PDA

Επιστροφή στο Forum : Ποιο ειναι το μεγιστο ποσοστο αλλαγης νερου?


GeFior
27-12-07, 21:02
Απ'οτι εχω διαβασει, το ελαχιστο ποσοστο αλλαγης νερου ειναι περιπου το 30% του νερου που εχει το ενυδρειο.
Ποιο ειναι ομως το μεγιστο ποσοστο αλλαγης νερου?
Το ρωτω αυτο γιατι στην προσπαθεια μου να καθαρισω οσο πιο καλα γινεται tο ενυδρειο μου 'The Black Malawi' 340 λιτρα κανοντας σκουπα βυθου, πολλες φορες αφαιρω εως και το 50% του νερου.
Δαιδομενου οτι χρησιμοποιω νερο απο α/ο, αν και αφρικανοφιλος, και επισης εχω φιλτρο αμμου που κατα γενικη ομολογια ειναι οτι καλυτερο για τη βιολογια, ποιος κινδυνος υπαρχει αν κανω αλλαγη το 50% η το 70% η θεωρητικα το 100% του νερου που εχει το ενυδρειο μου?
Αναφερω οτι το νερο αλλαγης προετοιμαζεται οσον αφορα την θερμοκρασια (26C) και το PH (8,3) με τη βοηθεια σοδας καθως και μιας μικρης ποσοτητας Cichlid lake salt (καθε 3-4 αλλαγες) για τα απαραιτητα ιχνοστοιχεια.
Γενικως, στις μεγαλες αλλαγες νερου, υπαρχει κατι αλλο που πρεπει να προσεξω και μου διαφευγει?
Ευχαριστω και Πολλα τα Ετη.

chris129
27-12-07, 21:55
καλησπερα φιλε και εγω εχω κιχλιδες μαλαουι και η αλλαγες που κανω με σκουπα βυθου ξεπερνα το 50% και δεν ειχα προβλημα ποτε αλλα περα απο αυτο νομιζω οτι το ανωτερο επιτρεπτο οριο αλλαγης νερου πρεπει να ειναι αναλογο των μετρησεων που κανεις την ημερα που κανεις την αλλαγη δλδ αν εχεις πολλα νιτρικα και πολλη αμμωνια ειναι λογικο να κανεις μεγαλητερη αλλαγη νερου οποτε μην στεναχωριεσε απλα κανε καλυτερες μετρησεις και ολα θα πανε καλα εαν κανω λαθος παρακαλω τους εμπειροτερους να με διορθωσουν παρακαλω:) :) :)

Andros
27-12-07, 22:51
Αν το νερο ειναι στη σωστη θερμοκρασια και βαλεις το πρεπον αντιχλωριο μπορεις να το αλλαξεις ολο αφου πολυ απλα εχεις το φιλτρο σου στρωμενο! Φυσικα αυτο μπορεις να το κανεις σε ειδικες περιπτωσεις και οχι παντα.Τωρα για μενα το καλυτερο θα ηταν ενα 30% επι μονιμου βασεως.

GeFior
28-12-07, 00:08
Τωρα για μενα το καλυτερο θα ηταν ενα 30% επι μονιμου βασεως.
Εγω θ'λεγα για τα ψαρακια μας το καλυτερο θα ηταν ενα 70% επι μονιμου βασεως.
Με το σκεπτικο οτι οσο πιο πολυ νερο αλλαζεις τοσο πιο υγιες για τα ψαρια ειναι.

Tolis
28-12-07, 01:05
Αν το νερο εχει τις ιδιες παραμετρους pH GH KH και θερμοκρασια, κι 100% να κανεις τοσο το καλυτερο.

πλυμμήρας
28-12-07, 03:24
Και για αυτές τις αλλαγές νερού μιλάτε για εβδομαδιαία βάση ή και πιο αργά?

GeFior
28-12-07, 18:04
Αν το νερο εχει τις ιδιες παραμετρους pH GH KH και θερμοκρασια, κι 100% να κανεις τοσο το καλυτερο.
Πρωτο μελημα μας ειναι να εχουμε το pH στη σωστη τιμη με την προσθηκη σοδας.
Αν στη προσπαθεια μας αυτη οι τιμες της KH αλλα και περισσοτερο η GH που ως γνωστον δεν επηρεαζεται απο την προσθηκη σοδας, εχουν χαμηλοτερες τιμες δεν νομιζω οτι θα βλαψουν τα ψαρια μας.
Δηλ. αν η GH ειναι 10 και πριν ηταν 18 το βλεπω περριτο να ριχνουμε αλατια για ν'ανεβασουμε τις σκληροτητες κατι που σιγουρα θα γινει με το χρονο.
Αρα καταληγουμε στο οτι οσο πιο πολυ νερο αλλαζεις στις εβδομαδιαιες αλλαγες τοσο πιο καλο για τα ψαρια ειναι.
Μια καλη ιδεα ειναι, αλλαγες το 50% εβδομαδιαιως και το 70-80% μια φορα το εξαμηνο τουλαχιστον για μας τους αφρικανοφιλους που ξερουμε ποσο "καθαρα" ψαρια ειναι οι κιχλιδες.

grkts
28-12-07, 18:13
ΔΗΛΑΔΉ ΕΓΏ ΠΟΥ ΈΧΩ ΔΥΟ ΦΊΛΤΡΑ ΈΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΌ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΗΜΙΚΌ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΉΣΩ ΈΝΑ ΚΑΙΝΟΎΡΓΙΟ ΕΝΥΔΡΕΊΟ (ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΟ)ΣΕ ΜΙΑ ΜΈΡΑ
ΕΦΌΣΟΝ ΤΑ ΦΊΛΤΡΑ ΑΥΤΆ ΔΟΥΛΕΎΟΥΝ ΉΔΗ

GeFior
28-12-07, 18:53
ΔΗΛΑΔΉ ΕΓΏ ΠΟΥ ΈΧΩ ΔΥΟ ΦΊΛΤΡΑ ΈΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΌ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΗΜΙΚΌ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΉΣΩ ΈΝΑ ΚΑΙΝΟΎΡΓΙΟ ΕΝΥΔΡΕΊΟ (ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΟ)ΣΕ ΜΙΑ ΜΈΡΑ
ΕΦΌΣΟΝ ΤΑ ΦΊΛΤΡΑ ΑΥΤΆ ΔΟΥΛΕΎΟΥΝ ΉΔΗ
Εφ'οσον δουλευουν ηδη και υπαρχουν τ'απαραιτητα βακτηριδια ικανα ν'αντιμετωπισουν την ιχθυοφορτηση του νεου και μεγαλυτερου ενυδρειου, μπορεις να τα συνδεσεις μεταφεροντας ετσι την βιολογια απο το παλιο στο νεο ενυδρειο.

andreas K
28-12-07, 21:58
[quote=GeFior;224182]
Ποιο ειναι ομως το μεγιστο ποσοστο αλλαγης νερου?

quote]
100%

WILD_RIDER
28-12-07, 22:49
Καλο θα ηταν να αποφευγουμε τις υπερβολες για να μην τρομαζουν και τα ψαρια και εχουμε ..... άλλα τραβηγματα (πχ αρρωστιες απο τρομο ick) 20%-30% την εβδομαδα ειναι μια χαρα.

