τον βάζεις άμεσα, αφού τον ξεπλύνης καλά καλά με ζεστό (όχι καυτό) νεράκι.
OK
το φίλτρο το βάζω και αυτό με άνθρακα και αντιφώσφορο ή δεν χρειάζεται (εννοώ πρίν βάλω ΖΒ)? επίσης για να κουράρω το ΖΒ η αλατότητα στο 1024 είναι καλά μαζί με θερμοκρασία 26,5 ??
Άντε να δούμε πως θα τα πάμε ρε παιδιά, όλα τα βήματα γίνονται με πολύ άγχος.
τεσπα, ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις.
Τάσο για να απαλλαγείς απο αυτό το φίλμ που σχηματίζεται στην επιφάνεια μπορείς να χρησιμοποιήσεις με πολύ καλά αποτελέσματα αυτό: http://www.aqua-medic.de/seawater/en/13/skim%20box/
Μην φανταστείς πως μιλάμε για πλήρη εξαφάνιση (αυτό όπως είπε ο Γιάννης μόνο με υπερχείληση) αλλά είναι μια καλή λύση σε συνδυασμό με κάποιους κυκλοφορητές που να "κοιτάνε" στην επιφάνεια :rolleyes:
OK
το φίλτρο το βάζω και αυτό με άνθρακα και αντιφώσφορο ή δεν χρειάζεται (εννοώ πρίν βάλω ΖΒ)? επίσης για να κουράρω το ΖΒ η αλατότητα στο 1024 είναι καλά μαζί με θερμοκρασία 26,5 ??
Άντε να δούμε πως θα τα πάμε ρε παιδιά, όλα τα βήματα γίνονται με πολύ άγχος.
τεσπα, ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις.
Ναι βάλε το φίλτρο να δουλέυει κανονικά! Και η αλατότητα και η θερμοκρασία όπως τα λές!
Αλλά.... δεν χρειάζεται άγχος.... εδώ το χόμπι μας είναι χαλαρωτικό.....:D
Εντάξει,
από αύριο όλα θα προχωρήσουν ελπίζω κανονικά, έμπλεξα με το σκίμμερ, δεν ξέρω πως να το τοποθετήσω ώστε να χωρέσει και να μην δημιουργηθούν προβλήματα. Όσον αφορά το άγχος αγαπητέ φίλε accnt δεν νομίζω να το ξεπεράσω αν δεν δουλέψουν πρώτα όλα κανονικά.
σήμερα ασχολήθηκα λίγο με οδηγίες χρήσης από τα πράγματα που παρέλαβα θα προσπαθήσω αύριο να βάλω σε λειτουργία το φίλτρο και με το σκίμμερ βλέπουμε, μάλλον θα χρειαστώ χρόνο για να το προσαρμόσω σωστά.
ΥΓ. Μάλλον τι πάτησα με την επιλογή ενυδρείου, πραγματικές διαστάσεις είναι 117.5 χ 36.5 χ 50 (εσωτερικές πλευρές) το βάθος είναι υπερβολικά μικρό και τώρα δυσκολεύομαι να τα στριμώξω όλα.΄
καλό βράδυ.
Λοιπόν, το σκίμμερ έχει μπει σε λειτουργία από εχτές το βράδυ, (deltec MCE 600) το πόσο αφρό θα βγάζει το ρυθμίζουμε εμείς, μήπως μπορείτε να μου υποδείξετε όμως με τι κριτήρια αποφασίζουμε αν θα δουλεύει στο φουλ ή όχι (φαντάζομαι έχει να κάνει με το στοκάρισμα)
Επίσης, το φίλτρο είναι της EHEIM (2026) το πήρα μαζί με υλικά (δεν ξέρω αν έκανα καλά) έχει λοιπόν δύο σακουλάκια μέσα, το ένα πρέπει να είναι άνθρακας το άλλο όμως που είναι σαν στραγάλια μεγάλα – μην γελάτε ρε παιδιά – δεν ξέρω τι είναι και αν μπορώ να τα χρησιμοποιήσω ή κάνουν μόνο για γλυκό νερό. Τα φώτα σας ρε παιδιά.
Τέλος ενημερώνω ότι την Παρασκευή θα αγοράσω περίπου 15 κιλά βράχο (ακουράριστο), τι θα πρέπει να ελέγξω – σε ότι βαθμό είναι αυτό δυνατό – έτσι ώστε να μην με “κοροϊδέψουν” . Και κάτι τελευταίο, να ρίξω την ζωντανή άμμο μέσα ή να αφήσω το βράχο για λίγο καιρό μόνο του? έτσι και αλλιώς θα τον βγάλω μετά το κουράρισμα για να τον στήσω στην τελική του μορφή.
