PDA

Επιστροφή στο Forum : ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΕ 50lit

giorgakis
18-12-07, 23:09
Γειά σε όλους
Διαθέτω ένα 50lit το οποίο έχει 2 φυτά (Anubies NANA και EGERIA DENSA)

Παλιότερα είχα ρίξει και CERATOFYLUM DEMERSUS ατο οποίο όμως δε έχει μείνει ούτε φιλαράκι. (μηπως ξέρει κανείς γιατι ?)
Το ενυδρείο φιλοξενεί 5 γατόψαρα Corydoras aeneus (ήταν 6 αλλά 1 απεβίωσε. Γιατί άραγε?)

Επίσης φιλοξενεί 1 αρσενικό GUPPY (είχα 2 αρσενικά και 4 θηλυκά). Σχεδόν όλα τα θηλυκα που είχα, γεννήσαν αρκετά πιτσιρίκια (περίπου 50). Έχει μείνει μόνο 1. (γιατί ρε παιδιά. ας μου απαντήσει κάποιος). (Η τροφή που τα έριχνα ήταν κανονική για τροπικά ψάρια, την έτριβα όμως)

Τα γατόψαρα και οι anubies φαίνονται τα μόνα τα οποία σφίγκουν από ζωή. Το κερατοφυλλο έχει εξαφανιστεί εντελώς (αν και λένε ότι είναι πολύ εύκολο φυτό). H ΕGERIA DENSA αρχίζει και σαπίζει στην κορυφή. Δεν έχω CO2. (ούτε φυσαλίδες, ούτε ταμπλέτες)

Σας παραθέτω και τις ιδιότητες-μετρήσεις του ενυδρείου

χωρητικότητα: 50 λιτ Αλλαγή νερού 30% καθε 2 εβδομάδες

φωτισμός: 1 λάμπα φθορίου κανονική, συνόδευε το ενυδρείο (δεν ξέρω πόσα WATT είναι) και την ανάβω για 8-10 ώρες (χωρίς χρονοδιακόπτη)

Υπόστρωμα: ένα ειδικό για φυτά της SIERA και χαλίκι χοντρό

θερμοκρασία: 27 οC

Μετρήσεις νερού (με στικ)
ph: 8,4 (κάποτε, πρίν ένα μήνα, ήταν 7,1) Το ενυδρείο λειτουργεί 5 μήνες)
ΚΗ: 15-20
CH: 14-21
NO2:0
NO3: 0-10 (κάποτε πριν ένα μήνα ήταν 25)

Συγνώμη για την μη ακριβή μέτρηση, αλλά και για την πολυλογία μου.

Αν κάποιος, ποιό έμπειρος μπορεί να με βοηθήσει να διωρθόσω τα λάθη μου ή να μου προτείνει κάτι για να μην χάνω τα ψάρια (για τα πιτσιρίκια GUPPY στεναχωρήθηκα με το 98% θνησιμότητας) παρακαλώ για τα σχόλιά του.

iogi
19-12-07, 04:05
IMO PH, KH, GH είναι πάρα πολύ ψηλά για τα corydoras! Εχεις κάνει μετρήσεις στο νερό της βρύσης; Οσο για τα μωρά, μήπως φαγώθηκαν από τους γονείς;
Θα ήταν καλύτερο να πάρεις υγρά tests, τα sticks δεν είναι και τόσο ακριβή...

crazyio
19-12-07, 08:11
Αλλαγή νερού 30% ανά εβδομάδα ... !
Είναι λίγα τα λίτρα σου για να καθηστερείς τις αλλαγές 2 εβδομάδες ..
Προσέχεις όταν κάνεις αλλαγές να είναι το νερό σε ίδια περίπου θερμοκρασία με αυτή του ενυδρείου ? Αντιχλώριο βάζεις ?
Μετρήσεις αμμωνίας ?? αν όχι πρέπει να προμηθευτεις ανάλογο τεστ !
Αλλάξε τα τεστ σου με υγρά (ΟΧΙ SERA)
Βάλε έναν χρπνοδιακόπτη .... δεν έχει πάνω απο 5-10 ευρώ ... χρειάζεται σταθερή φωτοπερίοδο το ενυδρείο ...
Αυτά για αρχή .. ;)