Σημερα ομως εκανα 60%-70% με σκουπα βυθου και τα ψαρακια τρομαξαν περισσοτερο απο καθε φορα οποτε σκεφτομαι να κανω αυτη τη δουλεια μια φορα το μηνα μονο για να μην τα τρομαζω και τις υπολοιπες κανονικα 20%-30% την εβδομαδα.

andreas K
29-12-07, 00:15
Σιγουρα οι μικροτερες και ΣΥΧΝΕΣ αλλαγες νερου ειναι προτιμοτερες απο τις μεγαλες και σε αραια διαστηματα.Και μια ολοκληρωτικη αλλαγη ομως αν γινει ΣΩΣΤΑ δεν εγκυμονει κινδυνους...(ΔΕΝ αποτελει προταση,ειδικα για καποια ψαρια)

GeFior
29-12-07, 00:29
Το ερωτημα μαλλον πρεπει να τεθει ως εξης:
Ποια ειναι η ελαχιστη ποσοτητα νερου που πρεπει να μεινει στο ενυδρειο και οχι για πανω απο 5 λεπτα για να μην ταλαιπορηθουν πολυ τα ψαρια.
Γνωμη μου, το 1/3 του νερου του ενυδρειου.

faxkosit
31-12-07, 15:54
Φίλοι μου νομίζω ότι 30% αλλαγών κάθε 15 ημέρες είναι ιδανική συνθήκη για να έχουμε όλες τις παραμέτρους των αλλαγών εξασφαλισμένες από εκεί και μετά τα πράγματα γίνονται επίφοβα – αλλαγές πάνω από 50% κάνουμε μόνο για ειδικούς λόγους πχ πριν η μετά από θεραπεία
Καλή χρονιά

Tolis
31-12-07, 16:03
Δεν ειναι καθολου ετσι.
Αλλαγες 30% καθε 15, τοχουμε καθιερωσει εμεις οι χομπιστες σαν ενα μινιμουμ ασφαλειας επειδη βαριομαστε να αλλαζουμε πιο πολυ και πιο συχνα.
Αν συγκρινει κανεις (στο μεγαλυτερο ποσοστο των ψαριων που κραταμε στα ενυδρεια μας) την αναλογια λιτρων/ψαριων που υπαρχει στη φυση με αυτην που υπαρχει στα ενυδρεια μας, θαπρεπε να εχει μια βρυση ανοιχτη πανω απο το ενυδρειο μονιμα.

faxkosit
31-12-07, 16:26
Πολύ καλά τα λες πρόεδρε αλλά αυτό είναι λίγο δύσκολο να γίνει ,παντός εγώ βλέπω ότι με τις αλλαγές σε αυτόν τον ρυθμό τα ψαριά μου έχουν μια γενικά καλή συμπεριφορά, ενώ όταν έκανα 20% & 40% κάθε Κυριακή πρωί είχαν μια νευρικότητα και όχι και πολύ συχνά ασθένειες, μπορεί να έφταιγε και η μη σωστή αναλογία των τιμών του νερού,
Την αραίωση των αλλαγών την άρχισα όταν διάβασα σε ένα από τα ενημερωτικά της σέρα ότι η συχνές αλλαγές στρεσάρουν τα ψαριά, θα ψάξω και θα το βρω, εκεί παντός που οι συχνές αλλαγές είναι πρόβλημα είναι στα ενυδρεία με δίσκους

Tolis
31-12-07, 18:02
Τα προβληματα ειναι δικα μας κι οχι των ψαριων. Αν οι παραμετροι του νερου του ενυδρειου ειναι ιδιοι ή πολυ κοντινοι με αυτο της αλλαγης, και ιδιοι η πολυ κοντινοι με τις παραμετρους που χρειαζονται τα ειδη που κραταμε, οι συχνες και μεγαλες αλλαγες αφαιρουν νιτρικα, αφαιρουν ενα καρο άλλα μη μετρησιμα αποβλητα (απο ούρα και περιττωματα ψαριων μεχρι παραγωγα αποσυνθεσης καθε ειδους), και γεμιζουν με ενα καρο συστατικα που εχουν αναγκη τα ψαρια μας και μονο καλο κανουν σε ολα τα ειδη (ειτε ειναι δισκοι ειτε γκαπι). Ειμαι 35 χρονια στο χομπι, κι εγω, και φιλοι, και σε ολους τους συλλογους ή τα περιοδικα ή τις ιστοσελιδες που παρακολουθω, οι διαφορές μεταξυ ψαριων που μεγαλωνουν με συχνες μεγαλες αλλαγες νερου και άλλων, ειναι τεραστιες.

Το να φερουμε το νερο κοντα στις αναγκες των ψαριων, και το νερο της αλλαγης να ειναι ιδιο, ειναι δικο μας προβλημα.

WILD_RIDER
31-12-07, 22:33
Θα προτεινα να ριξουμε μια ματια εδω

http://www.malawicichlidhomepage.com/greek/articlesgreek/oldwater_greek.html

Λεω να το γυρισω σε 50% την εβδομαδα και βδομαδα παρα βδομαδα σκουπα βυθου. Τις υπολοιπες αλλαγες με λαστιχα ποτισματος οπως λεει εδω http://www.malawicichlidhomepage.com/greek/articlesgreek/water_change1_greek.html

Ο τυπος παντως οπως λεει εδω http://www.malawicichlidhomepage.com/greek/articlesgreek/water_change3_greek.html

κανει 80% αλλαγες νερου καθε δευτερη εβδομαδα.

χμμμμμμμ προβληματιστηκα ........

mmbuna
01-01-08, 18:19
Επειδή οι περισσότεροι ξεκινάτε με την προυπόθεση "αν το νερό της αλλαγής έχει τις ίδιες παραμέτρους, τότε..." σας λέω οτι εγώ δεν μπρόρεσα να είμαι ποτέ σίγουρος ότι pH/KH/GH/temp ήταν πάντα 100% ίδιες στις (ελάχιστες ομολογουμένως) αλλαγές μου, οπότε σε πιο πραγματικά σενάρια, ας είμαστε λίγο πιο ελαστικοί με τις κιχλίδες μας, χόμπυ μας είναι, μην το κάνουμε και αυτό δουλειά/αγγαρεία.

Επίσης εκ πείρας έχω δεί οτι μικρές, πυκνές (ίσως και συνεχόμενες) αλλαγές νερού έχουν τα καλύτερα αποτελέσματε, τουλάχιστον αν κρίνω από την πολύ συχνώτερη προσπάθεια τους να ζευγαρώσουν.