Ευχαριστώ
Λοιπόν, το σκίμμερ έχει μπει σε λειτουργία από εχτές το βράδυ, (deltecMCE 600) το πόσο αφρό θα βγάζει το ρυθμίζουμε εμείς, μήπως μπορείτε να μου υποδείξετε όμως με τι κριτήρια αποφασίζουμε αν θα δουλεύει στο φουλ ή όχι (φαντάζομαι έχει να κάνει με το στοκάρισμα)H λειτουργια του σκιμερ εχει να κανει με το τι αφρο βγαζει ...αν το εχεις χαμηλα το κυπελο σου το σκιμερ θα βγαζει πιο νερουλο αφρο και θα γεμιζει γρηγοροτερα το κυπελο.Αν το εχεις ψηλα οπως εγω θα βγαζει πιο πηχτο και μαυρο αφρο (σκετη μπιχλα :rolleyes:) και θα το αδειαζεις πιο αραια.
Επίσης, το φίλτρο είναι της EHEIM (2026) το πήρα μαζί με υλικά (δεν ξέρω αν έκανα καλά) έχει λοιπόν δύο σακουλάκια μέσα, το ένα πρέπει να είναι άνθρακας το άλλο όμως που είναι σαν στραγάλια μεγάλα – μην γελάτε ρε παιδιά – δεν ξέρω τι είναι και αν μπορώ να τα χρησιμοποιήσω ή κάνουν μόνο για γλυκό νερό. Τα φώτα σας ρε παιδιά.Τα υλικα που εχει μεσα το φιλτρο σου λογικα ειναι μακαρονακι(http://www.aquaristic.net/eheim-ehfimech.html?lang=1) και στραγαλακι(http://www.aquaristic.net/eheim-ehfisubstrat-pro.html?lang=1) (http://www.aquaristic.net/eheim-ehfisubstrat-pro.html?lang=1%29).
Το μακαρονακι κανει μηχανικο φιλτραρισμα και το στραγαλακι βιολογικο.
Εσυ βαλε μονο ανθρακα , αντιφωσφορο και κανα σφουγγαρακι πριν απο αυτα αν θες.
Ο ανθρακας ειναι ενα μαυρο λεπτο σφουγγαρακι.
Τέλος ενημερώνω ότι την Παρασκευή θα αγοράσω περίπου 15 κιλά βράχο (ακουράριστο) γιατι ακουραριστο?, τι θα πρέπει να ελέγξω – σε ότι βαθμό είναι αυτό δυνατό – έτσι ώστε να μην με “κοροϊδέψουν” . Και κάτι τελευταίο, να ρίξω την ζωντανή άμμο μέσα ή να αφήσω το βράχο για λίγο καιρό μόνο του? έτσι και αλλιώς θα τον βγάλω μετά το κουράρισμα για να τον στήσω στην τελική του μορφή.φροντισε να κανεις λιγο κουραρισμα παραπανω στον βραχο σου ακομα και κουραρισμενο να σου τον δωσουν (μονο αυτον μεσα στο ενυδρειο και τιποτα αλλο ... με το σκιμερ και το εξωτερικο με αυτα που σου ειπα σε λειτουργια) , σιφωναρισε λιγο τις βρωμιες και μετα ριξε τον αραγωνιτη..
Ευχαριστώ
και πολυ +-4 στο πως ξεκινησαν αλλοι χομπιστες το θαλασσινο τους.
Καλημέρα,
σε ευχαριστώ, θα προχωρήσω έτσι και στην πορεία θα σας ενημερώσω για τις όποιες εξελίξεις-απορίες μου, όσον αφορά το ΖΒ επέλεξα να αγοράσω ακουράριστο για να έχει περισσότερες πιθανότητες να μεταφέρει περισσότερη ζωή από το φυσικό του περιβάλλον.
Αυτό που λες δεν ισχύει.
Ακουράριστος είναι ο βράχος ο οποίος μόλις έχει έρθει (ή έστω λίγες μέρες) από μια εισαγωγή.
Ανάλογα λοιπόν τις συνθήκες μεταφοράς και μεταχείρισης, ένα μεγάλο μέρος της ζωής που κουβαλάει ο βράχος, πεθαίνει. Και μιλάμε από βακτηρίδια, άλγες, μανιτάρια, μικρές γαρίδες ακόμη και μικρά κοράλλια. Έτσι όταν μπαίνει στις δεξαμενές του καταστήματος, αρχίζει μια φυσική διαδικασία αποκατάστασης της ζωής του βράχου, με ότι ζωντανό έχει μείνει πάνω του. Αυτή η διαδικασία λοιπόν λέγεται κουράρισμα.
Υπάρχει περίπτωση να έρθει βράχος τόσο ζωντανός και υγιείς που δεν χρειάζεται καθόλου κουράρισμα.