giorgakis
19-12-07, 08:48
όχι, δεν φαγώθηκαν από τους γονείς τα μικρά (διότι τα μισά από αυτά τα είχα μέσα σε γεννήστρα αλλά και πάλι τα έβρισκα νεκρά).
Παρακαλώ πείτε έναν τρόπο έτσι ώστε για την αλλαγή του νερού να πετύχω σχεδόν την ίδια θερμοκρασία

stav
19-12-07, 08:53
Παρακαλώ πείτε έναν τρόπο έτσι ώστε για την αλλαγή του νερού να πετύχω σχεδόν την ίδια θερμοκρασία

Νερο απο τον θερμοσιφωνα στην θερμοκρασια που εχει το ενυδρειο σου.

giorgakis
19-12-07, 09:36
Νερο απο τον θερμοσιφωνα στην θερμοκρασια που εχει το ενυδρειο σου.

Μήπως είναι λίγο επικίνδυνο αυτό..(νερό από τον θερμοσίφωνα?)

netblues
19-12-07, 09:39
Ο Χ Ι

iogi
19-12-07, 10:35
Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα θερμαντήρα (αν σου περισεύει) στο δοχείο παρασκευής του καινούριου νερού (πχ. κουβά) ή ακόμα ένα βραστήρα ίσως...

giorgakis
19-12-07, 11:01
Ευχαριστώ πολύ παιδιά.
Για τις παρακάτω μετρήσεις; (κανένα σχόλιο)
Να προσθέσω ότι βάζω κανονικά αντιχλώριο με κάθε αλλαγή νερού

Υποθετική ερωτηση: Πόσα λίτρα ενυδρείο πρέπει να έχω για να κάνω αλλαγή νερού (30%) μια φορά το μήνα; (Θα φιλοξενήσει guppy αι γατόψαρα)

Tolis
19-12-07, 11:33
Οσα λιτρα και ναχεις, η αλλαγη νερου πρεπει να γινεται.

speargunner
19-12-07, 15:18
Ευχαριστώ πολύ παιδιά.
Για τις παρακάτω μετρήσεις; (κανένα σχόλιο)
Να προσθέσω ότι βάζω κανονικά αντιχλώριο με κάθε αλλαγή νερού

Υποθετική ερωτηση: Πόσα λίτρα ενυδρείο πρέπει να έχω για να κάνω αλλαγή νερού (30%) μια φορά το μήνα; (Θα φιλοξενήσει guppy αι γατόψαρα)

Όπως σου είπαν και τα παίδια πιο πάνω,αγόρασε υγρά τεστ αξιόπιστης εταιρείας(συμφωνώ απόλυτα με το "ΟΧΙ SERA",που ειπώθηκε)για σωστές μετρήσεις.Τώρα,αν θεωρήσουμε σωστές τις μετρήσεις σου και λάβουμε υπόψιν το μέσο όρο των ΚΗ(17.5) και GH(17.5) σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες τιμές,το νερό σου κάνει μόνο για αφρικάνες κιχλίδες των τριων ρηγματογενών λιμνών(Μαλάουι,Βικτόρια,Ταγκανίκα)και μάλλον προς Ταγκανίκα μεριά τείνει.Επίσης,μπορεί με προσθήκη λίγου αλατιού να φιλοξενήσει και brackish fish(ψάρια υφάλμυρων νερών,όπως οι μονοδάκτυλοι,scatophagus και κάποια puffers).Βέβαια,τα λίτρα σου είναι ψιλοαπαγορευτικά:( και για τις δυο εναλλακτικές,με εξαίρεση καποιες νανοκιχλίδες της Ταγκανίκα(φυσικά,μιλάμε πάντα για το νερό σου χωρίς τροποποιηση).Όσον αφορά,τώρα,την άλλη σου απορία,οι αλλαγές νερού δεν επηρεάζονται μόνο απ'τα λίτρα,αλλά κι από άλλες παραμέτρους(π.χ. ιχθυοφόρτιση,ποσότητα τροφής που καταναλώνουν τα ψάρια σου,τροφή που δεν καταναλώθηκε,ύπαρξη φύτων στο ενυδρείο κλπ).