Συνεχόμενες αλλαγές, εννοώ να υπάρχει κάθε μέρα μια αλλαγή της τάξης του 1-2% του όγκου του νερού, ή με αυτοματοποίηση, ή με πολύ κόπο....

WILD_RIDER
01-01-08, 18:38
Σίγουρα η αυτοματη αναπληρωση νερου δεν συγκρινεται με τιποτα αλλο .....
-------------------------
Αν προτεινα 7% ανα ημερα ή 0,3% περιπου ανα ωρα με καταλληλη συνδεσμολογια ωστε να ειμαστε συμβατοι και με το http://www.malawicichlidhomepage.com...ter_greek.html (http://www.malawicichlidhomepage.com/greek/articlesgreek/oldwater_greek.html) ??

Tkagem
01-01-08, 19:25
Δέν υπάρχει μέγιστο και ελάχιστο ποσοστό αλλαγής.Όλα είναι σχετικά,μπορείς κάλλιστα να κάνεις 100% αλλαγή νερού και πάλι να υπάρχει κάποιο πρόβλημα,μπορείς σε μια αλλη περίπτωση να αλλάξεις το 50% και να σωθείς.Το 99% της βιολογίας υπάρχει στο φίλτρο,δέ χαλάει η βιολογία σε ένα ενυδρείο όσο ποσοστό νερού κι αν αλλαχτεί.2-3 πραγματάκια θέλουν προσοχή κατά την αλλαγή όπως θερμοκρασία-σκληρότητα-περιοδικότητα αλλαγών,κατά τ'άλλα το ποσοστό αλλαγής παίζει από ενυδρείο σε ενυδρείο ανάλογα με τα λίτρα-την ιχθυοφόρτιση-το βιολογικό φορτίο-το είδος ψαριών κ.α.
Κάθε ένα ενυδρείο καθενός απο εμάς είναι μοναδικό,έχει τις δικές του διαφορετικές απαιτήσεις και το μεγαλύτερο ρόλο στην διατήρησή του τον παίζει η φροντίδα που του προσφέρει ο κάτοχος.

mikele
01-01-08, 19:41
συμφωνω και εγω με τα παραπανω ...
εχεις αλλαγες ρουτινας αλλα μπορει για το χ ψ λογο να χρειαστει να αλλαξεις περισσοτερο νερο σε καποια φαση........αν γινει σωστα δεν θα υπαρξει προβλημα....

chris129
01-01-08, 19:45
εγω παλι επιμενω και λεω οτι η συχνοτητα και η ποσοτητα αλλαγων νερου ειναι αναλογες με τις μετρησεις που κανεις ο καθενας στο ενυδρειο του μπορει να κανεις αλλαγη σημερα και να μετρησεις μεθαυριο και να χρειαζεται να κανεις αλλαγη το μονο σιγουρο ειναι οτι με σωστη βιολογια νερου και σωστη αναλογια ψαριων με λιτρα νερου πρεπει να κανουμε 1 φορα την εβδομαδα αλλαγη 30% μιλαμε παντα για κιχλιδες :) :) :)

WILD_RIDER
01-01-08, 20:36
Επειδή οι περισσότεροι ξεκινάτε με την προυπόθεση "αν το νερό της αλλαγής έχει τις ίδιες παραμέτρους, τότε..." σας λέω οτι εγώ δεν μπρόρεσα να είμαι ποτέ σίγουρος ότι pH/KH/GH/temp ήταν πάντα 100% ίδιες στις (ελάχιστες ομολογουμένως) αλλαγές μου, οπότε σε πιο πραγματικά σενάρια, ας είμαστε λίγο πιο ελαστικοί με τις κιχλίδες μας, χόμπυ μας είναι, μην το κάνουμε και αυτό δουλειά/αγγαρεία.

Επίσης εκ πείρας έχω δεί οτι μικρές, πυκνές (ίσως και συνεχόμενες) αλλαγές νερού έχουν τα καλύτερα αποτελέσματε, τουλάχιστον αν κρίνω από την πολύ συχνώτερη προσπάθεια τους να ζευγαρώσουν.

Συνεχόμενες αλλαγές, εννοώ να υπάρχει κάθε μέρα μια αλλαγή της τάξης του 1-2% του όγκου του νερού, ή με αυτοματοποίηση, ή με πολύ κόπο....

Παιδια αν καταλαβατε, κατα τη γνωμη μου, ο φιλος mmbuna εδωσε μια παρα πολυ εξυπνη απαντηση η οποια ταιριαζει με την απαντηση του site που εδωσα. Θα προτεινα λοιπον να ξαναδιαβασουμε με προσοχη την απαντηση του.

Σε καθαρα φιλοσοφικο επιπεδο θα ελεγα οτι αυτα τα ψαρια επι της αρχης ειναι ποταμισια. Στα ενυδρεια λοιπον προσπαθουμε να προσωμοιωσουμε τις συνθηκες διαβιωσης τους οι οποιες μεταξυ αλλων αναφερονται σε τρεχουμενα και οχι στασιμα νερα οπως ειναι τα νερα σε ενα ενυδρειο (συμπεριλαμβανομενου και του εξωτερικου φιλτρου).

Η καλυτερη αναπαρασταση των συνθηκων διαβιωσης σε τρεχουμενο νερο (κατα τη γνωμη μου) μεταξυ αλλων, θα πρεπει να περιλαμβανει και ενα ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ (οχι απαραιτητα ομως .... ο καθενας κανει τις επιλογες του) το οποιο με τις συνεχομενες αλλαγες χωρις να τρομαζουν τα ψαρια τα κανει πιο ευτυχισμενα και προσπαθουν να ζευγαρωσουν πιο εντατικα.

Με συγχωρειτε αν το πλατιασα λιγο το θεμα αλλα αυτη την στιγμη αυτο ακριβως το θεμα με απασχολει και σκεφτομαι μια λυση απο την εταιρεια TUNZE........

Πολυ εξυπνη και φιλοσοφημενη απαντηση απο το φιλο mmbuna ......