Οι καταστηματάρχες βλέπουν πότε χρειάζεται ο βράχος κουράρισμα και σε κάποιες περιπτώσεις προσφέρουν μια έκπτωση στον ακουράριστο βράχο, έναντι του κουραρισμένου.
Το κουράρισμα λοιπόν μπορεί να το κάνει ο καθένας μας στο ενυδρείο του, μόνο όταν το πρωτοστήνει. Και αυτό γιατί αν σε ήδη υπάρχον στρωμένο ενυδρείο βάλουμε ακουράριστο βράχο και μάλιστα σε σημαντική ποσότητα, τότε μπορεί να έχουμε δημιουργία αμμωνίας λόγω του ότι πολλά από τα ζωντανά που θα κουβαλάει ο νέος βράχος, θα είναι νεκρά…
Τώρα αν πάρεις κουραρισμένο βράχο θα πρέπει να διαλέξεις κομμάτια που να έχουν πάνω όσο περισσότερη ζωή μπορείς να διακρίνεις. Το πιο εύκολο που μπορείς να δεις είναι η κοραλλίνη. Δηλαδή ο βράχος να είναι καλυμμένος από μια πορφυρή ασβεστούχα άλγη. Κάτι σαν επικάλυψη δηλαδή. Έπειτα αν έχει μακροάλγες, μανιτάρια και μάλιστα μυρίζει και …. ωκεανό… τότε θεωρείτε ένας πολύ καλός βράχος.
Για τον ζωντανό βράχο, διάβασε και εδώ….http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=14192
Γεια,
όλα αυτά που σημείωσες είναι πλήρως κατανοητά, ο σκοπός είναι να αγοράσω τον βράχο και να τον κουράρω μέσα στο εντελώς καινούριο και άδειο (από ζωντανά) ενυδρείο, θα προσπαθήσω να διακρίνω τα πιο καλά κομμάτια αλλά λόγω τις απειρίας μου ίσως αυτό να καταστεί κομματάκι δύσκολο, εξού και η σχετική ερώτηση στο προηγούμενο ποστ. Επίσης, πιστεύω ότι έχει διαφορά να επιλέξεις κομμάτια από την "κούτα' από το να προμηθευτείς ότι έχει ξεμείνει από καιρό στο κατάστημα (αυτό περισσότερο επειδή θα πάρω μια σχετικά μεγάλη ποσότητα, υπολογίζω όταν τελειώσω να έχω περίπου 25 κιλά βράχου). Όταν με το καλό τον αγοράσω θα ανεβάσω μία φωτογραφία για τα σχετικά σχόλια σας. Στο μεταξύ κάθε σχόλιο-πληροφορία είναι απολύτως δεκτές.
Καλημέρα, Καλό Μήνα και καλώς να μας υποδεχτεί η Άνοιξη,
τα νέα μου έχουν ως εξής, την Παρασκευή αγόρασα πέντε κιλά Ζωντανό βράχο, δυστυχώς μόνο τόσο αφού δεν βρήκα άλλο, το συγκεκριμένο κατάστημα θα φέρει φρέσκο πράγμα την Παρασκευή που μας έρχεται και τότε θα κάνω την συμπλήρωση μου. Θέλω να αναφέρω ότι πήρα φούλ κουραρισμένο βράχο αφού μόνο αυτό υπήρχε διαθέσιμο, επίσης κατέληξα στο να είναι κουραρισμένος ο Βράχος γενικότερα μετά από όσα είδα και άκουσα. Λόγω του ότι είναι κουραρισμένος ο βράχος μου είπαν ότι δεν χρειάζεται να βάλω τίποτα από άνθρακα και αντιφώσφορο. Αναφορικά να σας πώ ότι,
αλατότηατα 1025 ,
PH εχτές το βράδυ 8,2 σήμερα το πρωί 8 (εχτές έθεσα το PHμετρο σε λειτουργία, μήπως μπορείτε να μου πείτε τι παίζει με την διακύμανση?)
Νιτρικά 0, νομίζω λογικό αφού δεν ταΐζω και ο βράχος είναι κουραρισμένος, εχτές έριξα ένα κομματάκι flakes για να συντηρήσω τον όπιο κύκλο έχει ο βράχος.
τα φώτα τα ανάβω για μία ώρα περίπου κάθε μέρα από την Παρασκευή και μετά.
Αυτά προς το παρών, αν νομίζετε ότι πρέπει να κάνω κάτι παραπάνω παρακαλώ πέστε το.