Andros
01-01-08, 20:39
Πολυ σωστα τα εχει πει ο προεδρος, οπως πολυ σωστα τα εχει πει και ο Γιαννης (mmbuna) ας μην γινει αγγαρεια το χομπυ! Οπως ειπε και ο φιλος Tkagem το ενυδρειο του καθενος απο μας εχει παρει το δικο του δρομο και ως ετσι πρεπει να το βλεπουμε. Θυμαμαι οταν ημουν μικρος ο πατερας μου μας ειχε φτιαξει ενα ενυδρειο 100L με αγγελους και για φιλτραρισμα (μιλαμε πριν 30 χρονια) ειχαμε 2 φιλτρακια (αυτα τα διαφανες) και το μονο που ειχαν μεσα ηταν βαμβακι και καρβουνο. Δυσκολοι καιροι, λιγα τα μεσα για το χομπυ εκεινης της εποχης. Την βγαζαμε ομως καθαρη με τις συχνες αλλαγες του νερου. Σημερα με ολα αυτα τα μεσα που εχουμε στα χερια μας ας μην κανουμε το χομπυ αγγαρεια. Απο την δικη μου προσωπικη εμπειρια τωρα στα 6 χρονια που εχω αυτο το ενυδρειο που στεγαζει αφρικανες κανω παντα τις ιδιες αλλαγες (σε ποσοτητα μιλω) επι μονιμου βασεως χωρις κανενα προβλημα. Για τον πολυ απλο λογο (προσωπικη μου αποψη) εχει παρει το δικο του δρομο.... και εγω αυτον τον δρομο, δεν υπαρχει λογος να τον αλλαξω.:grin:

WILD_RIDER
01-01-08, 20:41
Επεξηγηση (για να μην υπαρχει παρεξηγηση) :)

Αν θεωρησει καποιος οτι ενα ποσοστο 30% ανα εβδομαδα τον ικανοποιει τοτε με ενα καταλληλο συστημα αναπληρωσης αναγεται σε 4,3% ανα ημερα ή 0,18% ανα ωρα κλπ.......

Αν καποιος αλλος θεωρησει οτι ενα ποσοστο 70% ανα εβδομαδα τον ικανοποιει τοτε με ενα καταλληλο συστημα αναπληρωσης αναγεται σε 10% ανα ημερα ή 0,42% ανα ωρα κλπ.......

Ο καθενας οτι θελει παιρνει το λοιπονε:p :p :p

Tolis
01-01-08, 22:47
Το αν τα ψαρια ειναι ποταμισια δεν εχει να κανει με την φιλοσοφια επιτρεψτε μου.
Ενα συστημα αναπληρωσης δεν αλλαζει νερο, αναπληροι απλως αυτο που εξατμιζεται, και να χρησιμοποιουμε σωστους ορους για να μην μπερδευουμε τον αναγνωστη.
Δεν μπαινει ζητημα να ειμαστε συμβατοι (?) με αυτην την ιστοσελιδα http://www.malawicichlidhomepage.com/greek/articlesgreek/oldwater_greek.html , η οποια απλως αναφερει ενα τροπο να μετρησουμε ποσο παλιο νερο εχουμε στο ενυδρειο μας, να ειμαστε συμβατοι με τι?
Κατανοητος ο ενθουσιασμος καποιου που ανακαλυπτει τον τροχο σημερα, αλλά ο τροχος εχει ανακαλυφθει λιγο παλιοτερα και καμμια φορα παιρνει λιγο καιρο να κατανοησουμε τα πραγματα...

orck
01-01-08, 23:31
δεν μου φαινεται οτι ειναι λαθος η χρηση του ορου στην συγκεκριμενη περιπτωση
δεν ξερω εαν σε καποιον που εχει φαει την ζωη του στα ενυδρεια και εχει συνηθισει μια πολυ συγκεκριμενη ορολογια ακογεται πολυ λαθος σαν εκφραση αλλα σε εμενα μου φαινεται η καταλληλοτερη λεξη

οσον αφορα τον τροχο εγω πρωτη φορα το διαβαζω σε αυτο το φορουμ (ισως να μην ετυχε να διαβασω την συγκεκριμενη συζητηση, μπορεις να βοηθησεις με καποιο link;)

Το αν τα ψαρια ειναι ποταμισια δεν εχει να κανει με την φιλοσοφια επιτρεψτε μου.
Ενα συστημα αναπληρωσης δεν αλλαζει νερο, αναπληροι απλως αυτο που εξατμιζεται, και να χρησιμοποιουμε σωστους ορους για να μην μπερδευουμε τον αναγνωστη.
Κατανοητος ο ενθουσιασμος καποιου που ανακαλυπτει τον τροχο σημερα, αλλά ο τροχος εχει ανακαλυφθει λιγο παλιοτερα.

WILD_RIDER
02-01-08, 06:41
Πολυ σωστα ...... συμφωνω.

Διορθωνω τον ορο λοιπον για να συνενοηθουμε καλυτερα.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΕΡΟΥ λοιπον και εδωσα και παραδειγμα παρακατω προς διευκρινηση με το οποιο νομιζω οτι το νοημα ειναι σαφες ...........

GeFior
02-01-08, 19:37
Επειδη διαβασα για μικρες καθημερινες αλλαγες νερου, εχω να πω το εξης.
Το ν'αλλαζεις π.χ 1 εως 2 λιτρα νερο καθε μερα σ’ενα ενυδρειο 300 λιτρων δουλεμενο, δηλ "βρωμικο" ειναι σταγονα στον ωκεανο, δηλ. τα ψαρια δεν θα αισθανθουν σχεδον καμια διαφορα.
Ας φανταστουμε 10 ατομα σ'ενα δωματιο που καπνιζουν το ενα τσιγαρο μετα το αλλο, ο εξαερισμος δεν επαρκει, καποια στιγμη η καπνα απο τα τσιγαρα ειναι τοσο πολυ
που μετα βιας αναπνεουν, αν ανταλλαξει καποιος ενα μπαλονι βρωμικο αερα του δωματιου με καθαρο ειναι σιγουρο οτι δεν θα αισθανθουν καμια διαφορα, ενω αν ανοιξει καποιος την πορτα για ενα λεπτο
θα καταλαβουν την διαφορα, και θα μπορεσουν να αναπνευσουν και το περιβαλον θα γινει ανεκτο για καποιο χρονο, Το ιδιο πιστευω και για τα ψαρια, αν κανεις μια αλλαγη 200 λιτρων στα 300.
Δεν ξερω αν το παραδειγμα ειναι πετυχημενο αλλα για να γινει κατανοητο το υδατινο περιβαλον των ψαριων θα πρεπει να το εξομοιωσουμε με τον αερα (ατμοσφαιρα),το δικο μας περιβαλον.
Πιστευω λοιπον οτι οι μεγαλες αλλαγες εχουν σαφως ευεγερτικες επιδρασεις στα ψαρια, για μεγαλυτερο χρονικο διαστημα, απ'οτι οι μικρες και καθημερινες.

mmbuna
02-01-08, 22:39
Ωραίο το παράδειγμα με τους καπνιστές (για σένα τα λέει Παρεδρε!)....

Αν όμως στο δωμάτιο με τους καπνιστές ανοίξεις το παράθυρο πριν ακόμα το ντουμανιάσουν οι καπνιστές και έχεις λίγη, αλλά συνεχόμενη ροή φρέσκου αέρα στο δωμάτιο???
Εδώ η διαφορά είναι οτι δεν χρειάζονται δραστικές αλλαγές (και κατ'επέκταση, ρίσκα) για να διατηρήσεις την ποιότητα νερού (αέρα, στο παράδειγμα μας) που έχεις πετύχει μια δεδομένη στιγμή (πριν καπνίσουν οι περισσότεροι, ή πριν ας πούμε τα νιτρικά μας είναι στο ζενίθ).