Το ph παντα πεφτει το πρωι ...γενικα οι τιμες σου ειναι μια χαρα ;)
Γεια σας και πάλι,
Λοιπόν τα νέα μου έχουν ως εξής: αγοράστηκαν 20 κιλά ΖΒ σήμερα το πρωί από εισαγωγή μόλις χτεσινή, οπότε με τα 5 της περασμένης εβδομάδας σύνολο 25 κιλά σε 230 λίτρα νερού. Αυτό που έχω να δηλώσω είναι ότι ο βράχος μύριζε θάλασσα πολύ έντονα, μου φάνηκε πολύ καλός πραγματικά και έχει πολύ κοράλλινη καθώς και μερικά σκληρά κοραλάκια.
Αυτήν την στιγμή έχει τοποθετηθεί στο ενυδρείο για το σχετικό κουράρισμα, τώρα πραγματικά θέλω τα φώτα σας, από μετρήσεις είμαι ως εξής:
Ph:8-8.2
PO4: 0.03
NO2: 0.1
NH4: <0.25
Αλατότητα στο 1024-5
Θερμοκρασία 26.5
Το σκίμμερ δουλεύει στο φούλ από την περασμένη Παρασκευή μαζί με δύο κυκλοφορητές 900 & 4500 lit/hr
Έχω αγοράσει αντιφώσφορο και ενεργό άνθρακα αλλά ακόμα δεν έχω κάνει χρήση αυτών των σκευασμάτων καθόλου, επίσης ένας γνωστός με reef με προχωρημένη εξέλιξη (τρέχει 3.5 χρόνια) και έχοντας το ίδιο σκίμμερ μου είπε να μην χρησιμοποιήσω καθόλου το εξωτερικό κάνιστρο και να βάζω τα υλικά μέσα στο σκίμμερ στην θέση που έχει για αυτό τον λόγω όταν αυτά χρειαστούν.
Θα ήθελα λίγο τα φώτα σας σχετικά με όλα αυτά και αν υπολείπετε να κάνω κάτι από μετρήσεις ή γενικός ξεχνώ κάτι. Γνωρίζω για την υπομονή, άντε να δούμε πως περνάει τώρα κοντά ένας μήνας.
ΥΓ. πάντως ο βράχος και σχετικά με ότι έχω δει αυτόν τον καιρό στα μαγαζιά μου φάνηκε καταπληκτικός, και η μυρωδιά σαν να ανοίγεις φαγώσιμα ζωντανά κυδώνια.
Το οτι μυριζει θαλασσα ο βραχος ειναι πολυ καλο !
Το γεγονος ομως οτι τον πηρες απο χθεσινη εισαγωγη σημαινει οτι ειναι εντελως ακουραριστος και μπορει να σε τραβηξει λιγο παραπανω στο στρωσιμο.
Για μενα πρεπει να βαλεις και τον ανθρακα και τον αντιφωσφωρο για να μη γεμισεις αλγες. Τωρα οσον αφορα την τοποθετηση του στο σκιμερ , μια δοκιμη θα σε πεισει εφοσον εχει λειτουργησει η συνταγη...
Ευχαριστώ Vasilaki,
Έχεις υπόψη σου για τα λίτρα μου πόσο άνθρακα και πόσο αντιφώσφορο πρέπει να βάλω? (έχω ογκομετρικό αν βοηθάει) (καθαρά λίτρα νερού περιπου 160 χωρίς το εκτόπισμα του βράχου). Επίσης, από μετρήσεις πως είμαι και τι πρέπει να δω για να πώ ότι έχει ξεκινήσει ο κύκλος?
Και κάτι τελευταίο, επειδή τα πέντε κιλά ΖΒ που είχα πάρει προ 8ημέρου ήταν στρωμένα, μου είπαν να ταΐζω περίπου 2 flakes την ημέρα όπως και έκανα, τώρα πρέπει να ρίχνω κάτι ή απλώς περιμένω και μετρώ καθημερινά για νιτρικά & αμμωνία ?
Ευχαριστώ.
Οι ποσοτητες που πρεπει να χρησιμοποιησεις ποικίλουν αναλογα με την μαρκα (δες τη συσκευασια).
Εγω βαζω λιγο λιγοτερο απ΄οσο λεει το κουτι . Σημαντικο ειναι να γινεται συχνα η αλλαγη τους και οχι να βαζεις πολυ απο το καθενα...
Ο κυκλος του αζωτου ξεκινα με το που μπαινει ο βραχος ( υπαρξη αμμωνιας λογω νεκρων οργανισμων...).
Οσο για το ταισμα δεν απαραιτητο αυτη τη στιγμη με τοσο ακουραριστο βραχο που μπηκε ...
Μετρησεις μια δυο φορες την εβδομαδα να βλεπεις αμμωνια και νιτρωδη.
ευχαριστώ όλους για τις πολύτιμες συμβουλές!!
:smt038 Καλά κούλουμα! :smt038
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.