Απλά σκέψεις...

halvas69
05-01-08, 00:48
Τις καλησπέρες μου παίδες.

Τα συστήματα μικρών και πυκνών αλλαγών νερών-γουλιά γουλιά ή "Goutte à Goutte" Γαλλιστί, είναι αρκετά παλιά και πολύ καλή μέθοδος.

Υπήρχε σε συστήματα χωρίς φίλτρα, για ευνόητους λόγους, σε πολύ παλιούς καιρούς ( πχ. όταν ο τόλης ήταν παιδάκι χα,χα :p ).
Αλλά εφαρμόζεται και σε μοντέρνα συστήματα, από μερακλήδες συνήθως, καθώς υπάρχουν πολύ ομαλές προσαρμογές στις συνθήκες.
Βέβαια αυτό είναι πολύ απλό όταν το νερό του δυκτίου, έχει παρόμοιες παραμέτρους με αυτές του ενυδρείου μας.
Αλλιώς έτσι μπλέκουμε με δοχεία συγκέντρωσης και ρυθμιστικά σκληροτήτων, θερμοκρασιών ΡΗ κλπ. + τους αισθητήρες.....πολύς αυτοματισμός ρε παιδί μου.

Προσωπικά είμαι fun αυτής της μεθόδου αλλά είναι και λίγο μπελάς να το σετάρεις το σύστημα.
Που να περνάς παροχές και αποχετεύσεις μπροστά από το τζάκι ?

Με την ύπαρξη των φίλτρων και των ποικίλων υλικών φίλτρανσης που υπάρχουν στην αγορά, την σημερινή ημέρα, είναι πιό απλό να κάνεις μία αλλαγή νερού την εβδομάδα, από το πάμε γουλιά-γουλιά.

My 2 cents :)

Panis
05-01-08, 01:40
Επεξηγηση (για να μην υπαρχει παρεξηγηση) :)

Αν θεωρησει καποιος οτι ενα ποσοστο 30% ανα εβδομαδα τον ικανοποιει τοτε με ενα καταλληλο συστημα αναπληρωσης αναγεται σε 4,3% ανα ημερα ή 0,18% ανα ωρα κλπ.......

Αν καποιος αλλος θεωρησει οτι ενα ποσοστο 70% ανα εβδομαδα τον ικανοποιει τοτε με ενα καταλληλο συστημα αναπληρωσης αναγεται σε 10% ανα ημερα ή 0,42% ανα ωρα κλπ.......

Ο καθενας οτι θελει παιρνει το λοιπονε:p :p :p
χωρις να θελω να το παιξω εξυπνος η να προσβαλλω με κανενα τροπο και σεβομενος την πειρα σου θελω να ροτισω κατι για το σιγκεκριμενο post. με το να αλλαζω για παραδειγμα 10% ανα ημερα επιτιγχανω 70% εβδομαδιαια αναπληρωση? στα 10% τις καθε μερας δεν αναπληρωνω και μερος του νερου που εβαλα χθες? νομιζω οτι το 1% θα ειναι φρεσκο χθεσινο νερο. κατι τις λιγοτερο προχθεσινο και ουτο καθεξις. δεν ξερω αν ειναι ηλιθιο το επιχειρημα μου αλλα με απλα μαθηματικα μου φαινεται λογικο.

orck
05-01-08, 08:10
ετσι οπως το λες ειναι
βεβαια δεν θα ειναι και ακριβως φρεσκο το νερο πλεον αλλα θα ειναι ενα ποσοστο της χθεσινης αλλαγης, ενα μικροτερο ποσοστο της προχθεσινης κ.α.

και εγω ετσι το καταλαβαινω, οτι κανοντας μια μεγαλη αλλαγη πχ 35% ανα μια εβδομαδα στην ουσια αλλαζουμε μεγαλητερη ποσοτητα νερου απο οτι μικρες και πιο συχνες πχ 5% ανα ημερα



χωρις να θελω να το παιξω εξυπνος η να προσβαλλω με κανενα τροπο και σεβομενος την πειρα σου θελω να ροτισω κατι για το σιγκεκριμενο post. με το να αλλαζω για παραδειγμα 10% ανα ημερα επιτιγχανω 70% εβδομαδιαια αναπληρωση? στα 10% τις καθε μερας δεν αναπληρωνω και μερος του νερου που εβαλα χθες? νομιζω οτι το 1% θα ειναι φρεσκο χθεσινο νερο. κατι τις λιγοτερο προχθεσινο και ουτο καθεξις. δεν ξερω αν ειναι ηλιθιο το επιχειρημα μου αλλα με απλα μαθηματικα μου φαινεται λογικο.

Dinos-
05-01-08, 09:42
καλημερα... το να αλλαζεις το νερο 30% η 50% καθε εδομαδα ειναι παραλογο και ακραιο. Λαθος να παιρνουμε παραδειγμα τι γινεται στη φυση, γιατι αν ειναι ετσι τοτε κακος κραταμε ψαρια μεσα σε ενυδρεια. Επειτα δεν νομιζω να μπορουμε να πετυχουμε το 100% των τιμων του νερου στο ενυδρειο με το φρεσκο.

ANEMOS
05-01-08, 11:16
καλημερα... το να αλλαζεις το νερο 30% η 50% καθε εδομαδα ειναι παραλογο και ακραιο. Λαθος να παιρνουμε παραδειγμα τι γινεται στη φυση, γιατι αν ειναι ετσι τοτε κακος κραταμε ψαρια μεσα σε ενυδρεια. Επειτα δεν νομιζω να μπορουμε να πετυχουμε το 100% των τιμων του νερου στο ενυδρειο με το φρεσκο.
Το θεμα εχει αναλυθει πολλες φορες στο παρελθον και οι γνωμες εμπειροτερων ειναι οτι οι συχνες αλλαγες νερου μονο καλυτερο αποτελεσμα εχουν,οποτε ουτε παραλογο ειναι ουτε ακραιο.Τωρα για τις καθημερινες αλλαγες εγω προσωπικα προτιμω τις εβδομαδιες αν και στο ενυδρειο μου ειναι ευκολες οι καθημερινες μικρες αλλαγες μια και υπαρχει εγκατασταση για αμεσο αδειασμα και αμεσο γεμισμα,ενω με τις εβδομαδιες πρεπει να γεμισω απο το θερμοσιφωνα για να μην εχω αλλαγες θερμοκρασιας

mmbuna
05-01-08, 18:48
Μια τελευταία προσπάθεια να πείσω για τακτικές (αν όχι συνεχιζόμενη) αλλαγές νερού.
Στο παρακάτω παράδειγμα, έστω οτι το (πρόχειρο, ομολογουμένως) γράφημα δείχνει συγκέντρωση NO3. Θα μπορούσε να είναι οποιδήποτε στοιχείο θέλουμε να κρατάμε ΚΑΤΩ από ένα όριο (αμμωνία, ΝΟ2 κ.ο.κ.)

Στις εβδομαδιαίες αλλαγές, το ΝΟ3 παίζει από 0-10 (σε ένα πιο ιδανικό ενυδρείο).

Στις ημερήσιες, παίζει λιγότερο. Από 0-3/4/5 ας πούμε. Οπότε τα ψάρια δεν χρειάζεται να προσαρμόζονται στην μεγαλύτερη 'τραμπάλα' των εβδομαδιαίων αλλαγών.

Θα μπορούσε να είναι 10-50 για τις εβδομαδιαίες, και 10-20/25 για τις ημερήσιες.
Επίσης στο γράφημα μου δυστυχώς για εμάς, το ΝΟ3 θα ανέβαινε πολύ πιο γρήγορα όσο περνούν οι ημέρες, οπότε η 'τραμπάλα' θα είναι μεγαλύτερη όσο αργότερα κάνει κανείς τις αλλαγές του.

Αυτά από εμένα, ο καθένας κρίνει, και πράττει όπως του αρέσει!

GeFior
05-01-08, 21:24
Μια τελευταία προσπάθεια να πείσω για τακτικές (αν όχι συνεχιζόμενη) αλλαγές νερού.
Στο παρακάτω παράδειγμα, έστω οτι το (πρόχειρο, ομολογουμένως) γράφημα δείχνει συγκέντρωση NO3. Θα μπορούσε να είναι οποιδήποτε στοιχείο θέλουμε να κρατάμε ΚΑΤΩ από ένα όριο (αμμωνία, ΝΟ2 κ.ο.κ.)

Στις εβδομαδιαίες αλλαγές, το ΝΟ3 παίζει από 0-10 (σε ένα πιο ιδανικό ενυδρείο).

Στις ημερήσιες, παίζει λιγότερο. Από 0-3/4/5 ας πούμε. Οπότε τα ψάρια δεν χρειάζεται να προσαρμόζονται στην μεγαλύτερη 'τραμπάλα' των εβδομαδιαίων αλλαγών.

Θα μπορούσε να είναι 10-50 για τις εβδομαδιαίες, και 10-20/25 για τις ημερήσιες.
Επίσης στο γράφημα μου δυστυχώς για εμάς, το ΝΟ3 θα ανέβαινε πολύ πιο γρήγορα όσο περνούν οι ημέρες, οπότε η 'τραμπάλα' θα είναι μεγαλύτερη όσο αργότερα κάνει κανείς τις αλλαγές του.

Αυτά από εμένα, ο καθένας κρίνει, και πράττει όπως του αρέσει!

Δηλ αν καταλαβα καλα θα πρεπει να κανουμε προσαρμογη και στα NO3!!!!
Αν περναμε ενα ψαρι απο ενα ενυδρειο με ΝΟ3=30 και το πηγαιναμε σένα αλλο καθ'ολα ομοιο, αλλα με ΝΟ3=0, και ειχε φωνη θα ελεγε:
"ΑΝΑΣΤΑΣΗ"
Μικρες αλλαγες διατηρουν τα ΝΟ3 σχετικα υψηλα 15-30 και σταθερα, ενω μεγαλες αλλαγες διατηρουν τα ΝΟ3 σε χαμηλο επιπεδο για πιο πολυ χρονο, αλλα δεν θα περιμενεις να πανε τα ΝΟ3 =30 δηλ σε 3 εβδομαδες για να κανεις την αλλαγη σου.
Αν νομιζει καποιος οτι οι μεταβολες των ΝΟ3 εχουν δυσαρεστα αποτελεσματα για τα ψαρια του ας κανει μικρες αλλαγες, αν οχι μεγαλες.
Αυτο μονο η συμπεριφορα των ψαριων του θα το δειξει, νομιζω!!

mmbuna
05-01-08, 21:43
Αν νομιζει καποιος οτι οι μεταβολες των ΝΟ3 εχουν δυσαρεστα αποτελεσματα για τα ψαρια του ας κανει μικρες αλλαγες, αν οχι μεγαλες.


Κανείς δεν νομίζει οτι οι μεταβολες ΝΟ3 ειναι δυσάρεστες.
Οι περισσότεροι το έχουμε δεδομένο, οτι όσο πιο χαμηλά είναι τα ΝΟ3 τόσο καλύτερα. Αν τώρα τα κρατάς και 'μόνιμα' χαμηλά ακόμα καλύτερα!

Επίσης το παράδειγμα που έφερα με το ΝΟ3 δεν είναι μόνο για ΝΟ3 (όπως λέω και στο αρχικό πόστ με το παράδειγμα) αλλά και για τα όποια ΝΟ2 -τα οποία είναι ΤΟΞΙΚΑ, που έχει σαφώς το ενυδρείο (αφού εχεις ΝΟ3), και για την αμμωνία (αφου έχεις ΝΟ2) που επίσης υπάρχει σαφώς στο ενυδρείο και είναι επίσης επιβλαβές ουσία, μην κολλάς στο ΝΟ3.

Κάνουμε αλλαγές όλοι, για να κρατήσουμε τα 'κακά' στοιχεία χαμηλά και να εμπλουτίζουμε το νερό μας με νέα 'καλά' στοιχεία. Όσο πιο τακτικά γίνεται αυτό, τόσο τα κακά μενουν χαμηλώτερα και τα καλά είναι σε ψηλότερες στάθμες.

Σύν του οτι δεν έχει σκαμπανεβάσματα η ποιότητα του νερού.

Και όπως είπες, μπορεί ο καθένας να κάνει οτι του καπνίσει, δεν αμφιβάλω, απλά εδώ καταθέτουμε τις εμπειρίες μας όσο αφορά στους τρόπους που ΕΜΠΕΙΡΙΚΑ μας έχουν δείξει οτι κάνουν την ζωή των ψαριών μας καλύτερη ενώσο τα κρατάμε αιχμάλωτα στα ενυδρεία μας.

speargunner
05-01-08, 22:51
Επίσης το παράδειγμα που έφερα με το ΝΟ3 δεν είναι μόνο για ΝΟ3 (όπως λέω και στο αρχικό πόστ με το παράδειγμα) αλλά και για τα όποια ΝΟ2 -τα οποία είναι ΤΟΞΙΚΑ, που έχει σαφώς το ενυδρείο (αφού εχεις ΝΟ3), και για την αμμωνία (αφου έχεις ΝΟ2) που επίσης υπάρχει σαφώς στο ενυδρείο και είναι επίσης επιβλαβές ουσία, μην κολλάς στο ΝΟ3.

Κάνουμε αλλαγές όλοι, για να κρατήσουμε τα 'κακά' στοιχεία χαμηλά και να εμπλουτίζουμε το νερό μας με νέα 'καλά' στοιχεία.
H τελευταία σου πρόταση,φίλε mmbuna,είναι όλη η ουσία της αλλαγής νερού,απλά το παραπάνω παράδειγμα είναι ατυχές.Αν φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε τακτικές αλλαγές για να ρίξουμε νιτρώδη και αμμωνία,τότε απλά δε μιλάμε για στρωμένο ενυδρείο!!!Οι ουσίες αυτές σαφώς και υπάρχουν στο νερό μας,αλλά σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα για τον απλούστατο λόγο ότι τα ωφέλιμα βακτηρίδια τις μετατρέπουν τάχιστα στα αντίστοιχα υποπροϊόντα τους.

GeFior
05-01-08, 22:52
Επίσης το παράδειγμα που έφερα με το ΝΟ3 δεν είναι μόνο για ΝΟ3 (όπως λέω και στο αρχικό πόστ με το παράδειγμα) αλλά και για τα όποια ΝΟ2 -τα οποία είναι ΤΟΞΙΚΑ, που έχει σαφώς το ενυδρείο (αφού εχεις ΝΟ3), και για την αμμωνία (αφου έχεις ΝΟ2) που επίσης υπάρχει σαφώς στο ενυδρείο και είναι επίσης επιβλαβές ουσία, μην κολλάς στο ΝΟ3.
Δεν μιλω για "αρρωστα" ενυδρεια, αλλα αν υπαρχει ΝΗ3/ΝΗ4 και ΝΟ2, εκει κι'αν χρειαζονται οι βαρβατες αλλαγες.

mmbuna
06-01-08, 00:38
Αν έχεις ΝΟ3 που ανεβαίνουν στο ενυδρείο σου, έστω και αργά, από που νομίζεις οτι έρχεται GeFior? ΝΗ3/ΝΗ4 που διασπάται (γρήγορα/αργα, εξαρταται απο την κυκλοφορία σου speargunner) παράγει ΝΟ2 & ΝΟ3, οπότε δεν μιλάμε για ακραίες καταστάσεις, αλλά μάλλον για το καθημερινό, στρωμένο ενυδρείο που συναντά κανείς στα περισσότερα σπίτια.

Και ποιός μίλησε για "'άρρωστα" οτιδήποτε!?

Τες πα... εδώ σταματώ. Ας κρίνει ο καθένας...

GeFior
06-01-08, 08:21
Ας κανει καποιος που κανει μικρες 1%-3% καθημερινες αλλαγες, μετρησεις ΝΟ3, και ας μας πει ποια ειναι η διαφορα μεταξυ Δευτερας (αυριο) και Κυριακης στα ΝΟ3.
Αλλα και καθε μερα αν μετρουσε, ακομη καλυτερα.

speargunner
07-01-08, 01:48
Αν έχεις ΝΟ3 που ανεβαίνουν στο ενυδρείο σου, έστω και αργά, από που νομίζεις οτι έρχεται GeFior? ΝΗ3/ΝΗ4 που διασπάται (γρήγορα/αργα, εξαρταται απο την κυκλοφορία σου speargunner) παράγει ΝΟ2 & ΝΟ3, οπότε δεν μιλάμε για ακραίες καταστάσεις, αλλά μάλλον για το καθημερινό, στρωμένο ενυδρείο που συναντά κανείς στα περισσότερα σπίτια.

Και ποιός μίλησε για "'άρρωστα" οτιδήποτε!?

Τες πα... εδώ σταματώ. Ας κρίνει ο καθένας...
Aν τα ΝΗ3/ΝΗ4 και το ΝΟ2 σου διασπώνται με τόσο αργό ρυθμό ώστε να ανιχνεύονται οι ουσίες αυτές με τα υγρά τεστ,τότε απλούστατα η κυκλοφορία σου είναι ανεπαρκής!!Αυτό εννοούσε και ο GeFior γράφοντας για "άρρωστα" ενυδρεία!Εγώ τόσα χρόνια με υπερφορτωμένο ενυδρείο,αλλαγές νερού που μπορεί να καθυστερούσαν ακόμα και 2μήνες και κυκλοφορία νερού μόλις 3φορες τον όγκο/ώρα και ουδέποτε είδα αμμωνία και νιτρώδη να έχουν άλλη τιμή πέρα απ'το 0!!

WILD_RIDER
07-01-08, 07:22
Δηλ αν καταλαβα καλα θα πρεπει να κανουμε προσαρμογη και στα NO3!!!!
Αν περναμε ενα ψαρι απο ενα ενυδρειο με ΝΟ3=30 και το πηγαιναμε σένα αλλο καθ'ολα ομοιο, αλλα με ΝΟ3=0, και ειχε φωνη θα ελεγε:
"ΑΝΑΣΤΑΣΗ"
Μικρες αλλαγες διατηρουν τα ΝΟ3 σχετικα υψηλα 15-30 και σταθερα, ενω μεγαλες αλλαγες διατηρουν τα ΝΟ3 σε χαμηλο επιπεδο για πιο πολυ χρονο, αλλα δεν θα περιμενεις να πανε τα ΝΟ3 =30 δηλ σε 3 εβδομαδες για να κανεις την αλλαγη σου.
Αν νομιζει καποιος οτι οι μεταβολες των ΝΟ3 εχουν δυσαρεστα αποτελεσματα για τα ψαρια του ας κανει μικρες αλλαγες, αν οχι μεγαλες.
Αυτο μονο η συμπεριφορα των ψαριων του θα το δειξει, νομιζω!!

Και παλι θα συμφωνησω απολυτα μαζι σου και μαλιστα για να μην μπερδεψω το ποστ εκανα ενα αλλο με θεμα "ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΕΡΟΥ" http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=21844
οπου μαλιστα προτεινα και μια ετοιμη λύση απο την Tunze προς διερευνηση, η οποια δεν απαντηθηκε. Δυστυχως ομως απ' οτι διαπιστωσα υπαρχουν μονο DIY λύσεις πχ tsamis που σημαινει οτι αν καποιος δεν διαθετει χρονο για την μελετη, σχεδιασμο, εκτελεση και παρακολουθηση του συστηματος ή δεν διαθετει τις απαιτουμενες τεχνικες γνωσεις ....... θα ειναι πολυ δυσκολο να το εφαρμοσει.

Εν πασει περιπτωσει ομως η συνεχομενη αλλαγη νερου ειναι προς τη σωστη κατευθυνση ..............

delta66
07-01-08, 08:32
Ας φανταστουμε 10 ατομα σ'ενα δωματιο που καπνιζουν το ενα τσιγαρο μετα το αλλο, ο εξαερισμος δεν επαρκει, καποια στιγμη η καπνα απο τα τσιγαρα ειναι τοσο πολυ
που μετα βιας αναπνεουν, αν ανταλλαξει καποιος ενα μπαλονι βρωμικο αερα του δωματιου με καθαρο ειναι σιγουρο οτι δεν θα αισθανθουν καμια διαφορα, ενω αν ανοιξει ....
Ατυχες το παραδειγμα σου.
Οι μεθοδοι να αλλαζουμε μεγαλες ποσοτητες ή μικρες σε σχεση με το δωματιο καπνιστων :smt033 εχει ως εξης :

1. Μεγαλες ποσοτητες και αραιες αλλαγες νερου =
Δωματιο κλειστο για 2 ωρες χωρις εξαερισμο και αποτομα ανοιγμα τις πορτες για 5 λεπτα να μπει καθαρος αερας.

2. Μικρες ποσοτητες και συχνες αλλαγες νερου =
Δωματιο κλειστο με ανοιχτη μια χαραμαδα να μπαινει φρεσκος αερας.

Εγω σαν μη καπνιστης (εδω και 10 μηνες ολεεεεε) θα προτιμουσα το 2ο σχεδιο.
Παρα να αρπαξω και κανενα κρυωμα :smt118 με το 1ο.

stefanos.f
07-01-08, 23:34
Να πω και εγω ο κακομοιρης την γνωμη μου? Δεν υπαρχει συγκεκριμενη απαντηση στην ερωτηση! Αφου διαβασα ολες σας τις απαντησεις και αποψεις σχετικα με το θεμα θα ηθελα να φερω στην προσοχη σας τους εξης παραγοντες με σειρα προτεραιοτητας και σημαντικοτητας κατα την αλλαγη νερου! 1ον) Λιμνη προελευσης των Αφρικανικων Κιχλιδων και βαθος στο οποιο ζουν τα συγκεκριμενα ειδη. 2ον) Μεγεθος ενυδρειου και μεγεθος φιλτρου. 3ον) Φορτιο ενυδρειου σε ψαρια και συσχετισμος αριθμου ψαριων και μεγεθους αυτων. 4ον) Την αποδοχη του γεγονοτος οτι ειναι αδυνατον 100% να φτιαξουμε με οποιονδηποτε τροπο (ακομη και μετα απο 500 μετρησεις) ιδιο το φρεσκο νερο με το ηδη υπαρχον του ενυδρειου. Για παραδειγμα... τα περισσοτερα βιβλια προτεινουν αλλαγη νερου για ειδη που προερχονται απο την λιμνη Malawi περιπου 30-35% την εβδομαδα η ακομη καλυτερα 8-12% καθε δευτερη ημερα ενω για αυτα που προερχοται απο την λιμνη Tanganyika 15-25% καθε 15 ημερες, αναλογα με τα ειδη που κραταμε, η ακομη καλυτερα 6-8% καθε πεντε ημερες... αλλα και αυτο παλι σχετικο ειναι και περνει παααααρα πολυ συζητηση. Εγω προσωπικα σαν εναν τροπο λυσης του προβληματος και αποφυγης απροβλεπτων καταστασεων φροντιζα το φιλτρο να ειναι δυο φορεςμεγαλυτερο απο οτι χρειαζοταν το ενυδρειο και εφαρμοζα και αρκετα αλλα κολπακια που μεχρι σημερα με βοηθησαν σε μεγαλο βαθμο!

GeFior
08-01-08, 01:45
Για να εχουμε ενα κοινο παρανομαστη ρωτω:
Ποιο ειναι το ποσοστο μιας μικρης καθημερινης αλλαγης, <10%, <5%, <3%, Ποιο?
Και πως το οριζουμε αυτο?
Νομιζω οτι οριζεται απο την ποσοτητα νερου που πρεπει να αλλαζουμε για να διατηρουμε τα ΝΟ3 σταθερα.
Και μη μου πει καποιος οτι ειναι αυθαιρετο, ΝΑΙ ειναι ετσι.
Και αναφερω τα ΝΟ3 γιατι αυτα κατ'εξοχη μετραμε.
Αν λοιπον καποιος με ενα ενυδρειο, οπως προανεφερα "βρωμικο" δηλ. με ΝΟ3=20, κανει καθημερινες αλλαγες τετοιες ωστε να αντιμετωπισει την καθημερινη επιβαρυνση του ενυδρειου του, στην καλυτερα των περιπτωσεων διατηρει ολες τις ποσοτητες των επιβλαβων ουσιων σταθερες.
Και λεω στη καλυτερα γιατι θα υπαρχουν αλλες ουσιες με μεγαλυτερες συγκεντρωσεις που για να μεινουν ποσοστιαια σταθερες να χρειζομαστε μεγαλυτερες αλλαγες.
Αν κανει μεγαλυτερες θεωρητικα καποια στιγμη θα μηδενιστουν τα ΝΟ3.
Εγω λοιπον δεν ειμαι αυτης της σχολης, δηλ να διατηρω τα παντα σταθερα, εγω θελω να κανω καθε Σαββατο δωρο στα ψαρια μου φρεσκο, φρεσκοτατο και αφθονο νερακι.
Παιδια κακα τα ψεματα οι κιχλιδες ειναι πολυ βρωμικα ψαρια και αν στα ενυδρεια με αλλα ψαρια κανουμε αλλαγες 30% εδω και το 50% λιγο ειναι.
Τωρα σ'ενα ενυδρειο "σχετικα καθαρο" σαφως και οι καθημερινες αλλαγες της ταξεως του 10% ειναι προτιμωτερες απο μια εβδομαδιαια 50% (5χ10%), αλλα ποιος εχει χρονο.

WILD_RIDER
08-01-08, 08:25
Παιδια κακα τα ψεματα οι κιχλιδες ειναι πολυ βρωμικα ψαρια και αν στα ενυδρεια με αλλα ψαρια κανουμε αλλαγες 30% εδω και το 50% λιγο ειναι.
Τωρα σ'ενα ενυδρειο "σχετικα καθαρο" σαφως και οι καθημερινες αλλαγες της ταξεως του 10% ειναι προτιμωτερες απο μια εβδομαδιαια 50% (5χ10%), αλλα ποιος εχει χρονο.

Πολυ σωστες και ευστοχες οι παρατηρησεις σου φιλε. Γιαυτο ακριβως το λογο μιλαμε για Αυτοματες & Συνεχομενες Αλλαγες Νερου σε σχεση με τις εβδομαδιαιες ή δεκαπενθημερες.

GeFior
08-01-08, 15:31
Πολυ σωστες και ευστοχες οι παρατηρησεις σου φιλε. Γιαυτο ακριβως το λογο μιλαμε για Αυτοματες & Συνεχομενες Αλλαγες Νερου σε σχεση με τις εβδομαδιαιες ή δεκαπενθημερες.
Αυτο απαιτει ενα σχεδιασμο, δηλ πρωτα βαζουμε τις οποιες προυποθεσεις υδραυλικες, ηλεκτρολογικες και μετα το ενυδρειο και οχι το αναποδο οπως γινεται συνηθως.